Kynämies vs. Pelimies    |   Blogi

Suomalaisten lähettämät futismuistot ovat rakkausrunoja jalkapallolle – tässä helmet ja hauskimmat!

HSTV:n Kottilat keräsivät syksyn ajan katsojilta futismuistoja. Niitä tuli lähes 800 kappaletta ja tässä yhteenveto.

Tilaajille

Keräsimme syksyn ajan Kottilat-ohjelmamme katsojilta futismuistoja. Pyyntö oli yksinkertainen ja ”futismuiston” sai käsittää juuri niin kuin itse halusi:
Aika kultaa muistot, mutta joskus paras muisto voi löytyä myös viime viikolta. Oli paras futismuistosi sitten viime kesän puulaakipelistä tai Argentiinan MM-kisoista 1978, lähetä se meille ja kerro mikä siitä tekee sinulle erikoisen ja tärkeän. Kuvaile tapausta ja sen herättämiä fiiliksiä mahdollisimman monipuolisesti ja tarkasti.


Muistoja tuli lähes 800, mikä ylitti kaikki odotuksemme. Te kerroitte tarinoita rakastumisesta jalkapalloon tai rakastumisesta toiseen ihmiseen. Futiksen yhdistävästä voimasta siitä yhteisöllisyydestä, jonka perään nykyään monesti huudellaan. Perheiden ja joukkueiden yhteisistä hetkistä kuningaslajin parissa. Pitkät pelimatkat ja koko viikonlopun kestävän junnuturnaukset, jossa tuli pelkkiä tappioita, mutta kaikilla silti loistava fiilis.


Siitä kun joku yksittäinen huippupelaaja tai kokonainen joukkue hurmaa täysin niin kokonaisvaltaisesti, että on pakko matkustaa ulkomaille kokeakseen sen saman euforian uudestaan. Yksittäiset hetket. Yksittäiset, ja häviävän pienet tilanteet ihmiskunnan historiassa, mutta silti niin suuret asiat juuri Hänelle. Muistoja, jotka jonkun mielestä eivät liity futikseen, mutta ovat omalla hauskalla tavallaan osa elämää jalkapallon yhteydessä.


Aivan mahtavia futismuistoja tuli paljon ja tässä niistä osa. Tämän viikon jaksossa (video yllä) kerrotaan futismuistokilpailun voittajat.

****

Titta Kiilama: ”Meidän suvussa on tapana juhlissa laulaa nuotiolauluja ja pelata jalkapalloa. Ei ole merkitystä, mikä juhla on kyseessä, palloa pelataan. Kunnolla ja vaatetuksellakaan ei ole väliä, pallo on tärkein. Ikä on myös sivuseikka. Niinpä myös häissäni pelattiin jalkapalloa, minäkin hääpuku päällä, korkokengät jalassa ja morsiuskimppu käsivarrella. Omissa häissäni ehkä kaikkein eniten, koska pärjäsin aika hienosti. Taisivat antaa juhlapäivän kunniaksi vähän tasoitusta.”


Janina Lehtonen: ”Lapsena koko viikonlopun kestäneet futisturnaukset kaikkien joukkuekavereiden kanssa! Pelattiin, naurettiin, syötiin ja katsottiin muiden pelejä auringonpaisteessa. Hyviä muistoja.”


Tuukka Ritokoski: “Minun futismuistoni ajoittuu viime kesään. Ystäväpiirimme järkyttyi kesäkuussa, kun yksi ystävistämme menehtyi traagisesti onnettomuudessa Yyterissä. Pelaamme Sipoossa kaveriporukalla puulaaki-sarjaa kapteenimme Eeron johdolla. Eeron perheeseen kuului vanhempien lisäksi isoveli Lauri, sekä pikkuveli Aapo. Kaikilla kolmella on oma joukkue, jotka ottavat toisistaan mittaa Sipoon jalkapallokentillä. Nyt Lauri oli poissa, ja Laurin Pallo menettänyt rakkaan ystävän lisäksi kapteeninsa.

Eero otti Laurin poismenon jälkeen ohjat käsiinsä ja alkoi järjestää muistoturnausta veljensä muistolle. Turnaukseen ottivat osaa veljesten joukkueiden lisäksi tutut ja tuntemattomat Laurin muistoa kunnioittavat ystävät ja läheiset. Joukkueita saatiin kasaan parisenkymmentä ja turnaus oli kaikinpuolin onnistunut. Puolivälissä turnausta joukkueet ryhmittyivät katsomoon, jonka edustalla Laurin Pallon pelaajat pitivät koskettavan puheen edesmenneestä kapteenistaan. Myös veljet Eero ja Aapo muistivat Lauria kauniisti.

Kyyneleet pyyhittyämme, oli aika aloittaa turnauksen finaali. Finaaliin selviytyivät niin osuvasti Laurin Pallo ja Eeron johtama meidän joukkueemme. Ratkaisu venyi pilkuille, jonka aikana kaikille kävi selväksi yksi asia. Kävi miten kävi, voitto menee joka tapauksessa oikeaan osoitteeseen. Laurin Pallon pelaajat viimeistelivät tunnekuohun keskellä kliinisesti ylä- ja alanurkkiin ja voitto oli ansaittu. Ensimmäistä ja viimeistä kertaa joukkueemme poikien ajatuksista saattoi päätellä tämän; ihan ookoo että hävittiin. Lepää rauhassa Lauri 1990-2015.”

Minna Repo: “Mulla oli kuukauden porttikielto poikani poikamieshuusholliin kun viimeksi tuli futiksen mm kisat. Se oli pitkä kuukausi äidille.”


Henri Ojala: ”Muistoni ei ole ehkä paras, mutta yksi hauskimmista! Olin 1999 Tehtaan kentällä katsomassa kuinka Haka voitti HJK:n ja varmisti mestaruutensa. Voitonjuhlat oli jo kovassa käynnissä, kun takaani kuulin HJK:n VIP-aitiosta naisen äänen: ei meillä ole mitään hätää. Klubi kääntää tämän kolmannessa erässä!”


Sari Hirva: “Vedä Hirva se tukka pois silmiltä, että näet mitä kentällä tapahtuu! Miehen ääni on vihainen. Hämmennyn ja hätäännyn. Mitä se tarkoittaa, isänihän on kalju. Olen noin 6-7-vuotias ja ensimmäisiä kertoja seuraamassa isäni tuomitsemaa ottelua. Olin isän tyttö. Pääsin usein hänen mukaansa pelikentälle. Melkein aina sain pienen karkkipussin, luksusta 60-luvun lapselle. Joskus sain myös Pellefantti-lehden, että aikani kuluisi paremmin. Tykkäsin kyllä myös pelin seuraamisesta, oli hauska seurata isän pillin puhaltamista ja pallon liikkeitä. Muistan vielä tuoreen ruohon tuoksun ja maalaiskenttien puupenkit. Isäni, joka kuoli 2-vuotta sitten oli henkeen ja vereen jalkapallomies. Hän toimi pitkään alueensa piirisihteerinä ja tuomarikouluttajana. Hänen Palloliitolta saamansa ansiomerkit ovat perheemme perintöaarteita. Vielä vähän ennen hänen kuolemaansa katsoimme yhdessä televisiosta futismatsin. Oli etuoikeus saada kysyä ihmiseltä, joka todella tiesi. Jalkapallo ei koskaan tule olemaan minulle vain peli, vaan tunneside isääni.”


Kai Wasström: ”Juhannuspeli jalkapallossa lasten kanssa. Vaimo pelaa pitkä hame päällä ja kannattelee sitä kaksin käsin. Neljä aikuista vastaan neljä lasta. Ikähaitari lapsissa 8-11. Tiivistunnelmainen ottelu ja aikuiset pelasivat tosissaan, mutta häviö oli todellinen. Olisiko ollut 3-0. Parasta oli tunnelma, ilo ja uuden lajin kokeilu.”


Janita Suhonen: ”Pieni perheemme on kova FC Barcelona fani. Poikani sairastui leukemiaan 2004 ja hoidot eristyksineen kestivät joulukuuhun 2009 asti. Tämä tarkoitti ettei saatu käydä yleisissä tiloissa, joissa muita ihmisiä esim. kaupat yms ja elämä rajoitteineen oli kovin pienimuotoista. Poikani täytti 10-vuotta tammikuussa 2010 ja koska eristykset oli purettu, päätimme yllättää hänet matkalla lempijoukkueen peliin Barcelonaan hiihtolomaviikolla. Voi sitä ilon ja riemun päivää kun poika pääsi livenä kannustamaan lempipelaajaansa Lionel Messiä 77 000 muun fanin seurassa. Jokainen matka ja tarina elämämme varrella on ikimuistoinen, tämä futistapahtuma kumminkin on yksi päällimmäisistä ja ilon sekä riemun ja jännityksen voi aistia pojan silmistä.”

Susanna Mikola: ”Olimme ystäväni kanssa harjoittelussa Kreikan Pireauksessa syksyllä 2008. Kreikassa tutustuimme nuoriin, jotka sitten tutustuttivat meitä kaupunkiin. Lorentzos oli yksi näistä miespuolisista kavereistamme. En ollut koskaan voinut kuvitellakaan, että jalkapallo-ottelut voisivat olla jotain sellaista! Meidän paikat olivat todella hyvät, olimme juuri fanikatsomon vieressä. Ennen matsin alkua yleisö huusi ja nauroi, joillain oli jopa popcorneja mukanaan katsomossa.

Kun peli alkoi, jalkapalloilijat ja joukkueet esiteltiin ja he juoksivat kentälle. Yleisö nousi seisomaan ja hurrasivat kovaan ääneen. Fanikatsomo alkoi laulamaan yhteistä lauluaan hyvin kuuluvaan ääneen. Kun Panathinaikos FC teki ensimmäisen maalin, koko yleisö alkoi tekemään yhteistä aaltoliikettään. Joillakin katsojilla oli mukanaan pieniä ilotulitteita, joita he innostuksissaan alkoivat räjäyttälemään, suomalaistyttöjen pelästyessä koko touhua. Heillä oli myös väriammuksia, torvia, tööttejä, suuria bannereita, he tanssivat ja hyppivät ja huusivat ja nauroivat.

Vaikka emme ymmärtäneet ystäväni kanssa selostuksesta juuri sanaakaan, eikä jalkapallo noin muutenkaan ollut meidän vahvin tietoalueemme, olimme aivan täysin samanlaisissa tunnelmissa kuin kaikki muutkin! En ole koskaan kokenut niin vahvaa yhteinäisyyden tunnetta, kuin tuolloin pelin aikana koin! Kannustamamme joukkoeen tehdessä maalin, jopa minun vieressä seisonut mies kääntyi ja halasi kyynel silmässä minua. Se oli hetki, jolloin me kaikki olimme yhtä perhettä, huolimatta mistään kielimuurista tai katsojien taustoista. Se oli hetki, jolloin ymmärsin ihan aidosti, kuinka hyvältä ihmisestä voi tuntua, ja kuinka yksi urheilulaji voikaan saada aikaan niin suurta ystävyyttä katsojien välille!"


Pinja Lahdenkari: ”Olimme Espanjassa lomamatkalla perheeni kanssa 2010, kun samaan aikaan oli MM kisat, jotka Espanja voitti. Seurasimme matsia pubissa, joka oli täynnä paikallisia. Kaikki olivat pukeutuneet Espanjan pelipaitoihin. Tunnelma oli hyvin yhteisöllinen ja kaikki kannustivat maataan täysillä. Myös meihin turisteihin suhtauduttiin hyvin ystävällisesti ja eräs nainen jopa tuli piirtämään minun, siskoni ja veljeni poskille Espanjan liput.

En ikinä ole ollut erityinen jalkapallofani, mutta muistan nauttineeni kaikesta siitä yhteisöllisyydestä ja tunnelmasta. Nautin jopa matsin seuraamisesta. Sinä iltana Espanja voitti, ja sillä sekunnilla kun tämä tapahtui, paikalliset sekosivat onnesta. Kadulla vilisi autoja, joiden ikkunoista matkustajat kurottivat ulos huutaen espanjaa, torvet tööttäilivät ja ylpeys ja onni oli käsin kosketeltavaa. Oli harvinaisen hieno ilta, ja vaikka siitä on jo 5 vuotta, muistan sen fiiliksen tosi hyvin.”

Mari Haapala: ”Paras tai noloin futismuistoni on, kun olin katsomassa ystäväni futispeliä Kokkolassa. Istuin tyytyväisenä katsomossa, kunnes ihmettelin ääneen: "Miks tuolla yhdellä pelaajalla on keltainen paita?!". Kyseessähän oli siis yksi matsin tuomareista. Tapahtuneesta on jo muutamia vuosia, mutta saan yhä kuulla siitä.”


Jon Mattila: ”Oli vuosi 2010 ja olin saanut veronpalautusrahat ja päätin ostaa itselleni ja isälleni joululahjaksi matkalle Lontooseen katsomaan Chelsean peliä, Isälläni taisi tippa tulla linssiin kun näki liput kuoressa. Pelikin oli aivan mahtava, maaleja tuli rutkasti ja fiilis katsomossa aivan mieletön. Tätä reissua emme unohda ikinä.”


Victoria Wolfram: ”Viidennellä luokalla olin melko vasta alkanut pelaamaan futista. Kun äitini silloin oli mukana seuraamassa ekoja matsejani, hän halusi vaikuttaa innokkaalta ja hyvin mukana olevalta, vaikka oikeasti ei tiennyt jalkapallosta juuri mitään. Niinpä hän kirjoitti listaa, johon yhdisti pelin aikana huudetut nimet pelipaidan numeroon, jotta voisi itsekin kannustaa henkilöitä erikseen pallon ollessa heidän hallussa. Useita kertoja kentällä ollesani kuulin äitini huutavan kovalla äänellä "Hyvä rauha!" Pelin jälkeen hän kysi minulta hämmentyneenä, että kuka se Rauha oikein on, kun hänen mielestään sitä huudettiin eri henkilöille. Siinä sain mahtavat naurut!”

*****

Kiitos kaikille muistonsa lähettäneille!


-Kynämies & Pelimies

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kynämies vs. Pelimies
 • Jalkapallo
 • Kottilat

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  6. 6

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  7. 7

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  8. 8

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  9. 9

   Lasten ruutuaika ei saisi ylittää paria tuntia päivässä, sanoo silmälääkäri: ”Laitteiden tuijotus on jo nyt lisännyt lasten silmävaivoja, emmekä tiedä, mitä puhelin ja tietokoneet oikeasti tekevät silmille”

  10. 10

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää