Maailman selittäjä    |   Blogi

Neljäs teollinen vallankumous, dataismin kultakausi, koneiden toinen aikakausi – Mikä meidän ajallemme nimeksi?

Ihmisillä on rasittava taipumus korostaa omaa aikakauttaan dramaattisilla ilmauksilla. Meidän aikanamme siihen saattaa tosin olla jopa syytä.

Koneiden toinen aikakausi. Neljäs teollinen vallankumous. Datauskonnon aika.

Nämä ovat määreitä, joilla meidän aikaamme, kiihtyvän teknologisen murroksen aikakautta, on kutsuttu. Nimitysten alkuperästä ja keksijöistä kerron tarkemmin tämän kirjoituksen lopussa (ja annan samalla pari kirjavinkkiä).

En pidä suurisuuntaisia luonnehdintoja aivan ongelmattomina. Itse asiassa, ensireaktioni on usein, että tekee mieli heittää niillä vesilintua. Ne ovat niin tyypillistä ihmisen käytöstä.

Meillähän on taipumus luoda ympärillemme draamaa, ja siihen mahtipontiset sanat ovat omiaan. Täytyyhän juuri meidän elinaikamme olla niin poikkeuksellisen merkityksellinen, että se ansaitsee raamikseen komealta kalskahtavia ilmauksia.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Olen kuitenkin jättänyt vesilinnut rauhaan. Olen alkanut tuumia, että meidän aikamme saattaa oikeastikin merkitä sellaista murrosta, joka poikkeaa luonteeltaan aikaisemmista.

Aloitin tämän vuoden savottani, tulevaisuuskirjeenvaihtajan työn, matkustamalla kaikkein ilmeisimpään paikkaan eli Piilaaksoon. Siellä kun on jo kauan tehty tulevaisuutta.

Yhdessä valokuvaaja Kalle Koposen kanssa etsimme Piilaaksossa kiinnostavia tilanteita ja tapasimme paljon ihmisiä. Piilaakso on hämmentävä paikka, kuten vastikään julkaistusta reportaasistamme toivon mukaan käy ilmi.

Olen yrittänyt kovasti pähkäillä, mikä meidän ajassamme on olennaista. Matkalta jäi ristiriitainen olo.

Tekeillä on koko joukko mullistavia innovaatioita. Yhtäältä ajattelen, että sehän on ihan normaalia, eikä sille tarvita uusia hienoja nimityksiä.

Maailma on ollut myllerryksessä 1800-luvun teollisesta vallankumouksesta lähtien. Innovaatio on pysyvä olotila, jota eivät ole katkaisseet edes maailmansodat. Itse asiassa maailmansodat ovat monella alalla kiihdyttäneet kehitystä.

Höyryvoima, rautatiet, tehdasteollisuuden synty, sähkö, puhelin, polttomoottori, auto, teollinen massatuotanto, väkilannoitteet, ilmailu, televisio, ydinase, ydinvoima, e-pilleri, kuuraketti, rokoteohjelmat, syöpähoidot, henkilökohtainen tietokone, internet, älypuhelin.

Tuossa oli lueteltuna vain muutamia parin viime vuosisadan isoja keksintöjä, joukossa myös tuhoisia ja kiistanalaisia. Jos miettii, millainen oma elämä olisi ilman tuota listaa, saa aika hyvän kuvan siitä, kuinka kiihkeää ihmiskunnan kehitys on ollut.

Kaksi vuosisataa on suhteellisen lyhyt aika: vain kaksi pitkää ihmisen elämää.

(Jos tarkkoja ollaan, skotti-insinööri James Watt kyllä kehitti höyrykoneensa jo melkein 250 vuotta sitten, vuonna 1769. Mutta kesti vuosikymmeniä, ennen kuin höyryvoima löi läpi teollisessa mittakaavassa.)

Vaan mikä meidän ajassamme nyt olisi niin poikkeuksellista? Miksi meidän aikamme keksinnöt – tekoälyn harppaukset, robottien kehittyminen, biotieteiden edistysaskeleet – pitäisi nähdä muuna kuin luontevana jatkona jo eletylle?

Tässä kohtaa tulee mieleeni iso toisaalta.

Lähivuosikymmenet saattavat nimittäin muuttaa ratkaisevasti sitä, millaista on olla ihminen.

Aloitetaan vaikka yksityisyydestä. Jos et satu olemaan salaa syntynyt sisäsuomalainen erakkokalastaja vailla tietoliikenneyhteyksiä, sinusta tiedetään jo nyt käsittämätön määrä asioita. Valtio tietää, firmat tietävät.

Tämän kehityksen voi arvata kiihtyvän: me luovutamme yhä enemmän ja aivan vapaaehtoisesti valtavan määrän itseämme koskevaa dataa kaupallisille yrityksille vastineeksi ”maksuttomista” palveluista.

Sitten on elinikä. Lääketieteen ja paremman ruokavalion ansiosta ihmisen keskimääräinen elinkaari on pidentynyt huimasti. Tämäkin kehitys arvattavasti jatkuu.

Entä jos edessä on maailma, jossa on aivan tavallista elää 120-vuotiaaksi? Tai peräti 140-vuotiaaksi? Millainen yhteiskunta olisi?

Ja sitten on teknologia itsessään. En hevin usko, että tekoäly tai robotit tulisivat ihan äkkiseltään tietoisiksi. Mutta älykkäämmiksi ne koko ajan tulevat – älykkäiksi siinä mielessä, että ne suoriutuvat yhä monimutkaisemmista tehtävistä paremmin kuin ihminen.

Syntyykö mielekästä työtä vailla olevien yhteiskunta, jossa joutilaisuus on sääntö? Semmoinen ei päättyisi hyvin. Vai pystyykö ihmiskunta toistamaan aiemman temppunsa, eli sen, että teknologia enimmäkseen parantaa elämäämme?

Nämä ovat isoja kysymyksiä, jotka ovat kovaa vauhtia tulossa eteemme. Komealta kalskahtavat nimitykset saattavat osoittautua jopa pliisuiksi.


Nimityksistä ja pari kirjavinkkiä

Tämän kirjoituksen alussa mainitut aikakausien nimitykset ovat peräisin seuraavilta ajattelijoilta:

Koneiden toinen aikakausi. Ilmauksen ovat lanseeranneet Erik Brynjolfsson ja Andrew McAfee. Heidän kirjansa The Second Machine Age: Work, Progress, and Prosperity in a Time of Brilliant Technologies on vuodelta 2014, mutta se on edelleen ehdottomasti lukemisen väärti.

Samoin suosittelen lämpimästi kaksikon tuoreinta kirjaa: Machine, Platform, Crowd: Harnessing our Digital Future. Se ilmestyi vuonna 2017.

Koneiden toinen aikakausi (tai toinen koneaika) alkoi Brynjolfssonin ja McAfeen mukaan 1990-luvun puolivälissä. Silloin digitalisaatio alkoi kiihdyttää tuottavuutta, ja koneet alkoivat kyetä suoriutumaan yhä vaativammista tehtävistä. Tämä kehitys on vain kiihtynyt.

Neljäs teollinen vallankumous. Ilmauksen isä on ilmeisesti Maailman talousfoorumin keulahahmo Klaus Schwab. Hän on ainakin kirjoittanut samannimisen kirjan (The Fourth Industrial Revolution, 2016).

Schwabin kirjaa en ole lukenut, joten siitä en osaa sanoa juuta enkä jaata. Järjestysnumero neljäs muodostuu joka tapauksessa näin:

Ensimmäinen teollinen vallankumous oli se ”alkuperäinen”: höyryvoiman käyttöönotto, varhainen teollistuminen, rautatiet.

Toinen oli 1900-luvun vaihteen vuosikymmeninä: sähkö, teollinen massatuotanto.

Kolmas oli 1900-luvun loppuvuosikymmeninä: tietokoneet, kiihtyvä automatisaatio.

Datauskonto. Ilmauksen on lanseerannut israelilainen tietokirjailija Yuval Harari. Hänen kirjansa Homo Sapiens ja Homo Deus ovat globaaleja bestsellereitä.

Olen lukenut vain Homo Deuksen. Se on kaiken menestyksensä ansainnut, koska kirja tarjoaa runsaasti ajattelemisen aihetta. Jyrkkä lukusuositus, siis.

Samaan aikaan karsastan Hararin tarjoilemaa yltiönegatiivista tulevaisuudenkuvaa. Hararin mielestä käy todella huonosti, kun ihminen yrittää teknologian keinoin korottaa itsensä Jumalaksi. Datauskonnolla hän tarkoittaa (yksinkertaistaen) sitä, että kaikki tapahtuu datan ehdoilla, data muuttuu itseisarvoksi ja ihminen jyrätään sivuun.

Harari jättää kokonaan käsittelemättä täysin mahdollisen skenaarion: entä jos teknologia tekeekin sitä, mitä tähänkin asti, ja ihmiskunnan enemmistön elämänlaatu kohenee?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Blogi
 • Heikki Aittokoski
 • Tulevaisuus
 • Kolumni

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Trump teki toistaiseksi tuhoisimman päätöksensä

   Tilaajille
  2. 2

   HS selvitti kansain­välisten avio­liittojen ero­tilastot: Katso, minkä maalaisen puolison kanssa liitto kestää

   Tilaajille
  3. 3

   Bakteeri pakastemaississa on tappanut kaksi ja sairastuttanut 14 ihmistä Suomessa – listerian saastuttamaa maissia voi olla vielä kotipakastimissa

  4. 4

   Helsingin pormestaristo pitää sote- ja maakunta­uudistusta vallankaappauksena, joka voi tulla kalliiksi Suomelle – ”Tästä ei seuraa mitään hyvää helsinkiläisille”

  5. 5

   Milloin oikeuden hakeminen muuttuu kostoksi? Missä menee ihmisen hirviöistämisen raja?

  6. 6

   Atte Kalevan väite islamofiileistä synnytti lähinnä meta­keskustelua – Nyt voitaisiin siirtyä ymmärtämään itse ilmiötä ja puhumaan asioista niiden oikeilla nimillä

  7. 7

   Amanda Pilke, 28, romahti näyteltyään Aku Louhimiehen elokuvassa ja jätti alan kokonaan – Nyt hän on valmis puhumaan kokemuksistaan ja palaamaan elokuviin

  8. 8

   Patrik Laine palasi Jetsin kokoonpanoon vahvassa vedossa – Niemi ja Rask loistivat ykköstähtinä

  9. 9

   Kuuden euron kengistä saikin 180 euroa – kirpputoriharrastaja neuvoo, miten sinäkin voit tienata kirppislöydöillä

   Tilaajille
  10. 10

   Poliisi ei kanna aseita, nuorison ryyppääminen saatiin kuriin ja isät pitävät ison osan perhevapaista – Islanti päihittää Suomen monella onnellisuuden mittarilla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Bakteeri pakastemaississa on tappanut kaksi ja sairastuttanut 14 ihmistä Suomessa – listerian saastuttamaa maissia voi olla vielä kotipakastimissa

  2. 2

   Amanda Pilke, 28, romahti näyteltyään Aku Louhimiehen elokuvassa ja jätti alan kokonaan – Nyt hän on valmis puhumaan kokemuksistaan ja palaamaan elokuviin

  3. 3

   Ambulanssi soitetaan nykyään hätiin, kun tarvitaan laastaria sormeen tai vauvan vaipat pitää vaihtaa – ”Miksi tänne on hälytetty apua?” ensihoitajat kysyvät usein itseltään

  4. 4

   Opiskelijoiden hylkimät soluasunnot lojuvat tyhjillään – lähes 200 Hoasin opiskelija-asuntoa puretaan, tilalle kovan rahan asuntoja

  5. 5

   Järjetön neliöhintakaan ei haittaa, alitajunta huijaa meidät mieltymään tiettyihin asuntoihin – testaa, onko asuntomakusi tavanomainen vai erikoinen

  6. 6

   Ikitie voitti parhaan elokuvan ja parhaan ohjauksen Jussit, Tuntemattomalle sotilaalle yleisö­palkinto, Aku Louhimies nousi lavalle – HS seurasi Jussi-gaalaa

  7. 7

   Tyynenmeren roskapyörre paljastui jopa kuusitoista kertaa suuremmaksi kuin luultiin – Meressä vellova kaatopaikka on lähes viisinkertainen Suomen pinta-alaan nähden

  8. 8

   Kovat tuomiot: Liivijengi Cannonballin jäsen käräytti toisen jäsenen poliisille – Vapaaksi riistaksi nimetty erotettiin ja pahoinpideltiin henkihieveriin

  9. 9

   Panttivankitilanne supermarketissa päättyi verisesti Ranskassa: Asemies tappoi kolme ihmistä, kuoli itse poliisin luoteihin

  10. 10

   Kenestä tulee ahne? Tutkimuksissa on selvinnyt, että puutteellinen kasvuympäristö kasvattaa lapsesta ahneen aikuisen

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Aku Louhimies nöyrtyi yhdessä päivässä, koska se oli ainoa vaihtoehto – Jouduimme silti katsomaan Matleena Kuusniemeä A-Studiossa roolissa, jota emme toivo lapsillemme

  2. 2

   Kuoleman portilla käyneet kertovat väreistä, valoista ja kuolleista tuttavista – nyt myös tutkijoilla alkaa olla käsitys siitä, mitä rajalla tapahtuu

   Tilaajille
  3. 3

   ”Minusta tehtiin pornonäyttelijä”, Matleena Kuusniemi syytti Aku Louhimiestä A-Studion keskustelussa – Louhimies pyysi monta kertaa anteeksi toimintaansa

  4. 4

   24-vuotias koripalloilija Henri Kotavuo löydettiin kotoaan kuolleena

  5. 5

   Yhdessä valokuvassa kiteytyy Vladimir Putinin kokema nöyryytys – Sen jälkeen Venäjä aloitti operaation Syyriassa ja kaikki muuttui

  6. 6

   ”Nälkävelka” saa laihduttajan lihomaan pitkän ajan kuluessa – 5 000 kolmekymppisen suomalaisen väitöstutkimuksessa kumotaan iänikuinen laihdutusohje

   Tilaajille
  7. 7

   Tuntemattoman sotilaan työryhmän jäsen kertoo palkattomista ylitöistä ja häirinnästä kuvauksissa – ”Joka kerta kun näen uutisoinnin Tuntemattomasta, minulle tulee hieman paha olo”

  8. 8

   Bakteeri pakastemaississa on tappanut kaksi ja sairastuttanut 14 ihmistä Suomessa – listerian saastuttamaa maissia voi olla vielä kotipakastimissa

  9. 9

   Suomalaiset on lellitty ruokakaupoissa pilalle

  10. 10

   Isra ei tiedä, mitä on rauha – Kun Syyrian sota seitsemän vuotta sitten syttyi, syntyi tyttö, ja nyt HS:n erikoisartikkeli kertoo hänen tarinansa

  11. Näytä lisää