Perässähiihtäjä

Miten tässä nyt näin kävi?

Vaalisunnuntai 26.10.2008 ja 34. merkintä

Sunnuntai-iltana kello 22.50 ( kun yli 90 % äänistä laskettu, lopullinen versio kello 1.00, kun kaikki äänet oli laskettu, maanantaipäivän blogisiteeraus on Erkki Tuomiojalta )

Tämä on ensimmäinen arvio, joka on tehty Ylen vaalitulosennusteen ja kaikkialta muualta haravoitujen tietojen perusteella. Mutta täytyy luotta siihen, että tässä on jo tukevaa maata jalkojen alla tehdä arvioita puolueiden menestyksestä ja ennen muuta siitä, mitä vaikutuksia tällä tuloksella on poliittisiin kuvioihin. Käyn vaikutukset puolueittain läpi ja lopussa annan kunniaa heille, joille kunnia näiden vaalien onnistumisesta kuuluu.

Matti Vanhasen neljän puolueen hallitus jatkaa näillä näkymillä vuoden 2011 eduskuntavaaleihin asti. Tämä oli hallitukselle testi, jopa vähän vaikeutuneissakin oloissa, ja hallituspuolueista kaksi voitti vaalit, yksi selvisi kuiville ja päähallituspuolue kärsi tappion. Hallituksen sisälle tulee toki lisää paineita: Vanhasen ja Kataisen kilpailu pääministerinpaikasta 2011 vaaleissa, vihreiden sisäiset kuviot ja varsinkin keskustan sisäinen sekava elämä. Numeroilla mitaten hallitus istuu nyt tukevammin vallassa kuin ennen kuntavaaleja. Se on vahvempi suhteessa oppositioon, mutta saatta olla, että sisäisesti hieman heikompi, lähinnä päähallituspuolue keskustan kohdalta.Oppositio ei pystynyt horjuttamaan hallituksen asemaa, vaan kärsi tappion. Sdp ja vasemmistoliitto jatkavat tukevasti oppositiossa ja joutuvat miettimään strategian 2011 eduskuntavaaleihin. Ehkäpä yhdessä?

Kokoomus

( Kannatus 23,4 +1,6)

Kokoomuksen nousu suurimmaksi puolueeksi oli historiallinen. Siihen puolue ei ole yltänyt kunta- tai eduskuntavaaleissa aikaisemmin. Sitä vastoin kokoomuksen kannatusosuus on ei ole aivan niin historiallinen. Kokoomus on parhaimmillaan ollut lähes yhtä suuri puolue - tämä ei ollut kokoomukselle aivan rökälevoitto, mutta pahimpien kilpailijoiden tappion johdosta kokoomuksen kruunu loistaa todella kirkkaimmin. Illan hämärtyessä loiste sen kun lisääntyi, kun ero kahteen pääkilpailijaan vielä hieman kasvoi.

Jyrki Kataiselle tämä oli henkilökohtainen voitto. Hän johdatti viime eduskuntavaaleissa kokoomuksen voittoon, mutta silloin jouduttiin puhumaan ”kahden kärjen strategista”, sillä Sauli Niinistö oli niin vahvasti tekemässä kokoomuksen menestystä. Nyt Niinistö ei ollut näkösällä, ja Katainen joutui vaalikampanjan viimeisillä metreillä vielä valtiovarainministerinä paineeseen talouskriisin yllättäessä. Se ehkä nipisti kokoomuksen suosiosta, joka oli tapissaan elokuussa.

Kokoomukselle tämä oli laajan rintaman voitto sikäli, että se ainoana suurista puolueista pystyi lisäämään ehdokasmääräänsä ja se tuotti tulosta. Kokoomus ja Katainen ottivat paalupaikan pitkässä kisassa vuoden 2011 eduskuntavaaleihin.

SDP

( Kannatus 21,2 - 2,9)

Jutta Urpilainen sai ns. torjuntavoiton, joka suomennettuna tarkoittaa, ettei tullut turpiin niin paljon kuin pahimmillaan pelättiin. Silti tulos oli historiallisesti huonoin tulos 44 vuoteen Sdp:n kuntavaalihistoriassa. Sdp:n kannatus matelee edelleen sillä samalla huonolla tasolla, jolle se putosi 1,5 vuotta eduskuntavaaleissa. Mutta toisen puolueen asema ennen keskustaa antaa jotakin lohtua ja pilkahdusta paremmista päivistä. Urpilaisen paikka on ensimmäisen kerran katkolla kesällä 2010, vain puoli vuotta ennen seuraavia eduskuntavaaleja. Siihen mennessä Urpilaisen on saatava puolueensa gallupnousuun. Nuoreen puheenjohtajaan kohdistuva hirmuinen paine helpotti, mutta ei kokonaan poistunut.

Täydennys maanantaina kello 13.50 Päivän blogisiteeraus, jonka on kirjoittanut kansanedustaja Erkki Tuomioja blogissaan tänään maanantaina.

 

Sosialidemokraattien tulos kunnallisvaaleissa oli valitettavasti juuri niin huono, kuin mitä saattoi odottaakin. Torjuntavoitosta ei oppositiopuolueen kannata puhua, jos ennätysalhainen kannatus polkee paikallaan. Suomessa on enemmän kuin koskaan poliittisesti kodittomia ihmisiä, joita enintään vain perussuomalaiset houkuttelevat uhmaamaan myrskyä äänestämisen vuoksi. Heistä harva ajattelee asioiden olevan niin hyvin, ettei äänestäminen ole tarpeen. Valtaosa on heikommassa asemassa olevia suomalaisia, joilla olisi eniten voitettavaa politiikan kautta, mutta myös vähiten luottamusta siihen, että tarjolla olisi mitään sellaista uskottavaa vaihtoehtoa, joka heidän odotuksiinsa vastaisi.

 

Suomalaista hyvinvointivaltiota on pitkään ajettu alas ja luokkayhteiskunta tekee paluuta. Kapitalistisen maailmantalouden uusi kriisi on vakuuttanut monet porvaritkin siitä, etteivät markkinat ilman poliittista ohjastamista tuotakaan kaikkea sitä hyvää, jota uusliberalismi on luvannut, mutta puheet hallituksen piiristä viittaavat paremminkin siihen, että lääkkeeksi suunnitellaan taas uusia mahdollista lamaa syventäviä julkisen talouden leikkauksia

 

Tilanteessa, jossa maa huutaa selkeän sosialidemokratian ja vasemmistolaisen politiikan perään eivät unelmahöttö ja fraasit uudesta keskustasosialidemokratiasta herätä luottamusta. Politiikka tulee palauttaa politiikkaan ja toivottavasti saamme eduskuntavaaleihin mennessä vielä sellaisen sosialidemokratian, joka sen tekee.

Näin Tuomiojalle vastasi omassa blogissaan Ismo Kainulainen, kansanedustaja Eero Heinäluoman eduskunta-avustaja ja kuntavaaliehdokas Helsingistä.

Erkki Tuomioja kirjoittaa jälleen jälkiviisaasti blogissaan SDP:n vaalituloksen syistä. Tuomioja hyökkää istuvan puoluejohdon kimppuun samalla narsistisella tyylillä kuin hän on hyökännyt kaikkia aikaisempiakin puheenjohtajia vastaan.

SDP:n tappiossa keskeisellä sijalla oli surkea menestys Helsingissä. Puolue hävisi pääkaupungissa yhteensä reilut kymmenen tuhatta ääntä ja joutui taipumaan kolmanneksi kokoomuksen ja vihreiden jälkeen.

Erkki Tuomioja on viime aikoina kieltäytynyt asettumasta ehdolle kaikkiin muihin paitsi SDP:n puheenjohtajan tehtäviin. Mikäli hän olisi vaivautunut osallistumaan nyt pidettyihin kunnallisvaaleihin, hän olisi ilman muuta ollut yksi koko maan ääniharavista ja Helsingin demareiden vaalitulos olisi ollut aivan toinen.

Puhuessaan vaalituloksesta Tuomiojan olisi syytä katsoa ensin itseään peiliin. Katsomosta tuntuu kuitenkin olevan hyvä huudella itseriittoisesti ja ilman vastuuta.

SDP:n tulisi jatkaa määrätietoisesti uusien, tuoreiden ja nuorempien henkilöiden nostamista johtopaikoille. Helsingin vaalituloksen jälkeen on Helsingin sosialidemokraattien puheenjohtajaksi valittava henkilö, joka voi nostaa sdp:n profiilia Helsingissä.

Sopivin kriteerit täyttävä henkilö tähän tehtävään olisi Osku Pajamäki. Tämän lisäksi kaikille näkyville paikoille on syytä nostaa uuden sukupolven edustajia. Nyt pian tehtävillä valinnoilla teemme pohjaa seuraavien vaalien voitolle.

Keskusta

(Kannatus 20,1 - 2,6)

On hyvä muistaa, että keskusta on pääministeripuolue ja vanha vahva kuntapuolue, jonka vahvat kannattajavoimat ovat aina kuntavaaleissa pitäneet puoluetta hengissä. Nyt tuli vaalitappio, jonka merkitystä lisää vielä putoaminen kolmanneksi kokoomuksen ja Sdp:n jälkeen. Keskustassa käydään melkoinen jälkipyykki, jossa ei säästellä ketään, ei varsinkaan puheenjohtaja, pääministeri Matti Vanhasta. Keskusta seisoo vahvasti johtajiensa takana, mutta tarvittaessa se pystyy myös vaihtamaan heitä, jos puolueen etu vaatii. Niin kävi Esko Aholle 2002 ja Anneli Jäätteenmäelle 2003. Käykö Vanhasalle samalla tavalla vuonna 2010, jolloin seuraava puoluekokous pidetään. Vanhanen on ilmoittanut, että hän haluaa jatkaa ja tähtää 2011 eduskuntavaaleissa kolmannelle pääministerikaudelle. Tällä tietoa näyttää siltä, että keskusta suo Vanhaselle tämän mahdollisuuden, mutta tässä on vielä 1,5 vuotta aikaa puoluekokoukseen ja Vanhasen niskaan tulee sama galluppaine kuin Urpilaiseenkin. Nokka täytyisi saada uudestaan nousuun. Toisaalta Vanhasta suojaa pääministeriasema, ei istuvaa pääministeriä voida syrjäyttää kuin aivan hädän hetkellä. Sellaista ei nyt keskustassa ole. Vanhasta auttaa sekin, ettei hänelle ole riittävän vahvaa kilpailijaa, kun Paula Lehtomäen tähti on kääntynyt laskuun, ainakin tilapäisesti.

Vasemmistoliitto

( Kannatus 8,8 - 0,8)

Vasemmistoliitto sai torjuntavoiton samoin perustein kuin demaritkin. Olisi voinut mennä huonomminkin, mutta hyvin ei missään nimessä mennyt. Martti Korhonen joutuu tosissaan miettimään, kannattaako hänen lähteä 2011 vaaleihin vai antaako suosiolla tilaa nuoremmille, Paavo Arhinmäelle tai jollekin muulle. Korhonen on vakauttanut puolueen tilanteen Suvi-Anne Siimeksen äkkilähdön jälkeen, mutta ei hänestä ilmeisesti ole nousun tekijäksi. Se on pakko tunnustaa.

(Lisäyksenä kello yhden lähestyessä vasemmistoliitto koki kovimman takaiskun, se jäi nyt ensimmäistä kertaa valtakunnallisessa vaalitilastossa viidenneksi vihreiden jälkeen. Tässä on symboliikkaa, vaikka ero puolueiden välillä onkin pieni.)

Vihreät

(Kannatus 8,9 + 1,5)

Vihreät lasketaan vaalien voittajiin, mutta on hyvä muistaa, että 2004 kuntavaaleissa vihreät kärsivät vaalitappion. Tulos taitaa sittenkin olla hienoinen pettymys ottaen huomioon eduskuntavaalien hyvän tuloksen ja onnistuneen ehdokasasettelun. Silti tulos on ehdottomasti hyvä vihreille. Vihreitä alkaa ilmeisesti painaa hallitusväsymys, vaikka hallitus on vasta alkutaipalellaan. Pidän realistisena vaihtoehtona sitä, että Tarja Cronberg jättää puheenjohtajan ja ehkä myös ministerintehtävät seuraavassa puoluekokouksessa ensi kesänä. Siihen häntä tämä tulos ei pakota, mutta Cronberg on fiksu ihminen. Hän tietää, että kaikella on aikansa. Joko olisi Anni Sinnemäen vuoro? Kuten muistamme, Sinnemäki oli ”varma” puheenjohtaja 2005, jolloin Cronberg tuli ja voitti yllättäen puheenjohtajavaalin.

( Kellon lähestyessä yhtä selvisi, että vihreät nousevat vasemmistoliiton ohi neljännelle paikalle valtakunallisessa vaalitilastossa, ensimmäisen kerran. Tässä on symboliikkaa, vaikka puolueiden ero onkin pieni.)

Perussuomalaiset

(Kannatus 5,4 + 4,5)

Vaalien kiistaton voittaja ja Suomen poliittisen elämän uusi komeetta on Timo Soini. Kukapa olisi uskonut vielä 2003, jolloin Soini äärimmäisen pienellä äänimäärällä ja kristillisten vaaliliiton avulla keinotteli itsensä eduskuntaan ja sai heti Tony Halmeen sotkun hoitaakseen. Nousu oli meikäläisissä oloissa aivan uskomaton, jopa historiallinen suoritus, joka pelkistyy ja henkilöityy Soiniin, menestystä presidentinvaaleissa 2006, menestystä eduskuntavaaleissa viime vuonna ja nyt jättipotti. Kaikkien muiden, myös kolmen suuren, on otettava tästä lähin Soini vakavasti. Soinin välillinen vaikutus tuntuu kokoomuksen, demarien ja keskustan keskinäisissä suhteissa. Kun Soini rokottaa eniten demareita ja keskustaa, ne putoavat ja kokoomus, jota Soini ei paljon rokota, pääsee nousemaan suurimmaksi puolueeksi - pitämällä entiset kannattajansa. Näinhän tässä nyt kävi. Kunnissa Soinin joukkue nousee nyt valtaan, mutta se joutuu myös vastuuseen. Kuntapolitiikassa ei voi olla oppositiossa, jos on vähänkin suurempi ryhmä. Sellainen perussuomalaiset nyt ovat monessa kymmenessä kunnassa. Hurja suoritus! Tässä oli sekin erikoisuus, että gallupien lupaukset perussuomalaisten noususta pitivät paikkansa. Puolue sai ne kannattajansa myös uurnille.

Rkp ja kristillisdemokraatit

( Rkp kannatus 4,7 - 0,5 ja KD 4,2 + 0,2)

Rkp ja kristillisdemokraatit säilyttivät asemansa suunnilleen, mutta molemmissa puolueissa on itsetutkistelun paikka. Stefan Wallin ei ole onnistunut tuomaan Rkp:n riveihin sellaisia uusia tuulia, joita odotettiin vanhojen miespuheenjohtajien jälkeen. Rkp keikkuu jatkuvasti siinä ja siinä, että putoaako se aivan minisarjaan. Tähän asti se on onnistunut pitämään asemansa, mutta kuinka kauan? Kristillisdemokraatit odottivat varmasti paljon, paljon parempaa tulosta, mutta Timo Soini oli oppositiossa Päivi Räsästä taitavampi. Räsäsen on pakko kehittää jotakin uutta, sillä Urpilaisen ja Soinin välistä ei paljon elintilaa löydy varsinkin jos vasemmistoliitto uusiin johtonsa.

Äänestysprosentti

Vaalien ehkä merkittävin voittaja oli suomalainen poliittinen järjestelmä. Äänestysprosentti nousi yli kaksi prosenttiyksikköä, joten pelko, aiheellinen pelko, koko demokratiamme perusteiden heikkenemisestä osoittautui liialliseksi. Kyllä tämä tästä taas lähtee nousuun. Vaalien innostus ja voima muodostuu kolmesta tekijästä 1) puolueista 2) mediasta ja 3) ehdokkaista.

Minusta puolueet havahtuivat kumman myöhään vaaleihin, ja keskeisten poliittisten voimien ajasta ja tarmosta meni muihin asioihin liian paljon syksyn aikana. Sama ongelma oli myös mediassa, suuret tapahtumat, kuten Georgian sota, talouskriisi seurannaisvaikutuksineen, Kauhajoen tapahtumat, ja monet muut veivät aikaa ja tilaa vaaleilta. Silti mediat tekivät hyvää työtä vaalien raportoinnissa, ja se tuotti tulosta - vaikeissa oloissa.

Mutta se varsinainen voimavara, joka pelasti nämä vaalit, oli kuntavaaliehdokkaat, ne 38 500 KUNNIAKANSALAISTA, jotka panivat itsensä, vapaa-aikansa ja rahansa likoon. Se oli upea ja mahtava suoritus - ilman ehdokkaiden sitkeyttä näitä vaaleja ei olisi saatu kunnialla viedyiksi läpi. Ehdokkaat pitivät myös kunta-asioita esillä, muuten ne olisivat hukkuneet suurten kysymysten alle kokonaan. Kun nimesin jo blogikauteni alussa ehdokkaat Kunniakansalaisiksi, olin tässä ihan oikeassa, vaikka sen itse sanonkin.

Mutta ei tähän hätään enempää yöllistä yksinpuhelua, vaan avataan huomiseen maanantaihin jatkuva keskustelu.

Päivän Hyvä Kysymys on: Miten tässä nyt näin kävi?

Sunnuntaina Kello 17.00

Jopa on pitkä pitkä päivä. Voin vain kuvitella, että miltä tuntuu ehdokkaiden kodeissa. Ehdokas käy kuumana kuin hellankoukku, ja muu perhe yrittää rauhotella. Uloskaan ei voi mennä pakoon, sillä sää on ihan kamala. Arvostukseni Kunniakansalaisia ja heidän läheisiään kohtaan vain kasvaa. Yrittäkää selvitä. Kyllä se piina pian loppuu.

Kuvitellaanpa, että samassa perheessä ja lähisuvussa on useita ehdokkaita. Se vasta vaatii pitkää pinnaa tuloksia odoteltaessa. Viikonvaihteessa luin aivan hämmästyttävän tarinan keskisuomalaisen Viitasaaren kaupungin päälehdestä Viitasaaren Seudusta. Siinä kerrottiin Urpelaisen ja Kanasen perheistä, joista on yhteensä viisi ehdokasta samaan valtuustoon yrittämässä: Urpelaisen kaksoistytöt, joista 1)toinen on keskustalainen ja 2) toinen demari, tämä demari on naimisissa 3) keskustalaisen ehdokkaan kanssa, jonka isä on myös 4) keskustan ehdokkaana. Kaksoistyttöjen 5) isä on demarien ehdokkana. Haastattelun mukaan kaikki tulevat hyvin toimeen keskenään, enkä sitä epäile, kun satun heistä osan tuntemaankin.

Tähän mennessä päivän kiinnostavin poliittinen uutinen oli jo aamulla luettavissa tamperelaisesta Aamulehdestä: kansanedustaja Marja Tiura ja miehensä, Ylen politiikan toimituksen pomo Olli Ainola ovat saaneet perjantai-iltana poikavauvan. Kaikki voivat hyvin, ja ylpeä isä kertoo seuranneensa synnytystä äidin vierellä “yrittäen olla häiritsemättä kätilöitä ja lääkäreitä, jotka varmoin ottein auttoivat lapsen maailmaan”. Onnittelut!

Kun näihin yksityisiin asioihin mentiin, lähetänpä tästä terveiset myös Posiolle, ehdokas Elina Lämsälle, jonka blogia olen syksyn lukenut ja tällä palstalla myös siteerannut. Elinan viimeinen blogimerkintä oli niin dramaattinen, että lukijaa hirvitti - onneksi loppu oli onnellinen.

Päivän HS:ssä käsittelin tätä blogin pitämistä. Tämä on ollut jännä kokemus, sillä vaaliblogien pienoismaailmassa on liikkunut enemmän enemmän väkeä kuin koskaan aikaisemmin. Vaikka yksittäisen vaaliblogin lukijamäärä ei olisi ollutkaan kovin suuri, tuhansista blogeista on muodostunut melkoinen kansanliike ja mielipidefoorumi näiden vaalien alla. On ollut kunnia olla sakissa mukana.

Jatkan kirjoittamista myöhemmin illalla. Vaaliveikkaus on vielä parisen tuntia auki.

Päivän Hyvä Kysymys on: Miten tässä nyt näin kävi?

21 vastausta artikkeliin "Miten tässä nyt näin kävi?"

Jussi Lähde 26.10.2008 18:34

KITUTUNNIT

Olen keskustelut iltapäivän ja alkuillan kanssa lukuisten ehdokkaiden ja politiikan taustatoimijoiden kanssa. Samat kitutunnit eletään jokaisen toimesta, yksi kertoo mujottavansa saunassa, toisen mukaan perhe on aina vaalipäivänä paoissa, kolmas hakka halkoja ja neljäs salibandypalloa.

Aika kuluu hitaasti, itseusko ja pelko äänestäjien hylkäämäksi joutumisesta vaihtavat paikkaa niilläkin, jotka ovat aikanaan keränneet kuntansa kovimpia äänisaaliita. Mitä jäi tekemättä? Mitä tuli tehtyä väärin?

Itse olen lupautunut mielenkiintoiseen ihmiskokeeseen. Kommentoin vaalitulosta Aamulheden www-sivujen blogit -osastossa yhdessä Journalisti-lehden entisen päätoimittaja Johanna Korhosen kanssa.

Hienoa, että Helsingin Sanomat järjestää verkossa omat vaalivalvojaisensa. Yksi media on luovuttanut, Nelosella ei enää vaalilähetystä nähdä ja SubTV ei moilloinkaan moisiin vaivautunut.

Veli-Pekka Silvan 27.10.2008 0:17

Sossut ottivat torjuntavoiton vaikka porvarimedia lupasi vain n 19% ääniosuutta. Vaalien suurin häviäjä onkin porvarimedia mm. HS, US, Alma, MTV3 jne...

Eero Leinonen 27.10.2008 3:15

Demareille tuli turpaan pahiten pääkaupunkiseudulla, erityisesti Helsingissä ja vahvalla alueellaan Kymenlaaksossa. Vielä ennakkoäänissä puolue oli valtakunnallisesti ykkönen. Mitä tapahtui, kun varsinaisena äänestyspäivänä tapahtui pudotus?

Kepu kärsi kovat tappiot vahvoilla alueillaan, huippuna Lapin yli kahdeksan prosentin tyrmäys. Luulis panevan miettimään puolueessa.

Mielestäni Urpilainen sai torjuntavoiton, mutta raju tappio varsinkin Helsingissä on hälyttävää.

Pentti Kangasluoma 27.10.2008 6:42

Lapualla käsite torjuntavoitto on ymmärrettävää retoriikkaa, demarit säilytti 3 paikkaansa, perussuomalaiset sai yhden lisää eli 3, vasemmistoliitto 1 paikka.

Kepu ja kokoomus tasavahvoja, 13 paikkaa, ja KD 2. Erilaiset liittoumat ovat mahdollisia. Mutkikkaita ratkaisuja tulee.

Vastasin viime nimenhuudossa valtuustossa \\\"Sain vielä tulla\\\". Se oli enteellistä, sillä aloitan kuudennen valtuustokauden ensimmäiseltä varasijalta. 58 ääntä on paljon kuitenkin sieluja.

Vaalien alla kirjoitin kannattavani Nato-jäsenyyttä, ja olen pitänyt virolaisten asiaa esillä. Epävarmuuden aikana kansakunta käpertyy itseensä.

Lapualla, Pohjanmaalla vaikuttavat samat trendit kuin koko maassa. Valtuustoisssa ovat istuneet samat miehet ja naiset vuosikausia, on luonnollista että uudet voimat tunkevat esiin.

Moni pani pienessä kaupungissa melkoisesti rahaa vaaleihin, sitä vähän ihmetteli sillä palkkaa ei työstä saa. Demokratiasta voi maksaakin.

Kiitos Unskille blogista. Vielä, äänestysprosentti oli Lapualla 69.8, ennustin parin prosentin nousua, ja osuin oikeaan.

antti liikkanen 27.10.2008 9:22

Kun kunnissa päätökset tehdään konsensuksella ja virkamies-valmistelusta, jää PerSu:lle varsin iso haaste: jatkaa menestyksen kentillä eduskuntavaaleissa ja seuraavissa kuntavaaleissa.

Näin puolue pääsee kunnallishallituksiin ja sosiaali- ja terveyslautakuntiin sekä erikoissairaanhoidon yhtymähallituksiin.

Myös maakuntien yhteistyöryhmien sihteeristöihin pitäisi päästä, niinkuin vihreät nyt sitten pääsevät aika monessa paikassa vasemmistoliiton syrjäyttäen (tuppurainen tappuraiden tuolille?).

Maata hallitus hyvästi hallitkoon ja saattakoon terveydenhuoltolain sekä PARAS-uudistuksen puetroon paremmin kuin se tapahtui HUS:ssa, demarin johdolla.

Meillä maalla on sikäli mukavaa - heh-heh - että suuri osa Keskustan menetyksistä meni ent keskustalaisten ääninä uusille konsortioille, joissa samat henkilöt toki jatkavat samaa politiikkaa kuin ennenkin.

Ihminen on ihminen vaikka voissa - tai monityydyttämättömässä kasvisrasvassa - paistas.

Seppo Summanen 27.10.2008 10:14

Äänestysvilkkautta nosti ihmisten kasvanut huoli taloustilanteesta ja jännitys siitä, miten Urpilainen menestyy.

Kokoomuksen Katainen taloudenhoitajana menestyi, koska lama ei ole vielä iskenyt. Mutta seuraaviin eduskuntavaaleihin mennessä leikkauksia on jouduttu tekemään ja tilanne on kokoomukselle haastavampi. Hallitukseen kohdistuvat syytökset uppoavat kansaan paljon paremmin, mutta kepu kantaa vastuuta enemmän kuin kokoomus.

Urpilainen sai jonkun osan äänestäjiä houkuteltua SDP:n leiriin, mutta toisaalta hän jatkuvilla valituksillaan ja pitäytymällä vanhoihin loruihin varmaan myös karkoitti paljon ääniä Soinille ja muihin puolueisiin. Monissa kaupungeissa tuli todella isoja menetyksiä.

Kepua rasitti maanviljelijöiden heikko tilanne, jonka johdosta kapinaliikettä on ollut muun muassa MTK:ssa. Myös metsäverosekoilut, EU-tukiasiat ja Kemijärvi jupakka ovat vieneet äänestäjiä Vanhaselta. Kepun maaseudun kantavat voimat ovat ikääntymässä ja supistumassa.

Soinin menestys perustuu osittain siihen, että osa äänestäjistä on kyllästynyt poliittiseen mediahakuiseen kapulakeskusteluun. Monet ihmiset eivät löydä enää kotiaan perinteisistä puolueista. Joko ollaan äänestämättä tai äänestetään soinilaisia, joita nyt oli kasvanut joukko ehdolla.

Vihreitä tukee ilmastonmuutoskeskustelu. Seuraavissa eduskuntavaaleissa kuitenkin hallitusvastuu tulee hillitsemään voittokulkua.

Nyt näyttää selvältä, että seuraavissa lama-ajan eduskuntavaaleissa Katainen nousee pääministeriksi, vasemmisto kutistuu entisestään ja Soini jatkaa voittokulkuaan. Lisäksi tilaa olisi jollekin uudellekin populistipuolueelle, joka saattaa helposti ottaa 5-10 % äänistä.

Unto Hämäläinen 27.10.2008 11:05

Huomenta.

Kannustan jatkamaan keskustelua teemasta "Miten tässä nyt näin kävi?". Perässähiihtäjä-blogi on vielä huomiseen tiistaihin auki, mutta sen jälkeen se sulkeutuu, ehkä ikiajoiksi ehkä ei.

Samalla kun mietitte kommentteja kannattaa katsoa vaaliveikkauksen tuloksia. Meidän pitäisi löytää kolme parasta veikkaajaa. Siinä tarvitaan porukan apua.

1. Jos olet veikannut kohtuullisen hyvin, pistä siitä maininta kommenttiisi.

2. Jos havaitset jonkun veikanneen oikein hyvin, ilmianna kaverisi.

Kari Rajala lähetti äsken sähköpostia ja mainitsi siinä saaneensa aika mukavan tuloksen - kokonaisheitto oli vain 3,4 prosenttiyksikköä. Pystyykö joku pistämään paremmasi tai yltääkö lähelle Karin lukemia?

Mietitään sitä, mutta tärkeintä olisi saada vielä kerran tunnot puretuksi. Mitä jäi hampaankoloon? Antaa palaa! Seuraaviin kuntavaaleihin on neljä vuotta aikaa.

Perässähiihtäjä

Jari Koskinen 27.10.2008 11:32

Olen tässä yrittänyt seurailla kuntavaalien puheenparsia. Usein toistuvat sanat nöyrä, aito ja rehellinen ovat todellisia suomalaisten iskusanoja, joilla uskottavuutta ja suosiota tavoitellaan. Noissa sanoissa on suomalaisille jotain niin aseistariisuvaa, ettei niiden lausujaan osata suhtautua varauksellisesti. Tosiassa nuo sanat ovat tehokkaita brändin rakentamisen apuvälineitä: pyritään luomaan mielikuva “nöyrästä, aidosta ja rehellisestä”. Herää kysymys, missä määrin todellisuus iskusanojen takana vastaa sanojen puhdistamaa imagoa?

Suomalainen rockmuusikkokin puhuu “aidosta ja rehellisestä”, rouheasta soundista, samalla kun suhtautuu menestykseensä “nöyrästi”. Taas kerran tulee mieleeni, että pitäisi nopeasti lisätä mediakasvatusta kaikilla koulutuksen tasoilla, jotta oppisimme suhtautumaan kuulemaamme varauksellisesti ja ajattelemaan omilla avoillamme.

Pasi Pekkinen 27.10.2008 12:58

Tämän hetken trendipuolueiden, eli Kokoomuksen, Vihreiden ja PS:n voitot sinänsä tuskin yllättivät moniakaan, mutta mm. minä jälleen syyllistyi aliarvioimaan Perussuomalaisille tulevaa menestystä. Jos Unton sanojen mukaan muiden tulee nyt ottaa PS vakavasti, niin aika pian sen jälkeen, myös heidän itsensäkin tulee tehdä samoin...

Vaalien suurimman häviäjän saavuttama "torjuntavoitto" ei ollut mielestäni suurikaan yllätys. Suurempana, vaikkakin pienenä sellaisena pitäisin kuitenkin Vihreiden vihdoin saavuttamaa neljättä sijaa.

Vaalien suurimpana yllätyksenä pitäisin kuitenkin Keskustan tappiota, joka syvyydessään lähestyi demareiden vastaavaa. Kukaan ei silti kehtaisi väittää Keskustan tulosta torjuntavoitoksi. Keskusta on nyt - demareden ohella - oikeasti kriisipuolue, jonka vaihtoehdot ovat pääministeripuolueena kuitenkin demareita ongelmallisempia.

Hannu Rautiainen 27.10.2008 13:36

Perässähiihtäjän klo 01.00 kirjoittama analyysi vaalituloksen yleispoliittisista vaikutuksista on

on tyhjentävä. Se on kokeneen poliittisen tarkkailijan tarkkapiirteinen pelkistys.

Vaalien voittaja on ilman muuta poliittinen järjestelmä.

Itse otaksuin äänestys-%:n jäävän noin 55 %:iin.

Onneksi erehdyin.

Vaalituloksen purussa mielenkiinto kohdistuu siihen,

miksi suuret siirtymät menivät Soinille eivätkä

oppositiossa oleville SDP:lle ja Vasemmistoliitolle.

Todennäköisesti se on suurelta osin perua Soinin presidentinvaalikampanjasta. Mutta takana on ilmeisesti jotain enemmän. Ehkä yhtenä tekijänä on Soinin poliittisen sanoman yksinkertaisuus ja arkisuus. Se ei ole nykypäivän politiikassa kovin tavanomaista.

Riitta Skoglund 27.10.2008 14:29

Jari Koskiselle: \\\"Aito, nöyrä, rehellinen\\\" voivat olla hyviä laatusanojen toisen lausumina, itse itsestä sanottuina ne ovat ällöjä ja epäilyttäviä. Ylipäänsäkin itsensä liika määrittely on itsekeskeisyyttä, mutta ehdokkaan on kyllä pakko kampanjassaan sitä tehdä.

Vaalituloksesta: Demarien romahdus oli odotettu, sillä arvot ja linja ovat kadoksissa. Mikä on demarien kannattajien profiili tänä päivänä? Kuinka keskustassa - vai oikeallla - demarit ovat? Missä on ns perusduunarin (mikä se sitten onkaan...) sija SDP:ssä? Sanalla \\\"unelma\\\" lienee tarkoitus viitata tulevaisuuteen, mutta arvopohjasta se ei kerro mitään. Unto kysäisi, kampanjoivatko demarit ja vasemmistoliitto jo yhdessä ensi vaaleissa - hyvä kysymys!

Kokoomuksen \\\"toivo\\\" viittaa tulevaisuuteen, mutta ei kerro arvoista sekään. Sensijaan työ arvona ja sen korostaminen osui; työ on suomalaiselle melkein jumalan asemassa.

Keskusta menetti stadissa yhden paikan ja hyvä niin.

Vihreät valtasivat voitollaan takaisin viime kuntavaalien menetyksiä, mutta saivat myös uusia kannattajia. Vihreät arvot olivat selkeästi esillä.

Ensi kertaa ehdokkaana, Vihreissä, olen ilolla pannut merkille kuinka osaavaa, fiksua ja vastuullista nuorta väkeä Vihreissä löytyy, enpä tosin muiden puolueiden ehdokkaita ole seurannutkaan. Havaintoni lisäävät luottamustani tulevaisuuteen (55-vuotiaana!). Sukupolvenvaihdokseen ja kähmintäkulttuurin muutokseen on korkea aika, ja se voi tulla esiin muutakin tietä ja muilla keinoin kuin Persujen populismin kautta.

Kari Rajala 27.10.2008 14:31

Yhtäkkiä katsoen pisti silmään Atte Hatakan tulos, joka heitti vain 2,8 %-yksikköä.

Jari Koskinen kiinnittää edellä hyvin huomiota näihin kuluneisiin sanontoihin. Tuskin koskaan kukaan suomalainen on niin nöyrä kuin puoluejohtaja vaalien jälkeen. Voittajien nöyryys kyllä unohtuu yleensä aika nopeasti...

Toinen karvat nostattava fraasi on tämä \\\"sanomamme ei mennyt läpi\\\". Vika on siis kuulijassa tai mediassa. Sanomassahan ei tietenkään ollut mitään vikaa ;-)

Reijo Tossavainen 27.10.2008 14:37

Veikkauksessani oli heittoa 4,0 prosenttiyksikköä. Pääseekö sillä kärjen tuntumaan? - Reijo Tossavainen

Eija-Riitta Korhola 27.10.2008 15:29

Kiitos kiinnostavasta blogikokemuksesta taas kerran.

Tarkkana miehenä muistit mainita Perussuomalaisten suurvoiton taustalla olleen seikan, jota entinen puolueeni KD on saattanut moneen kertaan katua. Luultiin aikoinaan, että 2003 vuoden vaaliliitto Uudellamaalla Perussuomalaisten kanssa olisi varma ja vaaraton. Toisin kävi. KD olisi saanut omin eväin omansa läpi, mutta silloin KD:n poliittinen lihasvoima kanavoitui Soinille, jonka karismaa KD ei ollut havainnut/tunnistanut. Itse olin tuolloin väliaikainen puoluesihteeri ja kovin ihmeissäni tästä riskinotosta. Sen jälkeen Soini ei olekaan tarvinnut KD:n tukea – äänestäjiä hän on sen sijaan saattanut heiltä viedä ronskilla EU-kritiikillään ja reipasotteisella uskonnollisuudellaan, jotka molemmat seikat miellyttävät tiettyä KD-siipeäkin.

Vaaliliitot ovat riskisijoitus. Havaitsihan sen toki Keskustakin eurovaaleissa 1999 kun solmi sen kristillisten kanssa. Uskaltauduin sitoutumattomana mukaan, ja olihan silläkin sattumalla mutkikkaita ja monipolvisia seurauksia.

Toivottavasti Perässähiihtäjä jaksaa uudelle lenkille eurovaalien merkeissä – nehän ovat jo ovella.

Matti Muukkonen 27.10.2008 16:16

Tänään on ollut aika mielenkiintoinen päivä seurata vaalien jälkipuintia. Monta yllättävää hetkeä tosi oli jo eilenkin. Sinänsä en kuitenkaan voi sanoa, että vaalit olisivat olleet yllätykselliset. Ehkä ainoa yllätys oli se, että SDP ei romahtanut vielä enemmän, vaan he saivat kakkossijan ohi "Taistelevien Metsojen" Matti Vanhasen ja Jarmo Korhosen, joista jälkimmäisen tämän päiväiset kommentit viimeistään paljastivat, että kahden veturin erimielinen linja on ollut todellakin suunniteltu. Nythän Korhonen tuki kuin viimeistä päivää Vanhasta.

Kokoomuksen voitto oli oikeastaan suoraan sanoen itsestään selvyys. Kokoomuksella oli sinänsä kaikki kunnossa. Puheenjohtajan asema on vahva, puolue on nousuimussa ollut Kataisen valtaan tulon jälkeen. Puolueessa on tehty suunnitelmallista työtä tavoitteiden saavuttamisesksi, jonka lisäksi ilmapiiri niin liberaalien arvojen kuin vaikean taloustilanteen hoitamisen osalta suosivat kokoomusta. Myös se hype, jonka puolue on saanut liikkeelle on jotain sellaista minkä pysäyttäminen ei ihan helposti onnistu. Vasta kun Kataiseen kyllästytään on alamäen aika. Siihen menee helposti ainakin pari pääministerikautta. Myös Alex Stubbin mukaan tulo valovoimaisena uutena kärkenä tuo mukanaan uskottavuutta.

Sen sijaan sattumapääministeri Matti Vanhanen, joka ihan oikeasti on mielestäni ollut hyvä pääministeri on se sama vanha harmaa pääministeri miksikä hän halusi ryhtyä 2003. Sitä ei edes "naisseikkailut" ole miksikään muuttaneet. Hän on täysin teflonia, mutta myöskään karismaa ei taida löytyä. Korhosen kapinointi on myös yksi tekijä joka vie uskottavuutta. Lisäski Vanhasen liberaalilinja ei kelpaa maaseudulla. Keskustan linjasta on kokonaisuudessaan tullut sekava kuva, jonka lisäksi se, että esim. STM:ssä kakkosministeri Risikosta on tullut ykkösministeri Hyssälän tilalle. Myös Vapaavuori on ottanut ykkösministerin roolin Lehtomäeltä YM:ssä. Pekkarinenkin alkaa jäädä Cronbergin jalkoihin näkyvyydessä ja Paavo on taas lähetetty maailmaa kiertävälle radalle. Keskustalla ei vain ole ihmisiä Suomen(maassa). Puheenjohtajan vaihdon aika on todella nopeasti, mutta ei Paula Lehtomäkeen vaan Antti Kaikkoseen tai Tuomo Puumalaan.

SDP. Kerrankin olen samaa mieltä Erkki "porvarinpoika" Tuomiojan kanssa. Minua alkaa melkein säälittää jo SDP:n puolesta. Eihän nyt kukaan voi oikeasti väittää 2,9 %-yks kannatuksen pienentymistä torjuntavoitoksi? Jotenkin ajatukset siitä jälleen kerran, että viesti ei mennyt perille tuntuu niin älylliseltä epärehellisyydeltä. Uskoisin, että se viesti meni perille. Siinä ei ollut sisältöä ja se oli väärä. Suuri virhe on ollut, että Urpilainen on alkanut määritellä sosialidemokratiaa keskustalaisuudeksi ("depulaisuudeksi?"). Se on punainen vaate demarikannattajille. Ei kukaan demari halua olla keskustalainen. Olisi fiksumpaa puhua vaikka vasemmistolaisuudesta ja silti tehdä lipposlaista politiikkaa. Nyt tuo ei vaan toimi. SDP joutunee urhaamaan Urpilaisen 2010 välttyäkseen jälleen tappiolta 2011. Eki saanee taas fudut ja tilalle noussee jompi kumpi kaksikosta Kantola - Guzenina. Näistä varsinkin jälkimmäinen edustaa niin erilaista demarityyppiä kuin Urpilainen, että hän voisi onnistuakin. Ongelma kuitenkin on, että demareilta loppuvat ihmiset. Heillä ei ole omaa kataistaan...

Perussuomalaiset ovat Suomen uusin uskottava puolue, joka noussee ensi EK-vaaleissa haastamaan jo vasemmistoliitonkin. Tämä kuitenkin vain jos vasemmistoliitto ei tajua vaihtaa Korhosta Paavo Arhinmäkeen, joka saanee puolueen uuteen intoon. Toisaalta Korhonen ei enää ole jaksanut kieltää fuusiohaluja SDP:n kanssakaan, joten sekin on mahdollista. Tosin tuskin jos Arhinmäki on johdossa. Fuusi saattaisi lisätä nimittäin vain vasemmiston vuotoa persuihin. Olen tänään ihmetellyt hs.fi sivuilta emeritusprofessori Martikaisen lausuntoa perussuomalaista oikeistopopulisteina. Kun minusta heillä ei ole mitään tekemistä oikeiston kanssa. Puolueesta meinasi tulla sellainen, mutta nykyyään he ovat talonpoikaispuolue, aivan kuten SMP konsanaan. Tähän porukkaan mahtuu myös kaikki politiikaan kyllästyneet, lähinnä vasemmiston turhiin lupauksiin kyllästyneet ja kaikki EU-kriittiset. Tulevaisuudessa jos halutaankin ulkomaille antaa oikea kuva Suomesta, tulee puhua EU-kriittisestä puolueesta, eikä oikeistopopulisteista.

KD-RKP... Molemmat puolueet mahtuisivat kokoomuksen sisälle ja sinne kuuluisivatkin. Parempi kai fuusio olisi tehdä ennen kuin tuleva äänikynnys tiputtaa eduskunnasta. Moni loikkaaja on osoittanut, että kokoomuksessa kdlaiset ja erkoopeeläiset otetaan vastaan avosylin. Ideologiat kun vaan ovat niin lähellä toisiaan.

PS. Ilmainen vinkki SKP:lle, STP:lle ja KTP:lle -> Marx - Engels: Kommunistisen puolueen manifesti, viimeinen sivu, viimeinen lause: Kaikki Suomen sosialistiset puolueet liittykää yhteen jos oikeasti haluatte joskus saada jonkun edustajan jonnekin. Ei se vallankumous ole tulossa, mutta demokratiaan vastavoimia aina tarvitaan.

Jussi Lähde 27.10.2008 16:27

Jutta Urpilaisen taidonnäytteet nöyrästä kiitoksesta löytyvät YouTubesta seuraavasta osoitteesta:

http://www.youtube.com/watch?v=iBY2bbggxyE

Anna Mikkola 27.10.2008 16:39

Itse taisin aliarvioida sekä Kokoomuksen voiton marginaalin, että Perussuomalaisten kasvun määrän. Ensimmäiseen en jaksanut uskoa, mutta virhe on sinällään siitä ymmärrettävä etten ole ollut seuraamassa kampanjoita kentillä.

Perussuomalaisten voiton määrään en varmaan halunnut uskoa, vaikka jälkiviisaana voisi sanoa että se olisi pitänyt arvata. Aika oli kaikkien merkkien mukaan kypsä maahanmuuttokriitikoille, vaikka Timo Soinia ei jokainen voikaan äänestää. Unto Hämäläinen on oikeassa, Perussuomalaiset on viimeistään nyt otettava todella vakavasti, ja torjuttava sisäänpäinlämpiävän ksenofobian luoma pelko.

Kysymys ei ole pelkästään vähemmistöistä, vaan myös valtaväestön identiteetistä. Sen Perussuomalaiset tulevat siinä sivussa pakollakin määritelleeksi, kun he määrittelevät sitä kuka ja millä arvoilla maahan saisi tai pikemminkin ei saisi tulla. Heidän poliittinen perusviestinsä on se, että tätä ja tällaista on suomalaisuus. Heidän tapaansa lähestyä kansallista identiteettiä en itse mitenkään suomalaisena, nuorena, naisena, ja eurooppalaisena voi allekirjoittaa tai siihen yhtyä. Jopa Soinin kielenkäyttö maahanmuuttajakysymyksistä eduskunnassa - näitä puheenvuoroja on Hesarikin joskus lainannut - ovat suorastaan kammottavia kaikessa nurkkakuntaisessa ahdistavuudessaan.

Vasemmistoliitto hävisi - jälleen kerran. Se, jälleen kerran, korostaa niitä ongelmia joita puolueen sisällä on. Kun häviö tuli, toivon että häviö viimein laukaisee todellisten toimintatapojen uudistuksen puolueessa. Häviö Vihreille kunnallisvaaleissa on asia, jota en olisi realistinakaan lähtenyt etukäteen veikkaamaan. Se kuitenkin tuli ääntenlaskun loppuvaiheessa, kun suurten kaupunkien äänien valtaosa saatiin laskettua. Niin kuin bloginpitäjä sanoo, asialla on suuri symbolinen merkitys. Toivon, että se toimii todellisena toimenpiteisiin johtavana hälytyskellona, ennen kuin puolueessa vielä mukana olevien kyvykkäiden ihmisten motivaatio on tipahtanut pyyhkeen kehään heittämisen vaiheeseen.

Keskustan tappio sen ydinalueilla on mielenkiintoinen. Lapissa heidän roima pudotuksensa on ihan omaa tekoa; Kemijärven tehtaan lopettaminen ilman mainittavia toimia hallitukselta on asia, joka kosketti ja paljon koko Lapissa. Se tuli nyt siellä maksuun Keskustalle.

Tuukka Sariola 27.10.2008 17:01

Kuntavaalit ovat aina vaikeammin analysoitavissa koska kyse on kolmesta pääseikasta: henkilöt, puolueet ja yksittäisten kuntien asiat

Kokoomus ratsasti varmaankin samalla aallonharjalla, joka on jatkunut presidentin vaaleista lähtien. Heidän todellisyyskäsitys esim. verotuksesta on suosiollisessa nosteessa. Tämä johtuu varmaan pitkälti siitä tendenssistä, että nuoret kokevat olevansa lähellä kokoomukselaista arvomaailmaa. Kyse ei ole enää mistää ökyrikkaiden puolueesta. Suomessa voi kuka tahansa hiukan keskivertoa älykkäämpi ja ahkerampi, jos ei nyt rikastua niin ainakin menestyä. Sana porvari tuo nuorelle mieleen lähinnä keskiaikaisen kaupungin ja kuulostaa epätoivoiselta korreloida sitä kokoomukseen.

1.6 yksikön kasvu on kova siinä mielessä, että kokoomuksella ei ole mitään selkeää kuntateemaa kuten eduskuntavaaleissa.

Keskustan ongelma on varmaan pääpiirteissään kahdessa pääseikassa. Vanhanen ei ole hirmuisen vetovoimainen henkilö. YLE:n rukkas-episodi antoi yksinkertaisen esimerkin asiasta. Hän kyllä fiksusti huomasi, ettei työrukkaset olekkaan made in Finland, mutta tämän edun hän silti onnistui kiukuttelumaisella asenteella kääntämään täysin itseään vastaan. Jämäkkyys ja kireys eivät ole sama asia.

Toinen ongelma keskustalla on poliittisen suunnan puuttuminen, keskellä ei missään. Ruuan alv-vääntö oli virhearvio eduskuntavaaleissa, perintöverotus missattiin.

Jotain uutta linjasuuntausta tarvitaan nopeasti, maaseudun painoarvo pienenee koko ajan muuttovirran myötä, sillä ei kauaa enää ratsasteta yli 20% osuudella. En odota mitään dramaattista uutta linjaa, ennenkuin osuus tippuu 18% tuntumaan. Alamäen takia keskusta on potentiaalisin isoista puolueista, joka voisi kiristää maahantuloa ja sanoutua irti pakollisesta kaksikielisyydestä. Veropoliittisesti kokoomusta ei kyetä päihittämään, eikä vasemmallekkaan voi mennä.

SDP:n läski tummui vielä enemmän, lähes 3 yksikköä. Tässäkin nostaisin esille nuoren äänestäjän, jos ei halua äänestää ns. oikeistoa, mitä SDP tarjoaa parempaa kuin vihreät tai vasemmistoliitto? Kyseessä on profiloitumisongelma johtuen sisäisestä jakaantumisesta ja selkeän linjan puuttumisesta. Neuvostoaikaa huokuva Erkki ei sytytä nuoria ja kaulin-Jutta jo vähän pelottaa opettajamaisella olemuksella. Vastakkainasetteluiden aika ei ole ohi siinä mielessä, että liian keskellä olevat puolueet eivät kiinnosta nuoria, jotka haluavat olla selkeästi oikealla tai vasemmalla.

Vasemmistoliitto tippui kaiketi oikeisto-indeksin eli vaurastumisen verran. Arhinmäki saisi varmasti puheenjohtajana herätettyä kaupungeissa enemmän nuoria äänestämään. Mutta keskiluokkaiset lähiöt ja maaseutu lipsuu käsistä vääjäämättä ajan myötä.

Ilman gallup-ennustuksia en olisi uskonut perussuomalaisten koko maan kattavaan menestykseen johtuen yksinkertaisesti heikommasta ja kokemattomasta ehdokasmateriaalista. Kuten Soini jo vihjaisi, tässä tulee varmasti menestyksen siivellä parannusta eduskuntavaaleihin mutta haasteet ovat valtavat näin hajanaisella seurakunnalla. Tulevissa EU-vaaleissa on mahdollisuus kiillottaa EU-vastaisuuskilpeä selkeällä ohjelmalla ja fiksuilla ehdokkailla mutta turpiinkin voi tulla.

Osa vaalimenestyksen kunniasta kuuluu tietenkin Euroopan surullisesti epäonnistuneelle maahanmuutto integraatiolle. Halmeen kautta nostettiin ensin kissa pöydälle rikostilastollisessa faktuaali muodossa. Halla-ahon kautta taas julkisuuteen nousee yleiset kulttuuripohjaiset intregroitumisongelmat ja elintasopakolaisuus. Nykyisen työttömyyden vallitessa ja uuden globaalin laman painaessa päälle puheet miljoonista maahanmuuttajista olivat kuin kylmää vettä olisi kaatanut monien äänestäjien niskaan, he tulivat vaalikopille kuivattamaan vaatteitaan.

RKP heiluu tarkalleen siinä mihin ruotsinkielinen väestö nykyisellä äänestysaktiivisuusjakaumalla riittää.

Kommunistiset pikkupuolueet kutistuvat sitä mukaan kun arkkuja lasketaan multaan.

Arvioisin että ns. julkkisehdokkaiden määrät tulevat räjähtämään seuraavissa eduskuntavaaleissa ja ehdolle laitetaan entistä selkeämmin henkilöitä, joita ei ole ikimaailmassa tarkoituskaan päästää eduskuntaan, kunhan haalivat lisää ääniä.

Jaakko Nurmi 27.10.2008 18:01

Esim Ylen sivuiltahan puolueiden yhteenlasketuksi tulokseksi tulee vain 99,8% jos kaikki lasketaan yhteen. Ainakin osittain vääristystä aiheuttavat pikkuryhmät 0,0% kannatuksellaan.

Olisi hyvä jos Unto laittaisi oman "oikean tuloksensa" näkyviin, jonka perusteella palkinnot jaetaan. Haluaisin siis erityisesti tietää mikä on ryhmän MUUT tulos? 3,1% vai 3,3%?

Lars-Erik Wilskman 28.10.2008 6:09

Vaalitulos herättää monenlaisia ajatuksia. Järvenpääläisenä minua ilahduttaa erityisesti Kokoomuksen eteneminen radanvarressa vähintäin puolueen valtakunnalliseen tahtiin.

Perussuomalaisten menestys ei yllättänyt, mutta sen realisoiminen kunnallisessa päätöksenteossa voi olla vaikeaa. Ainakin puolueella on edessään raskas järjestökoneiston rakentelu ennen eduskuntavaaleja.

Demarit ja Keskusta joutunevat ensisijaisesti sisäiseen painiin, mihin tulisi panostaa. Tuomiojalaiset saivat lisää vettä myllyynsä ja vetänevät puoluetta vasemalle ja samalla kauemmaksi vallasta.

Keskustan tulos merkitsi perääntymisen alkamista etelän kaupungeista, joka on Vanhasen ja citysiiven tappio. Keskusta joutunee palaamaan maakuntien aluepoliittiseksi siltarumpupuolueeksi ja se ei tiedä puolueelle hyvää. Korhoslaisten ja Vanhaslaisten taistelu kiihtyy ja ajautuminen arvokonservatismiin syvenee myös perusuomalaisten paineen takia.

Jouni Pulli 28.10.2008 10:18

Kokoomuksen osalle kaatui suuri vastuunkanto valtion talouspolitiikasta jo ovella kolkuttavan pitkän ja syvän taantuman hoidossa. Keskustan massiivinen vaalitappio tuo turbulenssia keskustan hallituskäyttäytymiseen. On epävarmaa, onko Suomella varaa sellaiseen mahdolliseen venkoiluun, jota Suomen talouspolitiikalle voi aiheutua keskustan jo nyt pinnan alla kuplivista sisäisistä ristiriidoista.

Näyttää siltä, että Vantaan ja Helsingin yhdistyminen sekä ruuhkamaksujen käyttöönotto ovat yhä todennäköisempiä. Siten ainakin tältä osin vaalit menivät hyvin.

Nähtäväksi jää, vastustaako kepu valtion panostusta pääkaupunkiseudun vuokra-asuntotuotantoon kun kepun kannatus pääkaupunkiseudulla marginalisoitui entisestään. Vaatiiko kepu vastapalvelukseksi pohjoisen tekoaltaiden lisärakentamisesta ja mitä tekevät silloin vihreät?

Kiitos Unskille ja monilla kommentaattoreille! On ollut palkitsevaa pohtia blogissa esitettyjä kannanottoja, jotka ovat tuoneet raikkaan irtioton julkisen ja virallisen politikoinnin kliseistä ja varmanpäälle pelaamisesta. Hyvä Unto Hämäläinen, toivon jatkoa blogillesi seuraavissa vaaleissa jo nyt.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?
Luetuimmat
 1. 1

  Suomalaisten työpukeutuminen on nyt enemmän hukassa kuin 80-luvulla, väittävät asiantuntijat – ”On harhaa luulla, etteivät muut kiinnitä ulkonäköösi huomiota”

 2. 2

  Toimittaja nukkui kolme viikkoa unimittareiden kanssa, tämä kaikki tapahtui: alkoholi tuhosi levon, lyhyetkin unet virkistivät – ja motivaatio mennä aikaisemmin nukkumaan löytyi

 3. 3

  Punavuorelaiset eivät astuisi jalallaankaan itäkeskuslaiseen esikouluun – esiopetuksen resurssit Helsingissä on jaettu epätasaisesti

 4. 4

  Tukholman eliitin alakoulussa luokkahuoneilla on kuninkaallisten nimet ja oppilailla MacBookit – Ulos jääneiden vanhemmat juoksevat rehtoria kiinni kaupungilla ja itkevät

  Tilaajille
 5. 5

  ”Se olisi ollut hunajapurkki” – Puuhamies pettyi, kun eduskunta päätti antaa jättilahjan lastensäätiölle ja hylkäsi superaivojen ajatushautomon

 6. 6

  Juha Kärkkäinen palasi Yhdysvalloista muuttuneena miehenä – näin halpahallipatruuna radikalisoitui, ryhtyi yhteistyöhön uusnatsien kanssa ja rakensi ympärilleen vaikenemisen muurin

  Tilaajille
 7. 7

  Huoneistokeskus: Ensiasunnon ostajien määrä on vähentynyt dramaattisesti kymmenessä vuodessa – Kokeile laskurilla, millaiseen ensiasuntoon rahasi riittävät

 8. 8

  Hotellisijoittaja myöntää: Jätkäsaaren tornin huipulle tehtiin uima-allas vain some-kuvia varten – ”Meillä voisi helposti olla 14 hotellia Helsingissä”

 9. 9

  Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

  Tilaajille
 10. 10

  Poliisi Tampereen mielenosoituksista: Natsien vastustajat heittelivät paukkupommeja päin poliiseja ja poliisihevosia

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Juha Kärkkäinen palasi Yhdysvalloista muuttuneena miehenä – näin halpahallipatruuna radikalisoitui, ryhtyi yhteistyöhön uusnatsien kanssa ja rakensi ympärilleen vaikenemisen muurin

  Tilaajille
 2. 2

  Luokka oli villi, vaikea ja välitunneilla jopa tapeltiin – sitten opettaja kyllästyi häiriköiviin oppilaisiin ja teki keksinnön

  Tilaajille
 3. 3

  Kuvia Suomesta 22: Emilia Kangasluoma kuvasi isoäitinsä arkea palvelutalossa

 4. 4

  Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

  Tilaajille
 5. 5

  Älä keitä kahvia, leivo tai käy päiväkausiin suihkussa – HS kokosi ohjeet, mitä tehdä, jos epäilet kotona kosteusvauriota

 6. 6

  Suomalaisten työpukeutuminen on nyt enemmän hukassa kuin 80-luvulla, väittävät asiantuntijat – ”On harhaa luulla, etteivät muut kiinnitä ulkonäköösi huomiota”

 7. 7

  Lunta tai räntää luvassa ensi viikolla lähes koko maahan – ”Renkaiden vaihto vasta keski­viikkona menee jo myöhäiseksi”

 8. 8

  Sipilä vaati Väyrysen eroa keskustasta – Väyrynen vastaa: ”Paikallisyhdistyksen pitäisi erottaa, mutta Keminmaan keskustaseuran puheenjohtajana en aio ryhtyä toimenpiteisiin”

 9. 9

  Johtuuko masennuksen lisääntyminen siitä, että onnen korostaminen on mennyt överiksi?

 10. 10

  Punavuorelaiset eivät astuisi jalallaankaan itäkeskuslaiseen esikouluun – esiopetuksen resurssit Helsingissä on jaettu epätasaisesti

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

  Tilaajille
 2. 2

  Juha Kärkkäinen palasi Yhdysvalloista muuttuneena miehenä – näin halpahallipatruuna radikalisoitui, ryhtyi yhteistyöhön uusnatsien kanssa ja rakensi ympärilleen vaikenemisen muurin

  Tilaajille
 3. 3

  Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

 4. 4

  ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

 5. 5

  ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

 6. 6

  Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

 7. 7

  ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

  Tilaajille
 8. 8

  Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

  Tilaajille
 9. 9

  Luokka oli villi, vaikea ja välitunneilla jopa tapeltiin – sitten opettaja kyllästyi häiriköiviin oppilaisiin ja teki keksinnön

  Tilaajille
 10. 10

  Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

 11. Näytä lisää