Kynämies vs. Pelimies    |   Blogi

Tapaus Hollanti: mitä MM-kolmoselle tapahtui reilussa vuodessa?

Hollannin konttaus lopuillaan olevissa jalkapallon EM-karsinnoissa on ollut yksi suurimmista yllätyksistä. Sen taustalta löytyy kuitenkin ihan loogisia syitä.

Tilaajille

Päättymässä olevien futiksen EM-karsintojen ehkä suurin yllätys on ollut Hollannin jääminen rannalle ensi kesän Ranskan kisoista. Brasilian kisoissa hurmannut joukkue koki yhden kaikkien aikojen mahalaskuista, kun se ei onnistunut pääsemään edes jatkokarsintaan lohkosta, jossa se oli etukäteen selvä ennakkosuosikki. Vuoden 2014 MM-kisoista tuntuu olevan jo pitkä aika, mutta totuus on, että niistä on kulunut aikaa vain vähän reilu vuosi. Mitä Hollannille oikein tapahtui?

Isossa kuvassa suurimmat syyt voi johtaa kahteen kokonaisuuteen: suureen vaihtuvuuteen joukkueessa ja negatiivisuuden kierteestä aiheutuneeseen kokonaisvaltaiseen alisuorittamiseen.

MM-kisojen pronssijoukkueen runko oli timanttisen kova ja elinkaarensa huipulla. Lisäksi kenraali van Gaal sai yllätyksellisellä formaatiollaan joukkueelleen sen ratkaisevan extraedun, mikä mahdollisti hyvät suoritukset. MM-kisojen jälkeen pelaajapakan vaihtuvuus on kuitenkin ollut suurta: loukkaantumisten ja lopettamisten jälkeen esimerkiksi tiistain Tsekki-ottelun puolustuslinjassa ei ollut yhtään Braliassa vakuuttanutta pelaajaa! Minkään joukkueen ei ole helppo selvitä sellaisista muutoksista pelaajistoon, missä puolustuspelin sydän (varsinkin keskuspuolustus sekä keskikentän pohjapelaajat) menee täysin uusiksi.

Hollannin ongelmana näissä karsinnoissa oli ottelut lohkon kovimpia joukkueita vastaan. Se pystyi kaivamaan lohkon heittopusseilta (Latvia ja Kazakstan) täydet 12 pistettä, mutta muista otteluista ainoa pistesaalis tuli tasapelistä Turkin kanssa. Karsinnat lähtivät huonosti käyntiin ja Guus Hiddink ei saanut negatiivista lumipalloefektiä pysäytettyä. Hollantilaiset ovat tunnettuja isoista egoistaan ja peiliin pitäisi aina katsoa jonkun muun. Isojen egojen kuninkaat van Persie, Snijder ja Robben ovat loistavia joukkuepelaajia kaiken mennessä hyvin, mutta ongelmat tuppaavat menevän entistä pahemmin solmuun, kun asiat eivät mene näiden herrasmiesten toiveiden mukaisesti. Van Gaalin auktoriteetti oli aina riittänyt, mutta Hiddink petti myös tässä suhteessa. Danny Blindin valinta Hiddinkin tilalle oli sikäli hieman outo, että pelaajana kovasta auktoriteetistaan tunnettu Blind ei ole valmentajana saavuttanut mitään eikä siten omaa sellaista auraa, jolla pystyisi pitämään oikuttelevat supertähdet kurissa. Blindin osalta nämä karsinnat olivat kuitenkin tekemätön paikka - joukkue oli jo liian solmussa hänen tullessa mukaan.

Karsintojen edetessä paineet alkoivat kasaantua nuoren joukkueen ylle eikä se kyennyt käsittelemään niitä. Hollannin media suhtautuu omiinsa huonoilla hetkillä äärimmäisen kriittisesti eikä se antanut joukkueelle yhtään helpotusta tälläkään kertaa. Joukkueen selviytymistä laajentuneisiin EM-kisoihin pidettiin etukäteen varmana, mutta alun heikot esitykset alkoivat painaa joukkueen selässä liian raskaina. Kokeneet pelaajat ja valmennus eivät saaneet opastettua nuorta joukkuetta enää raiteilleen ja tuloksena oli kaikkien aikojen mahalasku.

Mitä Hollannissa aiotaan tehdä seuraavaksi?

Tällä hetkellä spekuloidaan kuumeisesti Blindin tulevaisuudella ja luottoa ei oikein tunnu löytyvän: karisma ja johtajuus puuttuvat. Monet haikailevat van Gaalin tyyppisen valmentajan perään, mutta sopivaa vastaavanlaista vaihtoehtoa ei tunnu olevan saatavilla. Nyt näyttäisikin siltä, että Blind voisi hyvinkin saada jatkoa.

Hollannissa ollaan myös erityisen huolestuneita oman Eredivisien tasosta ja varsinkin tason suunnasta. Parhaista pelaajista joudutaan luopumaan jo nuorina ja talouspuolella ollaan jäämässä ratkaisevan tuntuisesti isojen liigojen jalkoihin.

Mielenkiintoista on myös keskustelu 4-3-3-formaation tulevaisuudesta maajoukkueessa, kun käytössä oleva pelaajamateriaali ei siihen oikein sovellu. Van Gaalin MM-kisoissa käyttämää 3-5-2-formaatiotahan pidettiin menestyksestä huolimatta lähes pyhäinhäväistyksenä 4-3-3-uskovaisten maassa. Keskustelussa vanhaa koulukuntaa edustava Johan Cruyff alkaa vaikuttaa yhä enemmän "vanhalta ja vihaiselta mieheltä", joka suostuu kommentoimaan medialle mitä tahansa, kunhan saa äänensä kuuluviin. Isojen egojen maassa päät tulevat kolahtelemaan myös taustalla ja kabineteissa.

Faktaa on se, että Hollannin olisi kaikesta huolimatta pitänyt selviytyä Ranskan kisoihin, mutta se epäonnistui tasoonsa nähden pahasti. EM-karsintojen likapyykkiä oli pesty jo ennen tiistain Tsekki-peliä ja tullaan pesemään vielä pitkään - siitä Hollannin media pitää varmasti huolen.

- Kynämies

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  6. 6

   Valtiolla on käsissään huumekaupasta peräisin olevia bitcoineja miljoonien eurojen edestä – Valtiokonttori päättää tammikuussa, miten se suhtautuu kyseenalaiseen valuuttaan

  7. 7

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  8. 8

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  9. 9

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  10. 10

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää