Majander    |   Blogi

Antaako Otava vain omilleen mutta WSOY kaikille? Kirjailijoiden vähistä rahoista syntyy aina kinaa

Kukaan ei nauranut vitsilleni, kun muutaman metrin päässä seisoi – järkytyksekseni – Aatos Erkko.

Vitsiä sanoessani jo aavistin, että kannattaisi pitää suu kiinni. Oli marraskuu 1995 ja alkamassa ihan ensimmäinen Helsingin Sanomien kirjallisuuspalkinnon jakotilaisuus Vanhan ylioppilastalon juhlasalissa.

Lavalla Ruotsin hoville työskentelevä lipunlaskostaja silitti ja muotoili uljasta siniristi­asetelmaa.

Letkautin, että: ”Silittäisiköhän se minun paitanikin?”

Sain osakseni hitaita ja vakavia katseita. Kauhukseni huomasin, että Aatos Erkko seisoi muutaman metrin päässä.

Hän oli arvokkaan illan koreografi ja isäntä. Ja maksoi viulut.

Kovin kaukaiselta tuntuu aika, kun kuninkaallinen lipunlaskostaja lennätetään Tukholmasta Helsinkiin ja majoitetaan Kämppiin esikoiskirjailijan palkitsemisen tähden.

Sääli sinänsä.

Nyt myös – tai etenkin – kirjallisuuden maailmasta on karsittu kaikki törsäys. Pelkkä leivänsyrjässä pysyminen vaatii kynällä eläjiltä kovaa tahtoa. Antti Nylénin monologi­pamfletti Häviö (2018) kuvaa karusti sanatyöläisen elon lain­alaisuudet.

Häviön inhorealistisesta kirjailijakuvasta voi lukea lisää täältä ja kirjan arvostelu löytyy täältä.

Keret­tiläisesti jo Vanhan salissa reilut 20 vuotta sitten tuumin, että juhlan kulungit varmaan kattai­sivat usean deby­tantin työtä hyväksi toviksi. Tuumin, kun säikähdykseltäni selvisin.

Ei, Erkko ei kuullut nulikan naukaisua.

Sama palkinto jaetaan taas ensi marraskuussa, ja mainioita esikoisteoksia on jo ehtinyt ilmestyä tänäkin vuonna.

Järkeistäminen ja leikkaamiset jatkuvat niin liikeyrityksissä kuin julkisella sektorillakin, mutta onneksi kirjoittamisen tukijoita kuitenkin yhä on. Seuraavassa niistä muutama.

Vapun tienoilla WSOY:n kirjallisuussäätiö julkistaa kaikki apurahojensa saajat. Viime vuonna 877 700 euron potista jaettiin lähinnä 3–5 000 euron summia kaikkiaan 222 kappaletta. Jokaisen saajan nimi löytyy säätiön nettisivulta.

Otavan kirjasäätiö puolestaan jakoi omat kuluvan vuoden apurahansa jo viime viikolla, mutta saajien nimiä sillä ei ole tapana kertoa. Otava-konserni puolestaan korostaa oman toimintansa perus­arvojen esittelyssä ”avoimuutta” – kuten varmaan kaikki firmat mielellään tekevät.

Kokonaissumman Otavan kirjasäätiö kertoo. Nyt se oli 630 000 euroa. Se jakaa apurahoja kaksi kertaa vuodessa, yhteensä keskimäärin miljoona euroa vuodessa.

Lisäksi Uudenmaankadulta tiedotettiin viidestä kirjallisuuspalkinnosta, kukin 15­000 euroa. Ne kaikki menivät Otavan kirjailijakuntaan kuuluville tekijöille.

Kaikkein pahimpien puheiden mukaan apurahojakaan ei Otavasta liikene muille kuin omille tekijöille – tai sellaisille, joita halutaan houkutella Otavaan.

Ne puheet eivät ole ainakaan koko totuus. Tunnen työskentelyapurahan saajia, jotka eivät ole koskaan julkaisseet Otavan kautta mitään.

Otavan kirjasäätiön asioista puhuu sen hallituksen jäsen, Otavan tietokirjakustantamisen kustannusjohtaja Eva Reenpää.

”Palkinnonsaajina on ollut niin Otavan kuin muidenkin kustantajien julkaisemia kirjailijoita”, hän toteaa. ”Esimerkiksi Kaarina Helakisa -palkinnon on saanut Salla Simukka ja Tietokirjapalkinnon Henrik Meinander. Säätiö myös palkitsee suomentajia, joiden käännöksiä julkaisevat useat kustantajat.”

Kysymykseen siitä, miksi säätiö ei julkista apurahan saajien nimiä Reenpää vastaa, että he ”voivat luonnollisesti ilmoittaa vapaasti saamistaan apurahoista”.

WSOY:n kirjallisuussäätiön asiamies on Annaliina Rintala, valtavan tuotantonsa Otavalla julkaisseen kirjailija Paavo Rintalan (1930–1999) tytär. Hän muistuttaa heti johtavansa itsenäistä säätiötä, vaikka sen päätökset tekevässä hallituksessa istuukin myös WSOY:n väkeä.

Muista kustantamoista WSOY:n säätiön palkinnoille ovat päässeet esimerkiksi Tommi Uschanov (Teos) ja Seppo Lahtinen (Sammakko) vuonna 2017. Tunnustuspalkinnot ovat 12 000 euroa ja julkistetaan aina lokakuun alussa.

Vuodesta 2011 alkaen WSOY on kuulunut ruotsalaiseen Bonnier-konserniin. Sen omistukseen kuuluvat myös Tammi, Johnny Kniga ja Readme.

”Kaunokirjallisuuden puolella tausta näkyy, mutta senkin kohdalla melko suuri osa apurahoista menee muille kuin Bonnieriin kuuluvien kustantamoiden kirjailijoille”, Rintala summaa netistä löytyviä listoja. ”Muissa kategorioissa eli tieto- ja lastenkirjallisuudessa ei ole havaittavissa minkäänlaista vetoa kotiinpäin.”

Rintala ihmettelee Otavan vaikenemista.

”Olisin iloinen, jos he julkistaisivat myös apurahojen saajien nimet”, hän sanoo. ”Kun kuitenkin päätöksiä tehdessä hiukan aina otamme huomioon sen, mitä muut tahot myöntävät.”

Säätiöistä myös etenkin Kordelin ja Wihuri ovat edelleen merkittäviä kirjoittamisen tukijoita, vaikka niukkuuden aikaa eletään.

Sivusta katsoen kulttuurirahoituksen ainoat tämän hetken hurjan kivat duunit löytyvät Koneen säätiöstä. Pääomaa on, samoin tahtoa ja uskallusta tukea taatusti ehdottoman epäkaupallisiakin hankkeita, uutta luovaa hulluutta.


Kirjallisuuden puolella sellainen oli esimerkiksi Mahdollisen Kirjallisuuden Seuran piirissä kehitelty ”proseduraalinen kollektiiviromaani” Ihmiskokeita: yhteensä 4­200 sivua 14 kirjoittajalta ja 15 eri nidettä, joista yksi oli ”masterversio” ja muut sen pohjalta muokattuja ynnä laajennettuja henkilökohtaisia versioita.

Sen taiteellisemmaksi ei kirjallisuus voi tulla.

Muinainen lipunlaskostus palaa mieleeni tasaisin väliajoin. Tarkemmin sanoen kerran vuodessa, kun löydän postistani Suomen kulttuurirahaston vuosikertomuksen.

Kaksi­osainen, painava ja kaikin puolin juhlava graa­finen taidon­näyte paka­taan kartonki­kuoreen, joka täytyy avata, jos haluaa saada selville, onko niteet viimeinkin sidottu oikein nahkaselkämyksiin.

Kerran vuodessa palaan nulikaksi. Aprikoin, miten monta työskentelyn mahdollistavaa apurahaa kulttuurirahasto voisi jakaa lisää, jos se luopuisi tekemästä itsestään numeron ja julkaisisi katsauksensa vain netissä?

KORJAUS ke 3.4. klo 15.20: Eva Reenpää ei johda Otavan kirjasäätiötä; sen hallituksen puheenjohtaja on Olli Reenpää. Kyse on yksityisestä säätiöstä, joka ei kuulu Otava-konserniin. Apurahoja säätiö jakaa kahdesti vuodessa, ei pelkästään maaliskuussa kuten aiemmin jutussa kirjoitettiin.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Suomen futuristisin huoltoasema tuli myyntiin – lähtöhinta 10 000 euroa

  2. 2

   Analyysi: Putous kerää nyt televisiossa historiallisen vähän katsojia, eikä se ole mikään ihme – ohjelmaa vaivaa sama ilmiö kuin koko suomalaista tv-viihdettä

  3. 3

   Mies tuomittiin viideksi vuodeksi vankeuteen Itä-Helsingissä tapahtuneista lapsen raiskauksista ja hyväksi­käytöstä

  4. 4

   Maasta poistaminen keskeytettiin, kun sidottu mies rikkoi kahleensa ja yritti purra poliisia Helsinki-Vantaan lentokentällä

  5. 5

   Isä sai taas tuomion tyttärensä raiskauksista, vuosia sitten hänet oli tuomittu vanhempaan tyttäreen kohdistuneista seksuaalirikoksista

  6. 6

   ”Kuplapoikasairautta” poteneet lapset parannettiin hi-viruksen avulla

  7. 7

   Jussi Karppinen oli asuntokaupan vallankumouksellinen, jolla oli idea – Vain kaksi vuotta myöhemmin tuho oli lähes täydellinen

   Tilaajille
  8. 8

   Haagan puukotuksen uhri joutuu piiloutumaan myös entisen miehensä veljeltä – Epäilty puukottaja uhkailee naista videolla

  9. 9

   Jussi Halla-ahon blogikirjoituksista ja ”ihmiskäsityksestä” tuli hidaste perussuomalaisten hallitustielle – Näin Halla-aho kirjoitti vähemmistöistä vuosikymmen sitten

  10. 10

   Timo Soini jättää politiikan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jussi Halla-ahon blogikirjoituksista ja ”ihmiskäsityksestä” tuli hidaste perussuomalaisten hallitustielle – Näin Halla-aho kirjoitti vähemmistöistä vuosikymmen sitten

  2. 2

   Kommentti: Vasemmiston temppu näyttää, miten tähti­ehdokkailla hämätään äänestäjiä eurovaaleissa

  3. 3

   Helsingissä on jo alueita, joilla yli puolet pikku­lapsista on vieraskielisiä – Hilja Alava, 2, oppii sujuvasti somalia

  4. 4

   Tiedätkö, mitä tämä pienen pieni kolmio auton bensa­mittarissa tarkoittaa? Nerokas apuväline ilmestyi kojelautoihin 30 vuotta sitten

  5. 5

   Jussi Karppinen oli asuntokaupan vallankumouksellinen, jolla oli idea – Vain kaksi vuotta myöhemmin tuho oli lähes täydellinen

   Tilaajille
  6. 6

   Isä sai taas tuomion tyttärensä raiskauksista, vuosia sitten hänet oli tuomittu vanhempaan tyttäreen kohdistuneista seksuaalirikoksista

  7. 7

   ”Ministeri juhlii sitä, että alkoholisoitunut näpistelijä saadaan vankilaan” – Rikosoikeuden professori Kimmo Nuotio arvostelee Suomen kriminaalipolitiikkaa

  8. 8

   Timo Soini jättää politiikan

  9. 9

   Miksi tuo komea mies on kiinnostunut minusta, mietti Tuula Visa – Nyt hän pyörittää yhden naisen etsivätoimistoa ja takoo järkeä rakastuneiden naisten päähän

   Tilaajille
  10. 10

   Yksi kartta näyttää, kuinka raju kirkon jäsenkato on tällä vuosikymmenellä ollut: ”Ei tätä kehitystä tempuilla tai saarnoilla muuteta”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Notre Dame jälleenrakennetaan viidessä vuodessa, lupaa presidentti Macron

  2. 2

   Ääniensä näköinen Suomi on kirjava ja pohjasta paksu – HS:n erikoisartikkeli piirtää vaalituloksen kartalle

  3. 3

   Vaalitulos ratkesi äärimmäisen niukasti: Sdp suurin, vaali­päivän äänivyöry toi perus­suomalaiset lähes tasoihin – lue HS:n analyysit tuloksesta

  4. 4

   Jussi Halla-ahon mukaan perussuomalaiset on nyt ”normaali osa järjestelmää”, mutta nämä vaalilähetyksessä nähdyt käsimerkit osoittavat muuta

  5. 5

   Lähetykseen kätketty gps-paikannin paljasti järjestelmällisen varastelun Postin logistiikka­keskuksessa – saaliin arvo lähes 60 000 euroa

  6. 6

   Jussi Halla-ahon blogikirjoituksista ja ”ihmiskäsityksestä” tuli hidaste perussuomalaisten hallitustielle – Näin Halla-aho kirjoitti vähemmistöistä vuosikymmen sitten

  7. 7

   Näin Ozan Yanar, Paavo Väyrynen, Touko Aalto ja muut eduskunnasta pudonneet kommentoivat tappiotaan

  8. 8

   Moni on ryhtynyt paistamaan neitsytoliivi­öljyllä, vaikka vanha tieto syöpäriskistä pätee yhä – Nämä terveysfaktat jokaisen on syytä tietää oliiviöljystä

  9. 9

   Maiju Järvisen 7-vuotias poika eristettiin luokassa muista sermeillä – Tänä keväänä hän on viimein pystynyt kertomaan, miltä opetus­suunnitelman painottama ”inkluusio” oikeasti tuntuu

   Tilaajille
  10. 10

   Long Yiru on ihaillut Kimi Räikköstä 15 vuotta – Kun kiinalaisfani vihdoin tunnusti sankarilleen rakkauttaan, vastaus oli puhdasta Räikköstä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää