Majander    |   Blogi

Miksi maksaisit Sofi Oksasen Koira­puistosta 30 euroa? Saat koko kirja­kaupan yhdellä eurolla

Toisen asteen oppimateriaalit pitävät monia kirjakauppoja hengissä: Maksuttomuus pelottaa kirjakauppiaita.

Moni kirjakauppa kuolee, jos hallituksen kaavailema laajennettu oppivelvollisuus sekä siihen liittyvä maksullisten oppimateriaalien muuttuminen maksuttomiksi toteutuu. Kirjakauppaliiton arvion mukaan Suomen kaikkiaan noin 200:sta myymälästä nelisenkymmentä prosenttia joutuu vakaviin vaikeuksiin – ellei sitten ole jo nyt.

”Meillä lukion ja ammattioppilaitosten kurssikirjat muodostavat viidenneksen myynnistä”, Porissa kolmetoista vuotta Info-kirjakauppaa pitänyt Heikki Hiltunen sanoo.

Info-ketju koostuu itsenäisistä yrittäjistä ja on ollut jo pitkään hupenemaan päin, sillä eläköityvät yrittäjät harvoin löytävät jatkajia. Supistuva ala ei houkuta nuoria.

Hiltusen kirjakauppa on myynnissä ja hän toivoo löytävänsä jatkajan ”maailman parhaalle työpaikalle”.

Ylivoimaisesti suurimmalla jälleenmyyjällä, Suomalaisella kirjakaupalla on pian kaikkiaan 68 myymälää, kun Tripla ja muut pääkaupunkiseudun uudet kauppakeskukset valmistuvat.

”Niistä arviolta kolmas­osa joudut­taisiin sulkemaan, jos hallituksen kaavailut toteutuvat”, toimitus­johtaja Minna Kokka sanoo. ”Tilanne on vakava.”

Liiketoiminnan sakkaaminen on yksi asia ja kulttuurikeitaiden katoaminen toinen. Nyt ne liittyvät yhteen.

Hallituksen syyskuun budjettiriihessä tekemän päätöksen mukaan oppivelvollisuuden uudistuksen on tarkoitus tulla voimaan vuonna 2021.

Karuimmin kauppojen kato iskisi pienimmille paikkakunnille. Hanke koulutuksen tasa-arvoistamisesta tuottaisi pikkukaupunkeja, joissa kirjoja myisi enää korkeintaan joku market; vaikkapa parin kymmenen viihdenimikkeen valikoimalla.

Hallituksen kaavailu ei kuitenkaan kuulosta pelkältä sivistystyöltä. Sillä heräte­osto on yleisin syy ostaa painettu kirja, kuten kävi ilmi toukokuussa julkistetusta Suomi lukee -tutkimuksesta, jonka Kirjakauppaliitto ja Kustannusyhdistys teettivät Taloustutkimuksella.

Jo toteutuneet kirjakauppojen kuolemat ovat osoittaneet, että niiden myötä kadonnut menekki ei siirry sellaisenaan kysynnäksi toisaalle, ei edes nettikauppoihin, saati äänikirjoihin. Noin 40 prosenttia Suomessa myydyistä kirjoista ostetaan edelleen kirjakaupoista.

Kokka arvioi, että Suomalaisen myymälä on ainoa kirjakauppa yli kahdellakymmenellä paikkakunnalla. Yksi niistä on toinen kotikaupunkini Porvoo.

”Mitä pienempi kaupunki, sitä suurempi merkitys lukiolaisten ja oppilaitosten opiskelijoiden kurssimateriaalilla on”, Kokka sanoo. ”Siksi näyttää selvältä, että kaupat katoaisivat nimenomaan pienimmiltä paikkakunnilta.”

Missäköhän pienuuden kriittinen raja menee?

Porvoossako? Joka oli sentään joskus J. L. Rune­bergin ja Johannes Linnan­kosken kaupunki, samoin WSOY:n.

Infokirjakauppias Porista puhuu valtiovallan ”isosta pykellyksestä, johon saattaa mennä viisikin vuotta”.

Sekä siitä, miten suurella toimijalla, kuten Suomalaisella, ”menetys kertautuu, kun taas tämmöinen pieni toimija on sukkelampi ja pystyy mukautumaan, vaikka hallituksen kaavailu ei tiedäkään mitään hyvää”.

Selvä se: yrittäjän pitää nähdä valoa, vaikka säkkiä vedettäisiin päähän.

Kun Heikki Hiltunen aloitti kauppiaana syksyllä 2006, henkilökuntaa oli neljä.

”Nyt ollaan kahdestaan”, hän kertoo. ”Vähän olisi tarvetta palkatta lisää, mutta kulurakenne on mennyt niin häijyksi, että ei sinne enää tahdo löytää ammattilaisia, joka tyytyisivät palkan puolikkaaseen.”

Porin Sokoksen iso kirjaosasto lopetti kolme vuotta sitten.

Otava-konserniin kuuluva Suomalainen kaupungissa toki on. Se myy oman firman suurimpia syyshittejä eli Sofi Oksasen romaania Koirapuisto ja Jari Tervon teosta LOIRI. hintaan 27,95.

Miten käy pien­yrittäjältä hintakilpailu?

”Me myytiin niitä alkuun hintaan 32,90”, Hiltunen sanoo. ”Nyt on pudotettu hintaan 29,90. Ja joulun alla tiputetaan kai lisää. Vaikka tiputtavat ne varmaan sielläkin...”

Hiltunen kiittelee kanta-asiakkaitaan, jotka eivät tuijota euroon tai pariin.

”Mutta on sekin lisääntynyt, että vanhat mummot kysyy, mitä maksaa, ennen kuin päättävät ostamisesta. Kyllä vanhemmat ihmisetkin ovat nokkelia, katsovat netistä hinnat.”

Kolmetoista notkeaa palvelualttiutta vaatinutta vuotta kirjakauppiaana Porissa on jättänyt jälkensä.

”Hjärteslaagi”, Hiltunen kertoo. ”Lääkäri sanoo, että varmaan on stressiä. Ja pötsiä pois. Kauhealla kiukulla olen kympin saanut. Vaan nyt se on pysähtynyt, joten vielä täytyy pienentää annoksia; sokeria ja rasvaa pois.”

Vuosien varrella käymistään kauppansa myyntineuvotteluista Hiltunen ilmoittaa tarkan numeron: kahdeksan.

”Yhdelle rouvalle sanoin, että myyn eurolla. Hän mietti – ja totesi, että on vähän liian kallis.”

No, ehkä kumpikaan ei ollut ihan tosissaan.

Tohdin epäillä, että Heikki Hiltusen sydän sykkii kirjakaupalle. Vaikka se onkin lääkärin mukaan ”kuorettunut” .

KORJAUS ma 7.10. klo 8.39: Toisin kuin kirjoituksesta aiemmin mainittiin kyseessä on Kirjakauppaliitto, ei -yhdistys.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Cheyenne Järvinen kyllästyi ravinto­lisien tyrkyttämiseen somessa: ”En usko siihen huuhaahan” – Sen jälkeen alkoi palautevyöry

  2. 2

   Ravitsemustieteen professori hätkähti lentokentällä kaadettua aamu­konjakkia – Onko aamujuominen erityisen suomalainen ilmiö?

  3. 3

   Hiilihydraattien välttely on usein turhaa, sillä kehon voi totuttaa käyttämään niitä tehokkaammin, sanoo ravitsemusterapeutti ja antaa kolme vinkkiä

   Tilaajille
  4. 4

   Miehet katoavat työmarkkinoilta, eikä kukaan tiedä minne – olisiko syynä miehen kunnia?

  5. 5

   Voi olla, että korot eivät nouse vuosi­kausiin – Mitä se tarkoittaa koti­talouksien kannalta?

   Tilaajille
  6. 6

   HS haastatteli kurdien mielenosoituksen osallistujia: näin tilanne kärjistyi

  7. 7

   Jopa miljoonan suomalaisen kehossa jyllää esidiabetes, eivätkä he tiedä sitä

   Tilaajille
  8. 8

   Mitä jos keinotekoiset aivot tajuavat olevansa olemassa? Tutkijat huolestuivat laboratorioissa kasvatetuista miniaivoista

  9. 9

   Uudet liikuntasuositukset muuttavat koko liikunnan käsitteen – Testaa laskurilla, liikutko riittävästi

  10. 10

   Kuollut isä juoksi kodin ohi keltaisissa shortseissa – Terveetkin ihmiset näkevät harhoja, ja tutkijan mukaan niihin liittyy vaarallinen tabu

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Uudet liikuntasuositukset muuttavat koko liikunnan käsitteen – Testaa laskurilla, liikutko riittävästi

  2. 2

   Kotityöt kasautuvat naisille miesten tajuamatta – Helsinkiläispari jakaa työt tasan: ”Excel on nostanut tyytyväisyyttäni enemmän kuin kosinta”

   Tilaajille
  3. 3

   ”Koko Suomi kaatui minun vastaanotolleni”, sanoo lääke­kannabiksen reseptien kirjoittamisen lopettanut lääkäri

  4. 4

   HS haastatteli kurdien mielenosoituksen osallistujia: näin tilanne kärjistyi

  5. 5

   Maksoin hoitajan ojentamasta kumiletkusta 64 euroa: onko hoitokuluvakuutuksista tullut lääkäriasemille rahastusautomaatti?

  6. 6

   Mitä jos keinotekoiset aivot tajuavat olevansa olemassa? Tutkijat huolestuivat laboratorioissa kasvatetuista miniaivoista

  7. 7

   Poliisien etujärjestön puheen­johtaja ihmettelee, missä roolissa Ohisalo teki selvitys­pyynnön mielen­osoituksista – myös opposition edustajilta arvostelua

  8. 8

   Thaimaan kuningas erotti ainoan jalkavaimonsa: syyksi kerrottiin ”karkea niskoittelu” ja kuningattareen liittyvä valtapeli

  9. 9

   Uni ja liikunta puhdistavat aivot, mutta korkea verenpaine heikentää pään pesukoneen tehoa

   Tilaajille
  10. 10

   Nuori lääkäri avautui uuvuttavasta työstään ja sai aikaan vastausten tulvan: ”Haluan, että ihmiset ymmärtävät, miksi lääkärit eivät jää terveyskeskuksiin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  2. 2

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  3. 3

   Kuvia Suomesta: Ihminen löytää toisen pikkukaupungin yössä

  4. 4

   ”Olen 31, enkä ole seurustellut kertaakaan” – Lyhyet miehet kertovat, millaista on elää maailmassa, jossa pituutta pidetään miehen mittana

   Tilaajille
  5. 5

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  6. 6

   Nuori lääkäri avautui uuvuttavasta työstään ja sai aikaan vastausten tulvan: ”Haluan, että ihmiset ymmärtävät, miksi lääkärit eivät jää terveyskeskuksiin”

  7. 7

   Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

  8. 8

   Kim huijasi itselleen halutun kaupungin vuokra-asunnon läheltä Helsingin keskustaa – Rikosoikeuden professori: ”Moraalitonta tällainen kepulointi ainakin on”

   Tilaajille
  9. 9

   HS:n erikoisartikkeli vie ruotsalaisten orjasaarelle: Gustavia oli Ruotsin yritys päästä siirtomaavallaksi, ja oli siellä mukana suomalaisiakin

   Tilaajille
  10. 10

   Yrittäjät pakenivat uudesta kauppa­keskuksesta Espoossa, Juha Kumaran liikkeessä kävi päivässä alle kymmenen asiakasta: ”Ihan floppi”

  11. Näytä lisää