Jouni Niemisen kausi NHL:ssä    |   Blogi

Pysäyttävä twiitti

Joskus sosiaalisessa mediassa jokin viesti tai jonkun sanoma pysäyttää ja koskettaa. Tällainen twiitti osui silmiini maanantai-iltana.

Joskus sosiaalisessa mediassa jokin viesti tai jonkun sanoma pysäyttää ja koskettaa. Tällainen twiitti osui allekirjoittaneen silmiin maanantai-iltana, twiittajana mies nimeltään Aaron Moser Edmontonista:


"Kun pelaajia taklataan selästä ja he lentävät laitaan pää edellä; tietävätkö he todella kuinka onnekkaita he ovat päästessään nousemaan ylös?"En seuraa kyseisen twiitin tehnyttä henkilöä twitterissä. Se tuli silmiini toista kautta.

Moserin twiitti viittasi samana iltana Philadelphiassa tapahtuneesen taklaukseen.

Philadelphia Flyersin ja Washington Capitalsin kolmatta itäisen konferenssin alkukierroksen playoffottelua oli vähän alle kahdeksan minuuttia jäljellä.

Flyersin puolustaja Brandon Manning heitti kiekon Capitalsin puolustusalueen vasempaan kulmaan. Washingtonin väkevä pakki Dimitri Orlov meni hakemaan kiekkoa kulmasta, selkä selkeästi kentälle päin.

Seuraavaksi tapahtunut saa vielä 24 tuntia myöhemminkin ilmeet vakaviksi ja olon pahaksi. Philadelphian Pierre-Èdouard Bellemare ajoi Orlovin suoraan selästä, pää edellä päätylaidoitukseen. Kovassa vauhdissa. Katsoin peliä livenä sohvaltani ja pelkäsin, ettei Dimitri Orlov nouse tuosta ylös.

Orlov nousi ylös. Hän pelasi pelin loppuun. Hän syötti Jay Beaglen ylivoimamaalin, joka jäi ottelun viimeiseksi, kuudenneksi maaliksi Capsin voitettua maalein 6-1.

Russian Machine Never Breaks-blogin venäjänkielinen toimittaja kysyi pelin jälkeen Orlovilta, oliko hän valmistautunut etukäteen tällaisiin otteisiin?

"Miten tuohon voisi valmistautua,?" kysyi Orlov. "Mutta kun he pelaavat rumasti, se ei ole jääkiekkoa. En edes tiedä miksi sitä pitäisi kutsua. En halua puhua koko asiasta."

- - -

Bellemaren teko on törkein, raukkamaisin ja vaarallisin, mitä jääkiekossa voi tehdä. Unohtakaa päähän kohdistuneet taklaukset. Unohtakaa tappelut. Tämä on tilanne, johon jokaisen jääkiekkoliigan maailmassa tulisi kiinnittää kaikki huomionsa ja opettaa pelaajiaan.

Bellemarella ei ole yhtään ainoaa tekosyytä teolleen. Hän näki Orlovin paidan selässä olevan numeron jo kaukaa. Hän näki aivan varmasti, että Orlov oli kyyristynyt hieman saadakseen kiekon haltuunsa. Silti hän iski suoraan numeron alle alaselkään. Vauhti oli kova ja tilanne täysin Bellemaren käsissä ja kontrollissa.

Tällaisissa tilanteissa taklaajalla on vastustajapelaajansa terveys ja peliura kirjaimellisesti hyppysissään. Hänen on tehtävä päätös siitä, miten hän tätä vastuuta käyttää.

Joku varmasti tekee sen argumentin, että Orlov itse asettui huonoon asentoon. En ole samaa mieltä. Hän olisi ehkä voinyt mennä kohti kiekkoa vähemmän suoraa tietä. Bellemarella oli aikaa toimia toisenkin. Hänellä oli aikaa tehdä toisenlainen päätös tilanteessa.

P-È Bellemaren ansioksi on todettava, että hän osoitti huolta Orlovista välittömästi taklauksen tultua. Silti, tehty oli tehty. Sillä, onko taklaaja pahoillaan tai tarkoittiko hän tehdä noin ei ole mitään merkitystä. Pelaajana tiedät vastustajan olevan haavoittuvassa asemassa. Tiedät piteleväsi hänen jääkiekkouraansa käsissäsi. Jääkiekkoa pelaavien on pystyttävä luottamaan toisiinsa jäällä. Heidän on pystyttävä pelaamaan pelkäämättä, että joku typerys tulee ja ajaa selkään onnettomin ja peruuttamattomin seurauksin.

- - -

Aaron Moser oli todella hyvä junnupelaaja Edmontonissa 1990-luvun lopulla. Hänellä oli taitoa. Hänellä oli kokoa tarpeeksi. Hän pelasi samalla tyylillä kuin Ryan Kesler/Milan Lucic parhaimmillaan omalla tasollaan. On sääli, että ainoa hänen pelaajaurastaan internetissä löytyvä filminpätkä on syksyltä 1996, jolloin hän kävi pelaamassa WHL-joukkue Medicine Hat Tigersin kanssa viitisen peliä. Saskatoonissa pelatussa ottelussa tumma, pitkätukkainen nuorukainen pudotti hanskansa ja filmi tappelusta jäi.

Siihen aikaan tuomarit eivät hypänneet heti väliin. Moser ja Saskatoonin pelaaja saivat selvittää välinsä. Seeprapaidat siivosivat mailat ja hanskat edestä.

Kaverit kutsuivat häntä nimellä "Mose". Olin mukana junnujoukkueen toiminnassa seurassa, josta hän lähti samaan aikaan kun itse tulin.

En edes tuntenut Mosea, joka lähetettiin Brittiläisen Kolumbian junnuliigaan pelaajakaupassa syksyllä 1998. En edes muista miksi seurani GM lähetti hänet öljynjalostamoitten kupeesta todella hienoon paikkaan, Nanaimoon, Vancouverin saarelle. Antaakseen hänelle paremmat mahdollisuudet päästä pelaamaan, ehkä.

Lokakuun 24., 1998 Moser oli pelaamassa Powell River-nimisessä paikassa keskellä Brittiläisen Kolumbian vuoristoa Nanaimo Clippersin paidassa. Hän oli ollut Nanaimossa vasta kuukauden ajan. Pakannut laukkunsa, hyvästellyt vanhempansa ja lähtenyt iloisena kohti uusia seikkailuja. Ehtinyt kotiutua isäntäperheen luo.

Olen kuullut tapahtuneesta useita eri versioita.

Vastustajan pelaaja otti kontaktia ja Moser lensi pää edellä laitaan.

Aaron Moser ei päässyt ylös. Sekunnissa tapahtunut tilanne muutti hänen elämänsä ikuisesti.

Hän oli halvaantunut solisluista alaspäin.

Muistan olleeni hallilla, kun tieto tapahtuneesta tuli samana iltana toimistolle. Kotiin lähtiessäni katsoin edellisen vuoden joukkuekuvaa käytävän seinällä. Siinä hymyili pitkä tumma tukka silmien edestä pyyhkäistynä nuori Aaron muitten hurjien kanssa.

- - -

Aaron Moser tuotiin kotiin Edmontoniin.

Samat nuoret hurjat edellisen vuoden joukkuekuvasta kävivät katsomassa sairaalassa. Kaverit olivat järkyttyneitä, Mose itse piti iloisen ilmeen päällä. Hän oli yhä sama, komea nuori mies. Mutta hän ei päässyt ylös tuolistaan enää koskaan.

Kaupungin jääkiekkoyhteisö piti huolta omastaan. Järjestettiin hyväntekeväisyysempauksia. Rahoilla Mosen vanhempien kotiin asennettiin kaikki tarvittava. New York Rangers kävi kaupungissa ja Wayne Gretzky tapasi Moserin. #99 lahjoitti viimeisessä Rexall Placessa pelaamassaan pelissä käyttämänsä hanskat ja mailan myytäväksi huutokaupassa. Ne osti paikallinen "Kippari-Kalle":ksi aikaisemmin blogilla esittelemäni kaveri 25 tuhannella dollarilla.

Tämän lisäksi Gretzky antoi Moselle muistoksi verkkaritakkinsa. Takki on nyt hänen seinällään raameissa.

Hyväntekeväisyysillallisilla yksi halvaantuneen nuorukaisen perhetuttu ja tämän tuntenut ratsupoliisi sanoi: "Me pidämme sinusta aina huolta. Tämä vanha ratsupoliisi pitää sinusta aina huolen."

Nuo sanat jäivät jostain syystä mieleen katsoessani iltamia paikallistelevisiosta.


- - -

Sitten yhtäkkiä kului lähes 20 vuotta.

Tänään otin yhteyttä muutamaan vanhan joukkuekuvan nuoreen hurjaan. Nyt he ovat nelikymppisiä. Investointineuvoja. Lennonjohtaja. Yksi perusti pienen kahvilan palattuaan kotiin värikkäältä farmiammattilaisuraltaan.

Se ensimmäinen sairaalareissu Mosea katsomaan oli yhä muistissa. Näkevät kaveria vieläkin kerran tai pari kertaa vuodessa. Minulle tarjottiin mahdollisuutta puhua Mosen kanssa jos haluan, mutta en tiedä mitä olisin osannut kysyä. Joten kiitin kohteliaasti.

Tiedämme, kuka Moserin taklannut kaveri oli. Kuulin hänellä olleen pahoja henkisiä vaikeuksia asian kanssa vuosikausia jälkeenpäin. En voi kuin kuvitella, miten pahalta hänestä joskus tuntuu.

Aaron Moser on nyt ihan vähän alle nelikymppinen, keski-ikää lähestyvä mies. Hän istuu yhä rullatuolissaan. Hän asuu yhä vanhempiensa talon alakerrassa. En oikeastaan tiedä, miten hän päivänsä viettää. Hän on kerännyt rahaa nimeään kantavalle säätiölle, joka yrittää auttaa parannuskeinoja tutkivia tiedemiehiä/naisia.

Hänen nuoruudesta muistiin jäänyt iloinen asenteensa ja peräänantamattomuutensa on yhteisten kavereitten mukaan yhä tallella. Hän ikäänkuin odottaa parannusta, ja kun se tulee hän voi jatkaa keskenjäänyttä hurjaa teininuoruuttaan.

Hän ei saa antaa periksi eikä menettää toivoaan.

- - -


Tuo yksi twiitti toi kaiken tämän mieleen.

Se tuli mieheltä, joka ei päässyt ylös. Se oli muistutus siitä, miten vaarallisesta lajista on kyse. Ja muistutus siitä, miten pahasti olisi hyvin helposti voinut käydä Philadelphiassa. Dimitri Orlovilla oli onnea. Parikymmentä senttiä oikealle ja lopputulos olisi voinut olla täysin toisenlainen. Pierre-Èdouard Bellemarella oli onnea myös.

NHL:ssä sääntöjä muutettiin, jotta jalat edellä laitoihin lentäviä pelaajia suojeltaisiin loukkaantumisilta. Pat Peake. Joni Pitkänen.

Pää edellä laitaan lentävien pelaajien suojelu on pelaajien vastuulla. Vastustajan on saatava hakea kiekko laidasta tietäen, että hän voi pelata tilanteen saamatta vaarallista tilttiä selkäänsä. Vastustajaa on kunnioitettava tarpeeksi ja tuohon kunnioitukseen on pakko voida luottaa. Kaverin voi viedä laitaan ottamalla tämän pykälään ja ajamalla tämän pois tilanteesta. Vanha kunnon "kääntyikö hän vai ei"-ajattelu pitäisi laittaa hyllylle ja sääntöjä ja tapoja muuttaa.

Tällaiset tilanteet on pakko siistiä jääkiekosta. Jääkiekosta ei koskaan saada täysin turvallista lajia. Ainoa keino olla satuttamatta kokonaan on jättää pelaamatta.


Me opetamme jääkiekkoa pelaaville pojillemme miten on osattava pelata kulmissa ja laidoilla siten, ettei aseta itseään alttiiksi vaarallisillle taklauksille.

Yhtä tärkeää olisi varmaankin opettaa kunnioitusta toista pelaajaa kohtaan.


Täällä Jouni Nieminen, Edmonton.

Twitter: @OnsideWithJouni
Jouninposti@shaw.ca

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Jouni Niemisen kausi NHL:ssä

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  5. 5

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  6. 6

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  7. 7

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  8. 8

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  9. 9

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  10. 10

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää