Onnellinen omistaja    |   Kolumni

Salkusta kadonnee taas kymmeniä­tuhansia euroja: kolme asiaa, jotka aion tehdä

Asiantuntijat varoittavat kuorossa, että osakemarkkinoille pahin on vielä edessä. En ajatellut heittää odotusaikaa hukkaan, päinvastoin, kirjoittaa Merja Mähkä.

Olin opiskelijana kesän töissä Pariisin Disney­landissa huvipuistoa kiertävän junan konduktöörinä. Muistan puiston illat maagisina. Sinä kesänä Pariisissa tuntui aina olevan lämmin. Illan tullen puisto loisti pimeässä. Pääkadun, amerikkalaista pikkukaupunkia jäljittelevän Main Streetin, päässä Prinsessa Ruususen satulinna välkehti valaistuna kuin Amerikka jouluna.

Illat päättyivät aina ilotulitukseen. Sitten hurraavat puistokävijät saatettiin ulos. Puiston taika raukesi. Meillä ulkomaalaisilla kesätyöntekijöillä oli edessä pitkä, pahimmillaan 1,5 tuntiin venynyt bussin odotus, jotta pääsimme kotiin Disneyn asuntoloille nukkumaan.

Pariisi-kesä palasi mieleeni tänä jouluna, kun pörssikurssit lähtivät kaikkien aikojen pahimpaan joulusyöksyyn. Tärkeä markkinamittari, S&P 500 -indeksi saavutti tason, jossa se on 20 prosenttia alempana kuin sen kaikkien aikojen kurssihuippu. Se tarkoittaa, että olemme saapuneet karhumarkkinaksi kutsuttuun aikaan. Suomeksi: lirissä ollaan.

Karhumarkkina enteilee taantumaa ja pörssikurssien laskua entisestään. Omassa osakesalkussani ounastelen vielä kymppitonnien lisälaskua. Laskua on nyt jo tullut reippaasti.

Lue lisää: Merja Mähkä kertoo, miten hänen sijoitussalkkunsa laski 20 000 euroa

Asiantuntijat varoittavat kuorossa, että pahin on vielä edessä. Pitkä lämmin päivä puistossa on ohi, ilotulitus päättynyt. Edessä on odotus bussipysäkin kivetyksellä.

En ajatellut heittää odotusaikaa hukkaan. Päinvastoin. Tekemistä on paljon.

1) Jatkan osakkeiden säännöllisiä kuukausiostoja. Ne ovat nyt sen parikymmentä prosenttia halvempia kuin syksyllä, ja ostin silloinkin.

Teen lähinnä täydennyksiä ja sijoitan salkustani ennestään löytyviin indeksirahastoihin sekä niin sanottuihin äly-ETF:iin, jotka seuraavat tunnettuja sijoitusstrategioita jokseenkin mekaanisesti.

Voi olla, että teen suoria osakeostoksiakin. Niissä painotan vakautta ja kykyä maksaa omistajille osinkoa.

2) Aion etsiä uusia tuttavuuksia erityisesti megatrendeihin sijoittavista ETF:istä. En näe, miten ilmastonmuutoksen torjunnassa, kiertotaloudessa ja robotiikassa etunenässä olevan yhtiöt voisivat olla menestymättä tulevaisuudessa. Maailma huutaa niiltä ratkaisuita.

Lue lisää: Megatrendit helpottavat sijoituskohteen valintaa

Näihin uusiin tuttavuuksin alan jossain vaiheessa purkaa käteiskassaa, jota olen kerryttänyt tätä ostotilaisuutta varten. Kivaa siitä ei tule, sillä laskevilla markkinoilla jatkuva kurssilasku tulee todennäköisesti syömään sijoitukseni arvoa alkuun. Mutta aina ei voi olla kivaa. Kivan aika on sitten, kun nousu varovaisesti käynnistyy uudelleen.

3) Yritän säilyttää malttini. Talouskanava CNBC:n ja investointipankki Goldman & Sachsin selvityksen mukaan karhumarkkinat kestävät keskimäärin 13 kuukautta ja niistä toipuminen 21,9 kuukautta.

Pudotuksen alusta keskimäärin kestää siis noin kolme vuotta ennen kuin osakkeet ovat toipuneet entiselle tasolleen. Tilanne voi olla toki paljon huonompi.

Finanssikriisistä toipuminen vei selvitykseen mukaan 49 kuukautta. Jos aloitti sijoittamisen juuri ennen kriisin puhkeamista suurella summalla, jälki oli rumaa.

Mutta! Jos sijoitti läpi laskun, oma salkku pääsi paljon 49:ä kuukautta nopeammin plussalle, koska laskun ansiosta sinne sai lapioitua osakkeita halvalla.

Palataan vielä Disneylandiin. Taika on pois, yö on pimeä, mutta jossain vaiheessa bussi tulee. Bussijonossa voi jutella vanhojen tuttujen kanssa ja löytää kiinnostavia uusia tuttavuuksia, niin kuin optimistiset parikymppiset tekevät. Aloittelevalle sijoittajalle ei ole otollisempaa tilannetta aloittaa kuin markkina, jolla osakkeita saa halvalla.

Kirjoittaja on yrittäjä ja intohimoinen sijoittaja, jonka mielestä sijoittamalla voi samalla parantaa sekä omaa elämää että maailmaa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Bernie Sanders ja Trumpin entinen YK-lähettiläs ottivat yhteen synnytyksen hinnasta ”sosialistisessa” Suomessa

  2. 2

   Hus myöntää Apotin aiheuttaneen ongelmia – Lääkäri haukkui järjestelmän satoja miljoonia maksaneeksi sudeksi

  3. 3

   Vaatimus istuttaa puita on outo vastaus nuorten huoleen ilmastosta

  4. 4

   Keskellä kauniaislaista metsää on satavuotias, valtavan talon kivijalka – Taustalla on tarina Stockmannin suvun unelmasta, joka loppui tragediaan

  5. 5

   Kun poptähdet pysyvät vaiti homoudestaan, he antavat ymmärtää, että siinä on jotain väärää. Alman peloton avoimuus on muutos, jota olemme odottaneet

  6. 6

   Kun lapsi raivoaa, vanhemman tehtävä ei ole ratkaista asiaa – on tärkeämmän oppitunnin aika

   Tilaajille
  7. 7

   Amsterdam sai tarpeekseen seksi­työläisiä pällistelevistä turisti­ryhmistä

  8. 8

   Tietosuoja­valtuutettu harkitsee Euroopan laajuista selvitystä Nokia-puhelimista: Norjan yleisradion kertoo puhelimen lähettävän tietoja Kiinaan

  9. 9

   Venäjä vakoilee Suomen tietoverkkoja yhä ärhäkämmin – ulkoministeriön koneilta löytynyt salamyhkäinen kampanja teki paluun

  10. 10

   Keravalle rakennetaan uusi vankila 22 miljoonalla eurolla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   En pystynyt keskittymään, ja kaikki ylimääräinen aika oli maailmasta kadonnut. Löysin tähän syypään luikertelemasta sänkyni takaa.

  2. 2

   Junes Lokka on kutsunut itseään ”läpällä” rasistiksi, mutta saiko Johanna Vehkoo tehdä niin vakavissaan? Tätä pohdittiin tänään oikeudessa

  3. 3

   Kartta näyttää, miltä Helsingin alueilta sijoittajat himoitsevat asuntoja

   Tilaajille
  4. 4

   Maailman ehkä harvinaisin muumimuki tulee myyntiin huhtikuussa huutokaupassa Turengissa

  5. 5

   Tutkijat: Maapallon lähin naapuriplaneetta onkin Merkurius

  6. 6

   Helsinki vartioi tyhjää puutaloa yötä päivää Kumpulassa – Operaation hinta jopa 60 000 euroa kuukaudessa, arvioi turvallisuusalan yritys

  7. 7

   Kartta näyttää, miten ylivoimaisesti yksi automerkki on valloittanut Helsingin seudun

   Tilaajille
  8. 8

   Kun lapsi raivoaa, vanhemman tehtävä ei ole ratkaista asiaa – on tärkeämmän oppitunnin aika

   Tilaajille
  9. 9

   Sairaaloiden Apotti-tietojärjestelmä on satoja miljoonia maksanut susi, jota ei olisi pitänyt päästää edes testikäyttöön

  10. 10

   Keskellä kauniaislaista metsää on satavuotias, valtavan talon kivijalka – Taustalla on tarina Stockmannin suvun unelmasta, joka loppui tragediaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lars Kihlström halusi uskoa hyvää isästä, mutta lopulta hän itki – Suomalaisen SS-miehen päiväkirjasta löytyi lause, joka kyseenalaistaa historian­kirjoituksen

   Tilaajille
  2. 2

   Kuvilleni saa nauraa, sanoo Iiu Susiraja, mutta hiljenee kun katselee lukioaikaista valokuvaa itsestään

  3. 3

   Uuden-Seelannin terrori-iskusta epäilty sai murhasyytteen, ainakin 50 ihmistä kuollut

  4. 4

   Kun Siskonpedistä tuttu Niina Lahtinen vei yksivuotiaansa päiväkotiin, vanhempainiltaan kutsuttiin psykologi paikalle: ”Vastuu ja syyllistäminen lankeavat lähinnä naisille”

   Tilaajille
  5. 5

   Missä on nainen, joka hyppäsi takaisin autoonsa ja hylkäsi pyöräilijän kuolemaan suojatielle? Vantaan poliisilta on loppumassa keinot poikkeuksellisen yliajotragedian selvittämisessä

   Tilaajille
  6. 6

   Sami Hedberg nauraa sketsisarjassaan homoille, venäläisille ja saamelaisille, Sami Hedbergille eivät naura edes lapset

  7. 7

   Junes Lokka on kutsunut itseään ”läpällä” rasistiksi, mutta saiko Johanna Vehkoo tehdä niin vakavissaan? Tätä pohdittiin tänään oikeudessa

  8. 8

   Jussi Halla-aho ei ole muuttunut, mutta hän on oivaltanut jotain

  9. 9

   Uusi liikunta­trendi parantaa terveyttä nopeasti, ja kenellä tahansa on siihen aikaa

   Tilaajille
  10. 10

   ”Suurin osa ihmisistä ei tajua, mistä siinä puhutaan” – Satumaa-tango täyttää 20 vuotta ja nyt Maija Vilkkumaa kertoo, miksi biisi saattoi sanoittaa perussuomalaisten nousun

   Tilaajille
  11. Näytä lisää