Majander

Suomen nainen, sotakirjallisuu­dessamme sinua ei lyödä eikä raiskata

Edesmennyt miestutkija Arto Jokinen nostaa postuumissa tutkimuksessaan esiin kirjoja, joissa suomalainen sotilas häpäisee naisia.

Enpä ole aiemmin herkistynyt lukiessani akateemisten tutkimuksen esipuhetta. Nyt niin käy, kun historiantutkija Ville Kivimäki kuvailee miestutkimuksen uran­uurtajan Arto Jokisen (1964–2016) elämää, olemusta ja vuosikausien halua antaa kaikkensa väitöskirjalle.

Aina vain laventunut tutkimus­aineisto, muut työt ja äkillinen sairauskohtaus aiheuttivat sen, että väitös ei koskaan valmistunut.

Nyt Kivimäki ja kirjallisuudentutkija Markku Soikkeli ovat toimittaneet ystävän jälkeensä jättämästä valtavasta väitösaineistosta yleisen tietokirjan Isänmaan miehet. Maskuliinisuus, kansakunta ja väkivalta suomalaisessa sotakirjallisuudessa. Se ilmestyi juuri Vastapainon kustantamana.

Arvostan. Kiitän.

Kivimäki kirjoittaa naistutkimuksen parissa opintonsa Tampereella aloittaneesta Jokisesta:

”Hänen oma taustansa aseistakieltäytyjänä, intohimoisena kamppailulajien harrastajana, partiolaisena, eränkävijänä, ristiin­pukeutujana sekä fetissi- ja BDSM-toiminnan aktiivina tarjosi hyvän jännitteen katsoa mieskulttuureita sekä kriittisesti että ymmärtäen.”


Kirjan kansien välissä Jokisen tausta ja oppi­neisuus ilme­nevät siten, että hän ei leimaa yksi­löitä etu­käteen saati ota oikeu­dekseen tehdä kevyitä yleistyksiä. Ihmistä kunnioittavaa sensitiivisyyttä löytyy, tinkimättömyyttä ja oivaltavaa tarkkuutta myös.

Noukin Isänmaan miehistä yhden esimerkin. Miten on mahdollista, että naisiin kohdistuva väkivalta puuttuu lähes täydellisesti suomalaisesta sotakirjallisuudesta, Jokinen kysyy.

Hän ei tarkoita, että suomalaisjoukot olisivat syyllistyneet joukkoraiskauksiin tai edes useisiin yksittäisiin raiskauksiin. Mutta:

”Systemaattinen jonkin asian sivuuttaminen tekee sen olemattomuudesta ennen pitkää tosiasian.”

Sitten hän nostaa esiin ne viisi kirjaa, jossa suomalainen sotilas häpäisee naisia.

Ennen Aku Louhimiehen uutta elokuvaversiota moni ei ehkä edes muistanut – tai tahtonut muistaa – että Väinö Linnan Tuntematon sotilas sisältää tämänkin lauseen nälkää näkeviä tyttöjä ja naisia kauppaavasta Rahikaisesta Petroskoissa:

”Oman seitsemäntoistavuotiaan lempivaimonsa äidin hän myi kahdesta tupakka-askista eräälle eläinlääkintäkomppanian miehelle.”


Mitäpä voitet­tujen alueiden ihmi­sistä. Kaikki julkinen huomio koh­distui kauan pelkäs­tään siihen, mustaako Linna suomalaisen naisen maineen kuvaamalla lotta Kotilaista ukkomies­majurin kenttämorsiamena.

Linnan teoksen tavoin myös Jussi Talven romaani Ystäviä ja vihollisia ilmestyi vuonna 1954. Siinä kerrotaan, miten takalinjojen alkoholisoitunut upseeri raiskaa karjalaistytön. Kerronta korostaa oikeudenmukaisuutta, kun tyttöön isällisesti suhtautunut vanhempi saksalainen huoltoautokuski ampuu suomalaisupseerin.

Kaiken lukenut Arto Jokinen tuntee myös Onni Palasteen omiin kokemuksiin perustuvan romaanin Rukajärven sissit (1967), jossa Ontajärven yli hiihtäneen vihollispartion kaatuneiden joukosta löytyneet kaksi naisluutnanttia on riisuttu alasti ja pistetty päälleen hankeen pystyyn. Siis vain naiset, ei miehiä.

Esiin pääsevät myös Irja Virtasen Kenttäharmaita naisia (1956) sekä Anna Luodon Näin sodan armottomat kasvot (1992). Kummassakin suomalaissotilaat mainitaan kunnollisiksi, mutta myös se osoitetaan, että poikkeustapauksia tavataan.

Jokinen kirjoittaa:

”Sodankäynti korostaa naisten ominaisuutta miesten omaisuutena, jota kannattaa suojella muun muassa reproduktion takia. Näin raiskaus tai muu väkivallanteko naisia kohtaan on naisiin ja naiseuteen kohdistuvan väkivallan ohella loukkaava teko toisen osapuolen sotivia miehiä kohtaan.”

Voimakkaimman seksuaalisen väkivallan kuvauksen Jokinen löytää Tiina Korhosen esikoisromaanista Rautasaappaiden kaiku (1990).


Toisin kuin monet muut liki 30 vuoden takaiset luku­kokemukset Rauta­saap­paiden kaiun muistan hyvin. Siksi, että se – suomalaisten, saksalaisten ja itärintamalla taistelleiden SS-joukkojen silkan sankarillisuuden lisäksi – marssitti esiin miehiään pettäviä venakkolutkia, jotka herkkujen tähden taipuivat mieluusti prostituutioon.

”Tulos on harmittomimmillaan kömpelö, muulloin avoimen fasistinen – tahattomasti tai ei”, näyn itse kirjoittaneeni siitä nuoruuden suoruudessani (HS 11.11. 1990).

Jokinen kiinnittää huomiota romaanin pitkään joukkoraiskauskohtaukseen: ”Korhonen ei anna lukijalle mahdollisuutta samaistua tai edes sympatisoida naisen kärsimystä. Kaikki ymmärrys on rikoksen tekijöiden, miesten, puolella.”

Myös siihen Jokinen kiinnittää huomiota, että kirjailijan sukupuoli ei vaikuta millään lailla uhrin eduksi.

Rautasaappaiden kaiun julkaisi WSOY. Muistan, että jotenkin nolostellen – mutta silti! Kansiliepeen mukaan Korhonen, upseerin tytär, kiinnostui jo varhain saksalaisesta sota-aineistosta. Hän oli myös haastatellut useita SS-joukoissa taistelleita suomalaisia miehiä ”ja siirtänyt näiden aitoja kokemuksia, tunteita ja muistoja” romaaniinsa.

En koskaan tavannut Arto Jokista.

Tuula Juvosen ja Hannele Varsan laatimasta muistokirjoituksesta luen, että ”Jokinen oli avulias ja sydämellinen persoona, joka ei antanut terveydellisten huoliensa varjostaa läheistensä elämää”.

Kirjoitus löytyy kokonaisuudessaan täältä.

”Tutkijana Jokinen oli suomalaisen miestutkimuksen tärkeimpiä ellei tärkein vaikuttaja,” nekrologissa kiitetään.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Helsinki vartioi tyhjää puutaloa yötä päivää Kumpulassa – Operaation hinta jopa 60 000 euroa kuukaudessa, arvioi turvallisuusalan yritys

  2. 2

   Kartta näyttää, miltä Helsingin alueilta sijoittajat himoitsevat asuntoja

  3. 3

   Kun lapsi raivoaa, vanhemman tehtävä ei ole ratkaista asiaa – on tärkeämmän oppitunnin aika

   Tilaajille
  4. 4

   Nuohous vapautuu ja markkinoille on jo tulossa yritys, joka viranomaisten mukaan kaupittelee remontteja lainvastaisesti

  5. 5

   Helsingin eteläiseen kärkeen suunnitellaan koteja yli 7 000 ihmiselle – Tie pois vie tuskaisen ruuhkasumpun kautta

  6. 6

   Jatkuva hyvä päivä saattaa olla merkki toksisesta positiivisuudesta

  7. 7

   Lapsen raiskauksesta tuomittu selvisi ehdollisella tuomiolla, koska vankila olisi haitannut miehen ”sosiaalista selviytymistä”

   Tilaajille
  8. 8

   Yksi katse muistuttaa toivon heittäneestä lama-Suomesta – Iltalypsyn karjakko kertoo, miten syntyi armoton satiiriohjelma, jota ei enää voisi tehdä

   Tilaajille
  9. 9

   Tutkijat: Maapallon lähin naapuriplaneetta onkin Merkurius

  10. 10

   Roskiin hukkuva Moskova vie jätteensä satojen kilo­metrien päähän: ”Vaikka olen itse ollut miliisinä, yllätyin, millaista korruptiota tässä on”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Junes Lokka on kutsunut itseään ”läpällä” rasistiksi, mutta saiko Johanna Vehkoo tehdä niin vakavissaan? Tätä pohdittiin tänään oikeudessa

  2. 2

   En pystynyt keskittymään, ja kaikki ylimääräinen aika oli maailmasta kadonnut. Löysin tähän syypään luikertelemasta sänkyni takaa.

  3. 3

   Kartta näyttää, miten ylivoimaisesti yksi automerkki on valloittanut Helsingin seudun

   Tilaajille
  4. 4

   Sairaaloiden Apotti-tietojärjestelmä on satoja miljoonia maksanut susi, jota ei olisi pitänyt päästää edes testikäyttöön

  5. 5

   Maailman ehkä harvinaisin muumimuki tulee myyntiin huhtikuussa huutokaupassa Turengissa

  6. 6

   Harvinainen möhkäkala ajautui rantaan Australiassa, jopa tuhat­kiloiseksi kasvavaa eläintä luultiin ensin laivan hylyksi

  7. 7

   Helsinkiläis­naisen patjan alta löytyi testamentti, joka käynnisti sotkuisen riidan: Korkein oikeus jätti rahoja vaatineet hyvän­tekeväisyys­järjestöt nuolemaan näppejään

  8. 8

   Legendaarinen Roudasta rospuuttoon -sketsi ei olisi syntynyt ilman Petteri Summasen omaa tragediaa: ”Lapsuuteni oli turvallinen ja ihana, ja yhtäkkiä se loppui”

   Tilaajille
  9. 9

   Tutkijat: Maapallon lähin naapuriplaneetta onkin Merkurius

  10. 10

   20 vuotta sitten The Matrix muutti tapaamme katsoa elokuvaa – Nyt feminismiä vihaava äärioikeisto käyttää sitä hyväkseen tavalla, jota tekijät eivät koskaan olisi uskoneet mahdolliseksi

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lars Kihlström halusi uskoa hyvää isästä, mutta lopulta hän itki – Suomalaisen SS-miehen päiväkirjasta löytyi lause, joka kyseenalaistaa historian­kirjoituksen

   Tilaajille
  2. 2

   Kuvilleni saa nauraa, sanoo Iiu Susiraja, mutta hiljenee kun katselee lukioaikaista valokuvaa itsestään

  3. 3

   Uuden-Seelannin terrori-iskusta epäilty sai murhasyytteen, ainakin 50 ihmistä kuollut

  4. 4

   Kun Siskonpedistä tuttu Niina Lahtinen vei yksivuotiaansa päiväkotiin, vanhempainiltaan kutsuttiin psykologi paikalle: ”Vastuu ja syyllistäminen lankeavat lähinnä naisille”

   Tilaajille
  5. 5

   Missä on nainen, joka hyppäsi takaisin autoonsa ja hylkäsi pyöräilijän kuolemaan suojatielle? Vantaan poliisilta on loppumassa keinot poikkeuksellisen yliajotragedian selvittämisessä

   Tilaajille
  6. 6

   Sami Hedberg nauraa sketsisarjassaan homoille, venäläisille ja saamelaisille, Sami Hedbergille eivät naura edes lapset

  7. 7

   Junes Lokka on kutsunut itseään ”läpällä” rasistiksi, mutta saiko Johanna Vehkoo tehdä niin vakavissaan? Tätä pohdittiin tänään oikeudessa

  8. 8

   Jussi Halla-aho ei ole muuttunut, mutta hän on oivaltanut jotain

  9. 9

   Uusi liikunta­trendi parantaa terveyttä nopeasti, ja kenellä tahansa on siihen aikaa

   Tilaajille
  10. 10

   ”Suurin osa ihmisistä ei tajua, mistä siinä puhutaan” – Satumaa-tango täyttää 20 vuotta ja nyt Maija Vilkkumaa kertoo, miksi biisi saattoi sanoittaa perussuomalaisten nousun

   Tilaajille
  11. Näytä lisää