Perässähiihtäjä

Kiitos ja näkemiin!

Tiistai 19.4. 2011 ja 35. postaus.

Aivan aluksi haluaisin kiittää.  Myönnän suoraan, että seitsemän viikkoa sitten olin hyvin epävarma. Voisiko tämä blogi viidennen kerran herättää enää mitään kiinnostusta? Edellisestä blogista oli jo lähes kaksi vuotta ja sosiaalinen media oli vallannut elintilaa näiltä vanhahtavilta blogeilta. Mutta niin vain kävi, että me onnistuimme. Perässähiihtäjästä tuli näidenkin vaalien paras poliittinen keskusteluareena. Vai tietääkö joku paremman? (Tässä postauksessa julkistetaan myös vaaliveikkauksen voittajat, kahdeksan nimeä.) 

Kirjoitin 35 postausta ja kommentteja on tähän mennessä julkaistu  1176 kappaletta. Olen jokaisen niistä lukenut ja hyväksynyt julkaistavaksi. Kaikki nimellä, ei yhtään (vai oliko se yksi vahingossa?) nimimerkillä.

 Tiettävästi yhden olen hukannut, mutta onneksi sekin asia selvisi. Sen lisäksi Tarja Cronbergin puheenvuoro maanantaina alkaneesssa keskustelussa Miten tästä eteenpäin? julkaistiin minun kommenttilomakkeellani teknisistä syistä. Kannattaa muuten katsoa, mitä vihreiden ex-puheenjohtaja kirjoittaa tämän linkin takana.

Kommenttien lukeminen on ollut mieluinen kunniatehtävä. Blogin kommentaattorit ovat aikaansa  ja vaivojaan säästämättä osallistuneet keskusteluun, pitäneet puoliaan ja tuoneet uusia näkökulmia sekä hankkineet tietoa meidän kaikkien yhteiseen käyttöön. Lämmin kiitos. Olette te ihmeihmisiä.

Lukijat ovat pysyneet kanavalla. Olen saanut kannustusta ja palautetta Suomesta ja muualta, pitkin maailmaa. Meillä on ollut käytössä koko maapallon kiertavä sähköinen verkko seuraamassa piskuisen Suomen vaaleja. Se on johtanut myös siihen, että keskustelua on käyty kellon ympäri. Hieno kokemus, kaunis kiitos lukijoille.

Seitsemän viikon kiinnittyminen verkkoon ei olisi voinut onnistua ilman erilaisten yhteisöjen tukea. HS:n Kuukausiliitteen toimitus, oikea työpaikkani, on tukenut. Samoin monet muut HS:n toimitukset, kuten politiikka, Sunnuntai ja HS.fi sekä Radio Helsinki. Yleisradion kollegat ovat antaneet mahdollisuuden käydä silloin tällöin radioaalloilla. Kiitos!

Ja kiitos vaaleista myös puolueille ja niiden aktivisteille sekä ennen muuta eduskuntaehdokkaille, joita oli yli 2300 näissäkin vaaleissa. He ovat kunniakansalaisia, ilman heitä ei olisi vaaleja pystytty järjestämään. Ja ilman vaaleja ei olisi ollut blogiakaan.

Tiedän, että tämän urakan irrottautuminen on vaikeaa, mutta nyt se on tehtävä. Blogin kommenttipalsta on auki huomiseen keskiviikkoon kello 16 asti. Sitten blogi siirrettään arkistoon. Samaan aikaan keskusvaalilautakunnat ryhtyvät vahvistamaan sunnuntain vaalien tulosta ja jakamaan valtakirjoja uusille kansanedustajille. Eduskuntavaalit ovat silloin lopullisesti ohi.

Blogin jatkosta en vielä tiedä mitään. Kaikella on aikansa. Näin korkeassa  iässä ihminen ei pysty enää tekemään suunnitelmia kovin pitkälle tulevaisuuteen. Elääkö? Jaksaako? Onko työpaikkaa? Kaikki ne ovat epävarmoja asioita.

Sen toki tiedän, että seuraavan kerran on mahdollista palata verkkoon ensi presidentinvaaleissa. Katsotaan, jos se päivä eteen tulee.

Jotta tämä ei menisi pelkäksi hymistelyksi, julkistetaan vaaliveikkauksen tulokset. Kiitän Jaakko Antilaa, aktiivista kommentaattoriamme, siitä, että hän on tehnyt exel-taulukon kaikista 124:sta vastauksesta. Paras virhepistemäärä oli 12 ja huonoin 74, muut olivat sillä välillä.

Kahdeksan parasta ovat:

1.Tuomas Fredman 12 virhepistettä

2. Maija Marjanen 16

2. Petteri Oksa 16

4. Juhani Salo 18

4. Jarno Miettinen 18

4. Jokke Härmä 18

4. Topias Kukkaniemi 18

4. Ville Lehtikangas 18

He ovat kahdeksan parasta. Onnittelut hienosta saavutuksesta. Heti heidän kannassaan on vielä 10 veikkaajaa, joilla oli 20 virhepistettä.

Jokainen ymmärtää, että nämä ovat aivan loistavia suorituksia. Kun muistamme, miten pieleen esimerkiksi mielipidemittaukset menivät, osaamme antaa näille veikkaajille suuren arvon. Tutkimusten osuuvudesta on tässä  STT:n uutinen.

Pyydän voittajia ( edellä mainitut 8) lähettämään sähköpostilla unto.hamalainen@hs.fi osoitteensa minulle, jotta voin postittaa palkintokirjan, joka on toimittaja Ilkka Malmbergin kirja Napoleonin vika (HS-Kirjat). Mainio teos muuten.

Näihin sanoihin on hyvä päättää: Kiitos ja näkemiin!

JK. Päivän siteeraus.  

Iikko B. Voipion kirjoitus päivän HS:n mielipidesivulla palautti mieleen, että uusi eduskunta joutuu ensi töikseen päättämään, hyväksyykö se entisen eduskunnan kertaalleen hyväksymän vaalilakiuudistuksen, jonka tavoitteena on suhteellisuuden parantaminen. ( Tästä aiheesta kävimme  hyvän keskustelun blogissa 16.3. 2011.)

Voipio kirjoituksessan osoittaa, että nykyinen laki suosii suuria puolueita (neljä suurinta sai 10 ylimääräistä lisäpaikkaa) ja sortaa pieniä puolueita. On kohtalon ivaa, että juuri vihreät, joka ajoi vaalilain uudistamista, sai kärsiä näissä vaaleissa eniten vanhan lain epäoikeudenmukaisuudesta. Suhteellisuuden mukaan vihreille olisi tullut 14 paikkaa, mutta nykyjärjestelmä antoi puolueelle vain 10 paikkaa.

Näin Voipio kirjoittaa.

"Vaalilain uudistus taitaa jäädä haaveeksi

Edellinen eduskunta hyväksyi hallituksen esityksen vaalilaiksi, jolla oli hyvä tarkoitus lisätä vaalien suhteellisuutta. Ongelmana olivat olleet erityisesti pienten vaalipiirien korkeat äänikynnykset.

Vaalien jälkeen on hyvä laskea edustajapaikkamäärät sekä voimassa olevan vaalilain mukaan että eduskunnassa lepäämään jätetyn esityksen mukaisella laskentatavalla.

Uudistuksesta olisivat hyötymässä tämänkertaisilla äänillä vasemmistoliitto ja kristillisdemokraatit kahdella paikalla sekä vihreät neljällä paikalla. Näistä paikoista kolme tulisi kokoomukselta, kolme keskustalta ja kaksi Sdp:ltä.

Yhtälö taitaa olla sen verran ikävä, ettei uudesta eduskunnasta löydy tarpeellista kahden kolmasosan enemmistöä uudistuksen tueksi. On siis aika palata lähtöruutuun ja yrittää yhdistää pieniä vaalipiirejä kuten Etelä-Savo, Pohjois-Savo ja Pohjois-Karjala sekä liittää Lappi Ouluun.

Massiivinen Uudenmaan vaalipiiri taas kaipaa jonkinlaista pilkkomista - tokkopa loviisalaisilla ja hankolaisilla on paljoakaan yhteistä espoo-vantaalaisten kanssa.

Iikko B. Voipio

Helsinki "

23 vastausta artikkeliin "Kiitos ja näkemiin!"

Jouni Pulli 19.04.2011 18:02

Kiitos Unto ja kiitos kommentoijat! Unskin blogissa tulee aistittua seikkoja, joita kansa haluaisi ja joita tarvittaisiin. Äänestysveikkaus meni osaltani pahasti harhaan niin perussuomalaisten kuin vihreidenkin suhteen. Onneksi joukosta löytyi myös niitä, jotka ymmärsivät tilanteen paremmin. Onnittelut voittajille!

Ja Unto, kun politiikkamme ja kv. politiikka ovat menossa yhä söheröisimmille laduille, toivon todellakin, että vielä avitat ja johdat meitä uuteen keskusteluun ainakin presidentinvaaleissa sekä seuraavissa eduskuntavaaleissa, järjestystähän emme nyt tiedä.

Niin, stadissa oli tänään taas mielenosoitus.

Jarkko Rahkonen 19.04.2011 18:05

Kiitokset Untolle ja kaikille kirjoittajille!

Perässähiihtäjäblogin suosio perstuu mielestäni Unton päivän avauksiin ja omalla nimellä kirjoittamiseen.

Vaalit on aiheena polittiinen jonka asiallinen käsittely edellyttää mielestäni omalla nimellä kirjoittamista. Nimimerkillä kirjoittaminen johtaisi aivan toisenlaisiin kirjoituksiin ja väittelyihin kuin nyt tässä blogissa on ollut tapana.

Kirjoittajilla on omat poliittiset näkemykset ja suosikit, mutta silti kirjoitukset ovat vain kohtuullisesti myötäilleet omia näkemyksiä joita on perusteltu asiallisesti. Samalla muiden näkemyksiä on kunnoitettu ja kiistelty sivistyneesti.

Perässähiihtäjä-blogin suosio perustuu myös muiden kirjoitusten herättämiin ideoihin ja erilaisten näkökantojen perusteluihin tosiasioilla ja tunteella. Blogi on myös sosiaalinen ilmiö ja lajissaan ainutlaatuinen.

Kiitokset Untolle ja kaikille!

Tuukka Sariola 19.04.2011 18:14

Gallupeista vielä sen verran, että hyvinkin todennäköisesti PS:n kannatus oli jyrkässä laskussa vähän ennen vaaleja, mutta se ei ollut kohtalokasta koska tippuminen tapahtui niin korkealta tasolta, kuten raakadata osoittaa. Korkein raakadata minkä itse olen nähnyt oli muistaakseni n. 26% liittyen erääseen toiseen kyselyyn, jossa samalla kysyttiin puoluekanta, että siinäpä miettimistä 2015 vaaleihin.

Pentti Kangasluoma 19.04.2011 18:54

Sain olla mukana, siitä kiiitos. Palautetta tuli sen verran että uskon varsin monien ehdokkaiden lukeneen aivoituksiamme.

Kun luki Unskin postaukset, kommentit, seurasi mediaa viikkokaupalla niin tiedon määrä väistämättä lisääntyi.

Presidentti Halonen korosti oikein että äänestäminen on oikea

tapa ilmaista kantansa. Isojen pomojen tulee ymmmärtää että heidän poskettomat etunsa oli yksi syy perussuomalaisten suureen vaalivoittoon. Myös vasemmiston vihreälle oksalle päässeiden.

Veli-Pekka Silván 19.04.2011 19:31

Kiitos hienosta blogista, väärin meni mullakin veikkaus!

Leo Lähde 19.04.2011 19:34

Moro Unski!

Kyllä tulee ikävä tätä ainoaa oikeaa keskustelupalstaa, jossa voi seurata analyyttisiä kommentteja ilman yksisilmäistä perusagitaatiota,mikä tekee lukemisesta aina hieman vaivaannuttavaa.

Kerronpa, miltä tuntuu, kun on jäänyt soini-tsunamin ja perussuomalaisen telatraktorin myllättäväksi Nokialla. Itse sain kotikunnastani 195 ääntä,perussuomalainen valtuustotoverini Tuomo Isokangas 1203. Pirkanmaalla saaliini oli vaatimattomat 314 ääntä, Tuomolla ääniä 2976.

Perussuomalaisten äänimäärän kasvu Nokialla viime eduskuntavaaleista on 3534 eli 20,4%, vihreiden äänestysprosentin kasvu Nokialla 0,7 on Pirkanmaan korkein,äänissä 226,yksi vähemmän kuin tamperelaisten saama lisä ääniin.

Näin se kansanvalta meitä kouluttaa. Ja hyvä niin. Nyt katse kohti kuntavaaleja.

juhani salo 19.04.2011 19:50

Kiitos Unski ja kaikki kommentoijat. Olipa todella hienoa seurata blogin kehitystä vaalikamppailun edetessä. Itse, näin myöhäisheränneenä kunnalispoliitikkona, en tohtinut kommentoida. Kirjoitin muutaman kommentin, jotka oikolukiessa poistin liian yksisilmäisenä, tyhmänä, jopa agressiivisena. Heiveröisesti vaalityössä kentällä mukana olleena aistin kuitenkin ilmapiirin sähkön ja onnistuin veikkauksessani pistesijalle - olen ylpeä. Umpidemarina olen myös iloinen, että meillä on puheenjohtaja!

Timo Erikäinen 19.04.2011 19:58

Unski hyvä,

enpä ole muuten ehtinyt vaaliviranomaistehtäviltä kommentoimaan, mutta nyt on pakko. Iikko B:n laskelmat eivät ihan pidä paikkansa.

Alustavan ääntenlaskun perusteella paikat jakautuisivat puolueille lepäämässä olevan vaalilakiesityksen mukaan: Kok 42, SDP 39, PS 39, Kesk 32, Vas 16, Vihr 15, RKP 8, KD 8. Vihreä liitto veisi viimeisen paikan runsaan 2300 äänen erolla Keskustaan.

Kiitoksia mainiosta blogista!

Pekka Remes 19.04.2011 20:09

Kiitos, että oli mahdollista osallistua kommentein keskusteluun.

Vaaleista on mennyt kaksi yötä. Ensimmäinen huomioni on, miten nettikeskusteluissa perussuomalaisia ja heidän äänestäjiään on demonisoitu, vaikka ihan samoja naapurin miehiä ja naisia he ovat kuin tähänkin asti. Sekin on tainnut jäädä huomaamatta, että jo nyt satoja persujen edustajia on mukana kunnallispolitiikassa lautakunnissa ja valtuustoissa. Merkit olivat siis ilmassa, jos ne olisi halunnut nähdä.

Toinen mielenkiintoinen piirre on se, että ihmiset ovat huomanneet, että asioihin voi vaikuttaa. Ei kannata muuttaa ulkomaille vaalituloksen takia (ja minne sitä muuttaisi, kun jokaisessa Euroopan maassa on omat "persunsa"), kannattaa mieluummin miettiä, mikä puolue olisi lähellä omia arvoja ja marssia puolueen toimistoon ilmoittautumaan jäseneksi.

Tässä ilmeisesti on uuden ajan alku. Ei ala "pimeyden aika" kuten on uumoiltu vaan alkaa uuden ja aktiivisen osallistumisen aika.

Kiitos ja näkemiin seuraavaan kertaan.

Pekka Kärkkäinen 19.04.2011 20:18

Suuret kiitokset Unskille ja muille kommentaattoreille. Voinee huoletta sanoa, että me teimme sen taas! Eli pidimme vaalien korkeatasoisinta keskustelua yllä.

Mielenkiintoista olisi kuulla hs.fi:n analytiikkaosastolta, kuinka paljon blogia luettiin. Itse uskon että paljon.

Politiikka perustuu mielipiteisiin, niistä keskustelemiseen ja lopulta poliittisten kantojen ja ohjelmien muodostamiseen. Oma kokemukseni sekä puolueiden sisältä että niiden liepeiltä on se, että puolueissa tähän ei kyetä.

Keskustelu jää pienen piiriin etuoikeudeksi ja kantojen muodostus jopa tätäkin pienemmän piirin (lue: tyypillisesti puolueen työvaliokunnan) tehtäväksi. Sitten nämä kannat julkistetaan ja runtataan puoluekentän läpi. Eriävät näkemykset vaietaan tai torjutaan. Vasta äärimmäisessä hädässä eli suuren tappion jälkimainingeissa yritetään uudistumista.

Tämä blogi edustaa toisenlaista poliittista kulttuuria. Vaikka kaikki eivät olekaan toistensa kanssa samaa mieltä, erilaisia mielipiteitä kunnioitetaan ja niistä pyritään rakentamaan parempaa yhteistä ymmärrystä. Kaikki voivat olla voittajia keskustelun kautta.

Näihin haikeisiin kuviin ja tunnelmiin päätän kommentointini tällä erää. Vilpittömästi toivon Perässähiihtäjän paluuta presidentivaalihangille enkä usko olevani tässä suhteessa ainoa!

P.S. Vaadin Unskille valtion journalistipalkintoa!

Tarmo Viitaluoma 19.04.2011 21:50

Kiitos Unski!

On ollut suuri kunnia osallistua täällä eduskuntavaaleja koskevaan keskusteluun niillä argumenteilla, joita viiden vuoden ajatushautomon vetäminen on tajuntaani jättänyt (ohimennen sanottuna ensimmäisen talven keskustelumme aiheena oli: mitä on kaikki?).

Terveisin Tarmo Viitaluoma

Jaakko Nurmi 19.04.2011 22:19

Kiitos omastakin puolestani. Keskustelu oli hyvää ja sitä oli riittävästi.

Toivon, että uusi hallitus saadaan aikaan kolmen isoimman kesken. Tuloksena on toivottavasti hiukan vähemmän eriarvoistavaa politiikkaa. Tietynlainen kultainen keskitie varmasti löytyy ainakin verotuksen osalta. Näen, että SDP ja Perussuomalaiset eivät lopultakaan ole useimmissa asioissa kovinkaan kaukana toisistaan. Asetelma on monissa kysymyksissä Jutta ja Timo vs. Jyrki.

RKP ei missään nimessä kuulu hallitukseen. Tämä porukka on nähty ja huonoksi havaittu.

Tuomo Permikangas 19.04.2011 22:33

Kiitos Unto Hämäläiselle tästä merkittävästä journalistisesta teostaan josta olemme saaneet vaali vaalilta nauttia ja siihen itsekin osaa ottaa. Ehdin jo ennen aikojaan kysellä HS:n poliittiselta toimitukselta, että missä Perässähiihtäjä luuraa. Ja tässähän se taas on koko komeudessaan.

Ensi vuosi on vaalien supervuosi, kahdet vaalit. Tämän poliittisen kulttuurin ja erinomaisen poliittisen journalismin ilmentymä uusien jytkyjen odotuksissa saa toivottavasti jatkoa.

Toivon todella, että tuo valtion journalistipalkkinnon lisäksi palstaa seuraavat poliitiset vastuuta ja arvostusta omaavat tahot antavat myös ritarikunnille mietittäväksi, miten palkita Unto Hämäläistä tästä valtakunnan politiikan kannalta yhden merkittävimmän ilmiön aikaansaamisesta ja tuottamisesta. Laittakaapa sana kiertämään.

Heikki A Ollila 19.04.2011 22:34

Yhdyn kiitoksiin palstanpitäjälle. Onnittelen itseäni siitä, että en veikannut, olisi mennyt loppukin uskottavuus. Palataan asiaan, louppuvuodesta?

Eero Ilkka 19.04.2011 23:05

Kiitokset mukavasta ja mielenkiintoisella tavalla avartavasta kokemuksesta. Heitetään siemenen Unton suuntaan itämään tulevaisuutta ajatellen. Nurkan takana odottaa uusi jytky ja stunami. Uudessa eduskunnassa on vain kymmenkunta yli 60-vuotiasta ja eläkeläisiä on puolestaan n.miljoona. Siitä joukosta huolehtiminen vaatii tulevaisuudessa valtavasti mm.rahaa. Tähän asti politikoilta on tullut enemmän lupauksia kuin todellista huolenpitoa. Kun tälle asialle vihkiytynyt uusi "Jytky-Soini" ilmestyy kehiin ja purkaa patouman, niin nähdään vielä suurempi murros, kuin nyt esillä ja edessä oleva. Vanhukset ovat äänestäneet perinteisiä puolueita, mutta pato murtuu jossain vaiheessa. Eli Unto vaan terottelemaan blogi-kynäänsä. Loppukevennysyritys. On puhuttu, että Suomea ovat hallinneet 3 suurta puoluetta jo vuosikymmeniä hieman eri kokoonpanoissa ja nyt tulisi muutos. Eihän mitään muutosta ole näköpiirissä. Jatkossakin Suomea hallitsee 3 suurta puoluetta; keskusta on vain vaihtunut perussuomalaisiin.

Juha Malinen 19.04.2011 23:47

On ollut esillä mielipidettä yhdistää Sallisen "jytkyt" Teos , jossa

ovat Tanssit "Töllillä", Soinin tarkoittamaan "Jytkyyn"

Kun näin Televisiossa kuvan kyseisestä Maalauksesta ,

Tuli heti mieleeni Karjalainen sanonta ; "Jutajaiset".

Siis konserttimestari Kataisen tehtävänä on järjestää ohjelmallinen tarjonta kansalaisille ja yhdistää "Jytky" ja "Jutajaiset" ;-)

Toivon eniten Yhteiskuntarauhaa Suomeen.

Jussi Lähde 19.04.2011 23:49

Hyvät blogiystävät, haluan kiittää asiantuntevista, asiallisista vaan ei kiihkottomista ajatuksistanne.

Viimeistelen juuri kirjallista puheenvuoroa, jossa tarkastelen verkon anonyymikirjoittelun ja Ranskan vallankumouksen yhtäläisyyksiä. Ajatteluni rohkaisevana pohjana on Teidän esiintymisenne omalla nimillänne toteuttaen sekä sananvaltaa, että sananvastuuta.

Ilman tämän blogiyhteisön antamaa esimerkkiä ajatukseni olisivat jääneet joko keskeneräisiksi tai keskeneräisemmiksi kuin ne nyt jäivät.

antti liikkanen 20.04.2011 6:09

Kiitokseksi Perässähiihtäjälle laadin hänen kunniakseen oikein synkeän piinaviikon syvän paaston blogauksen samalla kun tervehdän Kangasalan matkatoveria avec.

Ei opettanut Lähi-itä meitä veikkaamaan tulevaisuutta; ehkä sentään hiukan menneisyyttä, jovain, Heikki A!

http://anttiliikkanen.blogs.fi

Seppo Isotalo 20.04.2011 11:21

Tasavallan presidentti totesi vaalituloksesta, että se on parempi kuin kaduille meno. Ruotsissa kuitenkin nyt odottaa katu. 25/4 Ruotsin kirkko järjestää maata käsittävän mielenosoituksen kaikkia puolueita vastaan. Puolueet ovat vetäneet pois ihmisten sairaseläkkeet. Poliitikot ovat järjestäneet aivan oman Tsunamin, poistaneet sosiaaliturvan

Puhun itse Lundissa.

Mutta ei se katu ole kaukana Suomessakaan. Jos kolme suurta nyt sulloutuvat hallitukseen on äänestäjiä petetty raskaasti. Kolme puoluetta lupasi aivan päinvastaisia asioita ja nyt ne ovat jo ministerinsalkkuja jakamassa. Millä sitä politiikkaa muualla ajetaan kuin kadulla?

Vastaus on hyvin yksikertainen; Unton blogissa! Kiitos kun pidät demokratian puolta

Ilari Kiema 20.04.2011 11:44

Kiitän Perässähiihtäjää blogista, postauksista ja postausten linkeistä sekä kaikkia päteviä kommentaattoreita kommentoinnista. Kiitän myös tilaisuudesta saada esittää epäpätevää alisuoriutumista vaalikommentoinnin ja –veikkaamisen saralla. Tämäkin tallentuu Helsingin Sanomien holvien humisevaan bittiavaruuteen.

Itse olen kiinnostunut vertailemaan melko marginaalista ja kielteissävytteistä argumentaatiota joidenkin Euroopan maiden välillä osallistuvan havainnoinnin kautta. Ulkopuolella tämän sivistyneen foorumin politiikkaan, uskontoon, seksuaalisuuteen, päihteisiin liittyy leimaamista ja ristiinleimaamista: ihmistyhmä a ajattelee tai tekee p, ja tämä saa miinusmerkkisen arvovarauksen. Näin on kaikissa maissa, joita tunnen, mutta kombinaatiot ovat erilaisia eri maissa. Toisessa maassa sanottaisiin, että eihän tuo ole mahdollista tai totta, tai sitten, että eihän tuo ole mikään syytös vaan tosiseikka. Myös haavoittaviksi tarkoitetut ilmaukset voivat tuottaa identiteettiä, yhteisyyttä ja elinvoimaa.

Viime syyskuussa erään saksalais-amerikkalaisen kansainvälisen tieteellisen konferenssin päätteeksi Judith-niminen juutalaisprofessori – näitä on tieteenalalla kaksi, ja käyvät jonkinlaista keskinäistä kisaa natsisyytösten esittämisessä – sivusi loppupuheessaan myös suomalaisten synnynnäisen (homo)natsiuden vaikutusta sotahistoriaan ja postmodernin yhteiskuntaan tieteen nykytilaan, erityisesti Lee Edelmanin No Future –teokseen (2004) sekä sen myötä kehkeytyneeseen antisosiaaliseen käänteeseen. Eikö tuota nyt pitäisi jo kommentoida, jos kuitenkin ja sittenkin tunnet tarvetta puolustaa kaukaisen kansakunnan kunniaa tai häpeää? Kommentointi olisi kuitenkin vaatinut sisään hengitystä, mikrofoniin tarttumista, leijumisen lopettamista ja hengen laskeutumista aineeseen ja ankeaan puupenkkiin Hegelin entisessä luentosalissa.

Vaalitulosta 17.4.2011 voidaan tulkita jonkinlaiseksi dialektiikan paluuksi sekä negatiivisuuden tunnustamiseksi tosiolevaiseksi. Aatehistoriallisesti vaalien tulos oli ehkä se, että Michel Foucault oli väärässä kuvitellessaan päässeensä eroon hegeliläisestä dialektiikasta. Tällä perusteella voidaan ehkä torjua väliaikainen vakausmekanismi, joskin käännösketjusta tulisi aika pitkä.

Jussi Lähde 20.04.2011 12:07

Tunteeko kukaan Helsingistä hyvää lääkäriä, joka voisi kirjoittaa reseptin auttamaan "Perässähiihtäjä"-blogista luopumisen tuskissa?

Pentti Kangasluoma 20.04.2011 15:26

Olen rasittanut lukijoita sitaateilla, ja lyöntivirheillä, nyt huomaan että vielä hetken on blogi auki, siis vielä kerran.

Virolainen kirjalija Jaan Kross kertoo kuinka hän Patarein vankilassa 1946 tapasi runoilija Ain Kaalepin. Tämä oli alle 20-vuotiaana lähtenyt Suomeen sotimaan, pidätetty kun oli palannut Viroon pääjoukon mukana 1944.

Kaalep oli kirjoittanut runon Suomen sotamuistoista. Eräs vankitoveri oli improvisoinut siihen sävelen. He olivat laulaa hymisseet sitä yhdessä. Ja sitten vankitoveri oli viety pois ja

ammuttu..

Lauloi lumi suksieni alla,

tuhannet kuuset humisivat ympärillä,

takaani alkoi tuulla.

Hiihdin läpi vihollisjoukkojen

ja ankarien mäkien.

Lauloi lumi suksieni alla,

tuhannet kuuset humisivat ympärillä,

tuolloin joulukuulla.

Unto Hämäläinen 20.04.2011 16:02

Hyvät kommentaattorit, hyvät lukijat

Kiitos sympaattisista viesteistänne. Kommentteja kertyi runsaan kuuden viikon aikana tasan 1200. Mahtavaa! Nyt Perässähiihtäjä-vaaliblogi eduskuntavaaleissa 2011 siirtyy kansakunnan reserviin.

Hyvää pääsiäistä ja kevättä sekä kesää!

Unski

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?
Luetuimmat
 1. 1

  Valeruokamyrkytykset vaivaavat Espanjaa: Poliisi tunnistanut jopa 800 huijauksesta epäiltyä brittituristia

 2. 2

  Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

  Tilaajille
 3. 3

  Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

 4. 4

  Suomalaistutkija ratkaisi ongelman, jota fyysikot ovat pähkäilleet 200 vuotta: Miksi vesipisara ei heti valu kaltevalla pinnalla?

 5. 5

  Uuden Tuntematon sotilas -elokuvan tekijätiimi ottaa kantaa #metoo-keskusteluun ja puolustaa Paula Vesalaa

 6. 6

  Emme tarvitse Melania Trumpin apua, vastaa slovenialaiskirjailija Sofi Oksaselle

 7. 7

  Säveltäjä Toni Edelmann on kuollut

 8. 8

  Palvelunestohyökkäysten sarja kiusaa Ahvenanmaata: Perjantaina ainakin neljäs hyökkäys syksyn mittaan

 9. 9

  Onko se hyvä, jos syysloman jälkeen ash? Testaa, ymmärrätkö, mitä lapsesi sinulle sanovat (ja mitä he sinusta ihan oikeasti ajattelevat)

 10. 10

  Nyt puhuu Ensitreffit alttarilla -asiantuntija, joka myöntää mokanneensa eikä usko sen oikean löytämiseen: Miksi täydellisten parien muodostaminen on niin vaikeaa?

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

  Tilaajille
 2. 2

  Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

 3. 3

  Uuden Tuntematon sotilas -elokuvan tekijätiimi ottaa kantaa #metoo-keskusteluun ja puolustaa Paula Vesalaa

 4. 4

  Onko se hyvä, jos syysloman jälkeen ash? Testaa, ymmärrätkö, mitä lapsesi sinulle sanovat (ja mitä he sinusta ihan oikeasti ajattelevat)

 5. 5

  Suomen 100-vuotis­juhlan suurin päätös: Edus­kunta antaa 50 miljoonaa euroa tuntemattomalle pikku­säätiölle, jolla ei ole yhtään vakituista työntekijää

 6. 6

  Patjasta löytyi jopa 20 miljoonaa: Pyramidihuijauksen rahanpesusta epäilty tunnusti viimein torstaina

 7. 7

  20 vuotta sitten aamuyöllä tanskalainen vankikarkuri Steen Christensen saapui hotelli Palaceen ja nosti aseen kohti yöportieeri Mikko Tähtisen kasvoja – 30 minuuttia myöhemmin kaksi poliisia makasi teloitettuna kadulla

  Tilaajille
 8. 8

  Hyytävä sää vyöryy nyt etelään asti: luvassa jopa päiväpakkasia ja räntää – ”Talvirenkaat alle”, suosittelee Liikenneturva

 9. 9

  Suomalaistutkija ratkaisi ongelman, jota fyysikot ovat pähkäilleet 200 vuotta: Miksi vesipisara ei heti valu kaltevalla pinnalla?

 10. 10

  Nyt puhuu Ensitreffit alttarilla -asiantuntija, joka myöntää mokanneensa eikä usko sen oikean löytämiseen: Miksi täydellisten parien muodostaminen on niin vaikeaa?

 11. Näytä lisää
 1. 1

  ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

  Tilaajille
 2. 2

  Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

 3. 3

  ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

 4. 4

  ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

 5. 5

  Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

  Tilaajille
 6. 6

  Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

 7. 7

  Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

  Tilaajille
 8. 8

  Hyytävä sää vyöryy nyt etelään asti: luvassa jopa päiväpakkasia ja räntää – ”Talvirenkaat alle”, suosittelee Liikenneturva

 9. 9

  Seuraan lyöttäytynyt kaksikko repi suomalaiselta hopeakorun Firenzessä – mies hermostui ja taltutti ryöstäjät pystypainin jälkeen: ”Poliisi sanoi, että aika harvoin käy näin”

 10. 10

  ”Ideologisesti työtön” Ossi Nyman kuuli tukiensa katkaisemisesta Hesarista ja sai haastattelustaan palautevyöryn – ”Ei voi sanoa ääneen, että on tyytyväinen työttömänä”

 11. Näytä lisää