Maailman selittäjä    |   Blogi

”Räjäytetty” Jopo-fillari on kouriin­tuntuva esimerkki globalisaation vaikutuksista suomalaiseen työhön – palaavatko yritykset Suomeen, kun Aasian palkkataso nousee?

Polkupyörät ovat hyvä esimerkki kotimaisesta tavarantuotannosta globalisaation pyörteessä. 1970- ja 80-luvulla melkein kaikilla oli vielä kotimainen fillari, muistelee toimittaja Heikki Aittokoski.

Kuva kiehtoo minua. Siinä on Jopo ”räjäytettynä” osiinsa. Tai ei nyt ihan kokonaan, saisihan tuon purettua vielä perusteellisemmin.

Vietimme valokuvaaja Kalle Koposen kanssa keskiviikkopäivän Hangossa, Helkama Veloxin tehtaalla. Olen rakentamassa juttua suomalaisesta työstä. Juttu valmistuu ja ilmestyy vasta paljon myöhemmin, mutta yksi asioista, joka minua kiinnostaa, on tavarantuotanto.

Kun talouden murroksesta puhutaan, pääpaino on kovin usein teknohypetyksessä, erityisesti digitaalisissa palveluissa. Fyysiset tavarat eivät ole samalla tavalla ”seksikkäitä”. Silti meidän kotimme ovat niitä täynnä – ja ovat varmaan jatkossakin.

Ja tavarat tuotetaan jossain. Hyvä kysymys kuuluu, missä. Tavarantuotantokin on murroksessa, johon vaikuttavat muun muassa robotisaatio ja 3D-tulostus.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Helkama Velox on perinteinen, vain vähän automatisoitu tehdas. On pari syytä, miksi kiinnostuin juuri Helkamasta.

Ensinnäkin polkupyörä on erittäin konkreettinen esimerkki siitä, miten globalisaatio on suomalaiseen tavarantuotantoon vaikuttanut. Muistelen, että kun olin lapsi (1970- ja 80-luvuilla), melkein kaikilla oli kotimaiset pyörät.

Sitten valikoimat laajenivat räjähdysmäisesti. Tuli enemmän ja enemmän kansainvälisiä merkkejä, kalliista maastopyöristä halpoihin markettifillareihin. Kotimainen tuotanto joutui ahtaalle tai katosi kokonaan.

Siinä onkin toinen syy, mikä sai minut Helkama-fillareista kiinnostumaan: että niitä on olemassa, ja kokoonpano on Suomessa.

Jopokin vietiin kauas kotirannoilta. Kymmenisen vuotta sitten valmistus siirrettiin Taiwaniin, jota voi kai kutsua globaaliksi polkupyöräsaareksi. Parin vuoden jälkeen Helkama päätti kuitenkin palauttaa kokoonpanon Hankoon. Tähän oli montakin syytä, joukossa tietysti kustannuslaskelmat.

Ilmiö on englanniksi nimeltään backshoring. En vielä ole ottanut selvää, mikä on käypä suomenkielinen ilmaus. ”Kotiuttaminen” olisi ehkä hyvä, mutta siitä tulee heti mieleen voittojen kotiuttaminen. Kyse on joka tapauksessa paluumuutosta, tuotannon palauttamisesta kotimarkkinoille.

Viime vuosina on ollut joitakin esimerkkejä paluumuutosta. On mahdollista, että jos palkkataso Aasiassa (erityisesti Kiinassa) ja Itä-Euroopassa jatkaa nousuaan ja teollisuuden automatisaatio kiihtymistään, enemmänkin firmoja palaisi Suomeen. Mutta tästä en osaa sanoa enempää, koska juttu on vasta työn alla ja tiedonhankinta kesken.

Palaan siihen auki räjäytettyyn Jopoon. Kun juttuja tehdään, asiat pitäisi myös pystyä esittämään lukijoille havainnollisesti. Sitä me tämän kuvan avulla yritämme, reportaasikuvien lisäksi.

Kun jalostamme ”räjäytyskuvaa” muun muassa tietoa lisäämällä, sillä pystyy visualisoimaan Jopon globaalin anatomian. Osia valmistetaan yli kymmenessä maassa.

Helkama Veloxin ihmiset suhtautuivat ideaamme myötämielisesti, ja Kalle sai tuon kuvan otettua. Eiväthän pyörän osat tietenkään oikeasti makaa tehtaan lattialla noin aseteltuina.

Uskoisin, että reportaasikuvien ja räjäytyskuvan yhdistelmästä syntyy hieno visuaalinen lopputulos. Sen kautta pystyy hahmottamaan globaaleja tavaravirtoja, jotka liittyvät Hangossa suomalaiseksi kokoonpanotyöksi ja lopulta polkupyöräksi.

PS. Kuten edellisessä eli ensimmäisessä blogikirjoituksessani kerroin, tämän blogin on tarkoitus olla eräänlainen työpäiväkirja. En siis välttämättä edes yritä tarjota valmiita ajatuksia, kunhan kertoilen työstäni ja minua askarruttavista asioista.

Jos on jotain toimittajan työhön tai erityisesti minun työhöni liittyvää, mistä haluaisit lukea, kuulen mielelläni.

Lisää tulevaisuuskirjeenvaihtajan mietteitä voit seurata Facebook-sivullani.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Globalisaatio
 • Blogi
 • Heikki Aittokoski
 • Suomen talous

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Seksityötä tekevien häpäisemisen on loputtava – olen tehnyt seksityötä vuosia, ja se on minulle kutsumus­ammatti

  2. 2

   Nokia on taas valmiina valtaamaan markkinat – ja nyt toimitus­johtaja Rajeev Suri kertoo, miten sen pitäisi onnistua

  3. 3

   Tässä kolme #metoo-ratkaisua, jotka vähentäisivät seksuaalista häirintää ja väkivaltaa

  4. 4

   Miksi suomalaiset masentuvat mutta ovat silti onnellisia? Italialaistutkija muutti Suomeen selvittämään pohjoisen kansan onnea

  5. 5

   Osassa Helsinkiä enää vain joka kolmas 18-vuotias ajaa ajokortin – katso tilanne omassa naapurustossasi

  6. 6

   Moskeijan kolmeminuuttisesta rukouskutsusta nousi äläkkä – Ruotsi vetää rajoja sille, miten islam saa näkyä ja kuulua

  7. 7

   Suomella on vielä tekemistä tasa-arvon kanssa, eikä sorto kohdistu vain naisiin – HS kysyi, missä epäreiluus pesii

  8. 8

   Cirque du Soleilin ilma-akrobaatti kuoli pudottuaan kesken esityksen Floridassa

  9. 9

   Historialliseksi rummutettu kokeilu luopua pakollisesta ruotsin opetuksesta tyssähti entisestään – Kuudeskin kunta jättäytyi pois, edes Itä-Suomessa ei haluta luopua ruotsista

  10. 10

   Flunssaa muistuttavaa RS-virusta on todettu enemmän kuin koskaan – iskee etenkin pikku­vauvoihin ja ikäihmisiin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Moskeijan kolmeminuuttisesta rukouskutsusta nousi äläkkä – Ruotsi vetää rajoja sille, miten islam saa näkyä ja kuulua

  2. 2

   Näkymä Tampereen kaduilla oli mielipuolinen keväällä 1918 – Kuvaparit näyttävät sisällissodan tapahtumia ja uhreja tutuissa maisemissa

  3. 3

   Täältä löytyy nyt edullinen kesämökki – HS:n laskuri kertoo mökkien hintakehityksen kunnittain

   Tilaajille
  4. 4

   Taloyhtiössämme moni asia on pielessä – perehtymistäni yhtiön asioihin ei ole katsottu hyvällä

  5. 5

   Flunssaa muistuttavaa RS-virusta on todettu enemmän kuin koskaan – iskee etenkin pikku­vauvoihin ja ikäihmisiin

  6. 6

   Humanististen alojen suosio laskee, eikä kaikkia opiskelu­paikkoja edes saada täyteen – ”Mielikuvat ovat todella vahvoja ohjaajia”

  7. 7

   Ruotsissa #metoo-kampanja paisui poikkeuksellisen isoksi – Nyt kirjailija Lena Andersson kutsuu kampanjaa vaaralliseksi massaliikkeeksi, joka ajaa naiset ja miehet omiin poteroihinsa

  8. 8

   Cirque du Soleilin ilma-akrobaatti kuoli pudottuaan kesken esityksen Floridassa

  9. 9

   Brittisairaalassa kituu myrkytetty mies – Venäläisvakooja Sergei Skripalin tarina on kertomus ahneudesta ja maailmasta, jossa henki on halpa ja totuus katoavainen

   Tilaajille
  10. 10

   Pankkikorttia vilauttamalla bussiin? Helsingin seudulle tuodaan pikavauhtia uutta maksutapaa, joka mullisti maksamisen Lontoon joukkoliikenteessä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Useita koiria kuollut ja ihmisiä loukkaantunut koirahyökkäyksissä Heinolan seudulla – ”Koiranomistajia, joiden eläinhoivavietti tulisi suunnata hamstereihin”

  2. 2

   Lauantaina päivystyksessä vielä puhuttiin ”kuin mies miehelle”, tiistaina turhaan apua hakenut Ilmari oli kuollut – Saako mieleltään sairas apua päivystyksestä?

   Tilaajille
  3. 3

   Suomalaismiljardöörin 25-vuotiaasta tyttärestä povataan suurta taidevaikuttajaa – kämppä täynnä arvotaidetta, Guggenheim kutsui puheenjohtajaksi

  4. 4

   Psykoterapeutti Satu Pihlaja ei saanut mitään aikaan, kunnes yksi oivallus mullisti kaiken – nyt hän tekee väitös­kirjaa, harrastusten ohessa kahta tutkintoa ja kertoo, miten kuka tahansa voi kääntää kurssinsa

   Tilaajille
  5. 5

   ”Liian älyllisen” tieteis­filmin teatteri­levitys peruttiin USA:n ulko­puolelta – nyt Netflixille ilmestynyt Hävitys on parhaita scifi­elokuvia vuosiin

  6. 6

   Meri Werkkomäki häpesi itseään, elämäänsä, isän juomista ja sitä, että jäi väärällä hetkellä kotiin leipomaan – Sitten hän päätti lopettaa häpeämisen ja alkoi kertoa rumasta seksistä nololla nimellä

   Tilaajille
  7. 7

   Suomalaiset on lellitty ruokakaupoissa pilalle

  8. 8

   USA:n hävittäjän kuvaamalla videolla näkyy nopeasti lentävä tunnistamaton kohde – CNN: Pentagonilla ehkä laajalti vastaavaa materiaalia

  9. 9

   Ravintolan perustanut Hanan Sneih, 24, on yksi kahdeksasta Suomessa kielteisen turva­paikka­päätöksen saaneesta syyrialaisesta – ”Olen täydellisen pettynyt tähän systeemiin”

  10. 10

   Töölöläiskerrostalon kellarissa pyöritettiin salahotellia – huoneet oli kyhätty ohuista vanerilevyistä, tunnelmaa loivat patterin päällä loimottavat jouluvalot

  11. Näytä lisää