Kauhaa ja rakkautta

Siiderissä haudutettua ruusukaalia ja omenaa

No voihan pahus, kamut! Luulin ajastaneeni tämän postauksen teille viikonlopulle, mutta sieltähän se löytyi taas kerran luonnoksista. Ihminen saattaa oppia tekemään marenkia, mutta ei käyttämään WordPressiä.

Toivottavasti kukaan ei kuitenkaan liiaksi kärsinyt akuutista ruusukaalinhimosta johtuvista oireista. Saattaa tosin olla, että kärsi - niin himottavia nuo pienet ja somat kaalit tähän aikaan vuodesta ovat, kun ne ovat juuri ilmestyneet torimyyjien kojuihin ja vihannestiskien laareihin.

Ruusukaali on ehdottomasti yksi lempivihanneksiani, ja siitä tulee näin loppuvuodesta kehiteltyä vaikka mitä.

Tällä kertaa yhdistin ruusukaalin toiseen syysherkkuun, omenaan, ja haudutin koko komeuden siiderissä. Tämä sopii mainiosti lisukkeeksi esimerkiksi bratwurstille, possulle tai vaikka kalkkunalle.

Käytä tähän mieluiten punaisia omenoita ja tuhtia, ranskalaista tai brittiläistä siideriä. Ruusukaaleiksi kannattaa valita niin tähän kuin muihinkin resepteihin mahdollisimman pienikokoisia yksilöitä, ne maistuvat maukkaimmilta!

Siiderissä haudutettua ruusukaalia ja omenaa (2-4 annosta)

400 g ruusukaalia

2 punaista omenaa

1-2 rkl voita

2 ½ dl kuivaa omenasiideriä (mieluiten ranskalais- tai brittityylistä)

hyppysellinen kanelia

mustapippuria myllystä

ripaus suolaa

Poista ruusukaaleista kannat ja päällimmäiset lehdet. Halkaise kahtia - suurimmat yksilöt voit leikata myös neljään osaan. Leikkaa omena sopivan kokoisiksi suupaloiksi.

Kuumenna reilunkokoisessa paistinpannussa voi ja lisää ruusukaalit. Paista keskilämmöllä n. 10 minuuttia - ruusukaalit saavat ruskistua ihan kunnolla, joten riittää, kun kääntelet niitä silloin tällöin (varo kuitenkin polttamasta). Lisää sen jälkeen omena ja paista vielä n. 5 minuuttia. Lisää siideri ja anna porista hiljalleen, kunnes neste on haihtunut ja imeytynyt ruusukaaleihin ja omenoihin. Mausta kanelilla, mustapippurilla ja ripauksella suolaa. Tarjoile heti.

25 vastausta artikkeliin "Siiderissä haudutettua ruusukaalia ja omenaa"

Raija 16.10.2012 16:48

Olet varmasti lukenut ajatuksiani, ruusukaliohjeita olenkin kaivannut. Ihana syysherkku.Toinen ihanuus on maa-artisokka, josta soisin oppivani tekemään muutakin kuin kettoa.

Jussi 16.10.2012 17:41

Jos haluaa hifistellä ja snobbailla tarjoilun näyttävyydellä, voisi ajatella ruusukaalien liekittämistä pöydässä tilkalla Calvadosta, joka myös on omenapohjainen, kuten siiderikin.

Vinkki, sytytä Calvados palamaan ennen ruoan päälle valamista - pätee myös muuhun alkoholilla liekittämiseen, esim. konjakilla.

wry 16.10.2012 21:12

Ruusukaali on mulle ihan uusi tuttavuus, mutta tätä pitää kyllä kokeilla! Päätöksen sinetöi tuo kanelilla maustaminen, koska kaneli on ihan parasta varsinkin viilenevillä keleillä. Lempeää, lämmittävää ja sitä voi laittaa käytännössä mihin tahansa smoothiesta pääruokaan. :)

Satu 16.10.2012 21:13

Ruusukaalit kuuluvat minunkin lemppareihin. Ihan turhaan niillä on jotenkin kitkerä maine. Useimmiten valmistan niitä irroittelemalla ruusukaalit lehdyköiksi ja paistamalla pekonin ja valkosipulin kanssa pannulla, tosi namia. Täytyy pistää siiderissähaudutuskin korvan taakse, kuulostaa herkulliselta!

SampoR 17.10.2012 13:39

Nyt täytyy saada tietää mistä olet ostanut tuota Aspalin siideriä?

Briteissä siihen ihastuin, ja mistään en ole sitä käsiini saanut!

plaa 17.10.2012 14:21

Aspallin siideriä saa ihan Alkoista.

Petri Sakkinen 17.10.2012 19:50

Mielenkiintoinen ohje, täytyypä kokeilla!

Kaneli: tarkoitatko Cinnamomum ceylanicumia eli oikeaa kanelia vai kiinankanelia eli Cinnamomum cassiaa?

Riitta 18.10.2012 9:32

Kiitos, tätä testaan taatusti! Ruusukaalit on ihania, ja kaipaan vakio-ohjeiden rinnalle uusia.

Lise 18.10.2012 10:30

Sattuipa hyvin, tämän viikon luomukorissa on ruusukaalia luvassa. Tätä reseptiä kokeillaan heti huomenna!

Osaisiko joku vinkata mitä kasvissyöjälle sopisi proteiininlähteeksi tämän kanssa?

trnka 18.10.2012 12:32

@Petri Sakkinen

Vaikka en olekaan Eeva, niin uskoisin hänen tarkoittaneen ihan sitä tuotetta, jota lähimarketissa myydään kanelina, esimerkiksi noita Meiran tai Santa Marian kaneleita. Eli isoksi osaksi sitä "feikkikanelia".

Ja kyllä, ero tuon ceylanicumin ja cassian välillä on tuttu. Cassia mm. aiheuttaa joillekin ihmisille päänsärkyä, kun taas se oikea kaneli, srilankalainen, ei aiheuta. Jos jollain ihmisellä tällainen allergia tai yliherkkyys, vai millä nimellä tuota nyt kutsuisi, on, hän varmasti osaa etsiä käsiinsä sitä aitoa kanelia ja käyttää sitä ihan riippumatta siitä, mainitseeko Eeva tämän eron reseptissään.

Suurin osa ihmisistä kuitenkin varmasti käyttää sitä marketin peruskanelia ihan tyytyväisenä ja ilman fyysisiä oireita, ja vaikka maku onkin hivenen erilainen, en oikeasti näe tarpeellisena, että tällaisia yksityiskohtia lähdetään kirjoittamaan resepteihin.

Leena Ruuskanen 19.10.2012 0:23

Tämä on aivan asian vierestä mutta en mistään löytänyt hesarista ruoka-aiheista keskustelua. Kävin tänään K-kaupassa ja etsin tietysti ruoka-aineksia. Tarjolla oli pakattua pakattua kalaa, lohta, joten suuntasin lihatiskille. Siellä tulin jo epätoivoiseksi, en löytänyt mitään mistä laittaa ruokaa. Tarjolla jauhelihaa, marinoituja lihasuikaleita, naudan ja possun fileetä, broilerin rintapaloja ja koipia, nekin marinoituja. Marinoituja lihoja en osta, ne maistuvat pahoilta, fileeseen ei ole varaa, päädyin taas jauhelihaan. Sianliha oli sitä rasvatonta joka maistuu pahalta, broileri on aivan mautonta. Olen joskus löytänyt ranskalaista luomukanaa, siinä on ihana kanan maku! Se ei tarvinnut mitään mausteita. Sitä ei lähikaupasta saa.

Haluaisin tietää mistä ihmeen raaka-aineista ihmiset tekevät ruokaa., että se maistuisi jotensakin kelvolliselta? Ostaisin mielelläni naudan halpoja ruhonosia joista hauduttaisin patoja ja keittäisin keittoja, mutta niitä ei ole saatavilla. Miksi me hyväksymme huonot raaka-aineet joista ei mitenkään saa kelvollista ruokaa?

Jussi 19.10.2012 0:52

Leena Ruuskanen,

käypä joskus kauppahallissa tai pyydä K-kauppiastasi tilaamaan sitä ruhonosaa mitä haluat.

Tosin, kyllä K-kauppiaillakin on vaikeuksia saada harvinaisemmin ruoanlaittoon käytettäviä raaka-aineita. Esimerkiksi kateenkorvaa en ole onnistunut K-kaupasta saamaan.

Raija 20.10.2012 15:57

Testattu ja hyväksi todettu. Tuo Aspal on hyvä valinta tähän.

Liisa 20.10.2012 16:07

Syötiin tätä tänään miehen kanssa, ja sanoimme ruokailun aikana ties kuinka monta kertaa "mmmmm" "on kyllä hyvää" ja "voi että". Ja muita vastaavia variaatioita teemasta.

Seppo 21.10.2012 20:35

Ruusukaali on ollut tarjouksessa 1€ 0.5kg lähikaupassa, joten hyvät repseptit ovat olleet tarpeen, Tämä on tosi hyvä, muutaman harjoituksen jälkeen kehtaa vieraillekin tarjota.

Kiitos!

dame de la cuisine 27.10.2012 13:10

Jussi, käypä Ruoholahden Cittarissa, missä kauppias todella tietää mitä tarkoittaa hyvä asiakaspalvelu. Sieltä sain tilatuksi jopa poronvasan kateenkorvaa keskellä kevättä (tietysti pakastettua, mutta silti!), kun Stockalla ja kauppahalleissa vain leviteltiin käsiä silmät ymmyrkäisinä.

Jussi 28.10.2012 22:50

dame de la cuisine,

kiitos vinkistä.

Minulla kuitenkin tulisi matkaa noin 90 kilometriä Ruoholahden Citymarkettiin, joten kateenkorvan hinta matkakuluineen olisi aika suolainen, mutta hyvä on tietää, että jossain sentään on hyvää asiakaspalvelua.

Paikallisesta K-kaupasta olen tilaillut lähinnä sisäelimiä (kieltä, munuaisia jne.), mutta jopa naudan kielen saamisessa on ollut vaikeuksia. Ihmeellistä. Kieli on muutoin erinomainen raaka-aine, halpa ja maukas. Suosittelen. Sopii muuten piparjuuren kanssa erinomaisesti. Piparjuurestahan on tässä blogissa tuore resepti.

Slaavilaisessa keittiössä kieli onkin arvoisessaan roolissa ja kuuluu aina pitopöytään. Mihin suomalaiset kielet siis ovat hävinneet kaupan tiskeiltä? Kyselee epäuskoinen ja -tietoinen :-)

dame de la cuisine 28.10.2012 22:59

Jussi - Ehkä syynä on se, että ihmiset eivät halua syödä mitään sellaista mikä on ollut jonkin eläimen suussa. Kananmunat kuitenkin kelpaavat ;)

Jussi 28.10.2012 23:33

Joopa joo.

Kananmunat kelpaavat, mutta ei kieli tai munuaiset tai maksa.

Seuraavaksi voitaisiinkin keskustella siitä, pitääkö kananmuna rikkoa suiposta vai tylpästä päästä! Tämä kiistely on johtanut jopa uskonsotiin Jonathan Swiftin mukaan (on satiiria ja viittaa katolilaisten ja protestanttien sotaan).

Joka tapauksessa ihmettelen, että lihatiskillä sisäelimiä ei enää näy. Etelässä ja idässä niitä sen sijaan on aina tarjolla.

Kivekset ovat myös erinomaista ruokaa, mutta eihän niitäkään Suomesta saa. Aikoinani keittelin kiveksiä harva se viikko - en tosin asunut Suomessa tuolloin.

dame de la cuisine 28.10.2012 23:55

No nyt mennään jo aika kauaksi off topic. Ellei sitten vedetä yhteyttä kiveksistä ruusukaalin kokoon ja muotoon :D Mutta aivan, olet oikeassa, erilaiset elimet loistavat ruokatiskissä poissaolollaan.

Lampaan kivekset olivat ensimmäinen tutustumiseni kyseiseen ruokalajiin. Paikka oli Beirut ja vuosi muistaakseni 1974. Ihan ok, joskaan ei mitenkään ikimuistoinen makuelämys muutoin kuin ruumiinosansa puolesta. Samassa pöydässä oli myös keitettyjä lampaan aivoja ja lampaan selkäydintä. Koskapa olen edelleen (ainakin omasta mielestäni) täysissä ruumiin ja sielun voimissa, niissä ei tainnut olla yhtään BSE-prionia. Myöhemmin olen ulkomailla tutustunut "prairie oysters" ruokalajiin sekä ihan kotosuomessa poron kiveksiin. Jälkimmäiset tosin olivat kirjaimellisesti pieni pettymys. Poronkivekset ovat nimittäin noin pikkusormen pään kokoisia. Kiveksissä on yleensäkin todella vähän makua. Vain hyvällä maustamisella niistä saa aikaan ruokalajin, jonka asiakkaat haluavat tilata.

Munuaiset eivät ole lempiruokaani. Sen sijaan maksaa perheemme ruokapöydässä on vähintään pari-kolme kertaa kuukaudessa joko minun tai uroskokkimme valmistamana. Vinkkinä sinulle: poronvasan maksa on kokeilemisen arvoista. Tuhti tuoksu, mutta yllättävän mieto, suorastaan erinomainen maku.

dame de la cuisine 28.10.2012 23:57

Korjaus ...siis tietysti PÄSSIN kivekset, eikä lampaan :)...

Jussi 29.10.2012 0:23

dame de la cuisine,

kommentit ovatkin joka ainoan blogin suola, voisi sanoa melkein, että jokaisen blogisti märkä uni, eli mitä enemmän kommentteja, sitä parempi blogi.

No eihän ne kivekset kylläkään oikein miltään maistu ellei suolaa ja mausta kunnolla - hieman sama kuin kananmuna maultaan. Mutta ovat kuitenkin ihan tuhtia ruokaa. Keittämäni kivekset ovat olleet suuruudeltaan hieman pienempiä kuin kananmunat, mutta selvästi suurempia kuin viiriäisen munat.

Pidän mielessä tämän vuonelon tai urakan maksan. Varmaankin hyvvää.

PS Itse pidän munuaisista - niitä pitää vain liottaa tarpeeksi, jotta uriini liukenee.

Jussi 29.10.2012 3:00

Voin lohduttaa, että naudan tai lampaan kivekset ovat suomalaisille varmaankin yhtä tuttuja kuin härän, pässin tai hirvaan utareet.

Varmaan menisi täydestä ravintolan menuussa! Tänään tarjouksessa lehmän kiveksiä tai härän utaretta!

Jussi 29.10.2012 3:13

Nimitetäänhän kuolleen lehmän selkälihasta ravintoloissa häränfileeksi...

Ihmeellinen amorfikaatio siis tapahtuu matkalla teurastamosta ravintolan annoslautaselle.

Alise 01.11.2012 18:20

Tein tätä pari päivää sitten. Sopi kyllä erinomaisesti bratwurstin kaveriksi, kuten suosittelitkin! Lisäksi lautasella oli kartoffelpuffereita eri eräänlaisia perunalettusia ja saksalaista sinappia. Ihana makukokonaisuus! Kiitos :)

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Kommentit

    Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

    Näytä lisää
    Luetuimmat
    1. 1

      Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

    2. 2

      Taksinkuljettaja törmäsi tahallaan pyöräilijään kevyen liikenteen väylällä Espoossa – jyräsi vielä kaatuneen pyöränkin

    3. 3

      Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

    4. 4

      Facebookin ex-johtaja ja muut sosiaalisen median kehittäjät myöntävät luoneensa hirviön, jota he eivät osaa pysäyttää: ”Kukaan ei pysty enää keskittymään”

    5. 5

      Paljastava pukeutuminen on häirintää

    6. 6

      Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

      Tilaajille
    7. 7

      Tuntemattoman sotilaan räjähdyskohtaus rikkoi Guinnessin maailmanennätyksen – saavutus huomattiin ulkomaillakin

    8. 8

      Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

      Tilaajille
    9. 9

      Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

    10. 10

      Sinnikäs tee se itse -henkilö kiinnittelee aidonnäköisiä liikennemerkkejä Mellunmäessä – ”En ymmärrä yhtään”, hämmästelee kaupungin työntekijä

    11. Näytä lisää
    1. 1

      Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

    2. 2

      Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

    3. 3

      Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

      Tilaajille
    4. 4

      Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

      Tilaajille
    5. 5

      Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

    6. 6

      Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

    7. 7

      Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

      Tilaajille
    8. 8

      Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

    9. 9

      Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

    10. 10

      Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

    11. Näytä lisää