Majander    |   Blogi

Kustantamojen uusjako on käynnissä: Vaihtaako seuraavaksi omistajaa roimaa tappiota tekevä Teos vai menestyvä Atena?

Kustantamojen uusjaossa esitetään nyt vilkasta näytäntökautta.

Tapahtui viime jaksossa: ruotsalainen kirjojen suoratoistopalvelu Storytel osti Suomen kolmanneksi suurimman kustantamon Gummeruksen. Tiistaina 17. syyskuuta julkistettiin kauppa, jossa kirjallisuusmarkkinan ainoalla kasvualalla, äänikirjoissa, menestyksellisesti operoiva nuori, kansainvälinen toimija nappasi hyvän jalansijan suomalaisen alkutuotannon parissa.

Storytelin suurin kilpailija BookBeat kuuluu ruotsalaisen Bonnier-konsernin omistukseen, kuten myös Suomesta kustantamot WSOY, Tammi, Johnny Kniga, Readme.fi, Kosmos ja Bazar, jonka Werner Söderström Osakeyhtiö osti sen norjalaiselta perustajalta Øyvind Hagenilta kustantamoruletin edellisessä näytöksessä, elokuun lopussa.

Alan uusjaossa esitetään nyt vilkasta kautta.

Aiemmissa jaksoissa ostajan roolissa on nähty kotimaisen kustantamisen peruskallio Otava. Se haki kasvua nappaamalla hoteisiinsa Liken jo vuonna 2006. Sittemmin Otavalla vakaata omistuspohjaa toimintansa alle ovat saaneet myös pienet Moreeni, F-Kustannus, Finn Lectura ja Nemo.

Periaate yritysostoissa on, että haukattava suupala ei tuota ihan samaa tavaraa, jota ostajalla on jo ennestään omassa kustannusohjelmassaan. Sekä se, että oston myötä siirtyy osaavaa henkilökuntaa. Mikä ettei myyviä kirjailijanimiäkin, mutta niiden varaan ei voi laskea, sillä kuumimmat nimet saattavat halutessaan siirtyä minne mielivät.

Tiedotteissa tavataan sanoa, että yrityskaupan jälkeen ostos jatkaa itsenäisenä toimijana.

Kun siis sekä kotimaan mahtipelurit Otava ja (Bonnier-nimen täällä taas perinteikkääseen suomalaiseen kustantamonimeen vaihtanut) Werner Söderström Osakeyhtiö että uusi ruotsalainen digitaaliraha ovat osoittaneet ostohalunsa, sopii katsastaa, missä kaupataan seuraavaksi.

Mikä taho sopisi kenenkin sortimenttiin? Ja kenelle tehdään tarjous, josta se ei voi kieltäytyä, kun oma talous painaa kuralla?

Mitä viimeksi mainittuun osastoon tulee, tilikauden 2018 tulos näyttää Teokselle karua 729 000 euron tappiota. Sitä edeltänyt vuosi meni lohdullisemmin, mutta vuosi 2016 oli vielä viime vuottakin kurjempi.

Viisitoista vuotta toimineen Teoksen ostaja saisi palkittuja kirjailijoita sekä osaavaa toimituskuntaa. Lyhyesti sanoen: kulttuurisesti arvokkaan brändin.

En kuitenkaan usko, että pääomistajat eli Ilkka Hiidenheimo ja kaksi vuotta sitten kuolleen Niklas Herlinin perikunta ovat kypsiä myymään, eivät ainakaan vielä, vaikka rahan polttaminen onkin kehno harrastus.

Jotain silti täytyy tehdä. Riittääkö luopuminen epäonnisesta kirjakauppakokeilusta Tampereella?

Siihenkään on hankala uskoa, että kotimaiset tahot innostuisivat syvällä kyntävästä ja paljolti päällekkäistä tarjontaa tuottavasta kilpailijastaan.

Storytelin ostama Gummerus sentään ylsi viime vuonna hiukan plussalle.

Jyväskyläläinen Atena puolestaan teki viime vuonna 404 000 euroa voittoa, vieläpä Teoksen tavoin koko lailla kunnianhimoisella kustannusohjelmalla. Vaikealla markkinalla Atena on tehnyt hyvää tulosta jo pidemmän aikaa, joten ottajia saattaisi olla.

Samoin Siltalalla, vaikka sen viime kauden muhkea tulos rakentuikin paljolti yhden kortin eli Kari Hotakaisen Kimi-kirjan varaan.

Ennustelematta paras, mutta: alun toistakymmentä vuotta itsenäisinä yrittäjinä toimineet Siltalan-veljekset tuskin aikovat myydä. Miksi ihmeessä myisivät, kun he nyt kerrankin voivat unohtaa rahahuolet edes toviksi. Ja eläkkeellekin heillä on vielä matkaa.

Halua pysyä omillaan veikkaan myös Atenan kohdalla. Samoin käsittääkseni on suomenruotsalaisen pääoman S&S-kustantamossa, vaikka sen nimikkeistön valpas nais­asialinja täyttäisikin muualla aukkoa.

Varmoiksi – niin sanotusti – omillaan jatkajiksi luen Hämeenlinnan ikiaikaisen Kariston, uuden aatteellisen Innon, monipuolisen Minervan, megamenestyjänsä ja siten paljon toimistotyötä vaatineen Pertti Jarlan hiljan Likelle kaupanneen Arktisen Banaanin sekä Docendon ja CrimeTimen, jotka taannoin löivät hynttyynsä yhteen.

Mitä jää jäljelle?

Osuuskunta Poesia julkaisee lähinnä runoutta, eikä ostajia tai edes ilmaiseksi ottajia ole, koska suurimmatkin talot julkaisevat nyt vain muutaman kokoelman vuodessa.

Dekkareistaan tunnettu Myllylahti on joutunut kasvattajaseuran asemaan: kun tekijä saa nimeä, tie vie usein suurempien resurssien tarjoajan suojiin. Yhden miehen Aviador puolestaan on muun toimintansa ohessa ottanut vastaan tekijöitä, jotka ovat pudonneet pois toisilta.

Sarjakuvia talliinsa ostaja saisi Suuresta Kurpitsasta, henkistynyttä tietoa ja taitoa niin Kirjapajasta kuin Basamistakin. Ja niin edelleen. Kas, Vastapainosta älyllisyyttä.

Jotta spekulointi ei tyystin karkaisi käsistä, täytyy ottaa aikalisä ja soittaa Turkuun Seppo Lahtiselle.

Kysymys kuuluu: paljollako 25 vuotta toiminut Sammakko-kustantamo lähtee ja mitä sillä hinnalla saa?

”Tällä hetkellä en pysty edes ajattelemaan”, Seppo Lahtinen vastaa. ”Kun on tässä oltu, tehty ja pärjätty, niin vapaudella on semmoinen arvo... että se tuntuu aika isolta arvolta. En minä tiedä sen hintaa.”

Lahtisen kokemukset ostokyselyistä ovat noin viidentoista vuoden takaa. Silloin Sammakon ohjelmassa olivat muun muassa Riku Korhonen, Heli Laaksonen ja Kiroileva siili.

”Taisin silloin pikkuisen tuumia perhepiirissä, että voisihan sitä tehdä jotain muutakin”, Lahtinen muistelee. ”Mutta silloin alle kymmenvuotias tyttäreni sanoi ihan kohdalleen: isä, ethän sinä osaa mitään muuta.”

Yhdessä ostokuviossa koko Sammakon toiminta olisi siirretty Gummerukselle.

Lahtinen myhäilee: ”Varmaan minä olisin jo ajat sitten saanut sieltä potkut.”

OIKAISU to 26.9. klo 10.20: Toisin kuin kirjoituksessa aiemmin mainittiin lyriikan ohella Poesia julkaisee myös romaaneja ja esseitä.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Petra Wilkman löysi Sipoon metsästä herkkusuiden himoitseman 3,5-kiloisen sienen: ”Olin jo melkein autolla, mutta sitten käännyin takaisin”

  2. 2

   Alkoiko Iphonesi akku tyhjentyä pikavauhtia, kun päivitit puhelimen käyttöjärjestelmän? Tästä on kyse

  3. 3

   Urheiluliike XXL:n vaikeudet jatkuvat: Hakee lisää rahaa omistajiltaan, osakekurssi romahti taas

  4. 4

   Nainen putosi ketjukarusellista ja kuoli Ranskassa: Suomen huvipuistoissa on käytössä muutama onnettomuuslaitetta vastaava karuselli

  5. 5

   Kommentti: Jos tänään ei tapahdu brexit-ihmettä, Boris Johnson ajetaan tilanteeseen, jonka sijasta hän ”makaisi ennemmin kuolleena katu­ojassa”

  6. 6

   Kun laki kielsi tyttöjen sukuelinten silpomisen, kenialaiset alkoivat silpoa yhä nuorempia: ”Normaali osa naisen elämää”, sanoo ylpeä ympärileikkaaja

   Tilaajille
  7. 7

   Myynnissä oleva satavuotias kivilinna näyttää petollisen halvalta: Kunnon remonttiin voi upota satakertainen summa

  8. 8

   Suositun Netflix-sarjan tekijät haastettiin Yhdysvalloissa oikeuteen: Heidän väitetään vääristäneen poliisin kiisteltyä kuulustelutekniikkaa

  9. 9

   EU:n laajentuminen uhkaa tyssätä: Ranska haluaa hidastaa Pohjois-Makedonian ja Albanian neuvotteluita

  10. 10

   CNN: Yhdysvaltalaiset sotilaat ja puolustus­viranomaiset kokevat pettäneensä kurdit – ”Häpeän maatani”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Moni haksahtaa lisäravinteisiin, vaikka hyödyt ovat usein olemattomia – Nämä harvat lisäravinteet ovat oikeasti hyödyksi

  2. 2

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  3. 3

   Rakennusyhtiön mukaan Pasilasta tulee Triplan avulla Helsingin uusi sydän – Asiantuntijat kertovat, miksi niin ei käy

  4. 4

   Helsingin yliopiston ravintolat lopettavat naudanlihan tarjoilun

  5. 5

   Trump pyysi Erdoğania lopettamaan hyökkäyksen Syyriaan ja kertoi asettavansa Turkille pakotteita

  6. 6

   Vantaan perussuomalaisten erottama Tanja Vahvelainen harkitsee oikeustoimia

  7. 7

   Erja ja Timo Noroviita haluaisivat adoptoida Zirak Bayatin, 33, sillä miestä uhkaa käännytys Irakiin – adoptiolaki on iän suhteen selvä, sanoo asiantuntija

   Tilaajille
  8. 8

   Kun laki kielsi tyttöjen sukuelinten silpomisen, kenialaiset alkoivat silpoa yhä nuorempia: ”Normaali osa naisen elämää”, sanoo ylpeä ympärileikkaaja

   Tilaajille
  9. 9

   Yhä harvempi nuori aikuinen pääsee kiinni omistus­asuntoon, ja se mullistaa heidän talousnäkymänsä

   Tilaajille
  10. 10

   Fingerpori-elokuva saattaa naurattaa, jos ei ole koskaan nähnyt kyseistä sarjakuvaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jos surmaaja soittaa itse hätäpuhelun, hän tekee yleensä samat virheet

   Tilaajille
  2. 2

   Roskapankin portsari löi ja Sakari Lauriala nautti – Armoton harrastus oli tappaa miehen, jonka työ oli kohdata kuolleiden omaisia

   Tilaajille
  3. 3

   Näyttelijä Minna Kivelä kertoo, millaista on asua Suomen suurimmassa taloyhtiössä yli tuhannen naapurin kanssa

   Tilaajille
  4. 4

   Potkujen antaminen oli MTV Uutisten entiselle päätoimittajalle liikaa: ”Ilmoitin, että sanon itseni irti ensimmäiseksi”

  5. 5

   Mitä tehdä, jos tarjoilija avaa viinipullon, antaa maistaa lasista mutta viini onkin pahaa? ”Se on asiakkaan ongelma, pullo on jo avattu häntä varten”

   Tilaajille
  6. 6

   Suomea uhkaavat ”todella huonot ajat”, sanoo Elina Lepomäki

  7. 7

   Nämä 9 videopätkää osoittavat, miten takavuosien suomalainen tv muuttui tunkkaiseksi ja vanhentuneeksi – menisikö mikään näistä enää läpi? Kerro mielipiteesi

  8. 8

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  9. 9

   Miksi ennakkosuosikkina pidettyä Greta Thunbergia ei valittu Nobelin saajaksi? HS käy läpi neljä mahdollista syytä

  10. 10

   Sofia maksoi yli 450 euroa palvelusta, jota ei edes käyttänyt – Uusi ilmiö osoittaa, että rahaa on vaikea hahmottaa, kun sitä ei näe

   Tilaajille
  11. Näytä lisää