Jouni Niemisen kausi NHL:ssä    |   Blogi

Hait vastaan Pingviinit - Stanley Cup-finaaliennakko

Kaksi todella kovaa, nopeaa ja taitavaa NHL-joukkuetta. Paljon edellisen mestaruutensa jälkeen kokenut Sidney Crosby. Luusereiksi jo monet kerrat tuomitut Joe Thornton ja Patrick Marleau kesän 1997 NHL-varaustilaisuudesta. Lähes tuntemattomat maalivahdit. Tästä ei enää NHL parane. Avausottelun aamuna on aika tehdä pieni katsaus Stanley Cup-finaaleihin ja ennustaa voittaja.

Kaksi todella kovaa, nopeaa ja taitavaa NHL-joukkuetta. Paljon edellisen mestaruutensa jälkeen kokenut Sidney Crosby. Luusereiksi jo monet kerrat tuomitut Joe Thornton ja Patrick Marleau kesän 1997 NHL-varaustilaisuudesta. Lähes tuntemattomat maalivahdit. Tästä ei enää NHL parane. Avausottelun aamuna on aika tehdä pieni katsaus Stanley Cup-finaaleihin ja ennustaa voittaja.

- - -

Sidney Crosby ei ole "Sid The Kid" enää. Voittaessaan ensimmäisen Stanley Cupin NHL-historian nuorimpana kapteenina Detroitin Joe Louis Arenan jäällä kesäkuussa 2009 Crosby oli vasta 21-vuotias. Nyt hän on 28-vuotias NHL-konkari. Finaaliesiintymisten välissä kului seitsemän nopeaa ja pitkää vuotta. Erittäin vakavia aivotärähdysongelmia. Nyt Crosbylla on tilaisuus tavoittaa Penguinsin omistaja Mario Lemieux kaikkein tärkeimmassa tilastossa, Stanley Cup-mestaruuksien määrässä.

- - -

Kokoonpanojen syvyys. Pittsburgh Penguinsin ongelmana oli aikaisempina playoffkeväinä sulaminen joko ailahtelevan maalivahtipelin tai kokoonpanon ohuuden takia. Bottom-kuutosesta putosi liian usein pohja pois, jos näin voidaan sanoa. Nyt joukkueen sivuosan esittäjät ovat erittäin tärkeässä roolissa, mikä on ehdoton edellytys mestarijoukkueille.

Kolmosketjuna pelaava HBK-ketju (Hagelin-Bonino-Kessel) on ollut loistava playoffeissa. Nelosketjun sentteri, jo 39-vuotias Matt Cullen oli jo päättää uransa viime kauden jälkeen, mutta Carolinasta tuttu, nyt Penguinsin toimitusjohtajana toimiva Jim Rutherford tarjosi vielä yhden mahdollisuuden pelata. Cullen on aina jäällä pelien kriittisimmillä ratkaisuhetkillä aloituksissa.

Sharks kaatoi erittäin hyvin valmistautuneen St. Louis Bluesin konferenssifinaaleissa neljän ketjun hyökkäyksellä. Kaikki neljä ketjua tulivat kovaa puolustukseen, aiheuttivat suunnanmuutoksia ja pelasivat syvälle hyökkäyspäähän. Joe Thornton heittämässä kiekkoa päätyyn.

Koko syvyyskysymys on oikeastaan hankala. Onko etu Sharksin hirvittävän kovan hyökkäyksen vuoksi vai Penguinsin, koska San Josella on se kolmas pakkipari, jonka luistelunopeus arveluttaa?

- - -

Erikoistilannepeli. San Jose Sharksin ylivoimasta on puhuttu paljon kevään playoffien aikana. Marleau, Thornton, Couture, Pavelski ja Burns ykkösylivoimassa.

Peter DeBoer oli tämän blogin historian ensimmäisen postauksen aihe. Hän oli juuri aloittamassa NHL-valmentamisen Floridassa. St. Louis Blues-sarjassa oli hauskaa seurata DeBoerin ja Ken Hitchcockin nälväilyä toisilleen lehdistötilaisuuksissa. DeBoer valitti heti kättelyssa ensimmäisen pelin jälkeen tuomaripelistä ja Sharks tuntui pääsevän sen jälkeen enemmän ylivoimapeliin.

Sharksin ylivoimapeli on ollut murhaavaa playoffeissa. 27.0 prosenttisesti. 17 maalia sisään vastustajan maaliin 63:sta ylivoimapelistä, ja kaksi maalia vielä alivoimalla.

Kurinalainen peli on Pittsburgh Penguinsin ainoa mahdollisuus voittaa mestaruus. Mike Sullivan haluaa joukkueensa pelaavan aggressiivista alivoimaa. Hän sanoi pelipäivän aamun haastattelussa, että alivoiman pitää "pakottaa vastustaja pelaamaan tilanteita pakon alaisena." Pensin alivoimaryhmä; Matt Cullen, Nick Bonino, Ben Lovejoy ja Ian Cole on todellisen testin edessä.

Penguinsin ylivoimasta ei kohuta yhtä paljoa, mutta tilastojen valossa sen numerot eivät ole paljoa Sharksia huonommat. 23.4% teho, 15 maalia 64 ylivoimasta, yksi alivoimamaali.

Eli erikoistilannepelissä ei ainakaan paperilla ole suurta etua kummallekaan.

Stanley Cupissa puhutaan aina etenkin alivoimapelin tärkeydestä. Darryl Sutter ja Joel Quenneville ovat valmentaneet parhaat alivoimajoukkueet mestareiksi. Tällä kertaa ylivoimapeli näyttää olevan tärkeämmässä asemassa. Ja siinä on pelättävä San Jose Sharksin viisikkoa.

- - -

Vastakkainpeluutukset. San Jose Sharksin kyky pysäyttää vastustajan isot tykit ei ehkä saa tarpeeksi ansaitsemaansa huomiota. Nashvillen Filip Forsberg jätettiin nollille. St. Louis Bluesin Vladimir Tarasenko onnistui tekemään kaksi maalia Sharksia vastaan. Sharks on iso ja painava lännen joukkue, jonka peli perustuu kiekonhallintaan. On mahdotonta hyökätä joukkuetta vastaan, joka pitää koko ajan kiekkoa.

Pittsburgh Penguinsin taktiikkana on yleensä peluuttaa Sidney Crosbyä vastustajan parasta ketjua vastaan. Crosby pelasi toisella kierroksella erinomaisesti Washington Capitalsin Nicklas Bäckströmiä vastaan. Toisinaan vastassa oli myös Jevgeni Kuznetsov Alex Ovechkinin sentterinä. 

Sharksin molempikäsinen parivaljakko Thornton/Pavelski on ollut täysin pysäyttämätön tänä keväänä.

St. Louis Bluesin valmentaja- ja match-up velho Ken Hitchcock peluutti Alex Steeniä ja toisinaan David Backesiä paria vastaan, mutta menestys ei ollut hurrattava.

Tämä kärkipelaajien vastakkainpeluutus voi jopa ratkaista Stanley Cup-mestaruuden. Jos Penguins ei saa Iso- ja Pikku-Joea aisoihin, se on pulassa.

- - -

Kokemus. Penguinsin pukukopissa istuu useampia Stanley Cup-mestareita. Matt Cullen voitti Carolina Hurricanesin kanssa jo vuonna 2006. Crosby, Kristopher Letang, Marc-Andre Fleury, Jevgeni Malkin ja Chris Kunitz voittivat Penguinsissä vuonna 2009. Kunitz sitä ennen myös Anaheimissa vuonna 2007.

Sharksin kopissa on vain kaksi Stanley Cupin finaalissa aiemmin pelannutta pelaajaa. Dainius Zubrus pelasi finaaleissa jo tulokaskaudellaan 1996-97 Philadelphia Flyersissa ja myöhemmin New Jersey Devilsin kanssa. Martin Jones oli kakkosvahdin roolissa Los Angeles Kingsin toisessa Stanley Cup-joukkueessa. San Jose Sharks ei silti ole mikään ketunpoikaporukka. Pukukopista saisi aika kovan ikämiesjoukkueen jalkeille.

Paul Martin (35 vuotta), Joel Ward (35), Patrick Marleau (36), Joe Thornton (36) ja Dainius Zubrus (37) voisivat ikänsä puolesta ainakin siirtyä ensi kaudella johonkin Wanhojen Kissojen nuorempiin ikämiesjoukkueisiin.

- - -

Peli viidellä viittä-vastaan. Olen aina pitänyt tosi hyvänä playoffmenestystä ennakoivana perustilastona NHL-joukkueitten maalisuhdetta tasakentällisin. Runkosarjassa Pittsburgh oli liigan neljäs tässä tilastossa luvulla 1.23 ja San Jose kahdeksas (1.12). Ei siis suurta eroa.

Playoffeissa Sharksin "5-5 F/A" on 1.83, Penguinsin 2.39.

- - -

Nopeus tappaa. Tämä pelisarja pelataan huippunopeudella. Tässä kohtaa myös vastakkainpeluutukset nousevat esiin. Molemmat joukkueet ovat luistelunopeita, mutta Penguins vähän nopeampi. Yksi heikko kohta saattaa löytyä syvemmältä Sharksin puolustuksesta. Pysyykö vanhan ajan perinteiseltä pakkiparilta näyttävä Sharksin kolmospari Brenden Dillon - Roman Polak muitten vauhdissa?

Olen tietenkin ilman NHL-varausta ammattilaiseksi lähteneen entisen WHL-pakki Dillonin ja väkivahvan Polakin kannattaja, mutta vauhti voi osoittautua liian kovaksi molemmille.

Sharksin puolustukselliset vajavaisuudet tai hitaudet eivät tietenkään koskaan joudu paljastetuiksi, kun joukkue ei vietä aikaa omassa päädyssään kuin alkuverryttelyissä. Jos Penguins päästää Hailauman hyökkäyskoneiston dominoimaan omassa päässään koko ajan, kuten se teki Bluesia vastaan, Pingviineille käy huonosti. Dillon ja Polak voivat käydä pelaamassa vaihtonsa kenenkään huomaamatta ja tappaa aikaa muille pareille.

- - -

Keskikenttä. Viisaat jääkiekkomiehet (tämä siis yleistävä sana, jolla tarkoitetaan kaikkia jääkiekkoihmisiä) sanovat, että Stanley Cup-mestarijoukkueella on aina oltava ainakin kolme tai neljä todella hyvää sentteriä.

Nyt vastakkain ovat seuraavat sentterit järjestyksessä. Sharks: Joe Thornton - Logan Couture - Chris Tierney - Nick Spaling. Penguins: Sidney Crosby - Jevgeni Malkin - Nick Bonino - Matt Cullen.

Etu mielestäni alempien keskushyökkääjien ansiosta tässä Pittsburghin.


- - -

Länsi ja itä. Läntisen konferenssin joukkueet ovat voittaneet Stanley Cupin jo viisi vuotta peräkkäin. Konferenssit pääsevät kunnolla tutustumaan toisiinsa vasta finaalisarjassa oikeastaan. Sanotaan, etteivät New Jersey Devilsin pelaajat ja valmentajat vuonna 2012 tunteneet Los Angeles Kingsin pelaajia ja valmentajia kovinkaan hyvin etukäteen ennen kuin oli jo myöhäistä. Samaa sanottiin New York Rangersistä keväällä 2014.

Aikaero on yksi jopa liian helpolta ja hassulta kuulostava syy. Läntisen konferenssin pelaajat näkevät idän pelejä jatkuvasti TV:stä ollessaan kotona tai jopa hallilla valmistautuessaan omiin peleihinsä. Itäisen konferenssin pelaajille lännen pelit tulevat niin myöhään illalla, ettei niitä enää kukaan jaksa katsoa.

Paitsi tietenkin Sidney Crosby.

- - -

Tilastoja. San Jose Sharks on tänä keväänä dominoinut ottelujen kolmansia eriä ylivoimaisesti. Maaliero kolmansissa 29-14. Penguinsillä sama 17-15. Sharks on ollut johdossa kahdeksan kertaa toisen erän jälkeen, eikä ole hävinnyt niistä vielä kertaakaan. Penguinsin vastaava tilasto on 9-1.

Joe Pavelski on laukonut tarkimmin playoffeissa. 13 maalia 61 laukauksesta antaa tarkkuusprosentiksi 21.3%. Pikku-Joen idoli ohjauksissa ja maalinedusta tuikkailuissa on Brett Hull. Pavelski harjoittelee kuin Ryan Smyth ohjauksia tuntikaupalla harjoitusten jälkeen, yleensä Brent Burns tai joku pakeista jää laukomaan kiekkoja. Nuo ohjaukset valkoisella mailalla eivät ole pelkkää onnea.

Sharks on voittanut 46.8% aloituksistaan, vähiten kaikista playoffjoukkueista. Pittsburgh on voittanut tasan puolet, 50.0%. Aloitusten voittaminen ei kai sittenkään ole kaikkein tärkeimpien tilastokategorioitten joukossa. Yksittäisen aloituksen voitto voi silti ratkaista kaiken yksittäise pelin kriittisillä hetkillä kahden tasaisen joukkueen välillä.

- - -

Tuntemattomat miehet maskin takana. Huonot maalivahdit eivät pelaa jääkiekkoa enää kesäkuussa. Blogilla on aikaisemminkin puhuttu siitä, että Martin Jones voitti 108 ottelua erittäin kovan junnusarja WHL:n Calgary Hitmenissä aikoinaan. Hän ei saanut NHL-varausta, mutta hän on aina ollut hyvä maalivahti. Billy Ranfordin opissa aikaisemmin Kingsissä.

22-vuotias Matt Murray näyttää ihan nuorelta Carey Pricelta, enemmän kuin yksikään vahti NHL:ssä pitkään aikaan. Murray on aiemmin herättänyt huomiota AHL:ssä loistavalla pelillä. Hän on virallisesti NHL-tulokas vielä ensi kaudella.

Marc-Andre Fleuryn asenne nuoren tulokasvahdin otettua torjuntavastuu kontolleen on ollut erittäin tärkeä asia Penguinsille. Moni muu arvonsa tunteva, erittäin isopalkkainen ykkösvahti olisi jo voinut vaatia maaliaan takaisin, tai alkaa muuten kiukutella.

Fleury on joukkuepelaaja. Hän kannustaa koko joukkuetta ja antaa kaiken tukensa paikkansa ja mahdollisesti työpaikkansa vielä vievälle kollegalle, koska se on joukkueen etu.

Kummallekin on näissä playoffeissa tullut väliin huonompi ilta ja kumpikin on tullut heti seuraavaan peliin takaisin entistäkin parempana. Murray sai jättää maalin kahden erän jälkeen Tampa-sarjan nelospelissä ja Fleury pelasi viidennen.

Epäiltiin jo Matt Murrayn kestävyyttä ja henkistä kovuutta. Hän tuli takaisin ja otti voitot kahdesta pelistä, joissa häviö olisi merkinnyt kauden loppua. Olin jo valmis hautaamaan Jonesin maalivahtien hautausmaalle tämän hävittyä viides ja kuudes ottelu Nashville-sarjassa. Mutta hän teki paluun seitsemännessä loistavasti.  

Lyhyt muisti ja kyky rauhoittaa omat sydämenlyönnit taistelun kuumentuessa molempien ominaisuuksissa. Superrauhallisia vahteja. Jos peli menee pieleen, ei mitään hermostumisen merkkejä.

Jos joku olisi kauden alussa ehdottanut, että Stanley Cup-finaalissa maalivahtien kaksinkamppailussa kohtaisivat Matt Murray ja Martin Jones, tälle oltaisiin naurettu päin naamaa. Murrayn taidot tiedettiin toki NHL:n sisällä aikaisemminkin. Useammat NHL-joukkueet yrittivät sisällyttää hänen nimensä Penguinsin kanssa tekemiinsä pelaajakauppoihin. Toronto Maple Leafsin väitetään olleen yksi niistä. Vastaus oli aina kaikille sama. Ei.

Näillä maalivahdeilla oli ennen playoffien alkua yhteensä kahden ottelun playoffkokemus. Nyt sitä on finaalien alussa 32 ottelua. Viisaammat voivat kertoa, kumman puolella on etu maalivahdeissa.

- - -

Valmentajat. Silminnäkijöitten mukaan sunnuntain harjoituksissa Penguins veti tiukan virallisesti kovaa ja Sharks näytti paljon rennommalta jäällä.

Mike Sullivan oli NHL-pelaaja 11 vuoden ajan neljässä eri joukkeessa. 709 ottelua NHL:ssä. Sitä ennen hän pelasi Bostonin yliopistossa samassa joukkueessa John Cullenin, Scott Youngin, Joe Saccon ja Tony Amonten kanssa. Sullivan aloitti NHL-uransa San Josen ensimmäisellä kaudella Sharksin paidassa, George Kingstonin toimiessa valmentajana. Pelaajana hän ei koskaan päässyt kevään 1997 MM-kisoja pitemmälle keväisin.

Hän ryhtyi valmentajaksi välittömästi pelaajauran jälkeen, ottaen päävalmentajan paikan Boston Bruinsin AHL-joukkueessa kaudella 2002-03.

Pittsburgh Penguins ei ollut playoffjoukkue Sullivanin tullessa valmentajaksi 12. joulukuuta Penguinsin farmijoukkueesta. Se oli konferenssin 12. sijalla, todellisessa pulassa. Crosby ei pelannut ollenkaan hyvin. Sullivan muutti pelitavan hyökkääväksi, mikä selvästi sopii tälle pelaajistolle. Sullivania pidetään hyvänä kommunikoijana, joka osaa kohdella kaikkia pelaajiaan tasapuolisesti ja pitää kaikkia vastuussa tekemisistään. Hänellä on Stanley Cup-sormus viime kaudelta, jolloin hän toimi Chicago Blackhawksin pelaajakehityksessä.

Erikoinen sivujuoni finaalien takana on se, että Mike Sullivan oli Bostonissa Joe Thorntonin joukkuekaveri ja myöhemmin tämän valmentaja. Hän on myöhemmin sanonut yrittäneensä valmentaa Thorntonia liikaa.

Peter DeBoer taas aloitti valmentajana NHL:ssä syksyllä 2008 pitkän ja erittäin menestyksekkään OHL-valmennusuran jälkeen. Hän on sen jälkeen valmentanut Florida Panthersia ja New Jersey Devilsiä Sharksin lisäksi. Hän oli Devilsin valmentaja finaalisarjassa vuonna 2012. Mediapäivän haastattelussa hän sanoo oppineensa kokemuksesta paljon. Devils pudotti silloin New York Rangersin dramaattisella tavalla konferenssifinaaleissa ja ehkä lähti finaaliin liian tyytyväisenä jo saavutettuun.

LA Kings voitti kolme ensimmäistä ottelua ja Devilsin päästyä vauhtiin mukaan henkisesti mestaruus oli jo ratkennut. DeBoer ei tee samaa virhettä tällä kertaa. Ensimmäinen ottelu on jo tilastollisestikin äärimmäisen tärkeä.

Suuri syy sekä DeBoerin, että Sullivanin menestykseen näissä joukkueissa on ollut heidän kykynsä käsitellä joukkueittensa suuria nimiä. Suuria tähtiä, joitten ego ei aina mahdu samasta ovesta sisään. Kaikki on laitettu samaan riviin molemmissa pukuhuoneissa. Jääkiekossa ei voiteta yksilöinä. Sharks ei pystynyt siihen. Penguins ei pystynyt siihen.

Näitten kahden valmentajan siirrot ja kyky saada paras irti joistakin maailman parhaista pelaajista on yksi seuraavien kahden viikon pääteemoista. Kummatkin haluavat tietyt vastakkainpeluutukset. Kummatkin käyttävät aina tiettyjä teemoja saarnatessaan, mikä on tärkeää pelaajilleen kussakin pelissä.

- - -

Sikariportaan miehet. Penguinsin vanha GM Jim Rutherford on vetänyt oikeita naruja tätä joukkuetta rakentaessaan. Conor Shearyn, Tom Kuhnhacklin , Brian Rustin ja Brian Dumoulinin nousu NHL-joukkueeseen sekä David Perronin vaihto Carl Hageliniin muuttivat koko joukkueen dynamiikan. Nilkkamurtuman vuoksi syrjään joutunut puolustaja Trevor Dailey oli hyvä hankinta Chicagosta. Kukaan ei osaa sanoa, miksei hän sopeutunut Hawksiin. Justin Schultz oli vielä neljä vuotta sitten Edmonton Oilersin tulevaisuuden suurpuolustaja, mutta hän ei kehittynyt toivotulla tavallaan. Nyt Schultzia peluutetaan oikealla tavalla Penguinsin takalinjoilla hyökkäävässä roolissa.

Penguinsin tulokaspelaajen vaikutus joukkueen menestykseen on ollut huomattava. Rust, Sheary ja Kuhnhacl ovat kasanneet playoffeissa yhteen yhdeksän maalia ja 20 pistettä. Vain St. Louis Bluesin supertulokkaat Robby Fabbri, Colton Parayko ja Joel Edmundson tekivät enemmän pisteitä, yhteensä 23.

Bryan Rustin plus/miinustilasto näyttää lukua plus 10, mikä oikeuttaa jaetulle kolmannelle sijalle kevään playoffeissa. Tom Kuhhackl on puolustuspelin erikoismies. "Kyynhakkelin" poika on aloittanut 133 vaihtoa puolustusalueella, ja 28 hyökkäysalueella. Sullivan luottaa häneen, kun puolustetaan johtoa.


Sharksin puolella GM Doug Wilson teki neljä lisäystä viime vuonna playoffeista pudonneeseen joukkueeseen uuden valmentajan lisäksi. Kokenut playoffsankari Joel Ward, varma veteraanipakki Paul Martin, yli-ikäinen eurohankinta Joonas Donskoi sekä LA Kingsin kakkosvahti Martin Jones. Juuri oikeita pelaajia sopivissa rooleissa. On huomattavaa, miten paljon Sharks paransi vuodessa. Vuoden takaisessa joukkueessa oli peräti kuusi pelaajaa, jotka eivät edes pelaa NHL:ssä enää.

- - -

Suuret persoonat. Finaalisarja on täynnä mielenkiintoisia persoonia, jotka ansaitsevat olla suuressa valokeilassa seuraavat pari viikkoa ja arvostavat itse siihen pääsyä. Hockey Night in Canada mainitsi tilaston, jonka mukaan 82 prosenttia NHL-pelaajista ei koskaan saa edes pelata finaaleissa koko uransa aikana.

Joka vuosi valitsemme sentimentaaliseksi Stanley Cup-suosikiksi jonkun vanhemman pelaajan, joka ansaitsee voittaa ammattilaisjääkiekon himotuimman palkinnon. Ray Bourque. Teemu Selänne. Mark Recchi. Tänä vuonna tuon pelaajan nimeäminen on aika helppoa.

ZZ Top-partaista Joe Thorntonia on haukuttu luuseriksi. Mieheksi, joka ei koskaan pysty voittamaan mitään. Kapteenin C otettiin pois hänen paidastaan kaksi vuotta sitten, kun Sharks tuhrasi 3-0 johtonsa Los Angelesia vastaan ensimmäisellä kierroksella. Joe sanoo, ettei asialla ollut hänelle suurta merkitystä. Sharksin GM Doug Wilson ilmoitti silloin joukkueen lähtevän jälleenrakennuksen tielle. Hän epäili konkaripelaajien halukkuutta pysyä mukana.

Mutta Joe Thornton jäi. Hän ansaitsee kunnioituksemme siitä, ettei hän koskaan valittanut. Hän ei koskaan sanonut, että haukkukaa välllä jotain muuta. Huoneessa on 19 muutakin pelaajaa. Nyt hän on 36-vuotiaana neljän voiton päässä Stanley Cup-mestaruudesta.

Tasan 19 vuotta sitten Joe sai agentiltaan liput aivan kotijoukkueen maalin taakse Detroit Red Wingsin ja Philadelphia Flyersin ratkaisevaan otteluun Joe Louis Arenalla. Hän sai veljensä Johnin kanssa seurata livenä, miten siihen saakka vuosia luuseriksi haukuttu, Stevie Yzerman nosti Stanley Cupin ilmaan mestarina, katkaisten Wingsin 42 vuotta kestäneen mestaruudettoman jakson. Samalla 32-vuotiaan Yzermanin oma legenda muuttui voittajan tarinaksi.

Myöhemmin paljastui suunnitelma, jonka mukaan Red Wings oli kahta vuotta aikaisemmin suunnitellut Yzermanin vaihtamista Ottawan Aleksander Jashiniin. Wingsin pudottua vuoden 1995 finaaleissa suoraan neljässä ottelussa New Jersey Devilsille, joukkueenjohto neuvotteli kaupat valmiiksi Senatorsin kanssa. Yzermanin johtajankykyihin ei enää luotettu ja oli aika vaihtaa miestä. Jashin oli tarjolla.

Wingsin johto antoi tuossa tilanteessa kuitenkin Steve Yzermanin itse päättää. Hän sai vielä yhden tilaisuuden näyttää. Hän päätti ottaa sen ja sanoi ei tarjoukselle lähteä kotikaupunkiinsa Ottawaan. Kaksi vuotta myöhemmin tuli suuri helpotus Yzermanin nostaessa Stanley Cupin ilmaan the Joessa mestarina. John Thornton kertoi NHL.comille veljesten "pillittäneen" tuota hienoa tilannetta seuratessaan katsomossa.

"Minä en tiennyt mitään hänen vastoinkäymisistään tai mistään sellaisesta siihen aikaan," sanoi Thornton sunnuntain mediapäivänä. "Ajattelin vain, että "tuo kaveri on itse isäntä, hän voitti!". Siinä kaikki ajatukseni sillä hetkellä."

Kaksi viikkoa Detroitin jälkeen Joe Thornton oli Pittsburghin vanhassa Civic Centerissä eli Iglussa NHL:n varaustilaisuudessa. Consol Energy Center, jossa finaaliotteluja nyt pelataan, sijaitsee aivan kadun toisella puolella paikasta, jossa vanha Iglu ennen seisoi. Boston Bruins varasi Thorntonin ykkösenä.

Kaudella 2005-06, heti työsulkuvuoden jälkeen, Bostonin GM Mike O`Connell kauppasi Thorntonin yllättävässä kaupassa San Jose Sharksiin. Kautta oli pelattu vain 23 ottelua. Vastakaupassa Bostoniin Marco Sturm, Wayne Primeau ja Brad Stuart. "Kysyin itseltäni, pystyykö Joe Thornton johtamaan meidät Stanley Cupiin, ja vastaus oli ei," sanoi O`Connell myöhemmin.

Joe Thornton kaupattiin rannikolta toiselle samalla kaudella, jonka päätteeksi hänet palkittiin Hart-palkinnolla.

O`Connell oli päättänyt rakentaa mestarijoukkueen Patrice Bergeronin, David Krejcin ja Tim Thomasin varaan. Hän sai potkut jo vuonna 2006 ja Peter Chiarelli sai jatkaa hänen työtään. Mike O`Connell oli oikeassa. Bruins voitti Stanley Cupin vuonna 2011 joukkueella, jonka perustan hän oli rakentanut.

Joe Thornton näyttää vain paranevan vanhetessaan. Hän on vanhempina vuosina lisännyt repertuaariinsa puolustuspelin. NHL:n ehkä paras syöttäjä yhä. Seuratkaa, miten hän ylivoimalla vietyään kiekon hyökkäysalueelle alkaa tutkia, mitä seuraavaksi tekee. Jos Burns on vapaana, hän saa millintarkan syötön laukausta varten. Jos Pavelski vilauttaa valkoista CCM-mailaansa vapaassa paikassa, vastustajan puolustus on pahassa pulassa.

San Jose Sharks varasi Patrick Marleaun kakkosena heti Bostonin varattua Thorntonin tuona kesäkuun päivänä vuonna 1997 Pittsburghissä. Marleauta on samalla tavalla haukuttu vuosien varrella mieheksi, jonka yritys ei riitä mestaruuteen saakka. Hänet oltaisiin luultavasti jo kaupattukin muualle, ellei sopimuksesta löytyisi nimenomaista pelaajasiirrot kieltävää pykälää.

Kävi seuraavien kahden viikon aikana miten tahansa, Joe Thornton ja Patrick Marleau eivät ole mitään luusereita.

- - -

Burns ja Vlasic. TV-kamerat näyttivät, miten musta Mercedes-pikkubussi peruutteli San Josen hallin parkkipaikalle. Kuskin ovesta laskeutui hurjan parras kasvattanut puolustaja Brent Burns iso armeijan reppu selässään. Burns on pelannut itsensä Kanadan timantinkovaan World Cup-joukkueeseen, kuten Thorntonkin. Hän luistelee loistavasti, laukoo aina ensin, ja kysyy sitten. Burns johtaa puolustajien pistepörssiä playoffeissa kuudella maalilla ja 20 pisteellä 18 ottelussa.

Marc-Edouard Vlasic on varmaankin NHL:n tuntemattomin huippupuolustaja. Tampa Bay Lightningin Nikita Kucherovin kanssa jaetulla ykkössijalla playoffien plus/miinustilastossa luvulla plus 13. Oman puolustusalueen aloitukset / hyökkäyspään aloitukset 120/70. Vlasic pelaa eniten Sharksin kenttäpelaajista 5-5 pelissä ja toiseksi eniten alivoimissa. Samalla 11 pisteellä puolustajien pistepörssin jaetulla neljännellä sijalla.

Vlasic on niin tuntematon suuruus, että jos hän kävelisi kadulla vastaan, tunnistaisitko miehen? Nollille ihan viimeistä, jo ratkennutta peliä lukuunottamatta jätetty Vladimir Tarasenko kyllä tuntisi.

On odotettavissa, että DeBoer laittaa juuri Vlasicin vastakkain Sidney Crosbyä vastaan. Tarasenko oli vasta harjoittelua.

- - -

Matkustus, väsymys. Nyt ollaan jo niin pitkällä kiekkokaudessa, että joukkueitten pelaamien ottelujen kokonaismäärä alkaa painaa ja näkyä väsymyksenä. Sadan pelatun ottelun pylväs on jo ohitettu. San Jose Sharks on lännen joukkueena tottunut lentelemään yli eri aikavyöhykkeitten ja pelaamaan hyvin. Se kuuluu elämään lännessä.

Pittsburgh Penguins ei ole joutunut playoffien aikana vielä kertaakaan poistumaan omalta aikavyöhykkeeltään. New York, Washington ja Tampa olivat kaikki samalla idän vyöhykkeellä.

Mielenkiintoista seurata, onko tällä vaikutusta sarjan suuntaan. Tiedämme enemmän kolmannen ja neljännen pelin jälkeen. Neljännen ottelun jälkeen joukkueet saavat kahden päivän tauon jokaisen ottelun välillä. Hyvä idea antaa joukkueitten levätä ja sitten pelata raikkaana ja energisenä pelipäivinä.  

- - -

Raahe vastaan Jyväskylä. On aina hienoa nähdä suomalaisia jääkiekkoilijoita kamppailemassa ammattilaisjääkiekon himotuimmasta palkinnosta. Tällä palstalla ei ehkä keskitytä pelkästään siihen, mutta jääkiekkofanina luen innoissani muitten julkaisujen raportointia aiheesta kuten moni muukin.

Viime kesänä liikenteessä ajellessani kuuntelin sporttiradion ohjelmaa, jonka vieraana oli paikallinen jääkiekkoammattilainen Josh Green. Haastattelija kysyi Suomessa uraansa päättelevältä entiseltä Oilersin pelaajalta, kuka Liigan pelaajista pystyisi parhaiten pelaamaan jossakin NHL-joukkueessa.

"Joonas Donskoi", oli Greenin nopea ja lyhyt vastaus.

Donskoi on monipuolinen NHL-pelaaja. On vaikeaa uskoa, että hän pelaa uransa ensimmäisiä Stanley Cupin pudotuspelejä. Ihailen etenkin hänen peliään pienissä tiloissa, laitojen lähettyvillä ja kulmissa. Hän näyttää aina osaavan sijoittua oikein. Kroppa aina oikein päin ja jalat liikkuvat koko ajan. Ehdottomasti taidetta jääkiekkokulttuurin ystäville.

Olli Määttä on kärsinyt ihan liikaa vaivoista ja loukkaantumisista, mutta muitten loukkaantumisten vuoksi hän voi odottaa aika vastuullisia tehtäviä finaaleissa.

- - -

Penguins käänsi momentumin täysin puolelleen hävittyään viidennen pelin Tampaa vastaan, voittaen kuudennen ja vielä seitsemännen. Tapa, jolla Pittsburgh nousi tappioasemasta voittamalla ensin vieraissa ja sitten kotona teki vaikutuksen. Aina kun Penguins häviää ottelun, sen Top-6 pelaajat saavat haukut niskaansa mediassa ja faneilta. Miksei Malkin tehnyt sitä ja tätä ja miksei Crosby.

Penguins on niittänyt mainetta pelisarjajohtoja hukanneena joukkueena viime vuosien playoffeissa. Siksi tämän joukkueen nousu kanveesista Lightningia vastaan ja etenkin Sidney Crosbyn dominointi kuudennessa ja seitsemännessä pelissä jotenkin vahvisti #87:n aseman NHL:n parhaana pelaajana.

On oikein, että maailman parhaimman tittelillä luistelleet jääkiekkoilijat joskus todistavat arvonsa nimenomaan playoffeissa. On oikein, että ihmiset saavat nähdä parhaaksi väitetyn pelaajan pelaavan tuolla tavalla, kun pelataan kaikista kovimmalla näyttämöllä.

- - -

Odotettavissa ehkä paras Stanley Cupin finaalisarja miesmuistiin. Kaksi todella kovaa joukkuetta. Suuria tähtiä, persoonallisuuksia, hyvät maalivahdit, loistavat valmentajat, nopeutta ja taitoa - parasta, mitä NHL-jääkiekolta voi odottaa.

Ensimmäinen ottelu on huipputärkeä. San Jose tulee aina kovaa pelien aluissa. 15 laukausta ensimmäisen 10 minuutin aikana.

Uskon sarjasta tulevan tasaisen. Uskon sen ratkeavan vasta ihan lopussa, 15. kesäkuuta pelattavassa seitsemännessä pelissä. Olisi hienoa nähdä San Jose Sharksin voittavan vihdoinkin 25 vuoden jälkeen. Patrick Marleau ja Joe Thornton juhlimassa kaiken kokemansa jälkeen mestaruutta.  

Marginaaleja ei juuri ole, mutta veikataan tässä Pittsburgh Penguinsin voittavan lopussa. Hienoinen kokemusetu vie yli viimeisen esteen. Sidney Crosby hakee sekä Conn Smythe-palkinnon, että Stanley Cupin.
Täällä Jouni Nieminen, Edmonton.

Twitter: @OnsideWithJouni
Jouninposti@shaw.ca

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Jouni Niemisen kausi NHL:ssä

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  5. 5

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  6. 6

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  7. 7

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  8. 8

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  9. 9

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  10. 10

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää