Onnellinen omistaja    |   Sijoitusblogi

Olen liekeissä, koska nyt puhutaan osakesäästötilistä – Tätä uusi sijoittamisen veroetu merkitsee tavalliselle ihmiselle

Hallituksen esittämällä osakesäästötilillä on iso merkitys sijoittamisen lopputuloksen kannalta, kirjoittaa Merja Mähkä HS:n sijoitusblogissa.

En ole ihan vähääkään liekeissä siitä, että osakesäästötili oli viime viikon yksi kuumimmista puheenaiheista. Osakesäästötili!

Ei olisi ollut viime vuonna tähän aikaan. Sijoitusinnostus on levinnyt kuluneen vuoden aikana sosiaalisen ja perinteisen median välityksellä ja tässä sitä nyt ollaan: vuosien yrityksen, väännön ja käännön jälkeen Suomen hallitus on saanut aikaan päätöksen, jonka pohjalta aletaan rakentaa osakesäästötiliä. Sen lupaus on, että se kannustaa ihan tavallisia suomalaisia sijoittamaan.

Kannustavuus perustuu veroetuun. Suomeksi tämä tarkoittaa sitä, että tilin kautta sijoitetut rahat tuottavat paremmin kuin tavallisen arvo-osuustilin kautta samoihin osakkeisiin sijoitetut rahat, koska tuottoa ei veroteta välissä. Voi kuulostaa piperrykseltä, mutta tällä on iso merkitys lopputuloksen kannalta.

Keräsin tähän huomioita, jotka ovat tavallisen sijoittajan kannalta olennaisia.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

1. Kannattaako tili ottaa käyttöön vuonna 2020, kun se on mahdollista?

Todennäköisesti kyllä, riippuu vielä ehdoista ja tilien kuluista. Näillä näkymin otan tilin itse käyttöön. Tilille saa siirtää 50 000 euroa rahaa. Ostan tilille sellaisia osakkeita, joita ostan nytkin, eli mieluusti yhtiöitä, jotka maksavat kasvavaa tai vähintään tasaista osinkoa. Helsingin pörssissä näitä ovat perinteisesti olleet esimerkiksi kansanosakkeet Sampo, Kone ja Elisa.

2. Mikä tilissä on hienoa?

Kun sijoittaa tilin kautta, osingot tulevat tilille veroitta. Esimerkiksi yhdestä Sammon osakkeesta osakesäästötilille olisi kilahtanut viime keväänä 2,60 euroa, kun siitä verotettuna tilille napsahti vain 1,937 euroa. Vähitellen tämä noin 70 sentin ero per Sammon osake lähtee kertautumaan. Parissa vuosikymmenessä erotus alkaa tuntua tuotossa isosti.

Sama koskee osakkeiden myymistä tilin sisällä. Jos nyt myisin hienosti kehittyneen, mutta osakesalkussani vähän turhan suureksi nousseen Apple-pottini, maksaisin myyntivoitosta tuhansia euroja veroja. Osakesäästötilin sisällä en joudu sitä maksamaan, vaan pääsen sijoittamaan koko summan uudestaan muihin osakkeisiin. Se tarkoittaa sitä, että pääsen uudelleensijoittamaan tuhansia euroja enemmän, kun verottaja ei ota omaansa välistä, vaan vasta sitten, kun nostan tililtä rahaa.

3. No ei ole 50 000 euroa! Tekeekö tilillä mitään?

Kyllä. Rahat voi siirtää tilille vähitellen, kuukausisäästötyyliin. Luulen, etten itsekään siirrä sinne koko pottia kerralla, vaan erissä. Näin vähennän vuoden 2020 pörssikurssien vaikutusta tilin tuottoon. Tässä on kyse ajallisesta hajauttamisesta, josta lisää täällä.

4. Tiliin tuli 50 000 euron raja. Onko se ongelma?

Riippuu näkökulmasta. Jos keskitytään tavalliseen sijoittajaan, niin raja ei ole ongelma. Tilin tarkoitus on kannustaa uusia ihmisiä sijoittamisen pariin, ei tehdä meidän vanhojen sijoittajien elämästä lokoisampaa.

50 000 euroa on tavalliselle ihmiselle hemmetin paljon rahaa. Siinä saa sijoittaa 10 vuoden ajan 5000 euroa osakkeisiin tilin kautta, ennen kuin rajat paukkuvat vastaan. Sen jälkeen sijoittajalla pitäisikin jo olla sellainen salkku, että jatkosijoitusten tuotosta kelpaa jo veroja maksella.

5. Millaiselle ihmiselle tili sopii?

Tässä tullaankin jännittävään kysymykseen. Osakesäästötilille saa vain osakkeita, ei sijoitusrahastoja. Nythän on niin, että osakkeiden valikoiminen, siis sen päättäminen, ostaako Nokiaa vai Roviota, vaatii perehtymistä ja innostusta pohtia yhtiöiden tulevaisuuden näkymiä sekä taloudellista tilannetta. Jos tätä innostusta ei ole, kustannustehokas indeksirahasto on edelleen paras vaihtoehto. Tili sopi sijoittajalle, joka tykkää pistää harrastukseen ainakin vähän aikaa ja vaivaa.

Tässä mielessä tili on vähän huti, koska suurelle osalle sijoittajista indeksirahasto on paras tapa edetä. Niillä osinkojen uudelleen sijoittamiseen liittyvä veroetukin on jo valmiiksi.

Mutta. Samaan aikaan ajattelen, että osakkeisiin rajattu tili voi vahvistaa suomalaista omistajuutta. Tämä menee vähän psykologian ja hellän mielen piikkiin, mutta on se vähän eri asia omistaa Ruotsiin seilaavaa Viking Linea kuin Ruotsiin sijoittavaa rahastoa. Silloin puhutaan omasta yhtiöstä, omista laivoista ja ehkä reissataankin niillä. Kylmän järjen kanssa tällä ei ole mitään tekemistä.

6. Entäs kansantalous?

Sen kun tietäisi. Tilin valmistelusta ei voi antaa täysiä pisteitä, sillä tiliä valmistellut työryhmä ehdotti ihan toisenlaisia malleja kuin se, johon poliitikot päätyivät. Työryhmän kaikki ehdotukset, jotka järjestään sulkivat osingot tilin ulkopuolelle, olivat tavallisen sijoittajan näkökulmasta epämielekkäitä ja monimutkaisia.

Piensijoittajan kannalta poliitikot päätyivät hyvään lopputulokseen, mutta lopputuloksen vaikutuksesta esimerkiksi valtion verokertymään ei ole selkeää käsitystä kenelläkään. Sitä ei voi pitää hyvänä asiana.

7. Tuomio: Hitti vai huti?

Tavallisen sijoittajan kannalta osakesäästötili on hitti. Sen ehdoton hienous on tässä: osakesäästötili motivoi jatkamaan sijoittamista sen sijaan, että tuottoja realisoitaisiin hetken mielijohteisiin. Sillä tavalla vauraus vähitellen kasaantuu ja alkaa luoda taloudellista liikkumavaraa, joka mahdollistaa elämän järjestämisen oman näköiseksi.

Kirjoittaja omistaa Sampoa, Elisaa, Konetta ja Applea. Lue Merja Mähkän aiemmat kirjoitukset tästä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Sijoittaminen
 • Osakkeet
 • Talous
 • Merja Mähkä

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Taloyhtiö vaatii maksua saunavuorosta, vaikka sauna on remontissa – Tällainen peli ei vetele, vastaa lakimies

  2. 2

   ”Vaatekaappi pursuaa tavaraa, mutta mitään järkevää päällepantavaa ei löydy” – Kapselipukeutuminen ratkaisee ongelman, näin se toimii

   Tilaajille
  3. 3

   Yhdysvaltain lippu ei enää ”liehu” Kuussa – viiden dollarin nailonliput ovat vähintään haalistuneet valkoisiksi

  4. 4

   ”27 oppilaan luokalla on viisi historiankirjaa” – HS kysyi helsinkiläis­vanhemmilta lasten koulu­kirjoista, ja tulos on häkellyttävä

   Tilaajille
  5. 5

   Jaakko Pitkäjärvi näki puolen miljoonan McLaren 720:n Geneven autonäyttelyssä ja teki unelmastaan totta – ”Sen on pakko olla tämä!”

  6. 6

   Alistuvatko Soinin kriitikot ryhmäkuriin? Tukevatko perussuomalaiset vanhaa johtajaansa? – HS selvitti, mitä epäluottamus­äänestyksessä voi tapahtua

  7. 7

   S-pankki aloitti kovan hintakisan yhdistelmärahastoissa – uudessa palvelussa rahastojen kulut vain 0,5 prosenttia

  8. 8

   Suomen junat ovat kuin tieteiselokuvista Ruotsiin verrattuna – Yksityisille avattu junaliikenne tökkii, eikä aikatauluihin voi luottaa

  9. 9

   Superautojen kauppa käy Suomessa kuumempana kuin koskaan – ”Naisen Ferrarin materiaaleja valittiin niin, että ne sopivat yhteen hänen Louis Vuitton -laukkunsa kanssa”

  10. 10

   Valmentajakonkari Erkka Westerlund tarjosi KHL-liigassa pelaajilleen vapaapäivää, mutta siitä tulikin monelle ryyppypäivä: ”Suomessa en ollut törmännyt tällaiseen”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ystäväni poika ei ole oppinut amiksessa juuri mitään – Onko ammattikoulutus todella näin surkealla tolalla?

  2. 2

   Suomen junat ovat kuin tieteiselokuvista Ruotsiin verrattuna – Yksityisille avattu junaliikenne tökkii, eikä aikatauluihin voi luottaa

  3. 3

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  4. 4

   Tätä on Suomi: Pekka Sario, 18, sai ajokortin tiistaiaamuna, jo illalla hän joutui toistuvan tieraivon kohteeksi

  5. 5

   Tämä määrä proteiinia on tarpeeksi, liika voi olla vaaraksi ja kasviproteiinilla pärjää, kunhan tietää mitä tekee – Nämä kahdeksan faktaa sinun täytyy tietää proteiineista

   Tilaajille
  6. 6

   Kokoomuksen ja keskustan ryhmät vakuuttavat luottamusta Soinille – Jaana Pelkonen aikoo olla paikalla äänestyksessä, mutta ei lupaa tukeaan: ”Minullakin on omatunto”

  7. 7

   Arki-ilta raitiovaunussa kääntyi tappeluksi: Ohjaaja Jari Halonen löi humalaista koiranomistajaa nyrkillä naamaan ja sai siitä tuomion

  8. 8

   Vuoden vastenmielisin elokuva on tässä – Peppermint on järjetön ja tavattoman väkivaltainen, mutta pahinta siinä on asenne

  9. 9

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  10. 10

   Ketogeeninen ruokavalio on trendi, jossa paino voi pudota nopeastikin – Ravitsemus­terapeutti: ”En kannusta, koska dieetti voi johtaa aineenvaihdunnallisiin ongelmiin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Auschwitziin matkanneet Kallion lukiolaiset kokivat Suomi-häpeää krakovalaisessa juutalaisravintolassa: ”Minun oli pakko mennä kysymään heiltä, että ymmärrättekö te yhtään, mitä teette”

  3. 3

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  4. 4

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  5. 5

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  6. 6

   Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

  7. 7

   Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

  8. 8

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  9. 9

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  10. 10

   Siirtämäänsä autoa tuhonnut hinaus­auton kuljettaja herätti hämmennystä Vantaan Koivu­haassa – auto oli tarkoituskin viedä romutettavaksi, kertoo kuljettaja

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Yli kaksisataa ihmistä yhä kadoksissa lautan kaaduttua Viktoriajärvellä Tansaniassa – 44:n on vahvistettu kuolleen
  3. Tältä näyttävät baarimestareiden suosittelemat trendi­cocktailit – Nyt niitä saa ympäri Helsinkiä, koska suomalaiset ovat oppineet, mitä cocktail on oikeasti
  4. ”27 oppilaan luokalla on viisi historiankirjaa” – HS kysyi helsinkiläis­vanhemmilta lasten koulu­kirjoista, ja tulos on häkellyttävä Tilaajille
  5. Taloyhtiö vaatii maksua saunavuorosta, vaikka sauna on remontissa – Tällainen peli ei vetele, vastaa lakimies
  6. Jaakko Pitkäjärvi näki puolen miljoonan McLaren 720:n Geneven autonäyttelyssä ja teki unelmastaan totta – ”Sen on pakko olla tämä!”
  7. Superautojen kauppa käy Suomessa kuumempana kuin koskaan – ”Naisen Ferrarin materiaaleja valittiin niin, että ne sopivat yhteen hänen Louis Vuitton -laukkunsa kanssa”
  8. Alistuvatko Soinin kriitikot ryhmäkuriin? Tukevatko perussuomalaiset vanhaa johtajaansa? – HS selvitti, mitä epäluottamus­äänestyksessä voi tapahtua
  9. Kapteeni hieroi sylkeä kasvoihinsa, maalintekijän juhlintahyppy päätyi syvyyksiin, syöttö kenkiä sitovalle vastustajalle – tätä oli torstain Eurooppa-liiga
  10. Marimekon tuotteet menevät kaupaksi ennustettua paremmin – yhtiöltä positiivinen tulosvaroitus
  11. ”Vaatekaappi pursuaa tavaraa, mutta mitään järkevää päällepantavaa ei löydy” – Kapselipukeutuminen ratkaisee ongelman, näin se toimii Tilaajille
  12. Näytä lisää