Majander    |   Blogi

Näin suomalaisessa kirjallisuudessa tupakoidaan: Nuuskamuikkunen on tupakoiva individualisti, kertoo tutkimus

Tutkimus tupakoinnista suomalaisessa kirjallisuudessa sivuuttaa hätkähdyttäjäni: 5-vuotiaan pojan, joka röyhyttää piippua ja vaatii äidiltä tissiä.

Vanha häijy hokema, että kriitikot ovat epäonnistuneita kirjailijoita, joutaa roskakoriin.

Todistusaineistona käytän itseäni: ikinä en ole tuntenut minkäänlaista kutsumusta kirjailijaksi, saati sitten koettanut päkistää niin sanottua kaunokirjallisuutta.

Mutta epäonnistuneeksi kirjallisuudentutkijaksi tunnustaudun oitis.

Aloittaessani kirjallisuustieteen opinnot suunnittelin jopa muuttavani yliopistolle, lukusaliin. Vaan ei riittänyt kärsivällisyys eli takapuoli. Tuskin olisi piisannut yläkertanikaan, siis kyltymättömän lukemisen virrasta muistin ja oivalluksen varassa temaattisia aihioita yhdistelevä luovuus.

Kiehtovia tutkimuskohteita suorastaan tungeksi silmiin. Kuten vaikkapa Pentti Haanpään romaanissa Jauhot (1949), jossa köyhän Kentän pariskunnan pienokainen herää aamutoimiin:

”Kellertävän kalpea, vaitelias, lyhyt ja paksu pökerö. Nyt hän istui kynnyspuulla ja veteli savuja piipustaan, pienestä, isän vuolemasta, tuo viisivuotias ukonköpelö.”

Haanpään romaanin isä haluaa, että lapsi saa kasvaa ihan miten itse mielii. Koska ei itse saanut.

Sitten Pekka-poikaan syntyy eloa:

”Hän kulkea jurrasi kuin sonnipura äitinsä jälessä ja laususkeli miehekkäästi, piipunnysän savutessa: Anna, saatana, akka, tissiä!”

Siinäpä aihe! Savujen kiskominen suomalaisessa kirjallisuudessa. Siis se, mitä tupakointi sekä sen muutokset vuosikymmenien saatossa kertovat meistä ja kulttuuristamme.

No niin, nyt sellainen tutkimus on ilmestynyt. Teoksen Savumerkkejä. Tupakointi suomalaisessa kirjallisuudessa 1800-luvulta 2000-luvulle (SKS) kirjoittaja Mika Hallila työskenteli vuodet 2013–2018 Varsovan yliopiston Suomen kirjallisuuden ja kulttuurin vierailevana professorina. Tutkimus syntyi siinä sivussa.

Kadehdin.

Haanpään piippu­pienokaista Hallila ei mainitse, sillä lähde­aineistoa nikotiinin ja muun rojun kellastama kirjallisuutemme tarjoaisi loputtomiin. Siksi Hallila ei edes yritä tavoitella tyhjentävyyttä vaan keskittyy kuljettamaan savun tarinaa ajassa. 1800-luvun suullisesta kansan­perinteestä ja Runebergin runoudesta se alkaa.

Eikä minään pikku poskareina. Ilmari Kiannon Ryysyrannan Jooseppia (1924) Hallila pitää suoranaisena tupakkaromaanina, joka antaa kuvan 1900-luvun alkupuolen suomalaisesta yhteiskunnasta pienoiskoossa. Kas näin:

”Köyhä Jooseppi imeskelee puru­tupakkaa, pikanellia, monet häntä hieman varak­kaammat mökkiläiset polttavat piippua, kaupungin keskiluokka suomalaisia Armiro- tai Saimaa merkkisiä savukkeita ja yhteiskunnallisessa hierarkiassa ylimpänä olevat sikaria.”

Lukiolaispoikana yrittelin tovin maissipiippua. Olisin siis sijoittunut mäkitupalaiseksi.

Haanpäätä ja Kiantoa harrastavat enää aina vaan harvemmat, ihan niin kuin tupakointiakin. Sen sijaan kaikki tuntevat Muumit.

Tai ainakin luulevat tuntevansa, kuten minä. Sinänsä kapeasta näkökulmastaan Hallila tarkentaa ja laventaa oivasti Nuuskamuikkusen olemusta tietoisuudessani. Tähän tapaan:

”Tupakan korvikkeena lahjaksi saatujen vadelmanlehtien polttaminen, vaikkeivät ne hyvältä maistukaan, kertoo esimerkiksi siitä, että Nuuskamuikkunen arvostaa metsän lasten lahjaa, koska se perustuu ymmärrykseen siitä, kuka hän on ja mistä hän pitää.”

Sitten Hallila laskee semiootikon itsessään irti:

”Tupakan merkitys merkkinä Nuuskamuikkusen tapauksessa on ladattu kapinallisuuden ja riippumattomuuden merkityksillä. Tupakka-merkki merkityksellistää individualismia, Nuuskamuikkunen on tupakoiva individualisti.”

Hmmm... Akateemisen pyörittelyn myötä alan muistaa riittämättömän kärsivällisyyden lisäksi muitakin syitä, miksi elämä yliopiston lukusalissa ei ollut minua varten. Vaikka ei Porthanian naapurissa sijainnut Pam Pam -baarikaan ollut vallan hyvä valinta.

Takaisin kateuden pariin pääsen lukiessani Hallilan erittelyä polttamisesta Anja Kaurasen esikoisromaanissa Sonja O. kävi täällä (1981).

”Äidin tupakointi kuuluu tavalliseen arkeen ja on jatkuvasti läsnä hänen elämässään ja suhteessaan Sonjaan. Samalla tavalla kuin isäänsä Sonja katsoo, määrittelee ja kuvaa äitiään, tämän tapoja ja luonnetta suhteessa siihen, kuinka äiti tupakoi.”

Romaanin äiti polttaa kotimaista klubia, isän mahorkka yhdistää hänet venäläis­taustai­suuteen. Työläi­syydestä molempien savulaadut kertovat tietysti myös.

”Seksuaalisuus on keskeisenä aiheena romaanin kertomuksissa, ja myös siinä tupakoinnin esityksillä on temaattisia rooleja ja tehtäviä”, Hallila kirjoittaa. ”Sonja O:n ensimmäinen yhdyntä kuvataan hänen ja kokeneemman miehen, Reijo Seilorin, välisenä ’oppituntina’. Siihen kuuluu myös miehen tupakointi ennen ja jälkeen seksiaktin.”

Vastahan minä Sonja O:n luin. Ei siitä ole ihan neljääkymmentäkään vuotta.

Hyvä tutkimus herättää halun lukea uudelleen. Nykyisin Jyväskylän yliopistossa työskentelevän Mika Hallilan Savumerkkejä on sellainen.

Samalla viriää myös elokuvatutkimuksellinen toive. Voisiko joku selvittää tupakoinnin tehtävät, merkitykset ja määrät Aki Kaurismäen tuotannossa?

Siitäkö on kyse, että röökin sytyttäminen korvaa dialogin, joka muutenkin on enimmäkseen turhaa, koska ilmeet ja eleet jo kertovat kaiken.

Halpojahan sanat ovat, mutta muistan – minä, epäonnistunut tupakoitsija – saaneeni pelkästä Arielin (1988) katsomisesta päänsäryn. Vai Calamari Unionko (1985) se oli? Luultavasti molemmat.

Tupakointi­tiheyden epä­virallinen maailman­ennätys tehdään toki Wayne Wangin ja Paul Austerin elokuvassa Smoke (1995), jossa myös puhua papatetaan koko ajan. Voi heitä siellä Amerikassa.

Vaan hyvä Suomi! Ilme kertoo enemmän kuin tuhat sanaa -kaurismäkeläisyys oli voimissaan jo ennen Kaurismäkeä.

Katsokaa vaikka Teuvo Tulion elokuvan Rakkauden risti (1946) syrjäisen luodon majakanvartijan viattomasta Riitta-tytöstä Helsingin humussa pian turmelukseen viekoiteltua Regina Linnanheimoa, joka lojuu viimeisimmän käyttäjänsä jäljiltä sängyssä, tuijottaa eteensä raskain luomin ja lasittunein silmin. Ja tupakoi. Parempi vaan, että ei sano mitään. Ja vielä parempi, jos ei edes ajattelisi.

Tulio ammensi tuiman melodraamansa perustan Puškinin novellista Postimestari ja hänen tyttärensä (1830). Kansalaisiaan paaponeessa Ruotsissa Kärlekens kors sensuroitiin – ei yhden tupakan vaan siihen tiivistyvän turmeltuneisuuden tähden.

Sivistyssanayhdisteen myötä lähetän nuoruuteni yliopistolle ystävällisen tervehdyksen:

Postkoitaalinen savuke.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Moskovalaisesta arkistosta löytyi 53 laatikollista tietoa ”likvidoiduista punasuomalaisista”

  2. 2

   Näin Suomi juhli Huuhkajien historiallista EM-kisapaikkaa: Manta peittyi ihmisistä, tuntemattomatkin halailivat

  3. 3

   Kotiväkivalta lisääntyi Venäjällä, kun sitä säätävä laki lieveni – HS:n erikoisartikkelissa tavataan naisia, joilta tatuoijat ovat piilottaneet arvet

   Tilaajille
  4. 4

   Sosiaalinen media repesi Huuhkajien EM-kisapaikasta: Teemu Pukin upea ele ihastutti, Paavo Arhinmäki piikitteli ottelun järjestyksenvalvojia

  5. 5

   Huuhkajien menestys rakentui vaivihkaa, mutta varmasti ja yllättävän nopeasti – tilastot kertovat, miten peli parani viime vuosina

  6. 6

   Sukupolvien unelma toteutui: Kuvakooste näyttää, miten Suomi eteni EM-kisoihin

  7. 7

   Amsterdamilainen Laurent Simons, 9, valmistuu maailman nuorimpana ihmisenä yliopistosta

  8. 8

   Kontulan maine on vanhentunut ja ansaitsematon, sanoo Lauttasaaresta muuttanut Kimmo Isbjörnssund

  9. 9

   ”Hullu suomalainen EM-ilo”, ”Ihme”, ”Ilon kyyneleet”, ulkomaiset mediat uutisoivat näyttävästi Huuhkajien historiallisen menestyksen

  10. 10

   Anna Rahikaisen lapsuudessa sattui traaginen onnettomuus, ja nyt hän kammoaa vanhoja autoja – HS:n lukijat kertovat peloista, jotka ovat periytyneet lapsuudesta

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jari Sillanpää saa syytteen lapsen seksuaalisesta hyväksi­käytöstä – ”Elämä jatkuu ja minulla on puhtaat jauhot pussissa”, laulaja kommentoi Iltalehdelle

  2. 2

   Moni tuntee ihmisen, joka haluaa olla aina oikeassa – Psykoterapeutti neuvoo, miten pätijän kanssa pärjää

   Tilaajille
  3. 3

   Amsterdamilainen Laurent Simons, 9, valmistuu maailman nuorimpana ihmisenä yliopistosta

  4. 4

   Näin Suomi juhli Huuhkajien historiallista EM-kisapaikkaa: Manta peittyi ihmisistä, tuntemattomatkin halailivat

  5. 5

   Eturauhassyöpään suhtaudutaan liian huolettomasti, sanoo syöpälääkäri – Vessakäynnit voivat paljastaa ensimmäiset oireet

  6. 6

   HS:n erikois­artikkeli näyttää, miten Suomen maalit EM-karsinnoissa ovat syntyneet – Teemu Pukin maaleissa toistuu yksi kaava

   Tilaajille
  7. 7

   Ihan tavallinen suomalainen suku­juhla oli Yasu Jukkolalle suuri järkytys – sen seurauksena Etiopiasta adoptoitu orpo toi twerkkauksen Suomeen

   Tilaajille
  8. 8

   Nyt se on viimein totta: Suomi pelaa jalkapallon EM-lopputurnauksessa – ”kyyneleet tuli silmiin”

  9. 9

   Notre Damen uusi julkisivu kuumentaa tunteita Ranskassa – remontista vastaava kenraali käski arkkitehtiä ”tukkimaan turpansa”

  10. 10

   Puolet suomalaisista saa liian vähän tiamiinia – Jos puutos jatkuu pitkään, se voi aiheuttaa joukon sekalaisia oireita

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaupunginvaltuutettu Abdirahim ”Husu” Hussein myöntää valehdelleensa taksiyön tapahtumista: ”Olin vihainen”

  2. 2

   Kaikkien aikojen kovin suomalaisbiisi täyttää 20 vuotta ja siksi radiokanava soittaa vuorokauden pelkästään sitä

  3. 3

   Emma Watson kuvaili elämäntilannettaan ja keksi käsitteen, jota koko internet on kaivannut mutta jota ei ole suomennettu – sinkkuuden käsite on yhä kapea

  4. 4

   Matka mystiselle erämaajärvelle – HS:n erikoisartikkeli näyttää, miksi Inarijärven kauneus kerää ylistystä maailmalla

   Tilaajille
  5. 5

   HS:n reportaasi Kanadasta: Näin kävi, kun maa laillisti kannabiksen – pimeä markkina voi hyvin, ja moni kaipaa menneeseen

   Tilaajille
  6. 6

   Kenelle kehittyy hallitsematon himo? Riippuvuus­tutkija Joonas Majuri tietää, millainen tausta altistaa tuhoisille addiktioille

   Tilaajille
  7. 7

   Tässä on uusi Olympiastadion – Kosketa ainutlaatuisia panoraamakuvia ja katso, miltä uusittu stadion näyttää

   Tilaajille
  8. 8

   Puolet suomalaisista saa liian vähän tiamiinia – Jos puutos jatkuu pitkään, se voi aiheuttaa joukon sekalaisia oireita

  9. 9

   KHO: Vantaa saa lunastaa 300 vuotta saman suvun omistuksessa olleen tilan asuntojen rakentamista varten

  10. 10

   Heini Maksimaisen laskut jäivät maksamatta ja pyykit pesemättä, vaikka töissä kaikki sujui hyvin – Tällaista on arjenhallintauupumus, josta moni millenniaali kärsii

   Tilaajille
  11. Näytä lisää