Perässähiihtäjä

Joko HS-Gallup ennustaa vaalitulosta?

Keskiviikko 22.10.2008 ja 31. merkintä

Hurraa 3. Ennakkoäänestys päättyi tiistai-iltana, ja posteissa oli äänestänyt 10 12611 ihmistä. Heistä naisia oli 568 855 ja 443 756 miehiä . Naiset ovat olleet huomattavasti ahkerammin liikkeellä. Ero on jo niin suuri, ettei miehillä ole vaalipäivänä sunnuntaina mahdollisuutta kuroa sitä kiinni. Mielenkiintoista - voisiko sillä olla vaikutusta tulevien kuntavaltuustojen kokoonpanoihin? Ennakkoäänestyksen äänestysprosentti 24,2 oli hieman yli viime kunnallisvaalien ennakkoäänestysprosentin. Se on mukava signaali, näitä vaaleja ei ole vielä hävitty. Luotan tässä asiassa tutkijoita enemmän Kunniakansalaisiin, joiden todistuksia oli tiistain kommenteissa mukava lukea. Niissä oli "jotain ylevää ja sivistynyttä", kuten Jussi Lähde kommentissaan kirjoitti. Kiitos!

Äänestysinnon hienoisen nousun puolesta puhuu myös tämän aamun vaaliuutinen eli Helsingin Sanomien julkaisema uunituore HS-Gallup. Se on tehty viime torstain ja tämän viikon maanantain välisenä aikana, siis ennakkoäänestyksen kuluessa.Tuhansien gallupjuttujen mies, toimittaja Arto Astikainen selvittelee aamun lehdessä niin perinpohjaisesti mittauksen tulokset, ettei niihin ole mitään lisäämistä eikä poisottamista. Juttu ja taulukot www.hs.fi/politiikka/

Tärkeimmät havainnot tässä tiivistetysti:

- Kokoomus, keskusta ja Sdp ovat kannatukseltaan tasoissa, ero niiden kesken on marginaalinen - vain 0,3 prosenttiyksikköä,

- näiden kolmen suuren puolueen kannatus on jämähtänyt nykyiselle noin 22 prosentin tasolle ja pysynyt siinä jo neljässä peräkkäisessä HS-Gallupin mittauksessa, joita on tehty elokuusta alkaen,

- vasemmistoliitto on hieman edellä vihreitä ja pitää neljättä paikkaa hallussaan, vasemmistoliitto on pysynyt jo neljässä peräkkäisessä HS-Gallupissa vihreitä edellä,

- perussuomalaiset jatkavat jo neljännessä peräkkäisessä HS-Gallupissa nousuaan,

- tässä mittauksessa perussuomalaiset ovat Rkp:n ja kristillisdemokraattien kanssa jo lähes tasoissa, erot ovat enää marginaalisia,

- varmimmat äänestäjät on Rkp:lla ja vasemmistoliitolla,

- demareilla, keskustalla ja kokoomuksella on kannattajakunnissaan epävarmuutta äänestämisaikeissa,

- perussuomalaisilla, vihreillä ja kristillisdemokraateilla on tukijoissaan huomattavaa epävarmuutta äänestämisaikeissa,

- äänestysprosentti voisi jopa hieman nousta viimekertaisesta (58,6), koska täysin varmojen äänestäjien osuus on nyt suurempi kuin neljä vuotta sitten samaan aikaan tehdyssä mittauksessa,

Kun vaaleihin on enää neljä (4) päivää, uskaltautuu jo spekuleeraamaan. Gallupit eivät ole ennusteita, eikä niitä ikinä saisi ennusteiksi laskea, mutta annetaan nyt ajatuksen lentää sen verran, että pohditaan entäpä jos...

Siksi Päivän Hyvä Kysymys on:

Joko HS-Gallup ennustaa vaalitulosta?

Päivän blogisiteeraus:

Kolmessa kunnassa kokeillaan nyt sähköistä äänestämistä. Tosin vain äänestyspaikoilla. Monissa maissa tämä ja nettiäänestyskin ovat jo arkipäivää. Jopa Intiassa äänestetään vain sähköisesti. Suomi ei, valitettavasti, ole tältäkään osin enää tietoyhteiskuntakehityksen kärkimaita.

Meillä surkutellaan äänestysaktiivisuuden laskemista, mutta ei olla valmiita ottamaan käyttöön nykyaikaisia äänestys- ja vaikuttamistapoja. Nettiäänestyskään ei olisi niin radikaali uudistus kuin 100 vuotta sitten tehty äänioikeusuudistus. Mihin on kadonnut rohkeus ja ennakkoluulottomuus? Vai onko kysymys nykyisten valtarakenteiden puolustamisesta? Tähän viittaisi yhdistyslain nykyaikaistamistakin kohdannut yllättävä vastarinta.

Sähköistä äänestämistä on vastustettu erilaisilla uhkakuvilla. Monet niistä perustuvat enemmänkin tekniikkamystiikkaan kuin varsinaisiin ongelmiin. Kuka on muuten ollut huolestunut nykyisen vaalitavan ongelmista? Ettei vain vaalilipun leimaaja pyöräytä kulmaan merkkiä ja tarkista miten olet äänestänyt? Kuka on tarkistanut paperin ja lyijykynän (sen jälkihän on todella vaikeaa muuttaa) kemiallisen kaavan ja valmistusprosessin? Onkohan ennakkoäänien kuljetuksen reitit, kuljettajat ja kalusto auditoitu riippumattoman yliopistollisen tutkijajoukon voimin. No ei tietenkään. Näitä kaikkia kuitenkin on vaadittu ja myös tehty sähköisen äänestämisen kokeilun osalta.

Ai että nettiäänestys mahdollistaisi äänten oston ja uhkailun? Päinvastoin, jos vain viimeinen kerta useasta äänestyksestä jäisi voimaan, voisi aina käydä salaa muuttamassa ääntään. Nythän se ei ole mahdollista, jos joku on ostanut tai uhannut esim. kännykkäkameran kuvalla todistamaan miten äänestit.

Kaikki uusi nähdään helposti vaikeampana ja pelottavampana kuin vanha. Ikäihmistenkin kommentit äänestyspaikoilta kertovat kuitenkin toista. Sähköinen äänestäminen on koettu helpoksi ja sitä on kaivattu nettiin. HOK-Elannon vaaleissa näin jo onnistuneesti tehtiin. Miksi ei siis yleisissäkin vaaleissa?

Valtuustoehdokas Jouni Backman (sd) Savonlinnasta.

11 vastausta artikkeliin "Joko HS-Gallup ennustaa vaalitulosta?"

antti liikkanen 22.10.2008 6:22

Valtakunnallista vaalitulosta - jolla on merkitystä oikeastaan vain Kuntaliiton valtuuston ja Alueiden komitean Suomen valtuuskunnan poliittisiin voimasuhteisiin - HS-mielipide-tulos ennustaa varmaankin hyvin.

Mutta en vieläkään saata oivaltaa, mitä sitten?

Todellinen valta subsidiariteetillä, )läheisyys toissijaisuus), mielestäni on ihmisellä (juoko, poittaako, liikkuuko, syökö terveellisesti jne) ja hänen lähipiirillään. Työnantajalla (palkanmaksajalla), kunnanjohtajalla, kunnan luottamuselimillä, lainan-antajalla.

Jos vaikka kuntavaaleissa vasL:n kannatus olisi 6,6%, PerSu saisi 9% äänistä, vihreät 12 %, keskusta 17%, kokoomus 19% ja demarit 25 %, so what?

Hallitus hyvästi hallitsisi, kunnat 99%:sti olisivat sidottu sellaisiin päätöksiin, jotka on jo tehty ja erikoissairaanhoidon resursseista edelleen suurin osa menisi "kädestä suuhun": ihmisen huonojen elintapojen takia liian varhain syntyneiden sairauksien ja vammojen hoitoon.

Uskon, että HS-Gallup ennustaa suht oikein.

Vihreät voisivat vähitellen tosin - ne kannattajat - sitoutua, ennenkuin tulva peittää rannikot ja niiden kaupungit.

Jarkko Rahkonen 22.10.2008 6:53

Kiitoksia arvoisa Perässähiihtäjä täältä saamastani palkintokirjasta, jonka jo luin eilen.

HS-gallup ennustaa noin 95 prosenttisesti puolueiden äänien yhteismäärää koko maassa. Kolmen suuren puolueen 26.10. illalla lasketut äänimäärät poikkeavat niin vähän, että voidaan todeta: tasapeli.

Silti alkaa vaalitulosten jälkipeli. Pohditaan mikä poliittinen merkitys tulokselle on annettava hallituspuolueille ja niiden puheenjohtajille. Jos keskusta jää muutamalla äänellä kolmanneksi, vaaditaanko Matti Vanhasen eroa.

Opposition suurinta puoluetta johtava Jutta Urpilainen yritetään joissakin kirjoituksissa laittaa vastuuseen SDP:n ääniosuuden pienenmisestä vuoden 2004 vaaleista, vaikka SDP saanee muutaman äänen enemmän kuin kaksi muuta puoluetta.

Arvoisa Perässähiihtäjä, puheena oleva gallup ennustaa puolueiden kokonaisäänimäärää. Kuitenkaan ei valita Suomen valtuustoa, vaan yli 600 valtuustoa maamme kuntiin. On syytä muistaa, että äänstäjiä kiinnostaa eniten oman kunnan vaalitulos, miten omapuolue ja ehdokas on menestynyt omassa kunnassa.

Espoossa kokoomukselle vielä keväällä 2008 ennustettu suuri vaalivoitto kutistuu ja näyttää siltä että kokoomuksen valtuustoryhmä on vuonna 2009 pienmpi kuin nykyinen ryhmä.

Anssi Pirttijärvi 22.10.2008 10:12

Niin kuin aina, paljon riippuu siitä, miten eri puolueiden ehdokkaat ja kannattajat jaksavat polkea eteenpäin. Nythän ei ole havaittavissa sellaista tappiomielialaa SDP:ssä, mitä oli aika paljon 2007 vaalien alla. Tai en ainakaan minä ole havainnut.

Perussuomalaisten osalta arvoitus on se, miten Soini-ilmiö kantaa ylipäänsä ja miten muualla kuin Espoossa. Soinihan on puolueen vaalimainoksissa sataan kertaan ja muidenkin kuntien vaalimainoksissa.

Perussuomalaisten kannattajaksi ilmoittautuneet, mutta puoluetta vaihtamista harkitsevat äänestävävät todennäköisesti Demareita, Keskustaa ja Vasemmistoliittoa. Vihreiden horjuvat taas Demareita ja jotkut Kokoomusta. Luulisin, että Jutta Urpilainen vetoaa paremmin horjuviin vihreihin kuin horjuviin perussuomalaisiin, mutta onhan SDP muutakin kuin puheenjohtajansa.

Tietty olisi hyvä tietää gallupista nämäkin tiedot, eikä arvella.

Äänestysprosentti noussee hieman, nyt on niin jännä tilanne kun kolme suurta on tasoissa, Helsingissä SDP ja Vihreät ovat tasoissa ja Vasemmistoliitto ja Vihreät ovat tasoissa.

Onneksi ei ole digiboksia niin ei tarvitse katsoa vaaliväittelyitä. Jos niitä vetäisi Leif Salmen, voisin niitä katsoakin.

Lars-Erik Wilskman 22.10.2008 10:15

Gallupit näyttäisivät suosivan Kokoomusta ja Perussuomalaisia. Kokoomusta suosii se, että sen kannattajat käyvät yleensä myös äänestämässä. Perussuomalaisten gallupkannatus lienee suurempi kuin lopputulos ääniä laskettaessa. Siitä huolimatta uskon Perusuomalaisten saavan vaalivoiton. Vaalitappiota veikkaan demareille. Demareiden kannatusta vuotaa sekä Perusuomalaisten että Vasemmistoliiton suuntaan. Kepun osalta takapakki jäänee lieväksi.

Loppukiri, sää ja tv-ohjelmatarjonta saattaa tietysti tuottaa yllätyksiä.

Anna Mikkola 22.10.2008 10:52

Perussuomalaisten kannatuksen nousu lienee ihan tosiasia. Se onko se noin suuri, on jo enemmän kysymysmerkki. Joka paikassa kun ei voi Timo Soinia äänestää. Kun vaihtoehtona on paljon vähemmän tunnettu perussuomalainen, niin äänestäjä saattaa helpostikin kääntyä toisaalle.

Sinänsä perussuomalaisten nousun sen kokoiseksi puolueeksi, että se on pakko ottaa kaikkien tosissaan ei tarvitse olla pelkästään negatiivinen asia. Ehkä heidän esilläpitämistään maahanmuuttopolitiikasta ja EU-politiikasta päästäisiin keskustelemaan ihan oikeasti. Tässä mielessä Perussuomalaisten vaaliohjelman kohta kerjäläisongelmasta oli sangen valaiseva. Ilmiö tosin toistuu muuallakin Euroopassa: kaupungeissa perustetaan virkoja joiden ainoa tehtävä on löytää (lopullinen) ratkaisu tähän "ongelmaan". Jos yhteiskunnassa aletaan sen ylimmillä tasoilla puhua tietystä kansanryhmästä/(etnisestä) vähemmistöstä "ongelmana", niin siitä pitää puhua. Kunnolla ja vakavasti. Se ei ole leikin asia eikä pelkästään not in my backyard -ilmiö.

Sitten haluaisin kommentoida sanasen lainattua Backmanin blogikirjoitusta. Olen aika pitkälti sitä mieltä, että sähköisen äänestyksen mahdollistaminen niin että se tapahtuu edelleen vain äänestyshuoneistoissa on melko turhaa ja kallista touhua. Se ei uudista äänestämistä itseään juuri mitenkään, kunhan tuo siihen väliin koneen. Näiden koneiden luotettavuus taas voidaan varsin pätevillä argumenteilla kyseenalaistaa, vaikka oikeusministeri Braxin mielestä lukuisat esimerkit koneiden virheistä ja manipuloinnista muiden maiden vaaleissa ovat "science fictionia". Yhdetkin vaalit joissa koneet tekevät vähänkään isomman virheen riittävät viemään kansalaisten luottamuksen järjestelmään. Kas siinä tulostavoitetta koneita ohjelmoivalle TietoEnatorille.

Vaikka Backman tuossa valittelee nykyisen äänestystavan huonoutta, täytyy sanoa että olen ollut eri vaalien vaalilautakunnissa niin monet kerrat että pidän järjestelmää sangen luotettavana. Tiedoksi Jouni Backmanillekin, että lyijykynää käytetään koska kuulakärki saattaisi näkyä äänestyslapun läpi ja rikkoa vaalisalaisuuden. Lappujen manipulointi taas on erittäin epätodennäköistä koska vaalilautakunnassa ei oikeastaan mitään tee kukaan yksin. Inhimillisten virheiden esiintymistä se ei toki poista. Kone on joka tapauksessa tässä suhteessa aivan erilainen ratkaisu.

Nettiäänestäminen, kuten Backman myös huomaa, sen sijaan olisi uudistus. Se voisi helpottaa äänestämistä, joskin siinä olisi tiettyjä periaatteellisia (ei välttämättä ratkaisemattomia) ongelmia. Toinen kysymys on, pitääkö äänestämisen olla niin helppoa ettei tarvitse kuin juuri yhtä evää liikuttaa. Tämä liiallinen helppous voisi teoreettisesti johtaa jopa pienempään äänestysaktiivisuuteen. Yksi suurimpia ongelmia sähköisessä/nettiäänestyksessä on äänten lasku, kun äänet eivät varsinaisesti "ole olemassa" perinteisessä mielessä. Juuri tässä kohdassa onkin suurin virheen/manipuloinnin mahdollisuus, minkä kyllä uskoakseni oikeusministeriön selvityksenkin tekijät kertoivat tieteiskirjallisuudesta innostuneelle oikeusministerille.

On tietysti vaikea arvioida, mikä osa vastustuksesta on sangen järjellistä varovaisuutta ja mikä osa vain puhdasta muutosvastaisuutta. Olen pyrkinyt olemaan avoin ajatukselle nettiäänestyksestä, mutta en jättämään huomiotta sen ongelmia.

Jussi Lähde 22.10.2008 11:45

Suomea hallitaan hallituksella, mutte kehitetään hallitsemalla kymmentä suurinta kaupunkialuetta. Itse pidän kaikkein mielenkiintoisempana vaalituloksena sitä, millaisia valtakoalitioita eri kaupunkeihin syntyy.

SDP on menettänyt johtajaposteja viimeisten vuosien aikana, kokoomus on saavuttanut valtaa, mutta usein keskiryhmien avustuksella.

Prosenttien takana tapahtuu paljon mielenkiintoista, joka aukeaa vasta viimeistenkin paikkojen ratkettua.

Jussi Salonranta 22.10.2008 14:14

Vaalien tulokseen niin valtakunnallisesti kuin alueellisesti vaikuttaa suuresti äänestysaktiivisuus ja siinä tapahtuvat muutokset.

Valitettavasti Helsingissä ennakkoäänestäneiden osuus on ymmärtääkseni yli prosenttiyksikön alhaisempi kuin edelliskertana ja toivottavasti se ei ennakoi koko äänestysaktiivisuuden jäämistä alhaisemmaksi kuin vuonna 2004 (57,1).

Matti Mäkinen 22.10.2008 16:48

Torstaina kun saadaan YLEn uusin gallup (luultavasti), niin sitten ehkä voi jo tehdä pitkälle meneviäkin johtopäätöksiä ihan ennusteiden pohjalta vaalituloksesta - olettaen, ettei tänään tai huomenna pj-tenteissä kukaan onnistu erottautumaan hyvässä tai pahassa.

Sen verran väritön on ollut kampanjointi kuitenkin puolueiden eroilta tähän asti, että itse asiassa vaalikeskusteluista, jos joku seikka tai joku puheenjohtajista nousee viimeisten päivien puheenaiheeksi iltapäivälehtiin ja muuhunkin mediaan, niin se voi kääntää äänestysaktiivisuutta ja vaikuttaa vaalitulokseen, kun isot puolueet oikeasti ovat toisiaan lähellä kannatuksessa.

Mielenkiintoista siis nähdä MTV:n tentti tänään - jo siksikin, että näemme onko tentin toimittajille tullut edes joku kuntasektorin asiakin jo mieleen. Viimeksi MTV:n lähetyksessä pysyttiin kyllä valtakunnan politiikassa ja se ei ollut puheenjohtajien vika ollenkaan se.

Susanna Iivonen-Pekesen 22.10.2008 20:41

Sääennuste sunnuntaiksi on niin sateinen ja synkkä, että siitä voi tulla hyvä tekosyy, jos jonkun puolueen kannatus jää gallupien ennusteista :D

Tuukka Sariola 23.10.2008 0:35

Kyllähän nuo gallupit takuulla tulosta ennustavat riittävällä tarkkuudella.

Kuntavaalit vaan ovat lähinnä kunnallisia henkilövaaleja, joissa moni äänestää eri perustein mitä eduskuntavaaleissa. Joten hiukan liikaa hehkutusta kannusprosenttien suhteen ja puoluepamppujen vaikutus jonkin perähikiän silakkasotkuihin on jo kovin ääri-marginaalinen

Nyt kun PS. on tiputtamassa RKP:tä kuntaliiton hallituksesta on tämäkin entisestään lisännyt PS.:n äänisaalista, joka selittää yhä jatkuvaa kannatusnousua. Kuulin eilen, että eräässä kunnassa nuoret arpovat umpimähkään vaalikopissa jonkin PS. ehdokkaan numeron vain iskeäkseen nyky-kielipolitiikkaa vastaan tällä tavoin. Hiukan ironiseksi asian tekee se, että tarkistin muutaman ehdokkaan kantoja ja ainakaan kukaan näistä, ei ollut kaksikielisyyttä vastaan.

PS:n mitatun kannatuksen toteutuminen on todellakin ehdokasmateriaalista ja sen paikkakuntakohtaisesta vajavuudesta kiinni. Saattanee muutamia nyt harmittaa kun eivät arvanneet ehdokashaun aikana millaisella valtakunnallisella kannatuksella olisi voinut ratsastaa valtuustoon.

Mitä Internetin kautta äänestämiseen tulee niin tekninen toteutus on kyllä ratkaistavissa mutta siitä tulee hyvin kallis ja mutkikas järjestelmä lukuisten eri varmuus ja varmistusmekanismien takia. Julkisuudessa ei esim. ole otettu sitä asiaa huomion, että käyttäjän kone voi olla kaapattuna ja se mitä lähtee ulos ei ole se mikä oli tarkoitus.

Toinen seikka on että joku äänestää toisen puolesta. Perheessä voi olla evvk-politiikka ihmisiä joiden vaalikuoret voi hyödyntää tai sitten aivotoiminnallisesti rajoittuneita henkilöitä kuten esim. dementikko-vanhus joka ei tule sitä vaalikirjettä näkemäänkään.

Tai jopa suoraan pakottaa äänestämään jotakin, onhan näitä ihmiskohtaloita.

Ainoa varma ratkaisu näihin olisi jokin ensirekisteröinti, jossa todistaa kykynsä ja halunsa äänestää netin kautta. Joka onkin sitten periaatteessa ihan sama kuin normaali-äänestys. En tiedä onko pään ympärillä liikaa foliota mutta tietoteknisenä ihmisenä en kamalan innoissani ole nettiäänestämisestä.

Minusta tärkeintä olisi kehittää itse vaalipaikalla tapahtuvaa äänestämistä. Käsinkirjoittamisesta luopuminen on hyvä askel. Seuraavaksi pitäisi luopua henkilöllisyystodistuksesta ja allekirjoituksesta. Nämä voisi korvata esim. silmän iiriksen tunnistamisella.

Juha Jaatinen 23.10.2008 8:47

Kyllähän se jotain ennustaa. Kyseessähän on mielipide-ennuste. Valtakunnallinen suurempien puolueiden järjestys voi olla kyllä mikä vaan. Lisäksi, sekä Vihreillä ja Persuilla on kyllä kyselyssä "huomiolisää". Todellinen kannatus näillä ryhmillä jää pienemmäksi.

jaatinenjulistaa.blogspot.com

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?
Luetuimmat
 1. 1

  Lääkäriksi opiskelu on monille stressiä ja kovaa kilpailua, mutta paineista ei silti puhuta avoimesti – ”Moni vaatii itseltään paljon”

 2. 2

  Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

 3. 3

  Riisitauti ei ole historian mörkö, vaan se vaanii sinua ja lastasi – d-vitamiinin laiminlyönti altistaa kohtalokkaille sairauksille, mutta ylärajatkin täytyy tuntea

  Tilaajille
 4. 4

  Suomi on Euroopan syrjivimpiä maita, osoittaa tuore EU-raportti – ”Tulos on selvä vahvistus siitä, että Suomessa on paljon rasismia”, sanoo yhdenvertaisuus­valtuutettu

 5. 5

  Japanilaisessa tv-ohjelmassa ihastellaan kuopiolaiskoulua – Katsoimme japaniksi dubatun ohjelman Youtuben suomitekstityksillä ja emme ymmärtäneet mitään

 6. 6

  Krp paljasti poikkeuksellisen huumeliigan Itä- ja Pohjois-Suomessa

 7. 7

  Trumpin suosio hätyyttelee uusia pohjalukemia, mutta syöksyä ei ole luvassa – omiensa keskuudessa hän on ollut koko ajan suositumpi kuin Bill Clinton ensimmäisenä vuotenaan

 8. 8

  Emojit, aikamme vitsaus! Tässä 20 suomennosta ennen kuin viestimme ovat pelkkää kuvakirjoitusta

 9. 9

  Kymmenen kuukauden ikäinen lapsi kuoli kolarissa Uudessakaarlepyyssä – Autossa ei ollut turvaistuinta

 10. 10

  Mies yritti tappaa naisen kylpytakilla kuristamalla Järvenpäässä – kolme vuotta ehdotonta vankeutta

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

 2. 2

  Alpakkatapahtuman järjestäjien pieni vale oli iso isku luottamukselle – On ankeaa, kun joutuu epäilemään motiiveja pörröisten eläinten paijaamisen taustalla

 3. 3

  Suomi on Euroopan syrjivimpiä maita, osoittaa tuore EU-raportti – ”Tulos on selvä vahvistus siitä, että Suomessa on paljon rasismia”, sanoo yhdenvertaisuus­valtuutettu

 4. 4

  New York Times: Trump herää puoli kuudelta katsomaan televisiota ja katsoo sitä neljästä kahdeksaan tuntia päivässä

 5. 5

  Näin sotesta tuli sekundaa, ja isot yritykset voittavat – professori Heikki Hiilamo kirjoittaa puheenvuorossaan, että Suomeen on tulossa nykyistä huonompi terveydenhoito

  Tilaajille
 6. 6

  Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

  Tilaajille
 7. 7

  ”Osakas laittoi kätensä hameeni alle” – Juristialan naiset kertovat kourimisesta, vähättelystä sekä syrjinnästä, ja vaativat häirinnälle loppua

 8. 8

  Olga Romanoffista kaavailtiin prinssi Charlesin puolisoa – Tsaarin jälkeläinen ja suomalaista sukua oleva ruhtinatar esittelee nyt kotinsa ja sanoo: ”Kukaan ei välitä titteleistä pätkääkään!”

  Tilaajille
 9. 9

  Riisitauti ei ole historian mörkö, vaan se vaanii sinua ja lastasi – d-vitamiinin laiminlyönti altistaa kohtalokkaille sairauksille, mutta ylärajatkin täytyy tuntea

  Tilaajille
 10. 10

  Maailmalla leviää ”sydäntäsärkevä” video nälkään sulalla maalla nääntyvästä jääkarhusta – National Geographicin kuvaaja kertoo itkeneensä kuvatessaan eläimen kärsimystä

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

 2. 2

  Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

 3. 3

  Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

  Tilaajille
 4. 4

  Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

  Tilaajille
 5. 5

  Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

  Tilaajille
 6. 6

  Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

 7. 7

  Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

 8. 8

  HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

 9. 9

  Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

 10. 10

  Suomalaismies otti kuvaa Schwarzenegger-seinämaalauksesta, kun tämä ilmestyikin paikalle – Kuva julkaistiin Redditissä, aiheutti raivoa ja lopulta Arska itse ilmestyi nettiin kertomaan, mistä on kyse

 11. Näytä lisää