Maailman selittäjä    |   Toimittaja Heikki Aittokosken matkakirje Medellínistä

Kuolleet ovat Kolumbiassa konservatiiveja, mutta herra Hernándezin ei enää tarvitse maksaa suojelurahaa – kiitos köysiratojen

Kolmen miljoonan asukkaan Medellín on täynnä ristiriitoja. Ulkomaantoimittajan työssä parasta ovat ahaa-elämykset, ja Kolumbian todellisuus tarjoaa paljon mahdollisuuksia hoksaamiseen.

Ulkomaantoimittajana päätyy joskus absurdeihin keskusteluihin. Näin kävi myös tällä viikolla Medellínissä.

Juttelin yhden Mauricion kanssa Kolumbian tulevista presidentinvaaleista. Kysyin ihan vilpittömästi, että kuinka paljon Kolumbiassa on yleensä ollut vaalivilppiä.

”Kaikkea on tapahtunut”, Mauricio sanoi. ”Äänestäjiä on painostettu, kokonaisia kyliä ostettu. Kolumbiassa kuolleetkin ovat päässeet äänestämään.”

Sen enempää ajattelematta kysyin, että ovatko kuolleet konservatiiveja.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Harvemmin he ovat liberaaleja demokraatteja, saati edistyksellisiä”, Mauricio sanoi.

Repesimme nauruun. Eihän siinä pohjimmiltaan mitään hauskaa ole, mutta musta huumori on joskus vapauttavaa.

Kolumbian presidentinvaalit olisivat oman messunsa väärti, mutta niiden takia en oikeastaan ole tullut Medellíniin. (Matkan tarkoituksesta kerroin edellisessä blogikirjoituksessani.)

Saavuimme Medellíniin lauantaina. Olemme nyt riuhtoneet valokuvaaja Juhani Niirasen kanssa kuusi pitkää päivää, puhuneet kymmenien ihmisten kanssa ja kuvanneet satoja tilanteita.

Sellaista reportaasimatkalla on. Yritämme vimmatusti muodostaa kolmen miljoonan asukkaan metropolista käsitystä, joten sahaamme kaupunkia ristiin rastiin, superrikkaiden ökyalueilta aina köyhimpiin kortteleihin.

Medellín herättää tosi ristiriitaisia ajatuksia.

Yhtäältä täällä on tapahtunut valtavasti hienoa kehitystä, ja useimmilla alueilla voi päiväsaikaan liikkua ilman mitään ongelmia.

Samalla väkivalta on yhä kiistaton osa kaupungin arkea, ja joka päivä murhataan – etenkin rikollisjengien hallitsemissa köyhissä kaupunginosissa. Yhden asiantuntijan mukaan Medellínissä on murhattu tämän vuoden aikana jo 220 ihmistä.

Ulkomaanjournalismi on siitä kiva taiteenlaji, että se tarjoaa mahdollisuuden havaintoihin ja hoksaamiseen. Kerron esimerkin yhdestä ahaa-elämyksestä.

Keskiviikkona olimme Santo Domingon köyhässä kaupunginosassa. Meillä ei ollut mitään tiettyä päämäärää. Kuljeskelimme aistimassa tunnelmia, juttelemassa satunnaisten ihmisten kanssa ja etsimässä hyviä kuvauskohteita.


Santo Domingo on Medellínin laitimmaisella reunalla, korkealla vuorenrinteellä. Kaupunginosa on syntynyt voimakkaan maaltamuuton seurauksena hallitsemattomasti, ja maasto tekee kaupunkisuunnittelusta vaikeaa.

Santo Domingon kaltaiset paikat ovat maailman tulevaisuutta ajatellen etulinjassa. Kaupungistuminen jatkuu kiivaana, joten Latinalaisen Amerikan, Aasian ja Afrikan miljoonakaupungeista löytyy lukemattomia santodomingoja, jotka helposti jäävät syrjään kehityksestä.

Medellínissä laitakaupunkialueita on yritetty tosissaan kehittää. Avainasemassa ovat sellaiset ”itsestäänselvyydet” kuin kunnallistekniikka, joukkoliikenne ja koulutus.

Medellínin erikoisuus ovat köysiradat. Keskusta on laaksossa, mutta kaupunki on laajentunut aina vain ylemmäs ja ylemmäs ympäröivien vuorten rinteille. Jos liikenteen parantamiseksi ei tehtäisi mitään, köyhimmät alueet olisivat miltei eristyksissä. Siksi köysiradat.


Alkuun ajattelin vain, että Medellínin köysiradat ovat hieno juttu. Sitä en tajunnut, että niiden vaikutus on paljon suurempi kuin pelkästään liikkumisen helpottaminen.

Hoksaamisessa auttoi rakennustarvikeliikkeen omistaja Uriel Hernández. Hänet me kohtasimme, koska Juhani havaitsi Santo Domingon kadulla kiinnostavan kuvaustilanteen: kaksi nuorta miestä oli kadulla lastaamassa aasien selkään hiekkasäkkejä, joita oltiin kuljettamassa rakennustyömaalle.


Hiekkasäkit olivat Hernándezilta. Menin hänen juttusilleen, ja hän kertoi muuttaneensa Santo Domingoon 1960-luvun lopulla, jolloin alue oli vain hajanaisten hökkelien rypäs.

1990-luvulla ja 2000-luvulla Santo Domingo oli jo tiheään asuttu kaupunginosa, mutta olosuhteet olivat kauhistuttavat. Medellínissä elettiin tyrmistyttävän väkivallan vuosia.

Hernández kertoi, että Santo Domingossakin murhat olivat arkipäivää. Rikollisjengit kiskoivat hänen kaltaisiltaan yrittäjiltä suojelurahaa. (Nimitys suojelurahalle on vacuna eli ”rokotus”.)

Rokotuksen ottamatta jättäminen oli huono idea. Hernández kertoi, että aivan naapurissa ammuttiin kaksi kauppiasta.

Köysirata tuli Santo Domingoon viime vuosikymmenellä. Vähitellen suojelurahojen periminen lakkasi, Hernández kertoi, ja väkivallanteot vähenivät. Nyt asukkaat itse pitävät kortteleitaan turvallisina.

Miksi näin kävi?

”Turvallisuus koheni köysiradan myötä”, Hernández sanoi. Kun Santo Domingo oli ikään kuin otettu osaksi Medellíniä, viranomaiset panostivat myös turvallisuuteen.

Minun on mahdoton tietää, ovatko ”rokotukset” oikeasti vähentyneet. Yleinen käsitys Medellínissä on se, että rikollisjengit kiristävät suojelurahaa käytännössä kaikilta pienyrittäjiltä.

Oli miten oli, Santo Domingo on rutkasti turvallisempi paikka kuin kymmenen vuotta sitten. Ei se mikään paratiisi ole edelleenkään. Mutta se vaikuttaisi olevan hyvällä tiellä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Tulevaisuuskirjeenvaihtaja
 • Kolumbia
 • Kehitys

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Trumpin Euroopan-vierailu oli lopulta nöyryytys, josta jää jälki maailmanhistoriaan

  2. 2

   ”Propralia, Seroxatia, Arcoxia, Esomeprazolia” –Tällaisen lääke­cocktailin voimin huippukokki Henri Alén paiski töitä vuosia ja kertoo nyt, miten pääsi pillereistä eroon

  3. 3

   USA:ssa nousi poliittinen myrsky Trumpin puheista – ”Yksi Yhdysvaltain presidentin häpeällisimmistä esiintymisistä”

  4. 4

   Trump tuhosi Helsingin huippukokouksen yhdellä iskulla – amerikkalaiset tyrmistyivät Trumpin ”antautumisesta” Venäjän presidentille

  5. 5

   Ensin kipu, sitten lamauttava väsymys ja lopulta koiran ulkoiluttaminenkin muuttui ylivoimaisen vaikeaksi – Nykyinen elintapamme uuvuttaa monet

  6. 6

   Putin antoi haastattelun vain Trumpin äänitorvena toimivalle Fox-kanavalle ja vihjasi, että venäläiset sekaantuivat USA:n vaaleihin – ”Mutta kaikkihan ne ovat tosiasioita”

  7. 7

   Suomi oli eilen koko maailman huomion keskipiste, mutta oliko siitä hyötyä?

  8. 8

   ”Konttorirotta” käveli Ancelikh Kaspisen ja Anni Nykäsen kojulle ja pyysi heidät Finlandia-talolle tarjoamaan mansikoita – Nyt kuvat ”sokeeraavan” makeista mansikoista leviävät maailmalla

  9. 9

   Sinilevä lilluu nyt rannoilla ”poikkeuksellisen laajoina” lauttoina, mutta se ei näytä estävän uimareita – Onko levävedessä todella turvallista uida?

  10. 10

   ”Ostin kaksi kuumemittaria ja söin elohopeat niistä” – tutkija selvittää laittoman abortin teettäneiden naisten kohtaloita

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Republikaani­senaattori John McCain: Helsingin huippu­kokous oli hirvittävä virhe – lue HS:n seuranta Trumpin ja Putinin tapaamisen käänteistä

  2. 2

   Trump tuhosi Helsingin huippukokouksen yhdellä iskulla – amerikkalaiset tyrmistyivät Trumpin ”antautumisesta” Venäjän presidentille

  3. 3

   ”Konttorirotta” käveli Ancelikh Kaspisen ja Anni Nykäsen kojulle ja pyysi heidät Finlandia-talolle tarjoamaan mansikoita – Nyt kuvat ”sokeeraavan” makeista mansikoista leviävät maailmalla

  4. 4

   Raskaana olevat Trumpit vangitsivat huomion Esplanadilla – Kuvakooste tiivistää maanantain kiinnostavimmat mielenosoitukset

  5. 5

   Hullutteleva suomalaispoliisi pelmahti keskelle uusiseelantilaisen kanavan suoraa lähetystä Finlandia-talolla – ”Tämä Jouni varasti show’n”

  6. 6

   Sosiaalinen media täyttyi asian­tuntijoiden järkytyksestä: ”Onko mikään tiedotus­tilaisuus ollut Yhdys­valtain presidentille näin nöyryyttävä?”

  7. 7

   ”Ensivaikutelmani oli, että hups, kuningatar Elisabet se siinä” – Melania Trump pitää kiinni luksus­tyylistään Helsingin helteessä

  8. 8

   ”Ostin kaksi kuumemittaria ja söin elohopeat niistä” – tutkija selvittää laittoman abortin teettäneiden naisten kohtaloita

   Tilaajille
  9. 9

   Niinistö aamiaisesta Trumpin kanssa: ”Tunnissa ehdittiin monta asiaa” – Lue sanasta sanaan, mitä Trump sanoi toimittajille Mäntyniemessä

  10. 10

   Huippukokous sähköisti Helsingin – Laaja kuvakooste presidenttien kohtaamisesta ja kaupungin kuhinasta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Republikaani­senaattori John McCain: Helsingin huippu­kokous oli hirvittävä virhe – lue HS:n seuranta Trumpin ja Putinin tapaamisen käänteistä

  2. 2

   Netissä pyöriminen kuormittaa ja vie keskittymiskyvyn – tämän jutun voit lukea vain ilman verkkoyhteyttä

  3. 3

   Kävin Elastisen kuntosalilla ja vaivaannuin suunnattomasti – Mitä vikaa on keskinkertaisuudessa?

  4. 4

   Donald ja Melania Trumpin saattue saapui Kalastaja­torpalle suuren väkijoukon saattelemana – lue HS:n seuranta sunnuntain tapahtumista

  5. 5

   Suomen hipsterein paikka on pieni kylä Nokian hylkäämässä Salossa – ”Elämäntilanteeni on niin hyvä, ettei siitä melkein kehtaa puhua”

  6. 6

   Los Angeles Timesin toimittaja tuli Helsinkiin raportoimaan huippukokouksesta, mutta rakastuikin julkiseen liikenteeseen – ”Suomi on voittanut minut puolelleen”

  7. 7

   Kaikki loukkuun jääneet pelastettiin luolasta Thaimaassa, myös lääkäri ja sukeltajat pääsivät ulos – ”Emme tiedä, onko tämä ihme, tiedettä vai mitä”

  8. 8

   Trump tuhosi Helsingin huippukokouksen yhdellä iskulla – amerikkalaiset tyrmistyivät Trumpin ”antautumisesta” Venäjän presidentille

  9. 9

   Suomalais­sukeltaja Mikko Paasi oli thaimaalaisessa luolassa viimeisten joukossa ja joutui pakenemaan nousevaa vettä viime hetkellä – nyt hän kertoo HS:lle tapahtumien dramaattiset vaiheet

  10. 10

   Trump teki etikettimokan ja saattoi kuningatar Elisabetin kiusalliseen tilanteeseen Britanniassa

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Karoliina Kangasniemi ja Reetta Haapasalo tekevät häihinsä kynttilätkin itse – Näin järjestät juhlat ympäristöystävällisesti Tilaajille
  3. Sinilevä lilluu nyt rannoilla ”poikkeuksellisen laajoina” lauttoina, mutta se ei näytä estävän uimareita – Onko levävedessä todella turvallista uida?
  4. Taas pukkaa hikeä, mutta miksi hikoilen enemmän kuin vierustoveri? Ihotautilääkäri vastaa 12 kysymykseen hikoilusta ja miten sitä voi vähentää Tilaajille
  5. ”Propralia, Seroxatia, Arcoxia, Esomeprazolia” –Tällaisen lääke­cocktailin voimin huippukokki Henri Alén paiski töitä vuosia ja kertoo nyt, miten pääsi pillereistä eroon
  6. Trumpin Euroopan-vierailu oli lopulta nöyryytys, josta jää jälki maailmanhistoriaan
  7. Helsingin kaupungin virkamiehellä on ”henkilökohtainen missio”: tupakanpolton on loputtava uimarannoilla
  8. Timo Soini HS:lle: ”Kovin on tuskaista” – Tunnetuin sininen ei ole vieläkään päättänyt jatkostaan politiikassa
  9. Hyvän ravintolakokemuksen perässä ei tarvitse matkata Helsingin keskustaan asti – Torpparinmäen Kulmassa on hyvä palvelu ja harkittuja annoksia
  10. Ensin kipu, sitten lamauttava väsymys ja lopulta koiran ulkoiluttaminenkin muuttui ylivoimaisen vaikeaksi – Nykyinen elintapamme uuvuttaa monet
  11. HS kysyi: Uskotko Suomen mahdollisuuksiin selvitä seuraaviin jalkapallon MM-kisoihin? Kansan vastaus oli tyly
  12. Näytä lisää