Jouni Niemisen kausi NHL:ssä    |   Blogi

Voittaja häviämällä – NHL:n varausjärjestelmä ajaa seurat häpeälliseen toimintaan

Jääkiekko perustuu voittamisen ja häviämisen periaatteelle. Yksi joukkue voittaa ja toinen häviää. Voittaminen on sama kuin menestys. Voittamisen rakennusaine on kaikkensa yrittäminen. Sen opetamme jo pelaamista aloitteleville pikkujunnuille. Tämä on ikuinen totuus, jonka mukaan jääkiekossa eletään.

Tilaajille

- - -

Jääkiekko perustuu voittamisen ja häviämisen periaatteelle. Yksi joukkue voittaa ja toinen häviää. Voittaminen on sama kuin menestys. Voittamisen rakennusaine on kaikkensa yrittäminen. Sen opetamme jo pelaamista aloitteleville pikkujunnuille.

Tämä on ikuinen totuus, jonka mukaan jääkiekossa eletään. Se ei koskaan muutu miksikään.

Ihailemme niitä, jotka uhrautuvat ja tekevät mitä tahansa voittaakseen. Puhumme voittamisesta keinolla millä hyvänsä hyvänä asiana jääkiekon huipputasolla. Asioiden oikein tekeminen joka päivä on voittajan merkki, voittajan tyyli.

Miten meidän on suhtauduttava kun tahallaan häviäminen onkin kannattavaa? Kun häviämällä voikin päästä voittajaksi?

Ensi kesän NHL-varaustilaisuudessa ensimmäisenä varataan sentteri nimeltään Connor McDavid. Pelaaja, jota on pitkään pidetty seuraavana todella loistavana NHL-supertähtenä. Pelaaja, joka voi yksin muuttaa kokonaisen NHL-seuran tarinan ja kääntää sen menestyksen tielle.

Nopean tietokoneen lailla pelitilanteita päässään prosessoiva Connor McDavid pelaa ensi kaudella todennäköisesti tämän kauden huonoimmassa NHL-joukkueessa.

- - -

Me kaikki tiedämme, miten Chicago Blackhawks sai Jonathan Toewsin ja Patrick Kanen tai miten New York Islanders sai John Tavaresin ja Washington Capitals Alexander Ovechkinin. Pittsburgh Penguins ei päässyt varaamaan Sidney Crosbyä ja Geno Malkinia, koska Pens pelasi hyvin.

Kaikki nämä supertähdet päätyivät surkeasti pelanneisiin joukkueisiin näitten surkeuden tuloksena. Varausjärjestelmä on NHL:n tapa palkita huonoin joukkue antamalla tälle maailman paras 18-vuotias jääkiekkoilija seuraavana kesänä.

Varausjärjestelmä on yleinen käytäntö pohjoisamerikkalaisissa ammattilaissirkuksissa.

Palkkakattojärjestelmän tultua rikkaimmat seurat eivät enää voi ostaa parhaita pelaajia itselleen rahalla.

Ainoa keino rakentaa mestaruusjoukkue on varata parhaat pelaajat varaustilaisuuden kautta. Ainoa keino päästä varaamaan parhaita on varata ensimmäisenä tai ainakin ensimmäisten joukossa. Ja ainoa keino päästä varaamaan korkealta on sijoittua viimeisten joukkoon sarjassa. Ja sen voi saavuttaa vain häviämällä.

NHL:n varausjärjestelmä toimii siten, että varausvuorot arvotaan pudotuspelien ulkopuolelle jääneitten joukkueitten kesken. Runkosarjassa huonoiten menestyneellä eli 30. sijalle jääneellä joukkueella on parhaat mahdollisuudet päästä varaamaan ensimmäisenä.

Vuoteen 1994 saakka varausjärjestelmä perustui suoraan runkosarjasijoituksiin. Vuonna 1995 sääntöjä muutettiin draftloton muodossa. Pudotuspelien ulkopuolelle jääneet osallistuivat lottoon, jossa häntäpään joukkueilla oli parhaat prosentuaaliset mahdollisuudet saada ykkösvaraus.

Sääntöjä muutettiin vuonna 2013 siten, että millä tahansa 14 runkosarjaan kautensa päättäneellä seuralla oli mahdollisuus nousta ykkösvaraajaksi tietyin painotuksin. Vähiten pisteitä runkosarjassa keränneellä joukkueella on vielä 20%:n mahdollisuus, toiseksi huonoimmalla 13.5%:n ja kolmanneksi huonoimmalla 11.5%:n.Runkosarjan jumbojoukkue ei varmuudella saa ykkösvarausta, mutta sen mahdollisuudet ovat hyvät. Se ei voi pudota kakkossijaa alemmaksi kuitenkaan. Kanadalainen superjunnu Connor McDavid ja amerikkalainen  kyky Jack Eichel päätyvät joukkueisiin joista ainakin toisen nimen tiedämme varmuudella muutaman viikon sisällä.

Kesällä 2016 toimitaan taas uudistetuin säännöin. Kolmen ykkösvarauksen varausjärjestys arvotaan kolmen eri arvonnan perusteella. Runkosarjan jumbo voi pudota neljänneksi.

Mutta se on ensi vuonna. McDavid ja Eichel varataan tänä kesänä.
 
- - -

Tahallaan häviämisestä ei puhuta paljoa julkisesti.

Ammattilaispelaajat eivät häviä tahallaan. He eivät olisi koskaan päässeet näin pitkälle lajissaan elleivät he olisi yrittäneet aina voittaa uransa joka ikinen päivä.

Mutta seurajohtajat voivat vaikuttaa asioihin. Heidän tärkein tehtävänsä on myydä pääsylippuja ja tehdä rahaa omistajalle. Voittaminen tulee vasta hyvänä kakkosena jos muut asiat ovat kunnossa.

NHL-managereitten velvollisuuksiin ei kuulu lajin rehellisen maineen ja uskottavuuden suojeleminen. Se kuuluu itse liigalle.

- - -

Buffalo Sabresin GM Tim Murray aloitti joukkueensa huonontamisen jo helmikuun alussa. Blockbuster-luokan pelaajakaupassa Winnipeg Jetsin kanssa Sabres hankki tärkeimpänä osana seitsemän pelaajan kauppaa hyökkääjä Evander Kanen, jota ei enää tällä kaudella kaukalossa nähdä olkapääleikkauksen vuoksi.

NHL-kokoonpanojen pelaajista Buffalo sai puolustaja Zach Bogosianin ja Winnipeg puolustaja Tyler Myersin sekä hyökkääjä Drew Staffordin.

Tämä kauppa nähtiin hyödyllisenä Buffalolle pitkällä ajanjaksolla, Jetsille lyhyellä. Peräti kuusi kappaletta Winnipegin varaamia pelaajia pelasi vuodenvaihteen alle 20-vuotiaitten MM-kisoissa. Seuran tulevaisuus näyttää paremmalta, mutta se yrittää voittaa jo nyt.

Murray jatkoi päivää vaihtamalla maalivahti Jhonas Enrothin Dallasiin. Buffalo sai kaupassa varusvuoron kesän 2016 draftin kolmannelle kierrokselle ja maalivahti Anders Lindbäckin. Enrothin sopimus päättyy tähän kauteen, mutta kauppa huononsi Sabresin maalivahtiosastoa selvästi.

Enroth oli kaupan tullessa Sabresin aloittava maalivahti.

- - -

Viime maanantain siirtotakarajalla kahden NHL-seuran toiminta nostatti kulmakarvoja. Buffalo Sabres ja Arizona Coyotes eivät toimineet joukkueitaan parantaakseen.

Siirtotakarajalla puhutaan ostajista ja myyjistä. On täysin normaalia, että myyjinä toimivat seurat, joilla ei ole enää mahdollisuuksia päästä suuren tanssiin tänä keväänä. On myytävä mitä myytävissä on ja suunnattava katse tulevaisuuteen.

Tim Murray vaihtoi Sabresin NHL:n huonoimman puolustuksen takana hyvin pelanneen maalivahti Michal Neuvirthin New York Islandersiin. Buffalo kauppasi siis jo toisen kerran saman kauden aikana aloittavan maalivahtinsa pois.

Islandersista Buffalo sai tilalle maalivahti Chad Johnsonin. Neuvirthin torjuntaprosentti kaupantekohetkellä NHL:n huonoimman puolustuksen takana 91.8%. Johnsonin vastaava NHL:n kärkijoukkueisiin kuuluvan Islandersin takana 88.9%.

Myös Neuvirth on pelaamassa sopimuksensa viimeistä kautta, mutta tämä kauppa oli silti vähintäänkin erikoinen.

"En halua olla missään tekemisissä sellaisen kanssa," sanoi Murray Buffalo Newsille jääkiekkokauden tahallisesta luovuttamisesta kysyttäessä heti ykkösvahtinsa kaupattuaan. "En halua edes puhua siitä."

Tämän postauksen ilmestyessä Buffalo Sabres pitää perää NHL:n sarjataulukossa 43 pisteellä. Se on voittanut kolme viimeisistä 10 ottelustaan. Edmonton Oilers on 47 pisteessä samalla määrällä pelattuja otteluja (66).

Edmontonin ongelma on se, että se on koko ajan yrittänyt voittaa tosissaan. Ehkä tämä tulisi tulkita sille ansioksi.

- - -

Tarvitaanko lisää sääntömuutoksia, jotta tahallaan häviäminen ja joukkueen huonontaminen saadaan kitkettyä? Pitäisikö NHL:n siirtyä suoraan eurooppalaiseen järjestelmään, jossa huonoin joukkue putoaa armotta alempaan sarjaan?

Ne, jotka välittävät pyhän jääkiekon uskottavuudesta, ylpeydellä ammattiinsa suhtautuvista pelaajista ja tietenkin kaiken maksavista faneista tuntevat häpeää nähdessään sellaista toimintaa kuin viikko sitten nähtiin.

NHL-pelaajan ura kestää yhä keskimäärin vain 4-5 vuotta. Tuota lyhyttä aikaa ei kukaan halua viettää seurassa, joka ei yritä kaikkeaan voittaakseen.

Fanit maksavat yhä edelleen isot rahat pääsylipuistaan. Maksavia asiakkaita ei tule pettää missään liiketoiminnassa. Vain paras mahdollinen tuote tulisi hyväksyä.

Tällaisten ammattilaisseurojen toiminta on mielestäni tuomittavaa ja häpeällistä.

Olen nähnyt ja kuullut faneista, jotka toivovat suosikkijoukkueensa häviävän saadakseen hyvän varausvuoron. Sairas ja surullinen tapa seurata urheilua mielestäni.

NHL muuttaa varauslottosääntöjä jonkin verran taas ensi kaudella. Huonoin joukkue saattaa päästä varaamaan siis vasta neljäntenä. Ehkä sekään ei enää riitä.

NHL-managereitten ja omistajien kokouksissa näistä asioista toivottavasti puhutaan uudelleen.

- - -

NHL:ssä on muutaman kerran nähty kuinka häviämällä voikin voittaa. Tämä tulee kyseeseen aina silloin kun varaustilaisuudessa nähdään kerran sukupolvessa tuleva kyky.

Tasan 30 vuotta sitten Pittsburgh Penguins keksi keinon voittaa häviämällä. Kauden 1983-84 NHL-runkosarjan viimeiseksi sijoittuneelle joukkueelle oli luvassa erikoispalkinto.

Mario Lemieux oli ehkä  paras koskaan nähty jääkiekkoilija.

Vähän Montrealista pohjoiseen sijaitsevassa Laval-nimisessä paikassa pelannut Mario teki viimeisellä kaudellaan Quebecin junnuliigassa 282 pistettä 70 ottelussa. Käsittämättömiä lukuja ja esityksiä. Hän oli selkeästi pelaaja, jollainen tulee vastaan vain ehkä kerran elämässä.

Pittsburghin kaupunki kärsi samoihin aikoihin pahan laman hampaissa. Terästeollisuus, tuo yksi Amerikan vaurauden peruselementeistä, oli lähes pysähtynyt. Ja kun asiat ovat huonosti Amerikassa, ne ovat todella huonosti.

Penguinsin otteluissa kävi kuusi tuhatta katsojaa keskimäärin. Joukkue oli niin huono, että se poistui useimmiten jäältä buuausten saattelemana.

Pittsburgh Penguins näytti NHL:ssä pelaavalta AHL-joukkueelta.

Penguinsia johti tuolla kaudella managerina Ed Johnston. Johnston oli tehnyt erittäin pitkän uran maalivahtina, erityisesti Boston Bruinsissa. Hän oli yksi viimeisistä runkosarjassa joka ikisen ottelun pelanneista maalivahdeista ja yksi viimeisistä ilman maskia pelanneista. Syksyllä 1972 hänet kutsuttiin Kanadan kolmanneksi maalivahdiksi eeppiseen ottelusarjaan Neuvostoliittoa vastaan.

Pittsburghin valmentajana toimi Lou Angotti, joka oman pelaajauransa aikana oli toiminut Philadelphia Flyersin ensimmäisenä kapteenina.

Johnston ja Angotti tunnettiin hyvinä ja kunniallisina jääkiekkomiehinä. Kaudella 1983-84 oikean ja väärän, kunniallisen ja häpeällisen rajat pääsivät hämärtymään.

Yleensä NHL-joukkueen hävitessä otteluja toisensa jälkeen, valmentajaa vaihdetaan. Pittsburghissä ei tällaista edes harkittu.

- - -

Pittsburgh Penguins ei ollut surkeudessaan yksin vuonna 1984. New Jersey Devils oli edellisellä kaudella voittanut vähiten otteluja NHL:ssä voittaen vain 17. Penguins voitti vain 18 kertaa.

Kummatkin joukkueet olivat käytännössä ilman playoffmahdollisuuksia jo jouluna 1983.

Devils ja Penguins olivat tasapisteissä vielä helmikuun lopussa talvella 1984. Devils jatkoi taistelua Penguinsin johdon tehdessä erikoisia siirtoja. Pittsburghin lehdistö seurasi tätä erikoista kamppailua ykkösvarauksesta päivittäin.

Devilsin silloinen GM Max McNab, hänen apulaisensa Lou Lamoriello ja päävalmentaja Tommy McVie kieltäytyivät ehdottomasti häviämästä tahallaan. Jokainen näistä kovista jääkiekkomiehistä oli noussut asemaansa tekemällä kovasti töitä, yrittämällä kaikkensa.

Häviäminen ei kuulunut heidän luonteeseensa mitenkään. He eivät ole koskaan katuneet sitä, ettei Mario Lemieuxista tullut Devilsin pelaaja. Eivät edes uuden vuoden aattona vuonna 1988 Marion tehdessä kuuluisat viisi maaliaan eri tavoin juuri New Jerseyssä. Yhden tasakentällisin, yhden alivoimalla, yhden ylivoimalla, yhden rankkarista ja yhden tyhjään maaliin.

"En voinut mennä koppiin ja sanoa pelaajilleni, että te olette tehneet kaiken mahdollisen voittaaksenne, blokanneet laukauksia ja yrittäneet kaikkenne, mutta ottakaa nämä viimeiset viisi peliä iisisti, jotta saamme Mario Lemieuxn," sanoi McVie TSN:n dokumenttifilmissä "Playing to Lose."

"En voinut tehdä sitä."

Devils pelasi huonosti, mutta rehellisesti.

Eddie Johnston ja Lou Angotti ovat tänään lähes kahdeksankymppisiä vanhuksia. Angotti myönsi TSN:N tekemässä dokumentissa hänellä olleen yhteisymmärrys Johnstonin kanssa siitä, että joukkuetta valmennettiin ei välttämättä häviämään, mutta ei-voittamaan kaudella 1983-84.

"Kun kautta oli noin 30 ottelua jäljellä Eddie sanoi, että meidän on tehtävä tietoinen päätös siitä, mitä me voimme tehdä. Ainoa asia, minkä voimme tehdä on se, että meidän on pakko saada Mario Lemieux," sanoi Angotti.

Penguinsin johto teki kauden aikana siirtoja, joita voidaan kutsua erikoisiksi. Joukkueen paras pelaaja ja kapteeni laitettiin myyntiin heti kauden aluksi. Eikä vastineeksi edes haluttu ketään kenestä olisi hyötyä samalla kaudella.

Puolustaja Randy Carlyle oli voittanut Norris-palkinnon NHL:n parhaana puolustajana vain kaksi vuotta aikaisemmin. Norris-voittajia ei lähes koskaan nähdä pelaajakaupoissa ja jos nähdään, heistä odotetaan saatavan paljon vastineeksi. Carlylesta ei saatu paljoa.

Penguins sai Winnipeg Jetsiltä ykköskierroksen varausoikeuden ja "pelaajan, joka nimettäisiin myöhemmin." Penguins käytti varauksen Kamloops Junior Oilersin puolustaja Doug Bodgeriin. Moe Mantha oli myöhemmin nimetty pelaaja, joka ei edes pelannut Penguinsin paidassa kaudella 1983-84. Häntä ei haluttu joukkueeseen ennen kauden päättymistä.

"Tunsimme, että emme olleet menossa pudotuspeleihin ja saimme mahdollisuuden hankkia pari uutta pelaajaa," sanoi Eddie Johnston erikoisesta kaupastaan TSN:lle. "Me tarvitsimme pelaajia."

Toinen omituisuus Penguinsin kaudella 1983-84 oli peräti 48 pelaajan käyttö kokoonpanossa. Lähes kolmen joukkueellisen verran pelaajia.

"Me olimme varmasti NHL-historian ensimmäinen joukkue, jonka pelaajat joutuivat kävelemään nimilaput paidoissaan," nauroi tuolla kaudella tulevaisuuden maalivahdiksi kutsuttu Roberto Romano. "Pelaajia tuli ja meni. Kaikkia yritettiin."

"Meillä oli kaksi seuramme varaamaa pakkia, jotka eivät osanneet kääntyä kuin yhteen suuntaan. En aio sanoa heidän nimiään," sanoi Lou Angotti.

"Kun katsoin Penguinsia alkuverryttelyissä, se näytti ihan AHL-joukkueelta," sanoi Devils-valmentaja Tom McVie.

Vasta 20-vuotias Roberto Romano pelasi hyvin kauden loppupuolella. Pensin tulevaisuuden maalivahti keräsi kokoon vakuuttavan määrän hyviä pelejä. Palkinnoksi tästä hänet lähetettiin AHL:n Baltimore Skipjacksiin.

"Lähetimme hänet Baltimoreen auttaaksemme häntä ja heikentääksemme taas omaa joukkuettamme," sanoi Angotti.

Muut Penguinsin pelaajat ihmettelivät Romanon farmikomennusta, koska tämä oli onnistunut voittamaan pelejä ja vielä kauden lopussa. Tilalle nostettiin Vincent Tremblay-niminen veräjänvartija, joka pelasi neljä ottelua NHL:ssä häviten kaikki.

Tremblayn ottelua kohti päästettyjen maalien keskiarvo noissa peleissä oli 6.00.

"Hän haastoi laukaisijoita pitäen hanskaansa kiinni. Ei auki, kuten muut maalivahdit," ihmetteli Lou Angotti. "Hän pelasi vain neljä ottelua, mutta hän auttoi yhtä paljon Mario Lemieuxn saamisessa kuin kuka tahansa muu."

"Kun on 40 pistettä playoffrajan alapuolella, yhden ottelun voittamisella ei ole mitään merkitystä mielestäni. Siinä ei ole mitään järkeä," puolusteli Eddie Johnston.

- - -

Onko Lou Angottia ja tahallaan häviämisen yhä tänäkin päivänä kieltävää Eddie Johnstonia pidettävä epärehellisinä luikureina vai miehinä, jotka pelastivat Pittsburgh Penguinsin lähes varmalta tuholta?

Pelaajat tiesivät mitä oli tekeillä, mutta he eivät olleet juonessa mukana.

"Ajattelimme, että jos me mokaamme koko homman ja emme saa Mario Lemieuxta, emme koskaan saa sitä anteeksi. Saamme hävetä sitä ikuisesti," sanoi Angotti. "Eddie Johnston ja minä, me teimme minkä meidän oli pakko tehdä pelastaaksemme seuran. Mikä meitä eniten huolestutti oli se, jos emme onnistuisikaan. Menimme peleihin yrittäen olla voittamatta."

"Valmensin joukkuettani olemaan voittamatta. En koskaan kiellä sitä. Lähetin nelosketjuni tai uusia pelaajia jäälle muitten joukkueitten ykkösketjua vastaan. Ja kun saimme jäähyn, laitoin sellaiset pelaajat jäälle, joita ei normaalisti laitettaisi alivoimaan."

Kerran Penguinsin pelatessa New Yorkissa peli oli 3-1 Penguinsin hyväksi toisella erätauolla. "Eddie tuli valmentajien huoneeseen ja ihmetteli mitä helvettiä oli tekeillä. Tehän mokaatte koko jutun," sanoi Angotti.

"En tehnyt mitään epärehellistä. Meillä ei vain ollut tarpeeksi hyvää joukkuetta," vastasi Johnston suoraan kysymykseen tuon kauden luovuttamisesta epärehellisesti.

"En koskaan sanonut Loulle, että meidän on hävittävä. Sellaista ei voi tehdä. Sen tekeminen vainoaisi sinua myöhemmin."

"Meillä ei ollut mitään yhteisymmärrystä. Olimme täysin ulkona playoffeista eikä muutakaan ollut tehtävissä. Siinä tilanteessa managerin on pidettävä huolta seurastaan. Sama asia pätee kaikissa lajeissa. Meidän oli katsottava draftiin ja saatava ihmisiä katsomoon. Mario oli oikea mies."

- - -

Penguinsillä oli runkosarjan päättyessä vain 38 pistettä. Devilsillä 41. Eroa oli siis vain kolme pistettä. Pens varmisti jumbotilan kauden toiseksi viimeisessä pelissä.

NHL ei kommentoinut tai tehnyt mitään.

Seuraavana kesänä Pittsburgh varasi Mario Lemieuxn ykkösvuorollaan. Penguins sai palkintonsa. Eddie Johnston sai kuuluttaa ykkösvarauksen ranskaksi. Seura oli pelastettu.

Lisää draamaa tuli vielä varaustilaisuudessa, koska Penguins ja Lemieux eivät olleet vielä päässeet yhteisymmärrykseen sopimuksen suuruudesta. Marion agentti Gus Badali neuvoi, ettei tämä tulisin mennä lavalle seurajohtajia kättelemään eikä laittaa pelipaitaa päälleen kuten varaustilaisuudessa on yleensä tapana.

Lemieux jäi istumaan paikalleen. Penguinsin Quebecin scoutti Albert Mandancici polvistui hänen eteensä  ja rukoili Mariota tulemaan Penguinsin pöytään. Le numero soixante-six ei liikkunut.

Kolme päivää myöhemmin sopimukseen päästiin ja asemasotavaihe oli ohi. Myöhemmin Mario Lemieux on sanonut katuvansa tapausta enemmän kuin mitään muuta NHL-urallaan.

Ja loppu, kuten kaikki tietävät, on historiaa.

Kaksi Stanley Cupia. Kolme Hart-palkintoa. Kuusi Art Ross-palkintoa. Pittsburghistä tuli yksi NHL:n parhaista kaupungeista ja menestyvimmistä joukkueista.

Eddie Johnston ei ollut enää seurassa Stanley Cup-mestaruuksien tullessa, mutta jos NHL:n lailla katsomme vähän muualle tietyistä asioista puhuttaessa, hänhän näyttää suorastaan nerolta. Hän toi Pittsburgh Penguinsiin filosofian mestarijoukkueen rakentamisesta varaustilaisuuden kautta.

Lou Angotti ei koskaan valmentanut tuon kauden jälkeen.

- - -

Tommy McVie sai kenkää New Jersey Devilsin valmentajan paikalta kauden 1983-84 jälkeen. Kuusi vuotta myöhemmin hänet palkattiin uudelleen Devilsin penkin taakse. Jotkut fanit muistivat värikkään jääkiekkomiehen yhä.

"Kerran kävelin hallilla ja kuulin, kuinka fanit sanoivat "hei, Tommy McVie on tuossa," sanoi McVie.

"Ajattelin, että on aika hienoa, että he tietävät kuka minä olen."

"Sitten kävelin ihmisjoukon ohi ja kuulin yhden miehen sanovan kaikille muille:

"Tuossa on se paskiainen, jonka takia emme saaneet Mario Lemieuxta."


- - -


Täällä Jouni Nieminen, Edmonton.

Twitter: @OnsideWithJouni

Jouninposti@shaw.ca

Facebook

Lähde Pittsburgh Penguinsin kauden 1983-84 tarinaan: TSN:n dokumentti "Pittsburgh Penguins, Playing To Lose"

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Jouni Niemisen kausi NHL:ssä
 • NHL
 • Jääkiekko

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   #Metoo on kaukana, kun potilas kourii rintoja ja takapuolta – Sairaanhoitaja Rayan Hämäläinen kuulee huorittelua, seksiehdotuksia ja väkivaltaisia fantasioita

   Tilaajille
  2. 2

   It-veteraani kirjoitti koodaajien palkkaongelmasta – Jos tekijöistä on kerran pulaa, miksi heistä ei synny palkkakilpailua?

  3. 3

   Räikkösen kunnioitusta huokuva ele palkintojen­jaossa kerää ylistystä: ”Osoitti todellista tyylitajua”

  4. 4

   Onko Bitcoinin loppu kirjoitettu sen sisään? ”Miksi näin nerokkaan järjestelmän luojat eivät ole ottaneet tätä huomioon”

   Tilaajille
  5. 5

   Säässä täyskäännös tällä viikolla: Lunta pyryttää jopa 15 senttiä Etelä-Suomea myöten – Meteorologi suosittelee vaihtamaan talvirenkaat

  6. 6

   Mikromuovia löytyy myös ihmisten sisältä, uusi tutkimus havaitsi – muovia tulee ruokapaketeista ja juomapulloista

  7. 7

   Istanbulista löytyi diplomaattiauto, jota Saudi-Arabia ei anna tutkia – Valvonta­kamerakuvissa näkyy ilmeisesti surmatun toimittajan kaksoisolento

  8. 8

   Ennennäkemätön Kimi Räikkönen on nyt myös kansikuvapoika ja maailmanlaajuisen lehden uuden numeron pääaihe

  9. 9

   ”Koko maailma romahti kun aloin herätä joka yö kello 2” – HS:n lukijat kertovat, miten vaikea vaihdevuosioireita on tunnistaa, kun useimmiten puhutaan vain ”kuumista aalloista”

  10. 10

   Patrik Leppänen, 22, ei totellut työnantajan käskyä ottaa Roosa nauha pois rinta­pielestään lento­aseman turva­tarkastuksessa ja sai potkut – ”Halusin osoittaa tukea äidilleni”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Säässä täyskäännös tällä viikolla: Lunta pyryttää jopa 15 senttiä Etelä-Suomea myöten – Meteorologi suosittelee vaihtamaan talvirenkaat

  2. 2

   Räikkösen kunnioitusta huokuva ele palkintojen­jaossa kerää ylistystä: ”Osoitti todellista tyylitajua”

  3. 3

   Työasussaan Roosa nauha -kampanjan symbolia pitänyt lentokenttä­työntekijä sai potkut – Turvatarkastajien ulosmarssi ei aiheuttanut ruuhkia

  4. 4

   Kuinka nopeasti nuuskan käyttö näkyy hammaslääkärillä? Voiko nuuska kairata reiän poskeen? Asiantuntijat käyvät läpi 15 netistä tuttua väitettä

   Tilaajille
  5. 5

   Vasemmisto­liiton Li Andersson pitää yrittäjien ruokakampanjaa ”vastenmielisenä” – Yrittäjien Mikael Pentikäisen mukaan ruoan jakelu on ”erinomainen” hanke

  6. 6

   Internet mullisti maailman, mutta seuraava vallankumous saattaa jättää sen varjoonsa

  7. 7

   Kalasatamaan rakennettiin katu, joka on tasa-arvoinen kaikille – uusi liikenne­järjestely aiheutti palaute­ryöpyn

  8. 8

   Brittipilotti ohjasi koneensa kiitoradalle kylki edellä – Finnairin lentäjä selittää, mistä on kyse ja paljastaa loma­kohteiden haastavimman kentän

  9. 9

   Ennennäkemätön Kimi Räikkönen on nyt myös kansikuvapoika ja maailmanlaajuisen lehden uuden numeron pääaihe

  10. 10

   Patrik Leppänen, 22, ei totellut työnantajan käskyä ottaa Roosa nauha pois rinta­pielestään lento­aseman turva­tarkastuksessa ja sai potkut – ”Halusin osoittaa tukea äidilleni”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miksi naista pitää ”rakentaa” tunteja ennen kuin hän kelpaa televisioon? Jenni Pääskysaari kyllästyi näyttämään ”drag queenilta” ja teki radikaalin ratkaisun

   Tilaajille
  2. 2

   ”Joidenkin kohdalla on pakko toivoa, etteivät he koskaan saa töitä” – Ammattikouluista uhkaa valmistua hoitajia, jotka voivat olla vaaraksi hoidettavilleen, sanovat opettajat

   Tilaajille
  3. 3

   Kalusteita lahjoitetaan niin paljon, etteivät kaikki kelpaa edes kirpputoreille – Nämä käytetyt kalusteet viedään käsistä, näitä ei huolita edes ilmaiseksi

   Tilaajille
  4. 4

   ”Minun on ajateltava, että oli hänen aikansa mennä” – 39-vuotiaana kuolleen Perttu Häkkisen vaimo, ystävät ja työtoverit kertovat, kuinka paljon he menettivät

   Tilaajille
  5. 5

   Kettu istahti paikallisbussin penkille Kirkkonummella – Video näyttää, miten kuski paimentaa eläimen ulos katseen voimalla

  6. 6

   Brittipilotti ohjasi koneensa kiitoradalle kylki edellä – Finnairin lentäjä selittää, mistä on kyse ja paljastaa loma­kohteiden haastavimman kentän

  7. 7

   Audi, Lada ja Toyota haudattiin vuodeksi suohon ja kaivettiin sen jälkeen ylös – Venäläisen Youtube-porukan ”testi” vahvistaa vanhan totuuden

  8. 8

   Uuden lastensairaalan katolle ilmestyi englanninkielinen teksti: Varautuuko sairaala pommituksiin?

  9. 9

   Ranskassa on syntynyt poikkeuksellisen monta vauvaa, joilla on epä­muodostuneet kädet – viran­omaiset ovat ymmällään

  10. 10

   Säässä täyskäännös tällä viikolla: Lunta pyryttää jopa 15 senttiä Etelä-Suomea myöten – Meteorologi suosittelee vaihtamaan talvirenkaat

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. ”Maailman pisin merisilta” avattiin Kiinasta Hongkongiin – mutta hongkongilaiset eivät ole pelkästään innoissaan
  3. #Metoo on kaukana, kun potilas kourii rintoja ja takapuolta – Sairaanhoitaja Rayan Hämäläinen kuulee huorittelua, seksiehdotuksia ja väkivaltaisia fantasioita Tilaajille
  4. Mitä tehdä, kun lapsi pelkää vieraita? Vierastaminen on osa kehitystä, mutta se vaatii vanhemmalta turvallisen vastauksen Tilaajille
  5. Onko Bitcoinin loppu kirjoitettu sen sisään? ”Miksi näin nerokkaan järjestelmän luojat eivät ole ottaneet tätä huomioon” Tilaajille
  6. Voiko Italiasta puhua kauniina maana?
  7. Kauko Röyhkä pyytää feministejä rauhoittumaan, eikä häpeä sanoa haluavansa rahaa – Ja kun some kuohahtaa, ”heteromiehen protestilauluja” tekevä Röyhkä nauttii Tilaajille
  8. Carmen Pekkarinen muutti Kanadasta Suomeen 20 vuotta sitten ja hermostui roskaamiseen – lopulta luontoa rakastava sääfani keräsi 10 000 tupakantumppia Espoosta
  9. It-veteraani kirjoitti koodaajien palkkaongelmasta – Jos tekijöistä on kerran pulaa, miksi heistä ei synny palkkakilpailua?
  10. 2 tuntia sitten
  11. Oodi vanhemmuudelle – Arjen kiireen keskellä vanhempi suorittaa lukuisia toimia lapsensa mielenterveyden suojaamiseksi
  12. 4 tuntia sitten
  13. Brexit on kuin perheriita, ja siksi on normaalia, että sen seuraaminen nolottaa ulkopuolista
  14. Näytä lisää