Kuolemantanssi    |   Blogi

Kuinka epänormaalista tulee normaalia

Ukrainan Avdijivka oli levollinen pikkukaupunki, kuin Kerava, joka epäonnekseen sattui jäämään rintamalinjalle. Kranaatit tappavat ja haavoittavat siviilejä. Epänormaaleissa oloissa ihmiset pitävät kynsin hampain kiinni normaalista.

Mansikat ovat herkullisia. Meheviä, makeita. Pjotr Aleksandrovitš oli juuri poiminut niitä kourallisen, kun saavuin Avdijivkan kaupungin laidalle Kirova-kadulle.

Pjotr Aleksandrovitš teki lähtöä sairaalaan. Sunnuntain vastaisena yönä kotitaloon iskeytyi kranaatti. Pjotr Aleksandrovitš selvisi vammoitta, vaimo ei. Klavdija Ivanovnan oikeaan pohkeeseen sinkoutui lasinsirpaleita, ilmeisesti rikkoutuneista ikkunoista.

Silti pariskunnalla kävi tuuri, jopa uskomaton tuuri. Kranaatinsirpaleita heihin ei osunut. He pääsivät ulos kotitalostaan, joka oli syttynyt palamaan.

Kranaattitulitus oli alkanut lauantaina alkuillasta, kun Pjotr Aleksandrovitš katsoi jääkiekkoa. MM-kisojen välierissä olivat vastakkain Suomi ja Venäjä. Suomi voitti 31.

Illan ja alkuyön tunteina Pjotr Aleksandrovitš laski kuulleensa 215 kranaattia. Yöllä kahdelta tuli sitten osuma Kirova-kadun numeroon 225, omaan kotiin.

Kasvimaalle tuli toinen osuma. Siinä, missä kasvoi valkosipulia, on nyt kraatteri, joka on ehkä puoli metriä syvä ja halkaisijaltaan noin metrin.

Avdijivka on surrealistinen kaupunki. Elämän ei pitäisi olla tällaista. Avdijivka on jäänyt Ukrainan sodan rintamalinjalle.

Minskin sopimuksen mukaan nyt on tulitauko, ja raskaat aseet on kielletty. Avdijivkan laidalla käydään joka päivä taisteluita, myös raskain asein.

Kranaatinheittimien laukaisuja, kranaattien räjähdyksiä ja konekiväärien tulitusta kuuluu jatkuvasti. Avdijivkassa taistelut ovat ilmeisesti tämän hetken kiivaimmat.

Kaupunki on Ukrainan armeijan hallussa. Muutaman kilometrin päässä etelässä ja kaakossa on miljoonakaupunki Donetsk, jota hallitsee Venäjän tukema niin sanottu Donetskin kansantasavalta.

En tiedä, mitä rintaman muissa osissa tapahtuu, mutta Avdijivkassa tilanne on ihan selvä. Siviilit ovat sodassa kohde. Summittaista kranaattitulitusta on joka päivä ja etenkin joka yö.

Ei tarvitse olla sotilasasiantuntija päätelläkseen, mikä on kranaattien tulosuunta. Kun kävelee Avdijivkan katuja, iskeymät ovat etelän- ja kaakonpuoleisissa julkisivuissa. Ulkoisesti kaupunki alkaa muistuttaa Sarajevoa. Onneksi tarkka-ampujat eivät sentään väijy siviilejä.

Minun nähdäkseni Avdijivkan tilanne on jopa sodan sumealla logiikalla ihan järjetön. Avdijivka on muutaman kymmenentuhannen asukkaan levollinen pikkukaupunki, käytännössä Donetskin esikaupunki. Olisi yhtä loogista, että Suomessa olisi Uudenmaan sota, ja Kerava päätyisi sattumanvaraisesti rintamalinjalle ja siellä pommitettaisiin siviilejä.

En tiedä, paljonko Avdijivkassa nyt asuu ihmisiä, ehka parikymmentä tuhatta. He yrittävät elää normaalia elämää. Niin ihmiset aina tekevät epänormaaleissa tilanteissa, he pitävät kynsin hampain kiinni arjesta.

Kaupungin pohjoislaidalla valtava koksitehdas on toiminnassa. Töissä käydään. Ruokakaupassa käydään. Iltakävelyllä käydään. Jalkapalloseura MetInvest Avdijivkan kymmenvuotiaat junnut treenaavat kolme kertaa viikossa.

Räjähdysten ja tulituksen ääniin ei kiinnitetä huomiota, paitsi tietysti silloin, kun kranaatit viheltävät kohti.

Oman tämänhetkisen työni saralla, Euroopassa vellovaa nationalismia ajatellen, Avdijivka on pohjakosketus. Kaupunki on surullinen kokemus. Jo sinne päästäkseen pitää kulkea seitsemän Ukrainan armeijan tiesulun läpi.

Pelkällä nationalismilla Ukrainan sota ei selity, ei venäläisellä eikä ukrainalaisella. Mukana on ideologioista riisuttua valtapeliä, ja ajattelen tässä ennen kaikkea Kremliä. Mutta nationalismi on näiden liekkien sytytysneste.

Ja ihmisiä kuolee ja haavoittuu. Avdijivkan sairaalan traumatologian ylilääkäri Andrei Minajev kertoi, että syyskuusta 2014 alkaen on hoidettu 300 haavoittunutta siviiliä. Kuolleita on ainakin kaksinumeroinen luku.

Sairaalan päärakennus on pois käytöstä, koska sen julkisivu on etelään. Rakennus sai osuman syyskuussa 2014. Yksi potilas kuoli ja sairaalan työntekijä haavoittui.

Klavdija Ivanovna odotti miestään sairaalan pihamaalla. Kohtaaminen Pjotr Aleksandrovitšin kanssa oli koskettava. Talo meni, mutta mikäs tässä, molemmat hengissä.

Taloa oli kylläkin hartaasti remontoitu monta vuotta. Klavdija Ivanovna oli käyttänyt paljon aikaa muun muassa ikkunoiden karmien maalaamiseen. Itku hänelle meinasi tulla, kun hän siitä kertoi.

Nationalismista Klavdija Ivanovna ei voisi sen vähempää piitata. ”Minä haluaisin vain kasvattaa sipuleitani”, hän sanoi.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kuolemantanssi

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – Sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  2. 2

   Suomalais-hollantilainen laite mullisti saasteiden mittauksen: Satelliittikuvat paljastavat, missä päin maailmaa ilma on saastuneinta

  3. 3

   Lääkäri ei ottanut poikani puheita itsemurhasta todesta – ensimmäinen yritys oli viimeinen

  4. 4

   Päälleliimattu startup-pöhinä kukoistaa suuryrityksissä – vängän meiningin jäljittely synnyttää myötähäpeän tunteita

  5. 5

   Hannu Uotila raatoi 14 tunnin päiviä kunnes sairaus pysäytti – Nyt hän jakaa liikunta- ja unitietonsa suoraan työterveysasemalle: ”Tällaista terveydenhuollon olisi aina pitänyt olla”

  6. 6

   Reppu kelpaa jo pukukansallekin – tarkista nämä neljä asiaa ennen kuin ostat cityrepun

  7. 7

   Seuraan lyöttäytynyt kaksikko repi suomalaiselta hopeakorun Firenzessä – mies hermostui ja taltutti ryöstäjät pystypainin jälkeen: ”Poliisi sanoi, että aika harvoin käy näin”

  8. 8

   Pohjois-Korea: Ydinsota voi syttyä milloin tahansa

  9. 9

   Oulun vauvasurmista 13 vuoden vankeustuomio – korkein oikeus ei myöntänyt valituslupaa

  10. 10

   Helsinki käynnisti sisäisen tarkastuksen: miljoonien eurojen asvalttiurakoissa epäillään vuosia jatkunutta ylihinnoittelua – Urakoitsija: ”Siellä on totta kai hullun tuntuisia hintoja”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Seuraan lyöttäytynyt kaksikko repi suomalaiselta hopeakorun Firenzessä – mies hermostui ja taltutti ryöstäjät pystypainin jälkeen: ”Poliisi sanoi, että aika harvoin käy näin”

  2. 2

   Tehdas­rakennuksen palosta aiheutunut savuvaara ohi Helsingin Tapanilassa, myös juna-asema avattu

  3. 3

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  4. 4

   Kela vastaa yksinhuoltajalle, joka säästi lapsilleen rahastoon: ”Lapsen säästörahaston varat pitää käyttää lapsesta aiheutuviin menoihin”

  5. 5

   Olen säästänyt alaikäisille lapsilleni vuosien ajan pieniä summia rahastoihin – nyt Kela laskee ne perheen tuloiksi

  6. 6

   Humalainen nuorisojoukko jahtasi kahta 15-vuotiasta teräaseen kanssa Espoossa – Jahdatut piiloutuivat bussiin, joukkio hajotti kahdeksan ikkunaa

  7. 7

   Pellolta löytyi ammuttu mies, motiiviksi epäillään tieriitaa – uhri oli ärsyyntynyt liikenteestä ja asetellut tielle esteitä

  8. 8

   Keskustan sisäistä sähköpostia levisi koko eduskunnalle: ”Sipilän pitäisi lopettaa kiukuttelu ja ukonvaihtamispuheet”

  9. 9

   Lääkäri ei ottanut poikani puheita itsemurhasta todesta – ensimmäinen yritys oli viimeinen

  10. 10

   Suomalais-hollantilainen laite mullisti saasteiden mittauksen: Satelliittikuvat paljastavat, missä päin maailmaa ilma on saastuneinta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ossi Nyman ei tee töitä ja sanoo, että työvoimatoimisto on ihmisoikeusloukkaus – näin ”ideologisesti työtön” taktikoi itselleen yhteiskunnan tuet

   Tilaajille
  2. 2

   Koko some kuohuu, sillä Pressiklubin juontaja Sanna Ukkolalle ehdotettiin erikeeperiä päähän, tämä kanteli ehdottajan pomolle ja myrsky oli valmis – tästä on kyse

  3. 3

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  4. 4

   ”Sinun hiljaisuutesi on valanut sementtiin itätytön stereotypian, ja se myy lisää poikamiesmatkoja”, kirjoittaa kirjailija Sofi Oksanen avoimessa kirjeessään Melania Trumpille

  5. 5

   Kirjailija kertoi olevansa ”ideologisesti” työtön ja kikkailevansa tukia – TE-toimisto katkaisee tuet ja aloittaa poikkeuksellisen selvityksen

  6. 6

   Trumpin lähipiiri pelkää presidentin olevan ”hajoamassa” – avustajat yrittävät pitää presidentin aisoissa, kun hän saapuu toimistolle kiihdyksissään

  7. 7

   Kiusaajat voittivat Niklas Herlinin

   Tilaajille
  8. 8

   Teollisuuden ja median suuromistaja Niklas Herlin on kuollut

  9. 9

   Nalkutatko sinäkin? ”Naisvalitus” ei ole naisten vika, vaan puhetapa kertoo parisuhteiden epätasa-arvosta

   Tilaajille
  10. 10

   Naisen käsi osui vahingossa vastaan kävelleeseen mieheen Kalliossa – mies raivostui silmittömästi, löi ja potki naista

  11. Näytä lisää