Perässähiihtäjä

Kuka pärjäsi parhaiten MTV3:n tentissä?

Torstai 23.10.2008 ja 32. merkintä

Hurraa 4. Tämä on toiseksi viimeinen merkintäni ennen sunnuntain vaalipäivää. Sen vuoksi olen iloinen, että keskiviikkona julkaistiin järjestyksessä 600. kommentti. Sen oli lähettänyt, kukapas muu kuin Jussi Lähde. Komeaa: 600 asiallista ja nimellä kirjoitettua kommenttia. Mukava oli saada myös Kicka Lindroosin terveiset Sipoosta tiistain kommentteihin. Samoin oli - jo aikaisemmin - tyylikäs ele kaupunginjohtaja Simo Juvalta vastata taannoiseen keskusteluumme koulujen opetusryhmien koosta. Ja paljon muutakin positiivista ja virkistävää viestiliikennettä kulkee kommenttipalstan kautta ja myös yksityisesti meikäläisen sähköpostin välityksellä. Osoitetusta luottamuksesta ja saamastani palautteesta olen kiitollinen.

(Lisäys torstaina kello 16.10. Ylen gallup-luvut ovat tulleet www.yle.fi/uutiset

Keskiviikkoilta kului MTV3:n vaalikeskustelua seuraten. Ja mikäpä oli seuratessa, sehän oli paras vaalikeskustelu tähän mennessä televisiossa käydyistä. Minun mielestäni parhaiten onnistuivat

illan vetäjät toimittajat Timo Haapala ja Matti Maunu. Heidän esiintymisestään huomasi, että he olivat käyneet läpi hyviä aineistoja ja selvisivät parituntisesta urakastaan. Hauska oli huomata, että toimittajat olivat mm. tutustuneet puolueiden vaaliohjelmiin, joita täällä maanantaina ruodittiin.

Kuten Haapala taisi jossain vaiheessa iltaa sanoakin, meno oli välillä kuin koululuokassa. Saman havainnon teki myös ohjelman seuraamisessa minua avustanut luokkatilanteiden asiantuntija.

Tästä huolimatta paljon asiaa pystyttiin käymään läpi ja tällä kerralla kyettiin myös rakentamaan yhteys kuntamaailmaan niistä suurista teemoista (talouspolitiikka, vaaliohjelmat, ilmaispalvelut, kuntien palkkapolitiikka, suhtautuminen maahanmuuttajiin), joista keskusteltiin illan aikana. Jo alussa toimittajat kykenivät horjuttamaan puoluejohtajien itseluottamusta. Ei edes Vanhanen kyennyt salaamaan mielipahaansa siitä, että eilinen USA:n ja Venäjän sotavoimien komentajien tapaaminen taisi tulla hänelle tietoon kovin myöhään. Olisipa hauska tietää, mitä sananvaihtoa hallituksen sisällä, hallituksesta tasavallan presidenttiin päin ja puolustusvoimien komentajaan Juhani Kaskealaan päin on käyty. Mutta se ei ole kunnallispolitiikkaa, joten ei sen enempää.

Kun hallituksen päämiehet Matti Vanhanen ja Jyrki Katainen sekä oppositiojohtaja Jutta Urpilainen olivat ensimmäistä kertaa yhtä aikaa ruudussa Urpilaisen yhteiskuntasopimustarjouksen jälkeen, asetelma muodostui vähän kummalliseksi mutta niin suomalaiseksi.

Kun muualla maailmassa oppositio iskee lujaa hallitusta vaikeuksien kohdatessa, Suomessa pääoppositiopuolue kiirehtii tarjoamaan sopimista. Vanhanen torjui Urpilaisen tarjousta teatraalisena. Sehän on varmasti totta, mutta Urpilaisen ehdotus ei ollut ihan ensimmäinen teatraalinen ehdotus Suomen politiikassa.

Ehkä Vanhasen ja Kataisen kannattaisi torjunnan sijasta merkitä tiedoksi ja/tai varata optio Urpilaiseen ehdotukseen myöhempiä aikoja varten. Eihän sitä koskaan tiedä, mitä hallituksella vielä on edessään.

Vähän paradoksaalista oli vaalitilanteen kannalta sekin, että tiukin sananvaihto hallituksen ja opposition välillä käytiin juuri sopimisesta. Kukaan ei tunnu vastustavan sopimista, kunhan pääsee itse sopimaan. Hyvä edes niin. Konsensusyhteiskunnan kannattaja on tästä tietysti tyytyväinen.

Muutamia havaintoja:

Matti Vanhanen. Häntä on aina vaalikeskusteluissa vaivannut ylirauhallisuus, joka helposti näyttää vetäytyvyydeltä. Nyt Vanhasessa oli sisällä niin paljon kiukkua, että se purkautui varsinkin Urpilaista kohtaan. Vanhanen kyseenalaisti kaiken mitä Urpilainen sanoi. Näiden kahden puheenjohtajan välillä on sähköä. Vanhanen piti johdonmukaisesti tiukan talouslinjansa: hän ei luvannut uusia hyviä täkyjä äänestäjille. Tyly linja mutta johdonmukainen.

Jyrki Katainen. Onkohan Katainen katsonut vanhoja Niinistö-videoita? Ainakin Katainen käytti Niinistö-retoriikkaa muutamia eleitä ja lausahduksia myöten. Lainattu on kuitenkin aina lainattua. Kataisen ja Urpilaisen välillä ei väreile samalla tavalla kuin Vanhasen ja Urpilaisen välillä. Kun Katainen pystyy pitämään verenpaineensa alhaalla, hän kykenee yksittäisillä asiaesimerkeillä horjuttamaan Urpilaisen retoriikkaa. Tästä tentistä jäi mieleen muistutus siitä, että yksi päivähoitopaikka maksaa yhteiskunnalle yli 900 kuukaudessa, kun korkeimmassakin maksuluokassa siitä vanhemmat joutuvat maksamaan runsaat 200 euroa.

Jutta Urpilainen. Oppositiojohtaja onnistui siinä missä hänen pitääkin onnistua eli olemaan jokaisessa väittelyssä se toinen osapuoli vuorotellen Vanhasen ja Kataisen kanssa. Urpilaisella oli Vanhasen tavoin latausta sisällään niin paljon, että jossain vaiheessa se tuli hänestä läpi. Maksuttomasta päivähoidosta on Sdp:n puoluekokouksesta alkaen puhuttu niin paljon, että Urpilaisen pitäisi jo unissaankin osata sanoa selvällä suomella, mitä tavoitellaan ja mitä ei. Nyt siinä jäi jotain kysymistä vielä. Tehokeinovarastosta oli tällä kerralla jätetty hymyily ja nauru pois. Se oli viisasta.

Martti Korhonen. Viikko sitten katselin Martti Korhosta Leif Salmenin tentissä, ja siinä Korhonen selvisi hyvin olemalla oma rauhallinen itsensä. Kahdeksan puoluejohtajan tentissä se taktikka ei toimi yhtä hyvin. Korhonen jäi liian monesta kahakasta sivuun. Hänen valttinsa on esittää esimerkeillä ajatuksiaan. Se toimii, jos toimittajat antavat aikaa ja muut keskustelijat eivät sotke väliin.

Tarja Cronberg. Korhosen tavoin Cronberg kärsii näin suuren joukon tenteistä. Hän on asiaihmisiä, jotka eivät pärjää silloin kun pitää yrittää huutaa kovempaa kuin muut. Cronberg ei ollut varautunut Urpilaisen piikkeihin vihreille. Niitä oli niin monta, että tässä täytyi olla jotakin takana. Arvaisin lonkalta, että mielipidemittauksissa on havaittu demareiden ja vihreiden välillä arpova äänestäjäryhmä, jota demaripuolella halutaan lähestyä.

Stefan Wallin. "Luulisi, että Joulupukki on ehdolla kunnallisvaaleissa", Wallin laukaisi. Hänen painotuksensa olivat täsmälleen samat kuin Vanhasella. Nykyinen ja tuleva taloustilanne ei anna mahdollisuuksia suuriin uudistuksiin. Maahanmuuttokeskustelussa Wallin pääsi Soinin liberaaliksi vastapuoleksi.

Päivi Räsänen. Kristillisdemokraattien johtaja haki oppositioäänen paikkaa Soinin, Korhosen ja Urpilaisen välistä. Siellä ei ollut paljon tilaa, mutta omilla alueillaan (omaishoitajat, vanhustenhuolto, terveydenhoito) Räsänen pääsi rökittämään varsinkin Kataista kokoomuksen eduskuntavaalilupauksista. Räsästä edellisissä keskusteluissa tuurannut Bjarne Kallis käytti vuorotellen huumorin ja demagogian keinoja. Räsänen käyttää vain jälkimmäistä.

Timo Soini. Tentin alussa hätkähdin Soinin retoriikkaa, eleitä ja jopa olemusta. Olisiko Soini katsellut Veikko Vennamo-videoita ja jotenkin mennyt mestarinsa nahkoihin? Soinille nämä tentit sopivat. Hän ottaa aikansa toimittajilta ja muilta keskustelijoilta, mutta maahanmuuttokeskustelussa Haapala ja Maunu sekä muut keskustelijat painoivat Soinia aroista paikoista. Soini joutuu antamaan vakuutusta aika arvaamattomista ja poliittisesti kokemattomista ihmisistä, joista osa kiistatta käy omia kampanjoitaan maahanmuuttajia vastaan. Jos perussuomalaiset menestyvät vaaleissa, he joutuvat vaalien jälkeen myös vastuun paikkoihin. Se ei tunnu askarruttavan Soinia vielä, mutta ensi vuonna se mietityttää sitäkin enemmän. Retoriikassa Soini on mestari. Nytkin hän sujuvasti puhuu vanhoista puolueista - vaikka on itse nykyisistä puoluejohtajista virkaiältään vanhin.

No, nyt riittää yöllinen yksinpuhelu. Otetaan Päivän Hyvä Kysymys:

Kuka pärjäsi parhaiten MTV3:n tentissä?

Päivän blogisiteeraus:

Illalla kävin vielä Raijan ja Ullan iltateeteltalla Hakaniemen torilla. Tänä iltana oli ilo olla kertomassa hyvistä ehdokkaista ihmisille. Ei nimittäin satanut lainkaan ja ihmisillä oli mieli korkealla. Teltalla söin onnen keksin, jonka ennustus on toivon mukaan ennakoiva: ”Saat ihmiset ymmärtämään, että maailmassa on monenlaista kauneutta.” Toivottavasti onnistun tässä paremmin kuin tv:ssä kinastelevat ja toisiaan kunnioittamattomat puolueiden päällepuheenjohtajat. Minun edistämässäni maailmassa ihmisten asiat ovat kunnossa, arki pelaa ja turvallisuuden tunne on aito osa arkipäivää.

Valtuustoehdokas Timo Latikka (kesk) Helsingistä.

17 vastausta artikkeliin "Kuka pärjäsi parhaiten MTV3:n tentissä?"

Tuukka Sariola 23.10.2008 1:59

Oli aika nolo veto Maikkarilta heittää Soinia asiayhteydestä railakkaasti irroitetulla Kerosen lauseella, joka kai tällä hetkellä harkitsee esim. JSN:ää tai rikosilmoitusta kunnianloukkauksesta.

Ehkä maikkarin hakutiimilta loppui aika tai sitten eivät kertakaikkiaan löytäneet yhtään tämän "parempaa" materiaalia. Noh teflon-Soini kestää näköjään vaikka ydinlaskeuman.

Kuntavaaleissa on hurja määrä laidasta laitaan ihmisiä ehdokkaana, joten on päivän selvää, että tälläisessä halkileikkauksessa löytyy puolueesta riippumatta niin mielenterveysongelmaista kuin rötösherraa ja kaikkea ihme-tapausta siltä väliltä. Tuskin ovat kuitenkaan kovin mainitsemisen arvoisia tv:ssä kun kyse on kuitenkin kuntavaaleista eikä presidentin valitsemisesta.

Aika rasittavia päällepuhumisia nämä suuren joukon tv-tentit, enemmän viihdettä kuin asiaa. Onneksi sentään ei ollut mitään hölmöä taustahuutojengiä raahattu paikalle.

Pentti Kangasluoma 23.10.2008 9:52

En nähnyt, olin ryhmäni edustajana kotikaupunkini yrittäjäjärjestön järjestämässä paneelissa ehdokkaille. 2,5 tuntia vastasimme kysymyksiin, aika hyvä tilaisuus kuitenkin. Alkaa jo vähän puuduttaa, mutta loppuun asti jaksetaan.

Minttu Järvinen 23.10.2008 10:16

MTV3n törkeä loanheitto Timo Soinin päälle oli ainoa asia joka jäi mieleen. Eipä ole kaksista journalismin ymmärrys maikkarilla. Toivottavasti joku valistunut taho ostaa kanavan ja erottaa koko sen poliittisen toimituksen. Hyi hitto!

antti liikkanen 23.10.2008 10:26

Yle:n radion uutistoimitus pärjäsi parhaiten MTV3:n vaalitentissä tänä aamuna.

Se oli leikannut skuupeiksi puoluejohtajien rajun naurunremakan ennen tenttiä.

Se oli leikannut skuupeiksi myös nuo keskenkasvuisten luokkayhteisöä kuvaavat päällehuutamiset.

Näin siis kymmenet tuhannet _kunta_vaalikampanjaa käyvät henkilöt leimattiin räkättäväksi ja rähiseväksi murtsikkalaumaksi.

Pastori Pursiainen 1970-luvun Jatkoajasta on melko tuoreessa kuntademokratiaa käsittelevässä kirjassaan todistanut, että nauru on tappavin vuorovaikutuksen muoto.

Sen tarkoitus on yksiselitteisesti vahingoittaa, mutta ei koskaan välittää sympatian tai ystävyyden viestiä.

Itse koin vaalikeskustelun aika rutiininomaiseksi, yllätyksettömäksi ja kuntavaalien tarkoituksen ja sisällön kannalta niukaksi.

Sen sijaan thilia-thalia-performanssina keskustelu oli masentava ja kuvaa hyvin sitä, mikä puoluejohtajien kyky on käsitellä itselleni kunta-, maakunta- ja EU-poliitikkona tärkeinä kokemiani asioita.

Ei tuo "näytelmä" rohkaissut oikeastaan miltään osin eikä kenenkään osalta.

Menen siksikin tänään Rovaniemen teatterin / Lapin Alueteatterin ensi-iltaan odottavalla mielellä. Jos teatterin ammattilaiset vaikka poistaisivat sen eltaantuneen maun suustani, joka eilisen keskustelun kohokohdista ja sävystä jäi. Teatterin palkeilla on "Ruusun aika".

Se, että Unski pitää keskustelua tähän astisista parhaana ei lisää tarvettani pistää digiboxia nauhoittamaan tämän illan TV-1:n keskustelua, jossa näyttelijät ovat samat, mutta ohjaus toisen "Turkan" taidonnäyte.

Jään kaipaamaan jopa Lefa Salménia, jota en arvosta asiantuntijuudesta niinkään vaan kyvystä nähdä oma mielipiteensä ja älyllinen "erinomaisuutensa" kaiken muun yläpuolella kulkevana.

Se on niin läpinäkyvää, että sen osaa tyhminkin katsoja ottaa huomioon saamaansa informaatiota sisäisessä maailmassaan käsitellessään.

Jouni Pulli 23.10.2008 10:43

Aivan kuten Unto Hämäläinen alustuksessaan yllä toteaa oli Maikkarin vaalitentti paras tähän asti nähdyistä. Toimittajat Maunu ja Haapala onnistuivat tehtävässään sen verran hyvin, että on melko helppoa arvioida, ketkä pärjäsivät vaalitentissä ja ketkä taas olivat pettymyksiä.

Kaikkein heikoiten pärjäsi pääministeri Vanhanen, joka omissa puheenvuoroissaan oli yllättävän vaisu ja vastauksissaan välillä jopa epämääräinen. Terävimmillään Vanhanen tuntui olevan pyrkiessään häiritsemään Urpilaista välihuudoillaan ja päällepuhumisyrityksillään. Päällimmäiseksi mielikuvaksi Vanhasen päällepuhumisyrityksistä jäi kuitenkin pikkupoikamainen ja voimaton räksytys. Vanhasen käytös oli mielestäni edelleen ylimielistä ja väheksyvää Urpilaista kohtaan. Pääministeriltä olisin odottanut rakentavia ja yhteistyötä korostavia puheenvuoroja, mutta nyt ne jäivät Urpilaisen ja Kataisen kontolle. Vanhanen oli perin vaisu ja puhti oli poissa.

RKP:n Wallin oli kieltämättä neutraalein puheenjohtajista, jopa niin neutraali, että aloin pohtia, miksi hän oikeastaan on paikalla eli mitä hän yrittää kertoa.

Soini pärjäsi normaalitasoaan selvästi heikommin. Populismi ei tällä kertaa purrut vaan tuntui suorastaan puuduttavalta. Ainakin minulle heräsi epäilys perussuomalaisten politiikan sisällön ohuudesta.

Cronberg esiintyi paremmin kuin aikaisemmin, mutta en silti ole vakuuttunut siitä, että juuri hän on optimi työministeri kun taantuma vaikeuttaa huomattavasti työllisyystilannetta. Aika näyttää.

Vasemmistoliiton Korhonen hyökkäsi varsin pirteästi kommenteillaan Vanhasta ja hallitusta vastaan. "Naapurin kivasta sedästä" löytyi vihdoin myös särmää.

Päivi Räsänen onnistui selvästi paremmin kuin aikaisemmissa esiintymisissään ja oli pienempien puolueiden johtajista selvä ykkönen. Räsäsen esitystä himmensi ainoastaan osaamisen kapea-alaisuus.

Vaalitentissä suvereenisti parhaiten pärjäsivät Jyrki Katainen ja Jutta Urpilainen. Molempien esiintyminen oli hallittua ja voimakasta. Urpilainen peittosi Vanhasen mennen tullen ja Katainen onnistui hyvin puolustamaan hallituksen toimia, vaikkei hallituksen työ niin kovin esimerkillistä esim. talousennusteiden suhteen ole ollutkaan. Toimittajien Tehy-kriisi-kysymyksissä Katainen oli tosin helisemässä, syystäkin.

Anssi Pirttijärvi 23.10.2008 10:49

Debatti jäi väliin, kun ei ole digiboksia.

Sen verran kommentoisin, että on aivan oikein, että perussuomalaiset laitetaan vastaamaan ehdokkaidensa mielipiteistä. Nythän puolue yrittää ajaa kaksilla korteilla, saada sekä maahanmuuttajavastaisten että maltillisempienkin ääniä hyssyttelemällä osaa porukasta.

Miten vihreissä ja vasemmistoliitossa suhtaudutaan puolueiden puheenjohtajiin? Olen ollut aistivinani, että kummankin puolueen johto menisi vaihtoon seuraavassa puoluekokouksessa. Ainakaan vaalikeskustelussa kumpikaan johtaja ei ole näkynyt, vaan puolueet ovat jääneet kolmen suuren varjoon.

Nuoremmissa ikäpolvissa on huomattavasti vihreiden ja demarien välillä arpovia. Muutama vuosi sitten vasemmistoliittokin oli monelle vaihtoehto, nyt ei. Ja kun demarit on olleet hallituksessa ja vihreät ei, vihreät ovat vedonneet moneen paremmin, mutta nyt kun vihreät ovat hallituksessa ja demarit ei, voi olla että suurempi osa valitsee demarit.

Tapani Viitala 23.10.2008 11:42

MTV3:n keskustelusta jäi parhaiten (tai pahiten) mieleen päällepuhuminen ja huutaminen. Hyvin vähän oli asiallista keskustelua.

Olisivatko toimittajat jonkin verran olleet Jyrki Kataiseen kallellaan. Niin selkeitä mahdollisuuksia hänelle avattiin ja jätettiin.

Laittaisin melkein tämän keskustelun yhteenvedoksi: MTV3:n (kok) keskustelussa pärjäsivät toimittajat kehnohkosti, mutta poliitikot keskimäärin tyydyttävästi.

Tuomas Koivuniemi 23.10.2008 14:12

MTV3:n vaalikeskustelusta jäi, kuten Tapani Viitala hyvin toteaa, päällimmäiseksi tunne huutokaupasta. Meklarit eli toimittajat nostivat pöydälle tuotteen (aiheen) ja sen jälkeen siitä hetken käytiin huutokauppaa, ja nopeasti eteenpäin.

Oikeastaan tuli mieleen tenttiä katsellessa, että Hesarin puoluejohtajatentit Salmenin vetäminä olivat hyviä, vaikkei niitä tv:ssä nähnytkään. Tentaattorin ja yksittäisen puoluejohtajan väännössä päästiin lukemani perusteella hieman myös pintoja syvemmälle.

Vaalitentti oli yhtä huutokauppaa, mutta Vanhanen ja Katainen erottuivat rauhallisuudellaan. Paljon nostetta saanut perussuomalaisten Timo Soini oli pettymys, ja hänen esiintymistään arvioi myös lehtemme artikkelitoimittaja Seppo Keränen kolumnissaan osoitteessa:

http://www.verkkoapila.fi/opencms/opencms/apila/opinions/columns/0058.html

Anna Mikkola 23.10.2008 15:56

Katselin väittelyä nettiversiona, ja huuteluksihan se meni. Urpilainen oli yllättävän hyvä. Soinin kohtelusta en ole sitä mieltä, että se olisi ollut jotenkin epäreilua. Ei kai missään toisessa puolueessa ehdokkaaksi otettaisi ihmisiä, jotka esittävät kerrotunlaisia mielipiteitä erilaisista ihmisryhmistä. Se oli Soinille vaikea paikka, eikä hän sitä mielestäni selvittänyt. Euroopan historiassa vähemmistöihin ja etnisiin vähemmistöihin kohdistuneet rajoitettavat erityiuskohtelut on aina myyty sellaisella argumentilla, että ne eivät tietenkään valtaväestöä koske. Oikeastaan aina tämä on kuitenkin johtanut aivan muuhun: negatiivisesta ja rajoittavasta erityiskohtelusta tulee asenteiden koventuessa ennen pitkää koko yhteiskunnan ongelma.

Pienpuolueet jäävät valitettavasti aina hieman statistin asemaan näissä. Se on luonnollista, mutta toimittajat ruokkivat tätä asetelmaa myös. Silloin kun eduskuntavaaleista tehdään pääministerivaalit, tämä on vielä karmeampaa.

Katselin huvikseni varsinaisen vaalitentin jälkeen vielä puolueiden nuorten vaalitentin, johon juontajan mukaan oli kutsuttu puolueiden "nuoret toivot" (kuten Osku Pajamäki, 38v). Herrojen mielipiteet olivat aika odotettuja, joten huomion vei ihan toinen seikka. Kyseessä oli nuorten miesten keskustelu. Misäköhän on vika, eikö puolueilla ole tarjota päteviä nuoria naisia, vai onko toimittaja halunnut tenttiin vain valmiiksi jossain määrin tunnettuja nuorisopoliitikkoja (jotka ovat jostain syystä - eikä varmasti vähiten puolueiden - nuoria miehiä). Surullinen kokonaiskuva suomalaisen politiikan tulevaisuudesta.

Pasi Pekkinen 23.10.2008 17:35

Jos tämä maikkarin vaalitentti oli tähänastisista paras, niin kovin hyviä eivät muut ole ilmeisesti olleet... Onneksi en ole ehtinyt niitä juurikaan seuraamaan. Kuten jo moni on Unto Hämäläisen lisäksi todennut, päälle huutamiseksi se meni. Selvää voittajaa ei voi tuosta nostaa esille, vaikka kolmen suurimman puheenjohtajille annettiin ainakin paljon tilaa.

Sen sijaan väittelyn häviäjiin lukeutuvat aika lailla pimentoon jääneiden Cronbergin ja Korhosen lisäksi erityisesti Soini. Unto kommentoi Timo Soinia retoriikan mestariksi. Kun ottaa huomioon, että hän on harjoitellut jo useamman vuosikymmenen ajan kopioimaan vennamolaista ilmaisua, ja kun muistaa, kuinka heikkotasoista ja epäuskottavaa se alkuvaiheessa oli, niin ei hän aivan hirveän pitkälle ole kuitenkaan kehittynyt. Parasta hänen esiintymisessään on rauhallisuus, olkoonkin, että tähän asti näissä yhteistenteissä häntä ei muiden toimesta ole juuri haastettu, eikä hänen sanomisiaan ole juuri muiden puheenjohtajien toimesta juuri kyseenalaistettu.

Soini kehuu, että hänen puolueensa tuo uusia ajatuksia ja muutoksia valtaan päästessään. Tähän asti se on ollut helppo luvata, koska riski joutua kantamaan vastuuta on ollut olematon. Nyt kun Soinilta pyydettiin listaamaan asioita ja esimerkkejä, miten tulisi toimia toisin, ei hän kyennyt juuri mitään esille nostamaan.

Jos tilanne menee niin "huonoksi", että perussuomalaisten kannatus jatkaa nousuaan vielä ensi eduskuntavaaleissakin, niin tehokkain tapa katkaista nousulta siivet, on nostaa maisterisjätkä ministeriskastiin. Loppuu sitten sekin saga.

Juha Jaatinen 23.10.2008 17:58

Huutamiseksihan tuo välillä meni. Toimittajat näkyvät terästäneen otettaan T.Soinin suhteen. Nyt Soinia kohdellaan kuten muitakin. Nyt retoriikan onttous näkyy.

Turhaa Timo väistelee rasimi-keskustelussa. Kyllä Soini on vastuussa kaikista ehdokkaista. Persuissa ei tapahdu mitään ilman Timon siunausta ja lupaa. Puolueella ei ole sellaisa kunnallisvaaliehdokkaita, joita Timo Soini ei hyväksy.

Soini kantaa täyden vastuun.

Persut ovat pelokkaiden puolue. Vieraan-, ulkomaalais- ja tulevaisuuspelkoisten oikeistopuolue. Tätä korppia ei puhuta valkeaksi vaikka Timo kuinka kauniita puhuisi.

Jarkko Rahkonen 23.10.2008 18:04

Unto Hämäläisen anlyysi MTV:n vaalikeskustelusta 23.10. on hyvä asiantuntijatasolla.

Mutta tavallinen äänestäjä näki ja kuuli ohjelman vain politiikkojen kiistelynä ja ajoittain kiihtyneenä päällepuhumisen sekamelskana. Vähän polittiikkaa seuranut äänestäjä seuraa polittisia keskusteluja entistä vähemmän. Keskustelin äänestäjien kanssa ohjelmasta päivällä Leppävaarassa ja iltp. Kauklahdessa.

Olemme oppineet tuntemaan kokoomuksen juonikkaat operaatiot: vastakkain asettelun aika on ohi; haravatalkoot nuoret kokoomusurhot mirrit kaulassa ja harava kädessä 10 minuuttia hesan puistossa; korvat jotka kuuntelevat, mutta eivät kuule; työväen presidentti; yms.

Tätä taustaa vasten tuntuu harkitulta ja Kataiselle edulliselta sekava, metelöivä politiikkojen kiistely, jonka pitääkin karkoittaa kansa pois television ääreltä ja äänestyskopeista. Kokoomuslaisiin moisella keskustelulla ei ole vastaavaa passivoivaa vaikutusta.

Vastaan kysymykseen:

paras väittelyssä oli Urpilainen, toiseksi Räsänen, kolmanneksi Katainen, Korhonen, Vanhanen, Soini, Wallin, Cronberg. Huutelun yleisarvosana on 5 asteikolla 4-10.

Matti Mäkinen 23.10.2008 18:23

Hieman ihmetyttää muutamat kriittiset näkemykset eilistä vaalitenttiä kohtaan. Kun on käyty aika näkymätöntä vaalikampanjaa ja puolueiden välillä ei hirmuisesti ole ollut sähköä ja eroja, niin kyllä eilinen oli MTV:n toimittajilta oikein hyvä suoritus.

Keskusteluun saatiin heti alkujuontojen avulla väreilyä ja tempoa keskustelussa pidettiin hyvin yllä. Päällepuhuminen ei ollut toimittajien syytä, mutta kuvasi sitä, että osallistujat saatiin aidosti innostumaan.

Jos oli MTV:n ensimmäinen tentti kaikkea muuta kuin kuntapolitiikkaa (kolmen suuren tentti), niin eilen päästiin hyvin kunta-asioihinkin käsiksi. Toivotaan, että Yle pärjäisi yhtä hyvin tänään, mutta on melkoinen viritys napata puolueita lisää studioon ja vielä puoluesihteeritkin - siinä voi mennä keskustelu melkoiseksi puuroksi ja kunnon väittelyjä on vaikea syntyä.

Tuukka Sariola 23.10.2008 19:17

Kuten arvata saattoi, Keronen ilmoittaa tehneensä rikosilmoituksen poliisille törkeästä kunnianloukkauksesta. Saa nähdä halajaako YLE samaan käräjäsaliin tämän illan vaalitentin tiimoilta. Hannu Lehtilä on ainakin uhoillut tämän päiväisessä kirjoituksessa siihen malliin, että voi innostus asiaa kohtaan sumentaa realimaailman.

Torsten Brander 23.10.2008 23:06

Kyllä demareilla näyttää olevan kova hätä tulevien vaalien suhteen. Jarkko Rahkonenkaan ei kykene enää asialliseen keskusteluun, vaan lyttää kokoomuksen viimevuosien kampanjat "juonikkaiksi operaatioiksi", Varmaan se on se kuuluisa kateus, joka kalatkin vesistä vie, joka saa 30 vuoden takaisen työtoverini tallaisia ilmaisemaan. Tosiasia on, että kokoomuslaisilla on niin hyvähenkinen porukka eri puolilla maata tekemässä vaalityötä jo kolmansissa vaaleissa peräkkäin, että ei kai demarien ja muidenkaan ilmauksia voi muuten tulkita kuin heitä harmittaa, kun itsellä ei ole mitään vastaavaa. Tässä maassa on vapaaehtoistoiminnasta puuttunut innostus jo pitkän aikaa. Nyt kun sellaista esiintyy ja tuloksellisesti, kilpailijat eivät tiedä mitä tekisivät. Tuhannet vapaaehtoiset ilta toisensa jälkeen tekevät töitä vaalimenestyksen eteen kaikkialla maassa ja vielä nykyaikana, niin onhan se jotain poikkeuksellista, varsinkin kun meidän aikanamme on totuttu, että kaikki toimii rahan voimalla. No sunnuntai-iltana sitten nähdään, mitkä ovat tulokset. Onnea ja vaalimenestystä vaan kaikille.

Anna Mikkola 23.10.2008 23:44

Torsten Brander puhuu kyllä asiaa. Kokoomus on onnistunut innoittamaan perusväkensä työväki- ja korvakampanjoiden taakse. Se on saavutuksena kiistämätön, ja se merkitsee paljon tuloksissakin.

Muilla puolueilla on tässä epäilemättä tarkastelun paikka. Esimerkiksi Keskusta ei vahvasta organisaatiostaan huolimatta ole saanut luotua vastaavaa intoa perustason toimijoihinsa.

Kyse ei minun nähdäkseni ole itse asioista, vaan yleisestä fiiliksestä jota luodaan paljolti muulla kuin sisällöillä. Muut puolueet eivät selkästi ole tehneet vastaavaa perustyötä perustoimijoidensa innostamiseksi ja huomioon ottamiseksi. Kokoomus on myös poliittisesti päässyt kohtalaisen helpolla hallitusvastuusta - siis todellakin huolimatta tehy-kriisistä, kanerva-skandaalista ja vaalirahoitussotkusta.

Huomionarvoista taas olisi se, että pääkaupunkiseudulla kokoomuslaiset ehdokkaat käyttävät enemmän rahaa kuin kukaan muu. Viime kunnallisvaaleissa Helsingin kokoomuslaiset käyttivät vaalikampanjoihinsa enemmän rahaa kuin muut puolueet yhteensä. Mistä se raha tulee, mitä se raha on? Vaalirahoitusta koskevien tiukentamisesta huolimatta edelleen suurienkin summien lähteitä ei tarvitse ilmoittaa, ja sääntöjä voi kiertää helposti.

Ilmari Nalbantoglu 24.10.2008 3:38

Olen ruvennut tätä blogia seuraillessani arvostamaan Anna Mikkolan kirjoituksia, kiitos niistä. Nyt sanoisin kommenttina tuohon (epäsuoraan) kysymykseen että eikö demareilla ole tarjota nuoria naisia, kun "nuorten" vaalipaneeliin oli tuotu Osku Pajamäki, 38. Kyllä on, paljonkin nuoria ehdokkaita, molempia sukupuolia. Sanavalmiita nuoria naisia Helsingistä olisivat olleet esim. Heta Välimäki, Gazele Giray, Anna Mäenpää, tai Elina Aaltio, muutamia mainitakseni.

Demarit ovat saaneet nuoria etenkin Helsingissä hyvin ehdokkaiksi. Tässä mielessä oli harmillista, että nuorisopaneeliin ei saatu 20-30-vuotiasta puhumaan, ihan kaikella kunniotuksella Pajamäkeä kohtaan. En tiedä missä päässä valintaprosessia on tökkinyt.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?
Luetuimmat
 1. 1

  Michael Monroe käyttäytyi 30-vuotisjuhlakeikallaan taas sopimattomasti, ja hyvä niin – Illan erikoisvieraat olivat todellinen antikliimaksi

 2. 2

  Laulaja Tomi Metsäketo sai potkut Tähdet, tähdet -ohjelmasta häirintäkohun takia – Pyytää anteeksi ”typerää käytöstä” ja vetoaa omaan vauhtisokeuteensa

 3. 3

  Ville Heikkinen otti vuoden luontokuvan kärpästä, jota hän seurasi kahdeksan talvea – Katso kilpailun voittajakuvat

 4. 4

  17-vuotiasta hakkeria ei saatu lopettamaan, vaikka teoista tiedettiin jo vuosia sitten – yhteiskunta on neuvoton nuorten nettirikollisten edessä

 5. 5

  HSTV esittää: Kansallis­oopperan Kesäyön unelma -baletti suorana lähetyksenä juuri nyt

  Tilaajille
 6. 6

  ”Enää ei ole yhdentekevää, minkä näköisissä vaatteissa lapsi kulkee päiväkodissa”, sanoo menestyvän lastenvaatebrändin luonut Marjut Rahkola

 7. 7

  Poliisi otti neljä ihmistä kiinni mielen­osoituksissa Tampereella – uusnatseja ja poliisia kohti heitettiin paukkupommeja

 8. 8

  Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

  Tilaajille
 9. 9

  21-kerroksinen tornitalo muuttui valoteokseksi Espoon Leppävaarassa

 10. 10

  Koululaisten lomat saattavat lyhentyä Espoossa ja Helsingissä – Espoo aikoo pätkäistä syysloman kolmeen päivään, Helsinki harkitsee joululoman typistämistä

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Haaveeni olisi tehdä työtä, hankkia asunto ja perustaa perhe, mutta tähän Suomi ei anna mahdollisuutta

 2. 2

  Michael Monroe käyttäytyi 30-vuotisjuhlakeikallaan taas sopimattomasti, ja hyvä niin – Illan erikoisvieraat olivat todellinen antikliimaksi

 3. 3

  Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

  Tilaajille
 4. 4

  Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

 5. 5

  ”Enää ei ole yhdentekevää, minkä näköisissä vaatteissa lapsi kulkee päiväkodissa”, sanoo menestyvän lastenvaatebrändin luonut Marjut Rahkola

 6. 6

  Laulaja Tomi Metsäketo sai potkut Tähdet, tähdet -ohjelmasta häirintäkohun takia – Pyytää anteeksi ”typerää käytöstä” ja vetoaa omaan vauhtisokeuteensa

 7. 7

  Uuden Tuntematon sotilas -elokuvan tekijätiimi ottaa kantaa #metoo-keskusteluun ja puolustaa Paula Vesalaa

 8. 8

  Kittilän käsissä on satojen miljoonien eurojen bisnes, joka syöksi lappilaiskunnan kriisiin – ”Miten poromiehen ammatissa toimiva valtuutettu voisi tuntea lakipykäliä?”

  Tilaajille
 9. 9

  Säveltäjä Toni Edelmann on kuollut

 10. 10

  Kokoomuksen suosio kasvaa, keskustan alamäki jyrkkenee – myös vihreiden ennätyssuosio hiipuu

 11. Näytä lisää
 1. 1

  ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

  Tilaajille
 2. 2

  Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

  Tilaajille
 3. 3

  Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

 4. 4

  ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

 5. 5

  ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

 6. 6

  Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

 7. 7

  Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

  Tilaajille
 8. 8

  Hyytävä sää vyöryy nyt etelään asti: luvassa jopa päiväpakkasia ja räntää – ”Talvirenkaat alle”, suosittelee Liikenneturva

 9. 9

  Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

 10. 10

  Seuraan lyöttäytynyt kaksikko repi suomalaiselta hopeakorun Firenzessä – mies hermostui ja taltutti ryöstäjät pystypainin jälkeen: ”Poliisi sanoi, että aika harvoin käy näin”

 11. Näytä lisää