Majander

Saako kirja-alan vaihtoehtopuotina aloittanut Rosebud Helsingin ydinkeskustan mahtitilan, jossa sijaitsi ennen Suomalaisen kirjakaupan päämyymälä?

Tilat jäivät tyhjilleen tammikuun lopussa, koska Suomalainen oli avannut syksyllä uuden päämyymälän muutaman korttelin päässä samalla kadulla.

Viikonlopun aikana ratkeaa, valtaako Rosebud-kirjakauppa Suomalaisen kirjakaupan entisen päämyymälän tilat Aleksanterinkadulla, Kolmen sepän patsaan ja Vanhan ylioppilastalon tuntumassa. Ne jäivät tyhjilleen tammikuun lopussa, koska Suomalainen oli avannut syksyllä uuden päämyymälän muutaman korttelin päässä samalla kadulla.

Tilat omistaa HYY Yhtymä eli Helsingin yliopiston ylioppilaskunta.

Rosebud on Hannu Paloviidan yritys, joka aloitti toimintansa Liken ja muiden pienkustantajien julkaisujen vaihtoehtopuotina. Nyt se kauppaa kaikkien kirjoja.

Raha ja vuokra-ajan pituus ratkaisevat, keikahtaako kirja-alan ilme uudelle mallille Helsingin katukuvassa.

Miten tässä näin kävi? Honkajoelta kotoisin olevan ikuisuusopiskelijan Rosebud elää ja kasvaa, mutta ruotsalaisen mediajätin Bonnierin omistama Akateeminen kirjakauppa uhkaa samaan aikaan kuolla.

Mitä Paloviita tekee oikein?

Akateeminen perustettiin 1893 ja Alvar Aallon suunnittelemaan palatsiin Pohjois­esplanadilla se muutti 1969. Juuri nyt monet ulkoiset seikat viittaavat siihen, että kirjakauppa ei pärjää enää pitkään.

Runsaat kolme vuotta sitten ruotsalainen Bonnier Books osti Akateemisen Stockmannilta, jonka aikana koko puolen tusinan myymälän ketju oli repsahtanut kehnoon kuntoon. Ensimmäinen Bonnierin aikainen toimitusjohtaja, joulukuussa 2015 aloittanut Venla Silanterä vaihtui jo vuoden kuluttua Anne Kariniemeen, joka pysyi talossa vain hieman pidempään.

Enää Akateemisella ei ole ollut toimitusjohtajaa moneen kuukauteen. Virkaa tekevänä hommaa hoitaa Magnus Brundin, mies Ruotsista. Siellä Bonnierilla ei ole ensimmäistäkään kirjakauppaa.

Tuskin olisi Suomessakaan, ellei Otava olisi ostanut vähän aiemmin koko Suomalaisen kirjakaupan laajan valtakunnallisen ketjun. Siksi piti synnyttää sentään jotain vastapainoa, vaihtoehtoa ja kilpailua kirja-alan markkinajohtajan ylivoimalle. Bonnierin tärkeimmät täkäläiset kustantamot ovat WSOY, Tammi ja Johnny Kniga.


Talousvaikeuksissa kamppaileva Stockmann myi Kirjatalon vuosi sitten AEW Europe City Retail Fund -rahastolle 108,6 miljoonan eurolla. Akateemisen vuokrasopimus Espalla päättyy vuoden 2022 lopussa.

Kun gutenbergiaanisen tuotteiston kauppa ei kerran käy, niin miksi Aallon palatsi ei muuttuisi vaikkapa kauppakeskukseksi, jossa myytäisiin designtuotteita?

Vielä vuosikymmen sitten kelpo markkinaosuuden omanneella Akateemisella on koko maassa enää kuusi myymälää. Hyvin ei mene yhdelläkään.

Paloviita puolestaan ei edes heti muista omien myymälöidensä määrää – ”Helsingissä ehkä seitsemän” – sillä niitä perustetaan ja lopetetaan nopeaan tahtiin.

Kas, siinäpä ehkä yksi syy.

Ei siis muistamattomuus vaan se, että Rosebud hakeutuu hyvillä kauppapaikoilla tyhjillään oleviin tiloihin, joita on tarjolla edullisesti määräaikaisilla sopimuksilla, toisinaan vain muutaman kuukauden mittaisilla.

Pop up -toiminnan sijasta Paloviita haluaa kauppojensa kuitenkin näyttävän ”pysyviltä ja lopullisilta”. Varmaan siksi, että sellainen herättää luottamusta.

Viimeksi keskiviikkona Paloviita kumppaneineen kantoi myymäläkalusteensa Kluuvin kauppakeskukseen.


Tunnetuin ja suurin hänen kaupoistaan sijaitsee Makkaratalon alla City Centerin metroasemalle vievissä sokkeloissa. Myös siellä vuokrasopimukset ovat katkolla. Ovat olleet pysyvästi.

Tarkalleen ottaen siellä sijaitsee kaksikin myymälää: aikuisten ja lasten. Yhteensä niissä on tarjolla noin 25 000 nimikettä kirjoja ja elokuvia.

Mistä päästäänkin toiseen syyhyn, miksi Rosebud pystyy jopa kasvamaan vaikealla alalla, vaikka maineikas Akateeminen vajoaa.

Taannoin valtavasta valikoimastaan tunnettu Akateeminen on kaventanut valikoimiaan – vaikka ei sentään ihan uusilla bestsellereillä ratsastavan Suomalaisen tapaan.

Jos haluaa toissa vuonna ilmestyneen kirjan, saati sitä vanhemman, paras osoite Helsingissä on Rosebud.

Tai elokuvan. Rosebudin valikoimassa on nelisentuhatta eri nimikettä, vaikka dvd on tänä suoratoistoaikana jo vanhentunut formaatti. Kirpputorilaareista voi saada eurolla melkein mitä tahansa. Paitsi uusimman Bondin tai muun toimintasankarihitin, joka löytyy ruokamarketin telineestä.

Sekä kirjoissa että elokuvissa Rosebud keskittyy klassikoihin. Mikä tarkoittaa sitä, että siellä uskotaan sivistyneeseen ja kultivoituneeseen asiakaskuntaan. Vieläpä ”erittäin tanakasti”, kuten Paloviita muotoilee.


Hänen unelmamyymälänsä on:

”Suorakaiteen muotoinen tuhat neliötä, johon voisi rakentaa helvetin pitkiä hyllyjä ja aakkostaa selkämyksittäin kymmeniätuhansia eri nimikkeitä, siis kaikkiaan satojatuhansia kirjoja. Ihmiset voisivat tulla sinne etsiskelemään – niin kuin ennen­vanhaan mentiin kirjastoon.”

Ihanne­myymälän­hoitaja puolestaan on ”iältään 70+, kova ammattilainen ja rakastaa hommaansa”.

Rakkautta tarvitaan, sillä mikään rahasampo Rosebud ei ole kenellekään.

Enkä usko, että sen rakkaus riittää suomenruotsalaisiin uutuuksiin, joita ei sitten näillä näkymin myykään kukaan, jos Akateeminen nyykähtää.

”Ei kuole”, toimitusjohtaja Magnus Brundin vakuuttaa.

Pieni myymälä Jumbossa on päätetty lopettaa heinäkuussa, mutta Esplanadin Kirjatalosta Akateeminen ei aio lähteä nykyisen vuokrasopimuksen umpeuduttuakaan.

”Aallon luomus on fantastinen paikka”, Brundin sanoo. ”Vaalimme Akateemisen hienoa perintöä nimenomaan siellä.”

Vanhan maineensa mukaan Kirjatalo on Pohjoismaiden paras kirjapaikka, ja Brundin haluaa pitää sen sellaisena.

”Olemme menettäneet monia asiakkaita, mutta saamme heidät takaisin”, hän sanoo.

Omasta puolestani surisin Akateemisen kuolemaa.

Kaltaiselleni kirjapojalle Aallon palatsi oli suurenmoinen työpaikka opiskeluaikana. Vielä myöhemminkin huomasin Esplanadin myymälässä asettelevani automaattisesti kirjoja oikeille paikoilleen ja suoristavani pinoja, vaikka olinkin ollut jo pitkään pelkkä asiakas.

Nolotti, kun joku huomasi.

Mitä Suomalaiseen kirjakauppaan tulee, se lahjoitti viime tiistaina 13 000 euroa saimaannorpan suojeluun.

Hyvät sisäveden sukeltelijalle.

Vaan voisikohan mitenkään ajatella, että kirjakauppa joskus palkitsisi vaikkapa runoilijan? Onhan sekin uhan­alainen laji.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Romanimiehiä ei päästetty ravintolaan Helsingissä – Tapahtumat tallentuivat videolle

  2. 2

   ”Epämiellyttäviä tapauksia on ollut” – Kristina, 22, myy nettiseksiä suomalaistenkin suosimalla sivustolla

   Tilaajille
  3. 3

   Jaksoarvio: Game of Thronesin toinen jakso tarjosi todella suuren paljastuksen ja hienoja tunteellisia hetkiä

  4. 4

   Seitsemänlapsinen perhe oli matkalla kotiin, kun vastaan kaahasi auto moottori­tien väärää kaistaa – ”Jos olisin lähtenyt ohittamaan, olisi tullut suoraan nokkakolari”

  5. 5

   Iran uhkasi taas tukkia ”öljykaupan valtimon”, Hormuzin­salmen sulkeminen vaarantaisi maailman­rauhan ja -talouden

  6. 6

   Suomen velkasuhde painui alle 60 prosentin, Kreikan ja Italian velkataakat kasvoivat suuremmiksi kuin koskaan aiemmin

  7. 7

   Sdp:n johto ei langeta seuraamuksia Hussein al-Taeelle: ”Pidämme hyvänä sitä, että hän pyysi anteeksi”

  8. 8

   ”Yksinkertaisesti tyrmäävä valokuva” – kongolaisen puiston vartija otti selfien, jonka taustalle ilmestyi kaksi gorillaa

  9. 9

   Intia varoitti Sri Lankan tiedustelua terroriuhasta vain tunteja ennen sunnuntain iskuja

  10. 10

   Verottaja ajaa kansalaisia tekemään vero­ilmoitukset verkossa – muista nämä vinkit, niin saat satojen eurojen hyödyn

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Epämiellyttäviä tapauksia on ollut” – Kristina, 22, myy nettiseksiä suomalaistenkin suosimalla sivustolla

   Tilaajille
  2. 2

   ”Olen onnellinen Jussin puolesta” – Rock­maailman hylkäämä Kari Peitsamo puhuu ihailemastaan Jussi Halla-ahosta, näyttää uuden kotinsa, ja kaiken sanottuaan puhkeaa itkuun

   Tilaajille
  3. 3

   Verottaja ajaa kansalaisia tekemään vero­ilmoitukset verkossa – muista nämä vinkit, niin saat satojen eurojen hyödyn

   Tilaajille
  4. 4

   Romanimiehiä ei päästetty ravintolaan Helsingissä – Tapahtumat tallentuivat videolle

  5. 5

   ”He ovat tulleet tänne katteettomien lupausten perusteella” – Suomi houkuttelee tutkijoita ja maksaa heidän koulutuksestaan miljoonia, muttei osaa pitää heistä kiinni

  6. 6

   Erottaisitko synteettisen timantin oikeasta? Eivät erota kultakauppiaatkaan, ja näin se mullistaa timanttikauppaa

  7. 7

   Kaikkien aikojen kovakuntoisin Miss Suomi: äärimmäisen raskas treeni voi pelastaa Lotta Näkyvän hengen

   Tilaajille
  8. 8

   Asiantuntijat pitävät Mannerheimin matkoiltaan keräämää historiallista esineistöä sensaatiomaisena – Miksi nämä aarteet makaavat varaston uumenissa?

   Tilaajille
  9. 9

   Miten on mahdollista, että kunnallinen hammashoito panee luukut kiinni jo kello 14.30?

  10. 10

   Jaksoarvio: Game of Thronesin toinen jakso tarjosi todella suuren paljastuksen ja hienoja tunteellisia hetkiä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Muistatko Netscapen ja ponnahtavat porno­ikkunat? Internet täyttää 30 vuotta, ja nyt HS:n erikoisartikkeli vie hämmentävälle matkalle verkon alku­hämärään

   Tilaajille
  2. 2

   Jussi Halla-ahon blogikirjoituksista ja ”ihmiskäsityksestä” tuli hidaste perussuomalaisten hallitustielle – Näin Halla-aho kirjoitti vähemmistöistä vuosikymmen sitten

  3. 3

   Lähetykseen kätketty gps-paikannin paljasti järjestelmällisen varastelun Postin logistiikka­keskuksessa – saaliin arvo lähes 60 000 euroa

  4. 4

   Rutiköyhän kainuulais­perheen selviytyminen on ihmeellinen tarina Suomesta

   Tilaajille
  5. 5

   Moni on ryhtynyt paistamaan neitsytoliivi­öljyllä, vaikka vanha tieto syöpäriskistä pätee yhä – Nämä terveysfaktat jokaisen on syytä tietää oliiviöljystä

  6. 6

   Kalliossa asuva Liisa Lehto on yksi niistä, jotka nostivat Jussi Halla-ahon ääni­haravaksi jopa puna­vihreiden koti­kentällä – Halla-ahoa äänestäneet kertovat, millainen heidän Helsinkinsä on

  7. 7

   Asiantuntijat pitävät Mannerheimin matkoiltaan keräämää historiallista esineistöä sensaatiomaisena – Miksi nämä aarteet makaavat varaston uumenissa?

   Tilaajille
  8. 8

   Notre Dame jälleenrakennetaan viidessä vuodessa, lupaa presidentti Macron

  9. 9

   Analyysi: Putous kerää nyt televisiossa historiallisen vähän katsojia, eikä se ole mikään ihme – ohjelmaa vaivaa sama ilmiö kuin koko suomalaista tv-viihdettä

  10. 10

   Onko niin, että rahaa kyllä on pilvin pimein, vaikka köyhille ja vähätuloisille sitä ei riitäkään?

  11. Näytä lisää