Kauhaa ja rakkautta

Booli-idea kesäjuhliin: seljankukka-proseccojuoma

Aikana ennen kuin löysin kirkkaat, boolin tekeminen juhliin oli yhtä stressiä. Siitä ei oikein koskaan tullut hyvää.

Ja ei, kirkkailla en nyt viittaa kossuun tai Tallinnan-tuliaisiin, vaan kirkkaisiin miksereihin. Kuten soodaan, toniceihin ja seljankukkajuomaan, ja ginger aleen, ja kotitekoiseen limonadiin... (Okei, kaksi jälkimmäistä ei ehkä aivan mene 'kirkkaiden' kategoriaan, mutta ovat ne ainakin vähän läpikuultavia.)

Luulin pitkään, etten tykkää booleista tai cocktaileista gin&tonicia lukuunottamatta. Mitä juomiin tulee, olen raikkaiden makujen ystävä, joten booleissa häiritsee usein tunkkaisuus ja liiallinen makeus sekä erilaisten makujen sekasotku. (Tosin tarpeeksi monen lasillisen jälkeen kaikki lakkaa häiritsemästä.) Sama pätee moniin cocktaileihin, joskin maailman cocktailkartalla myös me hapannaamat olemme hyvin edustettuina - kunpa vain joskus päätyisin bileisiin, joissa on boolimaljan kokoinen martini, whisky sour tai gimlet...

Viime aikoina olen taas uskaltautunut tekemään booleja ja muitakin cocktaileja kuin geeteetä. Pyrin nykyään kiinnittämään huomiota siihen, mitkä ainekset oikeasti täydentäisivät toisiaan ja ennen kaikkea, miten boolista saisi raikkaan ja - uskaltaako tätä nyt edes sanoa - aavistuksen hienostuneemman kuin ne opiskelija-aikojen kotibilesekoitukset.

Tämän sekoituksen kehittelin juhannusjuhliemme alkumaljaksi, mutta se on erittäin hyvin sovellettavissa myös booliksi. Juoma oli oikein raikas, ei liian makea ja erittäin kesäinen.

Seljankukkalimpparia saa ainakin Belvoir-merkiltä ja sitä myydään kaikissa isommissa marketeissa sekä luomukaupoissa. Voit myös käyttää seljankukkatiivistettä, mutta muista tietysti hieman laimentaa sitä ensin vedellä!

Mintulla ja kurkulla maustettu seljankukka-proseccojuoma (yksi annos)

1 cl giniä

4-8 cl seljankukkalimpparia (sen mukaan, miten makeaa haluaa)

kuivaa proseccoa

muutama tuore mintunlehti

2 siivua kurkkua (mieluiten avomaan, koska niissä on enemmän makua)

jääpaloja

Laita keskikokoiseen lasiin jääpalat, gini ja seljankukkalimppari. Sekoita. Lisää mintunlehdet (niitä kannattaa hieman murjoa morttelissa tai sormien välissä, jotta niistä irtoaa paremmin maku). Lisää myös kurkkuviipaleet. Täytä loppulasi proseccolla ja tarjoile.

Kurkusta irtoaa juomaan juuri sopivasti makua, kun käytät avomaankurkkua.

10 vastausta artikkeliin "Booli-idea kesäjuhliin: seljankukka-proseccojuoma"

Saara 02.07.2012 22:07

Mun on tähän kohtaan melkein pakko tyrkyttää suosikkikesäjuomani, Kesäjuoman, ohjetta. Mieto ja ihana, sopii lorpotella lasi-, kannu tai maljakaupalla lämpimillä ilimoilla.

Yksi osa kuivaa vermuttia, yksi osa sitruunalimsaa, puoli osaa sitruunamehua ja kaksi osaa (sitruunamaustettua) kivennäisvettä. Ja jäitä.

Määrät on ihan ohjeellisia, emmää ole oikeasti koskaan mitään osia laskenu!

Riika 03.07.2012 22:11

Maistelin kerran yksissä aikuisten bileissä aivan sairaan hyvää boolia, ei mitään hajua reseptistä mutta semmonen karpalo-kossu pohja siinä oli, sairaasti hedelmiä JA se juttu oli tuoreet chilinpalot. Aivan ihana kipakkaa, jos tykkää karpalosta varsinkin. Mutta voisin kuvitella että chilit piristäisivät tuollaisia kirkkaita juomia myös muuten :)

Paula 09.07.2012 8:00

Pakko oli laittaa viestiä, kun testailin sittenkin uunipaprikoitasi, vaikka kuulostivat niin tylsiltä... Siis voi taivas, miten hyviä!!! Muuntelin hieman reseptiäsi, käy kurkkaamassa:

http://suolaajasiirappia.blogspot.fi/2012/07/ei-niita-turhaan-kehuttu.html

Valkkari teki niille vaan hyvää ;)

Jussi 11.07.2012 18:24

Italiassa tämä raikas aperitiivi tunnetaan nimellä Hugo.

Pipsa 12.07.2012 13:41

Hmm, kurkkua ja minttua! Tämän täytyy olla nimenomaan raikasta. Oispa kohta jotkut bailut, niin vois testata. Tai sit vaan pitää pitää omat kekkerit itselleen jos ei muu auta.

Alisa 17.07.2012 10:04

Oi, kiitos tästä! Kuulostaa niin hyvältä et taidan testata seuraavissa bileissä :) Mäkin olen enemmän sitruunaisen ja raikkaan kuin makean ja viinahkon boolin ystävä, mikä on tuottanut paljon vaikeuksia bilejärjestelyissä. Yleensä oon kallistunut joko skumppa-appelsiinimehubooliin tai karpalosysteemeihin.

Jenni 23.07.2012 12:24

Sveitsissä drinksu tunnetaan myös nimellä Hugo, kuten Italiassa, mutta siitä jätetään kurkku ja gin pois.

milia 29.07.2012 0:19

moikka! vinkkailin sulle joskus nuista hugoista toiseen blogiin, eli ihan mielenkiinnosta haluaisin tietää saitko tästä idean tuohon juomaan vai tiesitkö hugojen (ja vastaavien juomien) olemassaolon jo aiemmin?:)

Veekasi 25.08.2012 11:34

Miksi tehdä elämästä vaikeampaa kuin se on? Kylmä gin tonic on raikas kesäjuoma, helppo tehdä ja kurkunpalat tekevät siitä vielä raikkaamman.

Eeva 26.08.2012 12:10

Veekasi - no juu, voisihan sitä toisaalta syödä samaa ruokaakin joka päivä. En silti pidä eri ruokien kokkailua elämän vaikeaksi tekemisenä ;)

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Kommentit

    Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

    Näytä lisää
    Luetuimmat
    1. 1

      Taksinkuljettaja törmäsi tahallaan pyöräilijään kevyen liikenteen väylällä Espoossa – jyräsi vielä kaatuneen pyöränkin

    2. 2

      Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

    3. 3

      Facebookin ex-johtaja ja muut sosiaalisen median kehittäjät myöntävät luoneensa hirviön, jota he eivät osaa pysäyttää: ”Kukaan ei pysty enää keskittymään”

    4. 4

      Paljastava pukeutuminen on häirintää

    5. 5

      Tuntemattoman sotilaan räjähdyskohtaus rikkoi Guinnessin maailmanennätyksen – saavutus huomattiin ulkomaillakin

    6. 6

      Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

      Tilaajille
    7. 7

      Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

    8. 8

      Sinnikäs tee se itse -henkilö kiinnittelee aidonnäköisiä liikennemerkkejä Mellunmäessä – ”En ymmärrä yhtään”, hämmästelee kaupungin työntekijä

    9. 9

      Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

      Tilaajille
    10. 10

      HS maistoi 8 täyteläistä joulupöydän punkkua – yksi sai viisi tähteä

      Tilaajille
    11. Näytä lisää
    1. 1

      Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

    2. 2

      Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

    3. 3

      Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

      Tilaajille
    4. 4

      Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

      Tilaajille
    5. 5

      Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

    6. 6

      Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

    7. 7

      Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

      Tilaajille
    8. 8

      Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

    9. 9

      Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

    10. 10

      Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

    11. Näytä lisää