Perässähiihtäjä

Mikä vaalikone on paras?

Keskiviikko 1.10. ja 17. merkintä

"Eilen oltiin Mikkelissä, ja nyt en tiedä missä." Onneksi tämä vanha viisu ei pidä paikkaansa loppuosaltaan, mutta alkuosa on totta. Olin tiistaina iltapäivän ja illan Maanpuolustuskurssini (numero 136, vuodelta 1995) kanssa tutustumassa Mikkeliin ja Maavoimiin. Kurssimme pääsihteeri, nykyinen Maavoimien operaatiopäällikkö, prikaatikenraali Seppo Toivonen oli järjestänyt hyvän ohjelmaan, ja oli mukava tavata myös muita kurssisisaria ja -veljiä. Tapaamme ehkä kerran vuodessa, ja meitä oli eilenkin paikalla runsaasti. Hieno traditio.

En unohtanut Perässähiihtäjän velvollisuuksia Mikkelissäkään. Tarkkailin kaupunkia sillä silmällä, näkyisivätkö kuntavaalit jotenkin kaupungilla. Ei huomannut yhtään merkkiä, josta olisi voinut päätellä vaalien olevan lähiviikkoina tulossa. Huolestuttavaa!

 Syyskuun alussa minua kävi haastattelemassa tutkija Outi Ruusuvirta, joka tekee Britanniassa väitöskirjaa vaalikoneista. Yritin palauttaa mieleen, miten keväällä 1999 rakensimme ensimmäistä HS:n vaalikonetta eurovaaleja varten.

Siitä lähtien HS on julkaissut kaikissa vaaleissa vaalikoneen, ja kuntavaalien kone avattiin tänään keskiviikkona.

MTV3:n vaalikone on ollut jo pitempään auki. Yleisradion vaalikone avattiin jo muutama päivä sitten samoin Helsingin Uutisten vaalikone. Alueellisia ja paikallisia ja muita vaalikoneita joko avauttu tai avautumassa lähiaikoina.

En ole vielä ennättänyt kokeilla uusia vaalikoneita, mutta vanhastaan tiedän, että vaalikone tuottaa rehelliselle vastaajalle hyvin usein tyrmistyttäviä tuloksia: olen yhtä mieltä sellaisten ehdokkaiden kanssa, joita en kuunaan aikoisi äänestää.

Se saattaa olla pohdinnan paikka. Onko vika minussa, niissä ehdokkaissa vai koneessa vai kaikissa kolmessa? Niin tai näin. Ehdokkaiden vastaukset vaalikoneen kysymyksiin sisältävät valtavan määrän sellaista tietoa, jota ei muuten pysyttäisi onkimaan esille ja pakkaamaan näin tiiviiseen muotoon.

Siksi haastankin lukijat askaroimaan vaalikoneen ja/tai vaalikoneitten äärelle ja kertomaan kommenttipalstalla kokemuksiaan. Myös vertailutietoa eri vaalikoneitten välillä olisi tarpeen saada. Muutamien ehdokkaiden blogeista olen lukenut, että ehdokkaat ovat tuskailleet vastaamisen vaikeutta. Näistäkin kokemuksista voisi kertoa. 

Päivän Hyvä Kysymys: Mikä vaalikone on paras?

JK. Tämän blogin etusivulla on kohdassa VAALIKONEET suorat linkit Helsingin Sanomien, Helsingin uutisten, MTV3:n ja Yleisradion vaalikoneisiin, mutta mielihyvin linkkilistaan lisätään myös muita koneita. Lähettäkää niistä tietoa! Tänään keskiviikkona kello 20-21 MTV3:ssa on kolmen suuren vaalikeskustelu. Pitää katsoa.

Päivän blogisiteeraus

Lapin radion tämänpäiväisen uutisen mukaan Lapin Kansan päätoimittajaksi vastikään valitun Johanna Korhosen työsuhde on purettu luottamuspulan vuoksi. Alma Median omistuksessa olevan Lapin Kansan päätoimittajana Korhosen oli tarkoitus aloittaa joulukuun puolivälissä.

Todellisena syynä Korhonen pitää sitä, että hän asuu parisuhteessa samaa sukupuolta olevan kanssa, joka hänen olisi työnantajan mukaan tullut julkituoda oma-aloitteisesti. Eli johtiko Korhonen työnantajaa harhaan jättäessään ilmoittamatta / oikaisematta parisuhteensa luonteen työnantajalle?

Työsopimuslain mukaan työnantajan osalta hyväksyttäviä purkuperusteita ovat mm. työntekijän harhaanjohtaminen, työturvallisuuden vaarantaminen, päihtyneenä esiintyminen työpaikalla, törkeä kunnianloukkaus, väkivalta, liikesalaisuuksien väärinkäyttö, lahjusrikos, pysyvä työkyvyttömyys, työvelvoitteen laiminlyönti (jolloin on aina ensin varoitettava) sekä laiton työtaistelutoimenpide. Mikäli työntekijä on poissa työpaikaltaan vähintään viikon pätevää estettä ilmoittamatta, työnantajalla on oikeus pitää sopimusta purkautuneena.

Mitä tähän sanoo yhdenvertaisuus ja tasa-arvolaki? Yhdenvertaisuuslaissa kielletään syrjjintä iän, etnisen tai kansallisen alkuperän, kansalaisuuden, kielen, uskonnon, vakaumuksen, mielipiteen, terveydentilan, vammaisuuden, sukupuolisen suuntautumisen tai muun henkilöön liittyvän syyn perusteella.

Alma Median mukaan ilmeisesti Korhonen on harhaanjohtanut työnantajaa. Se näyttäisi olevan työnantajan vahvin ja ainut julkituotu argumentti purkuasiassa. Yhdenvertaisuuslain mukaan Korhosen parisuhteen luonne on hänen yksityisasiansa, eikä se ole oleellista työsuhdetta solmittaessa. Ilmeisesti Korhosen ammatillinen pätevyys oli vakuuttanut työnantajan, koska hänet siihen äskettäin valittiin ja jopa näyttävästi esiteltiin lehden lukijoille.

Tämähän kärhämä ajautuu kyllä varmasti käräjille. Mutta sitä ennen varmaan käydään rivakka ja mielenkiintoinen keskustelu Lapin valtamediassa.

Valtuustoehdokas Jaakko Portti (vas) Rovaniemeltä.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

tek

  

  

  

15 vastausta artikkeliin "Mikä vaalikone on paras?"

antti liikkanen 01.10.2008 16:02

Jostain syystä HS:n vaalikoneen yhteystietoja ei Rovaniemelle asti ole ehtinyt (voi olla omakin moka?).

Mutta ehdottomasti mukavin vaalikone täyttää on IRC-gallerian kone: hyviä kysymyksiä, helppo vastata ja pääsi "IRL" toteuttamaan ja kertomaan ajatuksistaan ja tavoitteistaan.

Tuntuu siltä, että vaalikoneen rakentajan on oltava sielultaan riittävän suoraniittinen, että vastaaja pääsee itsensä kanssa sopuun mielipiteistään.

Tuntuu myös siltä, että kysyvät ircissä oikeita asioitakin.

Saataisiin galleristit vielä äänestämään!

Anna Mikkola 01.10.2008 17:26

Itse asiassa laitoin tuohon uutiseen vaalikoneen avautumisesta kommentin, jossa kysyin miten kone on tehty. Kysymystäni ei ole toistaiseksi julkaistu uutisen keskusteluosiossa, mikä on hämmentävää. Kenties toimitus otti sen kysymyksenä johon vastataan sähköpostitse?

Ehdottomasti hirvein kone jo vuodesta toiseen on ollut maikkarin vempele. Kysymykset sisältävät omituisia "arvoja" selvittäviä olettamuksia (tällä kertaa se kyselee kaljalla käymisestä ja urasuuntautuneisuudesta), joiden taustalta paistaa omaan makuuni liiaksi sellainen viihdeporvarillinen mentaliteetti. Oma suosikkini tämänkertaisista olettamuksista joiden kanssa voi olla samaa tai eri mieltä, oli se jossa sekoitettiin toisiinsa todellisuuden ja elämän hallinta. Kuinka moni tiedostaa vastaavansa että mielestäni todellisuuden hallinta on aika kinkkistä?

Ei tämä nyt vielä mitään, mutta sen koneen käyttöliittymä on aivan mahdoton. Siinä kun pökitään vapaavalintaisesti niilä pallukoita mihin sattuu kentällä tai janalla jonka skaalasta ei ole annettu eksaktia tietoa, niin voi olla kyllä varma ettei esimerkiksi yksikään koneeseen vastannut ehdokas saa itseään listan ykköseksi toisella käyttökerralla.

Tämän sanon henkilönä, jolle Helsingin Sanomien sinänsä perinteinen ja moneen muuhun verrattuna selkeä kone aiheuttaa päänvaivaa. En nimittäin yleensä suosi äärimmäisten vaihtoehtojen ruksaamista, vaikka jonkun mielestä mielipiteeni ehkä on äärimmäinen. Tämä johtaa siihen, että saan listaan pelkkää KokDemKeskaria - harmaata mössöä, joiden puheenvuorot valtuustossa voitaisiin ihan hyvin hoitaa virkamiestyönä.

Ja kun luen tuntemieni ehdokkaiden perusteluja, olen niistä samaa mieltä. Toisin sanoen minulla on vain erilainen vastaamistekniikka kuin niillä jotka ruksivat olevansa kaiken kanssa ehdottomasti samaa tai eri mieltä. Ongelma käyttäjän päässä sitten varmaan.

Koneista parhaat kysymykset ovat mielestäni Hesarilla. Erinomaisena plussana se, että kysymyksiin liittyvää taustatietoa on asetettu esille.

Kuitenkin jään aina kaipaamaan lisätietoa vaalikoneista. Kuka tai ketkä ovat laatineet kysymykset? Kuka koneen on käytännössä toteuttanut? Millä tavalla se laskee tuloksen (varsinkin silloin kun tämä ei ole millään tasolla kovin selvää, kts maikkarin vaalikone)?

Kun vaalikoneita käytetään observointini mukaan Suomessa aivan hurjasti enemmän kuin muissa Euroopan maissa, ja niiden merkityksen vielä kerrotaan kasvavan vaaleista vaaleihin - oletan että ihmiset siis oikeasti valitsevat ehdokkaansa vaalikoneen perusteella, niin kauhea kuin se ajatus onkin - niin tällainen perustieto vaalikoneen toiminnasta olisi mielestäni suotavaa. Siksikin, että vaalikoneisiin myös oikeasti suhtaudutaan jonkinlaisena julkisena palveluna.

Kalle Könkkölä 01.10.2008 17:40

Kalle Könkkölä

Vaalikoneet ovat toisaalta kivoja mutta niihin liity muutama ongelma. Ensiksi kysymysvalikoima on peräti suppea ja esim minulle tärkeitä asioita ei kysytä lainkaan.

Toinen liittyy kysymyksen vaihtoehtoihin. Maailma on monimutkaisempi kun monet kysymykset antavat ymmärtää. Hesarin kysymyksissä taisi olla joku asunnottomiin liittyvä kysymys joka sai mielenikuohahtamaan. Joku kysyi uskosta ja kaljasta, onhan nekin valintaperusteita...

Juha Jaatinen 01.10.2008 19:32

Vaalikoneilla lienee nykyään ihan todellista merkitystä valittaessa ehdokasta. Tuntuu tietysti siltä, että niissä kysytään välillä vääriä asioita. :-)

Näin helsinkiläisenä ehdokkaana Helsingin Sanomien vaalikoneessa kysytään vähiten "vääriä" asioita. YLE on myös onnistunut, ottaen huomioon,sen laaja-alaisuuden.

jaatinenjulistaa.blogspot.com

Susanna Iivonen-Pekesen 01.10.2008 20:36

Olen samaa mieltä Antti Liikkasen kanssa. Täydet pisteet IRC-gallerian vaalikoneelle. Mahdottoman ajankohtainen!

Terhi Koulumies 01.10.2008 21:21

Vaalikoneiden vastausvaihtoehdot ovat liian mustavalkoisia ja yksinkertaistavia. Monessa lomakkeessa kysytään esimerkiksi, mitä keinoja pitäisi suosia kunnan talouden tasapainottamiseksi. Vastaukset ovat tietenkin ihan erilaisia riippuen siitä, onko kyse viimesijaisesta keinosta äärimmäisessä talouskriisissä, vai ensimmäisestä reagoinnista taivaanrannassa kenites häämöttävään tulojen hiipumiseen.

MTV3:n vaalikoneen yksityiselämää ja elämäntyyliä koskevat kysymykset ovat aika hauskoja. Juotko olutta? Käytkö lavatansseissa? Viihdytkö sinkkuna/eronneena?

Jussi Lähde 01.10.2008 22:09

Parahin Unski

Ensin täytyy yhtyä kiitoksiisi Sepon järjestelyihin Mikkelissä. Vaikka päämaja on tättä hetkellä toisaalla on kaupunki kulinaristisesti ja muutoinkin valmis isänmaan palvelukseen kun kutsu kuuluu.

Vaalikoneiden yksi ongelma liittyy perusteluiden puutteeseen. Sain osallistuma taannoin virkistävään paneeliin Helsingin Pressilkubilla. Keskustelimme vaalirahoituksesa Osmo Soininvaaran ja Tapani Yli-Saunamäen kanssa.

Huomasin useamman kerran toteanai keskusteluissa Odelle, että hän on aivan oikeassa aivan väärin perustein.

Vaalikone kertoo puhtaaksiviljellut vastaukset, ei näkemyksiä, ei kokemuksia.

Ja totta, on aina yhtä mykistävää huomata olla prosentuaalisesti suhteellisen samma mieltä aivan sietämättömien ihmisten kanssa. Soininvaaraa en voi sietämättömiin lukea.

Terhi Peltokorpi 01.10.2008 23:00

Vaalikoneiden täyttäminen ainakin on täyttä työtä. Pelkkä vastausten ruksaaminen tai pallukan asettaminen janalle voi jo mietityttää - onneksi asiat ovat kaksi kautta valtuustossa istuneelle ja kaupunginhallituksen jäsenelle tuttuja. Säälin välillä uusia ehdokkaita, heille vastaaminen voi olla vielä työläämpää.

Toisaalta joku kokeneempi ehdokas miettii sitäkin, miten mahdollinen äänestäjä vastaisi koneeseen ja pyrkii vastaamaan sen mukaisesti. Eli esimerkiksi vastausten ääripäitä saatetaan vältellä tästä syystä.

Vaalikoneiden kysymykset ovat monesti kovin mustavalkoisia. Käytännön politiikan teko ei useinkaan ole sitä. Itselläni on ollut tapana kirjoittaa aina perusteluja vastauksiin. Tällöin voi tuoda oman näkemyksensä monipuolisemmin esille kuin pelkällä täysin samaa mieltä tai erimieltä akselilla. Perustelujen kirjoittaminen on kuitenkin niin työlästä, että siihen kului näidenkin vaalien alla useita iltoja. Harmillisinta oli se, että yhdestä vaalikoneesta kirjoittamani perusteluni olivat kadonneet tuhkana tuuleen, kun vaalikoneen järjestäjillä oli ollut tietoteknisiä ongelmia juuri sinä iltana, kun olin vastannut koneeseen. No pari kolme tuntia meni - "rattoisasti kertauksen merkeissä" - kuten minua ko. tahon atk-henkilö lohdutti!

Suurin osa vaalikoneiden kysymyksistä on ollut erittäin hyviä, mutta osa on ollut mielestäni täysin epäolennaisia kunnallispolitiikan kannalta. Pidän hyvänä niitä vaalikoneita, joissa on panostettu paikallisiin kysymyksiin, koska kunnallispolitiikassa päätettään oman kunnan asioista ja valtakunnan tason puoluepoliittiset kannat ja virtaukset eivät välttämättä näy monissa asioissa millään lailla.

Mirjami Niinivaara 02.10.2008 0:07

Ehdokkaani mukaan IRC-gallerian vaalikone oli ehdottomasti paras. Ottaen huomioon, että se tehdään galleristien kanssa yhteistyössä, ja että käyttäjät ovat keski-iältään nuoria (joita aina haukutaan passiivisiksi), se on mielestäni tavallaan tärkeämpi ja relevantimpi kuin monet muut.

Huonointa konetta ehdokkaani ei sen koommin viitsinyt eritellä, mutta itse Hesarin ja YLEn vaalikoneen kokeilijana turhauduin mustavalkoisiin, joko-tai -tyyppisiin kysymyksiin. Mielestäni vastauksilla ei ole paljonkaan merkitystä, jos kysymyksenasettelu on vain 'kyllä' tai 'ei', eikä ehdokas voi mitenkään perustella vastauksiaan, sillä perusteluissa tulisivat esille myös hienovaraisemmat mielipide-erot. Isot, tai edes pienet, asiat ovat harvoin noin mustavalkoisia.

IRCin kysymykset ovat ajakohtaisia ja raikkaita. Myös kysymyksenasettelu on mielestäni jotenkin ehdokasystävällisempi ja vähemmän populistinen. Se pureutuu todellisiin arvovalintoihin olematta liian yksinkertaistava.

Jarkko Rahkonen 02.10.2008 0:46

Tosiaan Maanpuolustuskurssit on suomalainen innovaatio ja konsensus Suomea tukeva traditio. Tietojeni päivityksen vuoksi olen kurssini 57 tapaamisissa vuosittain (melkein) käynyt jo 33 vuotta.

Vaalikoneista on tietenkin paras Helsingin Sanomien vaalikone. Varsinkin kaikkien ehdokkaiden kaikkia vastauksia kuvaavat valinnat yhdessä graafissa on hyödyllinen.

Mutta tämäkin kone on kaukana äänestäjän riittävän valintainformaation kannalta eli arvosanani on 7 (asteikko 4-10).

Suurin puute on siinä, että konemekaniikka ohittaa kokonaan ryhmäpäätösten ohjauksen valtuuston oikeassa päätöksenteossa. Talousihmisenä toivoisin, että taloudelliset realiteetit voisivat paremmin kontrolloida ehdokkaiden äänestäjien miellyttämisen halua.

Kokemattomat äänestäjät saattavat olla tyytyväisiä vaalikoneen avustukseen - en tiedä onko tutkittu. Saattaa olla, että nettiin tottuneet nuoret jopa aktivoituvat äänestämään.

Kokeneet äänestäjät ymmärtävät varmaankin, että vaalikone on vain eräänlainen chek-lista pienestä osasta valtuutetulta edellytettävistä asioista. Saattaa olla vaikeata vaalikoneen avulla paljastaa populistiset äänestäjien kosiskelijat. Tämä olisi ehkä mahdollista kehittämällä jatkossa kysymyksiä niin, että ne eräänlaisina ristiintaulkoina paljastaisivat ehdokkaan todellisen tiedon ja luonteen.

Suosittelen, että hesari ottaa vaalikoneen kehittämisen ohjelmaansa tosissaan ja käyttää vaikkapa säätiönsä varoja tarkoitukseen.

Sanoin alussa paras, mutta pitää lisätä: paras niistä vaalikoneista joita olen käyttänyt.

Hanna Kopra 02.10.2008 9:47

En osaa sanoa. Vaalikoneita on vaikea vertailla, koska kysymysasettelut ovat erilaisia ja mm. se Maikkarin vempele on ihan omaa luokkaansa.

Olen itse ihan vain jo äänestäjänä huomannut, että vaalikoneiden ristiinvertailu tekee sekopäiseksi eikä lopulta auta juuri mitään. Nyt vaalikoneita täyttävänä sitä kysyy aika usein, että tuleeko vastanneeksi johdonmukaisesti joka koneessa saman alueen kysymyksiin, kun voisi painotella ja erilailla asetellut kysymykset kaipaisivat erilaista keskenäistäkin painottelua.

Myös on henkisesti vaikeaa valita joko-tai asioita, kun yleensä niin ei tarvitse eikä edes pidä tehdä. Elämän harmaat sävyt ovat unohtuneet koneista. Toisaalta silloinhan niistä tulisi entistä… mahdottomimpia.

Eli ihan on tukka sekaisin niiden kanssa.

Laura Rissanen 02.10.2008 10:16

Tällä kertaa minusta Hesari vei pisimmän korren vaalikoneissa - vaikka teilläkin kyllä muutamakin kysymyksenasettelu jo ontui. Ylellä näitä oli enemmänkin. Ja on oikeasti vähän päivästä kiinni, vastaako johonkin kysymykseen "jokseenkin samaa mieltä" vai "jokseenkin eri mieltä". Että kuten Hannalla, täälläkin on tukka sekaisin kysymyksiin välillä vastattu.

Maikkari on sinänsä hauska, mutta esim. kysymys "Usko ydinperheeseen" aivan absurdi. Sinänsä toki toivon, että oma avioliittoni kestää ja haluan siihen uskoa, mutta en toden totta pidä ydinperhettä ainoana oikeana perhemuotona. Mihinköhän kysymyksenasettelijat tällä pyrkivät? En myöskään pidä toivottavana kehityksenä sitä, että meillä vaaleissa yleistyy uskon asioista kysyminen, kuten nyt Maikkarilla.

Paljon kertoo myös se, että sain itseni maikkarin koneessa kylläkin ykköseksi, mutta vain 85-prosenttisesti.

Kunnallisvaaleissa näkyy ainakin minun osaltani se, että tehdessäni vaalikoneita saan sekä kärkeen että häntään erittäin monen puolueen edustajia. Eduskuntavaaleissa ainakin itse olen saanut "puhtaammin" vain kokoomuslaisia kärkeen ryyditettynä muutamalla vihreällä ja ehkä ruotsalaisella. Nyt kymmenen kärjessä kokkareita, vihreitä ja pari demaria. Rkp-läiset karsiutuvat ilmeisesti ainakin pks-kuntien yhdistymistä vastustavina.

Veikko Eranti 02.10.2008 10:56

Hesarin vaalikone saattaa olla myös parhaiten laadittu, mutta ainakin siinä on yksi täysin ylivertainen ominaisuus Ylen ja maikkarin koneisiin verrattuna. Suomessa käytettävässä vaalitavassa äänestäjä äänestää ensisijaisesti puoluetta ja toisisijaisesti yksilöä. Niinpä vaalikoneet, jotka eivät kerro käyttäjälleen, mikä puolue sopii vastauksiin parhaiten, eivät ole pelkästään typeriä vaan myös äärettömän vastuuttomia. Ne ohjaavat äänestäjän päätöksentekoa tämän itsensä kannalta vahingolliseen suuntaan. "Väärin äänestäminen" kun on täysin mahdollista.

Harri Smått 02.10.2008 14:13

IRC-gallerian vaalikone oli varsin mielenkiintoinen, erityisesti sen kohdeyleisön keski-iän huomioiden, joskaan en pudottaisi äänestysikärajaa. Ainoa puute oli pienehkö ehdokkaiden vastausmäärä. MTV3:n vaalikone ei käynnistynyt lainkaan, joten siihen en osaa sanoa mitään - Keskustan edustajat oleillevat taas origossa kuten eduskuntavaaleissakin, jos eivät ole Alma Mediassa vastausmekanismia muuttaneet.

YLE:n vaalikoneesta pidin kuitenkin eniten. En niinkään rastiruutun vastauksilla saatujen tulosten, vaan ehdokkaiden kirjallisten vastausten johdosta. Olen jo etukäteen päättänyt muutaman potentiaalisen ehdokkaan täällä Helsingin vaalipiirissä, ja oli hienoa lukea heidän perustellut vastauksensa siellä.

Enempää en paljasta, mutta yksi vaihtoehto on suhteellisen tunnettu euroviisujuontaja täältä Suomesta.

Pörrö Sahlberg 03.10.2008 9:48

Maikkarin kysymykset olivat osin sellaisia, että niitä ei lainmukaan saisi kysyä työhaastattelussakaan eivätkä ne sinäänsä liity edes millään tavoin kunnallispolitiikan tekoon - kuten kysymys uskonnosta. Sisällöltään huonoin mutta koneen mekaniikka a+++

Ylen vaalikoneen kysymykset olivat osin valtakunnanpolitiikkaa. Hidas ja hankala täyttää, vertailun puolesta kuitenkin toimiva. Erikoista on että kun täytän koneen ilman painotuksia samat vastaukset kuin ehdokkaana annoin harkiten painotuksia saavat vain 80% samankaltaisuuden.

Hesarin vaalikone oli ihan susi täyttää - joka kysymyksen jälkeen piti tallentaa ja odottaa toisen sivun latautumista ja sitten palata takaisin. Itselläni on käyttöjärjestelmänä linux ja hesari tökkii muutoinkin käytössä, vaalikoneessa sen todella huomasi joutuessaan odottamaan pahimmillaan 10 minuuttia että sivu tallentuu. Pari valtakunnanpoliittista kysymystä. Epätasalaatuisia kysymyksiä, osin yksityiskohtaisia, osin niin laveita ja ympäripyöreitä että niihin ei todellakaan kukaan puoluekannasta riippumatta voi vastata rehellisesti. Vaalikoneen täyttäjälle annetaan myös "taustatietolinkki" uutisiin, joilla selvästi pyritään ohjailemaan vastauksia tiettyyn suuntaan. Pitäisin Hesaria vaalikoneista epäluotettavimpana.

Irc-galleria oli hyvä ja selkeä,vaikka maailma ei olekaan niin mustavalkoinen. Erittäin onnistuneet kysymykset ja tekninen toteutus a+++

Toistaiseksi paras vaalikone sisältönsä puolesta on Facebookin sosiaalinen vaalikone koska siinä kuka tahansa voi kysyä ehdokkailta kysymyksiä. Se mahdollistaa täysin nurinkurisen ajattelun vaalikoneisiin: sen että äänestäjä omalla kysymyksellään etsii ehdokkaita. Kysymysten taso vaihtelee kyllä reippahasti, mutta toisaalta itse voi parantaa kysymyksiä halutessaan eikä ihan jokaiseen ole pakko vastata.

Toimitukselle: tässä linkki, ette muistaakseni julkaise linkkejä

http://apps.new.facebook.com/sosiaalinenvaalikone/

Vaatii facebookin käyttäjätunnuksen toimiakseen.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?
Luetuimmat
 1. 1

  ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

 2. 2

  30-vuotias mies kertoi kokemuksistaan HS:n ahdistelukyselyssä: ”Hävetti kamalasti, miten hallitsemattomasti olin käyttäytynyt – En ollut ottanut todesta hienovaraisia vihjeitä siitä, etten ollut toivottu”

 3. 3

  Moni suomalainen syö maksansa sairaaksi – jo joka viidennellä on rasvamaksa, eikä tulevaisuus näytä erikoislääkärin mukaan hyvältä

 4. 4

  Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

  Tilaajille
 5. 5

  Stalinin alkuperäiset dokumentit lopettavat turhan arvuuttelun – nyt tiedetään luotettavasti, mitä Moskova suunnitteli Suomen varalle

 6. 6

  Neljä menetti työnsä, kun lääkäri poistettiin väkisin lentokoneesta keväällä Yhdysvalloissa

 7. 7

  Mikko Andelin, 41, nukkui kuukausikaupalla vain kolme tuntia yössä – sitten järvenpääläislääkäri puuttui asiaan ja tarjosi lääkkeetöntä hoitoa

  Tilaajille
 8. 8

  ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

 9. 9

  Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

 10. 10

  Presidentti Trump väitti valheellisesti, että Obama ei soittanut kuolleiden sotilaiden omaisille – Kongressiedustajan mukaan Trump puhutteli itse tökerösti surevaa leskeä

 11. Näytä lisää
 1. 1

  ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

 2. 2

  Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

 3. 3

  Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

  Tilaajille
 4. 4

  Stalinin alkuperäiset dokumentit lopettavat turhan arvuuttelun – nyt tiedetään luotettavasti, mitä Moskova suunnitteli Suomen varalle

 5. 5

  Mikko Andelin, 41, nukkui kuukausikaupalla vain kolme tuntia yössä – sitten järvenpääläislääkäri puuttui asiaan ja tarjosi lääkkeetöntä hoitoa

  Tilaajille
 6. 6

  Taloyhtiöriita sai uskomattomat mittasuhteet Helsingin Kruununhaassa: oikeudenkäyntikulut jo 50 000 euroa – eikä loppua vielä näy

 7. 7

  Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

 8. 8

  ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

 9. 9

  Myös monet työssä käyvät välttelevät työntekoa

 10. 10

  Sote-ratkaisu horjuu jälleen – asiantuntijat laidasta laitaan varoittavat viemästä tuoreinta versiota eteenpäin

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Ossi Nyman ei tee töitä ja sanoo, että työvoimatoimisto on ihmisoikeusloukkaus – näin ”ideologisesti työtön” taktikoi itselleen yhteiskunnan tuet

  Tilaajille
 2. 2

  ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

  Tilaajille
 3. 3

  Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

 4. 4

  ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

 5. 5

  ”Sinun hiljaisuutesi on valanut sementtiin itätytön stereotypian, ja se myy lisää poikamiesmatkoja”, kirjoittaa kirjailija Sofi Oksanen avoimessa kirjeessään Melania Trumpille

 6. 6

  Kirjailija kertoi olevansa ”ideologisesti” työtön ja kikkailevansa tukia – TE-toimisto katkaisee tuet ja aloittaa poikkeuksellisen selvityksen

 7. 7

  Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

 8. 8

  Kiusaajat voittivat Niklas Herlinin

  Tilaajille
 9. 9

  Trumpin lähipiiri pelkää presidentin olevan ”hajoamassa” – avustajat yrittävät pitää presidentin aisoissa, kun hän saapuu toimistolle kiihdyksissään

 10. 10

  Teollisuuden ja median suuromistaja Niklas Herlin on kuollut

 11. Näytä lisää