Perässähiihtäjä

Ajatukset Kauhajoella

Tiistai 23.9 ja 12. merkintä

Olin tänään kello 11 yhdessä kolmenkymmenen muun toimittajan ja kuvaajan kanssa oikeusministeri Tuija Braxin järjestämässä tiedotustilaisuudessa oikeusministeriön neljännessä kerroksessa Etelä-Esplanadilla. Infon aiheena oli vaalirahoituslain muutos, joka tuli voimaan tänään. Aikomukseni oli kirjoittaa siitä tämän päivän merkintä.

Info eteni normaalin tapaan ja kesti runsaan puoli tuntia. Sen jälkeen kävelimme työtoverini Juha Akkasen kanssa kaupungin keskustan läpi Sanomataloon. Aurinko paistoi, ja syyspäivä oli Helsingin keskustassakin kuulas ja kaunis.

Tunnelma muuttui, kun kytkeydyin verkkoon. Epäuskoisena luin uutissähkeitä: Kauhajoella oli jo tunnin ollut päällä vaarallinen tilanne. Ampuja piti vallassaan koulua, ja ensimmäisiä tietoja kuolonuhreista oli jo tullut. Uutisia tuntui vaikealta uskoa todeksi. Viime marraskuussa Jokela, nyt Kauhajoki. Ensimmäiseksi piti kelata muistista, keitä tunnen Kauhajoelta. Tunnenhan minä kauhajokisia, kummitytön isä ja tädit ovat sieltä kotoisin ja hänen isoäitinsä asuu siellä. Kauhajoen kaupunginjohtaja oli silloin aikoinaan 1970-luvun lopulla opiskelutoveri Tampereen yliopistossa, ja ampujan kohteeksi joutuman koulun rehtorin tapasin elokuun lopulla eräässä tilaisuudessa Kuortaneella. 

Tätä kirjoitettaessa poliisi antaa ensimmäisiä tietoja näistä kauheista tapahtumista. Ainakin yhdeksän ihmistä on kuollut. (Myöhemmin saimme tietää, että kuolleita on yksitoista.)

Seuraavien tuntien aikana tiedot tarkentuvat, ja tulevien päivien, viikkojen ja kuukausien aikana Kauhajoen tapahtumia käydään läpi. Nyt seurataan henkeä pidätellen ja pelokkaina, mitä sieltä kuuluu. Kaikki muu tuntuu toisarvoiselta.

Tänään ei pysty esittämään Päivän Hyvää Kysymystä kuntavaaleista. Kaikki edelliset kysymykset, varsinkin eilisen maanantain kysymys, ovat toki voimassa. Kommenttipalstalla fiksut kirjoittajamme ovat jo tuoneet hyviä näkökulmia, mutta lisää voi kirjoittaa. Aihetta keskusteluun on, sillä Suomessa on nyt jotakin pahasti vialla.  

Päivän blogisiteeraus:

(Lisäsin tämän siteerauksen tiistain merkintääni 24.9. keskiviikkona kello 14 maissa. Monet muutkin ehdokkaat ovat blogeissaan käsitelleet Kauhajoen tapahtumia, mutta helsinkiläisen Pia Jardinin tekstissä oli mukana myös ulottuvuus, jota ei ehkä tule ajatelleeksi. Samalla kiitän Kauhajoen tapahtumista ja muista asioista kommentteja kirjoittaneita. Olen pahoillani siitä, että tämän blogin sääntöjen mukaan en voi julkaista nimimerkkikirjoituksia, vaikka monet niistä olisivat sisältönsä puolesta hyvin julkaisukelpoisia. Kirjoitan seuraavan kerran huomenna torstaina. Perässähiihtäjä) 

Toinen asia mikä minua huolettaa on tällaisten kamalien tapahtumien vaikutus ihmisiin. Olen muslimi ja valitettavasti heti kun kuulin Myyrmannin, sitten Jokelan ja nyt Kauhajoen tapahtumista, ensireaktiona toivoin: ”Älä anna tekijän olla muslimi! MIKSI? Jo ajatus siitä, minkälaiseen hyökytykseen muslimit täällä joutuisivat, jos muslimitaustainen henkilö tekisi jonkun kamalan teon. Jo pelkästään Suomen Islamilaisen Puoleen julkistaminen sai ihmiset herjaamaan kaikkia muslimeita, vaikka heillä ei ole mitään tekemistä puolueen kanssa. Ongelma ei ole vain että haukutaan aikuisia, mutta kun lapsetkin saavat osakseen näistä hyökkäyksistä. Jos tekijä olisi muslimitaustainen, ei epäiltäisi hänen mielenterveyttään, vaan hän olisi heti terroristi, vaikka hän ei islamista mitään tietäisikään.

Meillä on kuitenkin iso ongelma käsissä. Suomessa on iso määrä maahanmuuttajataustaisia nuoria ja lapsia, jotka ovat erkaantuneet perheistään, toisaalta heitä ei hyväksytä tämänkään yhteiskunnan täysipainoisiksi jäseniksi, vaikka tämä on ainoa kotimaa minkä he tietävät. He ovat juurettomia, turvattomia eikä islam ohjaa heidän tekojaan, silti heidän tekojansa peilataan islamin kautta, varsinkin jos teot ovat pahoja. Nämä nuoret todella tarvitsevat ohjausta ja tukea, eikä heidän perheitään saa unohtaa, kun tukiohjelmia suunnitellaan.

Nyt on aika todella vakavaan keskusteluun ja tekoihin, miten saada Suomi turvallisemmaksi.

Valtuustoehdokas Pia Jardi (sd, sit) Helsingistä.  

  

 

 

14 vastausta artikkeliin "Ajatukset Kauhajoella"

Erkki K. Laakso 23.09.2008 15:33

Täytyy rehellisesti sanoa ja todeta, etten yllättynyt Kauhajoen tragediasta. Suomi on kylmä tasavalta ja tuntuu kylmenevän!

Kukaan ei enään välitä ja esimerkkinä Helsingissä nuori nainen, joka oli diapeetikko ja linja-autoa odotellessa taannoin, hänen verensokerinsa putosi rajusti. Tytön avunpyyntöihin ei sivulliset vastanneet ja ohikulkijat piitanneet? Onneksi paikalla oli kaksi "laitapuolen kulkijaa", jotka pysähtyivät kysymään tytön vointia ja hälyyttivät paikalle ambulanssin.

Omakohtaisia kokemuksia on vaikka poisannettavaksi! Ketään ei kiinnosta heikkojen ja vähäväkisten asema. Sana ei ole vapaa monissa medioissa ja loppuun palamisiakin on elämän varrella ollut useita.. Mutta?

Yhteisöllisyys on maassamme kuollut ja Suomi sairastaa. Taudin nimi on välinpitämättömyys. Paraneminen on alettava ylhäältä - alas!!! Muutoin kuulemme lähitulevaisuudessa vieläkin kamalampia uutisia. Valitettavasti.

Aune Waronen 23.09.2008 16:09

Kyllä ajatukset ovat Kauhajoella, ja melkein olen itsekin. Nuorimmaiseni ystävien vanhempia sisaruksia ja ystäviä on kyseisessä koulussa. Kovin lähelle tulee. He ovat ilmeisesti selvinneet, mutta yhdeksän ainakin kuollut, järkyttävää.

Mutta toimittajana itsekin mietin, mitä on vialla, ja etenkin miten tästä eteenpäin. Olisiko liikaa pyytää medialta paitsi hienotunteisuutta uhreja ja asianosaisia kohtaan, myös tervettä järkeä ja laajemmin sitä, että viikon ja kahden kuluttua, vielä kuukausienkin jälkeen todella mahdollisimman monessa tiedotusvälineessä pohditaan syvällisesti, mistä on kyse ja mitä me kaikki voisimme tehdä, jotta tämä ei enää toistu.

Etteivät lehdet ja sähköinen media täyty yhtään enempää kuin tarpeellista jonkin bigbrotherin käänteiden vatvomisesta tai julkkisten ja poliitikkojen yksityiselämästä, nopeasti tehdystä ja vielä nopeammin ohitettavasta mössöstä.

Mauri Venemies 23.09.2008 16:32

Erkki k Laakso kirjoitti välinpitämättömyydestä ja yhteisöllisyyden puutteesta. Näissä asioissa varmaan jokainen meistä voi tehdä jotakin. Kyselen vaan itseltäni, että onko niin että yksilöllisyyden suoja ja vapaus (hyviä asioita) sekä ajatus ettei ole soveliasta puuttua toisen tekemisiin ja valintoihin johtanut siihen ettei edes poliisi voi ottaa asetta pois vaikka ehkä aavistelee ettei kaikki ole aivan kohdallaan. Jossitellaan: Jos poliisi olisi ottanut ma 22.9 ampujalta aseen pois niin mahdollisesti nyt kävisimme kiivasta keskustelua poliiisin oikeukisista ja yksilön vapudesta. Vaatisimme tuomiota poliisille. En kannata jonkin poliisivaltion synnyttämistä vaan kyselen sitä, että mitä me voimme tehdä tai saamme tehdä jos näemme jonkin ihmisen elämän menevän vikaraiteille. Todennäköisesti emme tässä asenne- ja arvomaailmassa (+lainssädäntö) voi muuta kuin seurata sivusta ja toivoa parasta.

Torsten Brander 23.09.2008 17:58

Suomessa on todella kriisitilanne, monta asiaa pielessä. Suomi on peräti kolmannella sijalla USA:n ja Jemenin jälkeen asetiheydessä. Eikö olisi korkea aika tehdä jotain johtopäätöksiä ja ryhtyä todellakin toimenpiteisiin tämän asemäärän radikaaliksi vähentämiseksi? Emme sentään ole sotatilassa, jotta näin valtavaa asearsenaalia tarvittaisiin. Muuten voi tämä sama suuntaus jatkua. Nyt on saatu kaksi katkeraa opetusta vajaan vuoden sisällä eikä kolmas tapaus (Myyrmanni) ole kaukana menneisyydessä. Suomen kansainvälinen mainekaan ei enää kestä tätä menoa. Valtion päättäjät ja poliisi sekä muut viranoimaiset ovat nyt vastuussa, että asiat korjataan ja nopeasti. Ne on korjattava vaikka kipeää tekisi. Selittämisen aika on ohi. Internetin valvontaa on syytä kiristää ja ottaa vaarin sieltä tulevat hälytyttävät tiedot. Sen verran yksilön vapausia voidaan rajoittaa. On ihan lähipäiviltäkin esimerkkejä katuturvallisuuden järkkymisestä mm. Hyvinkäällä joku nuori puukotti keskellä päivää kahta tuntematonta vastaantulijaa. Tälle menolle on saatava loppu.

Pentti Kangasluoma 23.09.2008 18:04

Eräs nuoruuden riiureissu johti Kauhajoelle, ja olen tavannut matkan varrella muutamia kunnallispolitikkoja. Uhrit ja ampuja, joku siittänyt, kasvattanut, toivonut, rakastanut Nyt monessa paikassa suru, toivottomuutta. .

Kun kun kirjotan en tiedä ketä uhrit ovat. Onko ulkomaalaisia opiskelijoita ?

Pohjalaisena tunnen häpeää, surua, vaikka tekijä on pohjoisesta. Miksi poliisi ei ottanut vaikka määräaikaisesti asetta, lupaa pois. Olihan siinä Jokelan merkit.

S.Tamminen 23.09.2008 18:29

Näin ulkosuomalaisena yhdyn Erkki K. Laakson mielipiteeseen. Monelta suomalaiselta puuttuu nykyään kyky nähdä elämän positiiviset puolet ja niihin huonoihin asioihin jäädään pahasti koukkuun. Tämä voi johtaa luonnollisesti pahoihin mielenterveysongelmiin, kuten taas tässä tapauksessa.

Itse en nauti enää Suomessa käymisestä, koska kulttuurishokki palatessa on aivan liian suuri ja suorastaan itsekin masennun kun keskustelen suomalaisten ystävien, sukulaisten ja tuttavien kanssa. Suomessa on monet asiat niin hyvin verrattuna muihin maihin, mutta meidän masennustilastot ovat maailman huippua. Olisiko vihdoin aika herätä sieltä horroksesta ja aloittaa itsestään, muista ja elämästä välittäminen ja nauttiminen? Päivän voisi aloittaa hymyilemälläkin ja huolehtimalla kaverista, joka on joutunut väärälle raiteelle.

K-M Ahokas 23.09.2008 20:50

Vaikuttaa siltä, että suomalaisessa kulttuurissa on jotakin pahasti vialla. Poliittikkoja ei voi tapahtuneesta syyttää. On julkisilla päätöksillä toki vaikutusta, mutta ei hallitus pommi-iskuja, tsunameja tai ammuskelua voi estää.

Olisi herättävä siihen, kuinka yleistä pahoinvointi on Suomessa. Syitä on monia, tässä muutamia.

Agraariyhteiskunnan pirstaloiduttua jälkiteolliseksi kovin moni on jäänyt vaille turvaverkkoa. Perhe tai naapurusto eivät enää ole arvoasteikolla korkeimpana.

Maallistuminen on johtanut siihen, etteivät ihmiset enää turvaudu kirkkoon kuten muutama vuosikymmen sitten.

Suomi on pieni maa, jonka populaatio on pieni, ja yleisimmiksi kansantaudeiksi näyttävät muodostuneen alkoholismi ja masennus.

Jarkko Rahkonen 24.09.2008 3:05

Myötätuntomme on Kauhajoen uhrien omaisten puolella.

Kauhajoki ja Jokela merkitsee monen kokevan turvattomuutta kun lähellä oleviinkaan ei voi luottaa.

Vastuunkantajia tarvitaan: lasten vanhemmat, kouluväki, kuntien päättäjät. maan hallitus ynnä muita.

Ajankohtaisessa kakkosessa ilalla 23.09. Matti Rimpelä esitti selkeän ratkaisun: lisää voimavaroja nuorisopykiatriaan ja ennalta ehkäisevään toimintaan. Nyt ei riitä jokasyksyinen budjettilupaus muutamasta lisämiljoonasta eurosta, vihdoin pitää tehdä rakenteellisia uudistuksia.

Pidemmällä aikavälillä pitää uudistaa valtionvarainministeriön tuottavuusmittarit. Ennalta ehkäisevään toimintaan panostaminen näkyy VM:n tuottavuusmittarissa vain kuluna ilman tuottopuolta. Todellisuudessa esim. nuorten mielenterveyteen panostaminen ajoissa säästää myöhemmin monenlaisia kärsimyksiä ja yhteiskunnan kustannuksia.

Hyvät kansanedustajat ja ministeri Risikko,

vaatikaa valtion budjettiin seuraava uudistus: tarpeelliseksi todetun ennalta ehkäisevän toiminnan määrärahoja vastaamaan merkitään budjetin tulopuolelle toiminnan tulevaisuudessa säästämät menot (vaikuttavuusanalyysin mukaan) muissa budjetin kohteissa, momenteilla. Näin sadaan ennalta ehkäisevä toiminta todellisuutta vastaten kannattavaksi niin, että Sailas ja kummppanitkin ymmärtävät - jos eivät ymmärrä niin heidän on uudistus silti hyväksyttävä.

Entisenä valtion liikelaitoksen laskentapäällikkönä vakuutan, että em. ehdotus on mahdollista toteuttaa jos poliittista tahtoa löytyy.

VM:n nykyinen tuottavuusmittari on virheellinen nykyisellään ja valitettavasti on niin, että sitä tehdään mitä johto mittaa.

A.Koivu 24.09.2008 9:36

Jokelasta ei opittu mitään.....

Hallitus on kyllä ripeä jos metsäteollisuudella on normaaleja yrittämisen riskejä mutta nuorisosta se ei tunnu välittävän

Kansa on nyt jaettu jyrkästi leireihin kenelle annetaan porkkanoita toisensa perään ja niille joille jää se kepin saamisen osa.

Onko vaalituet tämän takana vai miksi ei nuorten hätää kuulla?

Marilla Kortesalmi 24.09.2008 10:32

On tämä sellaista tasapainoilua turhautumisen, voimattomuuden ja epätoivon välillä. Hirveän iso ja monitahoinen ongelma meillä on, ja hirveän vähän keinoja. Syrjäytymisen ehkäisy auttaa. Opetusryhmien pienentäminen auttaa. Perheiden tukeminen auttaa. Mutta miten ja missä määrin, ei kait kukaan osaa sanoa täsmälleen, ei edes asiantuntijat. Ampuma-aseiden kieltäminen auttaisi, mutta jos halua on tuhota, löytyy siihen keinoja. Ja niin edelleen.

Yhtä pohdin, ja välitänpä sen teillekin. Mitä minä voin tehdä, ettei näitä tapahdu enää?

Sami Suomalainen 24.09.2008 10:53

Olen täysin mykistynyt Kauhajoen tapahtumista. En voi ymmärtää, miten ihminen voi kerätä niin suurta vihaa vuosikausia muita ihmisiä kohtaan, että päätyy tällaiseen "ratkaisuun". Kuntien päätöksentekijöillä on avaimet käsissään tehokkaan ennaltaehkäisevän työn aloittamiseksi. Toivon, ettei näitä tule nyt edellisten innoittamana lisää ennen kuin asioihin päästään pureutumaan. Nuorten pahoinvointi on pelottavaa, ja se on päässyt jostain syystä ryöstäytymään käsistä. Tämä on äärimmäisen masentavaa, mutta periksi ei pidä antaa.

Erkki K. Laakso 24.09.2008 11:25

Sami Suomalainen - kirjoitat "ettet voi ymmärtää, miten ihminen voi kerätä niin suurta vihaa".. Että sitten päätyy äärimmäiseen ratkaisuun ja vihassaan vie sivullisia "syyllisiä tai syyttömiä" - mennessään.

Minä voin ymmärtää, mutta tekoa en hyväksy ja siten halua "ymmärtää"! Itseäni on kiusattu- ja jahdattu 11 vuotiaasta pikkupojasta lähtien ja jahdataan vieläkin, vaikka ikää on mittarissa 43 vuotta! Tämä tarinani on tosi!!

En siitä nyt sen enempää, mutta uskon jahtaajillenikin vielä löytyvän köydestä se toinen pää, että se loppuu ja olen käynnistänyt oikeusprosessin, jonka uskon johtavan siihen.. Niin kauan kuin on toivoa ja on vahva uskossaan, niin on voimaa kestää äärimmäisiäkin vastoinkäymisiä..

Toivottavaa olisi, että media aloittaisi keskustelun teemana "kiusaaminen" ja en tarkoita nyt pelkästää "koulu ja työpaikka", vaan on myös valtion taholta tapahtuvaa kiusaamista, johon on puututtava ilman pelkoa "suomikuvasta". SE on mennyt jo...

Hanna Kopra 24.09.2008 11:40

Mikään ei poista sitä, että näin ei olisi saanut käydä. Mutta päätä on turha laittaa puskaan. Ei ole mikään ihme, että näinkin voi taas käydä. Eikä se joku poliisi olisi voinut tätä kamaluutta estää. Kuten eilenkin todettiin teeveessä: maanantaina oli jo liian myöhäsitä estää tätä. En usko, että kukaan meistä olisi osannut ulkopuolisena kysyä Saarelta: aiotko mennä tappamaan useita ihmisiä. Ja tuskin hän olisi myöntänyt.

Lasten ja nuorten mielenterveyspalveluista on karsittu. Ennaltaehkäisevää toimintaa ei ole. Koulujen kerhotoimintaa ei ole. Mitään muita kuin lupauksia ei tunnu olevan. Ei edes aikaa. Mitä ei voida mitata – se ei ole kannattavaa. Ihmisten onnellisuus on kovin abstraktia, mutta vain niin tärkeää.

Minusta on myös vähemmän tärkeää pohtia nyt sitä miten vaikkapa netin käyttöä tulisi rajoittaa. Koska se pahaolo, joka purkkautuu netissä kumpuaa jostain muualta. Ja siitä olemme vastuussa me. Yhteisö Suomi. Me jokainen voimme osaltamme edesauttaa, että näin tulee myös tapahtumaan. Että välitämme toisistamme, läheisistämme, toisistakin ja siitä miten asioita hoidetaan.

Erkki K. Laakso 24.09.2008 15:38

Hyvä pointti, että otit tuon Pia Jardinin kirjoituksen mukaan, sillä jos hänen "pelkonsa" olisi osoittautunut todeksi, niin varmasti meillä olisi jonkinasteinen "lynkkausmieliala" vallalla.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?
Luetuimmat
 1. 1

  Venäjä myönsi ”äärimmäisen korkeat” radioaktiiviset saastelukemat

 2. 2

  Kyykky on ihmisen luonnollinen lepoasento, mutta olemme unohtaneet, miten se tehdään – Näin kyykkääminen parantaa kehosi hyvinvointia

 3. 3

  Arabimiehet eivät tasa-arvosta välitä, sanoi tutkimus ja riemastutti maahanmuuton vastustajat – mutta yksi arabimaa on poikkeus ja osoittaa, kuinka monimutkaista kaikki on

 4. 4

  Joukossamme elää ihmisiä, joilla on pedon luonne – näin psykopaatti lipuu toisen ihmisen lähelle ja tekee tuhojaan

  Tilaajille
 5. 5

  Joonas Konstig kyllästyi yksivuotiaan kiukuttelua muistuttavaan käytökseensä, ja päätti ryhtyä opiskelemaan herrasmieheksi – lopputuloksena kirja joka jokaisen miehen kannattaisi lukea

 6. 6

  Sinisten oli tarkoitus heittää halla-aholaiset ulos perussuomalaisista – tekstiviestit kertovat kaaoksesta hajoavassa puolueessa

 7. 7

  Vantaan lastensuojelun työntekijät: Oikeasti täällä on kaaos, vaikka muuta väitetään – ”Tässä puhutaan nyt kuusivuotiaista yrittämässä lyödä puukolla ikäistään”

 8. 8

  Amsterdam saa himoitun Euroopan lääkeviraston, Helsinki putosi heti skandaalimaisella viiden pisteen tuloksella – Vapaavuori hämmästyi: ”Maamme on heikosti tunnettu”

 9. 9

  Ilmatieteen laitos varoittaa liukkaista teistä tiistaiaamuna

 10. 10

  NFL-pelaaja osui Donald Trumpin kiukkuhermoon, nousi ylös Meksikon kansallislaulun ajaksi – vastaus herätti taas huolen presidentin prioriteeteista

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Kyykky on ihmisen luonnollinen lepoasento, mutta olemme unohtaneet, miten se tehdään – Näin kyykkääminen parantaa kehosi hyvinvointia

 2. 2

  Vantaan lastensuojelun työntekijät: Oikeasti täällä on kaaos, vaikka muuta väitetään – ”Tässä puhutaan nyt kuusivuotiaista yrittämässä lyödä puukolla ikäistään”

 3. 3

  Arabimiehet eivät tasa-arvosta välitä, sanoi tutkimus ja riemastutti maahanmuuton vastustajat – mutta yksi arabimaa on poikkeus ja osoittaa, kuinka monimutkaista kaikki on

 4. 4

  New Yorkissa siskoni sopeutui hyvin joukkoon – Suomessa moni katsoo häntä kuin hänessä olisi jotain vikaa, ja se tuntuu pahalta

 5. 5

  Hyväosaiset omistavat yhteiskunnan, joka myötäilee heidän etuaan – siihen on yksi syy ylitse muiden

  Tilaajille
 6. 6

  Tältä näyttää syrjäytyminen Suomen kartalla: Kruunupyyssä voidaan parhaiten, synkin tilanne on Äänekoskella – HS:n laskuri ja kartat kertovat, miten kotikuntasi nuorilla menee

  Tilaajille
 7. 7

  Joonas Konstig kyllästyi yksivuotiaan kiukuttelua muistuttavaan käytökseensä, ja päätti ryhtyä opiskelemaan herrasmieheksi – lopputuloksena kirja joka jokaisen miehen kannattaisi lukea

 8. 8

  Amsterdam saa himoitun Euroopan lääkeviraston, Helsinki putosi heti skandaalimaisella viiden pisteen tuloksella – Vapaavuori hämmästyi: ”Maamme on heikosti tunnettu”

 9. 9

  Sinisten oli tarkoitus heittää halla-aholaiset ulos perussuomalaisista – tekstiviestit kertovat kaaoksesta hajoavassa puolueessa

 10. 10

  Maailma teki uskomattoman tempun ja torjui happosateet ja otsonikadon – nyt 15 000 tutkijaa vetoaa ihmiskunnan selviämisen puolesta, mutta suurimpaan ongelmaan ei löydy ratkaisua

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Hätähuuto ihmiskunnan tulevaisuuden puolesta, 15 000 tieteentekijää varoittaa joukkotuhosta – ”Pitkään jatkunut nopea väestönkasvu on syy moniin ekologisiin ja jopa yhteiskunnallisiin uhkiin”

 2. 2

  Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

 3. 3

  Varaslähtö länsi­metroon: astu kyytiin ja kiidä tunnelissa 36 kilometriä idästä länteen – verkko­retki kuvaa reitin kuljettajan silmin ja esittelee jokaisen aseman 360-kuvalla

 4. 4

  Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

 5. 5

  Tuhat vuotta sitten valtava viikinkiarmeija vyöryi Suomeen ja sai selkäänsä hämäläisiltä – Näin kertoo taru, mutta mitä oikeasti tapahtui?

  Tilaajille
 6. 6

  Kyykky on ihmisen luonnollinen lepoasento, mutta olemme unohtaneet, miten se tehdään – Näin kyykkääminen parantaa kehosi hyvinvointia

 7. 7

  Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

 8. 8

  Turvapaikkapäätöstä odottava Sharif Qaderi potkaistiin ulos ryhmäkodista kun hän täytti 18 vuotta – Sitten itähelsinkiläinen lapsiperhe otti hänet luokseen asumaan

 9. 9

  Hygieniasta löytyy huomautettavaa sadoissa ravintoloissa Helsingissä – Katso hakukoneella, miten on kotikulmiesi ravintoloiden laita

 10. 10

  Miksi vaikutusvaltaiset miehet panevat naiset katsomaan masturbointiaan? Asiantuntija vastaa

 11. Näytä lisää