Perässähiihtäjä

Tuleeko toista kierrosta?

Maanantai 9. tammikuuta 2012 ja 17. postaus

Miltä tuntuisi, jos vasta myöhään sunnuntai-iltana 22. tammikuuta saisi tietää, pitääkö muuttaa 1. helmikuuta vai 1. maaliskuuta? Tämä tilanne on edessä tasavallan presidentti Tarja Halosella ja hänen perheellään. Kun aikoinaan lakeja uudistettiin, sattui pieni moka. Lainsäätäjä ei katsonut pykäliä tehdessään riittävän tarkasti kalenteria, ja sen seurauksena kuudeksi vuodeksi valittu tasavallan presidentti joutuu ensimmäisen vaalipäivän iltaan jännittämään lähtöpäiväänsä. Pohditaanpa tänään, miten todennäköistä muutto Mäntyniemestä kuukautta oletettua aikaisemmin oikein on.

Outo tilanne johtuu siitä pykälästä, jonka mukaan uusi presidentti astuu virkaansa valintaa seuraavan kuukauden alussa. Jos presidentti valitaan jo 22. tammikuuta, vallanvaihto järjestetään jo 1. helmikuuta. 2012. Silloin tulisi kiire muillekin kuin Mäntyniemen väelle.

Esimerkiksi eduskunta joutuisi keskeyttämään talvilomansa, ja kansanedustajat kutsuttaisiin eduskuntaan jo 1.2. todistamaan Halosen ja hänen seuraajansa vallanvaihtoa, joka aina tapahtuu valtakunnan arvokkaimmalla paikalla  - eduskunnan edessä.

Jos valinta tapahtuu vasta toisella kierroksella, sunnuntaina 5. helmikuuta, vallanvaihtoseremoniat järjestetään 1. maaliskuuta 2012,  jolloin Halosen toinen kuusivuotiskausi täyttyy.

( Lisäys tähän tiistaina 10.1. Ilmeisesti Halonen uskoo vahvasti siihen, että valinta tapahtuu vasta toisella kierroksella. Näin kai voi päätellä siitä, että tänään julkistettiin hänen jäähyväiskierroksensa aikataulu. Sen mukaan presidentti käy tapaamassa Viron presidentti Ilvestä sekä Venäjän presidentti Medvedeviä ja pääministeri Putinia tammikuun puolella, mutta Ruotsin valtiojohdon hän hyvästelee vasta helmikuun 21. päivä. Aika hauskaa! )

Jouduin loppiaista edeltävänä päivänä yhtäkkiä vastaamaan yhdellä virkkeellä kysymykseen, valitaanko preisidentti jo ensimmäisellä kierroksella? Vastausta en sanatarkkaan muista, mutta sisällön sentään muistan: pidän sitä mahdollisena, joskaan en pidä sitä todennäköisenä.

Kysymys esitettiin samana päivänä kymmenelle muullekin ns. politiikan asiantuntijalle, joiden nimiä en tiedä. Jälkikäteen kuulin kysyjältä, että olin ollut ainut, joka oli ollut näin spekulatiivinen. Muut olivat uskoneet, että valinta siirtyy ilman muuta toiselle kierrokselle.

Miksi pidän valintaa ensimmäisellä kierroksella mahdollisena?

Kolmessa mielipidemittauksessa, jotka julkistettiin viime viikolla, Sauli Niinistö sai kannatusta seuraavasti: HS-Gallup 38 %, Yle/Taloustutkimus 37 %, Iltalehti/RIF 41 %.

Niinistön kannatus lienee n. 40 prosentin luokkaa, ehkä hieman alle. Se on pudonnut, mutta kannattaa panna merkille, ettei menetetty suosio ole siirtynyt kilpailijoille, vaan se on jäänyt luokkaan "epävarmat äänestäjät", joita lienee runsas neljännes. Niinistön kannatus on edelleen niin suuri, että seitsemän muuta ehdokasta saavat vain vaivoin kasaan yhdessä saman kannatuspotin.

Entäpä jos?

Jos luokka "epävarmat äänestäjät"  jätettäisiin pois tuloksista, Niinistön kannatus olisi yli 50 prosenttia, esimerkiksi Ylen mittauksessa 52 prosenttia.

( Tarkempaa tietoa mielipidemittauksista saat tämän linkin takaa - mistäpä muustakaan kuin wikipediasta.)

On hyvä muistaa, että esimerkiksi 2006 pesidentinvaaleissa ja kaikissa niitä edeltäneissä presidentinvaaleissa, mielipidemittausten tulokset julkistettin ilman epävarmoja äänestäjiä. Ja näin tehdään edelleen puolueiden kannatusmittauksia uutisoitaessa.

Näin ollen emme pysty vertailemaan nyt tehtäviä mittauksia yksi yhteen edellisten vaalien alla tehtyihin mittauksiin.

Tilanne on epävarma. Eli onkin mahdollista, että Niinistön kannatus on suurempi kuin tuo 40 prosenttia, jopa merkittävästi suurempi. Ylen mittauksessa oli myös se mielenkiintoinen tieto, että hänen valintansa totaalivastustus oli aivan olematonta. Vain 4 prosenttia ilmoitti, ettei voisi missään oloissa tukea Niinistöä. Muilla ehdokkailla, varsinkin Timo Soinilla, se oli huomattavasti korkeampi.

Eikä pidä unohtaa sitäkään, että simuloiduissa kakkoskierroksen tilanteissa Niinistö on musertavan ylivoimainen kaikkia muita ehdokkaita vastaan. Nämä luvut viittaavat siihen, että äänestäjistä suuri joukko pitää Niinistöä mahdollisena ehdokkaana, vaikka ei ensimmäisellä kierroksella aikoisi äänestää häntä.

Miksi sitten vastasin torstaina spekulatiivisesti "joskaan en pidä sitä todennäköisenä".

Se johtuu kokemuksesta. Nämä ovat viidennet presidentinvaalit, joita seuraan läheltä toimittajana. Kertaakaan presidenttiä ei ole valittu suoraan. Mauno Koivisto valittiin 1988 pidetyssä kahden lipun vaalissa vasta myöhemmin pidetyssä valitsijamiesten kokouksessa. Martti Ahtisaari ja Tarja Halonen ovat joutuneet lähtemään toiselle kierrokselle, vaikka ovat olleet ensimmäisen kierroksen voittajia.

Halonenkin joutui toiselle kierrokselle, vaikka hänen suosionsa - sillä vanhalla julkaisutavalla - oli vielä tammikuussa 2006 yli 50 posenttia.

Kuten Paavo Väyrynen toteaa vaalimainoksessaan: "Presidenttiä eivät valitse gallupit vaan Suomen kansa." Tosin en ole aivan varma, olisi hänellä sama mainosteksti, jos hänellä olisi nyt Niinistön gallupluvut.

Historiallinen kokemus puhuu kuitenkin sen puolesta, että toinen kierros tulee. Ja se merkitsisi sitä, että tasavallan presidentti Halonen voisi jatkaa Mäntyniemessä asumista maaliskuun alkuun asti.

Siitä olen varma, että Halonen on valmistautunut lähtöön jo helmikuun alusta. Häntä ei pystytä yllättämään kesken muuton. Kun Halonen oli vuosina 1979-2000 kansanedustajana, hänellä oli tapana siivota eduskunnan työhuoneensa aina ennen vaaleja siltä varalta, että putoaisi.

No niin. Nyt siirtyy vuoro arvoisille kommentaattoreille. Mitä mieltä asiantunteva raatimme on? Päivän Hyvä Kysymys kuuluu:

Tuleeko toista kierrosta?

Seuraavan kerran postaan tiistaina 10. tammikuuta. Silloin kirjoitan ulkopolitiikasta tai ainakin niin luulen.

Päivän siteeraus:

Professori Heikki Paloheimo arvioi sunnuntaina Ylen uutisissa julkistettuja presidenttiehdokkaiden varallisuustietoja:

"Presidenttiehdokkaissa ei ole ensimmäistäkään, joka taloudellisen asemansa perusteella kuuluisi jollakin tavalla yläluokkaan."

Olen Heikki Paloheimon kanssa periaatteessa samaa mieltä, mutta Ylen uutisten selvityksessä käy ilmi sekin, että ehdokkaista kolme, Paavo Lipponen, Sauli Niinistö ja Paavo Väyrynen, ovat "miljonäärejä" tosin sanoen heidän ja heidän puolisoittensa yhteinen omaisuus on yli miljoona euroa. Lipposilla on suuri arvoasunto Helsingissä, Niinistöillä on Espoon omakotitalonsa lisäksi melkoisesti sijoitusomaisuutta ja Väyrysillä on asunnot Tuusulassa, Helsingissä ja Keminmaalla sekä merkittävää yritysomaisuutta Keminmaalla. Miljoonan euron raja on sikäli tärkeä, että sitä pidetään ns. varakkaan perheen rajana. Rikkaat ovat sitten aivan omassa yläluokassaan.

Muiden ehdokkaiden omistukset ovat mainittuun kolmikkoon verrattuna kovin vaatimattomia. Toisaalta on hyvä muistaa, että Lipponen, Niinistö ja Väyrynen ovat eläkeläisiä, jo päivätyönsä tehneitä ja varallisuutensa kovalla työllä ansainneita miehiä. Muilla työura ja myös omaisuuden kartuttaminen ovat vielä kesken.

Päivän siteeraus 2.

Ote keskustan tiedottajan Matti Mönttisen tänään lähettämästä kutsusta.

"Presidentinvaalikampanjoiden hittituotteeksi noussutta Väyryset-mukia on tähän mennessä myyty yhteensä noin 8 000 kappaletta. Mukeja valmistava Ed-Mark Oy on helsinkiläinen, lähes 40 vuotta toiminut perheyritys. Väyryset-mukit valmistetaan yrityksessä käsityönä sublimaatiotekniikalla."

Jos oikein osaan laskea, 8 000 kertaa 30 euroa on yhteensä 240 000 euroa. Tuotanto- ja markkinointikustannukset tuskin nousevat kovin suuriksi, joten Väyryset-muki on tuottanut melkoisen potin vaalikassaan. Kekseliästä!

51 vastausta artikkeliin "Tuleeko toista kierrosta?"

Jan Rossi 09.01.2012 9:22

Toivottavasti jäisi yhteen kierrokseen ja Niinistö valittaisiin ensimmäisellä kierroksella jo presidentiksi. Suomi saa joka tapauksessa Niinistöstä hienon ja upean presidentin 2. kierroksen jälkeen jos siihen joudutaan. Samalla Suomi saa edustavan presidentin puolison. Olisihan se hienoa jos Niinistö saisi 1. kierroksella yli 60 prosenttia äänistä. Silloin Niinistö olisi todellakin koko kansan presidentti. Kehoitankin kaikkia menemään äänestämään Sauli Niinistö presidentiksi.

Jan Rossi

Ulpu Iivari 09.01.2012 9:45

Hei Unski,

uskon, että toinen kierros tulee ja toisella kierroksella valituksi tulevan presidentin ja kakkoseksi jäävän ehdokkaan ero jää sittenkin kohtuullisen pieneksi. Näin on käynyt aina ennenkin, ja minusta se on hyvä. Vaalin jälkeen tasavallan presidentti on meillä tavannut nauttia laajaa kannatusta "pulinat pois" -hengessä, mutta ainakaan tähän saakka emme vaalitilanteessa ole nähneet hurmahenkistä yhden suosikin kannalle asettumista.

Kannoin puoluesihteerinä osaltani vastuuta SDP:n vaalikampanjasta, kun Mauno Koivisto lähti varsin vahvoista asetelmista tavoittelemaan toista kauttaan. Hänkään ei - kuten blogissasi mainitsitkin - selvittänyt tietään jatkoon ensimmäisellä kierroksella, vaan sen kanssa samanaikaisesti valitut valitsijamiehet tekivät lopullisen ratkaisun silloisen vaalilain mukaan eduskunnassa toimitetussa äänestyksessä. Muistan hyvin, että vaali-iltana ajattelin hiljaa mielessäni, että demokratian kannalta kaksi kierrosta on parempi kuin yksi. Vahva henkilökultti ei ole hyväksi yhteiskunnalle, vaikka demokraattisesti valittuja johtajia onkin mielestäni kohtuullisella tavalla kunnioitettava.

Sellasin muuten tänä aamuna vanhoja sähköpostejani, joiden seasta löysin Kekkosesta alkaen kaikki Suomen tasavallan presidentit henkilökohtaisesti tunteneen ystäväni viestin. Hän ilmoitti äänestävänsä Paavo Lipposta, koska tämä on äksy kuin Paasikivi, osaavainen kuin Kekkonen, maltillisesti rohkea kuin Koivisto ja idealisti kuin Ahtisaari".

Jussi Isotalo 09.01.2012 10:24

Vastaukseni tähän kysymykseen on aika lailla sama kuin Unskilla. Historialla ennustamisessa on tunnetusti se huono puoli, ettei se ota huomioon maailman, tilanteiden ja mielten muuttumista.

Suoran kaksivaiheisen vaalin julmimpia piirteitä on, että toisella kierroksella on paljon pettyneitä äänestäjiä. Poliittisen kampanjoinnin kulttuuriin liittyy pyrkimys iskostaa kannattajien mieleen ajatus, jonka mukaan oma ehdokas on ylivoimaisen hyvä ja muut enemmän tai vähemmän kelvottomia. Viesti on mennyt perille. Tämän voi todeta miltä tahansa nettikeskustelufoorumilta.

Nytkin ollaan tilanteessa, jossa osa äänestäjistä jo tuskailee nöyryytystä, joka on edessä kun oma ehdokas putoaa vajaan kahden viikon päästä. Uuden suosikin valitseminen finaalia varten ei ole erityisen motivoivaa; tästä on omakohtaista kokemusta.

Asetelmalla on myös puoluepoliittinen ulottuvuutensa. Neljän puolueen ehdokkaalla on arvioitu olevan mahdollisuus päästä Sauli Niinistön ohella vaalien toiselle kierrokselle. Näissä leireissä on aivan varmasti jo pohdittu vahinkoa, joka oman puolueen kannatukselle koituu jos väärä Paavo, Timo tai Pekka pääsee livahtamaan kakkoskierrokselle. Keskustan ehdokas imuroisi Perussuomalaisten ääniä ja päinvastoin. Samankaltaista trafiikkia voitaisiin nähdä myös SDP:n ja Vihreiden välillä. Kävi miten hyvänsä, toinen kierros näyttää kamalalta kolmelle noista neljästä puolueesta. Ja kunnallisvaaleihin on silloin aikaa alle 9 kuukautta.

Päinvastaisista puheista huolimatta on aistittavissa, että "kerrasta poikki"-ratkaisua hiljaisesti toivotaan Niinistön kannattajien ulkopuolellakin. Jos niin käy, se on tietysti yllätys. Vastaus on vielä äänestyspäätöstään miettivien hallussa.

Lars-Erik Wilskman 09.01.2012 10:37

Kuudessa vuodessa Suomi ja suomalaiset kerkiävät muuttua. Politiikan raja-aidat tavallisen kansalaisen mielissä eivät enää ole samanlaisia kuin ennen. Ei siis kannata luottaa vain vanhaan kokemukseen, vaan haistella myös uusia tuulia. Kansa voi yllättää asiantuntijankin, perussuomalaisten menestys eduskuntavaaleissa on tästä näyttönä.

Sauli Niinistön valinta ensimmäisellä kierroksella, jota toki toivon, riippuu siitä mikä on viimeisten päivien vaaliasetelma. Jos ensimmäinen kierros koetaan kivana vaalina haastajan paikasta, mikä itse asian kannalta on tarpeetonta, niin toiselle kierrokselle mennään.

Kun katselee toritasolta tätä vaalikampanjaa, niin kyllä se valinta ensimmäisellä kierroksella on siinä ja siinä.

Jan Rossi 09.01.2012 10:42

Taitaapi tämä Ulpu Iivarin kaikki presidentit Kekkosesta alkaen tuntenut henkilö olla demari kun demareita näyttää kannattaneen. Toivoisin edes jonkinlaista esitystä siitä, että miten Lipponen on osaavainen kuin Kekkonen, maltillisesti rohkea kuin Koivisto ja idealisti kuin Ahtisaari. Paasikiven äksyilyn Lipponen osaa. Näissä vaaleissa Lipponen ei ole tuonut osaamistaan tai maltillisuuttaan ainakaan esiin. Perusteluita arvoisa Ulpu Iivari.

Jan Rossi

Heikki A Ollila 09.01.2012 10:58

Tämän perässähiihtäjäblogin yksi kohta ratkaisi, että toista kierrosta ei tule. Nyt kun kansa hoksaa mahdollisuuden tehdä kiusaa ja keskeyttää eduskunnan kesäloman, niin...

En pidä kovin tieteellisenä ajatelua "ennenkin on presidentinvaaleissa käynyt". Ehdokkaat vaihtuvat ja nyt ollaan tilanteessa, että kaikki pääehdokkaat ovat jo valmiiksi kansalle tuttuja, monissa vaaleissa ja vaalikeskusteluissa läpivalaistuja. Ahtisaari ja Rehn, samoin kuin Halonen ja Uosukainen olivat eri tilanteessa. Koivisto ei ollu koskaan suorassa vaalissa ja siihen aikaan kynnys äänestää demarivalitsijamiehiä oli monelle Koivistoa sympanneella porvarille liian korkea.

Isotalon ajatus siitä, että ensimmäisellä kierroksella aletaan jo ajatella, että mieluummin sitten Niinistö suoraan, kuin väärä mies toiselle kierrokselle on hyvinkin mahdollinen. Presidentin vaaleissa äänestetään useinkin enemmän vastaan, kuin puolesta.

Timo Laaninen 09.01.2012 11:08

Minunkin arvioni on, että kaksi kierrosta näissäkin vaaleissa tarvitaan. Ei kai esimerkiksi vasemmisto ole niin tyystin tästä maasta kadonnut, että SDP:n ja vasemmistoliiton ehdokkaat saisivat yhteensä alle kymmenen prosenttia äänistä kuten viimeisimmät gallupit kertovat.

Ensimmäisen kierroksen jännitys tulee siitä, kuka menee Sauli Niinistön kanssa toiselle kierrokselle. Yhdyn myös Ulpu Iivarin arvioon, että toisen kierroksen tuloksesta tulee varsin tasainen. Kolmessa aiemmassa suorassa kansanvaalissa erot ovat olleet suurimmillaan luokkaa 54-46, ja niin varmaan käy nytkin. Tämä vaalitapa jakaa kansan kahtia toisella kierroksella.

Jo nyt näyttää ilmeiseltä, että ylätason sopimuksia toisesta kierroksesta ei synny. Tähän viittaa Timo Soinin tämän aamun ilmoitus, ettei hän ota kantaa toisen kierroksen ehdokkaisiin, jos putoaa itse ensimmäisellä kierroksella. Tästä voi päätellä sen, että oma ja puolueen menestys on Soinille näissä vaaleissa tärkeämpi asia kuin EU-kriittisen vaihtoehdon mukanaolo finaalissa.

antti liikkanen 09.01.2012 11:28

Kuten Perässähiihtäjä hyvin tietää, olen tämän lakikömmähdyksen äärellä askaroinut jo pari kuukautta ja ensi kertaa asian näen nyt merkityksellisellä tavalla nousevan julkisuuteen.

Jos kansa oikein haluaa piruilla nyky-presidentille - ja tätä tahtoa _todella_ esim US-blogeissa perussuomalaisilla kansanedustajilla on - se äänestää ensi kierroksella nykypresidentin huut hittoon Mäntyniemestä. Ikäänkuin kostona ja näin jää tästä vaalista tosi paska maku suuhun aika monelle.

Tämä on aivan varmasti eräs äänestämiseen vaikuttava seikka ja siksi olisin halunnut sen käsittelyyn aiemmin.

PerusS:n kannatus on 20-30% ja jos he päättävät nyt masinoida => se on siinä!

Mutta kun ei Lapin miehen havainto ottanut tulta, nyt asia tulee vähän turhan/onnellisen myöhään näkyville.

Lisätietona muistutan, että helmikuussa on 29 päivää.

Yksi niistä - 24.2. - on karkauspäivä.

Jos sillä nyt merkitystä on.

Jaana Korppi 09.01.2012 12:17

Uskon että 2. kierros tulee koska iso osa äänestäjistä kanavoi tähän nyt turhautumistaan EU-kriisiin ja takautuvasti eduskuntavaalien tulokseen. Äänestäjästä riippuen 2. kierrokselle Niinistöä sparraamaan halutaan nostaa se ehdokas, joka lähettää vahvimman viestin niistä arvoista, joita äänestäjä priorisoi. Jollekin se on rasismin vastustaminen, toiselle maaseudulla asuvien ymmärtäminen, kolmatta sieppaa holtiton taloudenpito EU:ssa. Näin ollen hopeaa ei näissä kisoissa hävitä vaan joku päähaastajista sen voittaa. Myös sijoitukset 3.-5. ovat kiinnostavia tässä mielessä, koska ne kertovat asenneilmastostamme.

Vesa Kaitera 09.01.2012 12:57

Vielä joulun aikoihin olin varma siitä, että presidentinvaaleissa tarvitaan kaksi kierrosta. Nyt en ole aivan yhtä varma. Myönnän, että aiempien suorien presidentinvaalien perusteella näyttäisi siltä, että ennakkosuosikkina vaaleihin menevän Sauli Niinistön kannatuksen lievä lasku jatkuisi vaalipäivään asti. Näinhän kävi niin Ahtisaarelle vuonna 1994 kuin Haloselle vuonna 2006. Tällöin 45% äänistä olisi suunnilleen maksimi äänistä, joka olisi Niinistön saavutettavissa. Todennäköisesti hän jäsi hieman tuon rajan allekin. Uskon, että tämä on realistinen lopputilanne silloin, jos vaalien kakkospaikasta tulee mielipidetutkimuksien mukaan tiukka taisto. Silloin kaikkin ne ehdokkaat, joilla olisi realistisia mahdollisuuksia toiselle kierrokselle saisivat hyvin mobilisoitua omat potentiaaliset kannattajansa.

Olen pitkälle samaa mieltä Lars-Erik Wilskmanin kanssa siitä, että vaaliasetelma on nyt toinen kuin aiemmin, ja tämä saattaa tuoda Niinistölle valintaan tarvittavan enemmistön jo ensimmäisellä kierroksella, vaikkei sitä toki todennäköisenä skenaariona voidakaan pitää. Niinistön haastajien olisi pitnäyt nostaa profiliaan ja kannatustaan jo viikkoja ennen vaaleja. Nyt kuitenkin myötätuulta näyttäisi olevan vain Paavo Väyrysellä (päivystäessäni Cafe Niinistössä olen kuullut yllättävän paljon positiivisia kannanottoja Paavo Väyrysestä) ja jossain määrin Pekka Haavistolla. Jos vaalien kakkospaikka näyttäisi todennäköisesti menevän Väyryselle tai Soinille, niin se nostaisi Niinistön mahdollisuuksia saada enemmistö jo ensimmäisellä kierroksella. Varsin monet käyttäytyisivät näet tuolloin kuin vaalit olisivat jo toisella kierroksella, ja äänestäisivät Niinistöä estääksen syntymästä sitä tilannetta, missä Väyrynen tai Soini olisi Niinistöä vastassa toisella kierroksella.

Jos toinen kierros tulee, niin ennustan, että Sauli Niinistö saa vähintään 65% äänistä, olipa sitten vastassa kuka tahansa muista seitsemästä ehdokkaasta.

Kyösti Salovaara 09.01.2012 13:27

Tervehdys, kaikille - ja uskomukseni ja toivomukseni, että tulee kaksi kierrosta, jos ei muuten niin draaman takia.

Politiikka on kummallinen juttu eikä aina järkiperusteilla pysty perustelemaan sen tai tämän ehdokkaan hyvyyttä. Unto Hämäläinen sanoi jossain, että Lipposen "puute" tai "vika" on kyvyttömyys politikointiin. Kummallista siis se, että kun "politikointi" on aika negatiivinen ominaisuus, niin miksi sen puutteesta olisi kenellekään haittaa.

Ilta-Sanomien nettisivillu on lueteltu syitä Lipposen kannatuksen laimeuteen. Syiksi luetellaan mm tällaista: "Suuri EU- ja euromyönteisyys, "Ei osaa "politikoida", "On suorastaan "antipopulisti", "Järki jyrää tunteen", " Suomi nousi lamasta Lipposen johdolla mutta kovin uhrauksin", "Puolustaa parlamentarismia samaan aikaan kun kansa kaipaa vahvaa johtajaa, joka panisi poliitikot järjestykseen".

Saatan olla yksinkertainen ja naiivi, mutta voiko presidentiltä tai ehdokkaalta parempia ominaisuuksia vaatia?

Ehkä kansa ei tiedäkään...

Tuomo Kokko 09.01.2012 13:36

Kaksivaiheisesta vaalista ja varsinkin sen toisesta kierroksesta on puhuttu kuukausikaupalla, joten ajatus kertaratkaisusta ei vaikuta ollenkaan hyvältä. Äänestäjinä ansaitsemme kunnon draaman, joka ei saa katketa kesken! Olen kampanjoiden aikana jo kertaalleen vaihtanut suosikkia siirtymällä Väyrysen leiristä Niinistölle, mutta jos temppuni uhkaa kakkoskierrosta yleensä, en epäröi palata Väyrysen äänestäjäksi.

Vaalin loppuminen alkuunsa merkitsisi uudelle presidentille todella vahvaa asemaa. Heittämällä Mäntyniemeen arvojohtamaan ja iltakoulua mestaroimaan; se antaisi Sauli Niinistölle poliittista painoa niin että perustuslaki natisisi.

Juha Kaistinen 09.01.2012 13:42

Vaalitulos on aina oikea! Se pitää aina muistaa.

Varsinkin suorassa presidentin vaalissa se on sitä.

Pääehdokkaat tiedetään ja tunnetaan.

Minulla ei ole mitään syytä epäillä kansalaisten käsitystä päättää ketä he aikovat äänestää.

Jos tietäisin ihmisten äänestyskäyttäytymiseen vaikuttamisen olisin maailman suosituin konsultti.

Tuleeko toinen kierros on sitten asia erikseen?

Parempi kai olisi, jos vaali ratkeaisi ensimmäisellä kierroksella?

Toinen kierros on väistämättä eri luonteinen. On valittava kahdesta: eniten suosittu tai vähemmän vastenmielinen.

Koko presidentin valintasirkus voitaisiin lakkauttaa ja siirtää eduskunnalle tyyliin yksi kausi 10 vuotta/ presidentti.

Vielä ei ole nähtävissä mitään ylhäältä tulevaa ohjetta toiselle kierrokselle.

Osaammekohan me ihan itse päättää?

Joillakin tahoilla itketään "krokotiilin kyyneleitä" vasemmiston kannatuksen hupenemisesta.

Suomalaisessa poliittisessa kentässä on vain sosiaalidemokraattisia puolueita. Meiltä puuttuvat perinteinen vasemmisto ja ryhdikäs kotiin uskontoon ja isänmaahan uskova oikeisto. Puolueet ovat vain etujärjestöjä, jotka ajavat vain olettamiensa kannattajien etuja.

Odotan mielenkiinnolla koska otetaan keskusteluun sosialismilla uhkailu?

Koska isänmaallinen kokoomus uskaltaa reilusti puhua Natoon liittymisestä? Jne.

Onneksi tätä lähes tyhjää paljaaltaan on enää vajaa kuukausi jäljellä.

Tuukka Sariola 09.01.2012 14:01

Se on kyllä aivan kiikun kaakun tuleeko toista kierrosta vai ei. Tällä hetkellä Niinistö olisi saamassa 50% äänistä kun 25% jää varmuudella kotiin nukkumaan 1.kierroksella ja oletetaan epätietoisten olevan juurikin tuossa 25%:n joukossa.

Jos olisi pakko veikata niin Niinistö jää alle 50%:n kun muut ehdokkaat saavat viime metreillä houkuteltua karanneita lampaitaan takaisin. Oletan myös, että media keskittyy tuohon kakkospaikkaan niin innolla, että se vie Niinistöltä ääniä.

Miika Kurtakko 09.01.2012 14:10

Uskon henkilökohtaisesti gallup-yllätykseen. Pidän varmana sitä, että Niinistö pääsee toiselle kierrokselle, mutta uskon 22. päivän tuloksen olevan Niinistölle ja hänen tukijoilleen pettymys. Veikkaan tuloksen olevan kolmenkympin kieppeissä ja lähempänä kolmea- kuin neljääkymmentä.

Toinen yllätys on tietenkin se, että toinen paikka ratkeaa lopulta suhteellisen selvällä marginaalilla muihin kakkospaikalle pyrkiviin kandidaatteihin. En osaa kuitenkaan sanoa, kuka kakkospaikan ottaa. Jopa Lipposen surkeista nykylukemista voi tehdä yllätyksen, kuten Timo Laaninen pohdiskeli. Sen sijaan Lipposen valintaan presidentiksi en usko millään, vaikka kakkospaikka tulisikin.

Mielenkiintoiseksi presidenttikisan tekee kisan jälkipyykki. Jussi Isotalo jo avasikin tätä puoluepoliittista aspektia, ja jatkan siitä. Kun neljällä isolla puolueella ja vielä lisäksi vihreillä on mahdollisuus saada ehdokkaansa toiselle kierrokselle, tarkoittaa se automaattisesti, että tässä kisassa enemmän häviäjiä kuin voittajia.

Jos Soini jää rannalle pienemmällä ääniosuudella kuin puolueensa eduskuntavaaleissa, alkaa pohdinta "jytkyn" kertaluonteisuudesta. Kertooko se alkavasta alamäestä? Tai ehkä PS:n kansanedustajat ovat töppäilyillään syöneet Soinin suosiota, jolloin luvassa olisi kovan luokan kurinpalautus.

Jos taas Lipponen ei pääse toiselle kierrokselle, alkaa SDP:ssä lynkkausmeininki. Kakkospaikka olisi vähintäänkin se kuuluisa "torjuntavoitto", mutta kolmospaikka tai huonompi on totaalinen tappio. Tappio, joka ei voi jäädä ilman seuraamuksia - olisihan se nykyiselle puheenjohtajalle jo neljäs tappio putkeen.

Vihreille ja keskustalle toiselta kierrokselta poisjääminen ei olisi katastrofi. Jos Pekka Haavisto saa suuremman ääniosuuden kuin vihreät puolueena, kampanjaa voi pitää onnistuneena. Kakkossija olisi jo lottovoitto, ja se onkin mahdollisuuksien rajoissa.

Keskustassakaan ei liene odotettu suuria Väyrysen kampanjasta, mutta lopputulemasta riippumatta ainakin fiilis lienee jo voiton puolella. Onhan Väyrysen rivakka kampanjointi saanut puolueen gallup-kannatuksen nousuun, ja yhteys maakuntien menetettyyn väkeen taas saatu rakennettua.

Hedelmät Väyrysen kampanjasta menevät kuitenkin jonnekin muualle kuin Apollonkadulle. Veikkaan Jan Rossia peesaten, että Riikka Manner nostaa Väyrysen kampanjasta suurimman tilin viimeistään seuraavassa puoluekokouksessa.

Peesaan myös Ulpu Iivaria, ja uskon toisen kierroksen olevan paljon tiukempi kuin simuloiduissa "ketä äänestäisit toisella kierroksella"-kyselyissä. 45...55% lienee kummankin ehdokkaan kannatuksen vaihteluväli toisella kierroksella.

Pekka Remes 09.01.2012 14:17

Muistuupa mieleeni kuuden vuoden takaiset vaalit ja eräs kommentti: "Äänestin Halosta vastaan. Halusin nähdä sen naaman, kun se tajuaa, ettei sitä valittukaan ensimmäisellä kierroksella." Näinhän sitten kävikin. Entäpä nyt. Moniko äänestää piruuttaan Niinistöä vastaan nähdäkseen pettyneen ehdokkaan, joka, kuten uutisista saimme tietää, on suomalaisittain varakas ja onpa tuolla nuori vaimokin. Kateushan on suomalainen ehtymätön luonnonvara, jota ei pidä väheksyä, ei varsinkaan vaaleissa.

Jos äänestysprosentti ei putoa kovin alhaiseksi, tarvitaan kaksi kierrosta. Mitä pienempi äänestysprosentti, sitä enemmän se suosii Niinistöä. Niinistön vaalilause kuusi vuotta sitten oli "Vastakkainasettelun aika on ohi" ja kuinka ollakaan, siitähän vastakkainasettelu vasta syntyi. Vaalilause sopisi paljon paremmin näihin vaaleihin, ainakin sävyisten vaaliväittelyjen perusteella. Turhauttaako sopuisuus äänestäjät? Miksi äänestää, kun tulos on muutenkin selvä. Vai onko jollakulla ehdokkaalla vielä valtteja takataskussaan?

Mitä tuohon lainkohtaan tulee, niin sehän on selkeydessään yhtä hyvä kuin nastarenkaiden käyttöajan päättyminen viikko jälkeen ensimmäisen pääsiäispäivän. Että vaihdetaan nastat pois joko huhtikuussa tai toukokuussa tai sitten muulloin jos sää sallii.

Vesa Kaitera 09.01.2012 15:08

Kun tässä useampikin kommentaattori kirjoittanut, että todennäköisestä toisesta kierroksesta saattaisi tulla melko tasainen, niin olisin jyrkästi eri mieltä. Eivät noiden seitsemän kilpailevan ehdokkaan tukijat voi likimainkaan yksimielisesti yhdistyä Niinistön vastaehdokkaan taakse. Mielipidetutkimuksethan povaavat Niinistölle voittoa jopa prosentein 80 - 20, mutta aivan tuollaiseen maanvyörymään en itsekään usko. Toinen kierros on vielä tavallaan tulevaisuudessa, eivätkä äänestäjät vielä tiedä, kuka olisi Niinistön vastaehdokas. Siksi heidän valintansa suosikiksi on hieman ilmassa. Sitten jos toinen kierros aktualisoituu, niin vaalijärjestelmän sisäinen dynamiikka jonkin verran nostaa altavastaajana lähtevän ehdokkaan osakkeita. Mutta silti vaikkapa Väyrysen kohdalla tuollainen 30% toisella kierroksella olisi sangen komea tulos.

Mitä tulee äänestysprosentin vaikutukseen vaalitulokseen, niin Niinistöllä ei ole mitään mahdiollisuuksia ratkaista peliä ensimmäisellä kierroksella, jos äänestysprosentti jää alhaiseksi. Tällöinhän puoluesidonnaisten äänestäjien osuus korostuu, ja Niinistöä vastassa ovat seitsemän muun puolueen ehdokkaat. Korkeakaan äänestysprosentti ei välttämättä pelaa Niinistön pussiin, jos taistelu toisesta sijasta on tiukka ja saa median suuren huomion. Mutta jos Väyrynen tai Soini olisivat mielipidetutkimuksissa repimässä selvää etumatkaa kolmantena olevan ehdokkaaseen, niin tällöin "pesän henki" saattaisi aivan ratkaisevasti suosia Niinistöä ja koko homma voisi mennä niukasti laakista poikki.

Jorma Saloniemi 09.01.2012 15:18

Emme tänään tiedä, mitä huomenna tiedämme. Siksi on turhaa spekuloida, tuleeko kahta kierrosta vai yksi. Yhtä hämärän peitossa on se, mitkä ovat äänestäjien motiivit ennakkoäänestyksessä ja varsinaisena äänestyspäivänä. Äänestäjät eivät myöskään pelaa odotetulla tavalla vaan äänestävät ehdokkaita henkilökohtaisten mieltymysten mukaan. Kansalaisten mielestä nämä ovat presidentinvaalit. Puolueiden mielestä puoluevaalit. Näissä vaaleissa moni puoluejohtaja joutuu kokemaan pettymyksen, kun kansa liukuu pois oman ehdokkaan alta.

juhani salo 09.01.2012 15:43

Jos ja kun toinen kierros tulee, saa Niinistö ja kampanjaorganisaatio viihtyä pitkään peilin edessä. Ehdokkaalla oli kaikki suoran kansanvaalin ässät kädessään. Urhoollinen henkiinjäämistaistelu tsunamissa - kansa rakastaa urheita. Puhemieskärhämä eduskunnassa - kansa rakastaa kamreeria, nuukaa poliitikkoa, joka niistää tilaisuuden tullen toisia poliitikkoja. Potkupalloliiton johtajuus ja peippailu Jari Litmasen kanssa - kansa rakastaa myös Jaria huonompia potkupalloilijoita. Onnellisen oloinen, romanttinen naimakauppa - kansa rakastaa kiharapäisiä romantikkoja.

Kaikki nämä kansaa kutkuttavat ässät on rutistettu hihaan. Tilalle on otettu kryptinen puolustusjargon, jolla pyritään hallitsemaan keskikenttää, maaleista viis. Uuden perustuslain puitteissa maa tulee saamaan Saulista, toisella kierroksella, arvoisensa lukkarin, jonka karttakepin heilahduksia me jukuripääsonnit äimistelemme seuraavat kuusi vuotta.

Joskus tällaista epävarmaa äänestäjää hieman arveluttavat nämä janrossimaiset kiilusilmäkannattajat: Kuinkahan kova tuo isäntä tuleekaan olemaan, kun lakeijatkin potkivat noin kovin, kovin kengin.

ps .Tuomo Kokko tuossa aiemmin huolestui perustuslain natisuttamisesta. Minusta tuntuu, että tuo pohjoisen viininpuristaja tulisi presidenttinä rynkyttämään perustuslain jokaista aitapienaa.

Oiva Pennanen 09.01.2012 16:02

Hiukkasen huvittuneena tässä on seuraillut hiihtelijöden suksen suihketta. Riippuen hiihtäjän taustoista ja kunnostakin niin maali ei ole oikein pysynyt tähtäimessä vaan häipynyt näköpiiristä. Näyttääpä joku jopa palanneen lähtöpaikalle. Pitäkää tunkkinne lienee moni todennut?

Itse vanhempana hiitäjänä ja varusteet huomioiden (Lyly ja Kalhu) olen takamatkalla, mutta tarkoitus on terhakoitua ja hiihtää komeasti perille.

Toki sen ymmärtää Demarien katkeruuden ei se tuosta perraannu. Hyvin suuri osa Demareista menee heti Saulin taakse myös Kepujen mielestä Sauli on pienempi paha kuin Väyris!

Pöö! Eikö pelota miten käykään kuntavaaleissa? Persujen suksista on pito loppunut ja kun lipsuu lähtövaate on lähempänä kuin maali.

Aikuisten oikeesti suomennettuna. Se on kertakierros Saulille 55% Demariin Kepun ja persun käsi on karttuisa. Mitäpä sitä selvää asiaa alkaa mutkistaan?Sauli kun on niin komeakin ja urheilullinen ja entäpä rouva? Valtakunnassa kaikki hyvin!

Pentti Kangasluoma 09.01.2012 16:06

Toinen kierros tulee ja vastakkain on Lipponen ja Niinistö. Savon Paavolla on reserviäänestäjiä jotka tiukan paikan tullen lähtevät liikkeelle. Ilkka Kantola sai 11 prosenttia puolueäänestyksessä, kuuluin häntä äänestäneisiin. Lipponen saa ääneni jos ei kauheesti möhli tänään Ylessä. Hän on kuitenkin puutteistaan huolimatta asialinjan poliitikko, ei taivu mediatemppuihin.

Jan Rossi 09.01.2012 16:24

Mahdollisesta toisesta kierroksesta keskusteltaessa täytyy hämmästellä kuinka pieneen rooliin pääministeri Kataisen on jäänyt Niinistön kampanjassa. Ei ole nähty Kataista kampanjoimassa Niinistön rinnalla oikeastaan missään. Tämän täytyy herättää ihmetystä, sillä kokoomus on saamassa pääministerin aseman lisäksi tasavallan presidentin viran. Missä siis luuraa Katainen? Katainen on tyystin kadonnut kuvasta. Lipponen nosti Ihalaisen hallituksesta vetämään kampanjaansa, mutta tästä ei tule valitettavasti mitään. Lipponen on menossa kohti käsittämätöntä katastrofia.

Jan Rossi

Sanna Hannuksela 09.01.2012 16:28

Toinen kierros tulee, ja vastakkain Niinistö ja Soini siitä syystä, ettei Väyrystä kehtaa kukaan oikeasti äänestää edes kopissa, eikä sinne toiselle kierrokselle kahta euroyhteistyön puolustajaa päästetä. Voin lyödä tästä kahvit vetoa.

Petri Isoniemi 09.01.2012 16:59

Toinen kierros on varma. Kuusi vuotta sitten joutui usein kuulemaan, että Tarja Halonen on suosittu, että hänet valitaan toiselle presidenttikaudelle jo ensimmäisellä kierroksella. Niin ei kuitenkaan tapahtunut. Sauli Niinistö on todennäköisesti toisella kierroksella, mutta on mahdotonta ennustaa, kuka on se toinen presidenttiehdokas, joka pääsee toiselle kierrokselle. Entä jos Paavo Lipponen pääsee toiselle kierrokselle? Mielestäni olisi suorastaan outoa, jos kukaan keskustalainen äänestäisi häntä. Eikö hän ilmoittanut v:n 1995 eduskuntavaalien tuloksen varmistuttua, että ensimmäisenä on kokeiltava sinipunahallitusta, vaikka Suomen Keskustan saama eduskuntaryhmä oli konsanaan suurempi kuin Kokoomuksen? Kun Suomen Keskustan puh. joht. Esko Aho ilmoitti ennen vuoden 1999 eduskuntavaaleja, että vaalien jälkeen olisi paikallaan kokeilla punamultayhteistyötä, eikö Lipponen lausunut jotakin sellaista kuin: "Sirppi- ja vasarayhteistyötä!" Suomen Keskustan Työreformi-vaaliohjelman julkistaminen ei toisaalta ollut paras mahdollinen keino punamultayhteistyön pohjustamiseksi.

Markus Kiviniitty 09.01.2012 17:07

Kun nyt näiden vaalien edellä kyselyissä on jostakin syystä käytetty uudenlaista prosenttilaskua, niin vertailun vuoksi on hyvä katsoa, miltä edellisen vaalin toisen kierroksen tulokset näyttäisivät tällä uudella laskutavalla. V.2006 vaaleissa "kantaansa ilmoittamattomia" oli 22,8%, Halonen sai ratkaisevassa äänestyksessä 40,0% kannatuksen ja Niinistö 37,2% kannatuksen. Näinollen Halonen ei suinkaan saanut taakseen äänioikeutettujen enemmistöä.

Puheet "koko kansan presidentistä" pitää lopullisesti haudata. Halonen oli tyypillinen demari ja noudatti kaikissa kannanotoissaan demarioppeja. Niinistö taas on tyypillinen rahavaltaa edustava kokoomusporvari ja tulee tekemään ratkaisunsa kokoomuksen ideologian mukaan. Joka tämän kieltää, pettää vain itseään.

Olisi hyvä, jos ratkaisu syntyisi ensimmäisellä kierroksella. Siinä Niinistö tulee valituksi jo 39% kannatuksella (kaikki äänioikeutetut mukaanlukien). Laskelma perustuu siihen, että kaikki muut ehdokkaat saavat yhteensä 38% äänistä ja nukkuvia on 23% äänioikeutetuista. Tämä olisi erinomaisen hyvä tapa ratkaista vaalit, sillä näin valta ei pääse liiaksi kihomaan Niinistön päähän, koska uudella presidentillä ei ole tukenaan kansan enemmistön kannatusta.

Jussi Lähde 09.01.2012 17:31

Terveiset Tampereelta ja Tampere-talosta

Täällä valmistaudutaan juuri Aamulehden ja YLE Tampereen suureen yleisötilaisuuteen, jossa Lipposta lukuunottamatta ovat muut ehdokkaat paikalla.

Tilaisuus on suurempi, kuin järjestäjät ymmärsivät, arvioni mukaan reilut 300 henkeä on jäämässä salin ulkopuolelle. Pienen salin sijasta olisi kannattanut kuitenkin ottaa se suuri sali.

Oma arvioni on, että toinen kierros tulee. Sauli Niinistön kannatus on laajaa, mutta kuinka "syvää" se on. Epäilen epäileväisten eli päättämättömien mutta päättäväisten osuuden yhä nousevan.

Niinistön kannattajissa on heitäkin, joille nyt ovat menossa "aika-ajot" harvinaisen moni on kertonut äänestävänsä Niinistöä vain kertaalleen. Ehdokasta pidetään hyvänä, muttei kaikkien mielestä kuitenkaan kahden äänen arvoisena.

Tutkimattomia ovat äänestyspäättelijöiden tiet.

Esa Sakkinen 09.01.2012 18:30

Kokoomuksen jäsenenä toki toivon ehdokkaalleni Niinistölle "ihan hyvää" tulosta, josta voi nöyrästi ponnistaa toiselle kierrokselle.

Valitettavasti tällä hetkellä näyttää siltä, että Sauli saattaa jäädä ensimmäisessä vaalissa 26% tulokseen. Toivottavasti kampanjaa saadaan terävöitettyä jo tällä viikolla:

- maanpuolustuksen kansanturvaulottuvuus laajoin sektorein

- talouden diplomatia, vastuulliset markkinat, demokratia markkinavoimana

- edestä johtaminen, sydän mukana, tsemppaus

- lainsäätäjien vartioimisesta muistuttaminen; sopimisen yhteisvastuu, yksimielisyys Suomen kytkeytyessä planeetallisiin sopimuksiin ja konflikitientorjuntaan.

Vesa Kaitera 09.01.2012 19:33

Jan Rossi kirjoitti :"Mahdollisesta toisesta kierroksesta keskusteltaessa täytyy hämmästellä kuinka pieneen rooliin pääministeri Kataisen on jäänyt Niinistön kampanjassa. Ei ole nähty Kataista kampanjoimassa Niinistön rinnalla oikeastaan missään. Tämän täytyy herättää ihmetystä, sillä kokoomus on saamassa pääministerin aseman lisäksi tasavallan presidentin viran. Missä siis luuraa Katainen?"

Kokoomus on puolueena vetäytynyt melko lailla taka-alalle Niinistön kampanjassa, joskin puolueen palkatut toimihenkilöt antavat sivustatukea ja me vapaaehtoistyöntekijät olemme rikkana rokassa. Mutta Kokoomuksessa lasketaan, että "omat" äänestäjämme tukevat Niinistöä liki yksimielisesti, joten keskeisenä kohteena ovat ei-kokoomuslaiset Niinistöön kallellaan olevat. Näitä ei kannata säikyttää julistamalla joka paikassa Niinistön kokoomuslaisuutta. Monet kyllä nielevät Sauli Niinistön, mutta Kokoomuksen äänestäminen voisi olla hyvinkin vaikeaa.

Reino Kössö 09.01.2012 19:41

Toivottavasti tulee toinen kierros ja mieluimmin sellainen, joissa käydään kunnolla läpi erityisesti ulko- ja turvallisuuspoliittisia kysymyksiä, joiden luulisi olevan keskeisessä roolissa presidenttiä valittaessa.

Niinistön lähes pohjoiskorealaisiin lukuihin yltävän suosion salaisuus on allekirjoittaneelle täysi mysteeri. Hänen ulkopoliittinen kokemuksensa on suhteellisen vaatimaton.

En tiedä, henkilöityykö kansalaisten mielestä hänessä pelastaja Suomen lamasta 1990-luvulla. Odottavatko kansalaiset, että Niinistöllä on niin suuri talouspoliittinen viisaus, että hänen johdollaan selviämme näistä eurohaasteista? Suoraa talouspoliittista valtaahan ei presidentillä ole.

Käytännössä lamasta noustaessa Lipposen-Niinistön hallitus jatkoi Aho-Viinasen hallituksen aloittamaa säästölinjaa. Taloutta tervehdytettäessä myös yhteiskunnallinen kahtiajako ja sitä kautta syrjäytyminen syveni, eikä sitä nousukaudellakaan ole kovin pontevasti pyritty tasoittamaan.

Lipponen pääministerinä taisi luonnehtia aikanaan Niinistöä korvaamattomaksi. Erikoista on, että tuo noudatettu politiikka tulkitaan ilmeisesti Lipposelle rasitteeksi, mutta Niinistölle ansioksi. Se johtunee kokoomuksen ja demareiden erilaisesta peruskannattajaprofiilista.

Sauli Niinistö puhuu nyt esimerkiksi nuorten syrjäytymisestä, mutta ei vaatinut asiaa korjattavaksi valtiovarainministerikaudellaan. Silloin hän siihen olisi sentään voinut jotakin vaikuttaa. Nyt teema on taas käyttökelpoinen vaalien alla.

Leena Lauren 09.01.2012 20:01

Toiselle kierrokselle mennään varmasti. Oletteko ajatelleet sitä, että jos toisella kierroksella ovat Niinistö ja Väyrynen, niin perussuomalaiset saattavat mennä Väyrysen taakse?

Ja samoin jos Niinistöä vastaan on Soini, niin keskustalaiset saattavat antaa äänensä Soinille?Kuinkakohan siinä sitten käynee....

Muutoin olen sitä mieltä, että Soinille olisi tärkeämpääkin tekemistä tiedossa, ennemmin taikka myöhemmin, jotenka annetaan vaan eläkeläisten hoidella marionetin hommat.

Pentti Kangasluoma 09.01.2012 21:47

Paavo Lipponen tänään, TV1, vaalitentti, ylipäällikkö puhui joukoilleen ennen taistelua. Tästä demokratian maasta olemme kotoisin, olemalla linjallaan ei ole romahdus jos menestys ei ole toivottu.

Nyt satoi Lipposen laariin, Itävalta esimerkki on yksi tapaus joita poliitikan toimijan, jokaisen, eteen tulee tuhansia uran aikana.

Se oli järkipuhetta, täytyy riittää. Jos ehdokas ei lähde kaikkiin temppuihin mukaan niin ei pidä väittää ehdokkaan raivostuneen.

Tuula-Marja Viitaniemi 09.01.2012 22:20

Ylläolevat herrat kehtaavat kehottaa äänestämään Niinistöä suoraan presidentiksi ensimmäisellä kierroksella. Missä ollaan, Pohjois-Koreassa vai? Pitäisi siis äänestää kuuden vuoden takaista perintöprinssiä! Sieltähän tämä gallup-kannatus periytyy. Kirjoittaako tänne vain yhden puolueen miehet? Turhaanko me katsotaan haastatteluja ja tehdään vaalikoneita? Taisin jo mainita että edellisellä kerralla kirjoittajat pitivät tärkeimpänä, että tulee toinen kierros. Entäs nyt? Nyt pitäisi saada Niinistö heti. Kun se kiipesi sinne palmuunkin...

Seppo Isotalo 09.01.2012 22:54

Poliittinen tilanne kärjistyy jo lähipäivinä. EU:n johto vaatii pikaista päätöstä euron pelastamiseksi. Suomi on ainoana euromaana jättänyt asian oman eduskunnan päätettäväksi. Eduskunta pitää kutsua koolle. Se voidaanko EU-johdon vaatimuksiin suostua on ratkaistava eduskunnassa joko yksinkertaisella tai sitten 5/6 enemmistöllä. Allekirjoituspäivä Brysselissä olisi 1/3.

Politiikka sekoittaa leppoisan presidentin vaalin. Varmoja euron tukijoita ovat Niinistö, Lipponen Biaudet ja Haavisto, joilla juuri nyt on yli 50%. äänistä. Sillä ei ole merkitystä ensimmäisellä kierroksella. Niinistö tarvitsee kaikki euroihmisten äänet.

Paavo Väyrynen on jo vakuuttanut, että presidenttinä hän ei anna eduskunnan yksin ratkaista rahan antamista euromaille. Siihen presidentin valtuudet riittävät. Soini on kovasti pehmentänyt puheitaan, media ei esitä ratkaisevaa kysymystä Arhinmäelle eikä Essayah.

Media on juuri nyt euron pelastamisen puolella. Meneillään on euroäänien kokoaminen Haavistolle. Se voisi taata poliittisesti neutraalin toisen kierroksen. Varmempaa on kuitenkin äänten keskittäminen Niinistölle niin, että toista kierrosta ei tule.

Siis poliittinen paine suuntautuu siihen, että Niinistö valitaan ensimmäisellä kierroksella. Jos tässä ei onnistuta kärjistyy koko politiikka Suomessa hyvin mielenkiintoisella tavalla.

Riitta Skoglund 09.01.2012 23:02

Hyvää iltaa,

uskon että toinen kierros tulee. Kun kerran vaalit pidetään (eikä valita presidenttiä gallupeilla), ensimmäinen kierros on tositärkeä: kuka pääsee Niinistöä vastaan kisaamaan? Siihen panostetaan eri tahoilla. Kun on ehdokkaita asetettu ja ehdokkaaksi ryhdytty, ei voi ainakaan kovin läpinäkyvästi vain olla olevinaan ehdokas, edes Soini. Vahvoilla ovat ne, jotka todella haluavat presidentiksi.

Lisäksi listaan ailahtelevia tuntoja, jotka eivät perustu prosentteihin eivätkä poliittiseen kokemukseenkaan, pikemmin kumpuavat "Suomen saloilta".

Kaksivaiheisesta suorasta kansanvaalista otetaan kaikki irti, kyllästymiseen asti - niin taittuu talven selkä. Valitaan vaikka Niinistö, mutta ei ilmaiseksi - täyden työn joutuu presidentiksi aikova tekemään.

Kateus on kova käyttövoima; ihailun, idealisaation aisaparina kulkee mitätöinti, devaluaatio. Gallupeja seurataan, ja jos jonkun suosio näyttää nousevan liian korkealle tai joku saavan äänet liian helpolla, se voi kostautua -näpäytetäänpä. Jotakuta vastaan äänestäminen on yllättävän yleistä, ja yllättävän moni on pohtinut jo valmiiksi sekä ensimmäisen että toisen vaiheen valintoja. Ei myöskään kamppailutta voida suoda kokoomukselle kaikkea valtaa, sekä presidenttiyttä että pääministeriyttä.

Tietenkin kaikki nämä ailahtelevat tunnot sillä suhteellisen turvallisella pohjalla, että kelvollisia ehdokkaita on riittämiin kuten nytkin on.

Veli-Pekka Silvan 09.01.2012 23:05

Toivon myös että Sale valitaan heti ekalla kierroksella. Salehan tän vie vaikka sitten sillä tokalla kiekalla, muut ehdokkaat ovat pellejä ja epäuskottavia.

Taina Hämäläinen 09.01.2012 23:11

Ihmettelen Reino Kössön tavoin Niinistön suurta suosiota. Sen kyllä ymmärtää, että tyypillisenä kokoomuslaisena hän on kokoomuslaisten suosikki. Mutta mikä voi vedota muihin?

Omissa silmissäni on Niinistön arvoa laskenut hänen omituinen kampanjointinsa, johon ei olisi luullut olevan tarvetta ainakaan tähän astisten galluppien perusteella. Ihmettelen mm., kuinka hän juuri vaalien alla alkaa tuoda esiin harrastamaansa "hyväntekeväisyyttä", johon tosin on aidon kokoomuslaiset perusteet, kuten "jokaisen kannalta on parempi, että lähellä on turvallista ja mahdollisimman vähän pahoinvointia". ( Aamulehti 3.11.2011)

Voihan se olla, että kansa haluaa jotenkin samaistua "onnistujaan": on nuori vaimo, on todella varakas ja selvisi tsunamistakin ja vieläpä vieraat ihmiset antoivat hänelle sen jälkeen kahvi ja tupakki rahaa, jonka Niinistö on nyt vasta harkinnut maksavansa takaisin.

Kuluneen kampanjan aikana on Väyrysen kohdalla kyllä yritetty kaivella menneisyyden haamuja, mutta esimerkiksi Niinistön ja Lipposen yhteistyöstä vähäosaisten etuuksien karsimisessa ei saisi mainita mitään. Puhemiehenäkään Niinistö ei ollut tehtäviensä tasalla. Kertokaapa nyt viisaammat, miksi Niinistö on niin suosittu?

Toisaalta, tällä hetkellä olen varma, että toinen kierros tulee ja kakkosena, ellei peräti ykkösenä on Väyrynen. Soinilla on todellakin tärkeämpää tekemistä eli puolueensa koossa pitäminen. Lipponen on jo tipahtanut ulos kisasta. Enkä oikein usko, että ylioppilas, median lemmikki Haavisto saisi vihreiden ja vasemmistoliiton ulkopuolelta ääniä, vaikka onkin tehnyt vihreisiin hajurakoa.

Jos todella valittaisiin presidentti sen viran vaatiman pätevyyden mukaan, olisi Väyrynen ehdoton ykkönen. Kenelläkään muulla ehdokkaista ei ole sitä tietomäärää ja kokemusta ulko.ja turvallisuuspolitiikasta, kuin hänellä.

Mutta jos kansa haluaa ja olettaa, että presidentin tehtävät voi hoitaa kuka tahansa, vaikkapa vain pahvikuva, niin sitten se ei ole Väyrynen.

Vesa Vuopala 09.01.2012 23:48

Jan Rossi kirjoittaa: "Olisihan se hienoa jos Niinistö saisi 1. kierroksella yli 60 prosenttia äänistä. Silloin Niinistö olisi todellakin koko kansan presidentti."

Näin oletettavasti astetta nuoremman sukupolven edustajana tuntuu vähän siltä, että Rossi on jäänyt kekkosslovakialaisen hegemonian pauloihin: yhtenäiskulttuurin aika päättyi viimeistään 1980 -luvulle, minkä jälkeen koko kansan johtajia on äänestysprosenteista ja äänimääristä riippumatta tavattu lähinnä diktatuureissa. Niinistö on monelle - itsellenikin - ihan käypä ehdokas, joskin tuntuu, että näissä vaaleissa on tavanomaista enemmän omilla tavoillaan ansioituneita ja samalla, omilla tavoillaan, surkuhupaisia ehdokkaita. Tai sitten tässä on vaan hiljakseen keski-ikäistymässä, ja osaa jo arvostaa erilaisia ihmisiä ja heidän vahvuuksiaan.

Mutta asiaan: kummallista, ettei vaali-iltojen äänestysintoa selittävän osion vakiofaktori z = sää ole vielä löytänyt tietään tähän keskusteluun. Asiahan voi olla jopa niin, että pääkaupunkiseudulle sattuu äänestyspäiväksi osumaan vähintäänkin pilvipoutainen, sopivan leppoisa pakkaspäivä, josta edellisen viikon kohtuulliset lumisateet tekevät lapsiperheille suotuisan ulkoilusään. Siinä vaiheessa vihreisiin päin kallellaan olevat, Helsingin Sanomien vaalikoneella pikaisesti pyörähtäneet vanhemmat saattavat hyvinkin löytää itsensä äänestämästä Haaviston toiselle kierrokselle.

Ja kuten sanottu: huonomminkin voisi valtakunnalle käydä.

Tuukka Sariola 10.01.2012 0:09

"Oletteko ajatelleet sitä....."

Nyt on niin monia erilaisia poliittisia suksilinjoja ristiin rastiin ettei siinä ole mitään selkeyttä 2. kierroksen siirtymissä. Ja jos todella toisella kierroksella olisi Niinistön parina vaikka Väyrynen tai Soini, niin moni vasemmalta joutuisi jäämään kotiin nukkumaan.

Lipposen TV1-tentistä jäi se kuva, että hän on henkilökohtaisesti hyväksynyt vallitsevan kannatus-realiteetin eikä lähde siitä itkupotkuja vetämään tai panikoimaan kampanjaa uusiksi.

Sinänsä en ymmärrä miksi vaalitenteissä kovistellaan ehdokkaita niin paljon heidän gallup-kannatuksestaan tai puhutaan niistä yhtään mitään. Onhan siinä viihdearvoa mutta eikö ehdokkaiden pitäisi olla tenteissä samalla viivalla? Onko mielipidekannatus jokin tärkeä henkilökohtainen ominaisuus?

Niinistön kannatus on huimasti isompi mitä Kokoomuksen kannatus, joten ei ole mitään rationaalista syytä halailla Kataista kameroiden edessä tai edes mainita koko puoluetta julkisesti. Urpilaisen hutera EU-kriittinen imago taasen ei kestä yhtäkään hymykättelyä enempää Lipposen seurassa. Soinin vuorostaan pitää kaikin keinoin yrittää kääntää näistä puoluevaalit henkilövaalien sijaan.

Eräs päivän kysymyksen arvoinen asia olisi kyllä Venäjä-suhteet. Miksi vieläkään ei uskalleta sanoa ääneen faktoja Venäjästä? Miksi vain vihjaillaan, että kyllä kahden kesken uskalletaan puhua asioista? Keksityt vaalitulokset, teatteri oikeusjärjestelmä, läpikattava korruptio jne... Onko kauppasuhteet vaarassa jos sanoisi jonkin yleisesti tiedossa olevan faktan ääneen?

Ja onko olemassa jokin luettelo maista, mistä voi sanoa ääneen, että kyseessä on diktatuuri/yksipuoluejärjestelmä ja mistä ei voi sanoa? Eversti Gaddafi ainakin vaihtoi yhdessä yössä paikkaa luettelosta toiseen, saa nähdä miten everstiluutnantti Putinin käy tulevaisuudessa.

Harri Nyman 10.01.2012 1:17

Kyllä toinen kierros tulee, ihan vain sen takia että Suomessa on sen verran puolueuskollista väkeä ettei poliittista vastustajaa ihan helposti lähdetä ensimmäisellä kierroksella äänestämään.

Tosin voi se tullakin, sen takia että (alhaisesta voittokertoimesta huolimatta) olen lyönyt vetoa sen puolesta että toista kierrosta ei tule...

KIMMO KOVANEN 10.01.2012 2:28

Toisella kierroksella vastakkain ovat Sauli Niinistö ja Pekka Haavisto.

Viimeistään 2018 meidän presidenttimme on Pekka Haavisto.

Miika Kurtakko 10.01.2012 7:47

Tämän vaalikampanjan merkillinen piirre on ollut se, että oikeista, presidentin työnkuvaan liittyvistä asioista ei keskustella eikä ehdokkailta täten vaadita vastauksia keskeisiin kysymyksiin. Sen sijaan kysytään pintajulkisuusasioista ja/tai päivänpolitiikan (lue: eduskunnan toimivaltaan) kuuluvista asioista.

Onko toimittajien taso laskenut? Vai onko kyse toimitusten johdon valitsemasta linjasta, ja vakavasti otettavien lehtien tason halutaan lähestyvän kiihtyvillä tahdilla Seiska-lehteä? Onko kyseessä tietoinen päätoimittajajoukon journalistinen kartelli vai tiedostamaton kollektiivinen ilmiö, vaikea sanoa.

Tällainen tenttaaminen suosii tietenkin pintajulkisuudessa pyöriviä mutta ulkopoliittisesti kokemattomia ehdokkaita. Ulkopolitiikka kun on presidentin ensisijainen leipätyö. Uskonkin, että monet Niinistön läpimenoa ensimmäisellä kierroksella toivovat vain yhtä kierrosta siitä syystä, etteivät keisarin uudet vaatteet paljastuisi. Niinistö ei ole ulkopolitiikan raskasta sarjaa, vaikka ehdokkaiden raskassarjalainen onkin.

Toinen asia, jota ihmettelen edelleen, on Lipposen ja Niinistön saama hyvin erilainen kohtelu tiedotusvälineissä. Lipposta grillataan - ja mielestäni kyllä syystäkin - hänen aikaansaannoksistaan pääministerinä. Joka tapauksessa sävy on voimakkaan negatiivinen.

Niinistö oli Lipposen hallituksissa seitsemän vuotta valtiovarainministerinä. Siis pääministerin keskeisin kumppanina. Kuitenkin media laskee Lipposen hallitusten keskeiset "synnit" (esim. tuloerojen kasvu, eriarvoistumiskehitys) Lipposen syyksi, ja keskeiset saavutukset (esim. parantunut työllisyys, valtion velkaantumisen kääntäminen laskuun, voimakas talouskasvu) Niinistön ansioksi.

Kuka osaisi selittää tämän mediasyrjinnän?

Jan Rossi 10.01.2012 8:11

Hyvä Vesa Vuopala, en ole jäänyt kekkosslovakialaisen hegemonian pauloihin vaan uskon vakaasti Niinistön kykyyn toimia presidenttinä. Niinistö edustaa vakautta, jota muut ehdokkaat eivät pysty tarjoamaan. Suomi tarvitsee nimenomaan vakaan presidentin, eikä Lipposen kaltaista ylimielistä yrmyä tai Soinin kaltaista riidanhaastajaa. Presidentin on oltava kaikkien suomalaisten presidentti ja Niinistöllä on mahdollisuus päästä koko kansan presidentiksi aidosti ensimmäistä kertaa Suomen historiassa. Kekkonen tunki väkisin koko kansan presidentiksi 1978 vaaleissa kun ensin oli alistanut valtaansa koko maan 20 vuodessa. Lisäksi Jenni Haukio on upea nainen. Kaunis, edustava, fiksu ja kaikinpuolin sopiva edustamaan maatamme maailmalla.

Jan Rossi

Ilari Kiema 10.01.2012 8:45

Niinistön valinta jo ensimmäisellä kierroksella olisi todennäköinen, jos EOS-ryhmä joko jättäisi kokonaan äänestämättä taikka jakautuisi samalla tavalla kuin kantansa ilmaisseet yhteensä. EOS-ryhmä ei kuitenkaan jätä kokonaisuudessaan äänestämättä, eikä se jakaudu samoin kuin kantansa ilmaisseet. EOS-ryhmässä ei enää ole Kokoomuksen äänestäjiä, jotka ovat jo 97-prosenttisesti Niinistön tukena. Niinistön kannatus ei-Kokoomuksen äänestäjien keskuudessa ei ole puolet vaan puolet tästä. Jos käyrät pitävät loppuun asti (mitä epäilen) ja Niinistö saa viidesosan nykyisestä EOS-ryhmästä (realistinen arvio), se ei riitä: 41 + 19/5 = 45; 37 + 29/5 = 43.

Jotta Niinistö valittaisiin ensimmäisellä kierroksella, Niinistön kannatuksen täytyisi nousta. Kannatus voi toki nousta. Euroasioiden sitkiä läsnäolo toimineekin Niinistön puolesta sillä logiikalla, että hänellä on kokemusta tältä elämänalueelta, eikä Niinistöä vastaan sillä perusteella, että hän on tässä asiassa epämääräinen tai suorastaan väärässä. Niinistön laskevassa kannatuskäyrässä näkyy kaksi nousupiikkiä (joista lokakuun alku lienee jokin virhe). Nousupiikki voisi osua ensi viikolle, mutta tätä ei voi mistään päätellä.

Kyse oli todennäköisyydestä, mutta ihmiset puhuvat toivottavuudesta. Niinistön valinta ensimmäisellä kierroksella olisi ehkä hyvä kuitti kevään eduskuntavaalien EU-kriittiselle jytkylle ja selkeä viesti siitä, että Suomi haluaa olla yleensä mukana eurooppalaisessa yhteistyössä, vaikka sitten ”heikosta EU:sta” höperehtimällä. Todennäköinen se ei kuitenkaan ole. Eikö voisi jo kysyä ulkopolitiikasta tai –mainoksista?

Vesa Kaitera 10.01.2012 9:48

Taina Hämäläinen kirjoitti :"Omissa silmissäni on Niinistön arvoa laskenut hänen omituinen kampanjointinsa, johon ei olisi luullut olevan tarvetta ainakaan tähän astisten galluppien perusteella."

Miten niin omituinen kampanjointi ? Minusta Niinistön kampanja on hallitun varovainen kuten pitääkin olla sellasella ehdokkaalla, jolla on hyvin laaja kannatus. Tilanne on hieman samantyyppinen kuin jos joku joukkue johtaisi päätöserässä ottelua kahdella maalilla. Ei johtavan joukkueen tuossa tilanteessa kannata hyökätä silmittömästi, vaan oman maalin huolellinen varjelu on pääasia. Kuusi vuotta sitten Niinistön kampanja oli nyt nähtyä huomattavasti räväkämpi, mutta silloin hänen tilanteensa vaati riskinottoa ja selvää irtioottoa istuvasta presidentistä.

Taina Hämäläinen :"Puhemiehenäkään Niinistö ei ollut tehtäviensä tasalla. Kertokaapa nyt viisaammat, miksi Niinistö on niin suosittu?"

Väitteesi Niinistön epäonnistumisesta puhemiehen tehtävissä on virheellinen. Totuus on se, että Niinistö yritti saada eduskunnan tuhlailevaa rahankäyttöä kuriin ja puuttui kansanedustajien saavutettuihin etuihin. Tämä aiheutti kansanedustajien keskuudessa kapinamielialaa Niinistöä kohtaan, joka purkautui edellisen vaalikauden viimeisessä puhemiesäänestyksessä.Niinistöä vastaan suuntautuneeseen protestiin.

Sauli Niinistö on huomattavan hyvä johtaja : tämä huomattiin kyllä Kokoomuksessa, kun Sauli Niinistö sitä johti. Sama oli asia EDUssa (Euroopan oikeistokeskustalaisten puolueiden yhteistyöelin), kun Niinistö oli sen puheenjohtajana. Johtajuus aiheuttaa myös reaktioita, sillä iso puu luo suuren varjon ja tuohon varjoon jääneet luonnollisesti protestoivat tilannetta.

Niinistö on uransa aikana osoittanut, että hänellä on kokoomuslaiseksi varsin hyvin kehittynyt sosiaalinen omatunto.

Niinistön arvot ovat melko lähellä monen demarin arvoja, ja tämä osaltan selittää, miksi noin puolet demareista on valmis äänestämään Niinistöä ensimmäisellä kierroksella, Lipponen olisi saamassa demarien äänistä vain reilun neljänneksen.

Niinistöllä on kokemusta myös suorittavasta työtä : hän toimi 70-luvulla niin ALKO:n myyjänä, varastomiehenä kuin viemärityöntekijänäkin. Kuinka monella muulla presidenttiehdokkaalla on työkokemusta haaalrihommista ?

Niinistö on aikoinaan kokenut kovia : hänen ensimmäinen vaimonsa kuoli auto-onnettomuudessa ja itse hän oli poikansa kanssa lähellä kuolla tapaninpäivän tsunamissa Khao Lakissa. Tässä tulee human interest-aspekti mukaan kuvaan.

Niinistöllä on jo vuosia ollut huomattavan korkea gallup-kannatus ja tämä on aiheuttanut vaalivankkuri-ilmiötä : monet ihmiset haluavat olla voittajan puolella.

Taina Hämäläinen :"Jos todella valittaisiin presidentti sen viran vaatiman pätevyyden mukaan, olisi Väyrynen ehdoton ykkönen. Kenelläkään muulla ehdokkaista ei ole sitä tietomäärää ja kokemusta ulko.ja turvallisuuspolitiikasta, kuin hänellä."

Kyllähän asia niin on, että jos ehdokkaiden paremmuus ratkaistaisiin vain heidän CV:ssään näkyvien aioiden pohjalta, niin Paavo Väyrysestä tulisi presidentti. Tätä tuskin monikaan kiistää. Mutta presidentin pitää olla paitsi kokenut ja pätevä, myös sopiva, ja tällä sektorilla Väyrynen hylätään armotta. Muutenkin pidän melko utopistisena sitä, että eduskunnasta rannalle jäänyt ehdokas ponnahtaisi seuraavana vuonna presidentiksi. Jos vastakkain todennäköisellä toisella kierroksella olisivat Niinistö ja Väyrynen, niin Niinistö saisi pelkästään Uudenmaan kahdesta vaalipiiristä yhteensä liki puoli miljoonaa ääntä enemmän kuin Väyrynen. Tätä eroa ei Väyrynen pysty muualla Suomessa ottamaan kiinni.

Kyösti Salovaara 10.01.2012 11:04

"Kuka osaisi selittää (Lipposta koskevan) mediasyrjinnän?" kirjoitti Miika Kurtakko.

Jatkan tästä, vaikka se ehkä vie keskustelua syrjään, enkä halua avata Pandoran lipasta. Mutta!

Tänään Ilta-Sanomissa on otsikko eiliseen tv-haastatteluun viitaten: "Lipponen ärähti kunnostaan: siitä vaan perään räpiköimään."

Kukaan ohjelman nähnyt ei voi (rehellisesti) kirjoittaa noin. Ei Lipponen ärähtänyt, ei kerta kaikkiaan. Enemmänkin hymähti, hieman ironisesti.

Minua on pitkään kummastuttanut, jopa huolestuttanut toimittajien tapa adjektiiveilla ja adverbeillä ja kliseisillä verbeillä piilottaa näennäisesti objektiivisiin lauseisiin oma mielipiteensä.

Se on huonoa journalismia. Sitä paitsi se on huonoa kielenkäyttöä. Kannattaisi ottaa mallia Hemingwayn tavasta kirjoittaa. Tai muistaa kuinka Graham Greene sanoi, että hän lopettaa lukemisen kun tekstissä alkaa vilistä adjektiiveja ja adverbejä.

Palatatakseni asiaan: mistäköhän se johtuu että niin monella toimittajalla on niin paljon negatiivista sanottavaa Lipposesta? Pyrkiikö media enemmän kansan pöksyihin kuin olisi väliksi?

Miika Kurtakko 10.01.2012 12:42

Eräs ystäväni soitti minulle luettuaan aiemman kommenttini ja siitä loihe lausumaan: "Siinä se Lipposen mies taas puolusti omaansa". Korjasin kaverilleni, etten ole Lipposen mies (kun en ole vielä päättänyt ketä äänestän), mutta mielestäni olisi reilua, että Lipponenkin saisi yhdenvertaisen kohtelun tässä "median tuomioistuimessa". Huomiotaloudessa vissiinkin media voi langettaa "huomiotuomioita", joista ei voi valittaa?

Katsoin itse Lipposen Ylen TV-tentin eilen. Siinä toimittajat yrittivät ensin tehdä Lipposesta sairasta vanhaa miestä ("teillähän on ikää?" & "teillä oli sydänvaivoja"), mihin Lipponen totesi, että "rytmihäiriöitä on Jani Sieviselläkin" ja "kilometri menee alle 20 minuutin, eikun perässä räpiköimään". (Se on muuten alle 30 sekuntia per 25 metrin altaanmitta, joka jää 80%:lla suomalaisista uimatta - iästä riippumatta!).

Jään odottelemaan Aamu-/Iltalehden otsikoita "Lipponen vei rahat vanhan mummon tililtä", "Lipponen etuili jonossa", "Lipponen möi Suomen Venäjälle", "Lipponen salaisen seurakunnan pääpyöveli" jne. ;-)

Malla Präktig 10.01.2012 14:48

Minut tekee apeaksi näissä sinänsä tasokkaissa analyyseissa se, että kirjoittajien keskuudessa pilkahtelee esiin vahvasti miehinen kulttuuri, jossa ikääntyvien miesten nuoret kauniit vaimot nähdään ihailun ja kadehtimisen arvoisena asiana. Itse arvostaisin herroja Lipponen ja Niinistö miehinä enemmän, jos olisivat vaimonsa hakeneet omasta eivätkä lastensa sukupolvesta.

Mikähän mahtaisi olla suhtautuminen, jos Eva Biaudet ’n kumppani olisi joku 25-vuotias komea ja fiksu opiskelijanuorukainen. Nähtäisiinkö silloin puolison lisäävän mahdollisen presidenttiparin edustavuutta?

Timo Laaninen 10.01.2012 16:31

Malla Präktigille lohdutuksen sana: tarjolla on myös miesehdokas, jonka ansiolistaa koristaa tähän mennessä 43 vuotta kestänyt, edelleen kukoistava avioliitto.

Kristian Sundqvist 10.01.2012 17:04

Puheena olleesta Lipposen mediakuvasta muutama sananen.

Median luonteeseen ja ehkäpä ylipäätään ihmisluontoon kuuluu, että kerran syntyneillä mielikuvilla on taipumus vahvistua. Lipponen on kiistatta itse luonut maineensa nahkurin orsilla tavataan -tyyppisillä puheenvuoroillaan ja kovin kiukkuisilla kolumneillaan. Tällaiset modernista suomalaisesta poliittisesta kulttuurista poikkeavat ulostulot ovat siten päässeet määrittämään Lipposen julkikuvaa.

Niinpä media ja kansakin etsivät Lipposen käytöksestä viestejä, jotka tukisivat syntynyttä mielikuvaa. Aamulehteä vastaan kohdistetut verbaalihyökkäykset pimeyden ytimineen olivat omiaan vahvistamaan Lipposen imagoa äksynä ja hyvin teräväsanaisena miehenä. Niinpä aivan hyväntahoinen räpiköintikommenttikin näyttäytyy tai saadaan näyttäytymään ”ärähdyksenä”.

Poliitikolla on oltava profiili ja maine, mutta samalla on vaarallista joutua maineensa vangiksi. Kun Timo Soini Ylen eduskuntavaalitentissä heitti kuuluisan meloni, omena ja lippalakki -vertauksensa, niin Anni Sinnemäki (kerrankin) iski salamannopeasti takaisin saaden Soinin näyttämään miltei infantiililta sutkauttelijalta. Tämä aivan perustellusti tulkittiin Sinnemäen voitoksi, joten samalla unohtui, että vertaus on totuudenmukainen eikä sen asiasisältöä kukaan kiistä.

Timo Haapanen 11.01.2012 1:04

Hra Remes kirjoittaa aivan oikein. Mutta - niin oli viime vaaleissa. Nyt onkin kysymys siitä, kuinka moni äänestäjä ajattelee: "Jos ei viime kerralla, kun jäi Saulilla niin tipalle, mutta NYT!". Uskoakseni tänä äänestysvuonna ei mitata kasvojen ilmeitä ensimmäisen kierroksen jälkeen.

Olisiko suuri osa niistä "päättämättömistä" äänestäjistä kuitenkin PS:n riveistä? Meneekö ääni hukkaan, kun ei ole varmuutta edes toisesta kierroksesta? Näin varmaan moni "jytkyn" aikaansaaja ajattelee. Samoin SDP:n? Yrmy vanha äijä - ehkä moni tuumailee niin, ja gallupitkin on poskellaan.

Mutta katsotaan - kohtahan se nähdään.

Mika Kähkönen 11.01.2012 16:16

Luultavasti tulee kaksi kierrosta. Viimeksi tähän aikaan Halosen kannatus oli suunnilleen samaa 52 % kuin Niinistöllä nyt, mutta ennakkoäänissä tulos oli 49 % ja vaalissa kaikkiaan 46 %. Kenties samoihin menee nytkin, Halosella tosin kannatusta laski viime hetkillä kampanjatoimiston ylimielinen "valtion rahojen säästämiseksi pitäisi äänestää jo ensimmäisellä kierroksella läpi" -puhe.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?
Luetuimmat
 1. 1

  Hygieniasta löytyy huomautettavaa sadoissa ravintoloissa Helsingissä – Katso hakukoneella, miten on kotikulmiesi ravintoloiden laita

 2. 2

  Niina Hartikainen ei ole pelkkä mies tai pelkkä nainen vaan muunsukupuolinen – ja nyt Suomi pohtii, voiko hänestä pian tulla Niina Tero Hartikainen

  Tilaajille
 3. 3

  Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

 4. 4

  Sdp:n kannatus lähestyy kokoomuksen suosiota – keskusta ja vihreät loivassa alamäessä

 5. 5

  Kaksion saa jo lähes yksiön hinnalla pääkaupunkiseudulla – Katso, mitä pienet asunnot maksavat omalla alueellasi

 6. 6

  Salakirjoittaja ja piirtävä upseeri – sota toi yhteen suomalaisen pariskunnan, ja nyt heidän jäljiltään löytyi salaisuus: mitä vaitelias joukko upotti savolaiseen järveen?

  Tilaajille
 7. 7

  ”Päivänvalossa urheillaan ja yöllä rokataan” – Fitness-maailmanmestari Camilla Rauhala laulaa ronskisti mutta elää terveellisesti ja kurinalaisesti kuin burleski-nunna

 8. 8

  Pankkikortteja mahdollisesti kopioitu – Aasiassa tehdyistä nostoista kolmessa päivässä jo 19 rikosilmoitusta

 9. 9

  Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

 10. 10

  Jalkainfarkti tunnetaan huonosti, silti tuhannet ovat vaarassa saada sen ja joutua jopa amputaatioon

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

 2. 2

  Jalkainfarkti tunnetaan huonosti, silti tuhannet ovat vaarassa saada sen ja joutua jopa amputaatioon

 3. 3

  Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

 4. 4

  Päänsiirto ruumiilta toiselle onnistui – Kiistellyn italialaiskirurgin tähtäimessä seuraavaksi elävät potilaat

 5. 5

  Hygieniasta löytyy huomautettavaa sadoissa ravintoloissa Helsingissä – Katso hakukoneella, miten on kotikulmiesi ravintoloiden laita

 6. 6

  Riskit kasvavat asuntomarkkinoilla, ja nyt alkaa olla aika huolestua

  Tilaajille
 7. 7

  Sdp:n kannatus lähestyy kokoomuksen suosiota – keskusta ja vihreät loivassa alamäessä

 8. 8

  Salakirjoittaja ja piirtävä upseeri – sota toi yhteen suomalaisen pariskunnan, ja nyt heidän jäljiltään löytyi salaisuus: mitä vaitelias joukko upotti savolaiseen järveen?

  Tilaajille
 9. 9

  Niina Hartikainen ei ole pelkkä mies tai pelkkä nainen vaan muunsukupuolinen – ja nyt Suomi pohtii, voiko hänestä pian tulla Niina Tero Hartikainen

  Tilaajille
 10. 10

  Juhana Vartiainen: Suomen työttömistä vain 40 000 pystyy oikeasti työllistymään – ”Se on ihan eri koko­luokka kuin nämä sadat­tuhannet, joista on tapana puhua”

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Hätähuuto ihmiskunnan tulevaisuuden puolesta, 15 000 tieteentekijää varoittaa joukkotuhosta – ”Pitkään jatkunut nopea väestönkasvu on syy moniin ekologisiin ja jopa yhteiskunnallisiin uhkiin”

 2. 2

  ”Kukaan älykäs ja kaunis nainen ei halua seurustella työttömän, kouluttamattoman miehen kanssa” – 28-vuotias Valtteri ja 26-vuotias Kharouf kertovat tarinansa syrjäytymisestä

  Tilaajille
 3. 3

  Kolmevuotiaan lapsensa puukotuksesta epäillyn isän kuulustelut alkavat tiistaina, miehellä aiempaa rikostaustaa – Poliisi henkirikoksesta: ”Tapahtumia, joita ihmismieli ei meinaa käsittää”

 4. 4

  Varaslähtö länsi­metroon: astu kyytiin ja kiidä tunnelissa 36 kilometriä idästä länteen – verkko­retki kuvaa reitin kuljettajan silmin ja esittelee jokaisen aseman 360-kuvalla

 5. 5

  Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

 6. 6

  Tuhat vuotta sitten valtava viikinkiarmeija vyöryi Suomeen ja sai selkäänsä hämäläisiltä – Näin kertoo taru, mutta mitä oikeasti tapahtui?

  Tilaajille
 7. 7

  Eräänä kesäiltana Seppo kaatui ja kuoli – se oli vakava paikka, sillä tämä raivokas nero yksin tiesi kaiken siitä, miten Suomen ydin­jäte haudataan turvallisesti

  Tilaajille
 8. 8

  Turvapaikkapäätöstä odottava Sharif Qaderi potkaistiin ulos ryhmäkodista kun hän täytti 18 vuotta – Sitten itähelsinkiläinen lapsiperhe otti hänet luokseen asumaan

 9. 9

  Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

 10. 10

  Joukossamme elää ihmisiä, joilla on pedon luonne – näin psykopaatti lipuu toisen ihmisen lähelle ja tekee tuhojaan

  Tilaajille
 11. Näytä lisää