Kuolemantanssi    |   Blogi

Kansakunta ulkohuussissa

Kellään ei voi olla monopolia kansakuntaan, ei sanaan eikä sanan sisältöön, joka näin ollen muuttuu ajan myötä. Missään ei määrätä, että kansakunnan pitäisi koostua vain yhdestä etnisestä, uskonnollisesta tai kieliryhmästä.

Tilaajille

Kesällä joutuu joskus ikäviinkin puhteisiin, esimerkiksi ulkohuussin tyhjennykseen. Sellaiset hommat vain pitää tehdä.

Juolahti mieleen, kun rupesin lukemaan lause lauseelta kansanedustaja Olli Immosen (ps) kohuttua Facebook-päivitystä.

Kertauksen vuoksi: Immonen kertoi englanninkielisessä päivityksessään unelmoivansa ”vahvasta, rohkeasta kansakunnasta, joka nujertaa tämän monikulttuurisuudeksi kutsutun painajaisen”.

”Minulla on luja usko kanssataistelijoihini”, Immonen kirjoitti. ”Taistelemme loppuun saakka kotimaamme ja yhtenäisen aidon suomalaisen kansakunnan puolesta.”

Minulla on vahva, joskaan ei erityisen rohkea mielipide Immosen päivityksestä. Minulla on myös luja usko kanssakansalaisiini, omilla aivoillaan ajattelevaan suomalaisten enemmistöön.

Itse asiaan minulla ei ole erityistä lisättävää. Haluan kuitenkin tarttua sanan ”kansakunta” käyttöön.

Kansakunta on Euroopan nykyhistorian avainsanoja, jos nykyhistoria lasketaan alkavaksi Ranskan vallankumouksesta.

Se on myös Euroopan nykyhetken avainsanoja. Huipputeknologian kyllästämässä, nopeiden tietoliikenneyhteyksien siivittämässä globalisoituneessa 2000-luvun Euroopassa käydään – toden totta – suurta aatteellista mittelöä siitä, mikä kansakunta on ja kenelle se kuuluu.

Pisti silmääni, että Olli Immonen käytti lyhyessä päivityksessään sanaa ”kansakunta” (engl. nation) kolme kertaa. Kaksi viittausta tuli jo mainittua yllä, ja se kolmas meni näin: ”Nämä päivät jättävät ikuiset jälkensä kansakuntamme tulevaisuuteen.”

Kansakunta – tai sen sukulainen, kansallisvaltio – ei taida olla katoamassa mihinkään. Sen toteamiseksi riittää vilkaisu Venäjälle, Ukrainaan tai Euroopan unioniin, Suomi mukaan lukien.

Perustavanlaatuinen kysymys kuuluu, onko kansakunta avoin vai suljettu.

Immosen propagoima versio on suljettu. Suomalaiseen kansakuntaan saisivat ilmeisesti kuulua vain valkoiset suomalais-ugrilaiset protestantit, jotka pystyvät kirkonkirjoihin nojaten tahi muuten juridisesti pätevällä tavalla todistamaan, että 75 prosenttia esivanhemmista vietti vuosien 186668 suuret nälkävuodet kotimaan kamaralla pettuleipä kourassa. Lopuista 25 prosentista pitää postuumien dna-näytteiden avulla todistaa jälkeläissuhde Lalliin suoraan alenevassa polvessa.

Myyttisen alkukodin kannattajille on tunnusomaista, että lietsotaan ”sotaa” tai ”taistelua” ulkoista tai sisäistä vihollista vastaan, olipa tämä todellinen tai kuviteltu. Tunnetuin ja seurauksiltaan hirvittävin vihanlietsonta löytyy tietysti natsi-Saksasta, mutta ilmiö on ajallisesti ja alueellisesti lavea.

Esimerkiksi 1800-luvun lopun ja 1900-luvun alun Ranskassa mellasti kiihkokansallismielisiä järjestöjä ja kansalliskiihkoilijoita kuten Édouard Drumont, Maurice Barrès ja Charles Maurras. La Nation oli pyhä rakennelma, jota äärinationalistien puheenparressa nakersivat milloin ”kosmopoliitit”, milloin ”internationalistit”, milloin vapaamuurarit – ja aina juutalaiset.

Kansakunta on poliittisesti kätevä sana, koska se muovautuu kulloisenkin puhujan tarpeisiin.

Sanaa on vaikea edes määritellä. Yhtä mieltä voidaan (ehkä) olla siitä, että kansakunnalla pitää olla vähintään muutama suuri yhteinen nimittäjä (esimerkiksi demokratia), koska muuten kyseessä ei ole kansakunta vaan pelkästään joukko ihmisryhmiä samalla maantieteellisellä alueella.

Kansakunnan pitää yhdessä sovituilla pelisäännöillä kyetä päättämään, miten järjestetään valtio ja millaista yhteiskuntaa halutaan.

Kellään ei voi olla monopolia kansakuntaan, ei sanaan eikä sanan sisältöön, joka näin ollen muuttuu ajan myötä. Missään ei määrätä, että kansakunnan pitäisi koostua vain yhdestä etnisestä, uskonnollisesta tai kieliryhmästä. Sellainen ajatus haiskahtaa 2000-luvulla jokseenkin ulkohuussilta.

Heikkoja ne kansakunnat, joiden täytyy toitottaa vahvuuttaan.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kuolemantanssi
 • Perussuomalaiset

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  7. 7

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  8. 8

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  9. 9

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  10. 10

   "Häirintää on todella runsain mitoin", sanoo Rakennusliiton puheenjohtaja – Nyt kymmenen eri alojen vaikuttajaa kertoo, miten he aikovat puuttua seksuaaliseen häirintään

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää