Kuolemantanssi    |   Blogi

Kun Hashem ojensi virtalähteen

Joskus haastateltavan kanssa saattaa käydä niin, että kun luulee vain tekevänsä työtään, niin sitten huomaakin ystävystyneensä. Afganistanilainen Rezain perhe asuu tällä haavaa pienessä maalaiskylässä Saksan Hessenissä.

Pitäisikö Hashemin mennä saksan alkeiskurssille vai työvoimatoimiston perehdyttämisohjelmaan?

Tätä pähkäilin tänään.

Hashem Rezai on 28-vuotias afganistanilaismies, turvapaikanhakija Saksassa. Tutustuin häneen ja hänen perheeseensä viime kesänä Ateenassa.

Perheeseen kuuluu Hashemin lisäksi 25-vuotias Zahra ja tyttäret Tina ja Nina. Yhdeksänvuotiaan Tinan syntymänimi oli Fatime, mutta tyttö halusi pikkusiskonsa tavoin eurooppalaisen nimen, ja vanhemmat suostuivat. Nina syntyi viime syyskuussa kohta sen jälkeen, kun perhe oli saapunut Saksaan.

Rezain perheen tarina on pitkä, niin kuin minkä tahansa perheen, enkä ala käydä tarinaa tässä läpi. Sen sijaan totean pari asiaa omasta, siis itsekkäästä näkökulmastani.

Hashemista, Zahrasta ja tytöistä on kuin varkain tullut kirjani päähenkilöitä. Olen tavannut heidät nyt kolme kertaa, ja olen yli puoli vuotta ollut Hashemin kanssa Whatsapp-viestinvaihdossa.

Tulevassa kirjassani tuskin ryhdyn alleviivaamaan, miksi Rezait ovat kirjani teeman – nationalismin – kannalta niin merkittäviä. Sen lukijat kyllä osaavat päätellä itse, Euroopassa vuonna 2016.

Mutta minun kannaltani on pidemmän päälle tärkeämpää se, mitä olen henkilökohtaisesti saanut.

Vähintään olen saanut hyvän ymmärryksen siitä, millaista on tulla pakolaisena Eurooppaan ja yrittää saada uusi elämä alkuun. Olen oppinut arvostamaan nuoren perheen selviytymistarinaa, siis saanut perspektiiviä elämään. Ja mahdollisesti olen saanut elinikäisiä ystäviä.

Viimeksi tapasin Rezait maaliskuun lopussa Rossbachissa, joka on pieni maalaiskylä noin sata kilometriä Frankfurtista pohjoiseen. Siellä he tällä haavaa asuvat, majatalossa, joka on muutettu vastaanottokeskukseksi. Perheellä on käytössään yksi isohko huone.

Minua kosketti jostain syvältä, kun näin Hashemin seisovan vesisateessa kadunkulmassa. Hän oli minua vastassa, vaikka niin pienessä kylässä olisi ollut täysin mahdotonta olla löytämättä heitä.

Joimme paljon teetä ja juttelimme tuntikausia. Zahran kanssa en pystynyt kommunikoimaan suoraan, vaikka molemmat kyllä yritimme. Meillä ei ole yhteistä kieltä, vielä. Zahra on jo oppinut saksan alkeita.

Asiat ovat aika hyvin. Tina on päässyt kouluun. Perheen ympärillä on hyviä ihmisiä, jotka auttavat arkisissa asioissa. Ja tekevät enemmänkin. Hashem on muun muassa ollut paikkakuntalaisten kanssa pyöräilemässä, Zahra viikottain zumbaamassa.

Mitään olennaista ei puutu. Kysyin Hashemilta ja Zahralta. He kieltäytyivät haluamasta minulta mitään.

Vein perheelle tuliaisia: Hashemille ja Zahralle saksankielen opetuspaketin, Tinalle t-paidan ja Ninalle bodyn.

Hashem antoi minulle vastalahjan. Hän antoi minulle virtalähteensä. Se on virtalähde, jolla hän latasi älypuhelintaan, kun he viime kesänä taivalsivat Turkin halki, sitten Kreikan ja Balkanin läpi. Puhelin ei saanut sammua. Siinä oli kartat, joiden avulla he muun muassa suunnistivat Serbiasta rajan yli Unkariin.

On vaikea kuvailla sitä hetkeä, kun Hashem ojensi virtalähteen.

Nyt vain pitäisi päästä eteenpäin. Pitäisi oppia sujuvasti saksaa, pitäisi päästä työnsyrjään kiinni. Ja olennaista olisi tietysti saada myönteinen turvapaikkapäätös.

Minusta on vaivihkaa tullut Hashemin eräänlainen etätukihenkilö. Kun Hashemin perhe saa virallisia kirjeitä, hän lähettää niitä Whatsappilla luettavakseni. Mikä tämä on? Mitä kannattaa tehdä?

Olen itsekkäällä tavalla iloinen Hashemin viesteistä. Osaan hyvin saksaa, eli on edes jotain, missä pystyn olemaan konkreettisesti avuksi.

Hashemin tapahtumakuvausten ja näiden kirjeiden kautta minulla on melko tarkka kuva Saksan viranomaisten toiminnasta. Kuva on enimmäkseen hyvin myönteinen. Saksan liittotasavalta, Hessenin osavaltio ja Bischoffen-Rossbachin kunta tekevät todella paljon turvapaikanhakijoiden eteen.

Joissain yksityiskohdissa olisi petraamista. On outoa, että turvapaikanhakijat saavat monimutkaisella virkakielellä kirjoitettuja kirjeitä, toistuvien pykäläviidakkojen kera. Joudun usein lukemaan kirjeet kahteen kertaan, ennen kuin tajuan sisällön.

Samat asiat voisi kirjoittaa ihan tavallisella saksalla. Sellaisia kirjeitä tuore maahantulija voisi edes yrittää kääntää käännösohjelmalla omalle kielelleen.

Myös viranomaisten keskinäinen tiedonkulku takeltelee. Siitä kielii tämänpäiväinenkin pohdinta.

Työvoimatoimistolta tuli Hashemille kutsu neljän kuukauden kurssille, jolla perehdytään Saksan työelämään. Kurssiin kuuluu työharjoittelujakso saksalaisessa yrityksessä.

Hashem laittoi aamulla viestin, että mikä tämä on.

Viestitin Hashemille, että vaikuttaa hyvältä hommalta. Surffailin saksankielisillä sivuilla ja selitin sitten englanniksi koulutusohjelman yksityiskohtia. Mene ilman muuta, kehotin.

Hashemilta tuli vastausviesti, että nyt on vaikea valinta. Toiselta viranomaiselta oli nimittäin tullut kutsu saksankurssille, joka olisi samaan aikaan. ”Mikä sinun ajatuksesi on, kumpaan kannattaa mennä?”

Tiedän, että Hashem arvostaa mielipiteitäni, ja olen siitä otettu. Samalla minua pelottaa, että entä jos neuvon väärin.

Pelkoni ovat tietysti sikäli joutavia, että Hashem on fiksu tyyppi, joka tekee päätöksensä itse. Sanoin lopulta, että jos kumpaakaan kurssia ei pysty siirtämään ja on kerta kaikkiaan pakko valita toinen, kannattaa minun mielestäni mennä työelämän perehtymisohjelmaan.

Logiikka on tämä: saksaa on joka tapauksessa pakko oppia, kävi kurssilla tai ei, ja työvoimatoimiston ohjelman kautta on suurempi todennäköisyys saada hyödyllisiä kontakteja, hyvässä lykyssä ehkä jopa työtä.

Kyllä he tulevat pärjäämään.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kuolemantanssi

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  5. 5

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  6. 6

   Espoon ja Vantaan bussilinjoja saatetaan joutua katkaisemaan lumen takia – Espoossa yhä lähes 5 000 taloutta ilman sähköä

  7. 7

   Keihäslegenda Seppo Räty palkittiin veikeällä summalla – liittyy hirmukiskaisuun

  8. 8

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  9. 9

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  10. 10

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  11. Näytä lisää
  1. 1

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  2. 2

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  3. 3

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  4. 4

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Potilas ohjattiin päivystyksestä sydänfilmiin Vantaalla, parkkisakko mätkähti – Viranomainen tiukkana: Sakon saa anteeksi ”jos joutuu tyyliin suoraan leikkaussaliin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää