Mitä sinulle kuuluu juuri nyt? Näin kirkastat suuntasi ja löydät ne asiat, jotka tekevät elämästä arvokkaan

Elämän arvokkaimmat asiat kirkastuvat nopeasti, kun katsoo sitä kuolemasta käsin, kirjoittaa Maaret Kallio.

18.7.2018 4:30 | Päivitetty 18.7.2018 16:01

Mitä sinulle kuuluu juuri nyt?

Se on kysymys, jota usein kysymme toisiltamme, mutta vain harvoin itseltämme.

Siinä missä hyvinvoiva mieli tarvitsee aktiivisuutta, myös pysähtymisellä ja pohdinnoilla on keskeinen paikkansa. Liian kiihkeä elämä vie monen mennessään, eikä rauhoittumiselle tai suunnan kirkastamiselle riitä tilaa.

Liian kovissa vauhdeissa ei ehdi kysyä, missä, miksi ja miten menee. Silloin on vaarana, että iso osa aitoa, tuntevaa ja hyvää elämää lipuu ohitse. Jos suuntaansa ei aktiivisesti pohdi ja kirkasta, saattaa elämäksi muotoutua tulipalojen loputon sammuttelu tai onnen passiivinen odottaminen.

Silti lopulta jokaisen elämä ja tarina rakentuu juuri arjen valinnoista ja tuhansista teoista.

Kesän ja lomien väljyys tarjoilee monelle hetkiä syvemmille pohdinnoille. Mihin suuntaan tahdon kulkea? Mikä ja ketkä ovat elämässäni tärkeitä? Miten tämä näkyy toiminnassani arjen tasolla?

Valinnoillaan voi vaikuttaa. Suuntaansa voi tietoisesti kirkastaa.

Toisinaan tärkeimpien asioiden löytäminen on vaikeaa arjen oravanpyörässä. Länsimainen ihminen hukkuu helposti harhaluuloihin voimistaan ja illuusioon ajan loputtomuudesta. Elämän arvokkaimmat asiat kirkastuvat kuitenkin nopeasti, kun katsoo sitä kuolemasta käsin.

Hautajaisissa pidetään muistopuheita ja ihmisen kuollessa hänestä voi lukea muistokirjoituksia. Kun muistelemme kuolleita, muistelemme aina myös heidän arvojaan.

Mille he omistautuivat? Miten he toimivat hyvissä ja hankalissa hetkissä? Millaisen jäljen he jättivät läheisiinsä? Mitä he arvostivat ajankäytön näkökulmasta käsin?

Kesän verkkaisemmassa tahdissa voi hetkeksi asettua mielikuvittelemaan omaa muistokirjoitustaan. Silloin itseään voi tarkastella ikään kuin ulkopuolelta – läheisten, ystävien, työkavereiden tai vaikka koko Suomen näkökulmasta käsin. Miten valintasi, tekosi ja arkesi asettautuisivat mielikuvitteellisen muistokirjoituksen raameihin? Mitä lapsesi muistaisivat sinulle olleen tärkeintä?

Ja millaisille arvoille haluaisit muiden nähneen sinun omistautuneen?

Katselemalla elämää eletyn elämän näkökulmasta voi päästä kiinni olennaisimpaan, ennen kuin arjen vauhti tarraa jälleen kiinni.

Hetkeen ei ehkä olekaan vaikea muistaa, mikä todella elämässä on tärkeää.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Uusimmat postaukset