Kauhaa ja rakkautta

Cheddar-timjamiskonssit

Tähän on kuulkaas tultu, että sain tänään vuoden ensimmäisen kutsun glögi-iltamiin.

Jotain piti leipasta, mutta ei tehnyt mieli mitään makeaa. Inspiroiduin jääkaapista löytyneestä cheddar-palasta, ja kehittelin tällaiset cheddar-timjamiskonssit. Ajattelin, että ne sopisivat ehkä hyvin vaalean glögin kaveriksi (vielä en siis ole testannut, skonssit odottelevat pussissa lähtöä).

Reseptistä ehkä huomaa, että kyseessä on vähän tällainen viritys. Käytin skonssien nesteenä 1 dl 10-prosenttista kermaviiliä ja 1 dl vettä, koska sellaiset sattui kaapista löytymään, mutta niiden sijasta voisi hyvin käyttää 2 dl piimää tai ohutta luonnonjugurttia.

Skonssit maistuvat varmaan hyvin ihan sellaisinaan voin kanssa (kyytipojaksi kelpaisi varmaan yhtä hyvin tee kuin olut tai irkkutyylinen siiderikin).

Jos haluat kuitenkin olla tosi kiva itsellesi, lisää päälle jotain voimakasta, kovaa juustoa sekä hapanta kirsikkahilloa.

Kokeile myös aamiaiselle tai brunssille!

Cheddar-timjamiskonssit (8 kpl)

50 g voita

2 1/2 - 3 dl vehnäjauhoja

1/2 dl kaurahiutaleita

1 tl leivinjauhetta

1 tl kuivattua timjamia

85 g (vahvaa) cheddaria

1 dl kermaviiliä (10 %)

1 dl vettä

tilkka maitoa

Kuutioi voi ja ota hyvissä ajoin huoneenlämpöön pehmenemään.

Lämmitä uuni 200 asteeseen.

Raasta cheddar mieluiten pieniteräisellä raastimella. Säästä raasteesta pari ruokalusikallista päälle ripoteltavaksi.

Sekoita keskenään 2 1/2 dl jauhoja, kaurahiutaleet, leivinjauhe ja timjami. Nypi joukkoon pehmennyt voi joko käsin tai yleiskoneella, kunnes koostumus muuttuu muruiseksi. Sekoita sitten joukkoon juustoraaste ja lopuksi kermaviili ja vesi. Sekoita taikinan ainekset sekaisin ja muotoile se käsin palloksi. Jos taikina tuntuu tosi löysältä ja vaikealta käsitellä, lisää hieman jauhoja. Jos se taas tuntuu kuivalta, lisää hiukan vettä. Laita taikinapallo leivinpaperin päälle ja muotoile n. 15 x 10 cm harkoksi. Leikkaa kahdeksaan osaan ja siirrä osat irti toisistaan. Sipaise pintaan maitoa ja ripottele päälle säästämäsi juustoraaste.

Paista 15-20 minuuttia, kunnes skonssit ovat kauniisti ruskistuneet. Skonssit ovat parhaimmillaan pian paistamisen jälkeen.

20 vastausta artikkeliin "Cheddar-timjamiskonssit"

Maijamm 07.11.2012 15:50

Oi että! Työpäivä vetelee viimeisiään ja masussa kurnii pieni suolaisen nälkä. Nämä herkulliset kuvat ovat tilanteessa melkoiset vedet kielelle herauttavia! :) Taitavat lähteä testaukseen.

Timo 08.11.2012 9:05

Pitääkö veden olla kylmää. Jutussa maininta, että vesi löyti jääkaapista?

Tuulia 08.11.2012 12:14

Timo: Ei.

Dr.Sugar/Jinna 08.11.2012 15:08

Näyttää herkulta!

Riitta 09.11.2012 8:13

Sellaiset reseptit, joihin saa upotettua sitä sun tätä on just parhaita. Ei aina ihan uskoisi, mihin jämät taipuu.

Jussi 10.11.2012 22:31

Kiitos taas hyvästä reseptistä Eeva.

Lukijoille tiedoksi, että periaatteessa skonssi eroaa sämpylästä siinä, että skonssissa käytetään leivinjauhetta - ei siis hiivaa.

Lisätiedoksi, skonssien tekemisessä pitää pitää huolta siitä, että raaka-aineet ovat viileitä, jottei leivinjauhe ala reagoimaan liian varhain.

Skonssi-nimitys on kylläkin suomen kieliopin vastainen, sillä se perustuu monikkomuotoon "scones", yksikön ollessa "scone", mutta skonssi näyttää siltikin olevan vakiintumassa.

Skonssit ovat peräisin Skotlannista, Irlannista tai Hollannista, joskin on niitä varmaankin tehty myös Keski-Euroopassa.

PS Tällä kertaa ei ollut montaa kirjoitus-/kielioppivirhettä. Kiitos siitä.

maarilyn 14.11.2012 9:13

Tämä resepti sai taas paljon kehuja puolisolta. Sunnuntai-aamun ihana herkku!

Kielipoliisi 15.11.2012 18:01

Kiitokset Eevalle houkuttelevasta reseptistä.

Jussi: Minua järkytti kommenttisi Eevalle. Ei sen sisältö, koska en koskaan lue kommentteja sisällön vuoksi, vaan etsiäkseni niistä kielivirheitä. Minua järkytti suuresti käyttämäsi muoto "ala reagoimaan". Huolitellussa yleiskielessähän suositellaan muotoa "ala reagoida".

Lisätiedoksi, Suomen kielen lautakunta on viimeksi käsitellyt alkaa tehdä -rakennetta vuonna 2004 eikä antanut tuolloin uutta suositusta.

Jussi 15.11.2012 18:31

Kielipoliisi,

olen täysin samaa mieltä kanssasi ja suuresti häpeissäni tekemästäni kardinaalivirheestä.

Olisin tästä huomauttanut (niin Eevalle kuin itsellenikin), jos vain olisin havainnut. Taisi tulla jonkinlainen ajatusvirhe.

Mielestäni urheilutoimittajat syyllistyvät useimmiten tähän virheeseen.

Kiitos, että kiinnitit kiinnitit huomiosi tähän paheelliseen virheellisyyteen. Yritän parantaa tapani.

Toivon, että jokunen muukin kiinnittäisi tähän virheellisyyteen huomiota.

Errare humanum est ja repetitio mater studiorum est, eli kertaukseksi: alkaa-verbi vaatii infinitiiviä.

Jussi 15.11.2012 18:40

Ja ollaksemme tarkkoja, alkaa-verbi vaatii 1. infinitiivin, eli verbin perusmuodon - sen saman, joka löytyy sanakirjasta.

Jussi 15.11.2012 19:17

Lisään vielä, jotta ei jäisi epäselvyyttä.

Eeva kirjoittaa erinomaista suomea. Piste.

Toivon sen jatkuvan.

Joskus vaan esiintyy joitakin kielioppivirheitä, mutta kieli on yleisesti ottaen selvästi parempaa kuin muilla ruokablogisteilla, puhumattakaan urheilutoimittajista tai ... en viitsikään mainita.

Niina 19.11.2012 9:33

Hei,

Onko jotain erityistä juusto vinkkiä mikä sopisi skonsseihin? Tai mikä on tuo juusto joka kuvastakin löytyy? Kiitos vinkeistä.

Jussi 19.11.2012 23:16

Niina,

jos et huomannut, niin tässä vain muistutukseksi: reseptin nimi on "Cheddar-timjamiskonssit".

Eeva siis kirjoittaa Cheddar -juuston käytöstä sconssisämpylöiden ainesosana.

Cherlock Holmesin vaistoni sanoisi, että reseptiin nimeltä "Cheddar-timjamiskonssit" soveltuu parhaiten (ainakin Eevan mielestä) Cheddar -juusto. Voin myös erehtyä. Errare humanum est.

Hyvää illanjatkoa.

Cheddar on englantilaisperäinen juusto.

Voit kyllä vaihtaa Cheddarin mihin tahansa kovaan juustoon mitä nyt jääkaapistasi tai lähikaupastasi vaan sattuu löytymään. Kaikki kelpaa. Cheddarissa on tosin hieman enemmän makua kuin Valion tai Euroshopperin edamissa.

Tuorejuusto tai raejuusto ovat vähän eri asioita, mutta kyllä niitäkin voi käyttää - ainoastaan ainesten suhteet, kypsymisaika ja maku vain hieman eroavat.

Ei tämä niin vakavaa ole... Käytä intuitiotasi/mielikuvitustasi.

Jussi 19.11.2012 23:26

Jatkan vielä,

suosittelisin kokeilemaan Aurajuustoa tai muuta sinihomejuustoa (Stilton, Roquefort jne.).

Nam.

Niina 23.11.2012 11:33

Tarkennan kysymystäni, kun en tarkoittanut mitä itse skonssitaikinaan kannattaa laittaa, sen verran ymmärrän ohjettakin. Mutta kysymys kuuluikin että kun tarjoaa näitä ihania skonsseja kirsikkahillon kera niin mikä kovajuusto sopisi siihen?

Jussi 23.11.2012 20:47

Niina

Eiköhän kotimainen, mustaleimainen Emmental ajaa mielestäni saman asian kuin kalliimmat ulkolaiset juustobrändid/-laadut. On lähinnä makukysymys ja riippuu myös rahakukkaron paksuudesta mitä juustoa käyttää tai haluaisi käyttää.

Tässä vaihtoehtoja. Kovia juustoja aakkosjärjestyksessä:

Allgauer

Alvorca

Asiago

Beaufort

Bergkäse

Cheddar

Cheshire,

Comté

Derby

Dunlop

Double Gloucester

Emmental

Grana Padano

Gruyère

Idiazabal

Kasseri

Kefalotyri

Mimolette vieille

Monchego

Parmesaani

Pecorino Romano

Pecorino (vieille)

Queijo de Ilha

Reggiano Parmigiano

Provolone

Radener

Sbrinz

Jussi 23.11.2012 21:03

Lisään vielä, että mielestäni kirsikkahillo kylläkin sopisi paremmin pehmeiden juustojen kanssa (esim. Brie, Camembert, Danablu). Toisin sanoen, laittaisin skonssitaikinaan ohjeen mukaisesti kovaa juustoa ja niiden skonssien seuraksi tarjoaisin jotain pehmeää juustoa (vaikkapa leivitettynä ja paistettuna) kirsikkahillon kera.

Mutta, eihän makuasioista tule kiistellä. Toinen tykkää äidistä, toinen tyttärestä.

asdfg 24.11.2012 1:55

Jussi hyvä,

koska olet ottanut hoitaaksesi oikeakielisyyden airueen tontin, tulisi sinun myös kiinnittää huomiota siihen, ettet jatkossa käytä sanaa ulkolainen. Tähän virheeseen olet sortunut jo muutamankin kerran.

Sana ulkolainen ei ole korrektia suomen kieltä, vaikka se hyvin yleinen muoto arkikielessä onkin. Ulkomainen (adjektiivi) ja ulkomaalainen (ensisijaisesti substantiivi) ovat sanat, joita huolitellussa kielessä, jollaista sinäkin peräät, tulee käyttää, jos viitataan ei-kotimaiseen.

Jussi 24.11.2012 19:04

Hyvä asdfg,

osasitpa valita omaperäisen pseudonyymin tuiki tavallisen qwertyn sijaan. Oletan siis, että se ei ole ristimänimesi.

Kiitos informoinnista, sillä tämä oli minulle uutta tietoa, mutta enpä ole myöskään asiaa/sanaa sen kummemmin miettinytkään.

Kielitoimisto (Kotus.fi) toden totta kirjoittaa seuraavasti: "Suomen kielen opetuksessa, sanakirjoissa ja kielioppaissa on pitkään selitetty sanojen ulkomainen, ulkomaalainen ja ulkolainen työnjako seuraavasti: ”Ulkomainen on adjektiivi, ulkomaalainen substantiivi ja sana ulkolainen näiden yhdistelmä, jota ei pitäisi käyttää ollenkaan.”"

En pitäisi itseäni kielipoliisina tai oikeakielisyyden airueena, vaikkakin olen jonkun kerran kielioppiasioista huomauttanut ja pyrin itse oikeakielisyyttä vaalimaan. Kyllä minullekin epähuomiossa virheitä sattuu, kuten varsin hyvin osoitit.

Kiitos palautteestasi.

PS Eevan kieli on varsin hyvää ja sujuvaa, kuten olen useampaankin kertaan maininnut. Lisäksi virheiden määrä on viime aikoina vähentynyt.

Jussi 25.11.2012 0:19

Heippa taas asdfg

Tarkistusluennassa havaitsin, että todellakin totta tosiaan olen Eevan blogissa kommentoidessani käyttänyt kolmessa eri säikeessä sanaa ulkolainen tai sen johdannaista: ”ulkolaista alkuperää”, ”ulkolaiseen lehteen” ja ”ulkolaiset juustobrändid/-laadut”. Tarkkaan olet tekstejäni lukenut ja kontrolloinut! Hyvä sinänsä.

Kuten mainitsin, minulle oli uutinen, että tämä ei olisikaan hyväksyttävää suomen kieltä. Huomautuksestasi siis suuret kiitokset. Toisaalta, onpas tämä virheellinen sana ”ulkolainen” päässyt ihan lakitekstiinkin asti: ”Asetus ulkolaista alkuperää olevien rehuaineiden maahan tuonnin, myynnin, kuljetuksen ja maasta viennin kieltämisestä”. Lisäksi tätä virheellistä muotoa ovat viimeaikoina käyttäneet mm. Atria, Marttaliitto, kansanedustaja Pekka Vilkuna (kesk). Yleisesti tämä termi näyttää esiintyvän ruokateemoissa. Eli, en siis ole ainoa, mikä ei ole kuitenkaan kovinkaan hyvä puolustus erheelleni.

Toisaalta, mielenkiintoista on havaita se, että, vaikkakin olet näköjään lukenut tekstejäni virheitä etsien kuten piru raamattua, niin et kuitenkaan löytänyt muuta huomautettavaa. Otan tämän kiitoksena vastaan. Ajatusvirheitähän minulle sattuu tämän tästä, pilkkuvirheitä myös – varsinkin kun myöhemmin päätän muuttaa jonkun sanonnan tai lauserakenteen. Tästä esimerkkinä vaikkapa alkaa-verbin infinitiiviin liittyvä virhe tai yllä oleva (23.10. klo 20:47) ajatusten sekamelska.

Hyvää illan, toivottaa mustapartainen, Baba Lybeckin, jonka juontaman, lauantai-iltaisin YLE:n kanavalla esitettävän viihteellisen visailuohjelman - pakinoitsija Ollia, jonka pakinoita suosittelen luettavaksi kaikenikäisille - mukaellen, sanoihin yhtyen, mies, jatkoa - siis varsinkin, jos oma ei riitä.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  6. 6

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  7. 7

   Lasten ruutuaika ei saisi ylittää paria tuntia päivässä, sanoo silmälääkäri: ”Laitteiden tuijotus on jo nyt lisännyt lasten silmävaivoja, emmekä tiedä, mitä puhelin ja tietokoneet oikeasti tekevät silmille”

  8. 8

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  9. 9

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  10. 10

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää