Majander    |   Blogi

Näin suomalaisessa kirjallisuudessa tupakoidaan: Nuuskamuikkunen on tupakoiva individualisti, kertoo tutkimus

Tutkimus tupakoinnista suomalaisessa kirjallisuudessa sivuuttaa hätkähdyttäjäni: 5-vuotiaan pojan, joka röyhyttää piippua ja vaatii äidiltä tissiä.

Vanha häijy hokema, että kriitikot ovat epäonnistuneita kirjailijoita, joutaa roskakoriin.

Todistusaineistona käytän itseäni: ikinä en ole tuntenut minkäänlaista kutsumusta kirjailijaksi, saati sitten koettanut päkistää niin sanottua kaunokirjallisuutta.

Mutta epäonnistuneeksi kirjallisuudentutkijaksi tunnustaudun oitis.

Aloittaessani kirjallisuustieteen opinnot suunnittelin jopa muuttavani yliopistolle, lukusaliin. Vaan ei riittänyt kärsivällisyys eli takapuoli. Tuskin olisi piisannut yläkertanikaan, siis kyltymättömän lukemisen virrasta muistin ja oivalluksen varassa temaattisia aihioita yhdistelevä luovuus.

Kiehtovia tutkimuskohteita suorastaan tungeksi silmiin. Kuten vaikkapa Pentti Haanpään romaanissa Jauhot (1949), jossa köyhän Kentän pariskunnan pienokainen herää aamutoimiin:

”Kellertävän kalpea, vaitelias, lyhyt ja paksu pökerö. Nyt hän istui kynnyspuulla ja veteli savuja piipustaan, pienestä, isän vuolemasta, tuo viisivuotias ukonköpelö.”

Haanpään romaanin isä haluaa, että lapsi saa kasvaa ihan miten itse mielii. Koska ei itse saanut.

Sitten Pekka-poikaan syntyy eloa:

”Hän kulkea jurrasi kuin sonnipura äitinsä jälessä ja laususkeli miehekkäästi, piipunnysän savutessa: Anna, saatana, akka, tissiä!”

Siinäpä aihe! Savujen kiskominen suomalaisessa kirjallisuudessa. Siis se, mitä tupakointi sekä sen muutokset vuosikymmenien saatossa kertovat meistä ja kulttuuristamme.

No niin, nyt sellainen tutkimus on ilmestynyt. Teoksen Savumerkkejä. Tupakointi suomalaisessa kirjallisuudessa 1800-luvulta 2000-luvulle (SKS) kirjoittaja Mika Hallila työskenteli vuodet 2013–2018 Varsovan yliopiston Suomen kirjallisuuden ja kulttuurin vierailevana professorina. Tutkimus syntyi siinä sivussa.

Kadehdin.

Haanpään piippu­pienokaista Hallila ei mainitse, sillä lähde­aineistoa nikotiinin ja muun rojun kellastama kirjallisuutemme tarjoaisi loputtomiin. Siksi Hallila ei edes yritä tavoitella tyhjentävyyttä vaan keskittyy kuljettamaan savun tarinaa ajassa. 1800-luvun suullisesta kansan­perinteestä ja Runebergin runoudesta se alkaa.

Eikä minään pikku poskareina. Ilmari Kiannon Ryysyrannan Jooseppia (1924) Hallila pitää suoranaisena tupakkaromaanina, joka antaa kuvan 1900-luvun alkupuolen suomalaisesta yhteiskunnasta pienoiskoossa. Kas näin:

”Köyhä Jooseppi imeskelee puru­tupakkaa, pikanellia, monet häntä hieman varak­kaammat mökkiläiset polttavat piippua, kaupungin keskiluokka suomalaisia Armiro- tai Saimaa merkkisiä savukkeita ja yhteiskunnallisessa hierarkiassa ylimpänä olevat sikaria.”

Lukiolaispoikana yrittelin tovin maissipiippua. Olisin siis sijoittunut mäkitupalaiseksi.

Haanpäätä ja Kiantoa harrastavat enää aina vaan harvemmat, ihan niin kuin tupakointiakin. Sen sijaan kaikki tuntevat Muumit.

Tai ainakin luulevat tuntevansa, kuten minä. Sinänsä kapeasta näkökulmastaan Hallila tarkentaa ja laventaa oivasti Nuuskamuikkusen olemusta tietoisuudessani. Tähän tapaan:

”Tupakan korvikkeena lahjaksi saatujen vadelmanlehtien polttaminen, vaikkeivät ne hyvältä maistukaan, kertoo esimerkiksi siitä, että Nuuskamuikkunen arvostaa metsän lasten lahjaa, koska se perustuu ymmärrykseen siitä, kuka hän on ja mistä hän pitää.”

Sitten Hallila laskee semiootikon itsessään irti:

”Tupakan merkitys merkkinä Nuuskamuikkusen tapauksessa on ladattu kapinallisuuden ja riippumattomuuden merkityksillä. Tupakka-merkki merkityksellistää individualismia, Nuuskamuikkunen on tupakoiva individualisti.”

Hmmm... Akateemisen pyörittelyn myötä alan muistaa riittämättömän kärsivällisyyden lisäksi muitakin syitä, miksi elämä yliopiston lukusalissa ei ollut minua varten. Vaikka ei Porthanian naapurissa sijainnut Pam Pam -baarikaan ollut vallan hyvä valinta.

Takaisin kateuden pariin pääsen lukiessani Hallilan erittelyä polttamisesta Anja Kaurasen esikoisromaanissa Sonja O. kävi täällä (1981).

”Äidin tupakointi kuuluu tavalliseen arkeen ja on jatkuvasti läsnä hänen elämässään ja suhteessaan Sonjaan. Samalla tavalla kuin isäänsä Sonja katsoo, määrittelee ja kuvaa äitiään, tämän tapoja ja luonnetta suhteessa siihen, kuinka äiti tupakoi.”

Romaanin äiti polttaa kotimaista klubia, isän mahorkka yhdistää hänet venäläis­taustai­suuteen. Työläi­syydestä molempien savulaadut kertovat tietysti myös.

”Seksuaalisuus on keskeisenä aiheena romaanin kertomuksissa, ja myös siinä tupakoinnin esityksillä on temaattisia rooleja ja tehtäviä”, Hallila kirjoittaa. ”Sonja O:n ensimmäinen yhdyntä kuvataan hänen ja kokeneemman miehen, Reijo Seilorin, välisenä ’oppituntina’. Siihen kuuluu myös miehen tupakointi ennen ja jälkeen seksiaktin.”

Vastahan minä Sonja O:n luin. Ei siitä ole ihan neljääkymmentäkään vuotta.

Hyvä tutkimus herättää halun lukea uudelleen. Nykyisin Jyväskylän yliopistossa työskentelevän Mika Hallilan Savumerkkejä on sellainen.

Samalla viriää myös elokuvatutkimuksellinen toive. Voisiko joku selvittää tupakoinnin tehtävät, merkitykset ja määrät Aki Kaurismäen tuotannossa?

Siitäkö on kyse, että röökin sytyttäminen korvaa dialogin, joka muutenkin on enimmäkseen turhaa, koska ilmeet ja eleet jo kertovat kaiken.

Halpojahan sanat ovat, mutta muistan – minä, epäonnistunut tupakoitsija – saaneeni pelkästä Arielin (1988) katsomisesta päänsäryn. Vai Calamari Unionko (1985) se oli? Luultavasti molemmat.

Tupakointi­tiheyden epä­virallinen maailman­ennätys tehdään toki Wayne Wangin ja Paul Austerin elokuvassa Smoke (1995), jossa myös puhua papatetaan koko ajan. Voi heitä siellä Amerikassa.

Vaan hyvä Suomi! Ilme kertoo enemmän kuin tuhat sanaa -kaurismäkeläisyys oli voimissaan jo ennen Kaurismäkeä.

Katsokaa vaikka Teuvo Tulion elokuvan Rakkauden risti (1946) syrjäisen luodon majakanvartijan viattomasta Riitta-tytöstä Helsingin humussa pian turmelukseen viekoiteltua Regina Linnanheimoa, joka lojuu viimeisimmän käyttäjänsä jäljiltä sängyssä, tuijottaa eteensä raskain luomin ja lasittunein silmin. Ja tupakoi. Parempi vaan, että ei sano mitään. Ja vielä parempi, jos ei edes ajattelisi.

Tulio ammensi tuiman melodraamansa perustan Puškinin novellista Postimestari ja hänen tyttärensä (1830). Kansalaisiaan paaponeessa Ruotsissa Kärlekens kors sensuroitiin – ei yhden tupakan vaan siihen tiivistyvän turmeltuneisuuden tähden.

Sivistyssanayhdisteen myötä lähetän nuoruuteni yliopistolle ystävällisen tervehdyksen:

Postkoitaalinen savuke.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Yhä useampi suomalainen asuu täydellisessä eristyksessä – Muoniolainen kalastaja Jopi Saari on asunut vuosi­kymmeniä syrjässä ilman puolisoa tai ystäviä, ensi vuodelle hänellä on yksi toive

   Tilaajille
  2. 2

   Kaupasta voi löytää vaatteita, jotka kestävät jopa eliniän – Näin tunnistat pitkä­ikäisen vaatteen ja vältät virheet, jotka kuluttavat sitä

   Tilaajille
  3. 3

   Eksyykö kävijä Triplaan? Arkkitehti ilahtui ja pettyi uudesta kauppakeskuksesta

  4. 4

   Arvovaltainen republikaanijohtaja arvostelee ankarasti presidentti Trumpin Syyria-linjauksia

  5. 5

   Juutalaisviha ja rasismi ovat arkea Saksassa, mutta moni havahtui äärioikeiston uhkaan vasta nyt

  6. 6

   Valtion pitäisi aloittaa muun muassa maahan­muuttajien ja vammaisten positiivinen syrjintä, sanoo Tullin pääjohtaja

  7. 7

   Unicafen päätös luopua naudanlihasta on huono

  8. 8

   ”Tämä on tämmöinen keltainen rotanraato”, hoitaja sanoi Inge-Maj Ekströmin vastasyntyneestä 1981: Omat kokemukset tekivät Ekströmistä kapinallisen kätilön

  9. 9

   Aivojamme kuormittavat lukemattomat turhat asiat, sanoo neuropsykologi Nina Uusitalo ja kertoo keinon, jonka avulla hän oppi keskittymään olennaiseen

   Tilaajille
  10. 10

   Tutkijat löysivät pahoin runnellun valkohain Atlantilta, suuri puremajälki saattaa auttaa tutkimustyössä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Raiskauksen uhriksi väitetty lapsi kertoo keksineensä koko jutun: Oikeus kumosi viiden vuoden tuomion

  2. 2

   Kim huijasi itselleen halutun kaupungin vuokra-asunnon läheltä Helsingin keskustaa – Rikosoikeuden professori: ”Moraalitonta tällainen kepulointi ainakin on”

   Tilaajille
  3. 3

   Tutkijat löysivät pahoin runnellun valkohain Atlantilta, suuri puremajälki saattaa auttaa tutkimustyössä

  4. 4

   Finnkinon toimitusjohtaja irtisanottiin kaikessa hiljaisuudessa yli kuukausi sitten

  5. 5

   HS-analyysi: Erdoğan voitti Trumpin mutta hävisi Putinille, Syyriassa Turkkia odottavat venäläiset joukot

  6. 6

   Aivojamme kuormittavat lukemattomat turhat asiat, sanoo neuropsykologi Nina Uusitalo ja kertoo keinon, jonka avulla hän oppi keskittymään olennaiseen

   Tilaajille
  7. 7

   Yhä useampi suomalainen asuu täydellisessä eristyksessä – Muoniolainen kalastaja Jopi Saari on asunut vuosi­kymmeniä syrjässä ilman puolisoa tai ystäviä, ensi vuodelle hänellä on yksi toive

   Tilaajille
  8. 8

   Nettivideon jakaneelta pojalta rahaa vaatinut konstaapeli sai potkut Helsingin poliisista

  9. 9

   Alppihiihtolupaus Nette Kiviranta nukkui auton takapenkillä, kun nokkakolari muutti elämän suunnan – Nyt Kiviranta kävelee, vaikka jalat ovat halvaantuneet

   Tilaajille
  10. 10

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  2. 2

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  3. 3

   Näyttelijä Minna Kivelä kertoo, millaista on asua Suomen suurimmassa taloyhtiössä yli tuhannen naapurin kanssa

   Tilaajille
  4. 4

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  5. 5

   ”Olen 31, enkä ole seurustellut kertaakaan” – Lyhyet miehet kertovat, millaista on elää maailmassa, jossa pituutta pidetään miehen mittana

   Tilaajille
  6. 6

   Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

  7. 7

   Potkujen antaminen oli MTV Uutisten entiselle päätoimittajalle liikaa: ”Ilmoitin, että sanon itseni irti ensimmäiseksi”

  8. 8

   Suomea uhkaavat ”todella huonot ajat”, sanoo Elina Lepomäki

  9. 9

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  10. 10

   Yrittäjät pakenivat uudesta kauppa­keskuksesta Espoossa, Juha Kumaran liikkeessä kävi päivässä alle kymmenen asiakasta: ”Ihan floppi”

  11. Näytä lisää