Perässähiihtäjä

Ovatko puolueiden vaalilauseet oikein fiksuja?

Tiistai 16.9. 2008 ja 8. merkintä.

Kello 9.30 aamulla pujahdan Linnaan Mariankadun sivuovesta. Muutaman muun toimittajan ja kuvaajan kanssa joudumme perusteelliseen turvatarkastukseen. Läpivalaistuina kiipeämme Linnan Valtiosaliin ja asetumme sivupenkille seuraamaan henkeäsalpaavaa keskustelua: on alkamassa presidentti Tarja Halosen järjestämä seitsemäs Presidenttifoorumi, jonka aiheena on Kuntapalvelut.

Aina yhtä nuorekkaan näköinen, pitkäaikainen Ylen politiikan toimittaja (emeritus) Tarmo Ropponen avaa tilaisuuden ja antaa ensimmäisen puheenvuoron (www.tpk.fi) presidentti Haloselle, joka myös näyttää hyvävoimaiselta ja terhakalta.    

Nelisen tuntia myöhemmin poistun syviin mietteisiin vajonneena Linnan sivuovesta. Olen saanut perusteellisen kertauskurssin suomalaisen kuntakentän ongelmista, joista ovat puhuneet mm. ministeri Mari Kiviniemi, Kuntaliiton toimitusjohtaja Risto Parjanne, Oulun läänin maaherra Eino Siuruainen, Espoon kaupunginjohtaja Marketta Kokkonen ja dosentti Ilkka Taipale.  

Keskusteluun osallistui kolmisenkymmentä kunta-alan vaikuttajaa, kuntien ja kaupunkien johtajia sekä erilaisten palvelujärjestöjen edustajia.

Näiden asiantuntijapuheenvuorojen ja keskustelun jälkeen tuntuu jotenkin epä-älylliseltä ryhtyä puhumaan kuntavaaleista koko valtakunnallisena teemana. Kuntien asiat ovat varsin eri tolalla eri puolilla maata, ja se tulee todistetuksi varsinkin Eino Siuruaisen ja Marketta Kokkosen puheenvuoroissa.

Siuruaisen analyysi maaseudun muuttotappiokuntien nykytilasta on suorastaan mykistävä. Hän nostaa esimerkeiksi pari kuntaa. Toisessa kunnassa koulun aloittaa tänä syksynä seitsemän oppilasta, siis koko kunnassa. Toisessa kunnassa syntyvyys on kaksi vauvaa vuodessa, molemmat tyttöjä. Siuruainen kertookin kysyneensä eräältä kenraalilta, että kannattaako kunnassa järjestää 18 vuoden päästä asevelvollisuuskutsuntoja?

Osa maaseudun pienistä kunnista autioituu sellaista vauhtia, että palvelujen järjestäminen sinne vaikuttaa jonglöörin tempuilta. On keksittävä jatkuvasti uutta ja uutta keinoa, jotta edes peruspalvelut pystytään tarjoamaan.

Samaan aikaan Espoossa kamppaillaan aivan toisenlaisten pulmien kanssa. Kaupungin väkiluku kasvaa voimakkaasti, mutta aivan viime vuosina Espoonkin muuttovoitto on kertynyt ulkomailta ja oman korkean syntyvyyden ansiosta. Muun Suomen ja Espoon muuttotase on lähes nollilla: Espooseen muutetaan ja sieltä muutetaan lähes yhtä paljon.

Vierasmaalaiset muuttajat ovat koko pääkaupunkiseudun "haaste", jos tätä fraasia kehtaa käyttää. Esimerkiksi - Espoon kouluissa annetaan Kokkosen kertoman mukaan opetusta 35 kielellä...

Siuruaisen ja Kokkosen esimerkit ovat toki kasvun ääripäitä, mutta niiden väliin mahtuu koko Suomi, yli 400 kuntaa omine pulmineen.

Presidenttifoorumin keskustelu pysyy ns. asiassa, poliittisia väittelyitä ei synny, vaikka erivärisiä poliitikkoja onkin paikalla. Foorumin Päähenkilö lienee varsin tyytyväinen päivän yleishenkeen: puheenvuoroissa vannotaan hyvinvointiyhteiskunnan nimeen. Tosin kaupunkien johtajat joutuvat myöntämään, etteivät kaupungit enää selviäisi tehtävistään perinteisellä mallilla eli tuottamalla vain omin voimin hyvinvointipalveluja.

Sain sellaisen käsityksen, että palveluista jo kolmannes hankittaisiin tilaamalla niitä yksityisiltä yrittäjiltä ja/tai kolmannen sektorin palveluntuottajilta. Aivan varmoja lukuja ei tästä ole.

Emeritusprofessori ja valtio-oppinut Tuomo Martikainen rohkeneekin puheenvuorossaan epäillä, että "kilpailuvaltio on soluttautumassa hyvinvointivaltioon".

Vanhamallinen hyvinvointiajattelu onkin jo muuttunut ja yksityisiltä tuottajilta tilaamiseen ja kilpailuttamiseen perustuva malli on jo pysyvästi vallannut sijaa kunnissa. "Tämä (kilpailutus) on tullut jäädäkseen. Paluuta vanhaan valtioon ei ole", Martikainen väittää.

Vaikka Martikainen asettelee sanansa tavattoman varovaisesti, presidentti Halonen taitaa moisesta puheenvuorosta hieman punastua. Tai sitten Linnan Valtiosalin valaisevat 15 kristallikruunua vain vääristävät näkymääni.

Joka tapauksessa presidentti kysyy Martikaisen puheenvuoron jälkeen tiukasti, että miten äänestäjät tulevissa kuntavaaleissa pystyvät tunnistamaan hyvinvointivaltion puoltajat ja nämä kilpailuttajat? No, tämä on kärjistys presidentin monipolvisesta kysymyksestä, mutta sitä hän kaiketi halusi tietää.

Martikainen joutuu tunnustamaan, ettei ehdokkaiden väriä ole helppo havaita, sillä erot eivät tule selkeästi esiin. Vaalitulosta pohtiessaan Martikainen korostaa myös vaalitunnelman merkitystä. Se joka pystyy luomaan sopivan tunnekuohun, käärii voiton, Martikainen ennustaa ja muistuttaa, että näin kävi mm. 2004 kuntavaaleissa.

Tähän Martikaisen havaintoon tunnelmista onkin hyvä päättää selostus Presidenttifoorumista.

Maanantain hyvä kysymys käsitteli kokoomuksen eilen julkistettua vaalislogania. Sitä on kommentoitu aika kriittisesti. Tasapuolisuuden nimissä - ja Martikaisen peräämän tunnelmankin takia - keräsin tähän myös muiden puolueiden vaalilauseet.

Suomen Keskusta: Äänestä kotiasi.

Kokoomus: Kaikkien kuntien tekevät ihmiset - Liittykää yhteen!

Sdp: Reilu Suomi - Reilu kunta

Vasemmistoliitto: Sydämesi puolella

Vihreät: Maailmaa muutetaan kunnissa

Rkp: Rättvist

Perussuomalaiset: - ei yhtä vaalilausetta

Kristillisdemokraatit: Valitse vastuullisuus 

Päivän Hyvä Kysymys: Ovatko puolueiden vaalilauseet oikein fiksuja? 

Päivän blogisiteeraus:

Hakunilassa keskustelua herätti mm. vanhusten palvelut, turvattomuus ja maahanmuutto. Hakunilalaiset kohtaavat jatkuvasti häiriökäyttäytymistä, johon myös itsekin törmäsin. Kritiikkiä annettiin mm. siitä, että maahanmuuttajien ja moniongelmallisten hyysääminen vievät varoja tärkeiltä terveyspalveluilta puhumattakaan vanhusten tarpeista. Samalla kritiikkiä tuli erilaisten kulttuuripalveluiden järjestämisestä, joita ei kuulemma järjestetä kuin tietyille ryhmille. Ihmiset ihmettelivät miksi järjestetään niin paljon monikulttuurisia tapahtumia, joihin heillä ei ole intoa. Samalla ihmeteltiin Helsingin Oopperaa ja sitä kuinka sille maksetaan tukea yli kuntarajojen. Itse en ole oopperaan tutustunut, mutta näin minulle kerrottiin. Jos tämä on totta, niin siihen pitää puuttua. Ei ole järkeä kustantaa sellaisia kulttuuritapahtumia, joihin ei ole osallistujia tai jos osallistujat kuuluvat vain johonkin marginaaliseen ryhmään. Tässäkin pitäisi toimia asukkaiden toiveiden mukaisesti.

Perussuomalaisten ehdokas Johannes Nieminen Vantaalta.

 

 

 

  

 

 

 

  

  

   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

  

9 vastausta artikkeliin "Ovatko puolueiden vaalilauseet oikein fiksuja?"

Jarkko Rahkonen 16.09.2008 19:51

Puolueiden vaalilauseet ovat niille tunnusomaisia eli tunnuslauseen perusteella voi päätellä minkä puolueen tunnuslause on. Fiksuja ne eivät pyrikään olemaan.

Kokoomuksen tunnuslausetta on jo täällä käsitelty edellisessä viestiketjussa. Kokoomuksen tunnusta on hämmästelty, koska se ja siihen liittyvä kuvateksti tuo mieleen sirpin ja vasaran, kommunistien tunnukset ja Stalinin hirmutyöt. Sosialidemokraatit muistavat taistelut työväentalojen omistuksesta ja työpaikkojen rauhasta sirppi ja vasaramiehiä vastaan eikä tunnus vetoa päinvastoin hirvittää.

SDP:n tunnus kuvaa reilusti toimintaa ihmisten tarvitsemien kuntapalvelujen tuottamisessa.

Muiden puolueiden tunnukset eivät yllätä.

Kati Oksman-Illman 16.09.2008 21:29

Vaalisloganit ovat usein kieltämättä teennäisiä - minusta aivan ymmärrettävistä syistä. Muutamaan sanaan pitäisi osata tiivistää luontevasti ja uskottavasti koko puolueen arvot ja vaalien teema. Hyvän sloganin keksiminen on vaikeaa. Itse pidän paljon Vasemmistoliiton tunnuslauseesta, vaikka demari olenkin.

Vesa Mäkinen 17.09.2008 1:02

Kärjistys Unskin kärjistyksestä: "Presidentti kysyi proffalta, kuinka äänestäjät pystyvät tunnistamaan nämä hyvinvointivaltion puolustajat ja kilpailuttajat vaaleissa". Niinkuin nämä aikuisten oikeasti olisivat vastakkaisia näkökulmia!

Eivätköhän hyvinvointiyhteiskunnan (josta -valtio on vain osa¨) parhaita puolustajia ole tänä päivänä juuri ne, jotka aktiivisesti hakevat keinoja, millä tuo rakennelma yleensä pystytään säilyttämään toimivana. Siinäpä sitä onkin haastetta tuleville päättäjille. Eipä käy kateeksi näitä demokratian ritareita, joiksi heitä Unto H:n tapaan vilpittömästi kutsun.

Lieneeköhän foorumin emäntä lukenut Seppo Lindblomin kirjaa Politiikka karkumatkalla, ja jos on, mitä mahtanee siitä ajatella?

Matti Muukkonen 17.09.2008 10:15

Suurin osa sloganeista on valitettavan mitäänsanomattomia. Kokoomuksen sloganiin liittyy sanaleikkejä, mutta myös totuus. Kyllä niin Kiteen kuin Joensuunkin rantapuistikkojen raivaustalkoissa on ollut ruikuttajia vieressä. Kokoomuksen Toivotalkoita on syytetty populistisiksi jne. Mutta entäpä muut:

Ehdottomaksi ykköseksi nousee SKDL, jonka sloganissa on edes yritetty olla nokkela ja se onkin toimiva.

Maalaisliiton sloganista tulee mieleen itsekeskeisyys ja itsekyys. Kai kuntien toiminta on myös huolenpitoa muista, ei vaan oman p:n suojaamista? Tietysti jos on 300 neliön omakotitalo, 2 autoa, pihaa het kuinka, niin sitä jo rationaalinen ihminen haluaakin suojata, mutta kyllä nyt pääministerin utopiat ovat sotkemassa myös keskustan kampanjoinnin. Siitäpä tulikin mieleen, että keskustalle vapaasti käytössä olisi "Keskusta - utopioita 2000-luvun ihmisistä". Marx-retroilua siinäkin.

Sosialisteilla reilu kauppa teema vaatisi kyseisen markkinoita sotkevan instanssin vanhan tunnuksen (reilun) norsun palauttamista. Tosin kun SDP (Heinäluoman suulla), samoin kuin maalaisliitto (Karpelan suulla) ovat hehkuttaneet amerikkalaista aasipuoluetta, niin nyt olisi mahdollisuus lanseerata reilu aasi. Tämä jatkaisi hyvin molempien puolueiden oikeistolaistumista tai no sosialisteilla keskustalaistumista taikka depulaistumista, koska tunnetustihan molemmat Yhdysvaltain pääpuolueet ovat käytännössä Suomessa kokoomuksen sisälle tai sen osittain sen oikealle puolelle mahtuvia.

Vihreiden sloganin osalta tulee mieleen, että sosiaalista todellisuuttamme muutetaan varmaan kaikkialla muuallakin. Change - we can believe in muunnelmana slogan on toki nokkela plagiaatti. Ongelma vaan yleensä on se, että juuri vihreissä tälle ei totuutta löydy. Tämä on oikeastaan hyvin ikävää, sillä ne vihreät ketä tunnen ovat pääsääntöisesti poikkeuksellisen älykkäitä ihmisiä, enkä ole koskaan ymmärtänyt miksi heidän pitää kuluttaa aikansa kaiken vastustamiseen. Harmi, koska kunnon sosiaaliliberalisteja tässä maassa tarvittaisiin enemmänkin.

Entäpä sitten viimeinen uskontopuolue. "Valitse vastuullisuus", mitä tuosta nyt sanoisi? Olisi mielenkiintoista kuulla Saanilan ja Tervon kommentit uutisvuodosta, jossa todennäköisesti puhuttaisiin jotain tyyliin: "Ei, valitsen vastuuttomuuden." Ja kuvassa puolueen puheenjohtaja Leijona-pullon kanssa tms.

RKP:lle kiitos osallistumisesta jälleen kerran.

Michael Perukangas 17.09.2008 14:30

Hauskin ja siksi mieleenpainuvin vaalilause menneiltä vuosilta; muistaakseni eduskuntavaaleissa -91 Perussuomalaisten edeltäjän SMP:n vaalijulisteessa seisoivat Urpo Leppänen ja Pekka Vennamo korokkeella, ja takana piteli väkijoukko isoa plakaattia. Plakaatissa piti ilmeisesti lukeman "SMP - lahjomaton voima", mutta Upin pää peitti kaksi strategista kirjainta...

Vesa Saarinen 17.09.2008 17:40

Toisin kuin Unto merkinnässä esittää, Vihreiden kantava vaalislogan näissä kuntavaaleissa ei ole tai tule olemaan "Maailmaa muutetaan kunnissa".

Vaikka väite "maailmaa muutetaan kuntatasolla" on toki mielestämme tosi, mikään erityinen vaalislogan se ei näissä vaaleissa meille ole. Vähän tylsä ja turhan helppohan se sloganina olisi... :-)

Sloganin sijaan "Maailmaa muutetaan kuntatasolla" on kunnallisvaaliohjelmamme johdanto-osan otsikko. Ohjelmasta Untokin lienee lauseen poiminut, ja sen varsinaiseksi vaalisloganiksi erheellisesti olettanut.

Ystävällisesti,

Vesa Saarinen

Verkkotuottaja

Vihreät - De Gröna

Hanna Kopra 18.09.2008 10:47

Kuten Kati tuolla ihan kärjessä totesikin, sloganin keksiminen, muokkaaminen isoista isällöistä pariksi sanaksi on vaan kovin vaikeaa. Ja sitten onko se subjektiivisesti kenestäkin hyvä vaiko huono vaiko plääh. Minustakin Vasemmiston slogani on jotenkin näppärin, vaikka itsekin demari olen.

Ymmärrän, että 30+ ikäiset kokevat neuvostonostalgian kovin erilailla kuin meitä hieman vanhemmat. Mutta ei tarvitse aiheeseen liikaa tutustua kun se muuttuu melko… hiuksen hienon rajan omaavaksi aiheeksi, joka ei ehkä sitten enää palvele mainonnantasolla. Eli tuota positiivisia mielikuvia. Vaikka toki yhdessä tekeminenhän onkin avainasia kuntapolitiikassa kuten yhteiskunnassa yleensä, niin neuvostomallinen tapa ei ollut kuitenkaan sitten ihan sitä kaikista positiivisinta.

Toisaaltahan kaikki puolueet ovat sloganeissaan oikeassa. Ja kun kunnat ovat niin kovin erilaisia, tarkoittaa sloganit eri paikkakunnilla ihmisten mielissä erilaisia asioita. Siksipä jopa perussuomalaisten sloganlinja on tavallaan ihan pätevä.

Tapio Tuuri 21.09.2008 12:30

Minusta kokoomuksen slogan on todella huono vitsi. Onko unohtunut, että kommunismin nimissä on tapettu ihmisiä paljon enemmän kuin natsismin nimissä.

Miksi lehdet nostavat suuren metelin jostain natsilipusta parvekkeella. Mutta kokoomus yrittää tehdä kommunismin symboleista jotain vitsiä.

Yleensäkin olen huolestunut siitä, että kaikki ovat nykyään kokoomusta myöten kovin vasemmistolaisia. Siinä on uuden polttouhrin ainekset. Nyt vain ruvetaan polttamaan vääräuskoisia, suvaitsemattomiksi ja ennakkoluuloisiksi leimattuja, ja yleensä väärin ajattelevia.

http://tuuritapio.blogspot.com/2008/09/todella-huono-vitsi.html

Sakari Oka 22.09.2008 18:29

Jaan Tapion huolen leimaamisesta. Suvaitsevaisuudesta on tulossa suvaitsemattomuuden uusi muoto. Nikkaroin näille leimaajille terminkin: suvaitsevaisuusfasistit.

http://sakarioka.blogit.uusisuomi.fi/2008/09/20/suvaitsevaisuusfasistit/

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?
Luetuimmat
 1. 1

  Helsingin halutuimpiin kouluihin ilmoitetaan jopa vastasyntyneitä – syntymätöntä lasta ei oteta koulujonoon, vaikka vanhemmat kyllä yrittävät

 2. 2

  Suomalaisten työpukeutuminen on nyt enemmän hukassa kuin 80-luvulla, väittävät asiantuntijat – ”On harhaa luulla, etteivät muut kiinnitä ulkonäköösi huomiota”

 3. 3

  Suomalainen Maria käynnisti twiitillään ketjureaktion – Twitter täyttyi tv-sarjojen pilatuista nimistä, näin mahtavia ne ovat

 4. 4

  Viiskulman Digeliuksen levykauppias Emu Lehtinen on kuollut

 5. 5

  Länsimetron kuitit haluttiin perata läpi erityistilintarkastuksessa, virkamiehet tilasivat yleisen selvityksen – Maria Guzenina: ”Mistä tässä on nyt kysymys?”

 6. 6

  Juha Kärkkäinen palasi Yhdysvalloista muuttuneena miehenä – näin halpahallipatruuna radikalisoitui, ryhtyi yhteistyöhön uusnatsien kanssa ja rakensi ympärilleen vaikenemisen muurin

  Tilaajille
 7. 7

  Tukholman eliitin alakoulussa luokkahuoneilla on kuninkaallisten nimet ja oppilailla MacBookit – Ulos jääneiden vanhemmat juoksevat rehtoria kiinni kaupungilla ja itkevät

  Tilaajille
 8. 8

  Satoja turvapaikanhakijoita on liittynyt helluntaiseurakuntiin viime vuosina – Helluntaikirkon johtaja: ”Olemme joutuneet laittamaan jos nyt ei jarrun, niin ainakin kytkimen”

 9. 9

  Räikeä eriarvoistuminen johti brexitiin ja Trumpin voittoon – todella huonoja valintoja molemmat

 10. 10

  Helsinkiläisen Anter Yaşan Facebook-kirjoitus auttoi käynnistämään vyyhdin, jonka vuoksi ”lelusalakuljettaja” Rami Adhamin toimintaa alettiin tutkia

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Juha Kärkkäinen palasi Yhdysvalloista muuttuneena miehenä – näin halpahallipatruuna radikalisoitui, ryhtyi yhteistyöhön uusnatsien kanssa ja rakensi ympärilleen vaikenemisen muurin

  Tilaajille
 2. 2

  Suomalaisten työpukeutuminen on nyt enemmän hukassa kuin 80-luvulla, väittävät asiantuntijat – ”On harhaa luulla, etteivät muut kiinnitä ulkonäköösi huomiota”

 3. 3

  Luokka oli villi, vaikea ja välitunneilla jopa tapeltiin – sitten opettaja kyllästyi häiriköiviin oppilaisiin ja teki keksinnön

  Tilaajille
 4. 4

  Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

  Tilaajille
 5. 5

  Punavuorelaiset eivät astuisi jalallaankaan itäkeskuslaiseen esikouluun – esiopetuksen resurssit Helsingissä on jaettu epätasaisesti

 6. 6

  Älä keitä kahvia, leivo tai käy päiväkausiin suihkussa – HS kokosi ohjeet, mitä tehdä, jos epäilet kotona kosteusvauriota

 7. 7

  Tukholman eliitin alakoulussa luokkahuoneilla on kuninkaallisten nimet ja oppilailla MacBookit – Ulos jääneiden vanhemmat juoksevat rehtoria kiinni kaupungilla ja itkevät

  Tilaajille
 8. 8

  Kuvia Suomesta 22: Emilia Kangasluoma kuvasi isoäitinsä arkea palvelutalossa

 9. 9

  Lunta tai räntää luvassa ensi viikolla lähes koko maahan – ”Renkaiden vaihto vasta keski­viikkona menee jo myöhäiseksi”

 10. 10

  Masennus ei ole yksi vaan 12 eri sairautta – kaikki ne vaativat myös erilaiset hoidot, sanovat suomalaistutkijat

  Tilaajille
 11. Näytä lisää
 1. 1

  Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

  Tilaajille
 2. 2

  Juha Kärkkäinen palasi Yhdysvalloista muuttuneena miehenä – näin halpahallipatruuna radikalisoitui, ryhtyi yhteistyöhön uusnatsien kanssa ja rakensi ympärilleen vaikenemisen muurin

  Tilaajille
 3. 3

  Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

 4. 4

  ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

 5. 5

  ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

 6. 6

  Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

 7. 7

  ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

  Tilaajille
 8. 8

  Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

  Tilaajille
 9. 9

  Luokka oli villi, vaikea ja välitunneilla jopa tapeltiin – sitten opettaja kyllästyi häiriköiviin oppilaisiin ja teki keksinnön

  Tilaajille
 10. 10

  Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

 11. Näytä lisää
Uusimmat
 1. Juuri nyt
 2. Kysely: Miltä tuntuu, kun vanhemmat eroavat?
 3. Nooralotta Nezirin kesän vaikeudet ovat historiaa – ”Olin niin poikki ja väsynyt, etten käynyt edes kävelylenkillä”
 4. Puolustusvoimat selvittää, osallistuiko joku Tampereen mielenosoitukseen palveluspuvussa, poliisi käy läpi netissä julkaistuja videoita – ”On omaa kuvaa, sitä on saatu somesta ja on muualtakin”
 5. Hiihtäjien dopingtapaukset saavat huippusuunnistajilta Norjan valtavirtaa vähemmän ymmärrystä: ”Kilpailukielto oli reilu ratkaisu”
 6. Suomalainen Maria käynnisti twiitillään ketjureaktion – Twitter täyttyi tv-sarjojen pilatuista nimistä, näin mahtavia ne ovat
 7. Suomen tähtihiihtäjän valmentaja herätti huomiota jäätikköleirillä – Ruotsalaislehti nimesi hänet skandaalimieheksi
 8. Turussa viihtyvän suunnistuksen norjalaisen maailmanmestari koneessa on valtava vääntö, vaikka hengityksestä lähtee hämmentävä ääni – ”Se kyllä kuulostaa pahalta”
 9. Suomeen halutaan oma ”kybertsaari” – asian selvittämiseen annettiin valtion rahoitusta yli 100 000 euroa
 10. Valtion omistajaohjauksen päällikkö Eero Heliövaara lähtee ja antaa toiveen seuraajastaan: ”Karmeinta olisi poliittinen virkanimitys”
 11. Björn Wahlroos: Uusi perustuslaki vei hallituksen valtaa, presidentin valtaoikeuksien lisäämistä tulisi vakavasti harkita – suora lähetys kello 15
 12. Näytä lisää