Jouni Niemisen kausi NHL:ssä    |   Blogi

Maaginen numero neljä ja jääkiekon kuuluisin valokuva

NHL:ssä tuosta maalista käytetään yhä edelleen kaiken selittävää nimeä "The Goal". Numero neljä, Bobby Orr. Lentämässä ilmassa kuin lintu. Muutama päivä sitten oli kulunut jo 46 vuotta silmänräpäyksestä, jolloin lehtikuvaaja Ray Lussier oli oikealla hetkellä oikeassa paikassa.

NHL:ssä tuosta maalista käytetään yhä edelleen kaiken selittävää nimeä "The Goal". Numero neljä, Bobby Orr. Lentämässä ilmassa kuin lintu. Muutama päivä sitten oli kulunut jo 46 vuotta silmänräpäyksestä, jolloin lehtikuvaaja Ray Lussier oli oikealla hetkellä oikeassa paikassa.

Kuvaa voi käydä katsomassa vaikkapa tällä Wikipedia-sivulla.

- - -

Toukokuun 10. 1970. Bostonin ikivanhassa Gardenissa oli tuona päivänä tunkkainen ja hikinen ilma. Lämpötila ulkona oli lähellä 34 astetta celciusta. Boston Bruinsin ja St. Louis Bluesin välisen Stanley Cup-finaalisarjan neljännen ottelun jatkoaika oli alkamassa. Bruins oli voittanut kolme edellistä ottelua.

Stanley Cup-mestaruuden ratkeaminen oli lähellä. Hyvin lähellä. Bruinsin edellisestä mestaruudesta - vuona 1941- oli kulunut jo pitkän aikaa.

Ottelussa töitään tekevät valokuvaajat oli jaettu kaukalon neljään eri kulmaan. Jokaiselle oli varattu palli, ja pleksiin tehty pieni reikä kuvien ottamista varten. Boston Record-American lehden kuvaaja Ray Lussierin tehtävänä oli ottaa kuvia etenkin, jos Bruins pääsee juhlimaan Stanley Cupia.

Lussierin paikka oli Gardenin itäpäässä, jonne Bostonin Johnny Bucyk oli tehnyt pelin 3-3 tilanteeseen tasoittaneen maalin. Jatkoajalla St. Louis Bluesin maali olisi kaukalon ja hallin länsipäässä, joten hän lähti etsimään uutta paikkaa sieltä. Ray Lussier löysi tyhjän pallin ja "ampuma-aukon" juuri ennen jatkoerän alkua.

Kilpailevan bostonilaislehden kuvaaja oli jättänyt paikan tyhjäksi lähteäkseen hakemaan olutta, sillä Gardenissa ei ollut minkäänlaista ilmastointia. Ilma oli todella tunkkainen. Vuonna 1991 kuollut Lussier ei koskaan paljastanut janoisen kuvaajan nimeä.

Jatkoerän alettua Boston Bruins yritti karvata vimmatusti tehdäkseen voittomaalin. Bluesin laituri Larry Keenan pääsi irtokiekkoon ja yritti chipata kiekon laidan kautta ulos puolustusalueelta. Bobby Orr otti tapansa mukaan kunnon riskin ja tuli vastaan, blokaten kiekon ja tuoden sen eteenpäin. Orr antoi kiekon maalin takana päädyssä olleelle Derek Sandersonille, mutta hän ei palannut takaisin puolustukseen siniviivalle. Orr tiesi saavansa kiekon takaisin. Hän ajoi maalille ja pisti kiekon ohi sivuttaisliikkeesen lähteneen maalivahti Glenn Hallin.

Samalla hetkellä Bluesin puolustaja Noel Picard tuli ja kamppasi Orrin mailallaan. Orr lensi ilmaan. Kiekko oli jo maalissa. Boston Bruins oli voittanut Stanley Cupin.

Bobby Orr teki urallaan hienompiakin maaleja. Hän kuljetti kiekkoja päästä päähän tai laukoi niitä maaliin kuuluisalla lyhyellä lämärillään lukemattomia kertoja. Mutta tämä hetki jäi siitä otetun valokuvan vuoksi elämään symboliksi ja muistoksi yhdestä kaikkien aikojen parhaista urheilijoista, joka jääkiekkokaukalossa koskaan ollaan nähty.

Reaaliajassa koko tapahtuma oli ohi silmänräpäyksessä. Orr lensi ilmassa ja tuuletti samalla maaliaan maagisella tavalla. Hän ei ennakoinut laskeutumista kovaan jäähän, Bobby Orr lensi.
 
Orr ratkaisi Stanley Cupin Bruinsille, kun jatkoerää oli pelattu vain 40 sekuntia. Vanhan Gardenin lehterit tärisivät yleisön räjähtäessä juhlintaan. Poissa ollut valokuvaaja tuli takaisin kaljamuki kädessään, vaatien paikkaansa takaisin.

Ray Lussier antoi paikan takaisin mielillään. "Ole hyvä. Sain jo kaiken tarvitsemani," hän sanoi miehelle.

Kuva päätyi seuraava päivän Boston Record-American sanomalehden kanteen.

- - -

Bobby Orr oli NHL-pelaaja, joka muutti oikeastaan ihan kaiken. Hänen omaperäinen tyylinsä muutti koko liigan pelityyliä. Etenkin puolustajien peliä, koska hän teki asioita, joita ei sitä ennen pidetty edes mahdollisina puolustajan paikalta. Hänen myötään NHL astui moderniin aikaan. Hän oli ensimmäinen agenttia käyttänyt ammattilaispelaaja.

Bobby Orr oli supertähti jo lapsena. Boston Bruins löysi hänet jo 12-vuotiaana ja sai ihmelapsen listalleen, kun tämä täytti 14.

Voidaan sanoa Orrin edustaneen kaikkea, mikä jääkiekossa oli hienoa ja kaunista. Lopussa hirvittävien loukkaantumisten takia myös sitä, mikä lajissa on surulllista. Ja rikollinen agentti jätti kaikkeen lopussa myös oman tahransa.

Mutta toukokuussa 1970 Bobby Orr elämä oli vielä hienoja mahdollisuuksia täynnä.

Bobby Orr oli NHL-historian hienoimmaksi maaliksi valitun maalinsa tehdessään 22-vuotias. Uransa huipulla. Hän oli ehtinyt voittaa jo Calder-palkinnon parhaana tulokkaana sekä James Norris-palkinnon NHL:n parhaana puolustajana kahdesti ennen kevättä 1970. Tuona keväänä hän voitti ennen näkemättömällä tavalla neljä suurta NHL-palkintoa: Norrisin, Conn Smythen playoffien arvokkaimpana pelaajana, Hartin runkosarjan arvokkaimpana pelaajana ja Art Ross-palkinnon pistepörssin voittajana, ensimmäisenä puolustajana historiassa.

Orr teki runkosarjan 80 ottelussa 33 maalia ja 87 syöttöpistettä. Jälkimmäinen oli uusi NHL:n yhden kauden syöttöennätys.

Ensimmäisen Stanley Cup-mestaruuden voittaminen oli kuitenkin kaikkein tärkein saavutus kaikista. Bobby Orr oli jo moneen kertaan ehtinyt todistaa neljän NHL-kautensa aikana oman virtuoosimaisuutensa. Mutta vain mestaruuden voittamalla ainutlaatuiset kyvyt voivat todistaa pysyvästi, että he voivat tehdä myös muista parempia.

Parhaitten urheilijoitten ja etenkin parhaitten NHL-pelaajien todellista erinomaisuuden laatua epäillään aina siihen päivään saakka kunnes nämä voittavat mestaruuden. (Tästä voitte kysyä vaikka Alexander Ovechkinilta). Orrin päästessä Stanley Cupin finaalisarjaan ensimmäisen kerran urallaan, mestaruuden voittamista pidettiin enää lähinnä muodollisuutena. Tämä johtui siitä, että NHL oli tuplaantuessaan vuonna 1967 jakanut itsensä itään ja länteen. Idässä pelasivat kaikki alkuperäiset ja kovat joukkueet. Lännessä muitten joukkueitten farmeista kerätyt laajennusjoukkueet. Kuten nykyisinkin, länsi ja itä kohtasivat finaalissa.

NHL muutti sääntöjä seuraavalla kaudella.

Laajentuminen merkitsi uusia työpaikkoja myös useille valmentajille, managereille, scouteille ja muille NHL-organisaatioissa työskenteleville pelaajien lisäksi. Yksi heistä oli St. Louis Bluesia tässä finaalisarjassa valmentanut nuori valmentaja Scotty Bowman. Bowman oli joskus aikaisemmin nähnyt pikkupoika-ikäisen Bobby Orrin toimiessaan Montreal Canadiensin scouttina.

NHL:n kaikkien aikojen ehkä nerokkaimpana valmentajana tunnetun Bowmanin koko strategia tässä finaalissa perustui yritykseen pysäyttää ilmiömäinen Bobby Orr. Bluesin avaukset omasta päästä tuotiin aina ylös vasenta laitaa, sillä oikealla puolella vastassa olisi ollut Orr, joka pystyi yksinään pysäyttämään koko hyökkäyksen ja viemään kiekon salamannopeasti toiseen suuntaan. Orr keksi tähän nopeasti vastakeinon; hän odotteli hyökkäyksiä keskellä. #4 oli laidoilla niin hyvä ja niin nopea, ettei Blues edes yrittänyt sitä kautta.

NHL:ssä oli tavallista lähettää joku puolustuspeliin erikoistunut hyökkääjä varjostamaan vastapuolen tähtihyökkääjää. Mutta koskaan aikaisemmin tätä ei oltu tehty puolustajan takia. Scotty Bowman antoi Montrealin organisaatiossa oppinsa saaneelle Jimmy Roberts-nimiselle hyökkääjälle tehtäväksi varjostaa Bobby Orria. Seurata tätä jokaikisessä vaihdossa kaikkialle. Painostaa tätä, jos tämä saa kiekon. Bowman käski Robertsin unohtamaan kaikki muut Bostonin pelaajat.

Taktiikka toimi loistavasti. Orr ei tehnyt yhtään maalia finaalisarjassa ennen neljännen pelin jatkoaikaa. Hän nakutteli tosin uudet ennätyspisteet ja Bruins voitti kaikki ottelut viidellä, neljällä, kolmella ja yhdellä maalilla. Mutta Bobby Orr ei hallinnut kenttätapahtumia mielin määrin, kuten oltiin totuttu.

Hän teki vain sen yhden, vaikkakin todella kuuluisan maalin.


- - -

Numeroihin perustuvat taikauskoisuudet ja kummalliset yhtälöt eivät kiinnosta kaikkia. Jotkut niistä saavat kieltämättä erikoisia sivujuonia.

Don Metz perusti Aquila Productions-nimisen kuvausfirman Edmontonissa jo vuonna 1978. Hän aloitti tekemällä hommia freelancerinä. Myöhemmin samana vuonna Edmonton Oilers teki pelaajakaupan, jolla jo silloin erikoisella numerolla 99 pelannut Wayne Gretzky tuotiin kaupunkiin.

Myöhemmin Aquilasta tuli Oilersin ja Gretzkyn hovikuvaaja. Metzin firma kuvasi #99:n häät, Cokis-mainokset, ja kuuluisimmat tapahtumat tämän uralla. Yhteistyö on jatkunut näihin päiviin saakka. Aquila nimi tulee latinasta ja se merkitsee kotkaa, kuten Kotkan tähdistössä. Firman logo on ollut kotkan kuva alusta saakka.

Italiassa on Aquila-niminen kaupunki. Tunnettu maanjäristyksistä. Kaupungissa on 99 suihkulähdettä, joista kuuluisammassa vesi lentää 99 aukosta; 99 piazzaa, 99 kirkkoa, 99 palatsia ja 99 pyhimystä. Numero 99 on vuosisatojen ajan ollut jostain syystä tärkeä symboli Aquilassa.

Luulen Aquilan ihmisten tietävän hyvin, kuka Jarno Trulli on. Wayne Gretzky? Ei niin hyvin.
Tiedän Metzin olleen aika ihmeissään tästä kummallisuudesta kuullessaan. Mutta kyseessä on täysin puhdas sattuma.

Hauska sellainen.


NHL-jääkiekon suurin triviaekspertti Liam Maguire on kirjoissaan "What`s The Score?" ja "Next Goal Wins" kerännyt kokoon todella pitkän rivin erilaisia anomalioita liittyen Bobby Orrin kuuluisaan maaliin ja numeroon neljä. Tässä joitakin niistä:

- Bobby Orr pelasi Boston Bruinsin paidalla numero 4
- Orrin kampannut St. Louis Bluesin pakki Noel Picard pelasi myös paidalla numero 4
- Ottelu oli finaalisarjan neljäs ottelu
- Ottelu oli Picardin NHL-uran 44. playoffpeli
- Maali tehtiin neljännen ottelun neljännessä erässä
- Maali tehtiin jatkoerän 40. sekunnilla
- Orr oli yksi neljästä eri maalintekijästä ottelussa. Muut olivat Rick Smith, Phil Esposito ja Johnny Bucyk.
- Maaliviivan takana Orrin seinäsyötön takaisin antanut Derek Sanderson sai maalista kevään neljännen syöttöpisteensä
- Sandersonin pisteet tulivat neljää eri maalivahtia; Eddia Ciacominia, Tony Espositoa, Ernie Wakelya ja Glenn Hallia vastaan
- Orrin maali oli Bruinsin neljäs maali ottelussa
- Boston Bruins voitti seurahistoriansa neljännen Stanley Cupin maalin ansiosta. Bruins voitti myös 1929, 1939 ja 1941.
- Bruinsin valmentaja Harry Sinden valmensi tuolla kaudella 1969-70 neljättä kauttaan NHL:ssä
- Tuohon maaliin päättyi Bobby Orri uran neljäs NHL-kausi
- Finaalisarja oli neljäs suoraan neljässä ottelussa ratkennut pelisarja kevään 1970 playoffeissa
- Bostonin manageri Milt Schmidt oli Bruinsin seurahistorian neljäs GM. Edelliset: Art Ross, Lynn Patrick ja Hap Emms.
- Ottelu oli Bluesin maalivahti Glenn Hallin playoffuran neljäs tappio jatkoajalla.
- Bobby Orr voitti ensimmäisenä NHL:n historiassa neljä suurta palkintoa tuolla kaudella: Conn Smythen, Norrisin, Art Rossin ja Hartin.
- Orr oli maalillaan NHL-historian neljäs Stanley Cup-mestaruuden ratkaisseen maalin tehnyt puolustaja.
- Orr voitti Conn Smythen neljäntenä pelaajana, joka ei ollut maalivahti. Palkinto annettiin ensimmäisen kerran vuonna 1965.
- Orr teki neljä Stanley Cup-ennätystä tuona keväänä.
- Orr paransi sekä puolustajien maali- että piste-ennätystä playoffeissa. Arvasitte oikein, kumpaakin neljällä maalilla/pisteellä.

Tässä lueteltuna muutamia numeroon neljä liittyviä sivujuonia. Yhteensä niitä on keksitty yli 70.

Maalin syöttäneen Derek Sandersonin pelipaidan numero oli 16, minkä saa tietenkin kertomalla neljän neljällä. Sanderson teki pisteensä neljää eri maalivahtia vastaan tuona keväänä. Bruinsin kokoonpanossa oli neljä pelaajaa, joitten pituudeksi oli ilmoitettu tasan kuusi jalkaa. Playoffeissa joukkueen sisäisen maalipörssin neljänneksi sijoittunut Sanderson oli yksi heistä. Hän oli yksi neljästä Bruinsin pelaajasta, jotka olivat syntyneet vuonna 1946 ja yksi neljästä, joitten syntymäkuukausi oli kesäkuu. Lisäksi Sanderson oli yksi neljästä joukkueen jäsenestä, jotka olivat pelanneet A-junnuissa Niagara Falls Flyersissa. Ja tietenkin, hän oli yksi neljästä Bruinsin pelaajasta, jotka merkkauttivat syöttöpisteen tuossa ottelussa, joka oli neljäs St. Louis Bluesin peräkkäin häviämä peli.

Hullua.

- - -

NHL:n kuuluisin kuva Bobby Orrista lentämässä ilmassa löytyy nykyisin lukemattomista kodeista, toimistoista ja sporttibaareista. Usein nimikirjoituksella varustettuna. Joskus myös Glenn Hallin ja Bobby Orrin nimikirjoituksella varustettuna ja vielä harvinaisemmin myös Noel Picardin nimikirjoituksella varustettuna.

Tarina kertoo Bobby Orrin kuulleen Noel Picardin tyttären olleen muuttamassa Bostoniin opiskelemaan ja etsineen asuntoa. Orr hoiti asuntoasian. Glenn Hall asuu yhä maatilallaan Albertassa kuuluisan punaisen latonsa kera. Hän vitsailee vieläkin valokuvastaan, johon ihmiset haluavat hänenkin nimikirjoituksensa, vaikka Bobby Orr saa kaikki rahat.

Bobby Orrin uskomaton NHL-ura päättyi tunnetulla tavalla lyhyeen polvivammojen takia. Lisäksi hän sai heti lopetettuaan huomata olleensa täysin puilla paljailla roistoksi osoittautuneen agenttinsa Alan Eaglesonin takia. Nykyisin Orr elää ja voi hyvin. Hänellä on kaksi uutta polvea ja agenttuuri menestyy erinomaisesti. Orrin tehtävä on rekrytoida pelaajia.

Kun Boston Bruins vietti vuoden 1970 Stanley Cup-joukkueen 20-vuotisjuhlaa vuonna 1990, Bobby Orr piti huolta siitä, että kuuluisan valokuvan ottanut Ray Lussier kutsuttiin paikalle. Orr kutsui Lussierin ja tämän vaimon henkilökohtaisesti. Lussier poseerasi kuvissa Stanley Cupin ja Orrin kanssa ylpeänä.

Maalin syöttäneen Derek Sandersonin tarina on silti kaikkein värikkäin. Sanderson tunnettiin boheemina playboyna ja pahana poikana, jolle NHL:n kanssa kilpaillut WHA tarjosi ennätysmäiset rahat. "The Turk" osti Rolls Roycen käteisellä, asui Edgar Allan Poen entisessä kartanossa ja eli todella leveästi. Lopulta hän päätyi siltojen alle, kodittomaksi juopoksi. Herätys tuli hänen tapellessaan toisen juopon kanssa pullosta. Sanderson kysyi toiselta: "Etkö tiedä, kuka minä olen?". Juoppo vastasi: "Tiedän. Olet samanlainen koditon juoppo kuin minä."

Nykyisin myös Derek Sanderson asuu Bostonissa, elää ja voi hyvin.

Bostonin TD Garden hallin edustalla on ilmassa lentävää Bobby Orria esittävä patsas.

Katselen tässä seinälläni olevaa hienoa kuvaa Bobby Orrin ilmalennosta.

Saamme siitä kiittää sitä janoista miestä, joka poikkesi hakemaan oluen kuumana päivänä.

- - -

Täällä Jouni Nieminen, Edmonton.

Twitter: @OnsideWithJouni
Jouninposti@shaw.ca

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Jouni Niemisen kausi NHL:ssä
 • Jääkiekko
 • NHL

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Nyt.fi kommentti: Ylen A-teema osoitti jälleen, kuinka surkea konsepti sillä on – Ohjelmassa piti keskustella seksuaalisesta häirinnästä, mutta siellä keskusteltiin siitä, miten voi flirttailla

  2. 2

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  3. 3

   Kukaan ei pelasta sinua täältä, sanoi ”lääkäri”, riisui toimittajan ja aloitti tutkimuksen – Kokeilimme, miltä tuntuu osallistua seksuaalisia fantasioita toteuttavaan esitykseen

  4. 4

   Sexpon puheenjohtaja ja seksityöntekijä kertoo, millaisia ovat ihmisten noloimmat seksikysymykset: ”Nykyään asiakkaat kyllä pyytävät huomattavan reippaasti”

  5. 5

   Sukellusvene katosi salaperäisesti mukanaan 44 miehistön jäsentä – Argentiinan merivoimat käynnisti suuretsinnät Etelä-Atlantilla

  6. 6

   Mahdollisena presidentti­ehdokkaana pidetty demokraatti kouri ja suuteli väkisin työtoveriaan – Trump paheksuu: ”Mihin kädet menevät kuvissa 2, 3, 4, 5, ja 6?”

  7. 7

   Tuhat vuotta sitten valtava viikinkiarmeija vyöryi Suomeen ja sai selkäänsä hämäläisiltä – Näin kertoo taru, mutta mitä oikeasti tapahtui?

   Tilaajille
  8. 8

   Jätkäsaaren homehtuneen Wood Cityn suunnittelussa tehtiin virhe, tunnustaa Stora Enso – SRV myöntää, että puu­kerros­taloon hulahti rakennus­aikana runsaasti vettä

  9. 9

   ”Mökki tärisi niin kovasti, että sen täytyi tulla tähän lähelle” – kolme videota Lappia hämmästyttäneestä meteorista

  10. 10

   Suomeen vasta rantautuneen rikollis­jengin jäseniä tuomittiin vuosiksi vankilaan – pisin tuomio yli kymmenen vuotta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  2. 2

   Jätkäsaaren homehtuneen Wood Cityn suunnittelussa tehtiin virhe, tunnustaa Stora Enso – SRV myöntää, että puu­kerros­taloon hulahti rakennus­aikana runsaasti vettä

  3. 3

   Sexpon puheenjohtaja ja seksityöntekijä kertoo, millaisia ovat ihmisten noloimmat seksikysymykset: ”Nykyään asiakkaat kyllä pyytävät huomattavan reippaasti”

  4. 4

   Nyt.fi kommentti: Ylen A-teema osoitti jälleen, kuinka surkea konsepti sillä on – Ohjelmassa piti keskustella seksuaalisesta häirinnästä, mutta siellä keskusteltiin siitä, miten voi flirttailla

  5. 5

   ”Mökki tärisi niin kovasti, että sen täytyi tulla tähän lähelle” – kolme videota Lappia hämmästyttäneestä meteorista

  6. 6

   Tuhat vuotta sitten valtava viikinkiarmeija vyöryi Suomeen ja sai selkäänsä hämäläisiltä – Näin kertoo taru, mutta mitä oikeasti tapahtui?

   Tilaajille
  7. 7

   Kukaan ei pelasta sinua täältä, sanoi ”lääkäri”, riisui toimittajan ja aloitti tutkimuksen – Kokeilimme, miltä tuntuu osallistua seksuaalisia fantasioita toteuttavaan esitykseen

  8. 8

   Kone-nimensä vuoksi vankilaan joutunut suomalaismies vapautui syytteistä – aikoo haastaa Bulgarian EU-oikeuteen

  9. 9

   HS:n suuri kaupunkivertailu: Kuopion elinvoimaisuus kasvoi eniten, Salo romahti – katso, miten isot kaupungit pärjäävät vertailussa

   Tilaajille
  10. 10

   Nuorisojengi tehtaili Helsingissä muutamassa kuukaudessa 13 ryöstöä – Uhrin kurkulle painettiin tikari Malmilla, myyjää hakattiin lonkerotölkeillä Mellunkylässä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Joukossamme elää ihmisiä, joilla on pedon luonne – näin psykopaatti lipuu toisen ihmisen lähelle ja tekee tuhojaan

   Tilaajille
  2. 2

   Hätähuuto ihmiskunnan tulevaisuuden puolesta, 15 000 tieteentekijää varoittaa joukkotuhosta – ”Pitkään jatkunut nopea väestönkasvu on syy moniin ekologisiin ja jopa yhteiskunnallisiin uhkiin”

  3. 3

   ”Kukaan älykäs ja kaunis nainen ei halua seurustella työttömän, kouluttamattoman miehen kanssa” – 28-vuotias Valtteri ja 26-vuotias Kharouf kertovat tarinansa syrjäytymisestä

   Tilaajille
  4. 4

   Kolmevuotiaan lapsensa puukotuksesta epäillyn isän kuulustelut alkavat tiistaina, miehellä aiempaa rikostaustaa – Poliisi henkirikoksesta: ”Tapahtumia, joita ihmismieli ei meinaa käsittää”

  5. 5

   Varaslähtö länsi­metroon: astu kyytiin ja kiidä tunnelissa 36 kilometriä idästä länteen – verkko­retki kuvaa reitin kuljettajan silmin ja esittelee jokaisen aseman 360-kuvalla

  6. 6

   Turvapaikkapäätöstä odottava Sharif Qaderi potkaistiin ulos ryhmäkodista kun hän täytti 18 vuotta – Sitten itähelsinkiläinen lapsiperhe otti hänet luokseen asumaan

  7. 7

   Eräänä kesäiltana Seppo kaatui ja kuoli – se oli vakava paikka, sillä tämä raivokas nero yksin tiesi kaiken siitä, miten Suomen ydin­jäte haudataan turvallisesti

   Tilaajille
  8. 8

   Tuhat vuotta sitten valtava viikinkiarmeija vyöryi Suomeen ja sai selkäänsä hämäläisiltä – Näin kertoo taru, mutta mitä oikeasti tapahtui?

   Tilaajille
  9. 9

   Miksi vaikutusvaltaiset miehet panevat naiset katsomaan masturbointiaan? Asiantuntija vastaa

  10. 10

   Suomalainen peruskoulu on ajautunut muutamassa vuodessa sekavaan tilaan, joka vaarantaa oppilaiden oikeusturvan

  11. Näytä lisää