Kauhaa ja rakkautta

Banaanikakku kandeeratulla inkiväärillä

Ah, keittiön pöydälle unohtuneet, mustuneet banaanit.

Tästedes ne eivät ole ongelmajätettä, vaan ystäviä.

Tein tämän banana breadin vähän pakon edessä, kun keittiön pöydälle unohtuneet banaanit alkoivat jotakuinkin muuttua kiljuksi hedelmäkorissa.

Banana bread on Amerikassa suosittu leivonnainen, joka ei ole varsinaisesti leipä vaan oikeastaan kakku. Tosin se ei ole ihan yhtä makea kuin kakku, mutta selkeästi makeampi kuin leipä. Se on itse asiassa aika nerokas keksintö. Loistava iltateellä tai viikonlopun aamiaisella.

Omaan banana breadiini laitoin reilusti kandeerattuja inkiväärinpalasia. Sopivat tähän kakkuun (sovitaan nyt, että se on kakku) aivan täydellisesti. Lisäksi tein kakun osittain puolikarkeista spelttijauhoista. Niistä tuli kakkuun paitsi vähän terveellisyyttä, myös ihanan tuhti maku.

Ihastuin kakkuun sen verran paljon, että ostin tuossa juuri ihan tarkoituksella pari banaania, jotka aion unohtaa pöydälle.

Halusin tehdä tästä ohjeesta mahdollisimman helpon, siis sellaisen jonka voi leipasta hetkessä arki-iltana teen seuraksi (siis ainakin jos olet samanlainen inkiväärifriikki kuin minä ja kotonasi on aina kandeerattua inkivääriä). Sen vuoksi tein ohjeesta sellaisen, että yksi kulho riittää. Jos haluat oikein panostaa, voit sekoittaa märät ainekset ja sokerin ensin keskenään ja vasta sitten lisätä ne taikinaan.

Banaanikakku kandeeratulla inkiväärillä

1 1/2 dl vehnäjauhoja

1 1/2 dl spelttijauhoja

1 tl leivinjauhetta

1/2 tl merisuolaa

2 hyvin kypsynyttä banaania muussattuna

2 rkl rypsiöljyä tai voisulaa

1 muna

1 dl ruokosokeria

1 1/2 tl vaniljauutetta (tai aitoa vaniljasokeria)

4 rkl kandeerattua inkivääriä pieniksi kuutioiksi leikattuna

1 dl saksanpähkinöitä kevyesti rouhittuna

vuokaa varten voita

päälle: pari ruokalusikallista kevyesti rouhittuja saksanpähkinöitä

Voitele leipävuoka.

Sekoita keskenään venhäjauhot, spelttijauhot, leivinjauhe ja suola. Sekoita joukkoon banaani, öljy/voisula, kananmuna, ruokosokeri ja vaniljauute. Sekoita sen verran, että ainekset ovat tasaisesti sekaisin, älä yhtään enempää. Kääntele joukkoon kandeerattu inkivääri ja saksanpähkinät.

Kaada taikina vuokaan. Saat kakusta erityisen kauniin, jos ripottelet hieman päälle rouhittuja saksanpähkinöitä. Paista 175-asteisessa uunissa n. 30-40 minuuttia, kunnes keskelle tuikattu hammastikku tulee puhtaana ulos.

49 vastausta artikkeliin "Banaanikakku kandeeratulla inkiväärillä"

Hanna 14.11.2012 12:00

Tämä(kin) ohjeesi pääsee toteutukseen. Mistäs kondensoitua inkivääriä löytyy, perus-marketeistako?

Superkypsät banaanit toimivat muuten erinomaisesti myös monenmoisten marja- ja vihreiden smoothieiden (taipuukohan se noin?)pohjana.

Petri Sakkinen 14.11.2012 15:48

Kandeerattua inkivääriä (”preserved ginger”) saa lähinnä aasialaisista kaupoista. Osta runsaasti, on hyvää ihan karkkinakin!

Eeva 14.11.2012 15:54

Hanna, kandeerattua inkivääriä löytyy nykyään kaikista isommista marketeista (Citymarket, Stocka ym.) ja lisäksi esim. Punnitse ja säästä ja irtokarkkikaupat sekä luomukaupat myyvät :) Ja kuten Petri sanoi niin tosiaan menee ihan karkkinakin.

Jussi 14.11.2012 17:41

Hyvä Eeva

Kun käytät vierasperäisiä tai muutoin suurelle yleisölle tiettävästi vierasperäisiä sanoja, voisit ne myös selittää.

Kandeeraaminen tarkoittaa siis sokeroimista, kandeerattu inkivääri tarkoittaa sokeroitua inkivääriä.

Mikään ei estä käyttämästä reseptissä tavallista inkivääriä ja lisätä hieman sokeria, tai sokeroida inkiväärin itse vesi-sokeriseoksessa pannulla.

Vierasperäisten sanojen käyttö "per se" eli itsestään tai automaattisesti ei tee kirjoittajasta fiksua.

PS Kielioppivirheitä oli nytkin vähän. Siitä jälleen kiitos.

Eeva 14.11.2012 18:58

Jussi, kandeeraaminen ja sokeroiminen eivät ole suoria synonyymejä, eikä tuore inkivääri sokeroituna ole sama asia. Inkivääriä on kaupoissa myynnissä nykyään todella monessa muodossa - kuivattuna, hillottuna, liemeen säilöttynä, kandeerattuna... Näistä kaikki voivat olla sokeroituja. On selkeintä käyttää yksiselitteistä termiä, josta selviää heti, millaista raaka-ainetta tässä haetaan.

P.S. Sinunkin kommentissasi kielioppivirheitä oli nyt vain kolme. Siitä kiitos.

Olga 14.11.2012 21:15

Eeva Kolu, olet ihana. Sen vain halusin kertoa.

Näin kerroin tänään myös työkaverilleni, joka hoiti erittäin hienovaraisen nasevasti inhottavan asiakaspalvelutilanteen. Se on aivan sama kuinka hyvin työnsä tekee tai bloginsa kirjoittaa, aina saa joltakin huonoa päivää potevalta raukkaparalta kuraa niskaan.

Sinä otat kuitenkin kuran vastaan aina niin trés chic, siitä kiitos:)

mk 14.11.2012 21:37

Täytyykin kokeilla joskus inkiväärin laittamista banana breadiin. Banana bread on yksi mun vakkari "leivonnainen", jota tuli tehtyä tälläkin viikolla. Kokeilin tällä kertaa piparkakkumausteen lisäämistä taikinaan ja breadista tuli todella hyvää!

olivia 14.11.2012 21:40

Hah, kiitos internetin anonyymiuden, voin sanoa: Mikä hitto teitä ihmisiä vaivaa, jotka tulette pätemään ja kärkkäästi kommentoimaan ihanaa blogia, jossa suomen kieli on hyvää, reseptit ihania ja meininki loistava. Voi kommentoida hyvässä hengessä rakentavastikin, mutta saakeli jostain pilkkuvirheistä... miettikää vähän.

Kiitos Eeva, tykkäääääään!

Johanna 14.11.2012 22:37

Kiitos Jussi, että selvitit mitä kandeerattu tarkoittaa! En olisi viitsinyt itse lähteä selvittämään.

Kyllä mun mielestä arvoisa bloggaaja voisi itse selvittää terminsä meille tyhmemmille lukijoille!

Rio 15.11.2012 10:00

Minäkin olen näin syksyn tullen tehnyt banaanikakkuja, joihin olen laittanut vain yhden banaanin plus purkin maustamatonta jogurttia, sekä korvannut vehnäjauhot kokojyväviljan jauhoilla. Maustoin myös piparkakkumausteella ja jätin munan pois. Resepti toimii näinkin oikein hyvin.

Siihen saa vaihtelua helposti lisäämällä pähkinärouhetta, tai taatelisilppua tai Goji marjoja (tai vaikka vähän kaikkia).

Kakku on erinomainen aamiasherkku ja/tai iltapäiväteen seurana, kuten Eeva totesi.

Riitta 15.11.2012 10:04

Oli mikä oli, niin banaanileipomukset on herkullisia! Ei melkein enää tee mieli syödä banaaneja sellaisenaan.

simo 15.11.2012 10:07

Jussi hyvä,

Besserwissereitä on ollut maailman sivu. Toimiva lääke tautiin on tehdä asiat itse paremmin. Minusta sinun pitäisi ehdottomasti perustaa oma ruokablogi, jossa voisit omaehtoisesti ja vaikka kuvan kanssa esitellä omaa osaamistasi ja saisit siitä myös suoraa palautetta. Eevallehan tämä tosin on hyvää asiakaspalveluoppia kuten Olga kirjoittaa. Ettei sinulla vain olisi jotain salaista agendaa tämän tyylisi takana.

Eeva 15.11.2012 15:15

Kiitos kaikille kommenteista!

Olen kuulkaas arvon lukijat itsekin ihmetellyt, miten joku jaksaa ottaa näistä jutuistani niin hirveän stressin ja etsiä kaiken maailman piilomerkityksiä teksteistä. Kyse ei kuitenkaan ole politiikasta vaan _ruoka_blogista, eikä se nyt varmaan kenenkään elämää hetkauta suuntaan tai toiseen, miten joku muu leipoo banaanikakkua. Usein nämä kommentit tulevat kuitenkin muutamalta samalta tyypiltä, joten ehkäpä uskallamme tehdä sellaisen päätelmän, että kommentit kertovat enemmän tyypeistä itsestään kuin banaanikakuista. Jatketaan me muut siis kokkailua ja kirjoittelua ihan samaan malliin ja annetaan näiden muutaman henkilön meuhkata :)

@ Johanna - pahoittelut, että en selventänyt kandeerattu-termiä. En ajatellut sen olevan monille vieras. Jussin määritelmä kandeeraamisesta on kuitenkin puutteellinen, kandeeraaminen tarkoittaa hedelmien säilömistä sokerisiirapissa keittämällä. Itse prosessilla ei sinänsä ole tässä merkitystä, sillä kaupassa tämä on jo tehty valmiiksi ja ainakin Ruohonjuuressa (josta itse kandeeratut inkiväärini olen toistaiseksi ostanut) tuote myydään nimenomaan kandeeratun inkiväärin nimellä. Banaanileivän onnistumisen kannalta ei siis ole merkityksellistä tunteeko kandeeraamisen prosessin vai ei, ainoastaan se, että osaa kysyä kaupassa oikeaa tuotetta. Jos jotain ei tiedä, aina voi kysyä ja vastauksen saa yleensä helpoiten, kun on ystävällinen. En minä ylimielisyyttäni teiltä pihtaa tietoa. Aurinkoa marraskuuhusi, Johanna!

Katariina 15.11.2012 15:33

Ensinnäkin haluan kiittää Eevaa ihan parhaasta ruokablogista. Ja nostaa hattua kärsivällisyydellesi.

Mulle ei ihan aukea tämä ihmisten tarve marista blogisi sisällöstä tai kielioppiasioista. Itse en lue blogeja, joista en piittaa (vinkvink). Ja kun google on keksitty niin eiköhän sieltä voisi tarkistaa, jollei jotakin asiaa tiedä ettei bloggaajan tarvitse selittää ihan joka asiaa.

Hanna 15.11.2012 16:22

En hokasnnut ensimmäisessä kommentissani selkeäsanaisesti KIITTÄÄ Eevaa ihanasta blogista: KIITOS! Siitä on ollut paljon iloa vatsalle ja silmille niin minulle kuin ystävillenikin. Jään jännityksellä odottamaan seuraavaa tarinaasi!

Jussi 15.11.2012 18:01

Mielestäni kommenttini oli hyvinkin neutraali ja asiallinen. Ilmeisesti unohdin ylistää Eevaa erinomaisesta blogista, mikä nosti joillakin "Eeva-fanaatikoilla" karvat pystyyn. Tässä siis haluamanne pidempi vastaus.

Kun kerran hieman yksinkertaistettu selitykseni kandeeraamisesta ei sellaisenaan kelvannut, eli että se mielestäni tarkoittaa sokeroimista, niin ollaan sitten tarkkoja.

Hannahan käytti termiä ”kondensoitu” inkivääri, minkä olevan osoitus siitä, että termi on hieman tuntemattomampi suurelle yleisölle.

Sana ”kandeerata” tulee suomen kieleen ilmeisesti englannin kielestä "to candy". Englannin kielen sanakirjasivusto Dictionary.com tarjoaa seuraavia selityksiä:

verb (used with object)

5. to cook in sugar or syrup, as sweet potatoes or carrots.

6. to cook in heavy syrup until transparent, as fruit, fruit peel, or ginger.

7. to reduce (sugar, syrup, etc.) to a crystalline form, usually by boiling down.

8. to coat with sugar: to candy dates.

9. to make sweet, palatable, or agreeable.

verb (used without object)

10. to become covered with sugar.

11. to crystallize into sugar.

— vb , -dies , -dies , -dying , -died

4. to cause (sugar, etc) to become crystalline, esp by boiling or (of sugar) to become crystalline through boiling

5. to preserve (fruit peel, ginger, etc) by boiling in sugar

6. to cover with any crystalline substance, such as ice or sugar

Ylläolevasta voidaan tehdä johtopäätös, että kandeeraamisen yleismerkitys on sokeroiminen, yleensä sokeriliemessä eli sokerisiirapissa, joko paistinpannulla sokerointi tai sitten sokeriliemeen säilöminen tai muutoin vain sokerointi. Ilmeisesti suomessa on kandeeraaminen saanut kokkauksessa merkityksen sokerisiirapissa säilöminen, mikä siis eroaa alkuperäisestä merkityksestä.

Eevalla, joka kirjoittaa Suomen toiseksi suosituimpaan verkkojulkaisuun, on mielestäni velvollisuus edistää oikeakielisyyttä (missä hän on erinomaisesti onnistunutkin), velvollisuus sivistää lukijoita ja käyttää ymmärrettävää kieltä (missä hän on osittain onnistunut) sekä viihdyttää lukijoita (missä hän erinomaisesti onnistunut).

Eeva on vielä nuori ja nuoruuden idealismia täynnä – mikä sinänsä on hyvä asia. Lisäksi hän on oppinut suhtautumaan hienoiseen kritiikkiini jo varsin asiallisesti. Olen puolellasi. Jatka samaan malliin. Kiitos blogistasi.

PS Huomasin ne omat kielioppivirheeni heti postaukseni jälkeen, mutta minulla ei olekaan mahdollisuutta enää korjata havaitsemiani virheitä. Voisit vinkata Hesarille, että oman postauksen korjausmahdollisuus tietyn ajan kuluessa postauksesta voisi olla harkinnanarvoinen asia.

Jussi 15.11.2012 18:06

No joo.

Jäipä taas muutama kirjoitusvirhe (verbi puuttuu ja Suomikin on kirjoitettu pienellä alkukirjaimella), mutta älkää antako näiden virheiden häiritä asian ymmärtämistä.

Korjaisin, jos voisin.

Elina 15.11.2012 23:57

Jussi, ongelma tässä ei ole kirjoitustesi asiallinen tai asiaton sävy tai ihmisten sivistäminen. Ongelmana on se, että kirjoitat lähes jokaisen reseptin perään liudan kommentteja, joissa osoittelet virheitä ja tiedät kaiken paremmin. Jos joku on "oikeassa elämässä" jatkuvasti osoittelemassa toisten virheitä normaalin kanssakäymisen sijaan, pidetään häntä usein ikävänä ihmisenä. Silloin myös kommentin oikeakielisyydellä on vähemmän merkitystä kuin sen sanomalla. Rasittava besserwisser on rasittava besserwisser. Kun teet samoin internetissä, on se muiden mielestä ikävää, fanittipa Eevaa tai ei. Siksi suurin osa muista lukijoista olisi varmasti ihan tyytyväinen, jos olisit ihan hiljaa.

Jotenkin luulisin että tämä kaikki on ihmisille itsestään selvää. Koska näin ei kuitenkan vaikuta olevan, niin väännetään sitten rautalangasta.

Ja minä näkisin että Eevan blogi on tällä sivustolla juuri siksi, että se tuo varsin kaivattua hyvää fiilistä ja rentoa otetta kaikkien sotauutisten ja säätiedotusten väliin. On varmasti meidän kaikkien lukijoidenkin kannalta tärkeämpää säilyttää se mukava tunnelma kielioppivirheiden tuijottamisen ja "nuoren ja ideaalin" nälvimisen sijaan. Uskoisin että inspiraation ja fiiliksen välittäminen on tärkeämpää tässä blogissa kuin "oikeakielisyyden sivistyksen edistäminen".

Lisättäköön vielä se, että minäkään en tiennyt mitä kandeerattu tarkoittaa. Minä kuitenkin osaan googlata, ja teen niin aina ku törmään asiaan jota en ihan ymmärrä. Ei minun päiväni siitä pilalle mene, vaikka joku kirjoittaisi joskus sanan jota en käsitä.

Se toimittajakin on usein ihminen. Enkä todellakaan ihmettele, vaikka toimittaja ei jaksaisi vastata jokaiseen vähättelyviestiin asiallisesti, en mäkään jaksaisi.

Elmeri 15.11.2012 23:57

Aijai, pitänee itsekin jättää pari banaania pöydälle kypsenemään!

Ja asiasta toiseen: oletko jo löytänyt _täydellisten_ bagelien valmistusohjeen? :)

Kati 16.11.2012 12:04

Jussi, mikset viittaa suomen kielen sanojen merkityksiä arvellessasi koskaan Kielitoimiston sanakirjaan?

Sinun mukaasi "kandeeraamisen yleismerkitys on sokeroiminen". Kielitoimiston sanakirja ei kuitenkaan pidä näitä verbejä synonyymeinä. Kielitoimiston sanakirja määrittelee kandeeramisen seuraavasti: "kuorruttaa hedelmiä, marjoja tms. kuumaan sokeriliemeen upottamalla", kun taas sokeroida-verbi saa merkityksen "panna sokeria jhk; makeuttaa sokerilla".

Ja vielä Jussille tiedoksi, että mm. Oxford Dictionaries antaa verbille 'to candy' ainostaan yhden määritelmän: "preserve (fruit) by coating and impregnating it with a sugar syrup: candied fruit". Se, millaisessa merkityksessä verbiä 'to candy' on alunperin käytetty, ei ole tässä kontekstissa mitään merkitystä.

Vaikka itse mielelläni keskustelenkin sanojen etymologiasta ja oikeinkirjoituksesta myös vapaa-ajallani, en kuitenkaan haluaisi lukea siitä ruokablogin kommenttiosiossa. Meille kielipoliiseille löytyy kyllä sellaisiakin foorumeita, joissa emme tule häirinneeksi niitä, jotka lukevat ruokablogia ihan vain ruuan vuoksi.

Kati 16.11.2012 12:21

Mahtaa sinulla Jussi muuten pitää kiirettä, jos kommentoit jokaisen "Suomen toiseksi suosituimpaan verkkojulkaisuun" kirjoittavan toimittajan/blogistin/kolumnistin kielivirheitä tai -virheettömyyksiä! Vai onko jokin erityinen syy, että olet päättänyt sivistää nimenomaan tämän HS-blogin lukijoita?

Eeva 16.11.2012 16:10

Kiitos kommenteista kaikille!

@ Elmeri, no juuri se _täydellinen_ bagel-ohje on itsellänikin vielä haussa. Monen monta taikinaa olen kokeillut ja lopputulos on ollut ihan ok, mutta ei sellainen kuin pitäisi. Nyt tosin en ole tli vuoteen enää edes viitsinyt yrittää. Pitääkin taas tehdä nettikierros, josko uusia lupaavia ohjeita olisi putkahtanut piiloistaan.

Kris 16.11.2012 17:40

Siis anteeks ny vaan kaikille, mutta tämä Jussi tässä - jota olen jo kerran tarjoutunut halaamaan - on tuonut ainakin omaan elämääni riemua. On virkistävää huomata, että kas tuollaisiakin ihmisiä on olemassa. Aivan erityisesti liikuttaa Jussin äärivakava suhtautuminen yhdentekevän asiansa ajamiseen täysin väärällä foorumilla, sekä sen traagisuus, että Jussi joutuu jatkuvasti elämään omien kirjoitusvirheidensä kanssa. Miettikää, millaista olisi olla Jussi. Mihinkään ei internetissäkään voisi mennä ahdistumatta.

Kiitos, Eeva, ruoanlaittoinspiraatiosta, joka on yksin sinun syytäsi ja iskenyt muhun ensimmäistä kertaa elämässäni.

Elina 16.11.2012 20:36

Kati, musta ois ihan loistavaa jos ne etymologiapohdiskelut kommenteissa ois ihan just tollasia kuin sun kommentissa: asiantuntevia ja samalla jotenkin suunnattoman liikuttavia. :'D Muutenki tiivistit aika hyvin!

Ja komppaan vielä vähän Krisiä, Eeva on herättänyt mussakin jonkun kauan kadoksissa olleen ruokainspiksen! Huvittaa siis toisinaan (itseasiassa yllättävän usein) laittaa ruoaksi jotain muutakin kuin jauhelihakastiketta. Kiitos siitä, Eeva!

Pyydän vielä kauheasti anteeksi tekemiäni ihan siis kauheita kirjoitusvirheitä. Teidän muiden kommenteissa niitä on sen sijaan ollut ilahduttavan vähän. ;)

Suz 16.11.2012 22:11

Oijoi, tätä on pakko kokeilla!!! :) sunnuntaibrunssille varmasti ihan täydellinen.

Jussi 16.11.2012 23:36

Kiitos taas oikein paljon asiantuntevista kommenteistanne. Täytyyhän Teidän vireystilaanne ylläpitää - aina silloin tällöin.

Elina ja Kati

en tietoisesti etsi virheitä Eevan teksteistä, vaan päätarkoitukseni on yrittää antaa lisäinformaatiota, jota tavallinen tallaaja, hobby-kokkaaja, varsinkin aloittelija mielestäni kaipaisi Eevan tekstejä lukiessaan. Eevan reseptit ovat välillä hyvinkin lennokkaita.

Eevan blogia lukevat mitä moninaisimman taustan omaavat ihmiset, alkaen teini-ikäisistä aina monikymmenvuotisen kokemuksen omaaviin ruoka-alan ammattilaisiin. Tämän vuoksi toivomukseni vierasperäisten tai muutoin outojen sanojen merkityksen selvittämiseksi on mielestäni oikeutettu. Tähän viittaavat selkeästi mm. tässä säikeessä olevat Hannan ja Johannan kommentit – molemmat olivat suomeksi sanottuna ns. ”pihalla” käytetyn termin suhteen - toinen jopa avoimesti tunnustaa tietämättömyytensä.

Kielioppivirheitä tai niiden puuttumista kommentoin ihan vain Eevan iloksi!

Todettakoon, että Eevan tekemien kielioppivirheiden määrä on selvästi vähentynyt kommentointini aloittamisesta lähtien ja virheiden määrä on tällä hetkellä lähes olematon. Eli voisin tässä vaiheessa todeta, että Eeva kirjoittaa (lähes) virheetöntä suomen kieltä, mistä jälleen esitän kiitokseni hänelle. Eeva on ilmeisesti skarpannut ja kiinnittänyt huomiota kielioppiin ja oikeakielisyyteen.

En kylläkään enää muista mistä tämä kielioppi-/oikeakielisyysteema sai alkunsa, sillä se ei ole lainkaan ollut alkuperäinen tarkoitukseni. Kannatan siitä huolimatta oikeakielisyyden vaalimista.

Elina, jos luet ensimmäisiä kommenttejani jokaisessa säikeessä, jossa olen kirjoittanut, huomaat, että kommenttini todellakin ovat vain ja ainoastaan lisätietoa antavia tai aihetta tarkentavia. Eniten olen kommentoinut öljyjen käyttöä, omenalajikkeita ja granaattiomenoiden kuorimista, mutta näissäkin säikeissä muut kommentoijat ovat hyökänneet persoonaani vastaan – eivät faktuaalisia argumenttejani vastaan, ja kommentointi on siirtynyt täysin sekundäärisiin teemoihin.

Kati, katsoin mitä ranskalainen sanakirja Larousse kertoo ”kandeerimisesta” – se antaa ainoastaan yhden määritelmän.

Se cristalliser, en parlant du sucre = kristallisoitua, puhuttaessa sokerista

Todennäköisesti englannin ”to candy”, ruotsin ”kandera” ja suomen ”kandeerata” on kuitenkin ranskalaista alkuperää, eli kysymys on sokeroitumisesta, kristallisoitumisesta tai sokeriliemeen säilömisestä. Ei kai tästä tarvitse enempää jauhaa, paitsi että hunajalla voi myös ”sokeroida”. Sokeri kuitenkin on olennainen asia.

PS Kati, kiitos Kielitoimiston sanakirjaan viittaamisestasi. Olin unohtanut. Olen muissa yhteyksissä (foorumeissa) kylläkin viitannut Kotus.fi sivustoon. Eipä vaan tullut ensimmäisenä mieleen hakea "kandeeraamisen" alkuperää Kotimaisten kielten tutkimuskeskuksen sivuilta, mikä sana mitä ilmeisimmin on kuitenkin ulkolaista alkuperää.

PS Etymologia on ihan mielenkiintoista.

Hyvää, toivottaa mustapartainen mies, viikonloppua. Kaikille.

Jussi 17.11.2012 0:33

Pakko siteerata.

Elina 15. marraskuuta 2012 kello 23.57

"Se toimittajakin on usein ihminen."

Ihan mielenkiintoinen toteamus...

En olettanut toimittajien olevan muita kuin ihmisiä, mutta toteamuksestasi voi implisiittisesti vetää johtopäätöksen, että toimittajat voisivat (ainakin Sinun mielestäsi) olla myös jotain muutakin lajia - tarkoititko aaseja, hyeenoja, shakaaleja vai mitä, vai tartoititko ehkä selkärangattomia?

Todella mielenkiintoista!

kerttu 17.11.2012 11:04

Jussi,

oletkin kivasti onnistunut antamaan tarpeellista lisäinformaatiota kaltaiselleni tavalliselle hobby-kokkaajalle. Kiitos siitä. En esimerkiksi tiedä, kuinka olisinkaan voinut nauttia granaattiomenastani ilman kertomaasi infoa siitä, että väritelevision keksijä oli armenialainen.

Mutta ihan tosissaan, palautetta antaessa se hampurilaismalli on ihan kätevä ja tarpeellista lisäinformaatiotakin voi antaa kommentoimatta Eevan idealistisuutta tai kielioppivirheitä ja vaikuttamatta besserwisseriltä.

Hyvää ja rentouttavaa ruokaviikonloppua kaikille! Ei tämä ruokablogi oikeasti ole niin vakava asia. :)

ao 17.11.2012 14:45

Vaikka tama on varmaan oljyn valamista liekkeihin, niin pakko on kommentoida viela tuota ranskan candia. Totta tosiaan Larousse antaa sanalle maareeksi kristallisoitu sokeri, koska candi on juurikin sita. Kandeeraus ranskaksi on confire, siis sailomista ja sanasta johtuvat mm. confiture (hillo, marmeladi) ja p.o. gingembre confit. Niin englannin- kuin ranskankielisetkin kayttavat termia confit viittaamaan myos omassa rasvassaan sailottyihin tuotteisiin (esim. duck confit).

Bonuksena viela kaikille teille, joita toisten sietamaton olemisen keveys ja lennokkuus arsyttavat, erinomainen sanonta vapaasti kaytettavaksi kun seuraavan kerran tunnette tarvetta valistaa meita epakelpoja tyhmeliineja: 'Donner de la confiture aux cochons.'

Eevalle kiitos ja kumarrus; blogisi jattaa aina (siis aina) iloisen ja kepean mielen

Sofie 17.11.2012 17:07

Nam, banaanikakkua! Tätä ohjetta pitää kokeilla!

Tomi Björkin kokkiohjelmassa oli taanoin niksi joka sopii mielestäni tähän yhteyteen mainiosti. Eli jos mustia banaaneja ei kotona löydy tai jos ei vaan jaksa odottaa tummumista, niin voi heittää banaanin noin 200 asteen uuniin 10 minuutiksi. Sinä ajassa banaanista tulee täysin musta ja pehmeä! :)

anna-elina 17.11.2012 18:39

Hei Eeva! Oli ihan pakko tulla kiittämään kaalilaatikkoreseptistäsi - mielettömän hyvää! Mummista muistuttava herkku teki hieman alakuloisesta päivästäni nääääin paljon paremman (tunnen itseni suorastaan siksi Pixarsin Rottatouillen yrmeäksi ruokakriitikoksi, joka leffan lopussa kuin heräsi maistaessaan Remyn ratatouillea) :)

Ja muuten, oletko testannut Smitten kitchenin bagel-ohjetta? Se on roikkunut kirjanmerkeissäni about vuoden päivät ja ponnahti taas mieleen kun luin tämän postauksen kommentteja. Debin isä kirjoitti niistä näin: "I just want you to know that your bagels last night were the closest thing I have ever had to the original bagels of my childhood. It’s a good thing that they are so much work to make, since otherwise they could easily be the undoing of my Atkins program."

Jussi 17.11.2012 20:47

Kerttu,

on mukava huomata, että olet lukenut kommenttejani myös muissakin teemoissa, ja kommentointini on saanut Sinut aktivoitumaan jopa niin pitkälle, että kirjoitat oman mielipiteesi Hesarin blogiin.

Ironia, kuten myös satiiri ovat kuitenkin taitolajeja. En missään tapauksessa väitä Sinun epäonnistuneen, mutta ehkä et kuitenkaan ole vahvimmillasi niissä.

Itsehän sen kiteytit: ” Ei tämä ruokablogi oikeasti ole niin vakava asia. :)”. Jatketaan samaan malliin.

Edelläolevassa oli ilmeisesti riittävästi ”hampurilaismallia” Sinulle. Muille lukijoille tiedoksi, että ”hampurilaismalli” liittyy palautteen antamiseen.

ao,

kiitokset lisätiedoista. Tästähän juuri onkin kysymys! Eli lisätiedon antamisesta. Kiitos vielä kerran. Tätä vartenhan kommentointimahdollisuus on annettukin (mielestäni). Eeva nimittäin pimittää tietoa, oletettavasti tahtomattaan.

”Donner de la confiture aux cochons” on monimerkityksellinen, eli sitä voi tulkita niin positiivisena kuin myös negatiivisena palautteena, ja vieläpä suhteessa viestin tuojaan tai vastaanottajaan.

Mielenkiintoinen toteamus kuitenkin, mistä kiitos – opin taas tänäänkin jotain.

PS Täällähän alkaa löytyä ihan mielenkiintoisia, älykkäitä kommentteja ja ihmisiä niiden takana.

Anoyymi Aija 18.11.2012 12:27

Hei,

Ihmetyttää miksei netissä blogistit saa tehdä työtään ilman ettei heiän tekstejä, kirjotusasuaan ja persoonaa jatkuvasti joku anonyymi arvostelisi?

Ei kai ole kohteliasta, eikä kohtuullista että sanomalehden toimittajankaan persoonaa ja tekstien sisältöä ja oikeakielisyyttä sekä sanavalintoja jatkuvasti arvosteltaisiin, vaikka tyyppi hoitaisikin hommansa mainiosti.

Mutta pääasiana oli kiittää upeasta blogista, täältä löytyy aina hyvää mieltä tuottavia postauksia ja monta mainioo ohjetta :))

Sofia 18.11.2012 18:08

"Ironia, kuten myös satiiri ovat kuitenkin taitolajeja. En missään tapauksessa väitä Sinun (Kertun) epäonnistuneen, mutta ehkä et kuitenkaan ole vahvimmillasi niissä."

Jussi, tuo ei ole palautteen antamista "hampurilaismallia" hyödyntäen, tuo on lähinnä kettuilua. Jos joku ei erityisesti Sinun palautettasi toivo (ja lienee jo ilmeistä että ei todellakaan toivo), miksi sinun on pakko sitä antaa? Luuletko todellakin, että ihmiset ottavat riemusta kiljuen mielipiteesi vastaan kuin taivaalta satavan mannan? Vai nautitko ihmisten provosoinnista ja mukavan ruokapalstan keskusteluilmapiirin pilaamisesta ihan muuten vain?

Lisäksi ironista tässä jutussa on minun mielestäni lähinnä se, että naljailet Kertulle taitamattomasta sarkasmin ilmaisemisesta, kun sinulla itselläsi vaikuttaa olevan suurimmat ongelmat ymmärtää ja ilmaista sitä. Kertun tiivistys on minusta varsin osuva: sinä et tyydy kommenteissasi pelkästään jakamaan tietoa (minkä oikeellisuuteen ei juuri kannata luottaa, viitaten tähän keskusteluun ja asiantuntemukseesi kandeeraamisesta), vaan samalla kirjoittelet ummet ja lammet yhdentekeväisyyksiä ja arvostelet sekä bloggaajan että muiden kommentoijien ulosantia ja persoonaa. Ei varmaankaan kannata yllättyä, jos muut suhtautuvat silloin sinuunkin ikävästi.

Jos oikeinkirjoitusvirheitä ei tekstissä ole, miksi ihmeessä sinun on niistä edelleen vängättävä? Jos olisit niin mainio argumentoija kuin minä itseäsi pidät (viittaan lukuisiin kommentteihisi, joilla olet muille vastannut), osaisit varmaankin kiittää kirjoittajaa hyvästä tekstistä positiivisessa hengessä. Minusta lause "Kielioppivirheitä oli nytkin vähän", on todella huonossa hengessä annettua "positiivista" palautetta ja viittaa siihen, että oikeakielisyydessä olisi jatkuvasti huomautettavaa. Sitä huomautettavaa kuitenkin löytyy lähinnä täältä kommenttiosastolta, ei niinkään Eevan teksteistä. Suosittelenkin että keskityt viilaamaan omia pilkkujasi Eevan ja muiden kommentoijien kiusaamisen sijaan.

Minusta on ikävää, että muutamat yksittäiset kommentoijat pyrkivät pilaamaan tämän ruokablogin tunnelman ihan täysin. Henkilökohtaisella otteella tehdyt kirjoitukset luovat mahtavaa fiilistä uutisportaaliin, eikö se ole tärkeintä tällä palstalla? Minä en todellakaan näe bloggaajan "panttaavan tietoa" tai suhtautuvan palautteeseen ylimielisesti. Oikeakielisyys on toki tärkeää, mutta hyvä fiilis vetänee pitemmän korren, mitä blogeihin tulee. Miksi siis kommentoijat pyrkivät pilaamaan sen tunnelman?

Onneksi Jussikin näyttää viimein oivaltaneen sen, mitä kovin monet ovat hänelle yrittäneet selittää: tämä on tunnelmallinen ruokablogi, ei väittelytilaisuus tai vakavahenkinen julkaisu. Toivon siis todella että kommenttilaatikonkin ilmapiiri tästä paranee. Itse blogin sisällön osalta en voi muuta kuin kiittää Eevaa, teet ihan mielettömän inspiroivaa blogia!

Pipsa 18.11.2012 21:43

Jokin aika sitten tämän blogin löytäneenä koen, että Eevan reseptit ovat kiintoisia luettavia. Kirjoitustapasi on hauska, tulee kovin mieleen Inke/issues... Oletteko sukua?:D

Kommenttiloota taasen, no, sehän alkaa elää jo omaa elämäänsä. Kovin ovat jotkut sitkeitä osallistujia, mutta älä Eeva anna sen häiritä. Tämä piirre on saanut minut joka kerta perverssillä tavalla odottamaan, minkälainen keskustelu tällä kertaa avautuu...ja kuinka kiihkeä;) Go girl! Koirat haukkuu, mutta karavaani kulkee..

Heidi 19.11.2012 12:30

Mietin tässä vain, en tiedä onko joku muu jo kysynyt myös, mutta tuleeko näistä kaikista ihanista herkuista joita olet meille jakanut maksullisia hs.fi uudistuksen myötä?

Rakastan reseptejäsi ja blogiasi!

Jussi 19.11.2012 19:56

Sofia,

ensinnäkin suurkiitokset pitkähköstä kritiikistäsi. Olet näemmä paneutunut asiaan ja käyttänyt kommenttiisi ihan kohtuullisesti aikaa.

Mehän voimme kohtapuoliin saada ihan kunnollisenkin väittelyn aikaiseksi, ja sitä kautta lisää lukijoita Eevalle.

Hampurilaismalli yksinkertaistettuna tarkoittaa siis sitä, että ensin kehutaan (positiivinen palaute, hyvät asiat ja onnistumiset), sitten kritisoidaan (negatiivinen palaute, tekemisestä eikä henkilöstä) ja lopuksi annetaan korjausehdotuksia (miten tästä eteenpäin). Tätä yritin havainnollistaa, mutta en näköjään – ainakaan mielestäsi – siinä onnistunut. No, se oli ehkä liikaakin yksinkertaistettu ja ääripäitä korostava esimerkki.

Vastauksena suoraan kysymykseesi, täytyy myös suoraan myöntää, että nautin provosoimisesta – eiköhän tämä ole tullut jo muille lukijoille selväksi. Mutta, toisaalta, en ole ollut provosointia ensimmäisenä aloittamassa, sitä ei ole tapahtunut vielä yhdessäkään säikeessä. Viittaan tässä siis ensimmäisiin kommentteihini teemoissa, joissa olen sanan säilää käyttänyt.

Kirjoitit samassa kappaleessa naljailusta Kertulle. Jos sitä oli puoleltani havaittavissa, niin suosittelen lukea Kertun kommentti uudelleen ja sen perusteella päätellä, kuka sen naljailun oikeastaan aloitti.

Anonyymi Aija,

en ole kirjoittajan persoonaan puuttunut muutoin kuin kirjoittamalla hänen olevan nuori idealisti. Tämä pitänee paikkansa. Toimittajan tekstien sisältöä ja oikeakielisyyttä sen sijaan tuleekin arvostella, mikäli aihetta löytyy. Suosittelen tutustumista esimerkiksi Uuden Suomen verkkojulkaisun artikkelikommentointiin. Laadukasta journalismia ja laadukasta kritiikkiä, asiantuntevia, mutta samalla asiallisia kommentteja.

Mielestäni kommentit ovatkin verkkoblogismin ja –uutisoinnin suola. Usein, varsinkin ammattilaisfoorumeissa, kommentoijat antavat uutiselle lisäarvoa paljon enemmän kuin toimittaja itse.

Sofialle vielä tiedoksi, että en todellakaan pidä itseäni ylivertaisena – minusta on vaan mukava kommentoida kiinnostavia aiheita ja keskustella älykkäiden ihmisten kanssa. En siis pidä itseäni ”Jumalan valittuna johtamaan suomen kansaa”, kuten eräs Väyrynen Keminmaalta on joskus ravintolassa Kuopiossa tokaissut mm. Mikko Pesälän läsnä ollessa :-)

Pipsa,

toivottavasti tämä viesti vastasi perverssiin uteliaisuudenhaluusi (=voyeyrismi) :-)

Jussi 19.11.2012 21:08

Jatkan vielä (Pipsan voyeurismin tyydyttämiseksi)

Niin, itse asiassa Kertun sarkasmi oli mielestäni aika nasevaa. Nauratti itseänikin. Ihan totta. Kiitokset Kertulle. Kyllä Kerttu taitaa sarkasmin.

Mutta käytin kuitenkin hänen lauseitaan esimerkkinä hampurilaismallin havainnollistamiseksi, koska ne olivat "lähinnä".

Oikeakielisyyttä kommentoidessani (”Kielioppivirheitä oli nytkin vähän”) ajattelin asian olevan lähinnä minun ja Eevan välinen ns. "inside joke", sillä joskus ammoisina aikoina kommentoin kerran varsin ystävällismielisesti yhtä yleisesti toistuvaa kielioppivirhettä, johon erityisesti urheilutoimittajat tavallisesti syyllistyvät. Olen minäkin samaan syntiin syyllistynyt, mistä myös sain palautetta - oikeutetusti.

Pipsan perversioiden tyydyttämiseksi voisin vielä lisätä, että haluaisin yhtyä häneen. Siis verbaalisesti nyt ainakin tässä vaiheessa! Onhan Sinulla siis kaksi X-kromosomia! Hän nimittäin kirjoitti "että Eevan reseptit ovat kiintoisia luettavia. Kirjoitustapasi on hauska". Yhdyn tähän täysin.

Sofiaan haluan myös yhtyä: "Itse blogin sisällön osalta en voi muuta kuin kiittää Eevaa, teet ihan mielettömän inspiroivaa blogia!"

Samalla haluan yhtyä myös Baba Lybeckiin, joka joka lauantai-ilta toivottaa "Hauskaa illanjatkoa".

Ehkä tapaamme vielä. Hauskaa illanjatkoa.

Pilkun nus 20.11.2012 12:28

Turha nostaa hirvittävää meteliä tekstissä käytetyistä terneistä, kun tarjotut korvaavat termit eivät ole sen oikeampia. Ohjeessa käytetty inkivääri, candied ginger, on täysin suomenkieliseltä termiltään karamellisoitua inkivääriä. Mainio flunssanpoistaja, jota voi valmistaa aivan hyvin kotonakin. Tässä linkissä yksi esimerkkiohje:

http://etikkaajasuolaa.wordpress.com/2011/11/27/karamellisoitu-inkivaari/

Pipsa 20.11.2012 19:16

Oi Jussi, yhdytään vaan;)

Ihan pieni tämä perversioni olikin, mutta nyt kun sain huomiosi, pelastit koko iltani! Aivan mahtavaa ja hauskaa:) Jatkoa odotellessa.. xoxo

Satu 21.11.2012 11:37

Pöydännurkalle oli jäänyt juuri sopivasti pari mustunutta banaania, joten ei kun leipomaan. Kaapista ei löytynyt speltti- eikä vehnäjauhoja (!), joten korvasin koko 3dl hiivaleipäjauhoilla. Kandeeratun inkiväärin sijaan pilkoin taikinaan kuivattua ja sokeroitua inkivääriä. Eikä taloudesta löytynyt sopivaa vuokaakaan, mutta käytin silikonista sydänvuokaa, jota pienensin leivinpaperimytyllä. Herkkua tuli ja ajattelin tarjolle laittaessa kokeilla, miltä se maistuu appelsiininkukkahunajan kanssa.

minna 21.11.2012 15:46

Millä nämä provosoivat bloginpilaajat saataisiin pois tästä ruokablogista. Miksi te muutamat kirjoitatte tänne palstalle. Perustakaa te provosoinnista (= häiriköinnistä) nauttivat besserwisserit oma bloginne ja kirjoittakaa sinne ihan niin paljon kuin haluatte keskenänne - me muut haluamme lukea VAIN JA AINOASTAAN Eevan ruokablogista RUOKAAN liittyvät keskustelut ml. vinkit. Tämä on RUOKABLOGI.

Jussi 21.11.2012 20:40

Enpäs lopettanutkaan vielä.

Minnan huoleen siitä, miten epätoivotut kommentoijat saadaan poistettua ruokablogista, on hyvin yksinkertainen ratkaisu.

Useissa verkkosivustoissa on mahdollisuus estää jonkun/joidenkin kommentoijien kirjoitusten näyttäminen oman tietokoneen näytöllä.

Kaikki olisivat tämän jälkeen tyytyväisiä, niin häiriköiksi koetut kommentoijat, jotka voivat jatkaa kommentointiaan, kuin myös näitä häirikköinä pitävät, joille näitä kommentteja ei siis enää näytettäisi.

Eeva voisi esittää tämän toteuttamista myös Hesarin blogeissa. Hesarihan on muutoinkin tällä viikolla uudistanut verkkopalveluaan (lue: -palvelemattomuuttaan).

Hyvää illanjatkoa! Toisenkin kerran tänään.

Pikkis 22.11.2012 11:55

Herkulliselta vaikuttava kakku! Inkivääri varmaan tuo vähän joulun tuntua perinteiseen banaanikakkuun, joten taidan tarjota tätä pikkujouluissani...

Kommenteista huomaa, että trolli on trolli näemmä keskustelupalstasta ja aiheesta riippumatta... :)

Helsingin Sanomat 22.11.2012 16:10

Kiitos kaikille keskusteluun asiallisesti osallistuneille. Eri mieltä saa oikein mielellään olla. Muistuttaisin kuitenkin arvon keskustelijoita käytöstavoista. Keskustelua täällä moderoidaan siinä kuin muitakin HS:n keskusteluita, ja esimerkiksi toisten keskustelijoiden loukkaaminen ei ole sallittua.

Toimitus on poistanut ketjusta muutaman kommentin.

Maija Aalto

HS.fi kehitystiimi

Sara, pienen pojan äiti 22.11.2012 21:54

Hei,

antakaa Jussin kirjoittaa kaikessa rauhassa vaikka 24 tuntia vuorokaudessa kertaakaan kommentoimatta, ärsyyntymättä tai ihailematta häntä ja hänen viestejään. Huomiotahan hän vain kaipaa.

penni 27.11.2012 20:35

Minkälaisia kokemuksia tuosta paistoajasta muilla on? Minulla ollut kakku nyt tunnin uunissa ja on vieläkin keskeltä raaka. Onko vinkkejä miten tällaiset suorakaiteen muotoisessa vuokassa paistettavat yleensäkin saisi läpeensä kypsiksi? On nimittäin ollut tätä ongelmaa ennenkin.

Kiki 18.12.2012 20:32

Ei helvetti! Odottelen tässä banaanikakkua parhaillaan uunista ja aloin lukea näitä kommentteja. Yleensä en sitä tee, vaikka blogistasi luen varmaan lähes jokaisen päivityksen. Kaikkea te bloggarit saatte kestää!

Yleensä olen se mykkä ja tyytyväinen lukija. Siispä kerrankin haluan kommentoida ja kiittää kaikista niistä lukemattomista ohjeista joita olen vuosien varrella blogeistasi testannut ja herkullisiksi havainnut: KIITOS EEVA! Kiitos, että tarjoat sitä mitä useimmat lukijat täältä hakevat: ruokaohjeita ja -inspiraatiota, ei virheetöntä kieltä tai turhaa jäykistelyä. Kirjoitat Suomen parasta ruokablogia. Hyvää joulunodotusta itäiseen keskustaan!

Työkaverini jo leipoi banaanikakkua ja herkullista oli, toivottavasti omanikin onnistuu! Seuraavaksi listalla onkin fanikirje Jocke Bergille, häntäkään en ole muistanut kiittää vaikka vuosia on elämääni ilostuttanut.

ira 30.09.2013 15:23

Paraneeko leipä/kakku päiviten kuluessa, kuten esimerkiksi taatelikakku?

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  2. 2

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  3. 3

   Myös monet työssä käyvät välttelevät työntekoa

  4. 4

   Sote-ratkaisu horjuu jälleen – asiantuntijat laidasta laitaan varoittavat viemästä tuoreinta versiota eteenpäin

  5. 5

   Jari Jääskeläinen on vaihtanut työmaakoppien tyttökalentereita luontokalentereihin – rakennusalalla naisia on häiritty vuosikymmenet, mutta nyt asiaan halutaan muutos

  6. 6

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  7. 7

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen kääntää saduista roolit nurin – Tasa-arvoista kasvatusta korostava vanhempi törmää yhä ihmettelyyn

   Tilaajille
  8. 8

   Flunssaisena töihin tuleva on pahoinpitelijä – Ihmisellä pitää olla mahdollisuus sairastaa

  9. 9

   Onko alkoholin tilaaminen ulkomailta todella kielletty laissa? – Lakimies sanoo kieltoa ”suureksi sumutukseksi”, joka perustuu muutaman virkamiehen ratkaisuun

  10. 10

   Autokoulunopettaja näytti, miten vaihteita vaihdetaan – Miksi tuntuu paremmalta olla hiljaa ahdistelusta?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  2. 2

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  3. 3

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  4. 4

   Autokoulunopettaja näytti, miten vaihteita vaihdetaan – Miksi tuntuu paremmalta olla hiljaa ahdistelusta?

  5. 5

   Suomalais-hollantilainen laite mullisti saasteiden mittauksen: Satelliittikuvat paljastavat, missä päin maailmaa ilma on saastuneinta

  6. 6

   Onko alkoholin tilaaminen ulkomailta todella kielletty laissa? – Lakimies sanoo kieltoa ”suureksi sumutukseksi”, joka perustuu muutaman virkamiehen ratkaisuun

  7. 7

   Lääkäri ei ottanut poikani puheita itsemurhasta todesta – ensimmäinen yritys oli viimeinen

  8. 8

   Meteorologi selittää, miksi Helsingin yllä loisti voimakkaan punainen aurinko

  9. 9

   Tätä on seksuaalinen häirintä, ja tämän sille voi tehdä – Kaikki, mitä asiasta pitää tietää

  10. 10

   Uusi kulmakarvojen tatuointimenetelmä villitsee Suomessakin, mutta onko microblading turvallista? Asiantuntija oikoo viisi väärinkäsitystä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ossi Nyman ei tee töitä ja sanoo, että työvoimatoimisto on ihmisoikeusloukkaus – näin ”ideologisesti työtön” taktikoi itselleen yhteiskunnan tuet

   Tilaajille
  2. 2

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  3. 3

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  4. 4

   ”Sinun hiljaisuutesi on valanut sementtiin itätytön stereotypian, ja se myy lisää poikamiesmatkoja”, kirjoittaa kirjailija Sofi Oksanen avoimessa kirjeessään Melania Trumpille

  5. 5

   Kirjailija kertoi olevansa ”ideologisesti” työtön ja kikkailevansa tukia – TE-toimisto katkaisee tuet ja aloittaa poikkeuksellisen selvityksen

  6. 6

   Kiusaajat voittivat Niklas Herlinin

   Tilaajille
  7. 7

   Trumpin lähipiiri pelkää presidentin olevan ”hajoamassa” – avustajat yrittävät pitää presidentin aisoissa, kun hän saapuu toimistolle kiihdyksissään

  8. 8

   Teollisuuden ja median suuromistaja Niklas Herlin on kuollut

  9. 9

   Naisen käsi osui vahingossa vastaan kävelleeseen mieheen Kalliossa – mies raivostui silmittömästi, löi ja potki naista

  10. 10

   Rikollisjengi kaappasi ruokakaupan Malmössä ja ryhtyi pyörittämään sitä itse – ”En ole koskaan nähnyt mitään vastaavaa”

  11. Näytä lisää