Perässähiihtäjä

Kestääkö Urhous EU:ssa?

Keskiviikko 20.5. ja 9. postaus

Eilen illansuussa käväisin Suomen Keskustan järjestämässä ennakkonäytöksessä elokuvateatteri Kinopalatsissa. Siellä esitettiin keskustan uusi televisiomainos, joka näinä aikoina tulee ruutuun. Se oli hyvin vaikuttava: lauletaan Nälkämaan laulua työpaikoilla, kotona, pellolla, koulussa ja lopuksi synnytyssalissa pikkuruinen vauva käsissä. Kyllä keskusta osaa, jos sille päälle rupeaa. Televisiomainontaan keskusta panee peräti 100 000 euroa, joten Nälkämaan laulu näin esitettynä tulee tutuksi lähes kaikille suomalaisille ennen eurovaaleja.

Televisiomainos on näkyvin osa keskustan Urhoutta-kampanjaa. Urho Kekkonen oli Kainuun suuri poika, ja Nälkämaan laulu on Kainuun maakuntalaulu.  Jos ei muista tai ole tullut Urhous -kampanjaa seuranneeksi, kaiken voi katsastaa keskustan vaalisivuilta. Siellä voi kuunnella myös laulun.

Kun keskusta aloitti huhtikuun lopulla kampanjansa, se herätti kuumia tunteita. Kovinta kieltä käytti professori Juhani Suomi, presidentti Urho Kekkosen elämäkerran kirjoittaja.

STT:n toimittajan Risto Jussilan haastattelussa sanottiin muun muassa näin:

”Kaikkein olennaisinta Juhani Suomen mielestä oli kuitenkin se, että Kekkonen torjui johdonmukaisesti ja jyrkästi kaikki spekulaatiotkin poliittisesta integraatiosta. Kekkonen korosti moneen kertaan, että Suomen itsenäisyys ja itsenäinen päätäntävalta eivät ole rahalla ostettavissa.

- Juuri siksi Kekkosen valitseminen vaalisymboliksi on irvokasta. Osoittaahan se ainakin, ettei Kepun johto juuri tunne maalaisliiton suurta poikaa eikä hänen ajatteluaan, arvosteli Suomi.”

Täytyy myöntää, että minuakin sävähdytti aluksi Urhous-kampanja, sillä Perässähiihtäjä-blogin nimi keksittiin syksyllä 2005 itseltään Kekkoselta. Perässähiihtäjät olivat niitä, jotka seurasivat pitkillä hiihtoretkillä presidentin kantapäillä.

&nbps;

Piirroksen Urho Kekkosesta ja perässähiihtäjistä on tehnyt Krista Tujula, joka opiskelee Helsingin Yliopiston Viikin Normaalikoulun 8 C-luokalla. Kiitos Krista!

Nyt Urhous-kampanjaan on jo tottunut. Piti siitä tai ei, kampanja ei jätä ketään kylmäksi. Se on tuonut kaivattua lisäväriä kuivakkaan vaalitaisteluun, jos sellaista sanaa voi vielä edes käyttää.

Puheenaiheeksi pääseminen on keskustalle aina ollut tärkeä asia. Puolueesta ei saa tulla seinäruusua. Se on tärkeä osa keskustalaista strategiaa, jota takavuosina loi Seppo Kääriäinen. Hänestä muuten ilmestyy ensi syksynä elämäkerta, jonka on tehnyt toimittaja Hannu Lehtilä. Otavan uuden luettelon mukaan muitakin kiinnostavia elämäkertoja on tulossa. Seppo Lindblom kirjoittaa ystävästään Mauno Koivistosta, Ulpu Iivari kirjoittaa Ulf Sundqvistista ja Meri Vennamo isästään Veikko Vennamosta sekä Alexander Stubb miehisen kunnon nostamisesta.

Eipä mennä kuitenkaan vielä ensi syksyyn, vaan pysytään tässä keväässä ja eurovaaleissa. Tänään keskiviikkona julisteet tulivat täällä Helsingissä katujen varsille, ja huomenna helatorstaina ehdokkaat todennäköisesti kampanjoivat ahkerasti. Hienoa. Kiitos hyvät ehdokkaat, Te Kunniakansalaiset!

Ennakkoäänestyksen alkuun 27. toukokuuta on enää viikko aikaa. Tässä tulee kiire.

Otetaan keskiviikon ja helatorstain aikana pohdittavaksi Suomen suurin puolue Suomen Keskusta ja sen Urhous-kampanja.

Päivän Hyvä Kysymys on: Kestääkö Urhous EU:ssa?

Päivän siteeraus:

Haluan olla täysillä tekemässä yhteistyötä Baltian maiden, Ruotsin, Tanskan, Saksan ja Puolan meppien kanssa, jotta Itämeren kunnia saadaan palautettua. Painopistettä on saatava Välimereltä pohjoiseen – Itämeren alueeseen. Niin ympäristön osalta, kuin liikennöinnin, talouden ja kulttuuriin alalla.

Itämeren alueen EU-maat ovat kaikki melko uusia unionin jäseniä. Siksi kaikki toimintamallit eivät kenties aivan tuttuja, kuten ovat vanhoille, suurille jäsenille Välimeren ympäristössä. Eikä kenties ole aivan vielä hiffattu sitä, miten tärkeä unionin sub-region, seutu, Itämeren alue voi olla – ja miten paljon yhteistyötä tekemällä mm. parlamentissa ja jäsenmaiden välillä sitä voidaan edistää. Siinä on aika kääntää uusi lehti.

Eurovaaliehdokas Nina Suomalainen (kok) blogissaan.

86 vastausta artikkeliin "Kestääkö Urhous EU:ssa?"

Mikael Aihela 20.05.2009 16:45

Kuten täälläkin moneen otteeseen todettua, Keskusta on eurooppapolitiikan outo lintu. Vaikka puolue menestyisikin, eivät sen tavoitteet omassa parlamenttiryhmässä juuri etenee. On suorastaan huvittavaa katsoa miten Keskusta tekee kaikkensa ettei sen eurooppalainen taustaryhmä näkyisi eurovaaleissa konservatiiviselle peruskannattajakunnalle. Liberaaliryhmän kannat maataloustukien vähentämisestä ja tasa-arvoisista oikeuksista vähemmistöille kun eivät maalaisliittolaisille taida oikein sopia.

Urhous-kampanjalla Keskusta saattaa todennäköisesti tukkia hieman vuotoa perussuomalaisten suunnassa, mutta ottaa samalla valtaisia loikkia taaksepäin nuorissa kaupunkilaisissa. Tällä on imagollista merkitystä, ja pitkällä tähtäimellä käy niin, ettei uusia aktiivisia ja ajattelevia ihmisiä saada mukaan. Ei sinällään, eivät he Keskustaa ole ennenkään juuri äänestäneet saatika siihen liittyneet. Selkeälle konservatiivipuolueelle saattaa olla tilausta, mutta ei siitä enää kansakuntaa johtavaksi voimaksi ole.

Veikkaus: Urhous ei kanna EU:ssa ja Vanhanen siirretään historian roskatunkiolle sinipunan tieltä seuraavissa eduskuntavaaleissa.

Anna Mikkola 20.05.2009 17:59

Minulla on jotenkin kaksijakoinen suhtautuminen tähän Keskustan kampanjaan. Toisaalta ymmärrän, että pitäisi olla joko tuohtunut tai ilahtunut, mutta ihan käytännössä en oikein koe mitään erityisiä tunteita aiheesta.

Se voinee johtua siitä, että olen kolmikymppinen. Olen siis kyllä lukenut historiani ja poliittisen historiani, joten en ole aivan ulalla kun joku alkaa käyttää Kekkosen aikaista poliittista kieltä. Mutta mitään emotionaalista kiinnekohtaa en itsestäni löydä, kun näihin Urho-juttuihin törmään.

Voisin kiteyttää asian seuraavaan elävässä elämässä tapahtuneeseen: kerran vähän nuorempana luin vanhemman poliittisen figuurin yhteistyökumppaneilleen lähettämää kirjettä, joka alkoi:

HV,

ja niin edelleen.

Ensimmäinen reaktioni oli äimistys, sitten kauhun sekainen suuttumus. Tuijotin kirjainyhdistelmää kahvikupin äärellä hermostuneesti. Viimein jostain alitajunnasta syöksyi tietoisuuteen mielikuva Kekkosesta, Kekkosen kautta koskevista kirjoista jotka olin lukenut, Kekkosen kirjeistä. Hyvä veli. Asia valkeni minulle lähinnä kulttuurisena kuriositeettina. Ilmaisusta voisi moderni koulutettu nainen kyllä ihan oikeinkin perustein pahastua.

Verkossa kasvanut, toista vuosikymmentä irkkaava, bloggaava, mesettävä, facebookkaava ja verkon kirjainyhdistelmien ja lyhenteiden maailmassa tietoisuuttaan kehittänyt nuori ihminen tekee nimittäin tuosta kirjainyhdistelmästä ensimmäisenä aivan toisen assosiaation.

Urhokaan ei siis kaltaisissani kilauttele mitään erityisiä poliittisia kelloja, onpahan nyt vaan hassu sana. Eikös sen niminen jäänmurtajakin ole.

Teemu Lehtinen 20.05.2009 18:02

Aivan ensimmäisistä EU-jäsenyytemme päivistä lähtien olen ihmetellyt, mitä yhteistä suomalaisella agraaripuolueella ja maltilliseen oikeistoon, keskustaan tai vasemmistoon kuuluvilla eurooppalaisilla arvoliberaaleilla puolueilla. Huomattokoon kuitenkin, että EP:n ALDE on hassu ryhmä siinä mielessä, että liberaalius on sen jäsenien silmissä välillä arvo-, välillä talous- ja joskus myös sosiaaliperusteista. D66 ei ole Venstre ei ole LibDem ei ole Boninon ryhmä jne.

En ole vieläkään keksinyt vastausta kysymykseeni. Urhous ei sellaiseksi kelpaa. Eikä urhous kovin pitkälle parlamentissa kanna, ellei sillä sitten tarkoiteta kekkosmaista perusrealistista kykyä kääntyillä kuin tuuliviiri sen mukaan, mikä kulloinkin on oman edun mukaista.

Jan Rossi 20.05.2009 18:08

Kestääkö Urhous EU:ssa? No eihän se kestä. Kepulla ei kestä mikään. Suomen keskusta ja sen liittolainen kokoomus ovat häpeäpilkkuja Suomen politiikassa. Tämän hallituksen ministerien hallinnonaloilla on tapahtunut lukuisia asioita, joista ei ole kannettu vastuuta.

Nyt Risikon vastuualueella paljastuu mahdollinen sarjamurhaaja. Holmlundin alaisuudessa joukkomurhaajat ovat olleet irti. Nyt hoitoalan ylin valvontaviranomainen kertoo, että ei voi valvoa. Voi hyvänen aika mitä jeesustelua. Risikko ei kanna vastuuta.

Ja sitten Stubb. Venäjä jättää nootin kun Suomen valtio sotkettiin mukaan lapsen kaappausasiaan. Kysynkin, että aikooko UM nyt jatkossakin hoitaa kaappausasiat tällä tavalla? Rivissä on useita tapauksia. Kantaako Stubb vastuuta? EI KANNA!

Kukaan ei halua ottaa poliittista vastuuta tämän hallituksen toimista. Vaalirahaskandaali. Kantoiko kukaan vastuun? EI. TEHY-kriisi? Löytyikö vastuullista? EI. Entä Kanervakohu? EI vastuullista. Vastuullinen pakotettiin kantamaan vastuu.

Eläkekohu? EI vastuullisia. Joukkomurhat? Ei vastuullista. Olkiluodon ydinvoimalan turvalllisuusasiat? EI vastuullista.

Ja luottoako pitäisi antaa tälle hallitukselle? Minä hallitus pitää äänestäjiä? Kysyn vaan.

Jan Rossi

Heikki Rönkkö 20.05.2009 18:47

Vastaus riippuu näkökulmasta:

Jos EU ymmärretään, kuten mm. Havel on kirjoittanut, historian merkittävimpänä rauhanliikkeenä joka syntyi ihmisen yläpuolelta ajattelevien ideologioiden törmäyksen jäljiltä täysin uudenlaisena tapana organisoitua alhaaltapäin, tunnustaen jokaisen yksilön ainutlaatuisen ihmisarvon luomalla turvallisuutta ruohonjuuritasolta ylöspäin, niin silloin kulttuurin paikallisuuteen perustava "urhous" kestää.

Mitä kevyemmät ideologiset rakenteet ihmisillä on yläpuolellaan, sitä tyytyväisempiä he ovat elämäänsä. Katkeraa kyllä Havelin kannalta: Tsekkoslovakia hajosi!

Jos taas katsotaan, kaikkea vierasta ja ulkomaalaista ihannoiden -kuten perinteisesti meillä tehdään- , niin silloin EU näyttäytyy oppineiden "hienona" projektina, vähän niin kuin Mikael ja Teemu edellä esittävät.

Valitan koukeroista ilmaisuani, vaikka olen paljon ajatellut näitä vaikeasti ilmaistavia helppoja asioita. Mutta Suomikin joutui EU:hun kuin koira veräjästä.

Kts. myös kommenttini tässä blogissa 15.5.

Jarkko Rahkonen 20.05.2009 19:34

Urhous on todella outo ilmiö tämän päivän Eu-maailmassa.

Vaikea on ymmärtää keskustalaisia, jotka moisen teeman nyt ovat valinneet. Olen luullut ymmärtäväni Suomen keskustan toimintaa ja sen johtohenkilöiden ajattelua, mutta nyt olen täysin ymmällä. Olen ymmällä siksi, että minusta urhous-teema ei tuo lisäkannatusta ja passivoi alle nelikymmppiset keskustaperheiden kasvatit.

Keskustan vaalitulos on nyt helppo ennustaa: kaksi meppiä.

Vaalituloksen jälkipelistä tulee hirmuinen ja vaarassa on citykepulaisten siirtyminen kokoomuksen kannattajiksi ja maaseudun keskustalaisten jättävän äänestämisen. Suomen keskustasta tulee 2011 edeuskuntavaaleissa keskisuuri 15%:n puolue.

Tältä minusta nyt näyttää enkä ole vahingoniloinen lainkaan.

Jouni Pulli 20.05.2009 19:53

Olen tuota Urhous-kampanjaa käännellyt mielessäni moneen suuntaan ja pähkäillyt sen tarkoitusta eri vinkkeleistä. Lopputulemani on kuitenkin kovin yksinkertainen, niin kuin

Unski yllä kiteyttää: "Puheenaiheeksi pääseminen on keskustalle aina ollut tärkeä asia." Juuri tästä on mielestäni kysymys. Toisaalta voidaan ajatella, haluaako keskusta päästä puheenaiheeksi, jotta se selviäisi vaaleista ns. torjuntavoitolla eli menettämällä vain yhden paikan, vai haluaako keskusta viestiä aitoa uudistunutta otetta puolueen ja sen meppien EU-politiikan tekoon. Jälkimmäisen osalta "urhous" ei oikein vakuuta. Mutta ehkäpä se luo sopivan mielikuvan keskustan EU:hun varauksellisesti suhtautuvien kannattajien piirissä. Kaiken kaikkiaan urhous on puolitiehen jäävä kampanjakeijukainen, jota on vaikea samaistaa puolueen puheenjohtajaan.

Tuulikki Jalava 20.05.2009 20:27

Ei urhous ole kestänyt edes Suomessa. Kyllä nyt on mattius valloillaan. Tuo Rossin kuvaama vastuunpakoilu on yksi sen ilmenemismuoto. Näille nykyhallituksen politiikoille sekä saappaat että sukset ovat ihan liian isot. Latukin pitäisi olla valaistu ja latukoneella tampattu.

Tosi perverssi yhdistelmä katsoa ja kuunnella Nälkämaan laulu -videota ja ajatella samalla näitä asemaa ja valtaa heruttelevia wannabe urkkeja.

Itse näkisin mielelläni EU:ssa edustajia, jotka oikeasti osaavat toimia ryhmässä, vaikuttaa ja tehdä muutakin kuin puhua omille kannattajilleen mukavia. Olen vähän katsellut tuota Palkansaaja Paanasta (174) sillä silmällä. Josko äänestäisin häntä.

Olen amatööri näissä polittiikka-asioissa, mutta maalaisen järjelläni suomalainen agraaripuolue tulee jakaantumaan kahtia, ellei sitten jo ole. Suurella pensselillä: suurtilalliset ja isoja eu-tukia nauttivat yrittäjäpuolueessa ja nälkämaan laulun immeiset palkansaajien puolueessa. Ei samassa veneessä voi olla eri suuntiin soutavia. Tai voi tietenkin olla, mutta sitten junnataan paikoillaan rantavedessä.

Mika Rossi 20.05.2009 20:27

Viisastelunne osoittaa, että kampanja toimii. Lyhyessä ajassa kannattajiemme äänestysvarmuus on noussut kaikista puolueista tutkitusti korkeimmaksi. Näissä vaaleissa pärjäävät ne, jotka saavat omat kannattajansa liikkeelle. Tässä keskustelussa edellä olevien puheenvuorojen kaltaiset näkökulmat saavat porukkamme hereille ja liikkeelle.

Meille on povattu auringonlaskua 1950-luvulta lähtien. Kuitenkin olemme tälläkin hetkellä jo toista vaalikautta peräkkäin pääministeripuolue. Meinataan muuten olla täällä edelleen.

Hupaisin kommentti oli eräällä vihreällä imagotutkijalla, joka moitti meitä siitä, että olemme omineet Kekkosen itsellemme. No, saa Vihreätkin Kekkosta käyttää, jos suku antaa luvan. Lukuisien nuorten t-paidoissa Kekkosen naama tulee kaupungilla vastaan joka päivä.

Kekkonen oli suurmies, joka jakoi mielipiteitä elinaikanaan ja yhä edelleen, jonka tämäkin keskustelu osoittaa. Vaalipäivänä sitten nähdään. Urhous kantaa Euroopassa.

Hei, mitkäs olivatkaan muuten muiden puolueiden kampanjoiden mieleenjäävimmät asiat:

Esko Hussi 21.05.2009 0:01

Mitä oikein tarkoitetaan vaalissa urhoudella. Miten kekkoslaisuus voisi olla tätä päivää eurooppalaisille. Entä meidän EU-Euroopan takamaan edustajille.

Terminä se kuulostaa hyvin suomalaiselta. Ehkä on parasta olla miettimätä urhoutta kovin paljoa. UKK oli oman aikansa suomalainen sankari ja isänmaanystävä. Tosin kaikki eivät ole siitä vieläkään samaa mieltä.

UKK:n menettelytavoissa riittää kritisoitavaa. NL nöyryytti häntä kuten meitä kaikkia, mutta häntä ei eliminoitu kuten kävi Imre Nagylle. Eikä NL tankkeja nähty Helsingin kaduilla.

Aika vahva näyttö jostain. Jonka kääntöpuoli tai seuraus oli ilmeinen henkilökultti.

Pitäisikö sittenkin katsoa eteenpäin. Mennyttä emme voi muuttaa, mutta tulevaisuus Euroopassa on suomalaisille haaste.

Riitta Skoglund 21.05.2009 1:14

Hyvät Unto ja kommentoijat

Keskustan menestys on aina perustunut siihen, että se on saanut oman väkensä vaalipäivänä liikkeelle.

Vilkaisin Urhous-kampanjan otsikot nopeasti, ja mieleen tuli ensimmäisenä, että tämä kampanja on suunnattu jo seuraavia eduskuntavaaleja silmälläpitäen mm persuja ja muita puolueita harkitsevalle maaseudun väelle, esimerkkinä ilmaukset \\\"kasinokapitalisti; köyhät; risupaketti; Nobelin rauhanpalkinto; lehmät; Utsjoelta Hankoon\\\". Komeasta Nälkämaan laulusta puhumattakaan!

Unton kysymys on hyvä, koska se ilmentää EU:n asemaa Suomen ulkopuolella ja osin yläpuolella olevana rakenteena, johon osaltamme jäseninä nivoudumme. Rakenne on suhteellisen tuore, siksi kovimpiin haasteisiin ei ole kyetty vastaamaan, Lissabonin sopimus seisoo jne. Seuraava sukupolvi hahmottaa varmasti rakenteen ja haasteet selkeämmin; eli ei: miten meppimme edistävät Suomen asiaa EU:ssa vaan: miten meppimme rakentavat Euroopan unionia toimijana Euroopassa ja maailmassa.

Urhous ei mielestäni kestä EU:ssa eikä ole tarkoitettukaan siellä kestämään; sen tarkoitus on saada oma väki liikkeelle äänestämään tuttuja kotimaan poliitikkoja ja näin pelastamaan keskustan huvennutta kannatusta. Äänestysaktiivisuuden ollessa sitä mitä on se saattaa siinä onnistua. Kokonaan toinen asia on, että pääministeripuolue kaivaa yli-ikäisen, ylipalvelleen presidentin haudasta - kun ikiomaa annettavaa ei ole tekstiviestinkään vertaa? Vaalimielenkiinto alkaa herätä!

Jussi Lähde 21.05.2009 2:35

Urhous kompastelee kentällä

Urhouden happotesti on keskustalaiselle esitetty kysymys "kerropas ystäväni, mitä moinen urhous oikein on?". Vastaukset ovat kuisaannuttavia. Tuntuupa, että nyt on keksitty hokema, jolle ei ole osattu luoda omien suuntaan sisältöä ja tarinaa.

On kuin koettaisi urhoutta hiuksista vetää.

Matti Niiranen 21.05.2009 7:14

Ai, että kestääkö Urhous? Kysymys on väärin formuloitu. Sen pitäisi kuulua: avautuuko Urhous? Ei taida avautua, vaan kampanja jää keskustan sisäpiirin vitsiksi. Toivottavasti kuitenkin saamme nähdä ennen ennakkoäänestyksen päättymistä yllättävän käänteen, joka paljastaa sen, mitä Urho -kampanja tarkoittaa.

Pidän teemaa henkilökohtaisesti aivan pöyristyttävän huonona, suorastaan sankarillisena itsemurhana. Eväät täytyy olla todella lopussa, kun henkistä pääomaa ja kampanjan keulakuvaa maanitellaan esiin kumpujen yöstä ja Hietaniemen hautausmaan Brezhneviläisimmästä nurkasta.

En näe Kekkos-teemaan mitään muuta syytä kuin sen, että keskustan pelko Perussuomalaisia kohtaan täytyy olla todella kova. Kekkos-teema vedonneen entisen Maalaisliiton uskollisimpiin vanhoihin isäntiin, joiden Vanhaseen pettyneitä äänestäjiä uusilla Urhoilla nyt varmaankin halutaan mielistellä.

Keskusta menettää tämän vanhakantaisen kampanjansa johdosta todennäköisesti asemiaan kaupungeissa.

Ennustan, että Keskusta ottaa esimerkiksi Helsingissä oikein kunnolla takkiinsa. Kaikki vanhat keskustaan kohdistuneet antipatiat nousevat nyt takaisin mieliin, juuri kun puolueella oli toivoa pääsystä modernien yleispuolueiden joukkoon.

Urho -kampanja suorastaa tyrkyttää vaalivoittoa kokoomukselle, perussuomalaisille ja demareille.

Matti Mönttinen 21.05.2009 7:41

"Into, tieto ja taito". "Ihmisten Eurooppa".

Ylläolevat ovat Kokoomuksen ja Sdp:n kampanjasloganeita. Voiko enempää pumpuliin pissiä? Keskustan kampanja on ainut vaalikampanja, josta todella puhutaan näissä vaaleissa. Esimerkiksi Matti Niirasen happamat kommentit yllä ilmeisesti lähinnä ilmentävät kokoomuslaisten pettymystä oman puolueensa mitäänsanomattomaan vaalikampanjaan. Kukkia ja mehiläisiä Kokoomuksen kampanjassa kyllä riittää, mutta missä on pihvi? Ei ole näkynyt.

Keskustan vaalikampanja ei ole Kekkos-kampanja. Keskusta vie urhoutta Eurooppaan. Urhoutta on puolustaa suomalaisten etuja viimeiseen asti. Keskustan vaaliteema pureutuu näiden vaalien olennaisimpaan kysymykseen: keiden asialla europarlamenttiin valittavat suomalaismepit ovat? Keskustan mielestä meppien pitää olla Suomen ja suomalaisten puolella, Kokoomuksen ja Sdp:n mielestä suomalaismeppien pitää rakentaa eurooppalaista sosialismia ja konservatismia. Tässä on näiden vaalien suurin jakolinja.

Kaikkinensa olen tyytyväinen siihen, että tässäkin blogissa keskustan kampanja kirvoittaa näin paljon kommentteja. Hyvä. Tiettävästi Kokoomus ja Sdp myös osallistuvat näihin vaaleihin?

Heikki Kauppi 21.05.2009 8:38

Mielestäni Jussi Lähde osuu asian ytimeen: mitä se urhous ylipäätään on? Minusta europarlamenttiin pitää saada lisää heikkiyttä tai ehkä sittenkin kauppiutta! Argh!

Harri Smått 21.05.2009 9:05

Olisin laittanut tähän ascii-kekkosen vastaukseksi, mutta fontti olisi sotkenut sen mitä todennäköisimmin. Vastaan siis kirjallisesti;

Mitä ihmettä Vanhasen video tekee Urhoutta -sivuston näkyvimmällä paikalla?!!

Kristian Sundqvist 21.05.2009 11:16

Urhous-kampanja toki toimii siten, että se jää mieleen ja puhuttaa. Samaa ei, kuten todettua, voi sanoa esimerkiksi kokoomuksen ja demareiden kampanjoista.

Kampanja sisältää kuitenkin valtavia riskejä. Niistä vähäisin ei ole, että oli se urhous mitä tahansa, niin Matti Vanhaselta sitä ei ainakaan taida löytyä. Vanhanen ei tietenkään ole näissä vaaleissa ehdolla, mutta kyllä puolue tietenkin puheenjohtajaansa aina henkilöityy. Kontrasti myyttisen, karismaattisen alfauros-despootin (Kekkonen) ja "saanko pyytää maailmalta anteeksi" -johtajan (Vanhanen) välillä ei voisi mielikuvatasolla olla suurempi.

Ja mielikuvillahan mainonnassa pelataan. Siunatuksi lopuksi: Voisiko joku vakavissaan kuvitella, että maamme pääministeri (sen paremmin kuin presidenttikään) tohtisi pitkällä tikullakaan koskea Venäjän ja Suomen välille venäläisten toimesta viriteltävään, Anton-poikaa koskevaan kriisinpoikaseen? Urhouden viitan kantaminen jää tälläkin kertaa ulkoministeri Stubbin harteille.

Jos nykypoliitikoista modernia Kekkos-hahmoa etsitään, niin sehän olisi juuri Stubb: energinen, urheilullinen, asiantunteva, rohkeasti linjaava, mielipiteitä jakava, aatteellinen - kuin 1930-luvun Kekkonen!

Matti Vanhanen 21.05.2009 11:44

Kampanjan tarkoitus on herättää. Siinä on onnistuttu. Kampanjan perussanomahan on, että valittavien meppien pitää ajaa äänestäjiensä, suomalaisten asiaa. Tämä viesti on jo mennyt läpi, niinkuin eräs gallup osoitti: sitä pidetään tärkeimpänä ehdokasta valittaessa. Kuorma-autoyrittäjien työaikaa käsitellyt keskustelu ja istuvien meppien äänestyskäyttäytyminen avasi tätä myös hyvin.

Urhous istuu erittäin hyvin myös tähän talouskriisin vaiheeseen, jossa ympäri maailmaa jokainen talousfoorum miettii, mitä sosialismin ja seinään ajaneen finanssikapitalismin jälkeen tähän väliin pitää löytää: mikä on markkinoiden ja valtioiden keskinäinen suhde. Kekkonen oli tässä suhteessa liikaakin "puitetalouden" -ajan edustaja, mutta hänen "Onko maallamme malttia vaurastua" -ohjelman kysymyksenasettelu kannattaa modifioida tähän aikaan. Kekkosen 50-luvun ohjelma oli käytännön talouspolitiikkaamme ohjaava ajattelutapa aina 80-luvulle asti. Nyt tarvitaan uudenlaista valtion vastuuta edellytysten synnyttämiseksi mm. green and clean -tech teollisuuden synnyttämiseksi. Tässä kapitalismin puhdas usko markkinoiden kykyyn valita oikein ei riitä. Talouden "kolmannelle" tai "keskitielle" on aitoa kysyntää. Ja sitä Suomessa edustaa Keskusta. Uskon, että tälle tontille riittää pyrkijöitä lähivuosien aikana. Kapitalismin kriisin takia politiikka ideologisoituu ja Keskustaan on meillä ja maailmalla pyrkyä.

Anna Mikkola 21.05.2009 12:00

Matti Vanhanen:

Kuorma-autoyrittäjien työaika on samanarvoinen muiden työntekijöiden työajan kanssa. He myös tarvitsevat inhimilliset pelisäännöt, eikä heille voi lakiin kirjoittaa huomattavasti pidempää työaikaa kuin kaikille muille. Suuri osa liikenneonnettomuuksista tällä sektorilla tapahtuu väsymyksen takia.

Mitä tulee varsinaiseen työaikadirektiiviin, josta avauduit alkutalvesta, minun täytyy ihmetellä. Parlamentin oma kanta oli selvillä jo hyvän aikaa ennen täysistuntoäänestystä työllisyys- ja sosiaaliasioiden valiokunnan käsittelyn myötä. Ainoa yhteydenotto Suomen hallitukselta tässä asiassa oli työministeri Cronbergin kirje ennen täykkäriä, jossa pyydettiin äänestämään toisin. Seuraava yhteydenotto olikin liikenneministeri Vehviläisen kirje, jonka sisältö oli direktiivin nimi poislukien sama.

Suomen pysyvän edustuston tilaisuudessa ei jälkeenpäinkään saatu selvyyttä siihen, mikä oikein oli tämä Suomen hallituksen juttu - ja miksei parlamentin työntekijöitä suojelevampi mutta silti jotain joustoa jättävä kanta sopinut? Satu Hassi esitti suoraan kysymyksen, että mikä siinä oli vikana, mutta siihen ei tullut vastausta.

Edelleen ei ole europarlamentaarikkojen toimenkuva puolustaa Suomen hallituksen kantoja.

Harri Smått 21.05.2009 12:02

Näemma Vanhasen näkemys urhoudesta on poistettu Urhous.fi -sivustolta. Suurimmat Pahoitteluni aiemmasta tunteenpurkauksestani.

Kristian Sundqvist edelläni kirjoittaa osuvasti Urhous -kampajan mahdollisuuksista. Itse mietin kävelyllä käydessäni seuraavaanlaista yksityiskohtaa Urhous -sivustolle;

Suurin osa meistä Internetin käyttäjistä karsastanee sivuston 'päälle' ilmestyviä mainoksia. Näitä on muistaakseni ollut täällä Helsingin Sanomienkin sivustolla. Yleensä ne aukeavat välittömästi sivustolle tultaessa, ja niistä pääsee eroon 'sulje' -nappia painamalla.

Ideaa hieman jatkamalla Urhoutta voisi mainostaa esimerkiksi tekemällä vastaavan 'popup' -mainoksen. Tällä kertaa tosin satunnaisella viiveellä, niin että se hyppää yhtäkkiä ruutuun kesken uutisten lukemista, ja ruutuun hyppäisi Keskustan kuluneiden sloganeiden asemesta itse Kekkonen. Mielellään äänen kera 'no niin', tai vastaava lyhyt lausahdus jos sopiva löytyy arkistoituna.

Tai miksei hieman makaaberi slogan, 'Päättäkää nyt äkkiä kuka Suomea edustaa ulkomailla - tai Kekkonen nousee haudastaan', toimisi myös.

Tage Lindberg 21.05.2009 12:15

1970 - luvun alussa syntyneenä minulle tulee ensimmäisenä nimestä "Kekkonen" mieleen vanhus, jota talutettiin puutarhassa.

Keskustan politrukit kuvittelevat että urhous on nyt herättänyt jotakin. On peräti nähty kadulla yksi kekkosaiheinen t-paita. Mannerlaatat siirtyvät, nyt on isketty hermoon.

Jep jep. Näin käy kun vietetään liikaa aikaa samanmielisten keskuudessa. Muistuu mieleen kokoomusnuori, joka 2006 presidentinvaalien jälkeen ihmetteli paikallislehdessä miten Halonen saattoi voittaa - hän kun ei tuntenut ketään joka olisi Halosta äänestänyt.

Keskusta on näiden vaalien pomminvarma häviäjä. Puolueen neljäs paikka on ensimmäinen joka katoaa, tosin häviäjiä tulee olemaan muitakin. Kahden paikan menettäminen olisi puolueelle katastrofi, joka nopeuttaisi puheenjohtaja Vanhasen alamäkeä.

Näin ollen Keskusta on lähtenyt raflaavaan kampanjontiin ja Matti Vanhanen on ryhtynyt lausuntoautomaatiksi. Profiilia pitää nostaa, keinolla millä hyvänsä.

Keskustan tv-mainos on hyvä, Nälkämaan laulu toimii vallan mainiosti. Onko sillä sitten mitään merkitystä vaalien lopputulokseen jää nähtäväksi.

Tuleekin muistaa, että urhoilu on kampanjointia, ei enempää eikä vähempää. Urhoilun kestävyytä ei siis mitata EU:ssa, vaan siinä miten se onnistuu saamaan Keskustan äänestäjiä uurnille täällä Suomessa. Maksimionnistuminen olisi tappion rajoittaminen yhteen paikkaan.

Jussi Lähde 21.05.2009 12:44

Parahin Unski

Nyt on pakko todeta, etä keskustan televisiomainos on aivan erinomaisen hieno - osin myös siksi että se poikkeaa tyystin muusta kampanjasta.

Keskusta on palannut televisioon. Puoluesihteeri Jarmo Korhosen tyystin kummalliset hokemat siitä, että televisiomainonta pitäisi kieltää sekä meriselitykset kampanjan epäonnistumisesta siksi, että ei oltu televiissiossa ovat nyt ohi. Käytettävissä olevien selitysten määrä vähenee.

Keskusta yllättää "Nälkämaan lauluun" pohjaavalla televisiomainoksellaan positiivisesti. Hyvä niin, sillä puolueen "urhouskampanja" kolisee tyhjyyttään. Yksikään tapaamani keskeinen keskustalainen ei ole vaivaantumatta osannut selittää mistä urhoudessa on kyse, enkä ole vieläkään saanut järjellistä vastausta kysymykseeni. Vaalien virallinen ulkomainos sisältää enemmän tekstiä kuin viikonloppuosakkeen myyntisopimus on televisiomainos kuin eri kampanjasta - onneksi.

Sonera teki joulukampanjana viime ja toissa vuonna kauniin tarinamainoksen Dave Lindholmin "Pieni ja hento ote" -kappaleen kuvitukseksi. Keskusta on nyt samoilla jäljillä. Poissa ovat Matti Vanhasen presidentinmainoskampanjassa kirmaavat Valion jogurtin mieleen tuovat hevoset sekä viilin lännen vieläkin nolottavat cowboyt. Tämä ei ole lehtimainos televisiossa, tämä ei ole maksullinen oman vaalitelevisio-ohjelman pateettinen viritys, tämä on mainos, joka ymmärtää televisiomainonnan ytimen.

Keskustan televisiomainoksen näet osoitteessa www.keskusta.fi.

Nälkämaan laulu on hieno, parhaiden tekijöiden Ilmari Kiannon ja Oskari Merikannon maisemamaalaus suomalaisesta mielenlaadusta. Mainonnan sijoittelulla yritetään selkeästi muistuttaa "omalle väelle" ja vanhemmalle äänestäjäkunnalle mistä keskustalaisuudessa joskus oli kysymys. Tunteen kautta asiaa tuotaessa harva jää argumentoimaan peräeroa menneen ja nykyisyyden välillä.

Keskustan televisiomainos ei yritä sanoa mitään, se sopii hyvin puolueelle, jolla juuri nyt ei ole kovinkaan paljon sanottavaa. Onnittelut mainoksen tekijöille, hyvää työtä!

Pentti Kangasluoma 21.05.2009 13:34

Ensin tuli mieleen Kainuun mies, sotamies Määttä joka mitalin saatuaan kyseli: Mitä on se urheus jota pitää kahdella kielellä painaa \\\"?

Ai niin , urhous, mitä se ranskaksi ? Keskustan rooli on ollut ristiriitainen, vieläkään jäsenyyttä ei ei hyväksytä. En usko että urhous kataa enempää kuin nostaa kampanjaa.

Mika Häkkinen 21.05.2009 14:05

No nyt sitä saa olla sitten ainakin jonkun Matti Vanhasen kanssa eri mieltä oikein näin julkisesti.

Jos Matti tarkoittaa, että urhoutta on se, että Keskustan mepit äänestävät hallituksen kannan mukaan ja siten ovat "suomalaisten äänestäjien asialla", niin metsään menee ja pahemman kerran. Kuten täällä on useaan otteeseen todettu, kepumepit toimivat liberaaliryhmässä ja poliittinen toiminta värittyy puolueryhmän mukaan ihan kuten Suomenkin Eduskunnassa. Matille siis tiedoksi, että "Suomen edun ritarit" kepumepit toimivat ryhmässä, joka ei edusta Kepun linjaa. Ai niin, ja mitä tapahtuu kun sinipunaa pukkaa 2011? Äänestävätkö kepulaiset mepit silloinkin hallituksen linjan mukaisesti?

Minusta Urho-kampanjan luonne osoittaa, millaisessa umpisolmussa Kepu on. Katsoin Urho-mainoksen useampaan otteeseen ja täytyy sanoa, ettei se huono ole. Siinä on tunnetta ja se viestii minusta selkeästi syvää suomalaisuutta. Juttu on vain niin, että puolue tuntuu olevan pikemminkin isänmaalliskonservatiivinen kuin liberaali.

Yrittäjäkuljettajien työajanhuononnus puolestaan on sellaista liberalismia, joka tekee karhunpalveluksen sekä yrittäjille että koko kuljetusalalle. Ensiksi palkolliskuljettajille sanotaan, että joko ryhdyt yrittäjäksi tai sitten ei tarvitse töihin tullakaan. Sitten suurten kuljetusfirmojen alihankkijoina toimivat yhden miehen firmat voidaan pakottaa yksipuolisin sopimuksin kohtuuttomiin työaikoihin ilman minkäänlaista turvaa. Riskit on kivasti ulkoistettu "yrittäjille" eikä tarvitse huolehtia työehtosopimuksistakaan. Ja sitten vielä se tärkein: olisi Matinkin ymmärrettävä, ettei se yrittäjä rekkaa nukkumatta voi ajaa, vaikka olisi urhoutta kuinka.

Kyllä näihin työelämäkysymyksiin pitää löytää asiantuntijoita jostain muualta kuin kepusta. Kannattaa mieluummin ottaa tuo Tuulikin mainitsema palkansaaja-Paananen. Ja on löytyy niitä palkansaajan asioita ymmärtäviä järki-kokoomuslaisiakin, vaikka vähemmistönä siellä ovatkin.

Mitä tulee Matin esille ottamaan kapitalismin kriisiin, uudenlaiseen valtion vastuuseen ja markkinoiden kyvyttömyyteen valita oikein, olen samaa mieltä. Ongelman kepulla vain on, ettei se näitä asioita ole ajanut Suomessa taantuman alettua pätkän vertaa. Puhumattakaan Euroopan tasosta. Tuomiojan lanseeraama "kongnitiivinen dissonanssi" eli sanojen ja tekojen epäsuhta on käsin kosketeltava.

Kyllä vastaus kapitalismin kriisiin on pikemminkin ylikansallisia ratkaisuja tarjoava sosialidemokratia. Juju tässä on, että demaripuolue on eurooppalainen eikä vain suomalainen. Sosiaalista ja ihmisen huomioivaa politiikkaa voidaan ajaa aidosti läpi koko Euroopassa samaan aikaan kun Kepu tappelee oman ryhmänsä kanssa maataloustukiaisista. Siinä riittääkin tekemistä, koska oma ryhmä on tukiaisia poistamassa. Kepulla on siis keinot vähissä, vaikka yhtäkkiä kääntäisivätkin politiikkaansa aidosti "keskitielle".

Pääministeripuolue käy selvästi torjuntataistelua, jottei puolue kutistu keskisuureksi ryhmittymäksi kuten joku kirjoittajista ennusti. Tuulikki tiivisti Kepun ongelman osuvasti: "Ei samassa veneessä voi olla eri suuntiin soutavia". Nyt kuitenkin näyttää, että juri näin on käymässä ja lopputuloksena on, ettei oikein mennä mihinkään vaan "junnataan rantavedessä".

Matti Mönttinen 21.05.2009 14:32

Kiitos Jussi Lähdelle hyvistä kommenteista ja tv-mainoksen osalta kehuistakin. Harmi, että urhous ei ole avautunut sinulle. En tunne ketään keskustalaista, jolle viesti ei olisi mennyt perille ja gallupien mukaan viesti on avautunut myös Suomen kansalle: ehdokkaiden tärkein tehtävä on puolustaa suomalaisten etuja. Urhous on suomalaisten etujen puolustamista viimeiseen asti.

Tage Lindbergin kommentit puolestaan edustavat demareille niin tyypillistä ajattelua: kyllä me tiedämme sinun puolestasi. Nyt demarit näyttävät jo päättäneen eurovaalien tuloksenkin, vaikka yhtään ääntä ei ole vielä annettu ja yhtään eurovaaligallupia ei ole tehty. Harmi, ettei vaalitulosta voida päättää Sdp:n tai SAK:n konttoreissa. Vaalitulosta ei voi päättää edes Euroopan sosialistien puheenjohtaja, jonka demarit kiikuttivat Suomeen viikko sitten haukkumaan Vanhasen pahaa porvarihallitusta.

No, Vanhanen vastasi tämän Rasmussenin syytöksiin tänään:

http://www.iltalehti.fi/uutiset/200905219626546_uu.shtml

Ei taida Sdp:n oma kampanja mennä kovin hyvin, kun heidän tarvitsee jo tuoda ulkomailta vetoapua kampanjaansa.

Matias Hilden 21.05.2009 14:39

Jokaisen merkittävän valtiomiehen ja -naisen toiminta herättää poikkeuksetta ainakin jossain vaiheessa ristiriitaisia mielipiteitä. Kekkosen toiminnan taustalla oli kuitenkin kiistatta aina maan etu ja meidän suomalaisten asioiden ajaminen.

Tämä \\\"Urhous\\\" ja suomalaisten etujen puolustaminen on mepin tärkein tehtävä. Ja kyllä sitä Urhoutta tarvitaan. Naurattaa oikeastaan, kuinka esimerkiksi kokoomus niin mielellään profiloi itsensä kaikkien eurooppalaisten etujen ajajiksi, siis nämä Joset ja Liselotet, kuten \\\"Suomen Toivot\\\" nimeävät. Kyllä vaan olisi siellä ruiskukkienkin keskellä syytä muistaa, että italialaisilla, espanjalaisilla ja ranskalaisilla on kyllä puolustajat omasta takaa. Pidetään me huolta myös omista asioistamme, niin muutkin tekevät. Terve kansallinen itsekkyys täytyykin olla taustalla. Kansallisen itsekkyyden takia Euroopan Unionikin on aikoinaan perustettu, ja kotimaan parasta ajatellen Suomikin sinne Ahon hallituksen johdolla vietiin.

Kuljetusyrittäjien direktiivi on kyllä täysi järjettömyys. Oli Suomen hallituksen kanta mikä vaan, niin tällainen järjetön yrittäjien kaitseminen ei pitäisi tulla kyseeseen. Jos kerran auton peseminen lasketaan ajoaikaan yrittäjälle, niin kyllä sitten tulisi pitää huolta, ettei yrittäjä \\\"virallisen\\\" työpäivän jälkeen vain tee mitään rasittavaa. Jos samalla radalla jatketaan, niin kyllä työkseen autoa ajavilta kohta kielletään vapaa-aikana alkoholin nauttiminen, lenkkeily tai kaikki muu, missä jonkin sortin rasitusta ilmenee. Sängyn pohjallako yrittäjän täytyy muu elämänsä viettää?

Mika Rossi 21.05.2009 14:47

Jussi Lähde, Tage ja muut,

Mainos on hieno ja se toimii. Kiitos kommenteista. Urhous on suomalaisuutta yhteistyön Euroopassa. Se on suomalaisten etujen puolustamista. Se, miten semantisoitte Urhous-käsitettä on toki ymmärrettävää. Se on poliittisesti meihin kielteisesti suhtautuvien kansalaisten oikeus.

Vastaavaa semantisointia voi ja kannattaa käsitteistä (nimenomaan tässä yhteydessä eri puolueiden käsitteellistämistä sanoista) toivo, into, reilu yms. Mitäköhän tarkoittavat?

Ja Tage, ei tässä mannerlaatat jyrise, mutta pörinää tuntuu aiheuttavan. Edessä on tiukka kisa ja toivottavasti hyvässä urheiluhengessä. Fakta joka tapauksessa on, että äänestysvarmuudessa SDP on 20 % meitä ja Kokoomusta jäljessä.

Jussi Lähde, yms. Toki kampanjat alkaa jauhaa kunnolla vasta nyt lähipäivinä, mutta mutu-pohjalta ei kannata meitä vielä saunan taakse taluttaa.

Matias Ollila 21.05.2009 15:16

Ei savua ilman tulta. Hyvältä näyttää ja etenkin kuulostaa. Keskustan Urhoutta-kampanja on lyönyt totaalisen komeasti läpi ja kateelliset parkuu vieressä.

Olin kampanjoimassa YLE:n ensimmäisessä vaalilähetyksessä Turussa. Urhoutta-kampanjalla oli siellä mielenkiintoinen psykologinen vaikutus. Ensinnäkin urhoutta-bannerista jaksoivat kokoajan "vastustajat" mussuttaa, ja Tamia lainaten "vesi alkoi kiehua" kyseisten tyyppien päässä. Toisaalta "Urho" sitoi hienosti keskustalaiset yhteen, vaikka keskustalaisten ehdokaiden välillä on tolkuton kisa, jonka väitän vain auttavan vaalikampanjojen tiimellyksessä. Muun muassa urhoutta-kampanjan ansiosta Keskustan kampanjassa on hieno tekemisen meininki ja kieltämättä sitä on kaivattu.

Lopuksi on pakko vielä vähän antaa kampoihin Juhani Suomelle. Aloittelevana politiikan tutkijana on pakko huomauttaa nimenomaan Urho Kekkosen harjoittaman ulkopolitiikan sallinneen Suomelle integroitumisen myös länteen. Kekkonen osasi sovittaa taloudellisiin sopimuksiin lausekkeita, jotka takasivat NL:n liiton vankan aseman kaupankäynnissä, mutta ne myös antoivat askel askeleelta enemmän mahdollisuuksia tehdä yhteistyötä lännen talousliittojen kanssa. Muun muassa siksi Kekkosen ottaminen EU-vaalien keulakuvaksi ei ole ristiriitaista. Kekkonen oli suuri ja mahtava pragmaattinen poliitikko, jonka tyylistä politiikkaa Keskusta toteuttaa edelleen...

mypekka.com - 153 - Pekka Myllymäki

Riitta Skoglund 21.05.2009 15:40

Harri Smått kävi kävelyllä, minä kävin leipomassa raparperipiirakan ja marinoimassa pastaa.

Nälkämään laulusta:

Mainos on hieno, puhutteleva, mutta kenelle ja missä tarkoituksessa? Minua se puhutteli kaihoisana katsauksena Suomeen johon synnyin, jota isäni ja äitini rakensivat; koen sen muisteluksena ja hyvästijättönä, vaikka kunnianosoituksenakin, mutta se ei anna evästä Eurooppaan eikä tulevaisuuteen. Kotoisten rakenteiden murtuminen on kivuliasta ja tuntemattoman tulevaisuuden kohtaaminen pelottavaa; juuret täytyy tuntea, mutta selkä menosuuntaan ei mennä tulevaisuuteen. Jussi Lähde kirjoitti osuvasti mainoksesta.

Matti Vanhanen kirjoitti että politiikka ideologisoituu:

Niinpä, juuri ideologia (aatejärjestelmä, -rakennelma, -maailma; Nykysuomen sivistyssanakirja) tuntuu olevan Keskustalla ja SDP:llä hukassa, tai ainakin viesti on epäselvä. Ehkä arvojen kirkastamisen prosessi on vasta alussa, kesken? Tähän tultiin ja lujaa markkinatalouden ehdoilla.

Miten siellä Viaporissa seisookaan: \\\"...seiso omalla pohjallasi...!

Vihreät lähtivät 30 vuotta sitten arvoista joille jaksettiin naureskella, mutta nyt Vanhanenkin kirjoittaa green and clean tech -teollisuudesta. Vasemmistoliiton ja Kristillisten arvopohja on tunnistettava. Kokoomus on onnistunut kiertämään työntekijäluokan selustaan työ ja toivo -kampanjoillaan. RKP:n arvot ovat hämärtyneet kieliasian (äidinkieli on kyllä tärkeä!) alle, ja sellainen koetaan omahyväiseksi jopa omien joukossa. Perussuomalaisten arvot eivät minulle sivuiltaan avautuneet.

Aleksi Eskelinen 21.05.2009 15:41

Keskustan sivuilta löysin 11 kohtaa, jotka alkavat sanoilla Urhoutta on.... Lisäksi siellä on videopätkä, missä Vanhanen kertoo mitä urhous on.

Jos joku ei ole viestiä vielä tahtomattaan tai tahallisesti tajunnut, voi sen sieltä käydä lukemassa ja katsomassa!

Anna Mikkola on ilmeisesti sekoittanut termit yrittäjä ja työntekijä, tai ei ymmärrä yrittäjyyden merkitystä. Haluaako hän antaa kaikille yrittäjille määräyksen paljonko he saavat tehdä töitä? Ainakaan suomalainen vastuullinen yrittäjä ei tiedä mikä itselleen on parhaaksi, kyllä vasemmistopoliitikko tietää sen paremmin!

Liikenneturvallisuudella tuota on turha perustella, sillä lepoaikamääräykset kuuluvat joka tapauksessa kaikille. Vapaa-ajalla voi harrastaa myös lukuisia rasittavampia harrastuksia kuin esimerkiksi auton pesu tai kirjanpito olisivat.

Itse kysymykseen, kampanja herättää tunteita ja äänestäjiä liikkeelle. Varsinkin tv-mainos on erinomainen. Muiden kampanjat ovat olleet tähän mennessä tyhjänpäiväisiä. Eli toimii.

Ville Jalovaara 21.05.2009 15:47

Poliittisen historian tutkijana (olen väitöskirjassani käsitellyt kirkon roolia Suomessa kylmän sodan aikana 1950 - ja 1960-luvulla) vierastan edesmenneen presidentti Urho Kekkosen valjastamista Keskustan vaalikampanjan käyttöön tavalla jolla se on tehty.

Keskustalla ei ensinnäkään ole historian valossa mitään yksinoikeutta Urho Kekkosen perintöön. Kekkonen oli ainoastaan vuoden 1956 vaaleissa Keskustan edeltäjän maalaisliiton presidenttiehdokas. Vuosina 1962, 1968, 1973 (poikkeuslaki) ja 1978 useita muita puolueita oli keskustaakin innokkaammin ajamassa Kekkosta presidentiksi. Kekkosen kauden lopulla Keskustan ja UKK:n suhteet olivat varsin problemaattiset monin paikoin. Vuoden 1978 vaaleissa UKK oli kaikkien suurien puolueiden yhteinen ehdokas. Yhtä hyvin siis kokoomus tai SDP voisi kampanjoida Kekkosella.

Kolikon toinen puoli on se, että Kekkosesta ei voi tämän päivän politikoinnin välineeksi ottaa vain epämääräistä ”Urhoutta”. Mitä tällä ”Urhoudella” oikein Keskustassa tarkoitetaan? Kekkonen on otettava kokonaisuutena. Myös hänen Neuvostoliiton intressejä myötäilleet toimensa ja suomalaista parlamentarismia aliarvioinut politiikkansa - jatkuvine eduskunnan hajottamisineen ja uusien vaalien määräämisineen - kuuluu samaan pakettiin. ”Urhous” sopii ja Nälkämaan laulu sopivat tv-mainokseen, mutta miten pääministeri Vanhanen näkee nämä asiat? Esimerkiksi vuoden 1973 poikkeuslain?

Itse arvostan Kekkosta monella tavoin, olisimme todennäköisesti päätyneet kansandemokratiaksi ilman häntä. Kekkosen paikka vaan ei ole tämän päivän politiikan teon välineenä. Se on ennen kaikkea edesmenneen - Suomen pitkäaikaisimman presidentin - arvon vastaista

Jan Rossi 21.05.2009 15:55

Arvoisalle Matti Vanhaselle toteaisin, että keskustan politiikka on tulossa tiensä päähän. Matti Vanhanen ei kertakaikkiaan näytä ymmärtävän maailmaa jossa elämme. Urho Kekkosen tuominen 2000-luvun maailmaan suomettumisesta ja kylmän sodan aikakausilta kertoo keskustan omasta sisäisestä maailmasta ja siitä missä puolue elää.

Kysyisin Matti Vanhaselta, että ymmärrätkö avoimen ja uuden Euroopan aikaa? Jos ymmärrät, miksi ihmeessä tuot suljetun maailman oppeja avoimeen yhteiskuntaan?

Tilanne on se, että Urho Kekkonen politiikkansa kanssa edustaa maailmaa, jota en koskaan toivoisi enää näkeväni. Kekkonen toteutti yhden totuuden politiikkaa. Tätäkö keskusta tarjoaa näissä vaaleissa? Kapea-alaista kyvytöntä politiikkaa? Missä on vastuunne 2000-luvun ihmistä kohtaan?

Urho Kekkosesta voisi väitellä päiväkausia. Yksi asia on varma. Urho Kekkonen ei voinut ymmärtää kristallipalloa niin, että NL hajoaisi joskus. Kekkonen ajoi pysyvää kahtiajakautunutta Eurooppaa. Ja keskusta haluaa samaa. K ä s i t t ä m ä t ö n t ä!

Jan Rossi

Juha Iso-Aho 21.05.2009 16:00

Suomen kaltaisessa poliittisessa järjestelmässä, jossa on kolme suurta ja pari keskisuurta puoluetta, ei mikään puolue tule saamaan yli puolia kaikista annetuista äänistä. Tämä johtaa siihen, että kaikkia ei ole edes tarvetta miellyttää. Mukavan kokoinen vähemmistö riittää ja 30% kannatus olisi käsittämättömän suuri voitto mille puolueelle tahansa.

Keskustan ongelmat kannatuksensa kanssa ovat viimeaikoina pohjautuneet pitkälti juuri siihen, että on pelattu liian varman päälle. On yritetty miellyttää mahdollisimman monia sen sijaan, että yritettäisiin jäädä edes sen 30% mieleen. Näissä vaaleissa SDP vaikuttaa sortuvan tuohon virheeseen kun taas Kokoomuksessa on jo totuttu siihen, että kaikki menee hyvin omista tekemisistä tai tekemättä jättämisistä huolimatta. Että vanha suosio kantaa edelleen. Kuitenkin galluppien perusteella lasketut paikkajakaumat eivät povaa varmaa neljää paikkaa edes Kokoomukselle.

Nyt Keskusta herättää taas tunteita ja sen kampanjasta puhutaan enemmän kuin muista yhteensä. Tähän liittyy luonnollisesti se, että Keskustaa myös haukutaan joka puolelta, mutta tähän asti se on vain sisuunnuttanut omia aktiiveja ja sitä kautta toiminut Keskustan hyväksi. Taisi viime mittauksessa olla Keskustalla kaikkein suurin varmojen äänestäjien osuus.

Anne Mikkolalle vielä:

Kuljetusyrittäjille itselleen kuuluvat jo nyt samat maksimi ajoajat kuin kaikille muillekin kuljettajille. Ongelma syntyy siinä vaiheessa jos yritetään lainsäädännöllä kieltää yksityisyrittäjiltä vaikkapa kirjanpidon teko tai auton peseminen työajan jälkeen. Täytyy joku järki pitää mukana myös säätelyssä.

Jaska Salonen 21.05.2009 17:40

UKK.n nykykeskustalaistaminen käy yhtä hyvin yksiin kuin kokoomuksen taannoinen mainos "Hei me puhutaan ulkopolitiikka", jossa oli otettu aina Ahti Karjalaisen kasvoista lähtien kaikki tunnukset käyttöön. Siksi Urhous pitää ymmärtää Kekkosta laajemmin. Asia, joka ei tässä keskustelussa pääse esiin. Tagen kommenttiin on pakko todeta, että joko maailma on hänen lasiensa läpi erilainen tai sitten hän ei tunne historiaa. Itsekin samalla vuosikymmenellä syntyneenä on Kekkonen muutakin kuin kävelytettävä rahjus, sama kuin ihmettelisi ääneen Lipposen ja Liikasen EEC.hen liittymisen vastustamista tai Kanervan ja Zyckowiczin riemua ryhmänsä kokouksessa 20 vuodella jatketun, 10.6.1983 allekirjoitetun YYA -sopimuksen johdosta. Historia lienee muutakin kuin hypättyjä portaita seurasaaressa tai piisaminnahkakarvalakki lähetystöjä nousemassa junaan.

Siispä onkin hyvä muistaa, että kyse on Eurovaaleista ei Kekkosesta. Urhous siinä tematiikassa kuvaa huomattavasti paremmin ehdokkaidemme pyrkimyksiä parlamentissa, kuin Toivo tai Unelma. Ja M.Vanhanen tai U.Kekkonen ei edelleenkään ole ehdokkaana näissä vaaleissa.

Oikean ja vasemman äärilaidan kasvu Euroopassa takaa sen, että seuraavallakin, tärkeällä parlamenttikaudella, riittää suomalaisten etuja puolustettavissa Brysselin isolla kirkolla. Kyse on siitä, minkälaisia ihmisiä politiikkaa on tekemässä. Ja se vaatii urhoutta se.

T: K.Virrankosken erit.avustaja 10/2006-2/2008

Sanna Kivilahti 21.05.2009 18:08

Kampanjoilla on monia tarkoituksia, joista yksi on toimia keskustelun herättäjänä. Keskustan kampanja on ainakin siinä onnistunut. Aluksi sitä kummasteltiin: "Mitä ihmettä? Kekkonenhan on kuollut, eihän sitä voi äänestää!" Sitten alkoi armoton väittely siitä, onko Keskustalla "oikeutta käyttää Kekkosta" kampanjassaan (tähän on viitattu myös tässä keskustelussa). Nyt keskustelemme siitä mitä tämä kampanja haluaa sanoa, ketä tämä kampanja edustaa ja onko näillä asioilla vaikuttavuutta EU-politiikassa. Vaikuttaa ihan toimivalta kampanjalta.

Mielestäni tv-mainos on hyvä. Parasta siinä on, että se kuvaa Keskustan olemusta. Keskusta ei ole yksistään minkään tai kenenkään ETUjärjestö, vaan monenlaisten ja erilaisista lähtökohdista tulevien ihmisten muodostama kansanliike, jonka mepit pitävät parlamentissa suomalaisten puolia. Se kuvaa myös sitä ajatusta, joka Keskustalla on kirkkaana: käytännön ideologia. Monenlaiset teoriat ja ajatukset siitä minkälaisella järjestelmällä ja jaolla yhteiskunta toimisi parhaiten ovat hyvin mielenkiintoisia. Mutta jos ne eivät toimi käytännössä, niistä ei ihmiselle ole juurikaan iloa saati sitten apua. Yksi esimerkki tästä on juuri tuo kuljetusyrittäjiä koskeva työaikalaki.

Tosiaan, keskellä voi olla välillä raskasta olla, kun huutia tulee joka puolelta, mutta kovassa paineessa ne timantit juuri syntyvätkin.

Seppo Isotalo 21.05.2009 18:32

Historian kannalta on annettava Matti Vanhaselle oikeus entisen maalaisliiton nykyisenä puheenjohtaja omia UKK. Vanhasen kampanja on samalla linjalla kuin UKK, Suomen asialla.

Ero on siinä, että UKK onnistui Suomen linjan luomisessa. Tämä näkyy Jukka Tarkan uudelleen julkaisemassa sotasyyllisyys-kirjassa "Hirmuinen asia". Kaikkein vaikeinta UKK:lla oli niiden kahden Maalaisliiton miehen taivuttaminen, jotka eivät olisi millään korottaneet tuomiota, jota liittouneet englannin asiamiehen Shepherdin johdolla vaativat.

Matti Vanhanen on vain puheissaan Suomen asialla. Häntä voi verrata siihen Pekka Peitseen, joka kolmen sotavuoden ajan selitteli Saksan jatkuvia vastoinkäymisiä sodassa. Tämä UKK:n nimimerkkki kirjotti vielä heinäkuun puolivälissä 1944, että "puolustusvoiton jälkeen uusi offensiivi on alkava".

Siis Suomen kansalle oli uskoteltava, että taistelua kannattaa jatka Saksan rinnalla. Samassa osassa on Vanhanen nyt kun hän uskoo EU:iin kuin pässi sarviinsa. Takavuosien kriittisetä suhteutumisesta EU:iin ei näy jälkeäkään. Onneksi meillä on nyt vapaa sana ja niinpä Soinilla höryää

Pekka Peitsi teki kolmen sotavuoden aikana paljon pahaa liittämällä Suomen kohtalon Hitlerin sodankäyntiin. UKK:n sodanjälkeisessä toiminnassa oli katse tiukasti idän suunnassa, Suomen etujen mukaisesti. Siitä pitäsi Matti Vanhasen ottaa oppia, hän rämpii vielä EU:n ihannoinissa.

Lars-Erik Wilskman 21.05.2009 18:38

Eiköhän tämä "Urhous" ole pelkkää nostalogialla ratsastamista. Harva suomalainen haluaa urhoutta takaisin missään muodossa. Pekkarointi, hyssälöinti ja vehvilöinti eivät ole urhoutta pelkkää alueellista- ja ammatillistaedunvalvontaa, joka ehkä heikosti muistuttaa Maalaisliiton menneistä kunnianpäivistä. Ne päivät ovat kuitenkin ohi. Taaksepäin keskusta menee niin kaupungeissa kuin haja-asutusalueilla.

Keskustan "kolmas tie" ei ole mikään uusi poliittinen avaus, vaan haikailua vanhaan säännöstelytalouteen. Enää ei ole mammuttiprojektien ja poliittisin perustein luotujen talousmonumenttien aika. Se oli silloin, kun Urho oli muutakin kuin vaalimainos.

Kun Keskustan ehdokaslistaa katsoo siitä voi sanoa, että se on kasattu todella liberaalein perustein, siinä vastakohdat ovat löytäneet toisensa. Tämä onkin ainoa asia, joka liittää tämän kansallisen erikoisuutemme euroopan liberaaleihin puolueisiin.

Helena Tornberg 21.05.2009 18:45

Ihmettelen niitä jotka mieltävät Keskustan urhous-kampanjan niin sanatarkasti. Itse olen nauttinut urhousfiiliksistä. Minulle personallinen poliittinen ote merkitsee sitä että olet mitä syöt sekä fyysisesti että henkisesti. Vain sisäistämällä arvoja, tunteita, ajatuksia jne. olet vapaa toimimaan kanssaihmisten parhaaksi. Keskustalaisuudessa on reilusti vapaus-asteita, sillä kuuntelevaa ja keskustelevaa politiikkaa ei voi tehdä jonkun kaavan tai yhden opin mukaan. Ruotsiksi slogan on Friskt mod i Europa. Urhous- ja rohkeuskampanja on ihastuttanut ihmisiä esim. Ruotsissa ja Norjassa. Jos jollakin on asenteellisia ongelmia nykykeskustalaisuuden kanssa niin Johannaa matkien tarjoan mielellään siedätyshoitoa sekä suomeksi että ruotsiksi.

Vi har friskt mod och vågar vara Urho och Helena.

Matti Keski-Luoma 21.05.2009 21:35

Urhous-kamppanjasta tulee mieleen Kekkosen taito pärjätä Neuvostoliiton johdon kanssa. Kekkosen silloisesta sutjakkaasta olemuksesta tulee mieleen Amerikan presidentti Obaman asiain hoitotapa.

Neuvostoliiton suhteiden hoito vaati tietysti sen ajan isänmaallisuutta.

Euroopan Unioniin tarvitsemme edustajia, joilla on urhoutta toimia Suomen edun mukaisesti ja samalla tuoden Suomen myönteisiä puolia Euroopan kehitykseen.

Lars-Erik Wilksmannille:

Keskustan kolmastie on politiikkaa, jossa politiikka (=isäntä) luo mm.globaaleja sopimuksia ja verotusta, jotka luovat puitteet, jossa markkinatalous (=renki) voi vapaasti toimia.

Merja Vanhanen 21.05.2009 22:26

Mielenkiinnolla olen minäkin lukenut urhoista ja urhoudesta edellä kirjoitettuja mielipiteitä. Näemmä keskustan teema urhoudesta on hyvä, koska se tuo esiin hyvin erilaisia mielipiteitä laidasta toiseen. Urhoudesta on paperille oikea mielipide niin helppoa kirjoittaa, mutta kun tuolla maakunnissa ja kaupunkien toreilla olen kierrellyt, olen tullut siihen tulokseen, että urhoutta on muuallakin kuin tietokoneen ruudun ääressä.

Mielestäni politiikalla ja urhoudella on merkitystä vain silloin, kun sillä on merkitystä. Vain silloin, kun politiikkaa voidaan toteuttaa tavallisessa elämässä. Siksi kaikilla näillä hienoilla puheilla ja ohjelmilla EU:sta ja EU:ssa on merkitystä vain silloin, jos niitä voidaan toteuttaa tavallisen EU-kansalaisen arjessa.

Merja Vanhanen 161

Aleksi Eskelinen 21.05.2009 22:49

Riitta Skoglund, olen samaa mieltä kanssasi, tv-mainos on puhutteleva. Sen sijaan en ole samaa mieltä kanssasi siitä, että se olisi jotenkin menneisyyteen katsova. Minulle kauppias, maatalous, vanhus, opiskelija, maahanmuuttaja, yrittäjä, isä, äiti ja lapsi ovat tätä päivää ja myös tulevaisuutta. Ei sitä menneisyyteen jämähtämistä nyt noin järjettömin perustein kannata aina yrittää kaukaa hakea kun puhutaan keskustasta.

Jan Rossille on todettava, ettet yksinkertaisesti vain taida ymmärtää kampanjan viestiä. Todennäköisesti joko tahallisesti tai sitten silmilläsi on liian mustat lasit. Ei ole kyse Kekkosen harrastaman politiikan kopioinnista tai kapea-alaisesta kyvyttömästä politiikasta. Teemana on urhous ja Urho on otettu esimerkkinä suomalaisten etujen ajajana.

Anna Mikkola 22.05.2009 0:40

Mikä on Suomen etu ja onko se ristiriidassa ideologisen (parlamenttiryhmä) valinnan kanssa?

Juho Romakkaniemi 22.05.2009 0:40

Urhoutta-kampanjan ydin on selvästi poliittisen kampanjoinnin käsikirjasta "back to voter base" kohdalta valittu. Perussuomalaisten uhka ja omien vanhojen äänestäjien passivoituminen viime vaaleissa on otettu tosissaan Apollonkadulla. Tämä on oikea valinta kampanjastrategiaksi siinä mielessä, että Keskustan on saatava omat vanhat tukijat liikkeelle, jos aikoo kolme paikkaa saada näissä vaaleissa.

TV-mainos oli hyvä. Se vetosi syvästi tunteisiin, eikä lainkaan älyyn. Lopun lapsi käsissä oli ehkä kuitenkin vähän liikaa...

Matti Mönttisen tunteellisesta puolustuksesta näkee kyllä, miten syvällä Keskustan viestinnän suunnittelija on kampanjan suunnittelussa ollut. Tuo litania "Meppien tehtävä on puolustaa Suomen etua, ja Keskustan mepit puolustavat parhaiten Suomen etua toisin kuin..." kertoo, että mielipidetutkimukset äänestäjien ajatuksista on luettu kampanjan näkökulmaa mietittäessä. Kaiken kaikkiaan, Keskusta on mielestäni onnistunut kampanjassaan paremmin kuin ainakin kaksissa viime vaaleissa. Sanoma on johdonmukainen, selkeä ja tunnistettavissa sekä puhuttelee haluttuja kohderyhmiä. Lisäksi kampanjasta puhutaan! Saa nähdä riittääkö se turvaamaan kolmannen paikan, joka mielipidemittausten valossa on tekemisen takana. Hyvää työtä olette Matti tehnyt, puolusta vaan lujasti kampanjaanne!

Matti Vanhaselle toteaisin, että on aika kornia ja totuudenvastaista yrittää esittää, että Keskustan lisäksi lisäksi Suomessa olisi tarjolla vain "sosialismia ja finanssikapitalismia". (viitaten implisiittisesti Demareihin ja Kokoomukseen) Sellainen on melkoista äänestäjien älyllistä aliarvioimista.

Suomessa kaikki keskeiset puolueet kannattavat markkinoiden säätelyä luonnon ja ihmisen ehdoilla, vain eri painotuksilla. Ja sosialismia ei kannata edes vasemmistoliitto, ainakaan Suvi Anne Siimeksi kynänjälkeä olevan viimeisimmän periaateohjelman perusteella... Eli kaikki suomalaiset eduskuntapuolueet mahtuvat tuon "sosialismin ja finanssikapitalismin" väliin.

Maailman mittakaavassa Suomen poliittisen kentän erot ovat aika pieniä. Esimerkiksi Yhdysvaltojen poliittiseen spektriin verrattuna voisi todeta Kokoomuksen sijoittuvan USA:n poliittiseen keskustaan, Kokoomuksen politiikka vastaa oikeistodemokraattien tai sosiaaliliberaalien republikaanien politiikkaa. Muut suomalaiset puolueet sijoittuvat sitten tästä vasemmalle.

Sitä paitsi Suomi pohjoismaisena hyvinvointivaltiona on jo se "kolmas tie" sosialismin ja merkkinafundamentalismin välissä. Ei voi olla "kolmannen tie kolmatta tietä". Eri asia on taas se, että suomalainen "kolmas tie", eli hyvinvointivaltiomme kaipaa rohkeata uudistamista, jotta sen vanhentuneet rakenteet vastaisivat pysyviä ihanteitamme.

Riitta Nevalainen 22.05.2009 1:34

Jottei nyt vain kävisi keskustalle niin, kuin kävi Jutta Urpilaiselle Imagen kannessa hoitajaksi pukeutuneena ja "ruiskukädessä".

Kävin lukaisemassa Anneli Jäätteenmäen blogia US:ssa ja siellä tuntui tuota "Urhoutta" esiintyvän kerrakseen!

Jussi Lähde 22.05.2009 3:52

Hyvät ystävät, kiittos ruusuista, ruiskukista ja risuista

Nyt pieni mainonnan ja viestinnän oppitunti:

En ota tässä yhteydessä kantaa siihen, nillainen urhous-kampanja on sisällöllisesti, on vain mielestäni syytä kinnittää huomiota seuraaviin kampanjateknisiin seikkoihin:

1) miksi urhouteen ei uskottu televisiomainonnassa? miksi valita teema, jote ei olla valmiita viemmään läpi kaikissa medioissa? tosi keksutalla jos kenellä on kokemusta useammilla rattailla suhaamisesta

2) mihin jäi urhoudesta epäparlamentaarinen itsevaltius?

3) miten kampanjan mahdettiin keskustassa sisäisesti markkinoida ennen Unskinkin todistamaa ulostuloa? kuinka moni keskustalainen on saanut ennen muita istua penkkiin kuulemaan mistö urhoudessa on oikein kysymys? mainonnan pe-rus-a-si-oi-ta

4) kun tekstin pinta-ala ylittää puolet mainoksesta erota koko porukka!

"Syyttäkää minua, Kekkosta" saattaa saada EU-vaalien jälkipykissä aivan uudentyyppisen sisällön....

Jan Rossi 22.05.2009 8:44

Olen aiemmin täällä kirjoittanut Bilderbergistä. Tilanne on nyt se, että Hollannissa vaaditaan maan pääministeriä selvittämään yhteyksiään Bilderbergiin. Maan parlamentin jäsen Harry van Bommel vaatii vastauksia. Samaa tulisi vaatia Suomessakin kun pääministeri Matti Vanhanen osallistui Kreikassa Bilderbergin kokoukseen. Mikä oli Vanhasen rooli kokouksessa ja keitä hän tapasi siellä. Kysymykset ovat tärkeitä, koska Bilderberg (BG) on yksi vaikutusvaltaisimmista keskustelukerhoista maailmassa. BG kokoontuu vuosittain salaisiin kokouksiinsa eri puolilla maailmaa. Tämän vuotisessa kokouksessa oli mukana myös Jyrki Katainen.

Hollannissa siis kysellään, mutta Suomen eduskunnassa vaietaan. Uussuomettuminenko jälleen saamassa otetta? On luonnollista, että tälläkin palstalla kirjoittava arvoisa Mika Rossi vaikenee tästäkin asiasta. Logiikkahan menee niin, että tästä aiheesta ei saa keskustella?

http://www.prisonplanet.com/dutch-prime-minister-grilled-over-bilderberg-following-prison-planet-article.html

Jan Rossi

Pekka Kärkkäinen 22.05.2009 8:51

Urhous, kas siinäpä temaattinen oivallus! Onnittelut copywriterille, mainio sanaleikki. Ongelmana on vain se, että "urhous" on mielestäni politiikan metakieltä eli käsite, jonka alla voi olla mitä vain. Eli se voisi toimia kokoavana teemana, jos sen alla olisi jotain oikeaa sisältöä. Samantapaisia onttoja fraaseja käyttää myös Jutta Urpilainen puhumalla SDP:stä "johtavana tulevaisuuspuolueena" tai "kokoavana arvopuolueena".

Eli hyvä sana, mutta miten on sisällön laita? Piti ihan käydä tarkistamassa Keskustan sivuilta urhouden syvin olemus, ja sieltähän se sitten löytyikin. Eli kyllä se Urhous näyttäisi olevan selkeää paluuta iltalypsypolitiikan aikaan. Back to 70's! Lehmiä, idänsuhteita, pekkarointia, kekkostelua, jne... Tulkitsen siis urhouden tarkoittavan häikäilemätöntä etujen ja etuisuuksien lapioimista omalla äänestäjäkunnalle, erityisesti maaseudun väestölle.

Ja tämähän on erinomainen asia Keskustalle. Puolueen toimintaa rampauttava kahden raiteen politiikka, jossa yksi raide sykkii maaseudulle ja toinen kaupunkien kepuhenkisille ihmisille, voidaan lopettaa. Nimeä tuskin muutetaan takaisin Maalaisliitoksi, mutta vanha henki tulee takaisin. Ja siinä sivussa puolueen profiili nousee. Ikävä kyllä kannatus tullee laskemaan 10-15% väliin, mutta onpahan puolueessa ainakin yhtenäisyyttä!

Rohkeasti vaan Keskusta, urhoutta peliin muodonmuutoksessanne! :-)

Petu Lahesmaa 22.05.2009 10:39

Ihan täysin keskustan vaalimainonta ei ole ainakaan minulle avautunut.

Eniten jäin miettimään lehti-ilmoitusta: "Berlusconi ei aina taida olla Suomen puolella".

Tarkoitetaan siis sitä, että Silvio sopimattomasti ajaa Italian asioita, irvailee, irvistelee, puhuu kännykäänsä, tulee kulman takaa huutamaan Merkelille kukkuuta ja mikä pahinta, hekottelee puukirkoille ja muiden maiden keittotaidoille. Ja näin pientä ja köyhää pohjoista isänmaatamme järsitään valkaistuilla italiaanon hampailla, pala palalta.

Mitä pitäisi tehdä?

Berlusconia vastaan voi ryhtyä vastaiskuun siellä, missä hän vaikuttaa. EU:ssa se tarkoittaa jäsenmaiden neuvostoa. Siellä neuvostossa voi Suomen hallitus terästäytyä ja pistä kovan kovaa vastaan. Vaatia Italiaa laittamaan asiat järjestykseen, noudattamaan säädettyjä direktiivejä täsmällisesti ja pitämään kiinni budjettikurista. Ja alkaa letkautella naama virneessä italiaanojen hassuista piirteistä tai vaikkapa sotasankaruudesta.

Mutta miten tämä asia liittyy näihin vaaleihin?

Onko ymmärrettävä, että Berlusconin käytös huippukokouksissa muuttuu, mikäli äänestämme nyt keskustaa? Alkaako Silvio olla ihmisiksi Brysselin Justus Lipsiuksen kokousrakennuksessa, jos viidensadan metrin päässä eri instituutiossa - Euroopan parlamentissa - alkavat toimistoaan pitää esim. Kauko Juhantalo tai Antti Kaikkonen ?

Kunnioitettavaa itseluottamusta keskustalta ja vahvaa uskoa Silvionkin mahdollisuuteen muuttua!

Matti Mönttinen 22.05.2009 10:54

Kiitos Kokoomuksen puheenjohtajan erityisavustajana toimivalle Juho Romakkaniemelle hyvistä kommenteista.

Jätit kirjoituksessasi kuitenkin vastaamatta olennaiseen kysymykseen: keiden asialla suomalaisten meppien pitää europarlamentissa olla? Keskustan ja äänestäjien enemmistön mielestä meppien pitää puolustaa suomalaisten etuja.

Uskon myös ns. liikkuvien äänestäjien olevan tästä samaa mieltä varsinkin, kun Keskusta ei ole kampanjassaan sanonut suomalaisten etujen puolustamisen tarkoittavan selän kääntämistä eurooppalaiselle yhteistyölle. Päinvastoin, Keskustan johdolla ja olemalla rakentavan tiukka Suomi on pystynyt vaikuttamaan kokoaan suuremmalla painoarvolla eurooppalaisissa pöydissä.

Onko Kokoomus samaa mieltä?

Keskustan tavoite eurovaaleissa on neljä paikkaa ja suurimman puolueen asema. Tähän on realistiset mahdollisuudet. Korostan edelleen, että yhtään todellista eurovaaligallupia ei ole vielä tehty.

Itse pidän hienona, että Suomen suurin puolue on ylpeä historiastaan. Meidän ei tarvitse esiintyä lainavaatteissa toisin kuin vaikkapa kokoomuksen, jonka työ-teema - vaikka se kuinka tärkeä on - on lähes pilkulleen kopioitua tuontitavaraa Ruotsin veljespuolueelta.

Se, että useat maat Euroopassa ja myös Yhdysvallat etsivät taloudessa uutta tietä, kertoo että Keskustan politiikalle on kysyntää. Tästä kertoo myös se, että Sdp ja Kokoomus ovat molemmat julistautuneet keskustalaisiksi puolueiksi. Hienoa. Kysyisin vain ystävällisesti, mitä te tekisitte paremmin kuin me? Vai onko kyseessä vain yritys peitellä omaa puhdasta vasemmistolaisuutta tai oikeistolaisuutta?

Jussi Lähteelle toteaisin kohteliaimmin, että Keskustalla on takanaan sadan vuoden historia ja olemme toistamiseen nyt pääministeripuolueena. Ehkä olemme osanneet tehdä jotain myös oikein. Eli se niistä viestinnän ja mainonnan perusasioista.

Seppo Isotalo 22.05.2009 11:11

Pysähdytään nyt hetkeksi tähän Keskustan oivallukseen, jota en mitenkään voi yhdistää Matti Vanhaseen, mutta ei se myöskään ilmene Jäätteenmäen blogissa.

Pitää mennä viralliseen Urhous-vaaliohjelmaan, jossa luetellaan asioita joiden uskotaan piristävän Kekustan perusjoukkoa äänestämään, EU-rahoja koko maahan, jotta lehmät pysyvät hengissä. Tämä sivuaa jotenkin UKK:n toimintaa, muttta kyllä hänellä oli aina vaikeaa juuri Maalaisliiton kanssa.

UKK oli ehdottomasti koko kansan presidentti, paitsi lopussa kun vanha mies pantiin aivan väärään paikkaan. Minusta ei voida käyttää UKK:n toimintaa vuoden 1974 jälkeen Keskustan kampanjan esikuvana. Ei siinä ollut mitään Urhoutta. Hän teki minkä teki pelkästään velvollisuuden tunnosta. Vanha mies saatiin uskomaan, että NL-suhteet karkaavat nuorempien käsistä

Ainoa kohta, jossa Keskusta todella liitty UKK:n toimintaan mene kuitenkin metsään:

- EU:n ja Venäjän pitää pystyä hyvään yhteistyöhön.

Ei UKK ollut NL suhteissa välittäjä vaan ehdoton Suomen etujen ajaja. Ne piti sovittaa NL-intresseihin. Otetaan vastakkainen esimerkki Koivistosta, joka yritti parantaa Ruotsin ja NL välejä puhumalla Moskovassa sukellusveneistä Ruotsin vesillä. Siitä tuli turpaan molemmin puolin. Koivisto kirjoitti vielä aivan äskettäin kirjan jossa hän selitteli asiaa. Politiikassa ja rakkaudessa ei välitäjiä tarvita.

Urhoutta tänään on Venäjän suhteiden suora hoitaminen - ei EU kepittäminen. Sen tien ovat uusien EU-maiden hallitukset ottaneet käyttöön Venäjän vastaisuuteen pohjautuvassa sisäpolitiikassa.

Kristian Sundqvist 22.05.2009 13:33

Seppo Isotalo: Suomihan on aivan viime aikoina ryhtynyt naapuriensa välittäjäksi tai ainakin opettajaksi, kun presidentti Halonen opetti virolaisia siitä, miten heidän pitäisi neuvostomiehityksen aikaa käsitellä. Halosen motiivit jäivät hämärän peittoon, mutta tarkoituksena tuskin ainakaan oli Viron-suhteidemme parantaminen.

Mitä Venäjän-suhteisiin ja Venäjään suhtautumiseen tulee, niin reaktiivisuus saati proaktiivisuus on jäänyt täysin Stubbille. Kun Georgian sota puhkesi, kesti viikkoja edes saada Utva koolle, kun muu valtiojohto oli katselemassa olympiakisoja. Kun Utva viimein kokoontui, oli sen julkilausuma kuin suoraan Stubbin näppikseltä: Georgiaan saatava täysimittainen YK:n rauhanturvaoperaatio, EU:n lähennyttävä Georgiaa ja esim. Ukrainaa ja Georgialle annettava jälleenrakennustukea.

Nämä NL- / Venäjäsuhteissamme historialliset linjaukset eivät Suomessa juurikaan ylittäneet uutiskynnystä. Esitykset olivat tietenkin symbolisia (Venäjä olisi vetonnut ja vetoaisi nurin minkä tahansa YK-operaation Georgiaan ja Suomen jälleenrakennustuki Shaakasvilille on kokonaiset miljoona euroa), mutta Kremlissä ne takuulla huomattiin. Virallinen Suomi asemoi itsensä Georgian sodassa lännen leiriin ja sillä selvä.

Se, oliko ja onko Suomen linja oikea vai väärä on oman keskustelunsa aihe. Ainakin itselleni tilanne näyttäytyy sellaisena, että Suomen ulkopolitiikkaa johtaa suvereenin urhomaisesti Stubb. Vanhanen näyttäytyy aloitteettomana, Halonen taas antaa pari outoa lausuntoa vuodessa, mutta pitää pään visusti siiven alla, jos olisi tarvetta reaktiiviseen toimintaan.

Seppo Isotalo 22.05.2009 14:26

No, irtoaahan se keskustelu. Keskustan ihmiset ovat aivan oikein tulleet Urhoutta selittämään. Eivätkö Vanhaset voisi tässä keskustelussa kertoa kuinka Urheus ilmenee juuri Georgian asiassa, joka nyt taas kärjistyy kun ETYJ joutuu vetämään ihmisensä pois ja tappaminen voi alkaa. Onko Suomella oma linja vai pitääkö kinastella kymmenen uuden EU-maan venäläisvastaisten johtajien kanssa EU:n sisällä?

Toistan pyyntöni, että annettaisiin keskustelijoiden s-postit - niiden jotka haluavat. Nyt löydän vain jalkapalloasiantuntijan Kristian Sundqvist, joten varmuuden vuoksi jatkan tässä. Asialla on kyllä yleistä mielenkiintoa.

Presidenttimme toiminta Viron asiossa on ollut horjuvaa. Minua on härinnyt hänen kannatuksensa Viron hallituksen oman maansa ihmisiä erottelevalle politiikalle. Tämä on kuitenkin aivan pikku asia ja varmaankin presidentti on ottanut opikseen.

Stubb toimii kuin osaa, näkyi mediassa, mutta hukkasi otteen Georgin sodassa. Sarkozi ryntäsi paikalle ja veti koko potin. Pottiin sisältyi myös yhteinen ehdotus Helsinki Plussasta, jonka Stubb myöskin hukkasi kun hän johti puhetta Helsingin kokouksessa joulukuussa 2008.

Juho Romakkaniemi 22.05.2009 14:43

Hyvä Matti Mönttinen,

toivottavasti et oikeasti luule, että parlamentissa käsiteltävissä kysymyksissä on löydettävissä jokin yksiselitteinen "Suomen etu".

Keksimänne "Suomen etu" on 99 % tapauksista yhtä absurdia yrittää määrittää EU-parlamentissa, kuin mikä vaikkapa on "Satakunnan etu" perheen sisäistä adoptiota koskevassa kysymyksessä eduskunnassa.

Jos joskus harvoin tuleekin vastaan jokin kysymys, jossa Suomen etu on yksiselitteisesti määriteltävissä, niin silloin kaikki 13 suomalaista varmasti myös tuon määritelmän mukaan äänestävät sen puolesta!

Politiikka, katsos, perustuu arvoihin ja niistä kumpuaviin tavoitteisiin. Käytännön yksittäiset ratkaisut tehdään sitten tässä kontekstissa. Kertoo kyllä enemmän keskustalaisesta traditiosta, että asiat pyritään näkemään "minun etu vastaan sinun etu" näkökulmasta.

Eli arvopohja määrittää valtaosassa kysymyksiä sen, minkä edustaja arvioi olevan eduksi Suomelle ja suomalaisille, ihan niin kuin kotoisassa eduskunnassammekin. Jos siten haluaa käyttää termejäsi, niin on tietenkin itsestään selvää, että mielestäni ylivoimaisesti parhaiten suomalaisten etua ja tulevaisuutta puolustavat ja rakentavat Kokoomuksen mepit. :-)

Ja noista "todellisista eurovaaligallupeista": on niitä tehty. Julkisuudessakin on ollut muutama. Pitänee sitten tuosta vetää johtopäätös, että Keskusta ei tee itse tutkimustyötä. Siitä esittämästäsi Keskustan neljästä paikasta olen valmis lyömän kanssasi vetoa vaikka mistä, mutta epäilen ettet itse uskalla seisoa väitteestäsi takana vedonlyöntiin saakka...

Ja oikeisto-keskusta-vasemmisto osiosta kirjoituksessasi: Olisi varmaan kohteliasta antaa puolueiden ihan itse määrittää poliittinen linjansa, ettei kaiken maailman Mattien tarvitse tulla kertomaan, onko naapuripuolue liian oikealla tai vasemmalla tai sopivan keskellä.

Viittaisin tässä aiempaan kirjoitukseeni suomalaisesta poliittisesta kentästä, sekä muituttaisin, että Kokoomus on määritellyt itsensä keskustaoikeistolaiseksi puolueeksi, joka kannattaa ekologisesti ja sosiaalisesti vastuullista markkinataloutta. Tuota Kokoomus myös on historiassaan edustanut. Voisinpa jopa uskaltaa väittää tuntevani Kokoomuksen idelogian ja sen historian hiukkasen paremmin kuin Matti Mönttinen.

Ja lopuksi voisin todeta, että perheen sisäistä adoptiota kannatti huomattavasti useampi Kokoomuksen eduskuntaryhmässä kuin Keskustan. Että terveisiä vain sinne eurooppalaiseen "liberaaliryhmään".

Jan Rossi 22.05.2009 15:03

Voisiko arvoisa Juho Romakkaniemi edes jollakin tasolla avata tätä väitettään. Romakkaniemi kirjoittaa "Kokoomus on määritellyt itsensä keskustaoikeistolaiseksi puolueeksi, joka kannattaa ekologisesti ja sosiaalisesti vastuullista markkinataloutta."

Mitä on vastuullinen markkinatalous? Näkyikö tämä vastuullisuus jotenkin Stora Ensossa, jossa annettiin lakkauttaa kannattava tehdas Kemijärvellä? Mitä vastuullisuutta näemme Lääkelaitoksen siirrossa Kuopioon? Entäpä Fortumissa? Missä konkreettisessa elämässä tämä kokoomuksen vastuullisuus näkyy? Itse en ole nähnyt minkäänlaista vastuullisuutta sen jälkeen kun erosin kokoomuksesta 2007. Edelleen kysyisin, että miten vastuullisuus näkyi TEHY-kriisissä? Entäpä vaalirahaskandaalissa? Kanervan erossa? Entä kampanjoineissa? Kysymyksiä on paljon, mutta vastauksia ei ole.

Jan Rossi

Matti Mönttinen 22.05.2009 16:44

Juho Romakkaniemi edelleen välttää vastaamasta näiden vaalien olennaiseen kysymykseen, vaikka tuossa kirjoituksessaan pitkään ja ansiokkaastikin meitä muita opetti.

Samalla on todettava, että miksi te häpeilette omaa oikeistolaisuuttanne? Oikeisto on oikeisto vaikka voissa paistaisi ja kuinka piirtelisi vaalijulisteisiin perhosia ja kukkasia ja talkoorukkasia.

Terveisiä myös sinne europarlamentin konservatiiviryhmään, jossa Kokoomus on samassa ryhmässä mm. Silvio Berlusconin puolueen kanssa.

Tage Lindberg 22.05.2009 20:07

Matti Mönttiselle kaikella ystävällisyydellä, että on hiukan vaikea hymyilemättä lukea kun joku tosissaan vakuuttaa uskovansa Keskustan neljään paikkaan ja suurimman puolueen asemaan. Voisi kuitenkin luulla ettei edes Keskustan puoluetoimistolla olla ihan vieraantuneita todellisuudesta ja pelkästään Suomenmaan, tai sitten 7.6 pudotaan todella korkealta ja kovaa.

Sinänsä oli hyvä muistuttaa Juho Romakkaniemeä siitä, että europarlamentin konservatiiviryhmässä istuu kaikenlaista kummallista - senkin jälkeen kun brittiänkyrät lähtivät lätkimään. Sosialistiriryhmä ja vihreät ovat ryhmätarkastelussa kaikkein yhtenäisemmät ja tällä mittapuulla tarkasteltuna siten tietenkin näiden ryhmien ehdokkaiden äänestäminen on perusteltua.

Antti Timonen 22.05.2009 20:51

Hyvä Unski,

Blogisi on todella mielenkiintoinen - oikein harmittaa, kun en ole ehtinyt kirjoittaa useammin.

Mitä tulee Keskustan urhous -kampanjaan, uskon sen saavuttavan kohtuullisen hyvin oman kohderyhmänsä ja innostavan Keskustan peruskannattajakuntaa uurnille (ja näköjään myös tänne blogiin!).

Matti Niirasen kanssa olen samaa mieltä siitä, että uusia äänestäjiä tällä kampanjalla on vaikea hankkia eikä jalansija pääkaupunkiseudulla kyllä näillä eväillä tukevoidu. Mutta ei kai ole tarkoituskaan - Keskustan on taisteltava tosissaan, että vuoto perussuomalaisiin tyrehtyisi ja että paikkamäärän pudotus jäisi vain yhteen kahden sijasta.

Televisiomainoksen tarina on hieno, mutta mitä se kertoo eurovaaleista ja tavoitteista tulevalle kaudelle? Arjen asiat ovat meille kaikille tärkeitä, mutta minulle mainoksesta jää luu käteen eurovaaleja ajatellen.

Juho Romakkaniemi kirjoitti hyvin Suomen edusta - mitä se sitten onkaan. Jos yhteinen Suomen etu joissakin harvoissa tapauksissa löytyy, niin kyllä mepit sitä puolustavat yksissä tuumin (tai ainakin melkein!). Hyväksi esimerkiksi nostaisin maatalouden 141-tuen, jossa suomalaismepit Satu Hassia lukuunottamatta toimivat yhdessä rintamassa. Suurissa ryhmissä toimivat mepit ovat avainasemassa, sillä usein heidän kyvyistään riippuu, miten nämä ryhmät äänestävät ja millaiseksi parlamentin kanta muodostuu.

Hiukan päinvastainen esimerkki on Itämeri -strategia, josta Nina Suomalainen kirjoitti ansiokkaasti blogissaan. Kokoomusmepit nimittäin esittivät parlamenttikauden alkupuolella, että EU:lle olisi saatava erityinen Itämeri -strategia. Voi sitä parkua, mikä asiasta nousi muiden suomalaismeppien taholta: "Väärin esitetty", "Ei mene ikinä läpi", "Nakertaa pohjoista ulottuvuutta" jne. Kesti useamman vuoden, ennenkuin muutkin huomasivat, että ajatus oli oikeasti hyvä ja kannatettava. Nyt komissio valmistelee Itämeri -strategiaa ja EU-budjettiin voidaan saada rahoitusta Itämeri -projekteille.

Matti Mönttiselle sanoisin, että jos katsoo tarkemmin europarlamenttiryhmiä, löytyy kaikista ryhmistä meille suomalaisille vähemmän miellyttäviä tai yksinkertaisesti vain poliittisesti erilaisia edustajia. Esimerkiksi Keskustan kanssa samassa liberaaliryhmä ALDE:ssa olevat italialaismepit kannattavat huumeiden laillistamista.

Keskustan eurooppalaisen liberaalipuolueen ELDR:n vaaliohjelma puolestaan haluaa vapauttaa maataloustuotteiden maailmanmarkkinat ja vähentää EU:n maataloustukien määrää. Herääkin kysymys siitä, missä ovat Keskustan edustajat olleet, kun näistä tavoitteista on päätetty. Vai onko tämä tulkittava niin, että Keskustan vaikutusmahdollisuudet ELDR-puolueessa ovat kovin heikot? Siinä sitä urhoutta eurooppalaisilla kentillä mitataan...

Ehkäpä Keskustan puoluetoimisto on herännyt vasta siinä vaiheessa, kun vaaliohjelma on pitänyt kääntää suomeksi. Englanninkielisessä versiossa nimittäin sanotaan, että "...EU farmers to compete in a free global market...". Suomeksi sama kohta on kirjoitettu kuulumaan: "... EU:n maanviljelijöille mahdollisuuden kilpailuun kansainvälisillä markkinoilla." Vapaata kilpailua siis halutaan englanniksi, mutta suomalaisille äänestäjille markkinoitavaksi pelkkä kilpailu riittää?

Ville Jalovaara 22.05.2009 21:32

Eilinen keskustelu ”Urhoudesta” täällä oli kieltämättä kiintoisa. Minulle ei tosin vieläkään auennut, että mitä Keskusta nyt sillä ”Urhoudella” tarkoittaa. Esimerkiksi Merja Vanhasen kommenttia lukiessa putosin kärryiltä. Vaalikoneista on neutraalimpaa keskustella. Itselläni oli HS:n vaalikoneen tuloksessa hymyilemistä, niin metsään se meni, kun tutustuin tarkemmin ykköseksi tulleen ehdokkaan mielipiteisiin. Ehkä noita painotuksia olisi pitänyt jaksaa säätää enemmän, että olisi osunut paremmin kohdalle. Vaalikoneen perusteella olisin siis aika varovainen ratkaisemaan yksin ehdokastani, mutta toki niistä saattaa apua olla.

Mikko Airto 23.05.2009 0:10

Saakohan näin edes tehdä, kun on toisesta puolueesta...

Aion nimittäin kehua keskustan kampanjaa, etenkin tuota tv-mainosta. Sehän oli aivan loistava. Täydellinen kohderyhmälle, mutta sopivasti hakee kontaktia myös "uuteen keskustaan" eli keskisuurten kaupunkien modernimpaan porukkaan. Ja minäkin pidin siitä. Romakkaniemi epäili, että oliko vauva liikaa. Ei se ollut. Etenkin, kun sitä seurasi se teksti siitä, että keskusta pitää myös niiden puolia, jotka eivät siihen pysty itse.

Parit vaalit puolueen kattokampanjaa tehneenä täytyy sanoa, että mainostoimistot ovat aika hupaisia. Tai se, miten mainostoimistot vaikuttavat puolueisiin. Kun olen ollut palavereissa oman mainostoimistomme kanssa ja kuullut heidän näkemyksiään, niin monesti ne kommentit tulevat mieleen, kun seuraa muidenkin puolueiden mainostoimistojen tuotoksia. Esim. vihreiden ja mainostoimisto Taivaan yhteistyössä syntyi sellainen ajatus, että Vihreät ajaa äänettömien ääntä. Käytännössä siis sama idea kuin tuossa keskustan mainoksessa. Mainostoimistojen toiminta perustuu kuitenkin aika viileän analyyttiseen näkemykseen siitä, mikä ihmisiä turhauttaa politiikassa ja poliittisessa viestinnässä ja mitkä ovat niitä viestejä, joita ihmiset haluavat kuulla. Tuloksena on vain vielä vahvempi kuva siitä, että kaikki puolueet ovat samanlaisia. Jokainen mainostoimisto brändää puoluettaan suuntaan, jossa viestitään äänestäjälle, että:

- me kuuntelemme sinua ja olemme kiinnostuneita sinusta

- me emme kuuntele etujärjestöjä vaan ajamme Sinun asiaasi

- me olemme pehmeitä ja kilttejä ja me kuulemme jopa niiden äänen, joilla ei sitä ääntä ole ja huudamme senkin kuuluviin.

Urhous-kampanja on minusta ollut ihan normaali nykyaikainen poliittinen kampanja. En ole pitänyt sitä mitenkään outona tai erikoisena. Ongelmallista siinä on vain se pieni kiusallinen asia, josta keskusta itsekään ei ehkä nauti. Eli kuten Vanhanen täälläkin totesi, keskusta on sitä mieltä, että tärkein mepin ominaisuus on ajaa Suomen etua. Sitähän koko urhous-teema viestii. Mutta miten se Suomen etu tai keskustan omat tavoitteet etenevät siellä liberaaliryhmässä? Enkä nyt tätä kilpailijan kehumisviestiä vie perinteiselle linjalle, jossa päädytään kuitenkin haukkumaan niitä toisia. Mutta se ristiriita on kampanjan sudenkuoppa, koska se on niin ilmeinen jokaiselle, joka uhraa ajatukselle edes pienen hetken. Mutta kai keskusta on mainostoimistonsa kanssa laskenut, että siihen voi luottaa, ettei perusäänestäjä mieti liikoja. Ja vaikka analyysi olisi oikea, niin se minua kyllä vähän kalvaa.

Mutta tv-mainos oli oikein onnistunut. Onneksi olkoon keskusta.

Matti Mönttinen 23.05.2009 0:12

Hyvä Tage, mihin sinä perustat väitteesi siitä, että Keskustan paikkamäärä olisi tippumassa? Gallupeihin? Yhtään virallista eurovaaligallupia ei ole tehty. Ja mikä tärkeintä, yhtään ääntä ei ole vielä annettu. Peli on täysin auki.Aliarvioit suomalaisia pahasti tällaisilla kommenteilla. Mutta jos tälle tielle lähdetään: montako paikkaa olet demareille antamassa: yhden vai kaksi? Voitko hymyilemättä sanoa, että olisitte saamassa enemmän kuin kaksi paikkaa? Teillä on perinteisesti paha tapa yrittää päättää asioita äänestäjien puolesta. Se tie ei kanna pitkälle, kuten nähtiin viime eduskuntavaaleissa murskatappionne myötä.

Antti Timoselle: katsotaan äänestyspäivänä, keiden kanssa suomalaisten äänestäjien enemmistö on samaa mieltä. Pitääkö suomalaisten meppien ajaa suomalaisten asiaa vai rakentaa eurooppalaista sosialismia tai oikeistokapitalismia?

Eurooppalaisista puolueryhmittymistä keskustelemiseen olemme milloin tahansa valmiita. Onhan niin, että suomalaisilla on hyvät mahdollisuudet vaikuttaa juuri liberaaliryhmässä. Ja mikä tärkeintä, Keskustalla on ryhmässä erittäin vahvat asemat. Katsopa millaisissa tehtävissä suomalaismepit ovat päättyvällä kaudella parlamentissa toimineet. Keskustan Kyösti Virrankoski on toiminut mm. budjetin esittelijänä.

Matti Vanhanen on puolestaan yksi kokeneimmista EU-pääministereistä. Vanhasen johtamien hallitusten saldo EU-politiikassa kestää milloin tahansa vertailun Lipposen hallitusten kanssa. Lipponen lupasi elintarvikeviraston, jota näkynyt. Vanhanen sai Suomeen kemikaaliviraston, Jorma Ollilan EU:n viisaiden ryhmään ja kaikki Suomen keskeiset tavoitteet läpi EU:n ilmasto- ja energiapaketissa. Siinä sinulle kirittävää.

Matti Niiranen 23.05.2009 9:31

Katselin ja kuuntelin Keskustapuolueen tv-mainoksen äsken toisen kerran, eikä Urhous avautunut vieläkään.

Miksi EU-vaaleissa hehkutetaan Kainuun ja Nälkämaan laulua? Kepun kannatushan on siellä muistaakseni jo nyt noin 80%. Epäilemättä kampanja saattaa vahvistaa keskustan kannatusta Kainuussa.

Uusia äänestäjiä tällä vanhalla maakuntavirrellä sen sijaan tuskin saadaan. Todellakin tämä panee pohtimaan, että mitähän Apollonkadulla on pohdittu, kun siellä on tavattu maakuntalaulun sanoja ja todettu niiden sopivan erinomaisesti Euroopan parlamentin vaaleihin?

Nälkämaan laulun yksi viesti on: "Raukat vain menköhöt merten taa!". Ei kai tämä kuvasta Keskustan ehdokasjoukkoa tai pilkkaa muiden puolueiden ehdokkaita?

Kansainväliseen suomalaiseen nuorisoon tämä "antaa vetää" -toivotus tuskin vetoaa. Ilmari Kiannon alkuperäisissä, liki sata vuotta sitten laadituissa sanoissa, kehotetaan lisäksi mm.: "Näytä nyrkkiä maailmalle!" ja: "Kolkassa synkeän syntymämaan, pirttimme piilköhöt paikoillaan."

Onko suomalaisten itsetunto todellakin edelleen tätä tasoa?

Harri Smått 23.05.2009 9:51

Hyvä Mikko Airto,

Katsoin Keskustan vaalivideon vasta nyt, ja totta puhuakseni en ole pitkään aikaan nähnyt noin mollivoittoista vaalimainosta. Ei tilanne noin paha voi olla joskin pahat merkit leijuvat ilmassa viitaten globaaliin taloustilanteeseen.

Todisteeksi väitteelleni tarjoan kilpailevan videon jolla Hong Kongin Kiinalaisen yliopiston oppilaat esittävät Finlandia -hymnin.

http://www.youtube.com/watch?v=naHhjLHLTK8

Mielestäni hekin esittävät Urhouden paremmin kuin kiitelty tv-mainos.

Tage Lindberg 23.05.2009 10:37

Kun suoraan kysytään, niin vastataan: Näkemykseni mukaan SDP saa varmasti 2 paikkaa ja 3 on mahdollisuuksien rajoissa. Onko todellakin niin että Keskustan vaalitappion ennustaminen on äänestäjien aliarvioimista? Oijoi sentään, uskaltaakohan tässä enää ennustaa edes Soinille äänivyöryä, sehän vasta olisikin äänestäjien aliarvioimista.

Kyllä, gallupit ovat yksi keskeinen tekijä miksi Keskustan vaalitappiota voi ennustaa. 4 paikkaa vaatisi n. 24% kannatuksen vaaleissa, kun Keskustan kannatus on mielipidetutkimuksisssa pitkään ollut alle 20%. Jotta vaalikannatus olisi noin selkeästi gallupkannatusta korkeampi olisi omien kannattajien äänestysaktiivisuuden oltava todella kovaa luokkaa. Päivän lehti (HS 23.5) kertoo ettei näin ole, pikemminkin päinvastoin.

Ehdokasasettelu (huolimatta Jäätteenmäen hiipuvasta äänimäärästä) yhdistettynä onnistuneeseen mainontaan voi pelastaa Keskustan kolmannen paikan.

Kai vaalianalyyseja voi tehdä ilman että päättää asioita muiden puolesta? Mitä opittavaa sitten on Keskustan kunnallisvaaliromahduksesta? Tuskin se tuli koska puolue oli nöyrä ja kuunteli kansaa, vai oliko kansassa vikaa?

Mika Rossi 23.05.2009 11:38

Terve kaikki,

Päivä tuli oltua vaalikiertueella Lapissa ja Pohjois-Pohjanmaalla ja pois näiden keskustelujen ääreltä.. Keskustelu kampanjastamme näyttää välillä kovin kuumentuneen.

Porukkaa oli aika hyvin liikkeellä tilaisuuksissa eri puolilla. Ei yhtä paljon kuin esimerkiksi eduskuntavaaleissa, mutta kuitenkin hyvin.

Tapasin myös muiden puolueiden ehdokkaita ja hyvällä fiiliksellä tuntuivat olevan.Tämä on tietysti tärkeää, koska ehdokkaiden kautta loppujen lopuksi tärkein välittyy: politiikka ja äänestämisen tärkeys

Minä uskon kampanjaamme ja arvostan teidän muiden näkemyksiä kyllä. Toki pidätän oikeuden olla kovasti eri mieltä, mutta omalta osaltani pidättäydyn jatkokommenteista.

Sormet syyhyä päästä kiinni muiden puolueiden kampanjoiden kommentointiin :)

Hyvää kevätviikonloppua ja reilua urheiluhenkeä loppuun saakka.

Matti Mönttinen 23.05.2009 11:47

Tage hyvä, luepa tämä:

http://www2.keskusta.fi/Suomeksi/Keskusta_viestii/Keskusta_viestii_.iw3?showmodul=149&newsID=50cb7a12-022c-4a8d-8a85-fb3099a90cd0

Keskustan puoluesihteeri Jarmo Korhonen esittää siinä olennaisen kysymyksen: missä viipyy eurovaaligallup? Yhtään sellaista ei ole tehty ja eduskuntavaalikannatusmittauksilla ei ole mitään tekemistä eurovaalien kanssa.

Korhonen muistuttaa kannanotossaan samasta kuin minäkin: teillä on paha tapa yrittää tietää asioita äänestäjien puolesta.

Edelleenkin kysyn: kuinka pitkälle se kantoi teidät viime eduskuntavaaleissa? Opposition penkille.

Jan Rossi 23.05.2009 12:58

Paavo Väyrysen haastattelu katsottu ja mitä tuli silmille? Vanha suomettumisen ajan reliikki ilmestyy ruutuun vastustamaan NATO-jäsenyyttä. Väyrysen mukaan NATO-jäsenyys aiheuttaisi vastakkainasettelua Euroopassa.

Minulla on yksi ainoa kysymys hra Väyryselle. Jos NATO aiheuttaa vastakkainasettelua, ovatko sitten Tanska, Norja, Islanti, Baltian maat ja uudet jäsenmaat Albania ja Kroatia mukana vastakkainasettelussa? Pyrkiikö Ukrainakin mukaan vastakkainasetteluun?

Paavo Väyrysen ulkopoliittinen ajattelu on sidottu Kekkosen puolueettomuuspolitiikkaan. Lisäksi haastattelussa Väyrynen meni selkeästi venäläisten puolelle. Vanha 1970-luvun suomettumisilmiö on edelleen elossa Paavo Väyrysessä. Tämän vuoksi on hämmästyttävää, että vielä 2000-luvun Suomessa on tilaa Väyrysen kaltaiselle ilmiölle.

No, keskustan kampanja kertoo lohduttomalla tavalla mihin puolue haluaa ajaa Suomen. Keskusta haluaa maamme takaisin uussuomettumiseen. Tästä kertoo tämänkin palstan kepulaisten kirjoitukset.

Jan Rossi

Seppo Isotalo 23.05.2009 13:11

Poistin kirjoitusvirheet:

Huikealle tasolle on tämä keskustelu kohonnut. Suomesta on puuttunut foorumi, jossa kirjoitetaan omalla nimellä. Samalla paljastuu kuinka tyhjänpäiväistä metelöintiä henkilövaalit aiheutttavat kun on valittava Suomen edustajat kansainväliselle areenalle. Kaikki MEP:t jotka ovat nyt ehdokkaina vastustavat Venäjän tuloa EU:iin. Viimeistään EU-parlamentissa opitaan, että Venäjä on pahasta.

Suomi ja Venäjä ovat nyt yhteisessä hätätilassa. Venäjälle vienti on lähes saman uhan alainen kuin v.1991. Asiaa pahentaa nyt moninkertaisesti se, että kysymys ei ole Venäjän ja Suomen poliittisista virheistä kuten v 1991.

Oikeastaan olemme talvisodan kynnyksellä. Silloinkin yleismaailmallinen myrsky oli nousemassa ja Suomi ja NL hukkasivat tolkun ja alkoivat sotia. Silloin UKK oli sodan lietsonnan johdossa. Hän ei uskonut, vaikka talvisota oli hävitty, vaan vaati sodan jatkamista, yksin kuten 1944, mutta aivan päinvastaiseen suuntaan.

Samanlainen yksinäinen vaeltaja on Keskustapuolueen ministeri Väyrynen. Hän puhuu juuri nyt TV:n launtaivieraana Georgian sodasta, mutta linjattomasti. Hänen mielestään Suomen pitäisi jotenkin vaikuttaa siihen, että EU ei käynnistäisi sanktioita Venäjää vastaan.

Ehkä pitäisi yrittää estää EU:ia uhkaamasta Venäjää, mutta siihen ei UKK olisi ryhtynyt, vaan hän otti itse kantaa. Hän oli hyvin onneton Tsekkoslovakian miehityksestä, aikoi jopa erota virastaan. Mutta ei hän yllyttänyt Natoa menemään apuun. Miehitykseen Suomi ottti kantaa omista eduistaan lähtien.

Nyt Väyrynen “rikkoo avoimia ovia” kun hän käyttää TV-aikansa Naton vatustamiseen. Niin ei UKK tekisi.

EU on tehnyt aloitteen, valitaan kuusi Itä-Euroopan maata läheisenpään yhteistyöhön. Venäjä on reagoinut mustasukkaisesti. Nyt Väyrynen tukee Venäjän hölmöilyä ja väittää, että koko hallitus olisi tällä linjalla. En yksinkertaisesti usko Väyrystä. Väyrysen tuki Venäjälle tässä asiassa on sellaista ruskeakielisyyttä, johon UKK ei koskaan syyllistynyt

Jan Rossi 23.05.2009 13:26

Ja mitä tulee keskustan puoluesihteerin viimeaikaiseen syytökseen median toiminnasta, tämä kertoo lohduttomalla tavalla keskustan omasta sisäisestä tilasta. Kyvyttömyys on sellaisissa mittasuhteissa, että syyllistä omaan huonoon tilaan haetaan kaikkialta muualta, paitsi itsestä. Tilanne on se, että keskusta itse on syypää huonoon tilaansa. Linjan vedot ja johtajuus ovat olleet jo pitkään kadoksissa.

Joten, arvoisa puoluesihteeri Korhonen. Käännä katseesi puolueesi johtoon, johtajuuteen, strategiaan ja muualle puolueessasi. Sieltä löytyvät syyt miksi keskusta on jälleen menossa kohti vaalitappiota. Keskustan tilaan eivät ole syypäitä media tai joku populisti.

Jan Rossi

Pekka Kärkkäinen 23.05.2009 13:33

Täytyy kyllä ihailla Matti Mönttisen uskoa omaan asiaan. Periksi ei anneta vaikka oltaisiin kaulaa myöten juoksuhiekassa, poljetaan vaan. :-)

Mutta sen verran olisin sekä Tagen että Juhon kanssa samaa mieltä, että vaalituloksen spekuloinnin pitäisi olla sallittua vapaassa maassa. Lukiessani tuota Keskustan ja Korhosen tiedotetta tuli mieleen, että onko siellä Apollonkadulla syöty jotain 1970-luvulta jäljelle jääneitä pillereitä, kun lähetellään myllykirjeitä "etelän sini-puna-medialle"? Se on varmaan sitä urhoutta se... Olisi muuten kiva tietää, mitä se "etelän sini-puna-media" oikein tarkoittaa. Ehkä Matti voi alan miehenä valottaa meitä muita.

Vai lietsooko keskusta jonkin sortin yleistä "mediavihaa" muita kuin keskustan äänenkannattajia vastaan? Ovatko Laatikaisen Lauantaikolumnit Ylessä muuttuneet keskustan nykylinjan vastaisiksi? Todettakoon vielä, että itse pidän Laatikaisen tyylistä argumentoida, vaikka valtaosasta asioista olenkin täysin eri mieltä.

Tage Lindberg 23.05.2009 15:35

Olen kyllä Korhoseni lukenut. Eli Korhosen ja Mönttisen mielipide on seuraava: Keskustan kannatus eurovaaleja ajetellen on todellisuudessa paljon julkisuudessa nähtyjä tutkimuksia korkeampi, koska nämä tutkimukset ovat mitanneet vääriä asioita (eduskuntavaalikannatusta). Ok, kahden viikon kuluttua saamme nähdä onko allekirjoittanen analyysi parempi vai huonompi kuin kahden Keskustan palkkalistoilla olevan analyysi. Olen ensimmäinen myöntämään olleeni väärässä mikäli Keskusta on suurin puolue ja saa 4 läpi, palataan tähän asiaan silloin.

Hämmästyttää kovasti tämä retoriikka että joku yrittää tietää jotakin äänestäjien puolesta ja että se olisi johtanut johonkin. Varsinkin kun sitä tulee puolueelta joka on hävinnyt kaikissa vaaleissa vuoden 2004 EU-vaaleista lähtien.

Mika Rossi 23.05.2009 17:10

Vuoden 2007 eduskuntavaaleja emme hävinneet. Jatkoimme pääministeripuolueena. Toki muilta osin pelkkää fanfaarimarssia tämä ei ole ollut.

Minun mielestäni tällä palstalla kampanjaamme koskevilla kriittisillä arvioillakin on merkitystä meille. Osa kommenteista on huomionarvoisia ja antavat toki ajattelemisen aihetta. Osasta olen reilusti eri mieltä. Olen varma, että äänestäjien keskuudessa tilanne on samanlainen. Sama koskee kai kaikkia puolueita.

Pidetään sanansäilät terävinä ja jatketaan vielä kaksi viikkoa kommentointia. Muiden kampanjoiden kommentoinnin alustusta odotellessa :)

Matti Mönttinen 23.05.2009 19:21

Tage: Keskusta voitti 2004 eurovaaleissa, kannatuksemme kasvoi reippaasti edellisiin vuoden 1999 vaaleihin verrattuna. Saimme saman verran meppejä kokoomuksen kanssa eli neljä.

Vuoden 2004 kuntavaaleissa saimme erittäin hyvän tuloksen. Vuoden 2007 eduskuntavaaleissa menetimme neljä paikkaa, mutta pysyimme suurimpana puolueena ja uusimme historiallisesti pääministeripuolueen aseman.

Gallupeista: ei ole kysymys siitä, kenen analyysi olisi parempi tai huonompi - fakta vaan on se, että yhtään eurovaaligallupia ei ole tehty. Miksi?

Ei pitäisi retoriikan hämmästyttää kun tulokset ylimielisyydestä näkyvät teidän viime eduskuntavaalien katastrofaalisessa tappiossa, niin kuin edellisessä viestissäni totesin. Luulisi vasemmistossakin ymmärrettävän, että kyllä ihmiset itse tietävät keitä äänestää, heidän puolestaan ei tarvitse sitä päättää.

Mikael Aihela 23.05.2009 20:18

Mönttinen alkaa selvästi käydä ylikierroksilla ja käy kesken asiallista keskustelua Romakkaniemen ja Lindbergin henkilöihn täysin asiaan liittymättömillä argumenteilla. Mutta sellainen alainen millainen pomokin. Suosittelen Keskustan capoille rauhoittumista. Ei tiedä hyvää kampanjan loppurutistuksen kannalta jos verenpaine alkaa jo tässä vaiheessa nousta yli kriittisen pisteen. Hermon pettäminen tämänkaltaisessa keskustelussa kertoo lähinnä siitä että kritiikki osuu ja että kohteet tietävät sen itsekin mutteivat halua myöntää.

Eurovaalien osalta tulokset tosiaan nähdään alle kahden viikon. Sellaista ennustetta en ole nähnyt missä Keskusta ei vaaleja, taas, häviäisi. Paitsi toki Jarmo Korhoselta, joka muuten lupasi puoluesihteerikampanjassaan Keskustalle 250 000 jäsentä ja 25% eduskuntavaalikannatuksen. Mitäs Mönttinen muuten noille lupauksille kuuluu? Voisiko urhoutta olla tosiasioiden myöntäminen?

Tage Lindberg 23.05.2009 22:24

Kunnallisvaaleissa 2004 Keskusta meni taaksepäin, Kokoomus ja SDP eteenpäin. Jälkimmäinen oli suurin puolue, Lipponen pesi jäähyväisvaaleissaan vastustajansa varsin selkeällä marginaalilla. Hienoa että tämä oli Matti Mönttisen mielestä "erittäin hyvä tulos".

Presidentinvaaleissa 2006 keskustalaiset pääsivät valitsemaan Tarja Halosen ja Sauli Niinistön välillä.

Eduskuntavaaleissa 2007 Keskusta meni taaksepäin, onnistuen niukin naukin pitämään kokoomuksen takanaan ja jatkamaan pääministeripuolueena.

Kunnallisvaaleissa 2008 Keskusta jäi kolmanneksi, monien suureksi yllätykseksi.

Näin ollen edes 1:n paikan menettäminen eurovaaleissa 2009 merkitsisi viidettä peräkkäistä takapakkia Keskustalle. Ei ole ihme että Keskustan puoluetoimiston parhaiden poikien pinna on kireällä. Puoluesihteeri Korhosen tiedote on jotain niin käsittämätöntä, että sille ei vedä vertoja kuin Merja Vanhasen analyysi urhoudesta aikaisemmin tässä ketjussa.

Jan Rossi 24.05.2009 8:22

Tämän viikonlopun mielenkiintoisin asia on siis ollut Jarmo Korhosen esilletulo. Siinä Korhonen inisee siitä, että media kohtelee keskustaa kaltoin ja pyrkii sabotoimaan keskustan hallituspolitiikkaa. Tämän vuoksi olikin tärkeää kirjoittaa oheinen kannanotto Korhosen käsittämättömään avaukseen.

Jarmo Korhosen puheet käsittämättömiä!

23.05.2009 Jan Rossi

Keskustan puoluesihteeri lataa täysillä. Nyt Korhonen ilmoittaa, että medialla olisi tarkoitus tuhota keskusta seuraavissa eduskuntavaaleissa. Olipa taas ulostulo.

Tilanne on se, että keskusta saa syyttää vaalitappioistaan vain itseään. Puolue ei ole kyennyt uudistumaan uskottavaksi vaihtoehdoksi. Näihinkin eurovaaleihin keskusta kaivoi pakistaan vaalikärjekseen Urho Kekkosen, jonka maineella keskusta kuvittelee varmistavansa paikkansa Euroopan parlamentissa.

Urho Kekkonen on erittäin kiistanalainen henkilö. Keskustalta oli uhkarohkeaveto ottaa esille suomettumisen ajan reliikkihahmo, kun tarjolla olisi ollut muitakin vaihtoehtoja. Keskustalle olisi ollut uskottavampaa ottaa esille puolueen vahva hahmo vuosikymmenien takaa Santeri Alkio. Tällä keskusta olisi viestittänyt paluutaan alkujuurilleen ja olisi osoittanut uutta alkua toiminnassaan.

Tätä keskusta ei tehnyt. Päinvastoin. Nyt keskusta viestittää haluistaan saada Kekkosen aika takaisin. Kekkosen aika oli täynnä poliittisia juonitteluja, suomettumista ja yhden totuuden politiikkaa. Tätäkö keskusta tosissaan haluaa takaisin? Ei olekaan ihme, että puolue on vaikeuksissa. Vaikeuksien keskellä sitten ongelmat kohdistetaan muualle. Nyt kohteena on media. Eilen kohteena olivat poliittiset kilpailijat.

Jan Rossi

http://blogit.demari.fi/janrossi/

Jaska Salonen 24.05.2009 10:47

Juho. Olit valmis lyömään vetoa, ettei Keskusta saa 4 paikkaa ja peräänkuulutit Mönttisen uskoa asiaansa. Lyötkö vetoa, että Kokoomus tipahtaa 3 paikkaan näissä vaaleissa? ;)

Ja mitä Urhouteen tulee, tässä ketjussa se näyttää ainakin kestävän. ;)

Seppo Isotalo 24.05.2009 12:53

En usko, että tähän vaalitilanteeseen tulee enään uutta suolaa. Keskustan puheenjohtajalle vaalit ovat henkilökohtaiset. Ehkä hän on aivan itse keksinyt kampanjatermin. Urheus on, että Vanhanen ohjaa Keskustan ehdokkaita menmään EU-parlamenttiin Suomen asiaa ajamaan, niinkuin UKK aina ajoi Suomen etua - ensin sotaan ja sitten sodasta pois.

Näin sanoo Vanhanen ja minä kiistän sen. Ongelmana, että pääministeri on unohtanut sen Vanhasen, joka suhtautui tasapainoisesti EU:n plussiin ja miinuksiin. Hän on nyt harhassa kuin UKK luottaessaan Hitlerin sotilasmahtiin.

Kaikkiin EU:n asioihin, ilmastoon, pakolaisten vastaanottoon, talouskriisin laukaisemiseen ja erityisesti Venäjän suhteisiin on tänään suhtauduttava varovasti. Urhoutta on tänään Suomen oman polittiikan rakentaminen - eroamatta EU:sta. Minusta presindentimme istuu lautasensa ääressä paljon levollisemmin kuin pääministeri

Väyrynen, joka edustaa toista laitaa Keskustapuolueen elitiissä rikkoo Urhouden histoirallista kuvaa yhdessä asiassa ottamalla roolin EU:n ja Venäjän välillä ja sitten kumartaa aivan liian syvälle Venäjän suuntaan toisessa asiassa.

Hyvät keskustelijat, tulkaa mukaan tarkastelemaan UKK toimintaa NL ja läntisten liittymien välillä. Tässä on Keskustalla paljon korjattavaa, nyt kun UKK on otettu puolueen poliittisen toiminna esikuvaksi

Minusta eivät nämä lausahdukset eivät vie keskustelua eteenpäin:

"Kaiken kaikkiaan urhous on puolitiehen jäävä kampanjakeijukainen, jota on vaikea samaistaa puolueen puheenjohtajaan"

"Kysymys on väärin formuloitu. Sen pitäisi kuulua: avautuuko Urhous?"

"…ehdokkaiden tärkein tehtävä on puolustaa suomalaisten etuja."

Niin siis millä tavalla ja missä asiassa?

Jan Rossi 24.05.2009 13:03

Paavo Väyrynen esiintyi eilen ykkösaamussa. Vastuusta ei ollut tietoakaan. Tätäkö on keskustan masinoima urheus? Väyrysen logiikassa ei ollut mitään linjaa, ei siis mitään! Kirjoitin väyrystelystä kannanottoni.

Jan Rossi

Väyrysen logiikka ontuu!

24.05.2009 Jan Rossi

Ulkomaankauppaministeri Paavo Väyrynen (kesk.) esiintyi 23.5.2009 Ykkösaamussa ja siinä hän toi esille kielteisen kantansa NATO-jäsenyyteen. Syyksi NATO-vastaiselle linjalleen Väyrynen ilmoitti, että NATO luo vastakkainasettelua Eurooppaan.

Väyrysen kanta on kuitenkin kestämätön. Jos asiat olisivat todella niin, kuten Väyrynen esittää, kysymys olisi, että ovatko kaikki ne EU-maat, jotka ovat NATO:ssa aiheuttamassa vastakkainasettelua Eurooppaan? Väyrysen logiikan mukaan täytyy olla siis niin, että Ranska, Saksa, Belgia, Italia, Espanja, Britannia, Puola, Tsekki, Albania tai Kroatia ovat vastakkainasettelun linjalla. Faktahan on, että asiat eivät ole näin. Tilanne on se, että NATO:n rooli on sotilasliittona muuttunut ja siitä on selkeästi kehittymässä kriisinhallintaorganisaatio.

Globaalit kriisit koskettavat miljoonia ihmisiä kaikkialla maailmassa ja NATO on ottanut roolinsa globaalien kriisien ratkaisijana. Vuonna 1999 käyty Kosovon sota oli kriisinhallintaoperaatio. Kosovossa uhkasi puhjeta täysimittainen sota albaanikapinallisten ja serbien kesken ja NATO päätti tulla väliin.

Ilman NATO:n operaatiota Kosovossa olisi saattanut puhjeta kansanmurha Bosnian sisällissodan mukaisesti ja tätä riskiä NATO ei halunnut ottaa. Operaatiolle haettiin YK:n turvallisuusneuvoston hyväksyntää, mutta sitä ei sille saatu. NATO päätti tästä huolimatta ottaa vastuun Kosovon kriisistä ja hoiti asian kuntoon.

Mitä NATO teki Kosovon jälkeen? NATO luovutti alueen hallinnon YK:n käsiin. YK perusti maakuntaan erityishallintoalueen, joka käytännössä merkitsi alueen siirtymistä YK:n hallintoon. YK:n alaisuudessa Kosovossa on rakennettu uutta hallintoa muun muassa Harri Holkerin johdolla. NATO vastaa edelleen YK:n turvallisuusneuvoston päätöslauselman 1244/99 mukaan sotilaallisesta turvasta itsenäisessä Kosovossa. Myös Suomi on osallisena NATO-johtoisissa KFOR-joukoissa.

NATO toimii myös aktiivisesti Afganistanin rauhoittamisessa. International Security Assistance Force (ISAF) aloitti toimintansa YK:n turvallisuusneuvoston päätöksen 1386 mukaisesti 2001. ISAF-operaation johtovastuu on NATO:lla. NATO ei ole järjestönä osallistunut taistelutehtäviin Afganistanissa ja se on pysynyt erillään maassa olevista USA:n joukoista. NATO:n tehtävänä on turvata Afganistanin hallintoviranomaisten toiminta maassa. NATO ei siis käy sotaa Afganistanissa. Myös Suomi on mukana Afganistanin rauhoittamisessa.

NATO on siis kehittymässä oikeaan suuntaan. Miksi siis Suomi ei halua olla mukana mukana kehittämässä NATO:a edelleen vahvaksi kansainväliseksi kriisienhallintaorganisaatioksi?

Baltian maat ja lähes kaikki entiset kommunistiset Itä-Euroopan maat ovat liittyneet jo jäseniksi NATO:oon. Ne ovat tehneet kansallisesti rohkean päätöksen turvallisuuspolitiikassaan osallistua NATO:n toimintaan. NATO ei ole hyökkäysjärjestö. NATO ei ole USA:n käsikassarajärjestö, eikä se sanele sen toimintaa. Jokainen NATO-maa tekee ratkaisunsa järjestössä kansallisesti, omista näkökohdistaan käsin.

Jos NATO olisi muotoutunut USA:n politiikan toteuttajaksi, sen olisi pitänyt esimerkiksi hyökätä Irakiin USA:n mukana vuonna 2003. Tätä NATO ei kuitenkaan tehnyt, koska järjestössä olikin vastavoimia USA:n laittomalle sodalle Irakissa. Ranska ja Saksa eivät hyväksyneet YK:n turvallisuusneuvoston tahdon vastaista sotaa ja tämän vuoksi NATO jäi sodan ulkopuolelle.

NATO:n rooli on siis muuttumassa kaiken aikaa. Globaalit kriisit muuttavat muotoaan kaiken aikaa. Kaiken aikaa etenevä ilmastonmuutos saattaa tuoda Eurooppaan tulevaisuudessa myös ympäristökatastrofin mahdollisuuden. Tuolloin NATO:a voidaan tarvita kriisintorjujana. Myös sota kansainvälistä terrorismia vastaan jatkuu. NATO on ottanut siinä roolinsa ja tekee parhaansa taatakseen ihmisten turvallisuuden Euroopassa. NATO:n toiminta Afganistanissa on taistelua kansainvälistä terrorismia vastaan.

Maailmaa uhkaavat uudet kriisit ja erilaiset kriisit. NATO:lla on valmiudet olemassa kun kriisit tulevat kohdalle. Miksi Suomi ei halua mukana kriisinhallinnassa vaikka sillä on erinomainen historia takanaan rauhanturvaajana? Suomella olisi valtavasti annettavaa NATO:lle. Suomi voisi jakaa kaiken tietotaitonsa NATO:ssa vaikkapa muille uusille NATO-maille. Suomi voisi olla NATO:ssa suunnannäyttäjänä rauhanturvaoperaatioissa. Suomen kokemuksella olisi varmasti kysyntää NATO:ssa.

Kristian Sundqvist 24.05.2009 18:33

Huh!

Täällä eteläisessä Englannissa vallitsee paahtava hellesää, mutta sitäkin kuumempana tuntuu käyvän (sitä Nälkämaan laulua lainaten) "synkeän syntymämaamme" vaalidebatointi.

Pakko neutraalina kommentaattorina (jolle kuitenkin monet puoluepoliittisesti sitoutuneet kanssadebatoijat ovat menneiltä vuosilta tuttuja) on sanoa, että keskustalaisilla tuntuu urhoaminen menevän uhoamisen puolelle. On hienoa, että uskoa siihen omaan juttuun riittää, mutta ei tässä blogissa taida liikkuvia äänestäjiä juuri olla - ei täällä kannata kampanjoida.

---

Brittituttavani eivät muuten olleet mitenkään uskoa, että Suomessa jopa pääministeri vaalien alla osallistuu sanomalehtien blogikeskusteluihin. Jos joku asiasta vaikkapa Reutersille vinkkaisi, olisi kyseessä pienimuotoinen uutinen globaaliin levitykseen. Ja nimenomaan positiivinen sellainen, tällainen blogi kun on media jossa pääministerin ja esimerkiksi pitkäaikastyöttömän kommentti saa juuri saman näkyvyyden ja palstatilan.

Hyvä Suomi, hyvä Unto Hämäläinen ja hyvä Matti Vanhanen et al!

Jaska Salonen 28.05.2009 8:58

Näköjään kestää ainakin suomalaisten musiikkimaussa!

http://www.verkkoapila.fi/opencms/opencms/apila/news/articles/4215.html

http://yle.fi/lista/listat/singlet.php

Oivaltavia retro musiikkihetkiä!

Juho Romakkaniemi 28.05.2009 10:11

Hyvä Jaska Salonen,

vastaukseni on kyllä. Olen oikein valmis lyömään kanssasi vetoa ihan mistä tahansa, että Kokoomus saa neljä paikkaa eurovaaleissa. Lisäksi voin edelleen lyödä vetoa Sinun tai Matti Mönttisen kanssa erikseen myös siitä, että Keskusta ei saa neljää paikkaa. Tässä ei ole minulla kysymys mistään urhoudesta tai uhosta, vaan puhtaasti laskemisesta ja päättelystä (kts. laskelmani http://blogit-testi.hs.fi/perassahiihtaja/?p=49)

Luulenpa että aika moni muukin olisi halukas lyömään tuollaisia vetoja kanssanne...

Unto Hämäläinen 28.05.2009 16:49

Pyydän ystävällisesti kaikkia Urhous-keskustelun osanottajia kiinnittämään huomiota tähän STT:n välittämään uutiseen:

Keskustan vaalibiisi kiilasi singlelistan kärkeen Helsinki, 28. 5. (STT) "Keskustan vaalibiisi Nälkämaan laulu, Urhous-remix, yllätti kiilaamalla Suomen singlelistalla ykköseksi. Kappaleen esittäjänä listataulukossa komeile DJ Urho, jonka levy-yhtiö näyttäisi olevan Suomen Keskusta.

DJ Urhon jalkoihin jäivät muun muassa kakkosena oleva Yö-yhtyeen Loisto ja listakolmosena tarpova euroviisuvoittaja Alexander Rybak kappaleellaan Fairytale."

Onnittelut Apollonkadulle!

Perässähiihtäjä

Heikki Rönkkö 28.05.2009 20:20

Miksi Urho rokkaa ?

Laimeahkon kiinnostuksen vaaleja kohtaan voisi tulkita osoittavan, että EU-parlamenttiedustajaa valittaessa ei ainakaan koeta oltavan lähettämässä Urkkia noottikriisin tunnelmissa pääkaupunkiin.

Vaalien paradoksi onkin: mitä alhaisempi kiinnostus, sitä parempi!

Keskusta on siis ehtinyt syntyä uudelleen alkiolaiseksi ihmisarvon ja henkilökohtaisen vapauden puolustajaksi, kuten esitin (15.5.).

Väitin silloin, että UKK:n äijä-jätkä-hahmo edustautuu monelle maahenkiselle jonkinlaisena vaikeasti ilmaistavana lapsuuden tunnelmana; sinänsä positiivisena ihmisarvon loukkaamattomuutena; suomenkielisyytenä omana arvonaan; tunteena olla hyväksytty sellaisenaan ilman että pitäisi hävetä omaa olemassaoloaan.

Sanalla sanoen modernia eurooppalaista ajattelua.

Jaska Salonen 04.06.2009 16:11

"Romakkaniemi:

Hyvä Jaska Salonen,

vastaukseni on kyllä. Olen oikein valmis lyömään kanssasi vetoa ihan mistä tahansa, että Kokoomus saa neljä (4) paikkaa eurovaaleissa. "

Ok. Renault Carte Noire Extra 0,75l veto lyöty kiinni.

yt. Jaska Salonen

Juho Romakkaniemi 04.06.2009 22:29

Käy,

sovitaanko että saat tuon voittaessasi, mutta pistät minulle viskimiehenä hävitessäsi pullon Lagavulin viskiä?

Ja voi lyödä vaikka laatikollisesta.

Juho

Jaska Salonen 08.06.2009 11:55

Harmi, laatikkokin olisi maistunut. Tuotko Renaultin Keskustan puoluetoimistolle vai noudanko voittoni valtiovarainministeriöstä? ;)

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?
Luetuimmat
 1. 1

  Näin Mehiläinen pääsee hoitamaan oululaisia verovaroilla: Maaseudun pikkukunta lähti terveysyrityksen välikädeksi

 2. 2

  Mitä tapahtui turvapaikanhakijoiden määrille ruuhkavuoden 2015 jälkeen, ja kuinka moni hakijoista sai luvan jäädä Suomeen? Todennäköisesti monen suomalaisen vastaus on väärä

  Tilaajille
 3. 3

  Kolmevuotiaat kertovat, että opettaja antoi pillereitä ja käski olla alasti – Jälleen uusi päiväkoteja koskeva epäily roihautti suuren keskustelun Kiinassa: voiko ammattilaisiin luottaa?

 4. 4

  Koulussa poikien pään sisään yrittävät naisopettajat, joiden oma lapsuus on keskittynyt tyttöjen hoivaleikkeihin ja kasvavan tytön kokemusmaailmaan

 5. 5

  Voiko lapsen opettaa fiksuksi rahankäyttäjäksi? Voi, ja näin sen tekee varallisuusvalmentaja ja kolmen lapsen äiti Nina Nordlund

  Tilaajille
 6. 6

  ”Sydän kääntyy rinnassa ympäri, kun jokin kone piippaa” – Tällainen on ihan tavallinen päivä Suomen suurimmassa synnytyssairaalassa, jossa syntyy jo viidennes maan vauvoista

 7. 7

  Yleisurheilijan raiskausväite kuohuttaa Ruotsissa – lajilegenda Patrik Sjöberg käy kuumana: ”Sain nimen selville puolessa tunnissa”

 8. 8

  Suomen hallitus heräsi myöhässä todellisuuteen – terveydenhuolto menee villiksi, kun kunnat yrittävät pelastaa palvelunsa

 9. 9

  Taikinan syöminen on vaarallista, varoitetaan Yhdysvalloissa – Evira: Sairastuminen teoriassa mahdollista Suomessakin

 10. 10

  Maailman kovin kiroilumaa on Suomi – Äänestä voimallisin suomalainen kirosana

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Nuorisojoukko vandalisoi Lauttasaaren kauppakeskusta, huoltomies pani kuvat Facebookiin – Poliisi: ”Etsintäkuulutukset” eivät lähtökohtaisesti ole rikollisia

 2. 2

  Taikinan syöminen on vaarallista, varoitetaan Yhdysvalloissa – Evira: Sairastuminen teoriassa mahdollista Suomessakin

 3. 3

  ”Veljeni meni kiusaajan kotiin ja hakkasi tämän perusteellisesti” – Koulukiusatut kertovat HS:lle keinoista, joilla kiusaaminen lopulta päättyi: yllättävän moniin tarinoihin kuului väkivalta

  Tilaajille
 4. 4

  James Damore kirjoitti työpaikallaan Googlella manifestin, jonka myötä häntä alettiin vihata ympäri maailmaa – nyt hän kertoo, miksi feminismi on niin kauheaa

 5. 5

  Maailman kovin kiroilumaa on Suomi – Äänestä voimallisin suomalainen kirosana

 6. 6

  Yleisurheilijan raiskausväite kuohuttaa Ruotsissa – lajilegenda Patrik Sjöberg käy kuumana: ”Sain nimen selville puolessa tunnissa”

 7. 7

  Tuulia Tiihosen kävelykyky heikkeni ja korkea kuume jatkui kaksi vuotta – Väsymysoire­yhtymästä ei tiedetä juuri mitään, vaikka sitä sairastavat tuhannet suomalaiset

 8. 8

  Kolmekymppiset ystävykset avasivat Helsinkiin boutique-hostellin, joka työllistää kehitysvammaisia ja maksaa heille kunnollista palkkaa: ”Paras idea ikinä!”

 9. 9

  Poikani kävi yhdeksän vuotta kouluhelvettiä

 10. 10

  Kumpi on terveellisempi valinta, pesto vai majoneesi? Kokeile HS:n visassa, valitsetko samoin kuin ravitsemusterapeutti Hanna Partanen

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Kyykky on ihmisen luonnollinen lepoasento, mutta olemme unohtaneet, miten se tehdään – Näin kyykkääminen parantaa kehosi hyvinvointia

  Tilaajille
 2. 2

  Ruutuaika on vanhentunut käsite, sanovat asian­tuntijat – toimittaja antoi lastensa pelata viikon vapaasti, tässä tulokset

 3. 3

  ”Veljeni meni kiusaajan kotiin ja hakkasi tämän perusteellisesti” – Koulukiusatut kertovat HS:lle keinoista, joilla kiusaaminen lopulta päättyi: yllättävän moniin tarinoihin kuului väkivalta

  Tilaajille
 4. 4

  Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

 5. 5

  Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

 6. 6

  Espoolaiset Vaahtorannat rohkaistuivat rakentamaan kotiinsa valtavan näköalaikkunan – sitten huippupoliitikko puuttui peliin, ja ikkunan alle saatetaan raivata luontopolku

 7. 7

  Tutkijat löysivät arkistosta sokeriteollisuuden vuosikymmeniksi pimittämät tutkimustulokset, jotka linkittävät sokerin kohonneeseen syöpäriskiin

 8. 8

  Moni nainen muuttuu ikääntyessään tai lihoessaan toisille näkymättömäksi – sen huomaa, kun kävelee rautatie­asemalla väistämättä ketään

 9. 9

  Hygieniasta löytyy huomautettavaa sadoissa ruokapaikoissa pääkaupunkiseudulla – Katso hakukoneella, miten on kotikulmiesi ravintoloiden laita

 10. 10

  Melkein varma työpaikka ja lähes 3 500 euron palkka kenelle tahansa – Mikä estää suomalaisia työttömiä ryntäämästä Norjaan?

 11. Näytä lisää