Kauhaa ja rakkautta

Kaappien tyhjennystä: Lammasmakkaraa yrttisellä papupedillä

Tämänpäiväinen lounas - ja resepti - on mukaelma chorizo-ohjeesta, jonka tein Hesarin paperiversioon talvella.

Muuton ansiosta tajusin taas, kuinka paljon ihmisellä voikaan olla tavaraa. Eikä vain vaatekaapissa tai kirjahyllyssä, vaan myös keittiön kaapeissa. Keittiön kaappien tavarassa on sentään se hyvä puoli, että ne voi syödä pois.

Tällä hetkellä on siis meneillään eräänlainen syön kaapit tyhjiksi -operaatio, vaikka se olisi ehkä kaiken järjen mukaan kannattanut tehdä jo ennen muuttoa. No, parempi myöhään kuin ei milloinkaan ja muita latteuksia.

Joka tapauksessa - pakastimesta löytyi paketti luomupiiristä tilattua lammasbratwurstia (joka oli muuten TODELLA hyvää). Ja papuja. Voi isä niitä papuja. Niitä on joka sorttia.

Papuja ja makkaraa, tätähän siitä oli tehtävä! Ja kun äiti vielä lähetti valtavan kimpun oman kasvimaan yrttejä, niin avot.

Tämä on loistava arkiruoka. Se syntyy puolessa tunnissa helposti: joku muu on tehnyt makkaran, itse ei tarvitse kuin pilkkoa vihannekset ja uuni hoitaa loput.

Tähän ruokaan kannatta käyttää makkaraa, jossa on reilusti makua ja rasvaa, sillä näin saat ruokaan maukkaan liemen. Sillä tavoin itsessään miedonmakuiset  pavutkin saavat osansa makkaran mausta. Raakamakkara toimii ehdottomasti ruuassa paremmin kuin "tavallinen".

Niin ja - älä skippaa selleriä, vaikket sellerin ystävä olisikaan. Se tuo liemeen makua!

Kannattaa tsekata myös tuo linkkaamani chorizo-versio, molemmat ovat toimivia, vähän erilaisia keskenään vaan.

Lammasmakkaraa yrttisellä papu-tomaattipedillä (kahdelle)

2 lampaan (raaka)makkaraa

1 pieni sipuli

125 g tomaattia tai kirsikkatomaattia

2 isoa valkosipulinkynttä

1 sellerinvarsi

reilu loraus oliiviöljyä

1/2 rkl balsamicoetikkaa

loraus valkoviiniä

1-2 rosmariininoksaa (voit käyttää myös kuivattua, n. 1/2 tl)

1-2 timjaminoksaa (voit käyttää myös kuivattua, n. 1/2 tl)

1 tölkki valkoisia papuja (ei tomaattikastikkeessa)

cayennepippuria

suolaa

mustapippuria

Pilko sipuli, valkosipuli, selleri ja tomaatti. Laita ne paistonkestävään vuokaan ja lorauta päälle reilu loraus oliiviöljyä, valkoviini sekä balsamico. Nakkaa sekaan yrtit. Lisää päälle makkarat.

Paista 200-asteisessa uunissa 20 minuuttia. Huuhtele sillä välin pavut.

Lisää pavut uunivuokaan ja sekoita ne tomaatista ja makkarasta irronneeseen nesteeseen. Laita takaisin uuniin 5 minuutiksi. Rapsauta lopuksi päälle cayennepippuria, suolaa ja mustapippuria maun mukaan.

6 vastausta artikkeliin "Kaappien tyhjennystä: Lammasmakkaraa yrttisellä papupedillä"

Maijamm 05.09.2012 18:16

Makkarakausi todellakin on vielä ilmojen viilentyessä voimissaan! Omassa keittiössäni valmistuu huomenna chorizopastaa. ;)

villahuivi 05.09.2012 19:55

Eikös kuvassa ole limapapuja, ei tavallisia valkoisia papuja? Takerrun tähän seikkaan, koska limapavut on todellakin ihan älyttömän hyvänmakuisia papuja, vaikka kyllä muistakin lajikkeista pidän!

Itse asiassa pitkään luulin, että noi herkkupavut on härkäpapuja (häräthän on isoja, niinku noi pavut...). Sitten olin menossa ostamaan niitä kuivina liikkeestä ja kysyin missä ne on, ja myyjän näytettyä, olin että eihän noi ole niitä... Siinä sitten selvisi, että suosikkini ovat lima- eli voi- eli jättipapuja :)

Eeva 05.09.2012 21:45

@ Maijamm, jep, makkara on aina ajankohtainen! :)

@ Villahuivi, Suomessa noita myydään yleensä nimellä iso valkoinen papu (ymmärrettävästä syystä se limapapu ei ole tainnut vakiintua täällä...). Reseptin kannalta ei ole väliä, käyttääkö isoja vai pieniä valkoisia papuja, kumpikin käy yhtä hyvin, mistä nyt vaan tykkää enemmän.

Johanna 06.09.2012 14:24

Ai onko lima beans = voipavut? Johan alkaa kirkastua tämäkin mysteeri :)

pastilli 06.09.2012 21:12

Hei Eeva.

Kiitos suunnattomasti Suomen parhaista blogeista. Olet kertakaikkisen upea ja osaava ihminen. Koen jatkuvia deja vu -olotiloja, liikutusta ja innostusta sekä aatosten kirkastumista lukiessani tekstejäsi ja ihmetellessä kuviasi.

Ehdotus postaukseksi: miten ois perustavanlaatuinen keittiövälineanalyysi keittiösi välttämättömyyksistä? Mitkä välineet ovat itsellesi tärkeimpiä ja miksi? Mitä suositat aloitteleville ja muille ruokaa rakastaville ihmisille? Mitkä kokkikirjat ovat must? Mitä kuivatuotteita kaapistasi aina löytyy? Mitä eroja on eri ruokaöljyissä, kannattaako olla useampaa sorttia jemmassa? Sama muista etikoista jne. Mutta vielä, kiitos.

Timo 08.09.2012 20:48

Pitää korvata se oliiviöljy, kamala maku. Tuon öljyn takia ei paljon kiinnosta

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Kommentit

    Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

    Näytä lisää
    Luetuimmat
    1. 1

      Juha Kärkkäinen palasi Yhdysvalloista muuttuneena miehenä – näin halpahallipatruuna radikalisoitui, ryhtyi yhteistyöhön uusnatsien kanssa ja rakensi ympärilleen vaikenemisen muurin

      Tilaajille
    2. 2

      Tukholman parhaaseen alakouluun oppilaat ilmoitetaan jo synnytyslaitoksella – Jono täyttyy alkuvuoden lapsista, eikä koulussa ole yhtään maahanmuuttajaa

      Tilaajille
    3. 3

      Masennus ei ole yksi vaan 12 eri sairautta – kaikki ne vaativat myös erilaiset hoidot, sanovat suomalaistutkijat

      Tilaajille
    4. 4

      Luokka oli villi, vaikea ja välitunneilla jopa tapeltiin – sitten opettaja kyllästyi häiriköiviin oppilaisiin ja teki keksinnön

      Tilaajille
    5. 5

      Kuvia Suomesta 22: Emilia Kangasluoma kuvasi isoäitinsä arkea palvelutalossa

    6. 6

      ”Kokoomuksen pitäisi olla viisi kertaa keskustaa suurempi” – kolme arviota, miksi kokoomuksen kannatus nousee ja keskusta kyntää

    7. 7

      Esiopetuksen resurssit Helsingissä on jaettu epätasaisesti – punavuorelaiset eivät astuisi jalallaankaan itäkeskuslaiseen esikouluun

    8. 8

      Kauppasopimukset ovat Trumpille liian vaikea aihe

    9. 9

      Norjalainen hotellisijoittaja kehuu Helsinkiä – ”Voisin rakentaa tänne 14 hotellia lisää”

    10. 10

      Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

      Tilaajille
    11. Näytä lisää
    1. 1

      Juha Kärkkäinen palasi Yhdysvalloista muuttuneena miehenä – näin halpahallipatruuna radikalisoitui, ryhtyi yhteistyöhön uusnatsien kanssa ja rakensi ympärilleen vaikenemisen muurin

      Tilaajille
    2. 2

      Luokka oli villi, vaikea ja välitunneilla jopa tapeltiin – sitten opettaja kyllästyi häiriköiviin oppilaisiin ja teki keksinnön

      Tilaajille
    3. 3

      Kuvia Suomesta 22: Emilia Kangasluoma kuvasi isoäitinsä arkea palvelutalossa

    4. 4

      Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

      Tilaajille
    5. 5

      Älä keitä kahvia, leivo tai käy päiväkausiin suihkussa – HS kokosi ohjeet, mitä tehdä, jos epäilet kotona kosteusvauriota

    6. 6

      Unkari sulkee kaikki turvapaikan­hakijat piikki­lankojen taakse – HS kuvasi helikopterilla parakki­leirit ja selvitti, mitä leireillä tapahtuu

    7. 7

      Johtuuko masennuksen lisääntyminen siitä, että onnen korostaminen on mennyt överiksi?

    8. 8

      ”Seksuaalinen ahdistelu on ihanaa”, sanoi venäläinen näyttelijätär – naisten oikeuksien puolustaminen ei ole muotia Venäjällä

    9. 9

      Sipilä vaati Väyrysen eroa keskustasta – Väyrynen vastaa: ”Paikallisyhdistyksen pitäisi erottaa, mutta Keminmaan keskustaseuran puheenjohtajana en aio ryhtyä toimenpiteisiin”

    10. 10

      Yksitoista kertaa vankilaan joutunut Tommi koki ennen olevansa ”aikuisten lastentarhassa” – Vankien olot muuttuvat yhä vapaammiksi

    11. Näytä lisää
    1. 1

      Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

      Tilaajille
    2. 2

      Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

    3. 3

      ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

    4. 4

      ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

    5. 5

      Juha Kärkkäinen palasi Yhdysvalloista muuttuneena miehenä – näin halpahallipatruuna radikalisoitui, ryhtyi yhteistyöhön uusnatsien kanssa ja rakensi ympärilleen vaikenemisen muurin

      Tilaajille
    6. 6

      Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

    7. 7

      ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

      Tilaajille
    8. 8

      Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

      Tilaajille
    9. 9

      Luokka oli villi, vaikea ja välitunneilla jopa tapeltiin – sitten opettaja kyllästyi häiriköiviin oppilaisiin ja teki keksinnön

      Tilaajille
    10. 10

      Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

    11. Näytä lisää