Perässähiihtäjä

Mikä on paras vaalikone?

Perjantai 22.5. ja 10. postaus

”Aivan ensiksi haluaisin kiittää” vai miten se Jutta Urpilaisen lausunto kuntavaalien jälkeen alkoi. Nöyrimmät kiitokset kaikille teille, jotka tulitte keskiviikkona ja Helatorstaina mukaan keskusteluun Suomen Keskustan Urhous-kampanjasta. Erikseen pitää mainita, että pääministeri Matti Vanhasen eilinen vierailu kommentaattorina sähköisti ottelua Urhouden puolesta ja sitä vastaan. Hyvä näin. Kannattaa muuten käydä katsomassa sitä keskustelua uudestaan. Urhouskommentteja on tähän mennessä tullut jo 50 ja lisää taitaa vielä tulla. Sen lisäksi siellä on silmäniloakin. Nuori opiskelija Krista Tujula Helsingin Yliopiston Viikin Normaalikoulusta on piirtänyt meille kuvan Kekkosesta ja perässähiihtäjistä. Kiitos Krista!

Äsken käväisin kokoomuksen puoluetoimistolla katsomassa kaksi tv-mainosta, joita kokoomus ryhtyy maanantaista esittämään MTV3:n ja Nelosen kanavilla. Niihin voi tutustua jo ennakkoon kokoomuksen nettisivulla tai suoraan erityisellä vaalisivulla. Kokoomus julkisti tänään myös oman kampanjan aikana täydentyvän vaalikoneensa, jossa sen ehdokkaita voi vertailla ja seurata.

Kokoomuksen tv-mainokset ovat mahdollisimman kaukana siitä keskustan tv-mainoksen Nälkämaan laulusta, josta kirjoitin keskiviikon postauksessani. Kokoomuksen mainoksessa ovat pääosassa  ehdokkaat ja välineenä on animaatio. Taitaa muuten olla ensimmäinen kerta, kun animaatiota käytetään poliittisena mainosvälineenä Suomessa. Asialla on mainostoimisto Bob Helsinki kuten parissa kokoomuksen aikaisemmassakin kampanjassa.

Puoluesihteeri Taru Tujunen kertoi, että kokoomus sijoittaa mainosten esittämiseen 180 000 euroa eli lähes kaksi kertaa sen minkä keskusta sijoittaa omaan tv-mainontaansa. Tujunen kehaisi, että tv-mainosten hinnat ovat tulleet viime syksystä ja kuntavaaleista niin paljon alaspäin, että samalla rahalla saa paljon paljon enemmän sekunteja.

Kokoomuksen meppiehdokkaat hyppivät ruuduissamme varsinkin 3-7. kesäkuuta. Kokoomus satsaa tv-mainontapotistaan lähes puolet viimeisen neljän vuorokauden eli sadan tunnin aikana. Hyppiä-verbiä käytän sen vuoksi, että animaatiohahmot todellakin hypähtelevät siellä ruudussa. Takavuosien radioveteraani Esko Riihelä selostaa kokoomuksen EU-asiaa, josta mieleen jäi sanaa ”änkyröinti” ja ”pönkyröinti”. Ne eivät kuulemma käy kokoomukselle. Kokoomuksen kamjanja on Tujusen mukaan muutenkin ”loppupainotteinen”. Suomennettuna tarkoittaa, että vaalien aluspäivinä pannaan todella tuulemaan. Ja syynä on se, että äänestäjät tekevät valintansa vasta silloin.

”Siitä tulee hyvä mieli, ei ainakaan paha mieli”, puoluesihteeri Taru Tujunen kuvasi omia tuntemuksiaan mainosten esittämisen jälkeen. Näin Tujunen tiivisti aika paljon kokoomusasiaa.

Tujunen korosti eurovaaliehdokkaiden roolia ja viittasi aamun HS:n gallup-uutiseen, jossa äänestäjät todellakin asettivat ehdokkaat etusijalle.

”Kun kysyttiin, kumpi on tärkeämpi valinnan kannalta eurovaaleissa, puolue vai henkilö, runsas kolmasosa vastaajista piti ehdokkaan henkilöä keskeisenä valinnassaan, vajaa neljännes puoluetta. Puoluetta pitivät pääasiana etenkin kokoomuksen ja vasemmistoliiton kannattajat, perussuomalaisten ja pienryhmien kannattajat korostivat ehdokasta. Ehdokkaan valitseminen tuottaa vaikeuksia erityisesti nuorille sekä Sdp:n ja vasemmistoliiton kannattajille. Muita helpommin ehdokkaan olivat löytämässä kokoomuksen ja perussuomalaisten kannattajat - perussuomalaiset miettivät enemmänkin sitä, mennäkö lainkaan äänestämään. Vastaajille ehdotettiin sellaista väittämää, että näissä vaaleissa kannattaa äänestää, koska niissä on oikein hyviä ehdokkaita. Taas kokoomuksen kannattajat olivat kärjessä: joka toinen oli väittämän kanssa samaa mieltä. Vasemmistoliiton kannattajista tätä mieltä oli 32 ja perussuomalaisten kannattajista 35 prosenttia. Suomen Gallup arvelee, että perussuomalaisille riittää yksi mieleinen ehdokas. Eurovaaleissa varmasti äänestäviä löytyi tässä tutkimuksessa 38 prosenttia.”

Näin kirjoitti toimittaja Pekka Vuoristo aamun HS:ssa arvioidessaan gallupin tuloksia.

Uskotaan, uskotaan, että ehdokas on tärkeä. Mistä ehdokkaan sitten löytäisi? Jos ei muualta, niin sitten vaalikoneesta. Tämän blogisivun oikeassa laidassa on kohta Vaalikoneet. Siellä on suora linkki vaalikoneisiin, joiden käyttökokemuksista toivoisin lukijoilta perjantain ja viikonlopun aikana kommentteja.

Jäävään itseni vaalikonearvioinnista sen vuoksi, että HS on mukana ja saattaisin syyllistyä puolueellisuuteen. Mutta siteeraan tähän Ilkan päätoimittajan Matti Kalliokosken kriittistä arviota ( Ilkka 16.5. 2009) vaalikoneista.

”Näissä vaaleissa kattavimmat vaalikoneet ovat tehneet Yleisradio, MTV3 ja Helsingin Sanomat. Laatu vaihtelee. Tällä kertaa kysymysten puolesta paras kone on Ylellä. Kysymyksissä ja vastausvaihtoehdoissa on tolkkua. Valintoja ruksaava äänestäjäkin todennäköisesti tietää, mitä hän vastauksellaan tarkoittaa. Lupamaksuille saa vastinetta. Monesti aikaisemmin hyvää työtä tehnyt Hesari kompuroi. Esimerkiksi kaikki maahanmuuttajat ja turvapaikan hakijat niputetaan iloisesti yhteen kysymykseen. Vaihtoehdot ovat välillä tasoa: Joko olet lakannut lyömästä vaimoasi? MTV3 on vähintään hyvää keskikastia. Erityisesti vaalikoneesta tehdyt jatkojutut, joissa analysoidaan tuloksia puolueittain, ovat olleet valaisevia. Kaikissa koneissa ehdokkailla on ollut mahdollisuus kommentoida vastauksia myös sanallisesti. Kommenttien lukeminen on paras tapa perehtyä yksittäiseen ehdokkaaseen.”

Tämä siteeraus olkoon pohjustuksena viikonvaihteen keskustelulle. Ensi viikolla päästään jo äänestämään.

Päivän Hyvä Kysymys on: Mikä on paras vaalikone?

Päivän siteeraus:

Minusta päihteetön elämä on hyvää elämää. Olen nähnyt liiallisen alkoholin aiheuttamat ongelmat kuten myös huumeiden tuhoamat elämät. Olen kuitenkin sitä mieltä, että kaikista asioista on käytävä julkista keskustelua. Mikäli nyt tehtäisiin puhtaalta pöydältä päätöksiä erilaisten päihteiden laillisuudesta tai laittomuudesta, arvelisin, ettei nikotiiniin saati kofeiiniin suhtauduttaisi yhtä huolettomasti kuin aikanaan. Myös lääkkeiden ja alkoholin käytön yhdistäminen on erittäin vaarallista. Jos ihmistet katsovat tarvitsevansa päihdyttäviä aineita, kohtuukäyttö luonnollisesti olisi suotavaa.  En ole koskaan tupakoinut, en käyttänyt enkä liioin kokeillut mitään huumeita, tunnustan juovani kuivaa valkoviiniä silloin tällöin. En ole mitenkään ajamassa kannabiksen laillistamista. En ole allekirjoittanut yhtää vetoomusta enkä ole ollut marsseilla. Halusin olla vain rehellinen. Kysymys oli, että jos EU:ssa tehtäisiin asiassta uusia linjauksia, mielestäni kannabis kuuluu samaan sarjaan kuin muutjkin päihdyttävät aineet ja on olemassa kaksi vaihtoehtoa, laillisuus tai laittomuus. Lääkeaineena kannabis tulisi mielestän salia kivunlievittäjänä aivan kuten opiaatitkin. Tässä taidan olla entisen Suomen Pankin pääjohtaja Sirkka Hämäläisen kanssa samoilla linjoilla. Minua ei häiritse, että asiasta kohkataan. Minua häiritsee se, että vaalikonekyselyt on tarkoitettu sellaisiksi, että koreografia on ennalta määrätty. On olemassa oikeat vastaukset ja väärät vastaukset ja sitten hiukan tekopyhä moraalinen närkästys  - mutta varmaan nyt saadaan taas myytyä muutama iltapäivälehti enemmän. Terve elämä on se, mitä itse tavoittelen.

Eurovaaliehdokas Arja Alho (sd) vaaliblogissaan 19.5. 2009

25 vastausta artikkeliin "Mikä on paras vaalikone?"

Niilo Mustonen 22.05.2009 14:07

Vaalikoneethan ovat pysyneet vuosien mittaan kohtuullisen muuttumattomina (vuodesta 1996), uusia ominaisuuksia ei juurikaan ole tullut (MTV3:n käyttöliittymän uudistus lienee tähän mennessä rohkeinta mitä on nähty). Toisaalta vaalikoneita alkaa olla jo jos jonkinlaista ja taso sen mukaista.

Kokoomuksen avauksena näihin vaaleihin lanseerattiin ns. dynaaminen vaalikone, jonka ajatuksena on hiljalleen kypsytellä ehdokasvalintaa. Vaalikoneissahan on perinteisesti menty kaavalla: loggaa itsesi sisään, vastaa tukkuun kysymyksiä ja zap saat listan ehdokkaista, joiden kanssa olet lähimmäksi samaa mieltä. Aikaa tähän perinteiseen malliin kuluu kerralla max 15 min.

Dynaamisen vaalikoneen eli IntoTietoTaito -koneen ajatus taas piilee siinä, että ehdokkaita voi rauhassa vertailla. Vertauskuvallisesti ero on kuin mikroaaltouunilla ja leivinuunilla.

Toisaalta perinteiset vaalikoneet eivät kykene reagoimaan kampanjoinnin aikana tapahtuviin muutoksiin (esim. voimakkaasti esiin nouseviin uusiin keskustelun aiheisiin). IntoTietoTaito -kone taas voi kysellä päiväkohtaisia asioita ja siten se antaa laajemmat mahdollisuudet myös ehdokasvertailulle.

Parasta kuitenkin dynaamisessa vaalikoneessa on ehdottomasti se, että se elää sosiaalisessa mediassa. Onhan toki perinteistenkin vaalikoneiden sivustoilla paljon kävijöitä, mutta uskon vahvasti, että hiljalleen vaalikoneetkin siirtyvät FB:hen ja sinne missä ihmiset yhä enemmän aikaansa viettävät.

Joonas Turunen 22.05.2009 15:16

Olen ollut henkilökohtaisesti kovin pettynyt näihin suurimpiin vaalikoneisiin. Olen itse oikeistoliberaali, mutta vaalikoneista tuntuu tulevan ketä tahansa ehdokkaita kärkisijoille.

Tämä johtuu mielestäni siitä, että vaalikoneissa on jätetty poliittista aatesuuntausta luotaavat kysymykset todella vähälle. Olisikin kai hölmöä kysellä ehdokkaiden näkemyksiä EU:n veropolitiikkaan, jos EU:lla ei ole verotuksen suhteen päätösvaltaa.

Silti esimerkiksi HS:n vaalikonekysymykset (esim. "Onko vakaus vai vauraus tärkeämpi EU:n perustehtävä" tai "Mitä sinulle tulee ensimmäisenä mieleen Brysselistä") ovat kyllä niin pinnallista höttöä, että heikko osumatarkkuus ei ole ihme.

Vaalikoneiden heikko taso saattaa johtua siitä, että toimittajilla / vaalikonenikkareilla ei joko ole tietoa niistä kysymyksistä jotka tekevät erot oikeiston ja vasemmiston välille europarlamentissa tai sitten näitä kysymyksiä pidetään liian vaikeina äänestäjille.

Tämän pohdinnan yhteydessä tulee vääjäämättä mieleen yksi perustavanlaatuinen kysymys: pitäisikö vaalikoneiden kysymysten ylipäätään perustua vain eurovaaleihin liittyviin kysymyksiin? Jos kerran europarlamentaarikon rooteli on laaja, niin kysytään sitten samalla laajemmin ehdokkaan poliittista arvomaailmaa luotaavia kysymyksiä! Itselleni tämä kuulostaisi järkevämmältä kuin valita ehdokas sen mukaan, tuleeko hänelle sama asia ensimmäisenä mieleen Brysselistä kuin minulle..

Tuukka Sariola 22.05.2009 16:02

Mikäli IRC-gallerian koneessa olisi painotuskertoimet, olisi se paras vaalikone. Hesarin kysymykset eivät ihan parhaimmasta päästä ole, mutta painotusten voimakkaalla käytöllä saa "oikeat" ehdokkaat loihdittua jälleen kärkeen.

Se on sitten eri asia, kuinka tehokkaasti tavalliset kaduntallaajat osaavat puristaa hyötyä irti koneista. Nopea kaikkien kysymysten ruksitus voi tuottaa monille sekavia haulikkotuloksia.

Jarkko Rahkonen 22.05.2009 16:56

Mikä on paras vaalikone?

Kaikkia vaalikoneita en ole kokeillut. Testasin HS:n, MTV:n ja Ylen koneet, miten niiden ehdottamat ehdokaslistat poikkesivat toisistaan.

Erot olivat yllättävän suuret. Miten ja millä perusteilla valita paras?

Onneksi minun ei tarvitse omaa äänestyspäätöstäni varten käyttää vaalikonetta ja ratkaista niiden paremmuutta. Tunnen hyvin useita ehdokkaita pitkältä ajalta.Ehdokkaista ainakin viisi olisi ykkösluokan meppi. Jollekin heistä annan ääneni.

Sanoin edellä onneksi, sillä kyllä vaalikoneen tulos on melko sattumanvarainen tietyn äänestäjän vaatimukset täyttävän ehdokkaan valitsemiseksi. Äänestäjälle hyöty on siinä, että hän voi tarkastella ehdokkaita suhteessa toisiinsa ja omiin käsityksiinsä. Liian vakavasti vaalikoneisiin ei pidä suhtautua.

Vaalikoneet eivät mittaa sitä mitä uskotellaan. Kysymysten muotoilu ja vastausvaihtoehtojen rajaus ymmärretään ehdokkaiden ja valitsijoiden piirissä erilailla. Eri vaalikoneiden kysymyssystemtikkka (tosin ei kovin systemaattinen) eroaa suuresti toisistaan. Tämä selittää tulosten eroja.

HS vaalikoneen

useat kysymykset ovat epäonnistuneita erottelemaan ehdokkaita ja valitsijoita. Esim. kysymykset 17 ja 19 varmasti mittavat vastauksia toisin kuin pitäisi. Edellisessä kysytään EU-tukitoimista ja niiden rikkomisesta ja jälkimmäisessä.

pitääkö Eu-kriteerien rikkomisen johdosta purkaa rahaliitto.

Kysymys 13 on esimerkki epäonnistuneesta vaihtoehtojen rajaamisesta: pitäisi valita yksi mepin ominaisuus luettelosta jonka ominaisuudet eivät ole toisiaan poissulkevia tai edes tärkeyden suhteen järjestykseen asetttavissa.

Epäonnistunut on myös kysmys 5:n valintatehtävä vakauden ja vaurauden välillä.

Kysymykset 6 ja 10 ovat myös vaihoehtojen rajaamisen osalta epäonnistuneet.

Mitä osoittaa kysymys 3 yhteinen olympiajoukkue EU:lle? tämä on toisin harmiton, mutta mitä se mittaa?

Unto voitko selvittä tai jo tietää osoittaa tutkimusta, jossa vaalkoneita on tutkittu, vertailtu.

Heikki Rönkkö 22.05.2009 19:20

Vilkaisin noita HS:n vaalikoneen kysymyksiä mutta eihän siellä edes kysytty tuleeko sanasta "perässähiihtäjä" mieleen "urhous", "into,tieto,taito" vai "suomalaisena Euroopassa".

Tuulikki Jalava 22.05.2009 19:34

Vaalikoneissa kysytään mielipidettä yksittäisiin kysymyksiin. Isoihin tai pieniin asioihin. Isot asiat ovat niin suuria kokonaisuuksia, että yksittäinen ihminen ei -ei edes euroedustaja- koskaan käytännössä pääse niihin vaikuttamaan. Pienet kuriositeetit eivät taas kansalaisten elämää mullista sinne eivätkä tänne. Saadaan liuta vastauksia, joilla ei tee käytännössä mitään ja joiden avulla ei voi paljoa päätellä ehdolla olevien arvoista ja tavoitteista. Varsinkin, kun ne todellisessa elämässä vastaan tulevat valintatilanteet ovat aivan erilaiset.

Vaalikoneet ovat vähän vastaava konsti kuin työnantajien työnhakijoille teettämät persoonallisuustestit tai ulkopuolisen konsultin/muutosjohtajan palkkaaminen kertomaan, mitä supistuksia pitäisi tehdä. Ulkoistetaan vastuu jollekin ulkopuoliselle taholle sen sijaan, että käytettäisiin omaa arviointikykyä, elämänkokemusta ja kannettaisiin päätöksestä vastuu. Samaa vastuun pakoilua on äänestämättömyys.

Millaiseen ihmiseen luotamme omassa elämässämme? Kenen käsiin antaisimme henkilökohtaisten asioittemme hoidon? Kuka olisi edunvalvojani? Minulle ei tulisi mieleen surauttaa sitä tietoa esiin jollakin it-gurun kehittämällä omalogiikkaisella insinöörisoftalla, johon kaikki ilmoittautuneet olisivat saaneet kertoa mielipiteitään siitä sun tästä tilanteeseen sopivasta tai sopimattomasta.

Vaalikoneet ovat ihan samantasoisia hömppägeneraattoreita kuin Facebookin Mikä salkkarin hahmo olisit? –testi tai Iltasanomien Hauvakone. Viihdettä, mutta puettuna näennäisen arvokkaaseen ja viisaaseen asuun.

Ikävä tosiasia on edelleen, että meidän pitäisi ihan itse, verta ja kyyneliä valuen, yrittää pohtia ja valita huonoista vähiten huonoin tai parhaista parhain vaihtoehto.

- ja minä valitsin ehdokkaan numero 174 Reijo Paanasen. Ihan ilman hömppägeneraattoreita.

Jan Rossi 22.05.2009 20:06

Se, että Vanhanen kirjoitti kommentin tänne osoittaa, että poliittiset blogit ovat tulleet jäädäkseen ja ovat oikeita poliittisia vaikutuskanavia. Unskin blogi on erinomainen kanava oikeiden poliittisten mielipiteiden esittämiseen yhdessä Setä Arkadian blogin kanssa. Jokainenhan tietää Unskin kolleegan maikkarilta. Haapalan blogi on jatkuvasti kerännyt yli sadan kommentteja. Parhaimmillaan blogi haki lähes 900 kommentin rajaa. Unski ja Timo Haapala ovat merkittäviä uranuurtajia Suomessa. Eläköön sananvapaus!

Jan Rossi

Heli Paasio 22.05.2009 22:12

Vaalikoneista kahdenlaista pohdintaa yleisesti:

1. Ehdokkaan rooli ei ole helppo, kun kysymykset voi olla asetettu miten vain. Siten asioista tehdään musta-valkoisia annetun pohjan perusteella. Aina ei voi vastata täysin/melkein samaa/eri mieltä. Ja perustelujen kirjoittaminen vastaukseen ei myöskään auta, jos ja niin monesti, kun ehdokasta etsivä äänestäjä täyttää koneen teknisesti ja saa tuloksen, eikä käy erikseen tutkimassa yksittäisten ehdokkaiden mielipiteitä ja mahdollisia lisäkommentteja.

2. Olennaista koneissa on myös, miten ne on laitettu toimimaan eli miten laskentakaava toimii. Onko täysosumat (=yhtämieltä äänestäjä ja ehdokas) painotettu suuremmilla kertoimilla ja lähellä olevat vastaukset pienemmillä? Laskeeko kone totaalisesti eri mieltä olevista vastauksista miinus-pisteitä? Vai tuleeko huomioiduksi vain täysin samat vastaukset plussana ja kaikki muut nollana?

Entä ne koneet, joissa kysytään ristiin asian tärkeysarvoa ja kantaa siihen. Kumpi on ratkaisevampaa, tärkeys sinänsä vai samamielisyys? Toimiiko kone loogisesti "antaen enemmän yhteensopivuus pisteitä" tärkeäksi ilmoitetusta asiasta lähellä olevasta mielipiteestä kuin vaikka vähemmän tärkeäksi luokitellusta täysin samaa mieltä olevasta jne?

Kysymysten sisällön ja asettelun ohella on erittäin olennaista se, miten koneet on ohjelmoitu laskemaan tulokset. Kukaan ei ole vielä kyseenalaistanut sitä, vaan monet vain käyvät eri koneissa ja luottavat annettun tuloksen "oikeellisuuteen". Toki äänestyspäätös syntyy monella muillakin perusteilla, mutta vaalikoneiden yleistyessä myös vaalikoneiden "yhteensopivuus"-laskennan perusteet olisi tuotava julki.

Mikko Airto 22.05.2009 23:42

Ehdokkaana täytyy sanoa, että erilaisia vaalikoneita ja -kyselyitä on tolkuton määrä, etenkin nyt EU-vaaleissa. Ei niistä hyvänä osaa pitää mitään, kun on pariinkymmeneen vastannut. Ja täytyy tunnustaa, että kun aina tulee testattua myös äänestäjänä vaalikoneita, niin hyvin harvoin saa itsensä 100%:sesti parhaana ehdokkaana. Aina ei edes parhaana.

MTV3:n koneessa käytetty ZEF on hyvä käyttöliittymä. Pidän siitä. Mutta Maikkarin kysymykset ovat kyllä tolkuttoman kehnoja, tosin tällä kertaa ei ihan niin pahoja kuin kunnallisvaalien pohjanoteerauksessa.

Outi Ruusuvirta London School of Economicsista tekee tutkimusta vaalikoneiden merkityksestä. Aiemmin hän on julkaissut myös artikkelin blogien merkityksestä. Pistäpä Unski joku haastattelemaan häntä, jos et itse ehdi. Sieltä voisi saada ihan mielenkiintoista näkemystä näihin kysymyksiin.

Unto Hämäläinen 23.05.2009 7:58

Sateista lauantaiaamun huomenta täältä Pakilasta

Vastauksena Mikolle sen verran, että Outi Ruusuvirran vaalikonetutkimuksen tiedän oikein hyvin. Outi kävi haastattelemassa viime syksynä minua, ja kerroin hänelle omat muistoni siitä, kuinka keväällä 1999 rakensimme ensimmäisen vaalikoneen Helsingin Sanomiin. Silloinkin käytiin EU-vaaleja.

Terveiset Outille, jonka oletan - ilman muuta - olevan tämänkin blogimme lukija. Ulkomailla työn, opiskelun, turismin tai eläkeköitymisen takia asuvat suomalaiset ovat hartaimpia lukijoitamme. Sen tiedän vilkkaasta henkilökohtaisesta sähköpostiliikenteestäni. Terveiset teille kaikille. Pysykää palstalla, pyydän.

Unto H.

Jan Rossi 23.05.2009 8:08

Sateista lauantaiaamun huomenta täältä Munkkiniemestä.

Mielestäni vaalikoneet ovat hyvä ratkaisu, sillä useat suomalaiset eivät kiireiltään ehdi paneutumaan ehdokkaiden teemoihin. Tämän vuoksi vaalikoneet ovat näppärä apu kun hakee omaa ehdokastaan. Vaalikoneet eivät ole kuitenkaan nostaneet äänestysintoa ainakaan eurovaaleissa. Näissäkin vaaleissa nukkujien osuus uhkaa nousta edellisistä vaaleista. EU on siis edelleen kaukainen asia suomalaisten arjesta.

Aamun kysymyksen kuitenkin esittäisin arvoisille Juho Romakkaniemelle ja Mika Rossille. Voisitteko arvoisat herrat vihdoinkin kertoa meille kansalaisille, että missä roolissa Vanhanen ja Katainen olivat Bilderbergissä Kreikassa? Tilanne on se, että kansalaisilla on oikeus tietää missä julkisen vallan edustajamme liikkuvat ja keitä he tapaavat ja missä rooleissa. Kataisen ja Vanhasen toiminta Kreikassa ei voi olla salaista. Jos se on salaista, miten keskusta ja kokoomus oikein ajattelevat edustuksellisesta demokratiastamme? Hollannissa asiasta nousi kysely. Myös EU:n parlamentissa on kysytty aiheen perään. Tosin suomalaismepit eivät ole tästä kyselleet. He ovat salanneet asian.

Jan Rossi

Pekka Kärkkäinen 23.05.2009 8:35

Vaalikoneiden suuri ongelma on - kuten lainaus Arja Alhon blogista hyvin kertoo - se, että kysymysten taso ja asettelu tukee lähinnä kunkin tiedotusvälineen omaa kulmaa asioihin. Useimmiten kysymykset on asetettu niin, että siellä todellakin on vain se yksi "oikea" vastaus, ja muissa vaihtoehdoissa ehdokas näyttää joko typerykseltä tai rasistilta/fasistilta/kommunistilta/sovinistilta jne jne.

Eli vaalikoneiden tason nosto olisi kyllä paikallaan. Toinen iso ongelma on vaalikoneiden kysymysten hurjan iso määrä. Niitä kysymyksiä eivät jaksa ehdokkaat eikä äänestäjät. Jotain tolkkua siihen touhuun, kiitos.

Hesarin vaalikone on asenteellisuudessaan ihan omassa luokassaan eli huonoin kaikista. Sori vaan Unski ja Sanomien väki. MTV3:n kone on käyttöliittymältään paras, mutta asenteellisuus vaivaa sitäkin.

Yle pääsee parhaiten eroon omista ennakkoluuloistaan, mutta ei sitäkään voi hyväksi kehua.

Minulle vaalikone antoi sopivimmaksi ehdokkaaksi SDP:n Nesrin Canin (166). Hän näyttäisi myös olevan ainoa SDP:n ehdokkaista, joka haluaisi konkreettisesti uudistaa SDP:n politiikkaa ja poliittista kulttuuria, ks. alla.

http://yle.fi/uutiset/talous_ja_politiikka/2009/05/sdp_peri_ehdokkailtaan_kynnysrahaa_mainoskampanjaan_paasemiseksi_750247.html

Pilvi Torsti 23.05.2009 10:18

Joskus tulee mieleen, että osa vaalikoneiden kysymyksistä on toimituksien deadline-paineessa väkisin keksittyjä. Niinpä ehdotukseni tulevaisuuden parhaaksi vaalikoneeksi: laajapohjainen työryhmä tulevien vaalikoneiden kysymyskehittelyyn. Mukaan esim. parlamentin jättäviä meppejä, europolitiikan tutkijoita ja kenties myös eri puolueiden edustajia ja tietenkin politiikan toimittajia. Tällä tavalla tehtynä vaalikoneista voisi tulla nykyistä syvällisempiä demokratian apuvälineitä ja esimerkiksi aatteelliset erot tulisivat esiin. Helppokäyttöydessään vaalikoneet ovat vertaansa vailla.

Nykyisin vaalikoneiden kysymykset ja vaihtoehdot ovat valitettavan usein sellaisia, että voi aivan yhtä hyvin olla samaa tai eri mieltä perustelusta riippuen. Niinpä vaalikoneiden paras puoli ovat kommenttikentät, joista käy ilmi ehdokkaan ajattelu. Äänestäjänä minä tekisin niin, että katsoisin "mahdolliset" ehdokkaani ja hakisin koneista heidän vastauksensa. Itse koneen voi sitten täyttää kansanhuvina, joka toki tuottaa yleensä jotain puoluepainotusta.

Loppuun vielä anekdootti Turun torilta parin viikon takaa. Puolen yön jälkeen kohtasin iltapalajonossa kaksi nuorta haalariherraa, jotka huomioivat rintamerkkini ja sitä myöten, että olen ehdokas. Toinen pojista sanoi tehneensä juuri vaalikoneet ja saaneensa sieltä kärkeen kaikki demarit ja vihreät. MInä tokaisin siihen, että no sitten me varmasti ajattelemme asioista aika samoin. "Eikä, mähän äänestän kokoomusta", kuului hilpeässä tunnelmassa olleen pojan vastaus.

Matti Niiranen 23.05.2009 10:26

Yhdyn Tuulikki Jalavan ajatukseen, että monelle kiireiselle äänestäjälle ikävä tosiasia on se, että ihan itse se pitää valita se vähiten huono tai parhaista parhain ehdokas. Vaalikoneet tuovat tähän valintaan kuitenkin lisämaustetta ja tekevät valinnasta ehkä hieman hauskemman puhteen.

Tuoreessa Helsingin Sanomien tutkimuksessa todetaan, että eurovaaleissa ihminen on äänestäjille tärkeämpi kuin puolue. Tätä tulosta on ehkä syytä sulatella kriittisessä valossa. Kukapa nyt pitäisi (puolue-) konetta ihmistä tärkeämpänä. Tulos kuvastanee varmaankin oman ehdokkaan

valitsemisen vaikeutta. Toisaalta mielipidetiedusteluissa on tähän asti tietääkseni kysytty: minkä puolueen ehdokasta äänestäisitte eduskuntavaaleissa (vaikka kyseessä on eurovaalit), niin vastausten tietty ristiriitaisuus ei ole mikään ihme. Olkaa hyvä ja korjatkaa, jos tietoni on väärä.

Ympyrä sulkeutuu, kun vaalikoneet paljastavat saman puolueen ehdokkaiden olevan valtaosin oman puolueensa linjausten kanssa yhtä mieltä. Tulisiko siis vaalikoneissa olla enemmän hömppää ja aivan ehdokkaiden henkilöön meneviä kysymyksiä, jotta ne palvelisivat äänestäjää entistä paremmin? Jotta se puoluetta tärkeämpi ihminen paljastuisi koneen avulla. Ehkä. Toisaalta: kuinka moni meistä oikeasti valitsee edustajansa sillä perusteella, miten tämä viettää vaikkapa vapaa-aikaansa? Onko ehdokas jalkapallo- vai kiekkomiehiä. Lomaileeko Kajaanissa vai Kalkuttassa. Syökö uuniperunoita vai ranskalaisia, jne.

Vaalikoneet voivat muuttaa ihmisten ajattelutapoja ja murtaa ehkä hivenen esimerkiksi sukupuolten ja eri ikä- ja sosiaaliryhmien välisiä keskinäisiä ennakkoluuloja. Parhaimmillaan ne voivat edistävät keskustelua ja syventää siten demokratiaa. Tilanne on ollut kieltämättä aluksi hämmentävä, kun ruudulle pamahtaa parhaana vaihtoehtona henkilö, jonka kasvoihin ja habitukseen ei kuunaan olisi tullut liittäneeksi omia arvojaan ja poliittisia mielipiteitään.

Mielenkiintoista olisi myös tietää, että millä painolla ja perinpohjaisuudella ehdokkaat itse punnitsevat vastauksiaan eri vaalikoneiden kysymyksiin. Voisi kuvitella, että laajalevikkisen valtakunnan ykkösmedian koneeseen ehdokkaan on miltei pakko vastata hyvin tarkasti ja jopa laskelmoiden. Koneidenhan toivotaan seulovan ehdokas joukon parhaaksi ja edistävän siten valintaa. Vaalikiireiden keskellä kymmeniin kyselyihin vastailevat ehdokkaat ovat aikamoisen tehtävän edessä: miten kokonaissaldoon vaikuttaa, jos painotan tuota tai tuota asiaa? Saattaa siis olla, että koneiden luoma kuva ehdokkaista ei ole aivan todellinen. Paitsi jos ehdokkaisiin onkin uskominen. Siitähän politiikassa on myös kysymys.

En kyllä lähtisi edellä kirjoittamaani viitaten, nimeämään jotakin yhtä ylitse muiden parhaaksi vaalikoneeksi. Vaalikoneet ovat eräs keino tehdä yhteiskunnallinen osallistuminen

mielenkiintoisemmaksi. Siksi koneita tulee uudistaa aina silloin tällöin. Tällä kierroksella niin ei

valitettavasti ole oikein tapahtunut.

Terhi Koulumies 23.05.2009 11:42

Mikä on hyvän vaalikoneen kriteeri, sekö, että tulokseksi tulee ehdokas, jota alun perinkin aikoi äänestää?

Kunnallisvaaleissa MTV3 vaalikone erottui profiloimalla ehdokkaan persoonaa, kysymyksen olivat vähän outoja tyyliin "käytkö kirkossa, juotko kaljaa, viihdytkö sinkkuna?"

Ehkä sellainen kevyempi ote voisi piristää vaalikamppailussa. Harva normaalikansalainen miettii kuitenkaan iltapuheikseen, kuinka suurella summalla EU:n pitäisi osallistua Gazan jälleenrakentamiseen. Tärkeämpää lienee äänestää ehdokasta, jonka luonne ja kiinnostuksenkohteet vastavaat omia ja herättävät luottamusta.

Jan Rossi 23.05.2009 13:12

Täytyy antaa tunnustusta HS:lle. Aivan uskomattoman hyvä kirjoitus Janne Virkkuselta. Suuri kiitos hänelle sananvapauden puolustamisesta. Tilannehan on se, että juuri tälläiset blogit, kuten Unskin blogi palvelee erinomaisella tavalla sananvapautta. Missä Suomikin menisi nyt jos meillä ei olisi nettiä ja blogeja käytössä? Miten vapaan demokratian ääni kuuluisi jos eläisimme edelleen jossakin ahdistavassa yhden totuuden Kekkosen Suomessa?

Ohessa linkki hyvään Virkkusen kannanottoon.

http://www.hs.fi/juttusarja/virkkunen/artikkeli/N%C3%A4pit+irti+sananvapaudesta/1135246173476

Jan Rossi

Milka Sunell 23.05.2009 14:40

Virkkunen samastaa J. Rossin kehumassa jutussaan huolettomasti sananvapauden ja lehdistönvapauden. Jälkimmäinenhän on edellistä merkittävästi suppeampi asia. Virkkunen ei suinkaan ole mielipiteineen yksin. Viime vuosien havaintojeni perusteella yksi jos toinen journalisti ajattelee sananvapauden koskevan ainoastaan oman ammattikunnan toimintamahdollisuuksia - Virkkusen sanoin "viestimien turvaa". Jokaisen tällaisen lehti- tai tv-jutun yhteydessä mieleni tekee tokaista: Näpit irti minun ja muiden reilun viiden miljoonan suomalaisen ei-toimittajan sananvapaudesta!

Politiikassa suurinta vallankäyttöä ei ole se, kuka päättää, eikä edes se, mikä päätös tehdään. Suurinta vallankäyttöä on määritellä asiat, joihin päätöstä katsotaan tarvittavan. Kutsuttakoon sitä vaikkapa agendan määrittämisen vallaksi. Tunnetasolla voisi puhua tärkeäksi koetuksi tekemisen vallasta. Ei ole uutinen, että asioiden ja niiden tärkeyden määrittelyssä keskeinen ammattikunta on toimittajat.

Tällaisesta vallankäytöstä käytän havainnollistavana esimerkkinä Virkkusen juttua. Tunnetasolla suuri osa ihmisistä mieltää sananvapauden tärkeäksi asiaksi. Kun käsite nyky-suomen (ja -Suomen) tapaan miehitetään suppeammalla lehdistönvapaudella, saadaan "viestimien turvasta" ihmisille tunnetasolla tärkeä asia. Epäilemättä toimittajien työ sujuukin paremmin, kun ihmiset mieltävät heidän työnsä itselleen tärkeäksi.

Sama sananvapauden ja toimittajien toimintamahdollisuuksien välisen suhteen teema on oleellinen myös vaalikoneita arvioitaessa. Tärkeimpiä vaalikoneita laativat suurten mediayritysten politiikan seuraamisesta vastaavat uutistoimitukset. Ja vaalikoneethan edustavat journalistin ihannetilaa: Pääsee määrittämään sekä kysymykset että vastausvaihtoehdot - vieläpä sekä ehdokkaille että äänestäjille. Sen jälkeen voikin keskittyä tekemään vaalikoneisiin perustuvia uutisia ja analyyseja...

Ajatelkaa, miten kaukana olisimme demokratista, jos vaalikoneet todella ratkaisisivat vaalit!

Jan Rossi 23.05.2009 16:52

Arvoisa Milka Sunell - Suomessa tarvitaan sekä sanan,- että lehdistönvapautta. Molempia vapauksia tulee puolustaa viimeiseen saakka, koska ne ovat demokratia ytimessä. Jos niitä lähdetään kaventamaan, silloin ei voida enää puhua demokratiasta. Demokratia tarkoittaa kansanvaltaa. Valta on siis kansalla, joka luovuttaa edustuksellisille elimille päätöksentekovaltansa.

Ja se miten päätöksentekoelimet käyttävät meidän kaikkien yhteistä valtaa täytyy olla jokaisen kansalaisen arvioitavissa. Tätä tehtävää juuri media tekee. Sen tehtävä on toimia vallan vahtikoirana. Mielestäni HS on tätä tehtävää upeasti ollut suorittamassa. HS on aidosti itsenäinen toimija. Siihen ei voi vaikuttaa poliittisesta kentästä. Näin olen asiaa havannoinut kun olen seurannut kuinka HS toimii kussakin tilanteessa. Todellista tilannetta en tietenkään tiedä kun en ole Hesarin sisäpiireissä. Se on kuitenkin luultavasti totta, että toimittajilla on omat poliittiset mieltymyksensä. Ja miksei olisi? Ovathan hekin kansalaisia.

Jan Rossi

Milka Sunell 23.05.2009 23:33

Hyvä Jan Rossi, en ajatellut päätoimittajan kolumnissaan esittämiä ajatuksia kritisoidessani arvostelevani lehteä kokonaisuudessaan. Enkä tietenkään ole päätoimittajan tai kommentoijan kanssa eri mieltä siitä, että lehdistönvapaus on toimivan demokratian edellytys. Sananvapaus (= sanoin tai muin keinoin ilmeisemisen, vaatimisen ja ajattelemisen vapaus) on kuitenkin ihmisoikeus, jota yksikään ammattiryhmä ei saisi omia omakseen edes käsitteenä. Kirjan 1984 newspeak on klassinen esitys siitä, miten sananvapaus muuttuu, kun sanoille annetaan uudet pienen ryhmän etuja palvelevat merkitykset.

Sananvapautta ei pidä myöskään rajata koskemaan vain mediajulkisuutta. Yhtä lailla sen tulee toteutua myös esimerkiksi työpaikoilla, järjestöissä ja mielellään kodeissakin.

Varsin yleisesti tavataan ajatella, että "medialla" on valtaa, joka ulottuu myös poliittisiin päätöksiin tai vaikkapa vaalituloksiin. Korostettaessa demokraatista valtajärjestelmää (eritoten kapitalistisen valtajärjestelmän kustannuksella) voisi kysyä, onko mediankin valta peräisin kansalta. Tässä mielessä kansa puolustaisi toimittajien toimintamahdollisuuksia, jotta julkinen valta rajaisi julkista keskustelua mahdollisimman vähän eikä ainakaan etukäteen (sensuuri). Samalla toimittajat puolestaan puolustaisivat työssään kansaa, jottei julkisen vallan käyttö muuttuisi salaiseksi ja mielivaltaiseksi. "Vallan vahtikoira"-metafora sopii kuitenkin tähän aika huonosti, ellei sitten tarkoiteta sitä, että median tehtävänä on vahtia, etteivät ulkoiset vaarat pääse uhkaamaan kansan valtaa.

Unto Hämäläinen 24.05.2009 8:18

Kolme pikahavaintoa keskustelun jatkoksi.

1. Kiitos keskustelijoille, jotka ovat tänäkin viikonloppuna jaksaneet jatkaa. Näillä mennään.

2. Testasin neljä vaalikonetta (HS, Yle, MTV3 ja IRC). Tulos oli mielenkiintoinen: listan kärkeen nousi jokaisessa koneessa eri ehdokas ja eri puolue. Erot seuraaviin olivat pieniä. Sitä vastoin inhokkilistallani olivat kaikissa koneissa ne samat ehdokkaat.

Näistä neljästä koneesta pidin eniten IRC-koneesta. Minua viehätti myös se perusinformaation suuri määrä, jonka koneen laatijat olivat upottaneet jokaiseen kysymykseen.

3. En tiedä, mikä on tilanne on muualla Suomessa, mutta Helsingissä pistää silmää se, että vaalijulistetauluihin ovat kiinnittäneet julisteensa vasta pienet eduskunnan ulkopuoliset ja kristillisdemokraatit.

Puolittain tyhjinä ammottavat vaalijulistekehikot näyttävät huonoilta osviitoilta eurovaaleihin - ennakkoäänestyksen alkuun on enää kolme vuorokautta.

Jos tämän kommentin lukijoissa on sellaisten puolueiden kuin Suomen keskusta, kokoomus, Sdp, vasemmistoliitto, vihreät, Rkp tai perussuomalaiset aktivisteja, voisitteko vinkata omille toimistoillenne, että vaalijulistetaulut kannattaisi ottaa myös maan pääkaupungissa käyttöön. Ihan totta - vaikka vain tunnelman takia.

Sunnuntaiaamuna 24.5. 2009

Unto Hämäläinen

Perässähiihtäjä

Sari Rannanpää 24.05.2009 11:11

Minäkin testasin IRC-gallerian, MTV3:n ja HS:n vaalikoneita – ja jokainen antoi eri ehdokkaan eri puolueesta. IRC-gallerian kone antoi vastaukseksi ehdokkaan puolueesta, jota en koskaan äänestäisi... Sen sijaan epäsopivimmat ehdokkaat olivat samoja joka vaalikoneessa.

Mielestäni IRC-gallerian koneen kysymykset olivat kuitenkin näitä vaaleja ajatellen relevanteimmat. Hesarin vaalikoneessa sen sijaan mentiin viihteen puolelle. Pitäisikö vaalipäätökseeni vaikuttaa, mitä ehdokkaille tulee ensimmäisenä mieleen Brysselistä? Mielestäni ei. Se ei ole relevantti tieto, eikä se aiheuta (toivottavasti) poliittista hajontaa. IRC-gallerian koneessa tosin negatiivisena koin mustavalkoisuuden: vastata voi periaatteessa vain ”kyllä”, ”ei” tai ”ei tärkeää”. MTV3:n vaalikoneen asteikko sen sijaan oli mielestäni liian laaja, koska se antaa liian suuren vapauden vaalikoneen taustalla olevalle algoritmille, joka laskee vastausten yhteensopivuuden.

Mielestäni olisi tärkeää lisätä vaalikoneisiin myös kysymys käyttäjän puoluepreferensseistä, esimerkiksi ”mitä puoluetta voisit ajatella äänestäväsi” tai ”mitä puoluetta et koskaan äänestäisi”. Näin vaalikone voisi karsia ’epäsopivan puolueen sopivat ehdokkaat’ helposti ja nopeasti.

Näiden eurovaalien vaalikoneuutuus on EU Profiler (http://www.euprofiler.eu/ -> suomi), joka on ensimmäinen kaikki Euroopan maat kattava EU-vaalikone. EU Profiler -vaalikoneen on kehittänyt European University Institute. Suomalaisille EU Profiler saattaa olla outo, koska vaalikone on puoluekeskeinen, eli kone näyttää vastaajaa lähinnä olevat puolueet. Eurooppalaisella tasolla tämä on kuitenkin eri asia, koska suurimmassa osassa EU-maita äänestetään suljetuilta listoilta. EU Profiler –vaalikoneen käyttäjät voivat myös vertailla kantojaan kansallisten ja muiden Euroopan maiden puolueiden kantojen kanssa. Vaalikone sisältää myös viittaukset puolueiden ohjelmiin tai muihin puolueen dokumentteihin.

Marja Jolivet 25.05.2009 19:03

Kiitos Sari Rannanpää tuon EU-profilerin linkistä!

Suomalaisten - myös ehdokkaiden - pitäisi todellakin paremmin ymmärtää yhteisömme laajuus ja puoluekeskeisyyden tärkeys vaikuttamisessa.

Itse sain vähällä vaivalla ei-Suomen kansalaisena hyvin verrattua suomalaisen ehdokkaani mahdollisuuksia pärjätä ajatuksineen ja lupauksineen tulevassa poliittisessa "suurperheessään". Ja samalla vähällä vaivalla kartoitettua oman maani puolueiden kantoja yleisimpiin EU-kysymyksiin.

Hyvä Unto Hämäläinen: onko aivant mahdotonta saada HS linkittämään oman vaalikoneensa lisäksi tämä koko Euroopan kattava vaalikone? Nehän eivät kilpaile samassa sarjassa. Toisella etsitään sitä suomalaista ehdokasta, jota äänestäisi ja toisella tutkaillaan koko Unionin tendenssejä.

Auttaisi varmasti monia.

Seppo Isotalo 25.05.2009 19:19

Hassu asia tuo vaalikone. Se tekee aivan väkisin EU-parlamentin vaaleista henkilövaalit, mikä on hyvin epärehellistä. Parlamentissa toimitaan puolueryhmissä ja pitkät listat olisivat hieman parempi tapa antaa osviittaa mitä puoluetta äänestää. Ruotsin Vihreät ovat tiukasti keskustelleet siitä pitäisikö heidän mennä vaaleihin yleis eurooppalaisella ohjelmalla, joka on olemassa ja jota Suomen ja Ruotsin vihreät joutuvat ajamaan Brysselissä.

Minä kokeilin konetta kahteen kertaan ja jouduin ensin Työväenpuolueeseen ja sitten oikeiston joukkoon, aivan mielivaltaista hommaa.

Perässähiihtäjälle haluaisin sanoa, että aihe Urhous veti keskustelua, pääministerin mukanaololla ei ole suurta merkitystä kun hän vain huitaisee, mutta ei vastaa huutoonsa Vaikka me kaikki kysymme missä se Urhous on tänään.

Kaikesta huolimatta tämä keskustelu on huikeasti kaiken muun vaalikeskustelun yläpuolella. Toistan pyyntöni, että Esko Seppäseltä pyydettäisiin alustus. Ehdottakaa muita. Minä lupaan 50 puheenvuoroa, joissa Eskoa vastustetaan ja muutaman, jossa puolustetaan.

unto hämäläinen 25.05.2009 19:35

SARI ja MARJA

Kiitos vinkistä. Tämä on hyvää palvelua meille kaikille. EU Profiler on lisätty tämän sivun oikealle laidalle kohtaan Vaalikoneet.

Uh

Seppo Väisänen 04.06.2009 10:50

Hei Unto,

Vähän myöhäisheränneenä liitin eilen 3.6. seuraavan erään toisen meilini ( t- 6 sanaa!) jatkeeksi. Tässä se myös oikella paikallaan.

"Vaikkei seuraava tähän kuulukaan, niin liitän kokemuksia vaalikoneista.

Kone saattaa tuottaa aika oudon tuloksen. Kymmenen sopivimman kohdalla voi olla vain pari ajattelemastasi puolueesta ja melko todennäköisesti suosikkiehdokkaasi löytyy aika kaukaa. Mistä tämä kaikki oikein johtuu: onko vika koneissa, teissä vai ehdokkaissa? Voi olla että vähän kaikissa. Ei koneisiin tarvitse uskoa menettää, mutta ne eivät ole ”jumalansanaa”. Lopullinen ratkaisu tehdään mututuntumalla viimeistään kopissa.

Ainakin minulle aloittamani MTV:n kone antoi nimenomaan ”oman puolueeni” osalta hyvin erilaisen kuvan kuin muut koneet. Koneet tuottavat eri tuloksen osin siksi, että ne kysyvät eri kysymyksiä. Eli paremman kuvan antaa kaikkien koneiden yhdistelmä, joka jää siis vastaajan tehtäväksi.

Minusta suoranaiseen hyötyyn eli ehdokkaan löytämiseen pannaan liikaa painoa. Vika ei ole koneissa, eikä vastaajissa eikä ehdokkaissakaan, vaan vaalikoneiden luonteessa. Medioiden tekemiin kysymyksiin ei usein löydy vastausta puolueiden vaaliohjelmista. Nimenomaan riviehdokkaat eivät edes tunne puolueensa ohjelmia, eikä niissä taas ole kaikkia asioita - onneksi - etukäteen määrätty. Lisäksi jotkut vahvat ehdokkaat tohtivat tietoisesti olla eri mieltä kuin puolueensa.

Kehotankin vertaamaan vastauksianne myös puolueisiin. Jos olet esim. EU- myönteinen vaikka osin kriittinenkin, niin saat melko lähelle tosiaan tulevan suosikkiryhmän, eikä oma puolueesi ole välttämättä edes kahden kärjessä. Vastaavasti saa alapäähän EU- kriittisimmät puolueet eli kyllä koneet hyvin mittavat: kokoomuksen ja perussuolaisten puhumattakaan SKP:stä väliin mahtuu eroja. Ongelmana tuntui ainakin minulle olevan vihreät, jossa sisäinen hajontakin näyttää olevan suurta ainakin näiden kysymysten kohdalla.

( LISÄYS Huomasin paljon muutakin, nyt Tampereen yliopisto on tehnyt YLEn vaalikoneen perusteella tutkimuksen, että Vihreät ja SKP ovat samoilla linjoilla, Entä muut koneet.

Uusi EU profiler oli antoisa ja tasokas tutgtavuus! )

Jännä peli on verrata omaa ehdokastanne muihin. Vastatkaa niin kuin tämä on tehnyt, ja katsokaa missä seurassa hän on, niin lakkaatte ihmettelemästä omaa valintanne.

Seppo Väisänen

Fil.maist.

Helsinki

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?
Luetuimmat
 1. 1

  Ruutuaika on vanhentunut käsite, sanovat asian­tuntijat – toimittaja antoi lastensa pelata viikon vapaasti, tässä tulokset

 2. 2

  ”Veljeni meni kiusaajan kotiin ja hakkasi tämän perusteellisesti” – Koulukiusatut kertovat HS:lle keinoista, joilla kiusaaminen lopulta päättyi: yllättävän moniin tarinoihin kuului väkivalta

  Tilaajille
 3. 3

  Lahdenväylän ketjukolari vaati kuolonuhrin – 12-vuotias poika kuoli sairaalassa keskiviikkona

 4. 4

  ”Bosnian teurastajalle” Ratko Mladićille vihdoin lopullinen tuomio – Tuomion­julistamisesta tuli farssi: verenpaine­mittauksen jälkeen riehunut komentaja poistettiin salista

 5. 5

  Suomalaiset sikailevat Nuijamaan autojonoissa: kiilaavat venäläisten ohi pientareen kautta – ”Venäläinen on helpompi lähteä ohittamaan”

 6. 6

  Miehen elämän piti päättyä Lapin luontoon, mutta hän syntyikin siellä uudelleen – Tiivis luontosuhde edistää mielenrauhaamme ja auttaa vaikeuksien keskellä

 7. 7

  Päätös Helsingin suurmoskeijasta siirtyy epämääräiseen tulevaisuuteen, hakijat perääntyivät – ”Tässä on ollut erilaista päivitystä ja muuta”

 8. 8

  Tutkijat haastattelivat yli 20 Nokian ylintä johtajaa ja tekivät tylyn johtopäätöksen: romahduksen syynä olivat johtamisen ongelmat

 9. 9

  Kaatuiko sukulaisesi sodassa? Maailmanlaajuisesti ainutlaatuinen vainajien ”kotisivukone” kertoo valtavasti tietoa yksittäisten sotilaiden reiteistä ja vaiheista

 10. 10

  Poliisi kiristää valvontaa joulukuun alussa, jolloin laittomasta autosta voi napsahtaa tuhannen euron lisävero – Uuden laitteen testissä yli 20 000 autoa kärähti

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Moni nainen muuttuu ikääntyessään tai lihoessaan toisille näkymättömäksi – sen huomaa, kun kävelee rautatie­asemalla väistämättä ketään

 2. 2

  Ruutuaika on vanhentunut käsite, sanovat asian­tuntijat – toimittaja antoi lastensa pelata viikon vapaasti, tässä tulokset

 3. 3

  ”Veljeni meni kiusaajan kotiin ja hakkasi tämän perusteellisesti” – Koulukiusatut kertovat HS:lle keinoista, joilla kiusaaminen lopulta päättyi: yllättävän moniin tarinoihin kuului väkivalta

  Tilaajille
 4. 4

  Naispappeja syrjittiin Suomen suurimmilla kristillisillä nuorten festivaaleilla: ei päästetty pitämään messua, miespapit jättivät tervehtimättä

 5. 5

  Pohjois-Korean raja­vartijat jahtasivat Etelä-Koreaan loikannutta sotilasta vain metrien päässä – video näyttää täpärän paon luoti­sateessa rajan yli

 6. 6

  Timo Rautiainen karkotti jo 2000-luvun alussa uusnatseja keikoiltaan, nyt häntä haukutaan ”suvakiksi” – Heviyhtye Trio Niskalaukaus palasi lavoille 13 vuoden tauon jälkeen

 7. 7

  Vartijoiden armoille jäänyt ”Orléansin neitsyt” kieltäytyi pukeutumasta mekkoon ja pantiin roviolle – Suomennetut pöytäkirjat paljastavat Jeanne d’Arcin oikeusjutun koko raakuuden

 8. 8

  Vakava liikenneonnettomuus Lahdenväylällä – Viisi loukkaantui vakavasti, kolme hoitoon Lastenklinikalle

 9. 9

  Kyykky on ihmisen luonnollinen lepoasento, mutta olemme unohtaneet, miten se tehdään – Näin kyykkääminen parantaa kehosi hyvinvointia

  Tilaajille
 10. 10

  Espoolaiset Vaahtorannat rohkaistuivat rakentamaan kotiinsa valtavan näköalaikkunan – sitten huippupoliitikko puuttui peliin, ja ikkunan alle saatetaan raivata luontopolku

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Kyykky on ihmisen luonnollinen lepoasento, mutta olemme unohtaneet, miten se tehdään – Näin kyykkääminen parantaa kehosi hyvinvointia

  Tilaajille
 2. 2

  Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

 3. 3

  Varaslähtö länsi­metroon: astu kyytiin ja kiidä tunnelissa 36 kilometriä idästä länteen – verkko­retki kuvaa reitin kuljettajan silmin ja esittelee jokaisen aseman 360-kuvalla

 4. 4

  Tuhat vuotta sitten valtava viikinkiarmeija vyöryi Suomeen ja sai selkäänsä hämäläisiltä – Näin kertoo taru, mutta mitä oikeasti tapahtui?

  Tilaajille
 5. 5

  Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

 6. 6

  Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

 7. 7

  Espoolaiset Vaahtorannat rohkaistuivat rakentamaan kotiinsa valtavan näköalaikkunan – sitten huippupoliitikko puuttui peliin, ja ikkunan alle saatetaan raivata luontopolku

 8. 8

  Turvapaikkapäätöstä odottava Sharif Qaderi potkaistiin ulos ryhmäkodista kun hän täytti 18 vuotta – Sitten itähelsinkiläinen lapsiperhe otti hänet luokseen asumaan

 9. 9

  Hygieniasta löytyy huomautettavaa sadoissa ruokapaikoissa pääkaupunkiseudulla – Katso hakukoneella, miten on kotikulmiesi ravintoloiden laita

 10. 10

  Miksi vaikutusvaltaiset miehet panevat naiset katsomaan masturbointiaan? Asiantuntija vastaa

 11. Näytä lisää