Onnellinen omistaja    |   Sijoitusblogi

Feministi, älä sisusta vaan sijoita: Vapautta tuo vauraus, ei unelmakeittiö

Ei ole totta, että täydellinen koti tekee onnelliseksi ja sen takia on oikein panostaa siihen valtavasti aikaa, energiaa ja rahaa. Keskittyminen kodin sisustukseen voi estää asioita, joilla on enemmän merkitystä, kirjoittaa Merja Mähkä HS:n sijoitusblogissa.

Sijoitusblogin pitämisessä parasta on mielenkiintoinen palaute. Eniten sitä on tullut ihan sivuasiasta, nimittäin keittiöremonttien arvostelemisesta. Harvinaisempi positiivinen palaute kuului näin:

”Minua on pitkään ihmetyttänyt, miten kritiikittömästi tähän sisustushullutukseen suhtaudutaan. Sisustamista tuputetaan joka tuutista.”

En voisi olla enempää samaa mieltä. Maailmassa, jossa kaikki kyseenalaistetaan, kauniin kodin rakentaminen on pyhä lehmä, arvostelun ulkopuolella.

Vaikka me kuinka tietäisimme, että elämä ei voi olla yhtä sunnuntaibrunssia, sisustuskuvia katsellessa siihen kuitenkin haluaa uskoa. Sisustaminen on myös hyvin yksityistä. Se, miten ihmiset tykkäävät kotinsa sisustaa, ei millään lailla kuulu muille. Miksi sitä edes pitäisi arvostella?
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kritiikki on paikallaan sen takia, että keskittyminen kodin sisustukseen voi estää asioita, joilla on enemmän merkitystä kuin sisustustyynyjen iskulauseilla.

”Naisella on oltava rahaa ja oma huone, jos hän aikoo kirjoittaa fiktiota”, kirjoitti Virginia Woolf feministisessä avainesseessään Oma huone. Hän pohtii tekstissä sitä, miksi suurista kirjailijoista niin pieni osa on naisia. Esseen yksinkertaistettu johtopäätös on, että siihen tarvitaan vapautta kirjoittaa, toisin sanottuna rahaa ja omaa tilaa.

Tänä päivänä naisilla todellakin on omia, viimeisen päälle oman maun mukaan laitettuja huoneita. Heillä olisi rahaakin – mutta se raha valuu helposti niihin huoneisiin. Nyrkin ja hellan välistä on vihdoin päästy pois, ja nyt onkin sitten jo ihan ok unelmoida yläkaapittomasta keittiöstä.

Suomalaiset ovat satsanneet koteihinsa ennennäkemättömällä innolla. Laina on ollut halpaa, ja sitä on voitu ottaa entistä pidemmäksi ajaksi. Kun kuukausilyhennykset on näin saatu jäämään pieniksi, velkataakan lisäksi myös vaatimustaso on kohonnut. On voitu ostaa vähän isompi asunto kuin olisi tarvittu ja vähän paremmalta paikalta. Koska samalla tavalla ajattelevia on paljon, asuntojen hinnat ovat nousseet.

Niiden hintaa ovat nostaneet myös seinien sisällä tapahtuneet muutokset. Kun suomalainen ostaa asunnon, oletus alkaa olla, että hän remontoi sen näköisekseen, vaikka se olisi juuri laitettu myyntiä varten kuntoon. Hyviä keittiöitä ja lattioita on purettu, koska ne eivät miellytä.

Kodilta vaaditaan täydellisyyttä. Oikeanlaiset esineet ovat niin tärkeitä, että niitä esitellään jo asuntojen myynti-ilmoituksissakin. Ketä enää kiinnostaakaan asunnon pohjapiirros, kun seiniä voi aina siirtää?

Mutta omasta huoneesta voi tulla riippa.

Kallis koti voi sitoa paikkaan, jos se on vaikea myydä. Varmaa on, että se sitoo tavallisen ihmisen kaikki rahat.

Se aiheuttaa helposti riitoja parisuhteeseen.

Jo pelkkä kotiunelma voi johtaa itsepetokseen. Ei ole totta, että täydellinen koti tekee onnelliseksi ja sen takia on oikein panostaa siihen valtavasti aikaa, energiaa ja rahaa.

Oman huoneen ilmestymisestä tulee ensi vuonna kuluneeksi 90 vuotta. Ehdotan, että sen kunniaksi todetaan, että omiin huoneisiin on nyt panostettu ihan tarpeeksi ja seuraavat 90 vuotta panostetaan omaan rahaan. Feministi hankkii sen unelmakeittiön vasta siinä vaiheessa, kun hänellä on tarpeeksi vaurautta, sillä vauraus synnyttää vapautta.

Rahalla on ehkä huono maine, mutta se on todellisuudessa erinomainen renki. Se tekee mahdolliseksi paitsi maailmankirjallisuuden klassikoiden kirjoittamisen, myös muut keittiötä isommat unelmat.

Merja Mähkän aiemmat kirjoitukset löytyvät täältä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Sijoittaminen
 • Talous
 • Feminismi
 • Merja Mähkä

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   ”Rajuilla välineillä nopeasti sisään ja nopeasti ulos” – Asunto­murto­kopla piinaa Helsingin kanta­kaupunkia, epäilee poliisi

  2. 2

   Tällainen on Suomi: Kun Trump ja Putin olivat poistuneet, presidentti Niinistö lähti terassille kuin kuka tahansa

  3. 3

   Lapissa paukahti kaikkien aikojen helle-ennätys rikki – myös Suomen tämän kesän huippulukema meni taas uusiksi

  4. 4

   HS tapasi Trumpin ja Putinin tilaisuutta hämmentäneen ja putkaan viedyn toimittajan: ”Tätäkö on Suomen mainostettu lehdistönvapaus?”

  5. 5

   Heidi Juvonen on ollut pian vuoden ostamatta mitään turhaa, vaikka hänellä on kolme alaikäistä lasta ja kaksi kissaa – Näin se onnistui

   Tilaajille
  6. 6

   Naton huippu­kokouksessa hoiperrellut Juncker: ”Pyydän kunnioitusta”

  7. 7

   Donald Trump antoi raivoa herättäneelle kommentilleen niin hämmentävän selityksen, ettei internet voinut muuta kuin keksiä siitä toinen toistaan tylympiä vitsejä

  8. 8

   Ihminen voi hukkua täpötäydellä uimarannalla 30 sekunnissa kenenkään huomaamatta – ”Hukkuva ei näytä yleensä hukkuvalta”

  9. 9

   Pyhärannassa Varsinais-Suomessa roihuaa laajalle levinnyt maasto­palo, jota ei ole saatu hallintaan

  10. 10

   ”Kaivoimme, koska luulimme ettemme voi odottaa” – Luolasta pelastetut pojat astelivat ensimmäistä kertaa median eteen ja kertoivat koettelemuksestaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tällainen on Suomi: Kun Trump ja Putin olivat poistuneet, presidentti Niinistö lähti terassille kuin kuka tahansa

  2. 2

   Trump pyörtää puheitaan Helsingin-kokouksen jälkeen: Venäjä sekaantui Yhdysvaltojen vaaleihin

  3. 3

   Jäämies Ötzi kuoli täysin vatsoin, mutta nykyihmistä hänen viimeinen ateriansa voi hirvittää

  4. 4

   Trump purki raivoaan Fox Newsin haastattelussa ja muisteli Neuvostoliiton sotauhreja – ”En halua edes käyttää Venäjästä sanaa vastustaja”

  5. 5

   Lastaan pelastaessa hukkunut äiti oli veden alla yli 40 minuuttia vilkkaalla uimarannalla Vantaalla – Uima­valvojille on järjestetty kriisiapua

  6. 6

   Täysin kokeellinen hoito tuotti yllättävän tuloksen: ihosyöpä hävisi kokonaan 97-vuotiaalta naiselta

  7. 7

   Sana ”moi” riitti lopettamaan huumeidenkäyttäjien häiriköinnin Töölön kirjastossa – ”Jos ihminen nähdään vain järjestyshäiriönä, käytös on sen mukaista”

  8. 8

   Poliisi tutkii: Amstaffi tappoi shetlanninlammaskoiran ja hyökkäsi 16-vuotiaan tytön kimppuun Espoossa

  9. 9

   Heidi Juvonen on ollut pian vuoden ostamatta mitään turhaa, vaikka hänellä on kolme alaikäistä lasta ja kaksi kissaa – Näin se onnistui

   Tilaajille
  10. 10

   Mandalay Bay -hotellin omistajayhtiö haastoi Las Vegasin joukkosurman uhreja oikeuteen – festivaaliyleisöä tulitettiin hotellin ikkunasta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Republikaani­senaattori John McCain: Helsingin huippu­kokous oli hirvittävä virhe – lue HS:n seuranta Trumpin ja Putinin tapaamisen käänteistä

  2. 2

   Trump tuhosi Helsingin huippukokouksen yhdellä iskulla – amerikkalaiset tyrmistyivät Trumpin ”antautumisesta” Venäjän presidentille

  3. 3

   Donald ja Melania Trumpin saattue saapui Kalastaja­torpalle suuren väkijoukon saattelemana – lue HS:n seuranta sunnuntain tapahtumista

  4. 4

   Suomen hipsterein paikka on pieni kylä Nokian hylkäämässä Salossa – ”Elämäntilanteeni on niin hyvä, ettei siitä melkein kehtaa puhua”

  5. 5

   Los Angeles Timesin toimittaja tuli Helsinkiin raportoimaan huippukokouksesta, mutta rakastuikin julkiseen liikenteeseen – ”Suomi on voittanut minut puolelleen”

  6. 6

   Jäämies Ötzi kuoli täysin vatsoin, mutta nykyihmistä hänen viimeinen ateriansa voi hirvittää

  7. 7

   Suomalais­sukeltaja Mikko Paasi oli thaimaalaisessa luolassa viimeisten joukossa ja joutui pakenemaan nousevaa vettä viime hetkellä – nyt hän kertoo HS:lle tapahtumien dramaattiset vaiheet

  8. 8

   Trump teki etikettimokan ja saattoi kuningatar Elisabetin kiusalliseen tilanteeseen Britanniassa

  9. 9

   Espoolaisilta 13-vuotiailta löytyi huume­seulassa jopa viittä eri ainetta – Eräs poika yritti sekavassa tilassa kaupata rauhoittavia lääkkeitä lastensuojelun työntekijällekin

  10. 10

   Näistä syistä Kalastajatorppa on ylivoimainen paikka Trumpin yöpaikaksi

  11. Näytä lisää