Majander    |   Blogi

Desantti Arvi Tikka souti Äänisjärven yli Suomeen tekemään pahoja ja jäi heti kiinni – Lukijat paljastivat kohtalon

Kiitos valppaille lukijoilleni. Ilman teitä isotätini kohtalo Neuvosto-Karjalassa olisi jäänyt arvoitukseksi.

Desantit ovat vakoojia, joita Neuvostoliitto lähetti sodan aikana Suomeen. Monet heistä olivat joko syntyjään suomalaisia tai suomensukuisia, koska kieltä piti osata, jotta ei paljastuisi oitis.

Tunnetuin heistä oli Yhdysvalloissa syntynyt Kerttu Nuorteva, josta Ohto Mannisen julkaisi tutkimuksen Kerttu Nuorteva: Neuvostokaunotar vakoilujohtajana vuonna 2006. Jörn Donnerin Nuorteva-elokuva Kuulustelu valmistui vuonna 2009.

Neuvosto-Karjalan kommunistijohtoon kuuluneen miehen tyttären kohdalla ainekset ovat poikkeuksellisen kiehtovat. Nuorteva hyppäsi kevättalvella 1942 laskuvarjolla Lahnustan kylän tienoille Vihdissä.

Suurin osa desanteista ujuttautui Suomeen perinteisempään tapaan: kävellen tai hiihtäen korpimaiden kautta. Tai soutaen, kuten isotätini Hildan mies Arvi Tikka.

Tuoreessa tutkimuksessaan Vihollinen keskellämme. Desantit Suomessa 1939–1944 Atso Haapanen kertoo, miten se sujui:

”Tikka tuli soutaen elokuun 3. päivänä soutamalla Äänisen Suurlahden yli. Mies oli siviilipuvussa ja aseistettu. Hän oli lähtenyt matkaan vihollisen hallussa olevan Tuban kylän lähellä olevalta rannalta. Miehen tarkoituksena oli pyrkiä suomalaisten selustaan, järjestää siellä partisaaniosastoja tekemään tuhoa suomalaisten sotajoukkojen selustassa.”

Hilda oli nainut hurjan miehen. Luja oli Kerttu Nuortevakin: hän vaikeni kuulusteluissa monta kuukautta.

Pitää kuitenkin muistaa, että maailmanvallankumouksen levittäminen oli kunnia, josta ei kannattanut Stalinin aikana edes yrittää kieltäytyä.

Suomalaisten hallussa olevalle Äänisniemelle, Lindoman kylän kohdalle Tikka saapui 4. elokuuta, ja sotilasvartio pidätti hänet heti. Jo syyskuussa hänet tuomittiin vakoilusta ja sotapetoksen yrityksestä elinkaudeksi kuritushuoneeseen.

Rauhanteon yhteydessä Kerttu Nuorteva palautettiin Neuvostoliittoon. Hänelle tosin tarjottiin mahdollisuutta siirtyä Suomesta länteen, mutta hän päätti toisin. Lokakuussa 1944 Nuorteva tuomittiin Neuvostoliitossa kymmeneksi vuodeksi vankileirille.

Takaisin Neuvostoliittoon halusi ja pääsi myös Arvi Tikka. Tietääkö joku teistä, hyvät lukijani, rangaistiinko häntä siellä kiinni jäämisestä?

Tikan sukulaisten tietojen mukaan ilmeisesti ei, sillä mies pääsi peräti päätoimittajaksi Petroskoissa.

Ohjaaja Timo Linnasalon elokuvassa Vartioitu kylä 1944 (1978) kainuulaisen rajakylän asukkaat piilottelevat ja suojelevat keskuudessaan desanttia, joka on alkujaan oman kylän poika, mutta loikannut Neuvostoliittoon – ja palannut siis sodan aikana salaa takaisin, tekemään mitä on määrätty.

Vaikeat tilanteet ja inhimillinen kärsimys ovat tietysti ikuisia, mutta vain syvästi suomettuneella 1970-luvulla desantti saatettiin esittää rauhan sotilaana. Jota pahat suomalaiset sotilaat jahtaavat.

Toki ainakin joitain desantteja suojeltiin joissakin taloissa, niin maaseudulla kuin kaupungeissakin. Mutta että kokonainen kylä yhtenä naisena, miehenä ja lapsena...

Desantit ja heille suojan tarjonneiden etappitalojen väen voi nähdä sisällissodan jatkona. Ajallista eroa oli vain 20 vuotta.

Ainakin Tikan suvun tapauksessa voi puhua nimenomaan veljessodan jatkosta: Äänisellä suomalaisten vangitsema Arvi lähettämässä sanaa jalkaväkirykmentti 8:n everstille, isoveljelleen Yrjö Tikalle siinä toivossa, että valkoisen Suomen pojat eivät ampuisi häntä...

Yleisesti ottaen desantteja – vakoilijoita, vihollisia – pelättiin, kuten lukijani Taisto Junkkari kirjoittaa sähköpostiviestissään:

”Olen kotoisin Kainuun Paltamosta. Vanhempani olivat syntyneet 1912 ja 1923. Sota-aikaan, kauan ennen syntymääni, desantit olivat todellakin puheenaihe, ja ehkä niitä nähtiin myös siellä missä niitä ei ollut.”

Junkkari muistaa elävästi äitinsä kertomuksen: Ajoin talvella reellä mäkeä alas ja siitä risteyksestä hyppäsi desantti reen jaloille ja löin sitä ohjaksilla kynsille niin tippu kyydistä.

”En ole voinut tarkistaa oliko tuo tarina totta, ja tekikö 19-vuotias äitini noin”, Junkkari kirjoittaa.

Voi sanoa, että ainakin pelon aiheuttamisessa desantit onnistuivat suuresti.

Haluan kiittää kaikkia valppaita lukijoitani. Ilman teitä isotätini kohtalo Neuvosto-Karjalassa olisi jäänyt arvoitukseksi.

Mielelläni kuulen vielä lisää, sillä pahan ajan ja vaikeiden vaiheiden tarinassa on yhä aukkoja. Arvi Tikka nousee kuin ongen koho pinnalle, vaikka painuu aina välillä upoksiin.

Sen jo tiedän, kiitos Anu Wartiovaaran, että siirtolaisia New Yorkissa seuloneen Ellis Islandin arkiston mukaan Hildan valtamerihöyry huhtikuussa 1912 oli Columbia.

Arvi puolestaan seilasi Amerikkaan vasta sisällissodan edellä, vuonna 1917. Kuten nyt tiedetään, siihen sotaan hän ryhtyi vasta myöhemmin.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Mies porasi ryyppykaveriaan päähän Lohjalla

  2. 2

   Ihmeelliset ”kavennuspömpelit” nostattavat epäuskoa Vantaalla: Edes kaupunki ei osaa selittää, mikä liikennejärjestelyn ajatus on

  3. 3

   Sänkyyn kelpaa kuka vain, mutta puolisoksi mies haluaa terävän naisen – Laaja tiede­artikkeli kertoo, mikä on älyn merkitys parin­muodostuksessa

   Tilaajille
  4. 4

   Jyrki Katainen valittiin Sitran johtoon yhden äänen erolla

  5. 5

   Miesten epäillään raiskanneen lapsia ja kuvanneen tekoja suorana verkkoon, poikkeuksellisista epäilyistä nostettiin syytteitä

  6. 6

   Unohtiko Antti Rinne, että pääministerin vapaus ottaa kantaa on rajallisempi kuin muiden?

  7. 7

   Tavoitteena oli pitää vaatetuotanto kotimaassa ja luoda työpaikkoja, mutta sitten Milla Welling kääntyi ely-keskuksen puoleen: ”Se oli absurdia, ajattelin, että olenko piilokamerassa”

  8. 8

   Vertailu väittää, että taksilla ajelu tulee halvemmaksi kuin oma auto – voiko se pitää paikkaansa?

  9. 9

   Naapuri paljasti aiemman asukkaan omin päin teettämän kylpyhuoneremontin – Voiko asunnon ostaja joutua vastuuseen amatööriasentajan virityksistä?

  10. 10

   Äiti teki Aada Hämäläisestä vahingossa someilmiön, ja pian harrastajapiirtäjälle sateli kymmeniä työtarjouksia – Soitimme

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sänkyyn kelpaa kuka vain, mutta puolisoksi mies haluaa terävän naisen – Laaja tiede­artikkeli kertoo, mikä on älyn merkitys parin­muodostuksessa

   Tilaajille
  2. 2

   Antti Rinnettä poikkeuksellisesti arvostellut vasemmiston Merja Kyllönen sai heti palautetta pää­ministeriltä – ”En varmaan koskaan enää piiskaa pää­ministeriä”

  3. 3

   ”Pirtua suoneen”, ”verinäyte krapulassa” – lääkäriopiskelijoiden alkoholikeskeinen bilekulttuuri yllätti uuden opiskelijan

  4. 4

   Tervetuloa 1970-luvulle: Vantaalla on autokorjaamo, jota on vaikea uskoa todeksi merkkikorjaamojen aikakautena

  5. 5

   Gravity-elokuvan virhe onkin tahallinen ja vitsi

  6. 6

   Teknologiasivusto: Nokian työn­tekijän virheestä aiheutunut tieto­vuoto paljasti, miten Venäjä valvoo kansalaisiaan yhtiön laitteiden avulla

  7. 7

   Kriitikkona ei voi toimia, jos ei tykkää mistään, sanoi Helena Ylänen – HS julkaisee seitsemän kirjoitusta legendaarisen elokuvatoimittajan kaikkien aikojen parhaista elokuvista

   Tilaajille
  8. 8

   Valtteri Bottas saapui Singaporen F1-varikolle paidassa, jonka teksti ei jätä mitään epäselväksi

  9. 9

   Tutkijat laskivat luontoon geenimuunneltuja hyttysiä ja saattoivat vahingossa kehittää uudenlaisia hybridihyttysiä

  10. 10

   Suomalaistutkimus: Masennuslääke vaikuttaa ihmisen elämään arvaamattomammin kuin tähän asti on ymmärretty

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sadattuhannet kodit uhkaavat menettää arvonsa – Suomeen on kehittynyt kahdet asunto­markkinat, ja asian­tuntijan mukaan enää kolme aluetta on turvassa

   Tilaajille
  2. 2

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  3. 3

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  4. 4

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  5. 5

   Hyvätuloiset ystävättäreni asuvat kaupungin vuokra-asunnoissa puoli-ilmaiseksi

  6. 6

   Suomalaistutkimus: Masennuslääke vaikuttaa ihmisen elämään arvaamattomammin kuin tähän asti on ymmärretty

   Tilaajille
  7. 7

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  8. 8

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  9. 9

   Toimittaja Sanna Ukkola ilmoitti irtisanoutuvansa Ylestä, jatkaa kuitenkin juontajana vuoden loppuun asti: ”On tiettyjä asioita, jotka ovat kumuloituneet”

  10. 10

   Ratsastajat ovat aiempaa isompia, ja moni talli on päätynyt asettamaan paino­rajoja: ”Aihe on monelle yli 40-vuotiaalle naiselle hirvittävän herkkä”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää