Kauhaa ja rakkautta

Täysmaitoa, mutta miksi?

 

Olen kuullut tästä supinaa jo jonkin aikaa, mutta nytpä se tuli kaupankin hyllyllä vastaan: punainen luomumaito! Olen odottanut tätä jo vuosia, ja mitä nyt tuttujen ja kavereiden kanssa on tullut juteltua, niin en ole ainoa.

Miksi täysmaitoa, ja miksi luomua?

Käytän itse maitoa vain leivontaan sekä kahviin, joten energiansaantini kannalta ei ole merkitystä, onko maidossa rasvaa 1 vai 4 prosenttia. Mutta se maku! Kun keittelen mutteripannulla cappuccinon ja teen sen täysmaitoon, se on aito nautinto. Ei vain tottumuksesta huiviin kiskaistu sumppi, vaan nautinto. Ja se jos mikä on elämässä tärkeää (ja ehdottomasti niiden 40 lisäkalorin arvoista).

 

Toisekseen, mitä vähemmän käsitelty maito, sitä vähemmän ainakin oma elimistöni oireilee - vaikka minulla on mukamas laktoosi-intoleranssi. Kuitenkin kaikista hirveimmän olon itselläni saavat aikaiseksi ne täysin laktoosittomat maitotuotteet!

Luomumaito on lähtökohtaisestikin vähemmän käsiteltyä kuin "tavallinen", sillä sitä ei ole homogenoitu eli rasvan rakennetta ei ole rikottu. Tämä koskee suomalaista luomumaitoa. Ulkomailla luomumaitokin monesti homogenoidaan.

Luomutäysmaidossa on rasvan rakenteen lisäksi jätetty kajoamatta rasvan luontaiseen määrään. Soitin tänään Arla Ingmanin tuoteviestintäpäällikkö Minna Elovainiolle kyselläkseni lisää luomutäysmaidon valmistusprosessista, koska minua kiinnosti tietää, kuinka luonnollista maito oikeasti on. Joskushan on niin, että tuotteessa on käytetty luonnonmukaisesti tuotettuja raaka-aineita, mutta itse tuotantoprosessit ovat kaukana luonnonmukaisesta. Maidon käsittelystä puhutaan nykyään paljon ja siitä ollaan montaa mieltä, joten asia oli tämän tuotteen kohdalla erityisen kiinnostava.

 

Elovainio kertoi, että maidon rasvapitoisuus vaihtelee vuodenaikojen mukaan, ja tässä luomutäysmaidossa se on jätetty sellaisekseen. Ei-luomussa täysmaidossa taas rasvapitoisuus vakioidaan eli rasvaa erotellaan tai lisätään halutun lopputuloksen saamiseksi. Luomutäysmaidon ainoa käsittely on pastörointi eli kuumennus, jolla tuhotaan maidosta mahdolliset haitalliset (ja ikävä kyllä myös ne hyödylliset) bakteerit. Se on jo aika vähän verrattuna siihen, että "tavallinen" maito pastöroidaan, homogenoidaan, siitä erotellaan ja poistetaan rasvaa ja lopuksi siihen vielä lisätään d-vitamiinia.

Haaveilen toki yhä aidosta, täysin käsittelemättömästä tilamaidosta (se on niin, niin hyvää!), mutta tällaisella ei-autoilevalla kaupunkilaisella ei oikein ole mahdollisuuksia lähteä sitä mistään hakemaan. Ja kun tästäkään maidosta ei tunnu mitään oireita tulevan, niin keittelen jatkossakin varsin tyytyväisenä cappuccinoni ihan marketin maitoon.

Suosittelen siis muitakin kaltaisiani kokeilemaan luomutäysmaitoa tai raakamaitoa, jos normaali maito aiheuttaa ikävän olon. Ja uskon, että maitoon pätee sama kuin kaikkeen muuhunkin - hyvän olon salaisuus on pysyä kohtuudessa.

26 vastausta artikkeliin "Täysmaitoa, mutta miksi?"

Anni 23.02.2012 15:59

Kuvaa aamucappuccinostasi ei voinut olla huomaamatta. Kysymykseni kuuluukin, miten tarkkaan ottaen teet kahvisi? Teen itse cappuccinon pressopannulla, mutta olisiko sinulla vinkkejä maidon vaahdottamiseen? Kaupoissahan myydään niitä maidonvaahdottimia cappuccinokoneista puhumattakaan, mutta onnistuuko maidon vaahdottaminen esimerkiksi sauvasekoittimella ja täytyykö maidon tässä tapauksessa olla sinunkin mainostamaasi täysmaitoa? Kiitän jo etukäteen sekä vastauksestasi että blogistasi, sitä on ilo lukea!

Eeva 23.02.2012 16:15

@ Anni: heips! En ole mikään kamala kahvihifistelijä, mulla on Ikeasta ostettu paristokäyttöinen maidonvaahdotin, joka maksoi ehkä euron mutta toimii loistavasti! Se on sellainen pieni, ei paljon haarukkaa isompi vehje, joka ei vie paljoa tilaa keittiössä. Keitän kahvin mutteripannulla liedellä. Kun kahvi on valmista, väännän liedeltä lämmön pois ja isken maitoa sisältävän teräskannun tai pienen kasarin levylle jälkilämmölle, ja kun maito on lämmennyt, vaahdotan sen. Ymmärtääkseni myös rasvaton maito vaahdottuu, en itse tiedä, kun en ole kokeillut :D Suosittelen kuitenkin erikoiskahveihin täysmaitoa, esim. cappuccinoon sitä menee vajaa desi, joten ero energiapitoisuudessa on lähes huomaamaton, mutta maussa valtava!

Hosuli 23.02.2012 17:54

Joo, ehdottomasti hyvä uutinen! Maitotuotteiden kanssa kohtuus on hyvästä, mutta ainaskin mulla pienet määrät vähemmän käsiteltyä luomumaitoa ovat ok, vaikka muuten mahakipu iskee nopeasti.

Kristian 23.02.2012 17:58

Yksikään kulinaristi tuskin tekee esimerkiksi béchamelia eli valkokastiketta kurrimaidosta. Ja niinkin yhdentekevä ruokalaji kuin suomalainen makaronilaatikko saa makua, jos se tehdään oikeaan maitoon.

Vähärasvainen tai rasvaton maito (eli se kurri) sopii janojuomaksi ja lattianpesuun, ruoanlaittoon ehdoton valinta on mahdollisimman vähän prosessoitu täysrasvainen maito. Siis jos tavoitellaan mahdollisimman hyvää ruokaa, ei mahdollisimman vähäistä kalorimäärää.

Mainittu valkokastike on klassisen ranskalaisen keittiön peruskiviä ja tarpeellinen myös monissa muiden kansojen arkiruoissa. Suomalaistenkin rakastama lasagne käyköön esimerkistä. Suomessa syömäni lasagnet ovat järjestään menneet pieleen jo siinä vaiheessa, kun valkokastikkeessa ei ole käytetty oikeaa maitoa.

Sanna 23.02.2012 19:38

Vannon raakamaidon nimeen -ja se maku on taivaallinen :D

Riikka 23.02.2012 19:41

Mä olen aivan ihastunut samaiseen maitoon! Se on myös omasta mielestäni oivallista aamucapuccinoon, vaahtoutuu mainiosti, toisin kuin Armas-maito (ei mitään hajua, miksei sillä tunnu saavan kunnollista mikrovaahtoa, voi tosin olla, että vika on vaahdottajassakin). Mä vaahdottelen omat maitoni espressokoneen (Quick Millin Andreja) vaahdotuspillillä.

Liuliina 23.02.2012 20:17

Pienenä vinkkivitosena, että olen Turussa nähnyt raakamaitoa (siis sitä edellisessä kommentissa mainittua Armasta) myynnissä sekä Kauppahallissa että Luomuidyllissä!

Sinulle kiitos luomutäysmaitovinkistä; täytyypä pitää silmät auki kaupan maitohyllyllä seuraavalla kerralla. Minun suussani normikaupan luomumaito maistuu parhaalta, raakamaito (se Armas) jotenkin liikaa - lehmältä...

Kaisa 23.02.2012 20:18

Raakamaitoa on ainakin saanut Turusta Luomuidyllistä. Täytyy tosin tehdä tilaus.

Balthazar 23.02.2012 22:17

Anu Hopia on käsitellyt maidon vaahtoutumista kirjassa Kemiaa Keittiössä. Maidon vaahtoutumisessa tärkeintä on proteiinien verkottuminen ja siten ilman ja veden sitoutuminen kupliksi. Rasva on prosessissa vain tiellä, eli parhaiten vaahtoutuu rasvaton maito (jopa kylmänä) mutta rasvaisempia maitoja pitää lämmittää jotta vaahdon saa aikaiseksi. Ehkä tämän takia tuo Armas-maito ei ole vaahtoutunut kunnolla?

Riikka 23.02.2012 22:53

Balthazar: Höyryputkella vaahdottaessa maitoa nimenomaan samalla lämmitetään, eli sen ei pitäisi olla se ongelma. Täytyy ehkä vielä kokeilla uudelleen, tosin toi punainen luomumaito maistuu kuitenkin mielestäni kahvissa Armasta paremmalta, joten pysynen siinä.

Sofia 24.02.2012 7:37

Raakamaitoa saa myös Turun naapurikaupungista Kaarinasta, Aito Ruokakaupasta. Monelta laktoosi-intolerantikolta olen kuullut, ettei ole aiheuttanut oireita!

Neela 24.02.2012 10:26

Olen vaahdottanut (rasvatonta) maitoa tällä tavoin, ei vaadi erityisiä välineitä:

kuumenna maito mikrossa, esim. 1 dl. Kaada kuuma maito termospulloon, sulje korkki tiiviisti ja sheikkaa, sheikkaa! 15 s. jälkeen sinulla on ihanaa kevyttä maitovaahtoa, jonka voit kaataa kahvin päälle.

Kira 24.02.2012 11:09

Ostin juuri eilen kyseistä maitoa jäätelöntekoa varten, ahh miten ihanaa että täysrasvaista maitoa on saatavilla luomuna.

Kira

Ammuuu 24.02.2012 11:41

Raakamaitoa saa Helsingistä Ruohojuuri kaupoista, jotka sijaitsevat Itäkeskuksessa ja Kampissa.

Maksaa noin 5 euroa litra, mutta on hyvää ja käsittelemätöntä.

Ege H. 24.02.2012 14:08

"Suomessa syömäni lasagnet ovat järjestään menneet pieleen jo siinä vaiheessa, kun valkokastikkeessa ei ole käytetty oikeaa maitoa."

Tässä kai "oikealla maidolla" haetaan nimenomaan kontrastia vähärasvaisiin maitoihin. Vaikeahko tällöin uskoa, että valkokastikkeen teossa, jossa lähtökohtana kai normaalisti on jauhon kiehauttaminen voissa, maitokomponentin muutaman prosenttiyksikön rasvapitoisuusero olisi näin ratkaisevan tärkeä verrattuna siihen, minkälainen klöntti voita kattilan pohjalle ensimmäisessä työvaiheessa tiensä löytää (nopealla googlauksella 5 maitodesin kastikkeeseen neuvotaan laittamaan noin 30-100 g voita).

Liuliina 24.02.2012 15:59

Uups, se maito Turun kauppahallissa ja Luomuidyllissä olikin Kaskikansa- eikä Armas-merkkistä, mutta raakamaitoa joka tapauksessa.

Isa 25.02.2012 13:00

Hirveästi jäi ahdistamaan että mitä ihmettä tuossa punavalkoraitaisessa kulhossa on??? Tämähän oli varmasti postauksen pääpointti eikö vaan ;)

Laura 25.02.2012 20:42

Tila/raakamaitoa löytyy myös päivittäin Ruokakauppa Finskasta, kauppiaskadulta! :) Siellä on myös aivan ihanaa kotijogurttia.

CarinaJ 26.02.2012 9:33

Piti ihan palata katsomaan raitakulhon sisältöä, kun Isa tuossa sitä kyseli.

Mielestäni se on itsetehtyä mysliä..

On hyvää, ohje siis löytyy blogista..

Otin nimittäin juuri uunista samaisen myslin, tein jo toista kertaa.. Hyvää.

Jaana 26.02.2012 14:33

Myös Ruokakauppa FINSKAsta Turusta saa tilamaitoa. Itse tilasin maidon joulupuuroa varten, näpsästi toimi tilaaminen.

Eeva 27.02.2012 12:40

Kiitos kaikille kommenteista!

Raakamaitoa löytyy tosiaan nykyään aika hyvin luomu- ja pientilapuodeista. Ihan päivittäiseen käyttöön en itse raaski näitä ostaa (litrahinta usein 4-5 euron paikkeilla) mutta silloin tällöin herkkuna toki. Tiloilta tuota maitoa saisi todella edullisesti, monesti noin eurolla litra, mutta tosiaan täältä keskustasta ei oikein pääse ilman omaa autoa maitotankkeja rahtaamaan :)

@ Isa - raitamukissa on mysliä :)

Jennie 27.02.2012 14:48

Tää laktoosivammajuttu on mielenkiintoinen; Suomessa edes vähälaktoosiset tuotteet eivät käy, mutta mennäänpän vähän etelämmäksi Eurooppaan, niin maitoa ja jugurtteja voi vedellä vaikka kaksin käsin ihan ilman mitään ongelmia. Valio-syndrooma siis! Kummallista ja raivostuttavaa, koska täällä laktoosittomat tuotteet vaan maksaa niin törkeän paljon - eivätkä edes ne aina auta.

Hansuli 27.02.2012 18:32

Palasin juuri Ranskasta viiden kuukauden reissulta. Maitotuotteet, etenkin raakamaitoon tehty juusto vei kyllä kielen mennessään, ostin myös paikallisesta cremeriestä aina raakamaitoa ja hyvää oli, eikä maksanut kuin 1,5 euroa litra. Olen myös kuullut, että käsittelemätön maitorasva hoikentaa johtuen maidon sisältämistä rasvaa pilkkovista bakteereista. Ranskalaiset olivatkin silminnähden solakampia kuin suomalaiset ja vetelivät surutta kermaisia herkkujaan. Toivottavasti Suomeen rantautuu joskus kohtuuhintaisia raakamaitotuotteita, joita ei tarvitse metsästää ympäri kyliä.

Olisi muuten kivaa saada toimiva resepti itsetehdylle jugurtille. Kaipaisin oikein yksityiskohtaista reseptiä, kun välillä omat kokeilut synnyttävät klimppistä lirua ja toisinaan taas ihanaa, pehmeää jugurttia.

Lyra 06.03.2012 12:06

Haluisin kysiä että oletko lääkärissä käynyt toteamassa ton laktoosi-intoleranssin vai onko se joku mutu? Mulla ei (ihan sama missä maassa olen) toimi mitkään luomut tai suoraan lehmästä juodutkaan maidot vaan vatsa menee auttamatta solmuun, mutta laktoosittomia tuotteita voin käyttää jonkin verran. Ja tosiaan kyselen pelkkää uteliaisuuttani.

Mielipiteenä vielä tästä blogista mainitsisin että en tykkää yhtään siitä että jokaisen postauksen joutuu avaamaan erikseen. Muuten on ihan parasta että olet palannut ruokabloggailemaan!

Heli 15.03.2012 11:47

Porissa sai ihan Prismasta Kaskikansa-maitoa. Muovipurkki vain tuntui kovalta määrältä jätettä litrasta maitoa.

Liisa 18.03.2012 11:55

Pahoitteluni, hieman OT: Itselläni on myös laktoosi-intoleranssi, ja se toimii ihan niinkuin pitääkin, eli laktoosittomat tuotteet sopivat hyvin, laktoosilliset eivät (edes luomut tai muut). Hetken jo epäilin itsekin, että luomu sopisi kun vatsa voi erään kauden poikkeuksellisen hyvin, mutta tarkempi speksaus osoitti, että olin tutkimuskauden yhteydessä vähentänyt sattumalta myös sipulin ja valkosipulin syöntiä. Saan niistä nähtävästi täysin laktoosi-intoleranssia vastaavia oireita (ja nykyään myös banaanista). Tarinani pointti on siis se, että samalla kun mietitte omaa tilannetta, vaihdatte maitoa tai vaikkapa maata, tarkkailkaa myös muuta ruokavaliota: jääkö jokin mauste tai raaka-aine jostain syystä samaan aikaan vähemmälle. Mitä vähemmän muuttuvia indikaattoreita, sitä helpompaa päättely on. :-)

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Hygieniasta löytyy huomautettavaa sadoissa ravintoloissa Helsingissä – Katso hakukoneella, miten on kotikulmiesi ravintoloiden laita

  2. 2

   Juhana Vartiaisen mukaan vain 40 000 työtöntä pystyy työllistymään – HS kysyi asiantuntijoilta, pitääkö luku paikkansa ja mitä ongelmalle pitäisi tehdä

  3. 3

   Niina Hartikainen ei ole pelkkä mies tai pelkkä nainen vaan muunsukupuolinen – ja nyt Suomi pohtii, voiko hänestä pian tulla Niina Tero Hartikainen

   Tilaajille
  4. 4

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  5. 5

   HIM päätti viimeisen Amerikan-kiertueensa New Yorkissa fanien kirkuessa

  6. 6

   Pankkikortteja mahdollisesti kopioitu – Aasiassa tehdyistä nostoista kolmessa päivässä jo 19 rikosilmoitusta

  7. 7

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  8. 8

   Sdp:n kannatus lähestyy kokoomuksen suosiota – keskusta ja vihreät loivassa alamäessä

  9. 9

   Jussi Pullisen essee: Somen piti pelastaa maailma, mutta nyt sitä pidetään jopa uhkana demokratialle – Saksa aloitti jo netin suitsimisen, vaikka ankara sääntely voi pilata palvelut

   Tilaajille
  10. 10

   Kaksion saa jo lähes yksiön hinnalla pääkaupunkiseudulla – Katso, mitä pienet asunnot maksavat omalla alueellasi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  2. 2

   Jalkainfarkti tunnetaan huonosti, silti tuhannet ovat vaarassa saada sen ja joutua jopa amputaatioon

  3. 3

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  4. 4

   Hygieniasta löytyy huomautettavaa sadoissa ravintoloissa Helsingissä – Katso hakukoneella, miten on kotikulmiesi ravintoloiden laita

  5. 5

   Päänsiirto ruumiilta toiselle onnistui – Kiistellyn italialaiskirurgin tähtäimessä seuraavaksi elävät potilaat

  6. 6

   Niina Hartikainen ei ole pelkkä mies tai pelkkä nainen vaan muunsukupuolinen – ja nyt Suomi pohtii, voiko hänestä pian tulla Niina Tero Hartikainen

   Tilaajille
  7. 7

   Sdp:n kannatus lähestyy kokoomuksen suosiota – keskusta ja vihreät loivassa alamäessä

  8. 8

   Riskit kasvavat asuntomarkkinoilla, ja nyt alkaa olla aika huolestua

   Tilaajille
  9. 9

   Salakirjoittaja ja piirtävä upseeri – sota toi yhteen suomalaisen pariskunnan, ja nyt heidän jäljiltään löytyi salaisuus: mitä vaitelias joukko upotti savolaiseen järveen?

   Tilaajille
  10. 10

   Lauri Markkasen joukkuekaverit yrittävät lausua suomea, ja lopputuloksen voi arvata – tätä videota on katsottu jo satojatuhansia kertoja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hätähuuto ihmiskunnan tulevaisuuden puolesta, 15 000 tieteentekijää varoittaa joukkotuhosta – ”Pitkään jatkunut nopea väestönkasvu on syy moniin ekologisiin ja jopa yhteiskunnallisiin uhkiin”

  2. 2

   ”Kukaan älykäs ja kaunis nainen ei halua seurustella työttömän, kouluttamattoman miehen kanssa” – 28-vuotias Valtteri ja 26-vuotias Kharouf kertovat tarinansa syrjäytymisestä

   Tilaajille
  3. 3

   Kolmevuotiaan lapsensa puukotuksesta epäillyn isän kuulustelut alkavat tiistaina, miehellä aiempaa rikostaustaa – Poliisi henkirikoksesta: ”Tapahtumia, joita ihmismieli ei meinaa käsittää”

  4. 4

   Varaslähtö länsi­metroon: astu kyytiin ja kiidä tunnelissa 36 kilometriä idästä länteen – verkko­retki kuvaa reitin kuljettajan silmin ja esittelee jokaisen aseman 360-kuvalla

  5. 5

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  6. 6

   Tuhat vuotta sitten valtava viikinkiarmeija vyöryi Suomeen ja sai selkäänsä hämäläisiltä – Näin kertoo taru, mutta mitä oikeasti tapahtui?

   Tilaajille
  7. 7

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  8. 8

   Eräänä kesäiltana Seppo kaatui ja kuoli – se oli vakava paikka, sillä tämä raivokas nero yksin tiesi kaiken siitä, miten Suomen ydin­jäte haudataan turvallisesti

   Tilaajille
  9. 9

   Turvapaikkapäätöstä odottava Sharif Qaderi potkaistiin ulos ryhmäkodista kun hän täytti 18 vuotta – Sitten itähelsinkiläinen lapsiperhe otti hänet luokseen asumaan

  10. 10

   Joukossamme elää ihmisiä, joilla on pedon luonne – näin psykopaatti lipuu toisen ihmisen lähelle ja tekee tuhojaan

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Jari-Matti Latvalan rallikausi päättyi puuhun viimeisellä erikoiskokeella –”En olisi halunnut lopettaa vuotta tällä tavalla”
  3. HIM päätti viimeisen Amerikan-kiertueensa New Yorkissa fanien kirkuessa
  4. Juhana Vartiaisen mukaan vain 40 000 työtöntä pystyy työllistymään – HS kysyi asiantuntijoilta, pitääkö luku paikkansa ja mitä ongelmalle pitäisi tehdä
  5. Pohjois-Korean ulkoministeri vierailulle Kuubaan – Kuuba on hylkiövaltion viimeisiä liittolaisia
  6. Tunti sitten
  7. Jussi Pullisen essee: Somen piti pelastaa maailma, mutta nyt sitä pidetään jopa uhkana demokratialle – Saksa aloitti jo netin suitsimisen, vaikka ankara sääntely voi pilata palvelut Tilaajille
  8. Yhdysvaltain merijalkaväen sotilasta epäillään kuolonkolarista Japanissa – ajoi humalassa punaista päin
  9. Tänään tv:ssä: Armi Ratia ajoi kauneuden asiaa – Jörn Donnerin Armi elää! on erilainen muotokuva suomalaisen muotoilun teräsnaisesta
  10. Juoksijoiden silmiä kirveli, kurkkua kuivasi ja nenä vuosi – Delhin puolimaraton järjestettiin hengenvaarallisesta savusumusta huolimatta
  11. Urho Kekkosen ja Mauno Koiviston pitkä kyräily huipentui huhtikuussa 1981, kun pääministeri Koivisto kieltäytyi eroamasta
  12. 2 tuntia sitten
  13. Kirja kertoo karun tarinan: Pituushyppääjä Rainer Stenius virui 50 päivää kuolleena – taloyhtiön huoltomies löysi sattumalta
  14. Näytä lisää