Majander    |   Blogi

Kirjailijoiden keskinäinen haukkumissota on suurta herkkua

Että kehtaavatkin nuoret kokeilijat huijata vanhaa kirjallisuuspoliisia.

Kaikki alkoi 12. helmikuuta tänä vuonna, kun kirjallisuuslehti Nuori Voima julkaisi verkkosivullaan kirjailija Jaakko Yli-Juonikkaan laatiman arvion kirjailija Harry Salmenniemen teoksesta Delfiinimeditaatio ja muita novelleja.

Paitsi kirjailijoita he ovat kai myös jonkin sortin kavereita ja ainakin molemmat Siltala-kustantamon tekijöitä sekä siellä kustannustoimittaja Antti Arnkilin hoivissa. Kumpikin kokeellisen kirjallisuuden keskeinen airut lähti Otavasta Siltalaan Arnkilin perässä. Ehkä rosoinen Sörnäinen sopii heille paremmin kuin graniittinen Uudenmaankatu. Yli-Juonikas tosin asuu Turussa ja Salmennieni Jyväskylässä.

Selvä se, että korostetun kollegiaalinen lähtökohta puolueettoman kritiikin laatimiseen oli jokseenkin... arveluttava.

Vaan väliäkö hällä, kun kumpikin on lujasti oikeuden eli kehittyvän kirjallisuuden puolella! Kuten toki myös Nuori Voima -lehti.

Arvio on pitkä, paneutuva ja näkemyksellinen. Kovin kiittäväkin. Kunnes Yli-Juonikas tekstinsä loppupuolella topakoituu hyökkäykseen:

...pyhiksi miellettyjä suomalaisuuden ikoneja tölvitään räävittömällä vihapuheella. Tässä Salmenniemen tavallisesti suvereeni tyylitaju pettää pahan kerran. Hän jää jankkaamaan samaa sanaa, luonnehtii niin Rytiä, Paasikiveä kuin Ahtisaartakin samalla sanalla ”kakkapillu”.

Sekä:

On vaikea ymmärtää, miten etabloitunut kirjailija tulee suoltaneeksi yleisönsä silmille jotain tällaista – etenkin kun hän itse on kätellyt televisiossa tasavaltamme presidenttiä.

Taisteluhanska oli heitetty. Kaksintaiteluun.

Pian verkkojulkaisun jälkeen ilmestyi Nuoren Voiman printtinumero 1/2019, jossa Salmenniemi vastasi kritiikkiin syyttämällä Yli-Juonikasta täydellisestä huumorintajuttomuudesta.

Lisäksi Salmenniemi kehotti miettimään, millaista kirjallisuutta syntyy, jos koira eli apurahakirjailija ei saa purra ruokkivaa kättä eli yhteiskuntaa instituutioineen. Sitä paitsi:

”Saatan olla etabloitunut suomalainen kirjailija, mutta kuitenkin elän köyhyysrajan tuntumassa. Viisi vuotta sitten olin todella köyhä; nyt olen enää vähävarainen.”

Voi sentään.

Samassa numerossa myös kriitikko Yli-Juonikas vastasi Salmenniemeltä saamaansa vastaukseen. Esimerkiksi näin kirjallisuustieteellisesti Delfiinimeditaation olemuksesta:

”Tuleeko teos uusintaneeksi jotakin haitallista, biologis­essentiaalikseksi miellettyä rakennetta?”

No niinpä.

Samalla Yli-Juonikas – nimi ei ole keksitty – myös paljasti omien Onnen Tiirikka -yhtiöidensä vakavat talousvaikeudet ja kirjanpitoepäselvyydet. Toisin sanoen myös kritiikin laatija eli vaikeaa aikaa, ei ainoastaan Delfiinimeditaation tekijä.

Mitähän hemmettiä tämä nyt oikein on? Kaiken lisäksi vielä johtaja Uuno Turhapuron kaltainen pisnismieskin.

Hällä väliä. Olennaista oli se, että kirjallisuutemme kirkasotsaiset pelastajat olivat siis riidoissa paitsi toistensa myös verottajan kanssa, kenties muunkin virkavallan.

Tositelevisiosta en välitä, mutta tätä moskaa oli saatava lisää!

Sitä tuli. Seuraavassa numerossa Salmenniemi rysäytti helvetin portit lopullisesti auki. Entinen ystävä Yli-Juonikas on hänen mukaansa paitsi varaton myös katala ja katkera ihminen, vaimon jättämä surkimus, jonka lisensiaattityö vilisee asiavirheitä.

”Keskustelua seuranneelle lienee ilmeistä, että Yli-Juonikas on tällä hetkellä syvissä ongelmissa ja että kollegoiden menestys saa hänessä aikaan suorastaan raivokasta kateutta”, Salmenniemi kirjoitti.

Viereisellä sivulla Yli-Juonikas ihmetteli, ”miksi NV julkaisee tällaista” ja että ”Harrilla asiat eivät ole hyvin”.

Olin riemuissani: herrojen kalisteluhan on hauskempaa kuin heidän kaunokirjallisuutensa yhteensä!

Reipas riita raikastaa ilmaa. Eikä faktoilla ole niin väliä, kun käynnissä on jäsentenväliset. Siinähän mättävät. Kiva kun roiskuu.

Juuri ilmestyneessä tuoreimmassa numerossa äänessä on enää Salmenniemi. Esimerkiksi näin:

”Vastineessaan minun vastineeseeni, joka oli vastaus Jaakko Yli-Juonikkaan minulle kirjoittamaan vastineeseen, Jaakko Yli-Juonikas yrittää taikoa minut näkyvistä ja häivyttää myös yhteisen menneisyytemme.”

Jep. Kaunokirjallisuuden Kauniit ja rohkeat. Eikös siellä kuitenkin seuraavalla tuotantokaudella taas palata yhteen ja mennä uudelleen vihille? Pojilla on siis vielä toivoa.

Lisäksi tulkitsen Yli-Juonikkaan vaikenemisen uudessa numerossa niin, että hän on jo saanut oman lääkityksensä kohdalleen.

Salmenniemellä sen sijaan sakkaa yhä. Hän jopa luettelee kymmenet sairautensa ja ilmoittaa kiikkuvansa kuilun reunalla:

”Tapaan tytärtäni enää vain kaksi viikonloppua kuussa. Omistusasuntoni tulen menettämään vuoden lopussa, ellei joku kirjallisuuspalkinto löystytä hirttosilmukkaani.”

Eihän tämä ole enää ollenkaan hauskaa.

Tämähän ylittää jo faksit, joita eräs keskeinen kirjallinen vaikuttaja taannoin lähetti öisin Hesarin kulttuuritoimitukseen, ilmeisen päissään. Tai entisaikojen Parnassossa julkaistut niin sanotut puheenvuorot ynnä loputtomat väännöt niiltä kriitikoilta, jotka eivät ole koskaan erehtyneet missään.

Tai... Ahaa!

Nuoren Voiman toinen päätoimittaja Vesa Rantama, vieläkö aiotte jatkaa sairauskertomuksen julkaisemista?

”Saattaa olla”, Rantama vastaa. ”Hienoa, jos se keskustelu kiinnostaa!”

Päätoimittaja Rantama, onko lehtesi todella NV vai sittenkin MV?

”Kieltämättä keskustelu on saanut erikoisen suunnan”, Rantama tasapainoilee.

En tunne kumpaakaan kirjallista performanssitaiteilijaa ollenkaan.

Mutta tiedän, että Harry Salmenniemen ja Jaakko Yli-Juonikkaan perheiden on nähty vierailevan toistensa luona hyvässä sovussa. Tähdennän että: edelleen.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Selvitysmies tuhoaisi Juha Sipilän luomuksen: valtio saisi kahden miljardin euron varat takaisin

  2. 2

   Boris Johnsonille täydellinen nöyryytys Luxemburgissa: jätti tiedotustilaisuuden väliin ilmeisesti siksi, ettei olisi buuaukselta saanut ääntään kuuluviin

  3. 3

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  4. 4

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  5. 5

   Poliisi julkaisi kuvan: Miehet murtautuivat asuntoon ja kävivät omistajan päälle keskellä päivää Sipoossa

  6. 6

   Avaruudesta löytyi pääkaupunkiseudun kokoinen kuollut tähti, joka painaa niin paljon, etteivät sen atomit pysy kasassa

  7. 7

   Ratikkakuski Dane Jozsefin oivallus johti upeaan hääkuvaan: ”Tuli aivan positiivinen fiilis, että nyt tein oikein”

  8. 8

   Hallituksessa on viriämässä kova poliittinen taisto Kelan johtajasta

  9. 9

   Mol.fi-työpaikkasivusto jäi ajastaan jälkeen, lähiaikoina avattavan uuden palvelun luvataan mullistavan suomalaisen työelämän

  10. 10

   Facebook esitteli keskus­pankkiireille virtuaali­valuuttaansa, Suomen Pankin edustaja ei vakuuttunut: ”Puolivillainen”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  2. 2

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  3. 3

   Poliisi julkaisi kuvan: Miehet murtautuivat asuntoon ja kävivät omistajan päälle keskellä päivää Sipoossa

  4. 4

   Ratikkakuski Dane Jozsefin oivallus johti upeaan hääkuvaan: ”Tuli aivan positiivinen fiilis, että nyt tein oikein”

  5. 5

   Lankku on teho­liike, mutta nämä 5 muunnelmaa ovat vielä tehokkaampia

   Tilaajille
  6. 6

   Nämä kuvat osoittavat, että iskut Saudi-Arabian öljy­laitoksiin tehtiin Iranin tai Irakin suunnasta, sanoo Yhdysvallat – Mutta kuvista ilmenee myös risti­riitaisuus

  7. 7

   Näin kodin viikko­siivous sujuu kahdeksan sijaan 1,5 tunnissa – Kansalais­opistojen opettajat kertovat, miten arkea voi helpottaa

  8. 8

   Alkavalla viikolla on luvassa yöpakkasia, mustaa jäätä ja jopa lumikuuroja

  9. 9

   Kasperi Saari, 67, harrastaa hotellien omistamista, ja pian hän avaa Helsinkiin maailman suurimman ketjun huippu­hotellin

   Tilaajille
  10. 10

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sadattuhannet kodit uhkaavat menettää arvonsa – Suomeen on kehittynyt kahdet asunto­markkinat, ja asian­tuntijan mukaan enää kolme aluetta on turvassa

   Tilaajille
  2. 2

   Teini-ikäinen kilpauimari hylättiin liian paljastavan uima­puvun vuoksi Yhdys­valloissa – käytti samaa asua kuin kaikki muutkin

  3. 3

   Joukko suomalaisnaisia riisuuntui kameralle kertoakseen kehohäpeästä ja sen kukistamisesta – ”Olen yhä keskeneräinen, mutta sairaudesta olen päässyt”

   Tilaajille
  4. 4

   Seitsemän vuoden parisuhdekriisi on vanhentunut käsite: On olemassa toinen hetki, jolloin eroriski kasvaa selvästi

   Tilaajille
  5. 5

   Maailman parhaat luontokuvat valitaan taas kymmenientuhansien kuvien joukosta: HS näyttää 14 huippuotosta

  6. 6

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  7. 7

   Suoliston bakteerit määrittävät, miten ihminen voi, ja niitä ohjaa ravintomme – Suomalainen huippu­tutkija kertoo, millaista ruoka­valiota bakteerit janoavat

   Tilaajille
  8. 8

   Suomella on työhullu ulkoministeri, joka lähettää alaisille sähköpostia keskellä yötä ja joka puuhasi ensitöikseen yhden rauhansopimuksen

  9. 9

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  10. 10

   Ratsastajat ovat aiempaa isompia, ja moni talli on päätynyt asettamaan paino­rajoja: ”Aihe on monelle yli 40-vuotiaalle naiselle hirvittävän herkkä”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää