Lujasti lempeä    |   Kolumni

Kun elämä kohtelee kaltoin, älä yritä vain selviytyä – Toipumisen elinehto on surulle suostuminen

Toipuminen hyvinkin järkyttävistä asioista on tilastollisesti kaikkein todennäköisintä, kirjoittaa Maaret Kallio.

Vakava onnetto­muus. Oman lapsen kuolema. Koulu­ampumisen todis­taminen. Seksuaalinen väkivalta. Yllättävä shokkiero. Tuhoava tulipalo. Ryöstö. Läheisen itsemurha.

Suurin osa meistä kokee elämänsä aikana hyvin järkyttävän tapahtuman tai elämäntilanteen, joka on potentiaalisesti traumatisoiva. Niitä etukäteen kuvitellessa moni taipuu sanomaan, ettei voisi ikinä selvitä moisista. Ettei koskaan voisi toipua mieltä musertavista ja elämää kauhistuttavalla tavalla mullistavista tapahtumista.

Mutta todellisuus on luultua taipuisampaa.

Toipuminen hyvinkin järkyttävistä asioista on tilastollisesti kaikkein todennäköisintä.

Moni meistä on kokenut elämänsä aikana suuria ja vaikeita asioita. Moni on joutunut vastaanottamaan kohtuuttomia menetyksiä tai elämän perustoja rikkoneita tapahtumia. Osa pyrkii liiaksikin selviytymään, eikä taivu toipumaan. Silloin pinnistelee väkisin yli tuskan, peläten mielensä turruksiin. Joku hakee kenties pakopaikkoja pullasta, pullosta, hullusta työnteosta tai hengettömästä suorittamisesta.

Kohtaamatta surujaan ja työstämättä tuskaansa.

Mutta se, mikä ei tapa, voi myös satuttaa vakavasti.

Toipuminen merkitsee oman tarinan omistamista surullisinekin käänteineen. Se vaatii vaikeidenkin tunteiden ja kokemusten kohtaamista. Sitä, ettei vain pyri selviytymään ja paketoimaan pahaa taakseen. Sitä, ettei sinnitellen kiellä ja hammasta purren uskottele, ettei kovana koettu olisi jättänyt jälkiään ja tehnyt tuhojaan. Sitä, että suostuu ottamaan ikävätkin kokemukset osaksi omaa elämäntarinaa.

Toipumisen elinehto on surulle suostuminen.

Kun elämä kohtelee kaltoin, on taivuttava kärsimään, ei selviytymään. Keskeiseksi nousee läheisten ja ammattilaisten turva, joka kannattelee ja ylläpitää uskoa elämään. Luonnollinen toipumisen taipumus vaatii tilaa suruille. Siis sille, että ihmisellä on oikeus olla toipilas. Ettei tarvitse kyetä, kun ei kykene. Ei tarvitse pärjätä ja selvitä, vaan saa hajota ja särkyä. Sillä juuri se avaa ajan kuluun tilaa elämälle.

Kulttuurissamme on tapahtumassa toipumisen murrosta. Nuoremmissa sukupolvissa näkyy piirteitä uskalluksesta inhimilliselle kärsimykselle, tuntemiselle ja tilaa toipumiselle. Yksinpärjäämisen uljas eetos on hiljalleen murtumassa, sillä moni jo viisaasti kyseenalaistaa pärjäämisen pakon.

Selviytyminen on eri asia kuin toipuminen. Kun jättäytyy vain pärjäämään, ei ehkä jää tuleen makaamaan, mutta piilottaa sen pinnan alle kytemään. Kun suostuu surulle ja toipumiselle, luo tilaa myös särkymiselle ja uudelleen rakentumiselle.

Toipuva tarvitsee toisia. Kukin meistä voi elämänsä aikana olla sen kummalla puolella tahansa.

Tekstiä varten on haastateltu psykologian tohtori Tuija Turusta, joka toimii johtavana psykologina Terveystalossa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Lujasti lempeä
 • Kolumnit
 • Elämä
 • Psykologia

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Suomi häviää isot datakeskus­hankkeet naapuri­maille, ja merkittävä syy on hyvin yksin­kertainen

  2. 2

   Kansallisbaletin Tuhkimon ylipainoiseksi puettu hahmo loukkasi Ani Kellomäkeä niin, että hän lähti esityksestä pois: ”En halunnut osallistua yhteiseen kiusaamishetkeen”

  3. 3

   Meidän sukupolvemme on sössinyt ihmiskunnan yksityisyyden – Näin sanoo F-Securen Mikko Hyppönen, joka kokeili elää ilman Googlea muttei pystynyt

  4. 4

   Henri Heinonen huomasi teininä olevansa erilainen kuin kaverinsa – Nyt hän kertoo elämästään, johon seksi ei kuulu

   Tilaajille
  5. 5

   Venäläinen huippu­robotti paljastui ihmiseksi

  6. 6

   Tältä näyttävät joulun uudet herkut – kokeile suosikkiasi tämän vuoden joulupöydässä, ja muista myös rakkaat klassikkoreseptit

  7. 7

   Autoilijalta vaaditaan nyt suuria muutoksia: Työryhmä tekisi autoilusta niin kallista, että kaikki vaihtaisivat menopeliä

  8. 8

   Espoo kielsi kalliit lahjat opettajille, koulu­luokissa kerätty jopa 500 euron lahja­kortteja – OAJ: ”Virka­miehen lahjominen on kiellettyä”

  9. 9

   Metoo-liikettä tarvitaan mutta ihmisiä ei saa tuhota, sanoo Tarja Halonen, joka ei enää välttele feministi-sanaa

   Tilaajille
  10. 10

   Valtionsyyttäjä yritti viestittää poliisi­johdolle Jari Aarnion oudosta yhteydestä jengi­pomoon jo 10 vuotta sitten – ”Koin velvollisuudekseni kertoa, että tässä on jotain outoa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kun 35-vuotias nainen haluaa lapsen, mutta ei kelpuuta mukavaa miestä, naisen täytyy olla sekaisin

  2. 2

   Autoilijalta vaaditaan nyt suuria muutoksia: Työryhmä tekisi autoilusta niin kallista, että kaikki vaihtaisivat menopeliä

  3. 3

   Venäläinen huippu­robotti paljastui ihmiseksi

  4. 4

   Uusi Harry Potter -elokuva raivostuttaa faneja, koska se paljastaa asioita, joiden ei pitänyt olla mahdollisia

  5. 5

   Strasbourgin hyökkäyksestä epäilty jatkaa pakoaan, turva­toimia kiristetty kaikilla Ranskan joulu­toreilla – Tämä tilanteesta tiedetään

  6. 6

   Kansallisbaletin Tuhkimon ylipainoiseksi puettu hahmo loukkasi Ani Kellomäkeä niin, että hän lähti esityksestä pois: ”En halunnut osallistua yhteiseen kiusaamishetkeen”

  7. 7

   Pitäisikö ylipainon vuoksi sairastuneen maksaa hoito itse? Tutkija uskoo tietävänsä ainoan keinon, jolla koko kansa saadaan laihtumaan

   Tilaajille
  8. 8

   Angela Merkel katseli punaiselta matolta, kun lapsilukko sulki Theresa Mayn autoonsa – tämä oli paras brexit-vertauskuva ehkä ikinä

  9. 9

   Räjähdysmäisellä tulipalolla Käpylässä tehdystä murhan yrityksestä epäilty mies jatkaa pakoaan, poliisi julkaisi nimen – ”Kiinnisaaminen välttämätöntä”

  10. 10

   Kun raskaus ei vain ala – Yhä useampi pari joutuu turvautumaan hedelmöityshoitoihin, eikä syy ole pelkkä lasta haluavien iäkkyys

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kansanedustaja Touko Aallon päälle käytiin Linnan juhlissa – ”Kahdella kädellä rintakehään niin voimakkaasti kuin pystyy”

  2. 2

   Kuvakooste: Valitsimme Linnan juhlien kymmenen säväyttävintä pukua – lukijoiden suosikiksi nousi 19-vuotias yllätysnimi

  3. 3

   Helsingissä hakaristilippujen kantaminen johti käsirysyyn, pidätyksiin ja epäilykseen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan – Kaksi pidätettiin myös 612-soihtukulkueen häirinnästä

  4. 4

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  5. 5

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  6. 6

   Kesän jälkeen äitien kasvoilta katosivat ilmeet, ja kätilö Rosmariini Tolonen näki sen – HS:n erikoisartikkeli vie vainottujen rohingyojen pakolaisleirille

   Tilaajille
  7. 7

   Näyttelijä Jasper Pääkkönen rikkoi asuvalinnallaan etikettiä – kumppanilla kultainen, käärmeteemainen paljettiasu

  8. 8

   Kun 35-vuotias nainen haluaa lapsen, mutta ei kelpuuta mukavaa miestä, naisen täytyy olla sekaisin

  9. 9

   Mies oli hurmaava, mutta kun yksiön ovi yöllä sulkeutui, Minna tajusi jotain olevan vialla – ”Minulle tapahtui asioita, joita en olisi halunnut tapahtuvan”

   Tilaajille
  10. 10

   Ennätykselliset veronpalautukset maksuun tänään – ensi vuonna valtaosa ei enää saa ”joulupalautuksia”

  11. Näytä lisää