Perässähiihtäjä

Jäähyväiset blogille!

Tiistai 28.10. 2008 ja 35. merkintä

"Kaihomieli ja surusilmä", laulaa suosikkisolistini Anne Mattila ja tulkitsee näin syvimmät tuntoni jäähyväisten hetkellä. Runsaan seitsemän viikon, 54 päivän, 35 merkinnän, 35 aiheen ja yli 700 nimellä kirjoitetun ja julkaistun kommentin blogiurakka ohi. Tämä on viimeinen kirjoitukseni ja kommenttipalsta sulkeutuu huomenna keskiviikkona kello 10.

Kiitos kaikille keskustelijoille, onnittelut valtuutetuille, lohdutusta tappion kärsineille. On ollut suuri ilo ja etuoikeus tehdä tämä temppu, jo kolmannen kerran vaaleissa peräkkäin. Huimaa! Mutta ennen jäähyväisiä kirjoitan vielä muutaman sanan vaaleista, jos sallitaan. Ihan sen lopussa paljastan vaaliveikkauksen voittajien nimet, nuo suuret tietäjät.

Vaalien jälkikommentteja lukiessa on tullut mieleen se vanha viisaus, että politiikassa yleisin petos on sittenkin itsepetos. Mutta en käy osoittelemaan sormella ketään, vaan kerron omista fiiliksistäni.

Koko tämän seitsemän viikon ajan minua on nimittäin vaivannut sama sairaus, tunne, että tämän minä olen kokenut joskus aikaisemminkin. Blogia avatessani syyskuun alussa perehdyin siihen, millainen suomalainen maaseutu oli vuonna 1968, neljäkymmentä vuotta sitten.

Minun oli määrä kirjoittaa siitä laaja kirjoitus HS:n Teemaliitteeseen. Sein teinkin, ja jos kaikki menee hyvin, Teemaliite ilmestyy marraskuun alkupuolella, ja sen teemana on 1960-luku ja myös vuosi 1968. Liitteen kokoaa työtoverini Teemu Luukka, HS:n kulttuuritoimittaja, ja sitä voi tilata osoitteesta HS.fi/teema.

Silloinkin vuonna 1968 pidettiin lokakuussa kuntavaalit, tai kunnallisvaaleista siihen aikaan puhuttiin. Niissä vaaleissa Veikko Vennamo ja Suomen Maaseudun Puolue rymistelivät aivan tyhjästä suureen vaalivoittoon, jonka hän keräsi maaseudun hätää kärsineiltä ja unohdettuilta ihmisiltä. Vaaleissa menettäjiä olivat varsinkin keskusta, maaseudun silloinen valtapuolue, ja myös sosiaalidemokraatit.

Kunnallisvaalivoitto loi lohjan Vennamon historialliselle protestivaalivoitolle vuoden 1970 eduskuntavaaleissa, jolloin SMP:n paikkamäärä nousi yhdestä kahdeksaantoista edustajaan yhdessä yössä. Se oli niin kova tulos, että vaaliyönä Kekkonen sai lievän sydänkohtauksen, mutta se salattiin - ja Urkki toipui siitäkin iskusta.

Tiedä sitten, millaisia sydänoireita Timo Soinin kuntavaalivoitto on aiheuttanut nykysille vallanpitäjille, mutta ounastelisin, että rytmihäiriöitä ja ylimääräistä tykytystä on esiintynyt.

Soini ei ole Vennamo, mutta hänessä on samoja piirteitä ja hän sanoo itseään vennamolaiseksi. Vennamo on hänet aikoinaan kasvattanut ja kouluttanut. Perussuomalaiset eivät ole Suomen Maaseudun Puolue, eikä vuoden 2008 Suomi ole vuoden 1968 Suomi, mutta älkää ihmetelkö, jos olen tänä syksynä historiallisia aineksia verratessani kokenut tunteen: tämän minä olen kokenut joskus aikaisemmin.

Tähän löytyy myös mielenkiintoista tieteellistä näyttöä. Tilastokeskus on tehnyt oman pika-analyysinsä äänten siirtymissuunnista näissä vaaleissa ja lainaan sitä.

"Esimerkiksi Uudellamaalla Perussuomalaiset saivat suurimmat voitot kaupunkimaisilla alueilla sekä alueilla, joissa on työttömyyttä ja alhainen tulotaso.

Tilastokeskuksen tekemän vaalianalyysin mukaan SDP ja Vasemmistoliitto hävisivät samantyyppisillä alueilla, joilla Perussuomalaiset voittivat. Erityisesti SDP hävisi aiemmin vahvoilla alueillaan, joilla Perussuomalaiset vastaavasti voittivat. Toisaalta Perussuomalaiset eivät voittaneet yhtä paljon perinteisillä Keskustan vahvoilla alueilla. Kannatuksen taustojen erot vaalipiirien välillä ovat suhteellisen suuria.

SDP hävisi vuoden 2008 kunnallisvaaleissa eniten. Miltei yhtä paljon hävisi Suomen Keskusta. SDP:n vaaliteemat, ilmainen lasten päivähoito ja toisaalta vanhustenhoito eivät näyttäisi tehonneen. SDP hävisi suunnilleen yhtä paljon alueilla, joilla on paljon lapsia ja vähän lapsia tai paljon vanhuksia ja vähän vanhuksia. Suomen Keskusta hävisi haja-asutusalueilla ja maatalousalueilla, joilla Kokoomus taas voitti.

Vihreä liitto voitti erityisesti kaupungeissa alueilla, joilla palveluelinkeinot ovat vallitsevia ja joissa Vihreän liiton kannatus oli ennestään suurta.

Tulosanalyysi perustuu äänestysalueittaiseen tarkasteluun. Perusaineistoksi valittiin ne alueet, joiden rajat eivät edellisistä vaaleista muuttuneet."

Tässä Tilastokeskuksen pika-analyysissä on kaikille miettimistä, varsinkin niissä Sdp:n aivoriihissä.

Soinin ja perussuomalaisten 4,5 prosenttiyksikön voitto oli näiden vaalien suuri ja historiallinen juttu. Sen seurauksena myös myös suurten puolueiden kannatusosuudet muuttuivat ja politiikan kärjen järjestys meni uusiksi.

Perussuomalaiset ja Soini veivät ääniä demareilta ja keskustalta mutta ei kokoomukselta, ja kun nämä kolme ovat ns. normaalitilanteessa yhtä suuria, kokoomus hyötyy - tosin mutkan kautta - perussuomalaisten menestyksestä tai oikeamminkin pahimpien kilpailijoiden menetyksistä.

Demareissa ja keskustassa vaalitulokseen on reagoitu, kiinnostavaa kyllä, aika eri tavalla. Sdp teki perusteellisen surutyön jo viime vuoden eduskuntavaalien jälkeen ja vaihtoi johtonsa viime kesänä. Nyt pyritään tilanne rauhoittamaan puhumalla "torjuntavoitosta" ja asettumalla tukemaan uutta puoluejohtoa. Tosin kaikkia suita ei pystytä tukkimaan. Erkki Tuomiojan eilinen blogikirjoitus oli murhaava, mutta jälkeen ei jäänyt paljon Eero Heinäluoman avustajan Ismo Kainulaisen vastaus Tuomiojalle ( molemmat sanatarkasti siteerattuina ja kokonaan lainattuina eilisessä merkinnässäni).

Keskustassa puretaan nyt niitä tunteita, joita jouduttiin viime kesäkuun puoluekokouksessa patoamaan vaalirahoitusjupakan takia. Silloin keskusta meni siilipuolustukseen "etelän mediaa" ja muita paholaisia vastaan. Nyt sitten puhutaan suu puhtaaksi.

Mutta mitä keskusta voisi tehdä?

Vanhan politiikan säännön mukaan "on vaihdettava kuvia, jos kuvioita ei voi vaihtaa". Kuvio on tällä kertaa se, että keskustan on jatkettava hallituksessa ja vielä pääministeri Matti Vanhasen johdolla seuraaviin eduskuntavaaleihin 2011 asti. Se kuvio pysyy, ja näin ollen suurin kuva eli Vanhanen pysyy myös paikallaan ainakin 2010 puoluekokoukseen asti.

Pienempiä kuvia voidaan vaihtaa. Muutamat ministerit, puoluesihteeri Korhonen, eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kalli, varapuhemies Kääriäinen ja monet muut keulahahmot voivat joutua luovuttamaan paikkansa - puolueen yhteisen edun nimissä. Monilla keskustavaikuttajilla on edessään levottomia öitä.

Kaikella on aikansa, myös kuntavaalien 2008 Perässähiihtäjä-blogilla. Kirjoittaminen tässä loppuu, mutta jatkuu HS:n ja sen Kuukausiliitteen sivuilla. Niin ja blogi on tuonut myös esiintymisiiä. Eilen kävin puhumassa Handelsgilletillä, ja marraskuussa puhelen blogista ja vähän muustakin ainakin valtiotieteilijöille, humanistiopiskelijoille, hammaslääkäreille ja rotareille. On hyvä, ettei pääse eristäytymään muusta maailmasta, vaikka blogin tarjoama suora päivittäinen yhteys nyt katkeaakin.

Näkemiin! Kuulemiin!

Unto Hämäläinen, Perässähiihtäjä

JK. Jaakko Nurmi jo ennätti kysellä, että mitä tulosta käytän vaaliveikkauksen "oikeana tuloksena". Kysymys on perusteltu, sillä oikeusministeriön vaalitulos tuottaa teknisistä syistä vain 99,9% tuloksen. Aamun HS:n mukaan valtakunnallinen tulos on: kokoomus 23,4, Sdp 21,2, keskusta 20,1, vihreät 8,9, vasemmistoliitto 8,8, perussuomalaiset 5,4, Rkp 4,7, kristillisdemokraatit 4,2 sekä muut puolueet ja muut ryhmät yhteensä 3,2 prosenttia.

Jossain lymyää se yksi kymmenys, joka kaiketi kuuluisi eduskunnan ulkopuolisille ryhmille. Tästä tuloksen epäselvyydestä ja laskennan horjunnasta johtuen jaan luvatun kolmen sijasta viisi palkintoa. Pyydän mainittuja ystävällisesti lähettämään minulle kotiosoitteensa unto.hamalainen@hs.fi  palkinnon lähettämistä varten.

Parhaiten menestyivät ja palkinnon saavat: Atte Hatakka , Torsten Brander, Jaakko Nurmi, Reijo Tossavainen ja Kari Rajala.

Jos luotti mittauksiin, sai aika hyvän tuloksen vaaliveikkauksessa. Sekin merkillisyys näissä vaaleissa koettiin, että gallupit osuivat melko kohdalleen. Aikaisemmin pulmana on ollut mm. se, että perussuomalaisten kannattajat eivät kertoneet mielipidemittaajille oikeaa puoluekantaansa, ja vihreiden kannattajia oli enemmän mittauksissa kuin vaaliuurnilla. Nyt perussuomalaiset ilmoittautuivat jo mittauksissa ja vihreät lähtivät äänestämään siinä missä muutkin. 

Päivän blogisiteeraus:

Keskustalaisten riveistä on alkanut kuulua vaatimuksia Matti Vanhasen erosta. Samoin ajatteli suurin osa Iltalehden äänestykseen vastanneista (tätä kirjoitettaessa 67% vastanneista kannatti Matti Vanhasen eroa ja 81% puoluesihteeri Jarmo Korhosen eroa). Vaalituloksen perusteella tulee väkisinkin mieleen, että miksi ihmeessä. Keskustan vaalitulos oli ihan kohtuullinen. SDP:lle he hävisivät vain erittäin niukasti ja Kokoomuksen takana olivat tutkimusten mukaan olleet jo pidemmän aikaa. Ei 20,1% kannatus ja yli puoli miljoonaa ääntä huonosti ole.

Hämmästyttävän julmilta kuulostavat vaatimukset Vanhasen erosta. Varsinkin, kun Keskustakin oli vaalitaiston tuoksinassa enimmäkseen kritisoimassa nykyistä ”kapitalistista riistoyhteiskuntaa”, joka ”unohtaa vähäosaiset ja jossa pitää aina vain parantaa tuloksia”. Yrityksiä kyllä vaadittiin tyytymään pienempään tulokseen yhteiskuntavastuun nimissä. Miksei Keskusta nyt tyydy itse ei-huipputulokseen? Miksi heti on alettava keskustella puheenjohtajan ja/tai puoluesihteerin uhraamisesta äärimmäiselle voitontavoittelulle?

Valtuustoehdokas Jani Korhonen (kok) Jyväskylästä.

 

  

 

 

  

 

 

  

 

14 vastausta artikkeliin "Jäähyväiset blogille!"

Jussi Lähde 28.10.2008 12:10

HV Unski

Olin itse tuolloin vuonna 1968 kiinnostunut lähinnä apupyörillä varustetun polkupyörän valloittamisesta. Mietin mikä on saattanut muuttua.

Puolueiden kaltaisten organisaatioiden osalla johtajuuden muutos on ollut valtava. Kyse ei ole yksi vallan siirtymisestä presidentiltä keskeisille ministereille vaan myös turhanaikaisen alamaisuuden katoamisesta.

Karrikoidusti:

1968 puoluejohtajat johtivat puolueitaan kilpaa Kekkosen kanssa.

2008 puoluejohtajat koettavat johtaa ja manageerata itseään sellaisiksi, että he kelpaisivat galluppien luomalle oletusarvolle puolueensa kannattajapotentiaalista.

Kiitos blogi-isännyydestäsi jälleen kerran. Kohtahan nuo EU-vaalit ovat jo ovella ja perässähiihto jatkuu. Pulinat pois, näin on blogikansa päättänyt.

antti liikkanen 28.10.2008 14:30

Kiitos Unto Hämäläinen ja kirjoittajat.

Lapissa on toivottava sitä, että veturi eli Helsingin Sanomien päälevikkialue, josta valtaosa keskustelijoista tulee, voi hyvin ja jaksaa vetää koko junaa, myös arktisia vaunuja.

En huomannut, että täältä pohjoisesta monikaan olisi ollut mukana Perässähiihtäjissä, mutta vaalien tulokset ovat yhteneväiset muun maan kanssa.

Sitä ei ole huomattu, että Lapissa keskustan menettämillä 55 valtuustopaikalla istuu ensi vuonna yllättävän monta sellaista ihmistä, joiden kohdalla vain puoluekanta on vaihtunut, ei sosiaaliturvatunnus.

Henkilövaali siis on pohjoisessa toteutunut.

Odotan mielenkiinnolla 1968 juttua, koska silloin minä olin ensimmäistä kertaa ehdolla demokraattisissa vaaleissa (Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan edustajisto).

Oli siinä vaalissa mukana muuten Erkki Tuomiojakin, jonka kanssa on aina helppoa keskustella. Hän nimittäin vastaa aina kun kysytään.

Hän, niinkuin Unski ja tämän blogin kirjoittajat, on ymmärtänyt, että tärkeätä ei

ole olla samaa mieltä vaan kertoa mielipiteensä. Myös äänestämällä.

Riitta Skoglund 28.10.2008 14:35

"Elämä on luopumista" lauloi Juice. Vain luopumalla tekee tilaa uudelle, se tieto auttaa haikeudessa. Taitaa olla Tuomiojankin kaikessa terävyydessään vaikea tehdä tilaa nuoremmille, eikä yhtään helpompaa liene Heinäluomalle ja Kainulaiselle SDP:n valta-asemien menettäminen. Voittajien on helppo hymyillä, mutta mitta on se miten tappion kestää ja miten peiliin katsotaan.

Unto hyvä, haikea on mieli eikä tietoa siitä mitä on edessäpäin. Kirjoitit kuitenkin "Näkemiin! Kuulemiin!" -siihen sopii luottaa ja toivossa elää,

kiittäen ja kumartaen :)

Reijo Tossavainen 28.10.2008 17:49

Kotimaan politiikka on mielenkiintoisessa vaiheessa, koska Perussuomalaiset ovat saaneet aikaan tervetullutta liikehdintää.

Seuraavissa gallupeissa kysytään äänestämistä eduskuntavaaleissa - ei siis kunnallisvaaleissa, joissa isot puolueet hyötyvät laajan ehdokasmääränsä vuoksi. Arvelen, että PS saa silloin 7-8 % kannatuslukeman. Seuraavissa ek-vaaleissa PS nousee vasureiden ja vihreiden rinnalle, ellei jopa ohi.

Äskeisissä vaaleissa teollisuuskaupungeissa ja muissa suurissa etelän taajamissa PS rokotti eritoten demareita. Kymenlaakso ja pääkaupunkiseutu ovat siitä erityisen hyviä esimerkkejä.

90-luvun alkupuolelta tähän päivään saakka sos.etuudet ovat pysyneet ennallaan opintotukea lukuunottamatta. Muutosta tähän ei ole näköpiirissä. Samana aikana palkat ovat nousseet yli 50 %. Siksi tämän päivän köyhälistö on suurten kaupunkien lähiöissä. Sinne keskittyy myös maahanmuuttajien asutus. Ei tarvitse Soinin paljonkaan asiaa esille nostaa, kun hän korjaa asiasta poliittisen hyödyn - kannatuksen nousun. Muutenkaan juuri muut kuin Soini eivät ole tosissaan puhuneet lähiöiden ongelmista. Siksi Perussuomalaiset tulevat keräämään ek-vaaleissa suuren äänipotin lähiöistä. Maaseudulla Perussuomalaisia äänestävät ne, jotka ovat kyllästyneet kepun EU-myönteisyyteen ja kokevat myös, että ylimielinen kepu on unohtanut maaseudun ihmiset muutoinkin.

Soini on käynyt Vennamon koulun. Silti mies on eri mies kuin Vennamo. Tunnen miestä jonkun verran henkilökohtaisesti ja totean, että Timo on harvinaisen fiksu mies poliitikoksi.

Perussuomalaisten kannalta tärkein kynnys eli uskottavuuskynnys on nyt ylitetty. Nyt Perussuomalaiset tulevat - olkaa siihen valmiit!

Anna Mikkola 28.10.2008 18:02

Suuret kiitokset Unto Hämäläiselle tästä hienosta blogista. Kumpa useammat tahot ymmärtäisivät, että omilla nimillä keskustelu tuottaa virtuaalissa harkittuja ja tasapainoisia puheenvuoroja.

Jouni Pulli 28.10.2008 19:37

UPM: lomautusuhka väh. 800 henkilöä

Metso: lomautusuhka väh. 2 700 henkilöä

Stockmann: huonompaan päin ollaan menossa.

Cronberg (vihr): Ei meille mitään suurtyöttömyyttä tule.

Taisi olla voittajan hymy "bittersweet". Aika näyttää ja ainahan voidaan hätätilassa vaihtaa jengiä. Ja toisaalta työttömyyden luonnekin lienee niille, jotka eivät ole työttömiä, määrittelyseikka. Eli toivotaan parasta ja pelätään pahinta.

Pörrö Sahlberg 28.10.2008 20:07

Kiitos Unto,

Tämä on ollut ihan oikeasti hyvä ja merkittävä blogi. Paljon hyvää keskustelua, paljon erilaisia aspekteja, vuorovaikutuksellista tiedon pohdintaa. Sehän median tarkoitus kai oikeasti on: tiedon ja näkökulmien välittäminen ja kerääminen.

Hesarin (kunta)poliittiset blogit tuntuvat olevan aina lyhyitä projekteja. Sanokaa sinne toimitukseen, että nykyajan kaupunkilaiset haluvat ajantasaista blogimuotoista tiedonvälitystä: Kyllä täällä nyt niin pal mainontaa on että niillä pitäisi olla rahaa maksaa jollekulle toimittajalle myös kuntapoliittisen blogin pidosta Helsingissä.

Tuomo Permikangas 28.10.2008 23:16

Aivan aluksi haluan kiittää Unto Hämäläistä äärimmäisen kiintoisasta ja ehdottoman laadukkaasta poliittisen keskustelun aikaansaamisesta blogissaan. Näitä olemme nyt saaneet jälleen seurata ja näihin osallistua. Nämä ovat olleet viime vaalien ehdoton yhteiskunnallinnen suola.

Itse asiasta sitten: vaalit tulivat Perussuomalaisten kannalta väärässä järjestyksessä, valitettavasti heidän kannaltaan. Olettamukseni on, että kuntatodellisuus tulee olemaan perussuomalaisille liian iso pala purtavaksi ja ryhmät kovin epäyhtenäisiä pitkäjänteisiin yhteisiin tavoitteisiin pyrkimiseksi. Eduskuntavaaleihin on kovin pitkä matka ja motivaatio ja tunne on vaikea pitää yllä tuolla matkalla. AIna on retoriikka kuitenkin sulanut tosiasioiden edessä, yleensä ennemmin kuin myöhemmin. Kaikki lähtee tosiasioiden rehellisestä tunnustamisesta ja pitkäjänteisestä työstä pikkuhiljaa asioita muutellen. Tälle pohjalle on rakennettu kokoomuksen voitto ja siksi se kestäneekin. SDP oli tuon tosiasioiden ja viestin uhri jo näissä vaaleissa. Ihmiset ovat kuitenkin loppujen lopuksi fiksuja ja uskovat enemmän, että asiat vaativat työtä ja että mitään ei saada ilmaiseksi.

Kolmas vaikuttava asia on, että niitä syrjäytyneitä ja heikko-osaisi on kuitenkin niin vähän tosiasiassa, että pelkästään heidän osastaan lähtevä retoriikka ei ole 95 % kansalaisten arkitodellisuutta. Tässä yhteiskunnassa menee kuitenkin ihmisillä kohtuullisen hyvin ja että työtä tekemällä ihminen sittenkin pärjää ja voi hyvin. Tämä valtaosa äänestäjiä koki ehkä kokoomuksen myös viestinnällisesti antavan parhaiten vastauksen tähän tunnelmaan.

Neljäs asia on sitten se, että kuntakentät eri osa-alueista on tullut niin monimuotoisia ja samalla myös monimutkaisia, että käytännössä ei monikaan nyt tehtävään valittu valtuutettu asioita kykene hallitsemaan saati ohjaamaan ja kehittämään asioita kuntalaisten toiveita toteuttavalla tavalla. Ja lisäksi kun pitäisi kyetä huomioimaan vielä miten erilaisten kokonaisuuksien ja päätösten vaikutukset vaikuttavat asioiden välisiin suhteisiin tulevien vuosien ja vuosikymmenten myötä. Hyvä esimerkki on Vantaa kaupunkisuunnittelu 60-70 luvuilla ja liian mittava lähiöiden rakentaminen, joka on johtanut nyt siihen, että kaupungin asukkaiden keskimääräinen tulo on tänäpäivänä liian pieni tämän päivän palvelutason kattamiseen. Tarvitaan vuosikymmenien aktiivinen työ, tiedostettu kehittämistoiminta ja pientalovaltainen aluesuunnittelu, että asukkaiden kokonaistulotasosta muodostuu sellainen, että menot pystytään kattamaan. Kuinka moni ehdokas osasi tälläisia asioita tuoda esiin ja kertoa, miten rakenteet kunnissa vaikuttavat ja tulonmuodostus syntyy. Kovin harvalukuinen joukko ja kuitenkin ilman näitä todellisia luottamusmiesasiantuntijoita jää valta virkamiehille. Taitoa, osaamista ja menestystä siis valtuutetuille ja kyvykkyyttä tehdä oikeita päätöksiä seuraavalla nelivuotiskaudella.

Kristian Sundqvist 28.10.2008 23:37

Suuret kiitokset bloginpitäjälle ja kanssakommentoijille täältäkin!

Meille ulkosuomalaisille (ja tuskin olen ainoa, joka näin on kokenut) on Perässähiihtäjä-blogi ollut jo pitkään kullanarvoinen kanava kotimaan vaalitaistelujen seuraamisessa.

Jouni Pulli 29.10.2008 0:00

Pitäiskiö Unski vielä pitää blogia auki kunnes vaaliepäselvyydet saadaan selvitettyä?

Veli-Pekka Silvan 29.10.2008 1:18

Elämä on julmaa. PS voitti toki, mutta saanee monessa kunnassa vain muutaman ihmisen valtuustoon, eli vanha vitsi, mitä PS tekee voitollaan? :)

Ja kyllä se Kokoomuskin tulee alas kuhan vaalikarja huomaa, että vanha kunnon kypäräpuolue ajaa vain rikkaiden ja omistavan luokan etuja ja viis veisaa palkansaajista, Kokoomuksella on vain yksi tie, se on alaspäin.

Vihreiden menestys tietää mm. ympäristömaksujen korotuksia pääkaupunkiseudulla, kaavoituksen vaikeutumista, köyhille lisää hankaluuksia jne...

Kokoomuksen ja sen puisto-osaston Vihreiden suurin ongelma on se, että varsinkaan elitistiset Vihreät eivät ymmärrä tavallista ihmistä ja hänen tarpeitaan.

Matti Kuronen 29.10.2008 7:44

Kiitos Perässähiihtäjälle, tämä oli erinomainen foorumi jakaa ja teroittaa ajatuksia sekä kirjoittaen että erioten lukien.

Minusta on aika selvää mitä PS tekee voitollaan: ottaa heille kuuluvia lautakuntien puheenjohtajuuksia ja kunnanhallituspaikkoja. Jännittävää on nähdä, kuka näitä vähän osaamistakin vaativia posteja sitten hoitaa seuraavat vuodet ja millä tavalla se muokkaa perussuomalaisia yleispuolueen suuntaan. Espoossa Soini itse on ainoa perussuomalainen, jolla on kokemusta valtuustotyöstä eikä hänkään määräänsä enempää voi tehdä, muualla ei monesti ole niinkään paljon kokemusta plakkarissa.

Marilla Kortesalmi 29.10.2008 10:12

Tälle blogille, kuin myös kaikille blogeille, kuuluu mielestäni kiitos siitä, että äänestysaktiivisuus on saatu nousuun. Aitoa keskustelua on syntynyt, ja sitä politiikka parhaimmillaan on. Mutta kannatan Eija-Riitta Korholaa: mielenkiintoista olisi nähdä blogaamisen ulottumisen myös eurovaaleihin!

Unto Hämäläinen 29.10.2008 10:15

Otan vielä viimeisen sanan.

Kiitos kaikille blogiystävill kauniista sanoista kommenttipalstalla. Ne ilahduttivat. Työtovereitani HS:n Kuukausiliitteessä ja HS.FI:n toimituksessa kiitän kärsivällisyydestä.

Kiitos myös kannustavista kirjeistä, korteista, sähköposteista ja tekstiviesteistä, joita olen saanut kuluneiden seitsemän viikon aikana. Blogistanissa on ilo elää.

Jouni Pulli, hyvä ja uskollinen blogikirjoittaja, pohti viime yönä kohteliaaseen ja tahdikkaseen tapaansa, pitäisikö blogia pitää auki vielä vaaliepäselvyyksien selvittämisen ajan. Niiden selvittelyyn taitaa mennä viikkoja, jos ei kuukausia. Sähköiselle äänestämiselle tämä on harmillinen takaisku, mutta oppirahat on maksettava.

Blogi sulkeutuu nyt ja siirtyy HS.Fi:n arkistoon, jossa sitä voi katsella.

Toivottavasti Suomen valtio-opillinen ja/tai journalistinen tutkimus etenee joskus niin pitkälle, että joku tutkija ryhtyy tutkimaan presidentinvaalien, eduskuntavaalien ja kuntavaalien Perässähiihtäjä-blogeja. Nämä ovat ilmiö, ainutlaatuinen ilmiö. Toista samanlaista ei Suomessa ole, eikä taida olla maailmallakaan.

Pakilassa 29.10. 2008

Unto Hämäläinen

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?
Luetuimmat
 1. 1

  Kyykky on ihmisen luonnollinen lepoasento, mutta olemme unohtaneet, miten se tehdään – Näin kyykkääminen parantaa kehosi hyvinvointia

 2. 2

  Vantaan lastensuojelun työntekijät: Oikeasti täällä on kaaos, vaikka muuta väitetään – ”Tässä puhutaan nyt kuusivuotiaista yrittämässä lyödä puukolla ikäistään”

 3. 3

  Länsimetro joutui ensimmäistä kertaa työmatkaajien testiin – Aamu sujui jouhevasti, mutta tekninen vika sotki vuoroja jo aamupäivällä

 4. 4

  New Yorkissa siskoni sopeutui hyvin joukkoon – Suomessa moni katsoo häntä kuin hänessä olisi jotain vikaa, ja se tuntuu pahalta

 5. 5

  Poliisi: Autokorjaamo kaatoi yli tuhat litraa öljyä sadevesikaivoon Helsingissä – Maunulanpuron öljypäästössä epäillään törkeää rikosta

 6. 6

  Hyväosaiset omistavat yhteiskunnan, joka myötäilee heidän etuaan – siihen on yksi syy ylitse muiden

  Tilaajille
 7. 7

  Tältä näyttää syrjäytyminen Suomen kartalla: Kruunupyyssä voidaan parhaiten, synkin tilanne on Äänekoskella – HS:n laskuri ja kartat kertovat, miten kotikuntasi nuorilla menee

  Tilaajille
 8. 8

  Donald Trump hermostui Kiinasta pelastetun koripalloilijan isän kommenteista – ”Olisi pitänyt jättää heidät vankilaan”

 9. 9

  Murhakultin johtaja Charles Manson on kuollut – seuraajat tappoivat useita ihmisiä Kaliforniassa 1960-luvulla

 10. 10

  Tuore selvitys: Mielenterveyden ongelmat eivät estä työntekoa, mutta kaikki työnantajat eivät näin usko

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Hygieniasta löytyy huomautettavaa sadoissa ravintoloissa Helsingissä – Katso hakukoneella, miten on kotikulmiesi ravintoloiden laita

 2. 2

  Maapallon pyöriminen hidastuu, tutkijat ennustavat ensi vuodeksi rajuja maanjäristyksiä – Helsingin yliopiston apulaisprofessori: ”Edelleenkään emme voi ennustaa, missä järisee”

 3. 3

  Niina Hartikainen ei ole pelkkä mies tai pelkkä nainen vaan muunsukupuolinen – Voiko hänestä pian tulla Niina Tero Hartikainen?

  Tilaajille
 4. 4

  New Yorkissa siskoni sopeutui hyvin joukkoon – Suomessa moni katsoo häntä kuin hänessä olisi jotain vikaa, ja se tuntuu pahalta

 5. 5

  Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

 6. 6

  Donald Trump hermostui Kiinasta pelastetun koripalloilijan isän kommenteista – ”Olisi pitänyt jättää heidät vankilaan”

 7. 7

  Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

 8. 8

  Himoliikkuminen on maailmassa vain harvan oikeus – Suomessakin on ihmisiä, jotka eivät liiku lainkaan, erot tyttöjen ja poikien välillä näkyvät jo 3-vuotiaana

 9. 9

  Hyväosaiset omistavat yhteiskunnan, joka myötäilee heidän etuaan – siihen on yksi syy ylitse muiden

  Tilaajille
 10. 10

  Vantaan lastensuojelun työntekijät: Oikeasti täällä on kaaos, vaikka muuta väitetään – ”Tässä puhutaan nyt kuusivuotiaista yrittämässä lyödä puukolla ikäistään”

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Hätähuuto ihmiskunnan tulevaisuuden puolesta, 15 000 tieteentekijää varoittaa joukkotuhosta – ”Pitkään jatkunut nopea väestönkasvu on syy moniin ekologisiin ja jopa yhteiskunnallisiin uhkiin”

 2. 2

  ”Kukaan älykäs ja kaunis nainen ei halua seurustella työttömän, kouluttamattoman miehen kanssa” – 28-vuotias Valtteri ja 26-vuotias Kharouf kertovat tarinansa syrjäytymisestä

  Tilaajille
 3. 3

  Kolmevuotiaan lapsensa puukotuksesta epäillyn isän kuulustelut alkavat tiistaina, miehellä aiempaa rikostaustaa – Poliisi henkirikoksesta: ”Tapahtumia, joita ihmismieli ei meinaa käsittää”

 4. 4

  Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

 5. 5

  Varaslähtö länsi­metroon: astu kyytiin ja kiidä tunnelissa 36 kilometriä idästä länteen – verkko­retki kuvaa reitin kuljettajan silmin ja esittelee jokaisen aseman 360-kuvalla

 6. 6

  Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

 7. 7

  Tuhat vuotta sitten valtava viikinkiarmeija vyöryi Suomeen ja sai selkäänsä hämäläisiltä – Näin kertoo taru, mutta mitä oikeasti tapahtui?

  Tilaajille
 8. 8

  Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

 9. 9

  Turvapaikkapäätöstä odottava Sharif Qaderi potkaistiin ulos ryhmäkodista kun hän täytti 18 vuotta – Sitten itähelsinkiläinen lapsiperhe otti hänet luokseen asumaan

 10. 10

  Parisuhde tuhon partaalla – asiantuntija ja HS:n lukijat kertovat, millaiset syyt ajavat parit harkitsemaan eroa ja mikä lopulta sai pysymään yhdessä

  Tilaajille
 11. Näytä lisää