Kauhaa ja rakkautta

Kotitekoinen piparjuuritahna

Meidän isälle piti aina tuoda Saksasta piparjuuritahnaa. Pienenä en voinut käsittää, miksi joku haluaisi vapaaehtoisesti syödä jotain niin kauheaa, mutta toisaalta mitäpä minä nyt lapsena syömisen iloista muutenkaan ymmärsin. Punaviinikin oli pahaa, homejuusto ällöttävää ja oliivit vetivät suun mutruun.

Nyt aikuisena olen oppinut rakastamaan piparjuurta, ja etenkin näin syksyisin siihen iskee aina himo. Piparjuuritahna on hyvää majoneesisessa tai ranskankermaisessa perunasalaatissa sekä bratwurstin ja paahtopaistin kanssa. Usein sekoitan piparjuuritahnaa ranskankermaan ja voitelen sekoituksella paahtopaistileivät.

Harmittelin yksi päivä, kun Suomesta piparjuuritahnaa on niin hankala löytää... ja sitten tajusin, että eihän piparjuuren syöminen ole ainoa juttu, joka tässä on lapsuuden jälkeen opittu. Nimittäin myös ruuanlaittotaidot ovat toivottavasti kehittyneet muutamalla asteella!

Päätin siis kokeilla piparjuuritahnan tekoa itse, koska tuoretta piparjuurtahan Suomesta löytää helposti. Tahna oli todella helppo tehdä ja lopputulos oli luonnollisesti aika paljon tuoreemman makuinen kuin saksalaismarkettien versiot. Ainoa haaste oli siinä, että tahnaa sekoitellessa alkoi itkettää, sen verran ärjyt olivat piparjuurihöyryt!

Kuorin 200 g piparjuurta ja pilkoin pieniksi kuutioiksi. Laitoin tehosekoittimeen piparjuurikuutiot, 1 rkl valkoviinietikkaa sekä lorauksen vettä. Surruttelin tehosekoittimella tahnaksi lisäten vettä vähän kerrallaan niin kauan, kunnes koostumus oli sopiva. Vettä taisi yhteensä mennä n. 1 desilitra. Oikea veden määrä riippuu varmasti paljon tehosekoittimesta ja piparjuuren mehukkuudesta.

200 grammasta piparjuurta tahnaa tuli aika paljon, semmoinen Bonne Mamanin hillopurkin kokoinen. Tahnahan on kovin riittoisaa, joten puolikaskin annos riittänee useimmille. Etikkaa voi laittaa vähän reilumminkin jos tykkää, auttaa ainakin säilymiseen.

19 vastausta artikkeliin "Kotitekoinen piparjuuritahna"

Hosuli 19.10.2012 20:45

Taas täsmäohje! Oon ettiny (toistaiseksi vailla tuloksia) kaupoista tuoretta piparjuurta, kun en halua ostaa valmiina myytävää tahnaa lukuisine lisäaineineen. Pitää siis jatkaa etsintöjä ja tehdä tahnaa itse. :)

Anna 19.10.2012 23:17

Piparjuuri on kyllä ihan parasta, juurikin vaikka paahtopaistileivän kanssa, tai erityisesti lohen seurana <3

Mä käytän sellaista Felixin piparjuuritahnaa, jota löytyy ihan kaikista perus-ruokakaupoista samasta hyllystä, jossa on sillit ja kalasäilykkeet. Se on kätevän kokoinen ja tuubipakkaus on säilyvyyden kannalta kätevä. Mutta eroaako tämän sun tahnan maku tai raaka-aineet jotenkin siitä, tiedätkö?

Anna 19.10.2012 23:22

Hups, Hosuli taisikin kirjoittaa juuri tästä kyseisestä Felix-tahnasta äskeisessä kommentissa :) Minua ei tahnassa niin lisäaineet edes haittaa, koska kyse on voimakkaasta tuotteesta, jota ei käytä päivittäin ja jonka säilyvyyden edistäminen tietyin keinoin on perusteltua, ettei tarvi pois heitellä. Mutta eipä niitä lisäaineita lukuisia edes näköjään ollutkaan kun netistä tsekkasin: "Raastettu piparjuuri (75 %), kasviöljy, kovetettu kasvirasva, suola (1,9 %), aromi (sis. sinappiöljyä), säilöntäaine (natriumdisulfiitti)."

Ja näinpä näppärästi tässä vastasin omaan äskeiseen kysymykseeni: sinun tahnassasi ei ole öljyä, Felixissä on, joten omatekoinen on ehkä sikäli raikkaampaa :)

Hosuli 20.10.2012 0:06

Joo, mua lähinnä haittaa tuo kovetettu kasvirasva (transrasvoja), eikä sulfiititkaan kivoja oo (ei suositella kaltaisilleni astmaatikoille). :) Mutta ei varmasti mikään kovin paha cocktail, ja harvoinhan sitä popsitaan. Taidan silti kokeilla tehdä itse, jos vain löydän piparjuurta jostain!

Jussi 20.10.2012 21:24

Hieman lisätietoja ja variaatioita.

Piparjuuri on peräisin Itä-Euroopasta, ja on slaavilaisessa keittiössä paljonkin käytetty raaka-aine. Japanilainen Wasabi on piparjuuren sukulainen, joten piparjuuritahnalla tai -kastikkeella voi korvata (ainakin kotikeittiössä) Wasabiperäiset tuotteet, eritoten elintarvikevärillä värjäämällä - kukaan ei huomaa eroa! Nykytutkimus on kuitenkin erottanut piparjuuren ja Wasabin eri kasveiksi, kansanomaisesti siis serkuiksi eikä veljiksi/sisaruksiksi.

Piparjuuren kirpeys tulee sinappiöljystä. Piparjuurta on käytetty homeopaattisena lääkkeinä tulehduksiin niin sisäisesti kuin ulkoisestikin. Huolimatta englantilaisesta nimestään ”horse radish”, on piparjuuri myrkyllinen hevosille. Puutarhassa piparjuuri karkottaa tehokkaasti ötököitä/syöpäläisiä. Piparjuurta voi periaatteessa käyttää lisukkeina samoihin ruokiin, kuin mihin käyttäisit sinappia.

Itä-Euroopan kaupoissa on muitakin variaatioita kuin ainoasaan Felixin piparjuuritahna.

Käänsin teille muutaman reseptin slaavilaisesta keittiöstä (etikkana käytetään yleensä omenaviinietikkaa, valkoviinietikkakin käy).

PIPARJUURTA JA PUNAJUURTA

250 g piparjuurta

500 g punajuurta

50 g etikkaa (omenaviini tai valkoviinietikkaa tai jotain muuta peruskamaa)

200 g vettä

5 g suolaa

Raasta piparjuuri ja punajuuri. Lisää muut aineet. Sekoita. Säilytä jääkaapissa.

***

PIPARJUURI + PAPRIKA

100 g piparjuurta

200 g paprikaa

50 g valkosipulia

1 tl sokeria

1:den sitruunan mehu

Raasta piparjuuri ja paprika sekä valkosipuli. Lisää muut aineet. Sekoita.

***

Venäläinen HRENOVINA (Saatavilla myös kaupoista, ainakin Venäjällä ja Ukrainassa).

1 KG tomaatteja

150 g piparjuurta

100 g valkosipulia

1,5-2,5 ruokalusikallista suolaa

1-1,5 ruokalusikallista sokeria

hieman tsilipippuria

Muhenna ja mausta, ja nauti.

PS Etikkaa tai sitruunamehua tulee käyttää pilaantumisen/mustumisen estämiseksi. Uskoisin kylläkin, että kaikki ylläolevat säilyvät kuukauden, pari.

Jussi 20.10.2012 21:59

Lisään vielä, että kallista, esimerkiksi Modenan balsamiviinietikkaa ei tulisi käyttää piparjuuren säilöntään, sillä piparjuuri kyllä peittää etikan hienon maun aivan täysin.

Joka balsamiviinietikkaa piparjuuren säilöntään käyttää, osoittaa kyllä lähinnä typeryyttä kuin hyvää kokkaustaitoa, vaikka kuinka yrittäisi tehdä vaikutusta.

PS Edellinen lausuma koskee myös tietyssä määrin Ekstra Virgin öljyn käyttöä paistamiseen, mutta senhän te jo tiedättekin.

Jussi 20.10.2012 23:22

Perskules, anteeksi antanette, sillä vastoin edellä kirjoittamaani, on piparjuurta käytetty lääkkeenä ihan meidänkin tuntemassamme ns. nykylääketieteessä, ei siis (ainoastaan) homeopatiassa, jota pidetään yleisesti näennäistieteenä tai uskomuslääkintänä, ja sitä paitsi homeopatia syntyi vasta vuonna 1796.

Koska jouduin nyt korjailemaan sanomisiani, korjaan myös sen, että piparjuurta voi käyttää paitsi sinapin korvaajana, myös Wasabin asemesta, mutta tämä taisikin jo tulla esille asiayhteydestä, vaikkakaan en sitä aivan suoraan sanonutkaan.

Korjaan siis nämä virheelliset kommenttini ihan omaaloitteisesti ennen kuin joku muu ehtii sen tehdä.

Jussi 20.10.2012 23:56

Vielä täytyy lisätä sen verran, että

-Venäjänkielessä piparjuuri on lausuttuna "hren", kirjoitettuna "Хрен"

-Viron/eestin kielessä on piparjuuri meille tutummin kirjoitettu "mädarõigas"

Hyviä kauppoja!

Kris 21.10.2012 12:04

Jussi, oletko halauksen tarpeessa?

Laura 21.10.2012 12:32

En ole paljoa tehnyt piparjuuren kanssa tuttavuutta. En ole koskaan tainnut edes suoda sille ajatusta. Nyt täytyy kyllä rientää kauppaan ja antaa piparjuurelle mahdollisuus!

(Anteeksi, mutta oli pakko hihittää hieman Krisin kommentille, kävi nimittäin sama kysymys mielessä...:))

Yaelian 21.10.2012 14:02

Minä olen aina inhonnut piparjuurta,,mutta täällä nykyisessä asuinmaassani sitä käytetään ahkerastikin,ja yleensä punajuuren värjäämänä,kauniin violettina seoksena,kuten Jussi tuolla on ylempänä laittanut.Sitä saa täällä valmiina tahnana jokaisessa supermarketissa,mutta en todellakaan tykkää,tai en kyllä ole sitä maistanutkaan aikoihin.Kaikista eniten sitä käytetään täällä Gefilte fish-kalaruuan kanssa,joka ei myöskään kuulu suosikkeihini...

Jussi 21.10.2012 22:46

Kris ja Laur,

kyllähän sitä mieluummin halauksen ottaa kuin selkäänsä.

Lueskelin, että suurin osa Wasabi-kastikkeista ja tahnoista on kuin onkin elintarvikevärillä vihreäksi värjättyjä piparjuuripohjaisia tuotteita, joissa saattaa olla vain hieman aitoa wasabia eli maustekrassia eli japaninpiparjuurta. Aito Wasabi kun on kallista.

Jos ylhäällä antamassani piparjuuri-paprikareseptissä korvaa piparjuuren chilillä tai jalopenolla, lisää korianteria ja kuminaa, saakaankin kaukaasialaista Adjika-kastiketta. Adjikassa siis ei ole piparjuurta, mutta kukaan ei kiellä senkään käyttämistä - onpahan siis vain toisenlainen versio.

Inkeri 22.10.2012 10:08

Kaipaan Itävallassa lasipurkeissa myytävää Kren-piparjuuritahnaa, joka paljon voimakkaampaa kuin tuo Felix tahna. Muuten Kren sisältää ainakin jonkinlaista kermaa eli jäin kaipaamaan tuossa reseptissä sitä. Levittäytyy nimittäin kinkun kanssa hyvin. Kreniähän syödään sianlihan kanssa esim. pääsiäisenä Unkarissa ja Itävallassa ainakin.

Duumari 22.10.2012 10:38

En ole kulinaari-expertti mutta minulla on venäläinen vaimo ja Venäjällä XPEH;ä käytetään paljon. Jos menet Citymarkettiin ja etsit "makuja maailmalta" löydät melkoisen varmasti kyseistä vaaleaa tahnaa ainetta pienessä lasipullossa jossa sininen tai vihreä korkki-tehty Saksassa . Ainakin täällä Lahdessa Launeen kitymarketissa. Muistaakseni myös Prismoissa. Siis purkin kyljessä lulee Venäläisittäin XPEH.

Annie 22.10.2012 11:52

Piparjuuritahna on aivan mahtavaa! Täällä Irlannissa sitä myydään kymmentä eri lajiketta ja käytetään liharuokien höysteenä. Itse voisin vetää koko purkin sellaisenaan lusikalla, mutta parasta tahna on ruisleivän päällä (jos joku sitä jaksaa Suomesta aina välillä lähettää...), lohen kaverina. Lähden tästä ostamaan punajuuria ja hevosenretiisiä nyt, heippa

Betoniporsas 22.10.2012 12:48

Jussi sekoilee kyllä wasabin kanssa ihan tosissaan.

Wasabi (Wasabia japonica) on kyllä aina ollut ihan eri kasvi kuin piparjuuri (Armoracia rusticana). Kasvuympäristötkin ovat aivan erilaiset ja puhdasta virtaavaa vettä vaativa wasabi on vaikea kasvatettava.

Kaupan wasabitahnassa tai jauheessa on usein myös sinappia, kolmas saman Brassicaceae-suvun kasvi.

Tokyokanista Annankadulta saa tuubissa 'aitoa' wasabitahnaa. Se on jonkin verran töpäkämpää kuin vastaava piparjuurisinappitahna. Sieltä olen kerran saanut hangirin ostaessani kaupan päälle palan ehtaa wasabia. On se kuitenkin aromiltaan erilaine kuin kotoine piparjuuri.

Piparjuurta löytää muuten tarhakarkulaisena luonnostakin. Villiä en ole vielä ehtinyt kokeilla vaikka paikan tiedänkin (vaan en kerro).

***

Jostain muistan lukeneeni että itse tehdyn piparjjuritahnan päälle laitetaan ohut kerros öljyä säilyvyyden parantamiseksi ja kuivumisen estämiseksi.

Maisa 23.10.2012 17:18

Piparjuuri on munkin suosikki, nam nam. Mutta miksi siitä pitäisi tehdä tahnaa? Tai siis että eroaako tahnan käyttö jotenkin ihan tavallisesta raasteesta? Microplanella olen yleensä raastanut sen verran kun tarvitsen ja iskenyt loppujuuren pakkaseen. Laimenee tietysti vähän pakkasessa, mutta piparjuuren maussa onneksi on mistä laimeta.

Arda 24.10.2012 11:32

Ainakin helsinkiläiset löytävät tod. hyvää piparjuuritahnaa Eestin Herkut -kaupasta Itä-Pasilasta, Ratapihantie 9. Wasabia (erilaisia versioita) taas löytyy Vii Voanista, Hämeentie 3 - 5.

Molemmista löytyy kaikenlaisia muitakin herkkuja ja mausteita sekä maustetahnoja. Eestin Herkut ilahduttaa mm. tattiliemikuutioilla ja edullisella soodalla (siivoustarkoituksiin!) :) Vii Voanista saa itämaiset mausteet suurpakkauksissa erittäin edullisesti, samoin pavut, linssit ym. Käykää ihmeessä!

Amanda Sanchez Perez 21.08.2013 23:45

En voi salata tätä suurta todistus, joka tapahtui elämässäni, minä rakastan jokainen tietää sen ja antaudu siksi haluan jakaa sen koko maailman asettamalla tämän ilmoituksesi Classifieds lisää. Olen Amanda Sanchez nimen, asun Michigan, USA. Haluan kiittää pastori David Babatunde hänen ystävällisyyttä minun perhe-elämän, en tiennyt, että siellä on vielä vilpitön ja luotettava lainanantaja näin internetissä ja maan päällä. Vain muutaman päivän olin etsi lainan $ 500,000.00 USD sillä olin loppumassa rahat ruokintaan, koulumaksut, Oma yritys oli todella menossa ulos pääoman ja minun vuokrata koska olen yksinhuoltajaäiti 4 kids. Minua huijattiin noin $ 6,730.00 USD ja päätin olla mukana itseni tällaiseen liiketoiminnan uudelleen.Ystäväni esitteli minulle lainan virasto takia minun ulkonäkö ja myös minun valittaa hänelle. Sanoin hänelle, että en ole kiinnostunut lainan käsitellä enää, mutta hän kertoi minulle, että on vielä vilpitön lainanantajan jotka hän suositella minua ja aion saada lainaa, että minun tarvitsee, hän antoi minulle yksityiskohtia tämän lainan toimisto. Olen todella laittaa tutkimus ja olen hyvin kiitollinen ja onnekas tänään, sain lainan määrä $ 500,000.00 USD tämän hienon laina virasto nimeltään Happi Laina Virasto hallinnoi Rev David Babatunde. Jos olet tarvitsevat aito, vilpitön, kestävä ja totuuden arvoinen laina lainanantaja tai taloudellista tukea ja myös tiedät voi olla luotettava ja luotettu, joka pystyy maksamaan takaisin, koska / kestoaika varoja, kehotan sinua lähettää yhteystietosi niitä toteutettiin sähköpostitse: oxygenloanageency@gmail.com ja koet vilpittömyyttä ja rehellisyyttä.

Amanda Sanchez Perez

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Masennus ei ole yksi vaan 12 eri sairautta – kaikki ne vaativat myös erilaiset hoidot, sanovat suomalaistutkijat

   Tilaajille
  2. 2

   Tukholman parhaaseen alakouluun oppilaat ilmoitetaan jo synnytyslaitoksella – Jono täyttyy alkuvuoden lapsista, eikä koulussa ole yhtään maahanmuuttajaa

   Tilaajille
  3. 3

   Juha Kärkkäinen palasi Yhdysvalloista muuttuneena miehenä – näin halpahallipatruuna radikalisoitui, ryhtyi yhteistyöhön uusnatsien kanssa ja rakensi ympärilleen vaikenemisen muurin

   Tilaajille
  4. 4

   Kuvia Suomesta 22: Emilia Kangasluoma kuvasi isoäitinsä arkea palvelutalossa

  5. 5

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  6. 6

   Esiopetuksen resurssit Helsingissä on jaettu epätasaisesti – punavuorelaiset eivät astuisi jalallaankaan itäkeskuslaiseen esikouluun

  7. 7

   Kauppasopimukset ovat Trumpille liian vaikea aihe

  8. 8

   Kimi Räikkönen kolmanneksi USA:n Grand Prixissa – tuli maaliin neljäntenä

  9. 9

   Mistä opimme, että miehen kuuluu jahdata ja isä tarvitsee haulikon?

  10. 10

   Norjalainen hotellisijoittaja kehuu Helsinkiä – ”Voisin rakentaa tänne 14 hotellia lisää”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Juha Kärkkäinen palasi Yhdysvalloista muuttuneena miehenä – näin halpahallipatruuna radikalisoitui, ryhtyi yhteistyöhön uusnatsien kanssa ja rakensi ympärilleen vaikenemisen muurin

   Tilaajille
  2. 2

   Luokka oli villi, vaikea ja välitunneilla jopa tapeltiin – sitten opettaja kyllästyi häiriköiviin oppilaisiin ja teki keksinnön

   Tilaajille
  3. 3

   Kuvia Suomesta 22: Emilia Kangasluoma kuvasi isoäitinsä arkea palvelutalossa

  4. 4

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  5. 5

   Älä keitä kahvia, leivo tai käy päiväkausiin suihkussa – HS kokosi ohjeet, mitä tehdä, jos epäilet kotona kosteusvauriota

  6. 6

   Unkari sulkee kaikki turvapaikan­hakijat piikki­lankojen taakse – HS kuvasi helikopterilla parakki­leirit ja selvitti, mitä leireillä tapahtuu

  7. 7

   Johtuuko masennuksen lisääntyminen siitä, että onnen korostaminen on mennyt överiksi?

  8. 8

   ”Seksuaalinen ahdistelu on ihanaa”, sanoi venäläinen näyttelijätär – naisten oikeuksien puolustaminen ei ole muotia Venäjällä

  9. 9

   Sipilä vaati Väyrysen eroa keskustasta – Väyrynen vastaa: ”Paikallisyhdistyksen pitäisi erottaa, mutta Keminmaan keskustaseuran puheenjohtajana en aio ryhtyä toimenpiteisiin”

  10. 10

   Yksitoista kertaa vankilaan joutunut Tommi koki ennen olevansa ”aikuisten lastentarhassa” – Vankien olot muuttuvat yhä vapaammiksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  2. 2

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  3. 3

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  4. 4

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  5. 5

   Juha Kärkkäinen palasi Yhdysvalloista muuttuneena miehenä – näin halpahallipatruuna radikalisoitui, ryhtyi yhteistyöhön uusnatsien kanssa ja rakensi ympärilleen vaikenemisen muurin

   Tilaajille
  6. 6

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  7. 7

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  8. 8

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  9. 9

   Luokka oli villi, vaikea ja välitunneilla jopa tapeltiin – sitten opettaja kyllästyi häiriköiviin oppilaisiin ja teki keksinnön

   Tilaajille
  10. 10

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  11. Näytä lisää