Perässähiihtäjä

Onko kokoomuksen vaalilause oikein fiksu?

Maanantai 15.9.2008 ja 7. merkintä

Työviikko alkoi jo eilen. Kävin sunnuntaina katsomassa Kannelmäen Maalaismarkkinoilla, miten puolueet ja ehdokkaat ahkeroivat. Kunnioitukseni ehdokkaita kohtaan nousi entisestään. He jaksoivat sitkeästi puhua sekä jakaa esitteitä ja ilmapalloja, vaikka vastaanotto oli välillä mitä oli.

Tänä aamuna käväisin kuuntelemassa kokoomuksen puheenjohtajan Jyrki Kataisen tiedotustilaisuuden, jossa hän paljasti kokoomuksen vaalilauseen. Tilaisuus pidettiin Suomalaisella Klubilla, hienossa vanhassa salissa, jonka seinää koristaa taiteilija Onni Ojan maalaama kymmeniä metriä pitkä fresko. Nähtyäni kokoomuksen vaalilauseen tulin heti hyvälle tuulelle: siitä on helppo keksiä päivän hyvä kysymys.

Viikonvaihteessa julkistettiin kaksi mielenkiintoista kuntavaalitutkimusta: HS kertoi tuoreet mielipidemittauslukemat ja MTV3 tutkimuksen, jossa ihmisiltä oli kysytty kuntavaalien tärkeimpiä asioita. Niistä muutama sana tuonnempana.

HS:n mielipidemittaus toisti sitä samaa sanomaa, jota muutkin kesän aikana tehdyt mittaukset. Kolme suurinta puoluetta ovat lähes tasavahvoja, eikä muidenkaan puolueiden kannatuslukemissa ole tapahtunut mainittavia muutoksia.

Tällainen mittaustulos on muuten otsikontekijän painajainen. Lehti on tilannut ja maksanut kalliin tutkimuksen, jonka tulos ei olekaan suuri uutinen. Tee siinä sitten kymmenesosien muutoksesta viiden kuuden palstan otsikko. Olen aikoinani uutistoimittajana tehnyt niitä otsikoita vastaavassa tilanteessa kymmeniä, jos ei satoja. Sunnuntain HS:ssa tämä oli ratkaistu näppärästi: kiihkottomat otsikot ja pääuutissivun alalaitaan sijoitettu uutinen kertoi lukijalle, mistä on kysymys.

Jutun kiinnostavin osuus olikin se lause, jossa kerrottiin äänestämisvarmuudesta. Lause kuului: "Viime kuntavaalien alla äänestämisvarmuus arvioitiin yhtä suureksi kuin nyt." Mitä se silloin tuotti?

Kuntavaalien äänestyprosentit vuodesta 1980 kannattaa palauttaa mieleen:

1980 - 78,1 %

1984 - 74,0 %

1988 - 70,5 % 

1992 - 70,9 %

1996 - 61,3 %

2000 - 55,9 %

2004 - 58,6 %

Äänestäjät eivät ole vielä havahtuneet siihen, että kuntavaalit ovat näinkin lähellä. Vaali vaalilta havahtuminen näyttää menevän lähemmäksi ja lähemmäksi viimeistä vaalipäivää, ja lähes puolet ei havahdu ollenkaan. Eli - suhtaudutaan puoluekohtaisiin mielipidemittauksiin tässä vaiheessa vielä rauhallisesti, mutta seurataan tarkasti eri puolueiden äänestämisvarmuuden kehitystä. Kuntavaalit voittaa se puolue, joka saa parhaiten "omansa" liikkeelle. 

MTV3:n teettämässä kyselyssä (14.9.) pidettiin odotetusti tärkeimpänä kuntapalveluna terveydenhuoltopalveluja (69%). Toiseksi nousevat kuntien vanhuspalvelut (43%), mutta yllättäen vastaajat pitivät kunnallisvaalien kolmanneksi tärkeimpänä aiheena joukkoliikennettä (30%).

Joukkoliikenne kiilaa jopa koulupalveluiden (27%) ja lasten päivähoidon (22%) ohi. www.mtv3.fi/vaalit/ 

Hyvä havainto. Voi olla, että polttoaineen hinnan kallistuminen ja tietysti massiivinen keskustelu ilmastonmuutoksesta on pakottanut ihmisiä miettimään, mitä kotikunnan liikenneratkaisuissa pitäisi tehdä. Veikkaan, että MTV3:n tutkimustulos näkyy myös puolueiden vaaliohjelmissa. Liikenneasiat nostetaan "yllättäen" esiin, kun kansa kerran haluaa niin. Sdp:n puheenjohtaja Jutta Urpilainen osoitti jo eilen päivällä, että hänellä on herkät tuntosarvet: Urpilainen suositteli ratikoita Turkuun ja Tampereelle.   

Mutta palataan vielä siinä kokoomuksen tiedotustilaisuuteen. Katainen ja puoluesihteeri Taru Tujunen onnistuivat lietsomaan hyvän olon ja onnistumisen mielialaa. Katainen kehui puolueensa Toivo-talkoita, jotka ovat olleet "todella kasvattavaa meille itsellemme". Kokoomuksessa on kuulemma aito tekemisen tunnelma. Kunnat saavat enemmän rahaa kuin aikaisemmin jne. jne.

Tujunen puolestaan kertoi, että kokoomus värvännee 7 500 ehdokasta vaaleihin eli 15 prosenttia enemmän kuin neljä vuotta sitten. Jos näin käy, se on kyllä todella hyvä tulos kokoomukselta. Ehdokkaiden kokonaismäärä on laskussa jo yksin siistä syystä, että kuntia on runsaat sata vähemmän kuin edelliskerralla. Tarkat luvut saataneen huomanna päättyvän ehdokasasettelun jälkeen.

"Kaikkien kuntien tekevät ihmiset - Liittykää yhteen" on kokoomuksen vaalilause. Julisteessa näkyi myös hakku ja pensseli.

No niin. Ei ole vaikea arvata, että vaalilauseen tekijää on innoittanut vanha työväenliikkeen lause: "Kaikkien maiden proletaarit - Liittykää yhteen". Tuota lausettahan takavuosina somisti usein sirppi ja vasara...

Katainen ja kumppanit vakuuttivat hymyissä suin, ettei tässä oikeasti ole kysymys "itäretrosta". Uskokoon ken tahtoo. ( Julisteisiin ja muuhun materiaaliin voi tutustua kokoomuksen vaalisivulla www.kokoomus.fi ) 

Varsinaisia vaalitavoitteita kokoomus ei vielä kiirehtinyt julkistamaan. Ne kerrotaan vasta parin viikon päästä. Näin ollen mekin joudumme tyytymään vain otsikkokeskusteluun.

Päivän hyvä kysymys: Onko kokoomuksen vaalilause oikein fiksu?

Päivän blogilainaus:

Ehdokasasettelukysymyksessäkin lehdistö yrittää juoksuttaa meitä politiikkaan sitoutuneita. Milloin huudetaan sitä, että ehdokkaina ei ole valtakunnan julkkiksia, milloin kummastellaan sen perään, että kuinkan viihteellistynyttä politiikka on julkkisehdokkaiden myötä. Kyllähän se niin on, että ainakin meillä sosialidemokraateilla ehdokkuus riippuu hyvin vahvasti siitä, mitä on korvien välissä eikä siitä onko julkkis vai tavis.

Kaupunginvaltuutettu Sirkka-Liisa Kähärä (sd) Vantaalta.

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

18 vastausta artikkeliin "Onko kokoomuksen vaalilause oikein fiksu?"

Lars-Erik Wilskman 15.09.2008 15:48

Ymmärrän hyvin Perässähiihtäjän takauman itäretrosta. Kullakin sukupolvella on näet omat traumansa.

Tässä Kokoomuksen mainoslauseessa lienee kyseessä uuden polven iloittelu, mutta itse asia yhteisöllisyyden korostaminen on kuntavaaleissa oikeaa puhetta. Kuntien hallinto poikkeaa siinä valtiosta, että oppositiota ei oikeastaan ole on vain valtuustoryhmiä,jotka kykenevät sopimaan ja sitten niitä jotka istuvat kunnanhallituksessa, lautakunnissa ja valtuustoissa keräilemässä yleisönosastokirjoitusten.aiheita. Kotikaupunkini Järvenpää on tästä mainio esimerkki..

Jan Rossi 15.09.2008 16:19

Kokoomuksen toiminnassa on valitettavasti nähtävissä pelkkää temppuilua. Tänäänkin Katainen puhuu palkkamaltista ja samaan aikaan inflaatio nousi jo 4,7 prosenttiin. Hintojen nousu siis kiihtyy edelleen. Kysynkin nyt, että miksi Katainen nyt puhuu palkkamaltista? Miksi ei puhunut viime vuonna kun hänen puolueensa jakoi onnettomia lupauksia keskimääräistä suuremmista palkankorotuksista hoitoalalle? Missä vastuu puheista? Kataisen puolue siis oli ajamassa inflaatiota nousuun. Inflaatio uhkaa karata käsistä. Kokoomus on luvannut puolittaa inflaation vuodessa. Heikolta näyttää.

Ja sitten kokoomuksen uusin vaalimainos. Ei viitsi kommentoida, täysin mauton. Kertakaikkiaan.

Jan Rossi

Pentti Kangasluoma 15.09.2008 16:28

Kokoomuksen vaalilauseen kehittäminen on vaatinut itäretron tuntemusta. Onko siitä kysymys että vaurastuessaan on vasemmistolaisten uudesta sukupolvesta tullut kokoomukselaisia.

Tässä yhtyeydessä kannattaa huomata, että meillä ei ole näkyvissä äärioikeistoa kuten lännempänä. Johtunee maahanmuuttajien pienestä määrästä.

Miksi sosialidemokraatit eivät ole keksineet modernisoida vanhoja tunnuksia ? Kas siinä kysymys.

Mainostoimistossa saattaa olla vasemmiston retoriikan tuntevia, näppärästi oivallettu.

Kuuntelin Jutta Urpilaista Seinäjoella lauantaina, hyvin hän puhui arjen ongelmista, ei mitään pois pantavaa.

Jarkko Rahkonen 15.09.2008 16:36

Perässähiihtäjä kirjoittaa, että kokoomuksen vaalilause \\\"... liittykää yhteen\\\" tuo mieleen kommunistien sirpin ja vasaran. Yllättävää, että kokoomus tällä kertaa mainonnasaan yrittää hyödyntää Neuvostoliitostakin kadonneita sirppi ja vasara mielleyhtymiä.

TOIVOA kokoomus tarvitsee todella paljon jos haluaa vaalilauseen saavan myönteistä palautetta. Sosialidemokraatteja se ei ainakaan houkuttele kun muistissa on aikanaan taistelut työväentalojen omistuksesta ja työpaikkojen rauhasta sirppi ja vasara miehiä vastaan.

Kokoomusnuoret julkaisivat nakukalenterin ja nyt Kataisen johdolla llitytään yhteen! Oi mihin kokoomuksen mainos- ja temppuosasto yltääkään ennen vaalipäivää.

Yrjö Hakanen 15.09.2008 17:53

Tekevillä ihmisillä on todellakin aihetta liittyä kunnissa yhteen:

- Puolustamaan kuntien lähipalveluja ja palvelujen järjestämistä kuntien omana toimintana, jotta niitä ei heikennetä kokoomuksen ajamalla keskittämisellä, kilpailuttamisella ja yksityistämisellä.

- Vaatimaan kunnilta leikattujen valtionosuuksien palauttamista, jotta Kataisen esittämä kuntien rahoituksen leikkaaminen ei toteudu eikä työtä ei tarvitse tehdä talkoilla.

- Vaatimaan tekevien ihmisten kustannuksella kuntien palveluja hyväkseen käyttävän pääoman saattamista kunnallisveron piiriin.

- Vaatimaan, että valtiovarainministeri lopettaa kuntien kuppaamisen ja ohjaa kunnallisiin palveluihin lisää rahaa valtiontalouden miljardien ylijäämistä ja satojen miljoonien Nato-asehankinnoista.

Terveisin, rehellisesti vasemmalta,

Yrjö Hakanen

Juha Jaatinen 15.09.2008 18:45

Kokoomuksella on todella hyvä jatkuva kampanja. On korvaa ja toivoa. Tähän asti on puraissut hyvin. Sisältöpuoli on aika epäselvää.

Kokoomushan ei ole puolue vaan brandi. Tällä kertaa "Kaikki tekijät" -merkeissä. Saa nähdä kuinka kauan tämä on äänestäjien silmissä uskottavaa. Vastaus kysymykseen: Kyllä vaalilause on fiksu jos tulosta tulee, se taas nähdään lokakuun 26. iltana.

jaatinenjulistaa.blogspot.com

Mika Rossi 15.09.2008 19:26

Hallituskumppani ja näiden vaalien kilpailijamme kokoomus jatkaa sinnikkäästi lanseeraamallaan polulla. Ryöstöviljely sosialismin käsitekartalla on sinänsä näyttänyt tuottavan puolueelle pitkän aallonpohjan jälkeen nostetta. Toki pirteästä otteesta täytyy reilussa urheiluhengessä antaa tunnustusta kokoomukselle.

Kertooko slogan enemmän siitä, mitä kokoomus ei enää halua olla vai siitä, mitä se yrittää olla. Marxin tekstistä muokattu slogan ei oikein aatehistoriallisesti istu puolueelle, mutta toisaalta ehkä Marxia voi vähän tuunata niinkuin kännyköitä ja muita vempeleitä nykyisin.

Luulisi, että aatteellisesti vankempi pohja voisi kokoomukselle kuitenkin löytyä esimerkiksi 1800-luvun liberalistien teksteistä. Liberalismin siivet ovat kuitenkin kantaneet paljon vahvemmin ajassa kuin sosialismin. Moni jopa väittää, että elämme uusliberalismin ja erityisesti markkinaliberalismin aikaa.

No, ehkä kokoomus viestittää sloganillaan, että se haluaa ottaa etäisyyttä ihmisten valinnanvapauteen ja edistää sinänsä kannatettavaa yhteisöllisyyttä lisäten voileivän päälle oman jälkimarxilaisen sosialismin persiljatupsunsa.

Kaarin Taipale 15.09.2008 20:38

Eiköhän ihmiset osaa jo erottaa, mikä on pelkkää mainostoimistojen muotoilemaa pintabrändäystä, mikä taas oikeaa arvopohjaista politiikkaa. One-liner-vitsit eivät kanna yhtä naurunhöräystä pidempään. Ne ovat kansalaisten härskiä aliarvioimista.

Jan Rossi 15.09.2008 21:46

Arvoisa Mika Rossi - Mielestäni teillä siellä hallituksessa on oikeasti tuliset paikat, sillä inflaatio lähentelee jo viiden prosentin huippua. Tälläistä inflaatiota ei ole Suomessa nähty sitten vuoden 1991. Ja sen jälkeen iski maahamme kaikkien aikojen pahin lama. Olemmeko taas laman kynnyksellä? Siltä alkaa vaikuttamaan. Ihmettelen suuresti miksi ruoan alv:n alea ei voitu toteuttaa nyt. Vuoden päästä se on myöhäistä. Ruoan hinta taipuu vuoden päästä tälle tasolle, jolla se on nyt. Olette epäonnistuneet Suomen asioiden hoidossa. Teillä ei ole toimivaa ohjelmaa maamme asioiden hoitamiseksi. Lisäksi Vanhanen alkaa entistäkin enemmän paljastumaan yksityisajattelijaksi. Eikö hän konsultoi neuvonantajiensa kanssa? Kenen idea puutarhametropolit olivat?

Jan Rossi

Mirjami Niinivaara 15.09.2008 22:08

Mika Rossi:

Tässä vaalikuvastossa kokoomus ei ryöstöviljele vasemmiston käsitteitä, vaan kuvastoa. Siinä on vissi ero.

Käsitteiden ryöväämisestä sanoisin, että kokoomuksesta on aina löytynyt varsin kaksijakoisesti sekä konservatiivinen, yhteisöllisyyteen nojaava aate, että liberalistinen eli yksilön itsemääräämisoikeuteen nojaava aate. Jos nyt noin karkeasti jaotellaan ja määritellään. Älä sekoita tähän uusliberalismia tai edes talousliberalismia, jotka useimmat kokevat kovin yhdysvaltalaisena ulko- ja sisäpolitiikkana. Suomen maltillinen oikeisto on eri sarjaa.

On mielenkiintoista huomata, että tällä hetkellä kokoomuksen ideologinen vaaka tuntuu kallistuvan yhteisöllisyyden ja yhdessä tekemisen suuntaan. Yhteisöllisyys (tai vasemmiston termein solidaarisuus) on liian pitkään ollut vasemmiston omima käsite. Korkeintaan kokoomus ottaa nyt takaisin, mikä sille kuuluukin. Odotan mielenkiinnolla vaaleja!

Kristian Sundqvist 16.09.2008 2:09

Laina Unskilta: "Julisteessa näkyi myös hakku ja pensseli"

Viimeksi nämä monille sorrosta ja rikoksista ihmisyyttä vastaan signaloivat symbolit olivat uutiskuvissa Aeroflotin kumppaniyhtiön turmakoneen kyljessä, josta kuvaaja oli ne osannut poimia ja ottaa suorastaan ikonisen kuvan joka julkaistiin mm. HS.fi:ssa.

Kokoomus leikkii vaarallisilla asioilla - kommunismin ikonolgia ja muu stalinistinen militarismi eivät ole rajan takana retroa sanan kulttuurillisessa tai historiallisessa merkityksessä, vaan ne elävät ja voivat hyvin alkuperäisessä muodossaan. Ne jopa myyvät, miksi kapitalistisen Venäjän lentoyhtiöt muuten niitä koneisiinsa maalauttaisivat.

Oli Suomessa uutinen, kun joku nosti Pikku-Huopalahdessa parvekkeelleen ammoin (ja hyvä niin) kaatuneen hirmuhallinnon lipun. Sen sijaan ei ole uutinen, jos hallituspuolue kikkailee vaalikampanjassaan lipulla (sirppi ja vasara), joka on historiassa tahriintunut yhtä kammottaviin tekoihin.

Mainostoimiston pojille ja Jyrkille sekä Tarulle suosittelen iltalukemiseksi vaikka Solzhenitsynin Vankileirien saaristoa. En usko, että vaikkapa gulagista selvinneet tai miljoonien tapettujen sukulaiset arvostaisivat moista mainontaa. Pelottavinta olisi ajatella, että kokoomus tekee tällaista kampanjaa tiedostamatta neuvostokommunismin kymmeniä miljoonia uhreja.

Kokoomuksen track reckord oli suomettumisen aikana yhtä synkkä kuin muidenkin puolueiden, mutta kokoomuksessa kuitenkin oli toimijoita, jotka huusivat parhaansa mukaan tuuleen vastavoimana Näin naapurissa -linjalle. Puolueen oikeistolinjalaisten tai neuvostovastaisten, kuten heitä silloin nimitettiin, henkinen perintö näyttää olevan unohdettu.

En nimittäin näe suurta eroa hirmuhallinnon kumartelun ja moisen hallinnon symbolien tai sen käyttämien iskulauseiden retroilevan hyödyntämisen välillä.

antti liikkanen 16.09.2008 8:17

Kokoomuksen vaali-slogan on yhtä fiksu kuin nuorisoliiton naku-kalenteri: kaikkien kuntien ihmiset, yhtykää.

Se sopii yhteen kokoomuksen lempiohjelman (BB) kanssa.

Se kuvaa hyvin laajemminkin sitä keskustelun ja todellisuuden tajua, jota yhteisössämme - ainakin kaupungeissa - nautitsetaan.

Rovaniemeläinen Rollaattori-lehti (ilmestyi joku vuosi sitten) esitteli kaupungin metro-verkon. Asemia ja reittejä oli riittävästi ja verkko oli virtuaalinen.

Niinhän se on Marja-Vantaalla ja Espoossakin.

Siinä kuin puolueiden vaali-sloganeissakin. Virtuaalikunta-vaalit?

Olisin toivonut, että äänestäjien tärkeysjärjestyksessä viemärit olisivat olleet - niinkuin Sailaksen listassa - ennen raitsikoita.

Tapani Virkkunen 16.09.2008 9:41

"Päivän hyvä kysymys: Onko kokoomuksen vaalilause oikein fiksu?"

Ei ole. Taidan olla nuiva ja huumorintajuton, kun en jaksa innostua Marxista, sirpistä saati vasarasta.

Mutta yhtä hyvin kokoomusta voi syyttää historiattomaksi ja pinnalliseksi. Mieleen tulee auttamatta nykyiset laitavasemmistolaisnuoremme, jotka kantavat ylpeänä Che-paitaa päällänsä.

Kokoomuksen harrastama "hauska" ja "hätkähdyttävä" retroilu unohtaa autuaasti kommunismin historiallisen taakan, jonka seurauksena miljoonat ihmiset saivat surmansa vankileireillä ja loput kansasta eli muuten vain vankilassa. Siksi minun huumorintajuni on näissä asioissa vähän rajoittunutta.

Siitä huolimatta onnittelut BOB-Helsingille ja kokoomuksen nykyjohdolle: onnistuitte jälleen hätkäyttää hiukan. Mitä seuraavaksi? Stalinin, Maon ja Pol Potin stailatut kuvat tyyliin A. Warholl ja vaalisloganiksi "Kokoomus - tekemisen meininki"?

Tapani

Leena Hakkarainen 16.09.2008 11:56

En ole poliittisesti aktiivinen ihminen, olen juuri niitä tyyppejä jotka heräävät äänestämään vain jos jotain isompaa tai tärkeämpää tapahtuu, esiin nousee tavallista mielenkiintoisempia ehdokkaita tai kaveripiiri kannustaa. Mutta Kokoomuksen vaalilause ja Kataisen puhe puri kyllä minuun, tästähän kunnallisvaaleissa on juuri kysymys, yhdessä tekemisestä, yhdessä vaikuttamisesta. Ei mitään hymistelyä eikä omaan napaan tuijottelua. Tällaista räväkkyyttä olisin oikeasti ehkä odottanut enemmän demareilta ja uskallusta nimenomaan yhteisten asioiden eteen yhdessä tekemisestä. Kokoomus veti minusta tässä nyt hyvän linjan, enkä ymmärrä yhtään teidän vanhojen partojen valitusta jostain itä-retrosta ja vanhoista marxismin ajatuksista -eihän nyt eletä enää kuusikymmenluvulla ja jos ette ole huomanneet niin nuorison ja nuoren aikuisten keskellä nimenomaan yhteisöllisyys on suurin ja tärkein asia tällä hetkellä, siinä ei ole mitääm vanhanaikaista vaan ajatus on nimenomaan täysin ajan hermolla. Kokoomus sai minusta juuri yhden äänestäjän.

Terhi Koulumies 16.09.2008 12:52

Erikoinen linja vaalimainonnassa, mutta onpahan ainakin herättänyt keskustelua. Uskon kuitenkin, että ihmiset äänestävät kokoomusta sen perusteella, että puolue on tehnyt vastuullista politiikkaa ja sillä on paljon hyviä ehdokkaita.

Kokoomuksen aikaisempi menestys viime vaaleissa ei johtunut taitavasta mainostoimistosta vaan saatiin pikemminkin siitä huolimatta. Puolueen imagoon vaikuttavat paljon enemmän moderni ja maltillinen puheenjohtaja Jyrki Katainen ja vaikkapa ympäristönsuojelulla profiloitunut ministeri Jan Vapaavuori.

Jouni Pulli 16.09.2008 13:05

Kokoomuksen sloganista tuli mieleen työleirit. Eivät sentään uskaltaneet kirjoittaa jatkoksi, että "työ vapauttaa". "Liittykää yhteen" viestiä olisi voinut jatkaa sanalla "lamatalkoisiin". Huomioiden USA:n varsin murheelliset talousuutiset eilen ja tänään, voidaan vähintäänkin arvostella kokoomuksen sloganin julkaisuajankohtaa. Eiköhän monet paperityöläiset ole olleet melkoisissa talkoissa viime aikoina ja kiitoksena on irtisanominen.

Vaatimusta yhteenliittymisestä on vaikea ottaa tosissaan, kun huomioi, että nykyinen porvarihallitus haluaa keventää tuloveroja niin, että kaikkein eniten tienaavat saavat kaikkein suurimman rahallisen hyödyn. Tuloerot siis kasvavat entisestään.

Lopputulema on siten, ettei kokoomuksen vaalilause ole kovin fiksu.

Mika Lako 16.09.2008 14:55

Kysymys:"Onko kokoomuksen vaalilause oikein fiksu?"

Vaalilause:“Kaikkien kuntien tekevät ihmiset - Liittykää yhteen”

Vastaukseni: Mitkä v(itsesensuuri)un tekevät ihmiset?

Tällä hetkellä oma tilanteeni näyttää seuraavalta:

Jätän ensimmäistä kertaa pariin vuosikymmeneen äänestämättä, mikäli vaalikone ei löydä tervejärkiseltä vaikuttavaa ehdokasta.

Riitta Skoglund 16.09.2008 18:18

Kokoomuksen vaalilause voi hätkähdyttää, mutta ei sano mitään kokoomuksen politiikan sisällöistä, saati aatteesta. Pelkän lauseen julkaiseminen muistuttaa muinoisen Ruususen kirjan kansien julkaisemisesta, ja kyseessä on kuitenkin toinen päähallituspuolueista! Vaali-ilta näyttää, jos ei fiksuutta, niin ainakin äänestystuloksen.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?
Luetuimmat
 1. 1

  Stalinin alkuperäiset dokumentit lopettavat turhan arvuuttelun – nyt tiedetään luotettavasti, mitä Moskova suunnitteli Suomen varalle

 2. 2

  Pienet synttärit riistäytyivät täysin käsistä Helsingin Käpylässä – 40 kuokkavierasta, pahoinpitely ja varastelua

 3. 3

  Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

  Tilaajille
 4. 4

  Mikko Andelin, 41, nukkui kuukausikaupalla vain kolme tuntia yössä – sitten järvenpääläislääkäri puuttui asiaan ja tarjosi lääkkeetöntä hoitoa

  Tilaajille
 5. 5

  19-vuotias sai elinkautisen Nokian teippimurhasta

 6. 6

  Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

 7. 7

  ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

 8. 8

  Petteri Orpo: Hallitus pääsi sopuun terveydenhuollon valinnanvapaudesta – kiista kärjisti puolueiden välit

 9. 9

  Kuokkavieraat varastivat useilta ihmisiltä omaisuutta juhlissa Suomenlinnassa – tallentuivat vieraiden ottamille videoille

 10. 10

  Keskustan hermo petti sotessa: kansanedustaja kutsuu neuvotteluja farssiksi – ministeri luonnehtii tunnelmaa kireäksi

 11. Näytä lisää
 1. 1

  ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

 2. 2

  Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

 3. 3

  Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

 4. 4

  Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

  Tilaajille
 5. 5

  Autokoulunopettaja näytti, miten vaihteita vaihdetaan – Miksi tuntuu paremmalta olla hiljaa ahdistelusta?

 6. 6

  Mikko Andelin, 41, nukkui kuukausikaupalla vain kolme tuntia yössä – sitten järvenpääläislääkäri puuttui asiaan ja tarjosi lääkkeetöntä hoitoa

  Tilaajille
 7. 7

  Tätä on seksuaalinen häirintä, ja tämän sille voi tehdä – Kaikki, mitä asiasta pitää tietää

 8. 8

  Taloyhtiöriita sai uskomattomat mittasuhteet Helsingin Kruununhaassa: oikeudenkäyntikulut jo 50 000 euroa – eikä loppua vielä näy

 9. 9

  Myös monet työssä käyvät välttelevät työntekoa

 10. 10

  Sote-ratkaisu horjuu jälleen – asiantuntijat laidasta laitaan varoittavat viemästä tuoreinta versiota eteenpäin

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Ossi Nyman ei tee töitä ja sanoo, että työvoimatoimisto on ihmisoikeusloukkaus – näin ”ideologisesti työtön” taktikoi itselleen yhteiskunnan tuet

  Tilaajille
 2. 2

  ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

  Tilaajille
 3. 3

  Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

 4. 4

  ”Sinun hiljaisuutesi on valanut sementtiin itätytön stereotypian, ja se myy lisää poikamiesmatkoja”, kirjoittaa kirjailija Sofi Oksanen avoimessa kirjeessään Melania Trumpille

 5. 5

  Kirjailija kertoi olevansa ”ideologisesti” työtön ja kikkailevansa tukia – TE-toimisto katkaisee tuet ja aloittaa poikkeuksellisen selvityksen

 6. 6

  ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

 7. 7

  Kiusaajat voittivat Niklas Herlinin

  Tilaajille
 8. 8

  Trumpin lähipiiri pelkää presidentin olevan ”hajoamassa” – avustajat yrittävät pitää presidentin aisoissa, kun hän saapuu toimistolle kiihdyksissään

 9. 9

  Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

 10. 10

  Teollisuuden ja median suuromistaja Niklas Herlin on kuollut

 11. Näytä lisää