
Joka joulun alla mietin erityisesti, mitä uutta ihanaa keksisin taateleista. Minulle – Lähi-idän asukille – pehmeä, tahmea ja muhkea taateli on lähes päivittäinen herkkupala. Tämän kerrosriisipuuron innoittajana olikin perinteinen arabialainen taateliriisivanukas, jonka maut sopivat loistavasti myös suomalaiseen jouluun.
Jälkiruokaa varten haudutetaan kaksi erilaista puuroa. Vaalea parannetaan kermalla ja maustetaan vaniljalla. Tummempaa terästetään taateleilla, siirapilla ja joulumausteilla. Kerrosta eriväriset puurot maljoihin ja työnnä lusikka pohjaan asti. Yhdistelmä on ihana.
Taatelikerrosriisi on melko täyttävää herkkua, joten annokset voi jättää pieniksi. Riisiherkku sopii jälkiruuaksi kevyelle pääruualle kuten salaatille, välipalaksi sellaisenaan tai vaikkapa jouluiselle brunssille.
Kerrostettu taateliriisipuuro
6 annostaValmistusaika 45 min + 2 h
1 dl puuroriisiä
1 dl vettä
4 dl täysmaitoa (esimerkiksi Kiehu)
1 dl kuohukermaa
½ dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
Taateliriisi:
8 isoa pehmeää taatelia
2½ dl vettä
½ dl puuroriisiä
2 rkl ruokosokerisiirappia tai muuta siirappia
1 tl kanelia
1 tl kardemummaa
Viimeistelyyn:
3–4 pehmeää taatelia
3 piparkakkua
Aloita taateliriisistä. Poista taateleista kivet ja pilko taatelit. Mittaa ne kattilaan veden kanssa ja jätä pehmentymään noin 30 minuutiksi.
Aloita sillä välin vaalea riisipuuro. Mittaa puuroriisi ja vesi (pinnoitettuun) kattilaan, kiehauta. Lisää täysmaito vähitellen koko ajan sekoitellen. Kuumenna kiehuvaksi. Peitä kannella ja anna kuplia hiljalleen miedolla lämmöllä noin 30 minuuttia.
Lisää kuohukerma ja anna hautua vielä 5–10 minuuttia, kunnes puuro on sopivan sakeaa. Mausta sokerilla ja vaniljasokerilla. Jäähdytä.
Puuron hautuessa jatka taateliriisin valmistusta. Mittaa puuroriisi taateliseoksen joukkoon kattilaan. Kuumenna kiehuvaksi, alenna lämpöä ja peitä kannella. Anna riisin hautua noin 30 minuuttia.
Lisää siirappi, kaneli ja kardemumma. Hauduta vielä noin 10 minuuttia, kunnes taateliriisi on paksua ja tahmean siirappista. Jäähdytä.
Jaa jäähtynyt riisipuuro kuuteen annosmaljaan. Jaa päälle jäähtynyt taateliriisi. Voit nostaa annokset jääkaappiin odottamaan (peitä kelmulla).
Nosta maljat huoneenlämpöön noin 15 minuuttia ennen tarjoilua. Viimeistele taatelipaloilla ja piparkakkumuruilla.
Resepti: Laura Kaapro
- Kiusauksessa Seuraa
- Ruoka Seuraa
- Laura Kaapro Seuraa
Kommentit
Kommenttisi on moderoitavana. Viestejä julkaistaan sitä mukaa, kun toimitus ehtii niitä tarkistaa. Viestejä tarkistetaan arkisin kello 7–24 ja viikonloppuisin kello 8–24