Majander    |   Blogi

Loirin elämäkerran ensimmäinen painos myytiin loppuun kahdessa päivässä – Kirja tuottaa tekijöilleen muhkean tilin

Ehkä uutuuskirjaa pitää lukea sonnien ajan vastaiskuna neideiksi muuttuneiden miesten sukupuolisensitiivisyydelle.

Tavaksi on tullut, että Helsingin kirjamessujen suurimman salin seinällä roikkuu tenniskentän kokoinen juliste, josta markkinaväkeä katsoo kirjasyksyn kuumin nimi, kuten esimerkiksi Sofi Oksanen tai Teemu Selänne.

Kyse on ”Otavan lisänäkyvyyspaikasta”, kuten messukielellä sanotaan.

Valtaisaan lakanaan tarvitaan nimi, joka ei kaipaa selittelyjä. Tunnistettava naama tietysti myös.

Voiko runsaan kuukauden kuluttua järjestettävillä messuilla olla suurempaa nimeä kuin Loiri? ”Supertähti Suomessa”, kuten hänen elämäkerturinsa Tervo luonnehti haastattelussa (HS 12.9.). Itsensä Tervo määritteli ”pikkutähdeksi”.

Viime torstaina julkaistun teoksen ensimmäinen painos, 30 000 kappaletta, myytiin tiettävästi loppuun kahdessa päivässä. Toisen painoksen suuruutta ei ole kerrottu.

”Eiköhän Otava tähtäile jonnekin 100 000 kappaleen kokonaismyyntiin”, Suomen tietokirjailijoiden pitkäaikainen, pian eläkkeelle jäävä toiminnanjohtaja Jukka-Pekka Pietiäinen tuumii. ”Yleensä tällaisissa hankkeissa tehdään fifty-fifty–sopimus: kirjan kohde ja tekijä saavat yhtä suuren osan tuotosta.”

Pietiäinen laskeskelee, että toteutuessaan kustantajan tavoite saattaisi tuottaa tekijän­palkkioina jopa lähes puoli miljoonaa euroa eli siis runsaat 200 000 euroa kummallekin.

Se on hyvä raha, koska Loiri ei enää taida heittää keikkaa, eikä Tervo istu Uutisvuodossa.

”Missään tapauksessahan Loirin elämäkerta ei tule yltämään Kari Hotakaisen laatiman Kimi Räikkös -kirjan menekkiin”, Pietiäinen sanoo. ”Sitä on myyty 190 000 kappaletta.”

Erinomaisesta alusta huolimatta jokin kuitenkin meni mönkään tähtien liitossa.

Kiusallisinta on se, että kaikkiaan sadan tunnin haastattelujen perustuva 700-sivuinen tilinpäätös ei sisällä riviäkään päähenkilön mietteitä siitä, onko hän tyytyväinen kaikkiin elämänsä valintoihin. Ja kun ei sisällä, syntyy käsitys, että on. Siis siihenkin, että naiset ovat vaihtuneet tiuhaan ja lapset jääneet heille.

Kysymys ei ole syyllisyyksien julistamisesta. Vaan siitä, että edes yritettäisiin käsitellä vaikeita ristiriitoja, joita kai useimmat miettivät omalla kohdallaan pitkin matkaa ja jo paljon ennen kuin peräseinä uhkaa kaatua päälle.

Tervon haastattelua edelleen siteeraten: ”Kaikki miehet ovat kateellisia miehelle, joka on miesten mies ja naistenmies.”

Eikö herkkävaistoinen kirjailija pidäkään sormea ajan hermolla? Tervon väite on luolamiehen suusta.

Tai Trumpin. Ehkä uutuuskirjaa pitääkin lukea sonnien ajan vastaiskuna neideiksi muuttuneiden miesten sukupuolisensitiivisyydelle.

Sellaiseen ulottuvuuteenko myös Suomen suurin kustantaja haluaa ripustautua?

Ihailun sijasta kirja herättää surua. Kahdella tapaa: oman elämänsä ohella poikkeuslahjakkuus näemmä sössi muidenkin olemassaoloa, ja hienon taiteilijan muistomerkkiä leimaa keskittyminen porsasteluun.

Käsittääkseni Loirin elämäkerta on kiinnostanut vuosien varrella jotakuinkin kaikkia kaupallisia kustantajia. Kulttuurihistorian ja massajulkisuuden yhdistelmä hakee vertaistaan. Paras tarjous voitti.

Vuosi sitten suomeksi saadussa teoksessa Muistini mukaan (Tammi) ruotsalainen, kansainvälisestikin menestynyt näyttelijä Mikael Persbrandt kertoi pitkästä huumeriippuvuudestaan ja edesottamuksistaan niin tunnettujen kuin tuntemattomienkin naisten kanssa – kyselemättä ihmeemmin keneltäkään lupaa moiseen.

Uskomattomat ja etenkin puolisoiden sieto­kykyä koetelleet vaiheet kirjaksi muokkasi oiva prosaisti Carl-Johan Vallgren –ymmärtääkseni sillä moraalilla, että palvotun ikonin takaa näytetään rikkinäinen ihminen. Syntyy samastumispintaa, sillä ihan ehjä ei ole kukaan.

Ruotsissa kirja herätti valtavasti huomiota. Loiria sukupolvea nuoremman ja ainakin kokaiinin suhteen parannuksen tehneen uroon pesänselvitys ei noussut Suomessa vuoden kahdenkymmenen menestyneimmän tietokirjan joukkoon. Toisin sanoen menekki oli korkeintaan 10 000 kappaletta.

Heil Persbrandt, meil Loiri.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Cheyenne Järvinen kyllästyi ravinto­lisien tyrkyttämiseen somessa: ”En usko siihen huuhaahan” – Sen jälkeen alkoi palautevyöry

  2. 2

   Ravitsemustieteen professori hätkähti lentokentällä kaadettua aamu­konjakkia – Onko aamujuominen erityisen suomalainen ilmiö?

  3. 3

   Miehet katoavat työmarkkinoilta, eikä kukaan tiedä minne – olisiko syynä miehen kunnia?

  4. 4

   Hiilihydraattien välttely on usein turhaa, sillä kehon voi totuttaa käyttämään niitä tehokkaammin, sanoo ravitsemusterapeutti ja antaa kolme vinkkiä

   Tilaajille
  5. 5

   Voi olla, että korot eivät nouse vuosi­kausiin – Mitä se tarkoittaa koti­talouksien kannalta?

   Tilaajille
  6. 6

   Mitä jos keinotekoiset aivot tajuavat olevansa olemassa? Tutkijat huolestuivat laboratorioissa kasvatetuista miniaivoista

  7. 7

   Jopa miljoonan suomalaisen kehossa jyllää esidiabetes, eivätkä he tiedä sitä

   Tilaajille
  8. 8

   HS haastatteli kurdien mielenosoituksen osallistujia: näin tilanne kärjistyi

  9. 9

   Kuollut isä juoksi kodin ohi keltaisissa shortseissa – Terveetkin ihmiset näkevät harhoja, ja tutkijan mukaan niihin liittyy vaarallinen tabu

   Tilaajille
  10. 10

   Uudet liikuntasuositukset muuttavat koko liikunnan käsitteen – Testaa laskurilla, liikutko riittävästi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Uudet liikuntasuositukset muuttavat koko liikunnan käsitteen – Testaa laskurilla, liikutko riittävästi

  2. 2

   Kotityöt kasautuvat naisille miesten tajuamatta – Helsinkiläispari jakaa työt tasan: ”Excel on nostanut tyytyväisyyttäni enemmän kuin kosinta”

   Tilaajille
  3. 3

   ”Koko Suomi kaatui minun vastaanotolleni”, sanoo lääke­kannabiksen reseptien kirjoittamisen lopettanut lääkäri

  4. 4

   HS haastatteli kurdien mielenosoituksen osallistujia: näin tilanne kärjistyi

  5. 5

   Maksoin hoitajan ojentamasta kumiletkusta 64 euroa: onko hoitokuluvakuutuksista tullut lääkäriasemille rahastusautomaatti?

  6. 6

   Mitä jos keinotekoiset aivot tajuavat olevansa olemassa? Tutkijat huolestuivat laboratorioissa kasvatetuista miniaivoista

  7. 7

   Poliisien etujärjestön puheen­johtaja ihmettelee, missä roolissa Ohisalo teki selvitys­pyynnön mielen­osoituksista – myös opposition edustajilta arvostelua

  8. 8

   Thaimaan kuningas erotti ainoan jalkavaimonsa: syyksi kerrottiin ”karkea niskoittelu” ja kuningattareen liittyvä valtapeli

  9. 9

   Uni ja liikunta puhdistavat aivot, mutta korkea verenpaine heikentää pään pesukoneen tehoa

   Tilaajille
  10. 10

   Nuori lääkäri avautui uuvuttavasta työstään ja sai aikaan vastausten tulvan: ”Haluan, että ihmiset ymmärtävät, miksi lääkärit eivät jää terveyskeskuksiin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  2. 2

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  3. 3

   Kuvia Suomesta: Ihminen löytää toisen pikkukaupungin yössä

  4. 4

   ”Olen 31, enkä ole seurustellut kertaakaan” – Lyhyet miehet kertovat, millaista on elää maailmassa, jossa pituutta pidetään miehen mittana

   Tilaajille
  5. 5

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  6. 6

   Nuori lääkäri avautui uuvuttavasta työstään ja sai aikaan vastausten tulvan: ”Haluan, että ihmiset ymmärtävät, miksi lääkärit eivät jää terveyskeskuksiin”

  7. 7

   Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

  8. 8

   Kim huijasi itselleen halutun kaupungin vuokra-asunnon läheltä Helsingin keskustaa – Rikosoikeuden professori: ”Moraalitonta tällainen kepulointi ainakin on”

   Tilaajille
  9. 9

   HS:n erikoisartikkeli vie ruotsalaisten orjasaarelle: Gustavia oli Ruotsin yritys päästä siirtomaavallaksi, ja oli siellä mukana suomalaisiakin

   Tilaajille
  10. 10

   Yrittäjät pakenivat uudesta kauppa­keskuksesta Espoossa, Juha Kumaran liikkeessä kävi päivässä alle kymmenen asiakasta: ”Ihan floppi”

  11. Näytä lisää