Majander    |   Blogi

Miksi ostaisit uuden kirjan, jos saat sen Celiasta ilmaiseksi äänikirjana?

Saadakseen tunnukset äänikirjoja tuottavaan Celiaan pitäisi olla lukemista haittaava vamma. Moni kustantaja manaa, että sääntöä rikotaan härskisti ja saantiin riittää pelkkä maitoallergia.

Jos tekstin lukeminen ei suju esimerkiksi lukihäiriön tai näkövamman tähden, äänikirja auttaa. Sellaisia saa ilmaiseksi opetus- ja kulttuuriministeriön ylläpitämästä Celiasta, jonka tarkoitus on mitä kannatettavin: tasa-arvoistaa sivistymistä, oppimista ja iloa.

”Kuuntele suoraan verkosta”, Celia otsikoi palveluaan. Sekä: ”Saavutettavasti kanssasi”.

Celia tuottaa suomalaisten kustantajien nimikkeitä jopa tuhat uutta äänikirjaa vuodessa eli noin 30 prosenttia kaikesta Suomessa julkaistavasta kauno- ja tietokirjallisuudesta. Yhteensä sen äänikirjoja on jo yli 40 000.

”Palvelut on lain perusteella rajattu ainoastaan lukemisesteisille henkilöille”, Celia tiedottaa. ”Pelkästään heikko suomen tai ruotsin kielen taito ei oikeuta Celian kirjojen käyttöön. Henkilöllä täytyy olla vammasta tai sairaudesta tai niihin rinnastettavasta syystä johtuva vaikeus lukea tekstiä.”

Toisin sanoen esimerkiksi Mikael Jungnerilla ei ole oikeutta käyttää Celian palveluita, vaikka hänestä painettu kirja onkin vanhanaikainen ja huono käyttöliittymä.

Celian linjaus on hyvä, mutta sen toteuttaminen on tuskastuttanut kirjojen kustantajia jo pidemmän aikaa.

”Niin, joku näkövamma kai pitäisi olla”, eräskin toimitusjohtaja toteaa. ”Mutta käytännössä Celian palveluja voi käyttää, vaikka olisi vain allerginen maidolle.”

”Jos menet kirjastoon sanomaan, että isoäidillä on huonot jalat ja surkea näkö, saisinko Celian tunnarit, niin kyllä ne sulle annetaan”, toinen luonnehtii.

Äänikirjan tekeminen ei ole ihan halpaa. Mutta niinkin on käynyt, että samaan aikaan saman studion yhdessä kopissa yksi ääninäyttelijä lukee samaa kirjaa Celialle ja viereisessä kopissa toinen kaupalliselle kustantajalle.

Kenenkään mielestä siinä ei ole mitään järkeä.

”Aina harkitsemme äänikirjan julkaisemisen aikataulua”, kolmas johtaja jatkaa. ”Joidenkin nimikkeiden kohdalla haluamme myydä painettua kirjaa puoli vuotta tai jopa vuoden, ennen kuin teemme äänikirjan. Celia puolestaan etenee omissa hankkeissaan omalla aikataulullaan.”

Julkisesti yksikään kustantaja ei halua kaiuttaa näräänsä, ollaanhan tässä hyvällä ja lakisääteisellä asialla, joten viralliset puheenvuorot esittää Suomen kustannusyhdistyksen johtaja Sakari Laiho, tunnettu sovittelija.

Laihon mukaan yhdistys tekee parhaillaan tiivistä yhteistyötä Celian kanssa. Sopimus hyvistä käytännöistä on kuulemma oikolukua vaille valmis. Tarkoitus on, että resursseja ei enää tuhlata tuplatyöhön ja että äänikirjasta saadaan kerralla laadukas.

Laiho kertoo, että ristiriitoja on ollut joidenkin tekijän­oikeudellisten markki­nointiin liittyvien asioiden kohdalla. Celia on nettisivullaan esimerkiksi käyttänyt omien tuotteidensa esittelyssä kaupallisten tuotteiden kansikuvia – joita suomalaisilla kustantajilla ei välttämättä ole edes oikeutta luovuttaa eteenpäin.

”Tällaiset tapaukset ovat perustuneet väärinkäsityksiin”, Laiho luonnehtii.

Toinen myös Sakari Laihon mukaan huolta aiheuttanut seikka on juuri se, miten huolehditaan siitä, että Celian tuotteet tosiaan pysyvät vain niille tarkoitetun asiakasryhmän piirissä.

Näkövammaisille alettiin tehdä äänikirjoja jo ajat sitten, mutta kaupallisella puolella äänikirja sai jalansijaan vasta vuonna 2016, kun ruotsalaiset suoratoistopalvelut Storytel ja BookBeat ryhtyivät toimimaan myös Suomessa. Pitkään laskusuunnassa olleella kirja-alalla nyt vain äänikirjalla on hyvät kasvunäkymät, joten se herättää myös intohimoja aivan eri tavalla kuin takavuosina.

”Markkinoinnissa täytyy selkeästi tuoda esiin, että Celia on erikoisryhmän kirjasto – ja että se ei kuulu kaikille”, Laiho linjaa. ”Ei siis sinulle eikä minulle.”

”Mutta nämä ovat pieniä ongelmia, eikä niistä kannata tehdä isoa härkästä. Teemme hyvää yhteistyötä Celian kanssa.”

Järjestelmän täydelliseen aukottomuuteen ei usko edes Celian asiakkuusjohtaja Minna von Zansen.

”Mutta aikamoista pokkaa huijaaminen vaatii”, hän sanoo. ”Sen, että menet kirjastoon ja valehtelet.”

Tekijän­oikeuslain 17. pykälä määrittelee, kenelle Celian aineistoa tuotetaan ja annetaan.

”Ihmiset eivät voi itse ilmoittautua käyttäjäksi palveluumme”, von Zansen kertoo. ”Osalla esimerkiksi kuntoutushoitaja välittää tiedon lukemisesteisyydestä. Useimmissa tapauksissa välittäjä on erityisopettaja koulussa tai kirjastovirkailija, joka käy keskustelun asiakkaaksi haluavan henkilön kanssa.”

Entä jos minä kampaan tukkani, otan uskottavimman ilmeeni ja menen ja pyydän käyttäjätunnuksia sokeutuneelle mummolle, joka ei itse kykene liikkeelle? Uskotaanko minua?

Ja olisiko mummolla sydäntä sanoa auttajalleen ei, jos hän pyytäisi saada kuulla saman herkun?

”Jos asiakkaaksi haluava ei itse pääse kirjastoon, häneltä tarvitaan valtakirja”, von Zansen vastaa. ”Hänen täytyy suostua käyttösääntöihin, sinä et voi suostua niihin hänen puolestaan.”

Alle 15-vuotiaiden lasten kohdalla vanhempien täytyy antaa vakuutus käyttösääntöjen noudattamisesta.

Useimmissa von Zansenin tietoon tulleissa rikkeissä on ollut kyse väärinkäsityksistä. Esimerkiksi nyt jo poistumassa olevia cd-muotoisia äänikirjoja on saatettu myydä kirpparilla tai lahjoittaa pois.

”Kun sanotaan, että kirjastossa siellä ja toisessa tuolla on annettu tunnuksia väärin perustein, kukaan ei lopulta tiedä, kuka on antanut ja kenelle. Selvitysjälki ei johda mihinkään. Vaikuttaa siltä, että kysymys on pelkistä huhuista.”

Huhut saattavat lähteä liikkeelle vaikkapa siitä, että kaikki lukemisesteet eivät näy päällepäin, joten vierestä tunnusten luovuttamista seuraava ihminen ei todellakaan voi tietää, mistä on kysymys.

Takaisin ensimmäiseen toimitusjohtajaan.

”Suomalaiset ovat kilttiä kansaa”, hän sanoo. ”Harva edes tuntee tätä porsaanreikää, saati ainakaan erityisemmin haluasi käyttää sitä.”

Joten pidetään Celia asiaankuuluvien ihmisten hienona salaisuutena.

Mikä tarkoittaa sitä, että tätä tekstiä ei saa jakaa rosvoille. Joku raja ja tolkku pitää olla lukunälälläkin.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Selvitysmies tuhoaisi Juha Sipilän luomuksen: valtio saisi kahden miljardin euron varat takaisin

  2. 2

   Boris Johnsonille täydellinen nöyryytys Luxemburgissa: jätti tiedotustilaisuuden väliin ilmeisesti siksi, ettei olisi buuaukselta saanut ääntään kuuluviin

  3. 3

   Poliisi julkaisi kuvan: Miehet murtautuivat asuntoon ja kävivät omistajan päälle keskellä päivää Sipoossa

  4. 4

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  5. 5

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  6. 6

   Avaruudesta löytyi pääkaupunkiseudun kokoinen kuollut tähti, joka painaa niin paljon, etteivät sen atomit pysy kasassa

  7. 7

   Ratikkakuski Dane Jozsefin oivallus johti upeaan hääkuvaan: ”Tuli aivan positiivinen fiilis, että nyt tein oikein”

  8. 8

   Mol.fi-työpaikkasivusto jäi ajastaan jälkeen, lähiaikoina avattavan uuden palvelun luvataan mullistavan suomalaisen työelämän

  9. 9

   Hallituksessa on viriämässä kova poliittinen taisto Kelan johtajasta

  10. 10

   Lankku on teho­liike, mutta nämä 5 muunnelmaa ovat vielä tehokkaampia

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  2. 2

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  3. 3

   Poliisi julkaisi kuvan: Miehet murtautuivat asuntoon ja kävivät omistajan päälle keskellä päivää Sipoossa

  4. 4

   Ratikkakuski Dane Jozsefin oivallus johti upeaan hääkuvaan: ”Tuli aivan positiivinen fiilis, että nyt tein oikein”

  5. 5

   Lankku on teho­liike, mutta nämä 5 muunnelmaa ovat vielä tehokkaampia

   Tilaajille
  6. 6

   Nämä kuvat osoittavat, että iskut Saudi-Arabian öljy­laitoksiin tehtiin Iranin tai Irakin suunnasta, sanoo Yhdysvallat – Mutta kuvista ilmenee myös risti­riitaisuus

  7. 7

   Näin kodin viikko­siivous sujuu kahdeksan sijaan 1,5 tunnissa – Kansalais­opistojen opettajat kertovat, miten arkea voi helpottaa

  8. 8

   Alkavalla viikolla on luvassa yöpakkasia, mustaa jäätä ja jopa lumikuuroja

  9. 9

   Kasperi Saari, 67, harrastaa hotellien omistamista, ja pian hän avaa Helsinkiin maailman suurimman ketjun huippu­hotellin

   Tilaajille
  10. 10

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sadattuhannet kodit uhkaavat menettää arvonsa – Suomeen on kehittynyt kahdet asunto­markkinat, ja asian­tuntijan mukaan enää kolme aluetta on turvassa

   Tilaajille
  2. 2

   Teini-ikäinen kilpauimari hylättiin liian paljastavan uima­puvun vuoksi Yhdys­valloissa – käytti samaa asua kuin kaikki muutkin

  3. 3

   Joukko suomalaisnaisia riisuuntui kameralle kertoakseen kehohäpeästä ja sen kukistamisesta – ”Olen yhä keskeneräinen, mutta sairaudesta olen päässyt”

   Tilaajille
  4. 4

   Seitsemän vuoden parisuhdekriisi on vanhentunut käsite: On olemassa toinen hetki, jolloin eroriski kasvaa selvästi

   Tilaajille
  5. 5

   Maailman parhaat luontokuvat valitaan taas kymmenientuhansien kuvien joukosta: HS näyttää 14 huippuotosta

  6. 6

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  7. 7

   Suoliston bakteerit määrittävät, miten ihminen voi, ja niitä ohjaa ravintomme – Suomalainen huippu­tutkija kertoo, millaista ruoka­valiota bakteerit janoavat

   Tilaajille
  8. 8

   Suomella on työhullu ulkoministeri, joka lähettää alaisille sähköpostia keskellä yötä ja joka puuhasi ensitöikseen yhden rauhansopimuksen

  9. 9

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  10. 10

   Ratsastajat ovat aiempaa isompia, ja moni talli on päätynyt asettamaan paino­rajoja: ”Aihe on monelle yli 40-vuotiaalle naiselle hirvittävän herkkä”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää