Perässähiihtäjä

Kuka voitti, kuka hävisi?

Perjantai 13.1. 2012 ja 20. postaus

Presidenttiehdokkaiden tentti TV1:ssä on juuri päättynyt. On keskiyö. Ennen postausta vilkaisen kommenttipalstalle: eilen ja tänään jatkunut "punavihreä" keskustelu on tuottanut  100 kommenttia! Mahtavaa. Mutta tuulettaminen sikseen. Ehdokkaiden keskustelu oli järjestetty Järvenpään lukion tiloihin, ja koulun oppilaat olivat mukana tekemässä ohjelmaa. Hyvä niin! Tässä vaiheessa vaalikeskustelujen sarjaa jokainen uusi oivallus otetaan riemumielin vastaan. En käy keskustelua yksityiskohtaisesti läpi, mutta arvioin perjantain ja viikonlopun keskustelumme johdannoksi muutamalla sanalla, miltä tämä minusta näytti. (HUOM. Lisäys lauantaiaamuna 14.1. kello 7.50. Tuoreet MC-infon Ilta-Sanomille tekemän mittauksen prosenttiluvut. Sauli Niinistö 49, Paavo Väyrynen 13, Pekka Haavisto 12, Timo Soini 9, Paavo Arhinmäki 7, Paavo Lipponen 5, Sari Essayah 3, Eva Biaudet 2. Näissä luvuissa ei ole epävarmojen osuutta, joten ne eivät ole vertailukelpoisia niin lukuihin, joissa epävarmojen osuus on mukana.)

Kun tunti 20 minuuttia oli keskusteltu, näytettiin, kun yksi tyttö haukotteli oikein makeasti. En käy häntä moittimaan, sillä olin haukotellut jo ennen häntä. Keskustelu eteni ensimmäiset puolitoista tuntia verkkaisesti ja sopuisasti. Se sopi koulussa järjestettävän tilaisuuden henkeen, ja esimerkiksi nuorten työelämäkysymykset käytiin asiallisessa ja mukavassa hengessä läpi. Sovitaan, että tämä oli hyvää kansalaiskasvatusta meille kaikille.

Ylen Jan Andressonin ja Kirsi Skönin apuna olivat lukiolaiset Eveliina Karjalainen ja Eemeli Peltonen. Kaikkia neljää jännitti.

Keskustelun leimahdus tuli pian sen haukotuksen jälkeen, ja viimeinen puoli tuntia kello 23 kohti oli täyttä tykitystä, jos tällainen militääri termi sallitaan.

Ensin Eva Biaudet haastoi Timo Soinin flirtistä rasismin kanssa. Aihe oli tietysti se tuttu, perussuomalaisten eduskuntaryhmä ja erikseen Jussi Halla-ahon valitseminen maahanmuuttoasioista vastaavan hallintovaliokunnan puheenjohtajaksi. Soini ei ollut uskottavimmillaan, kun hän vetosi koko eduskunnan tekemään valintaan. Valinnan teki tietysti perussuomalaisten eduskuntaryhmä.

Toisaalta Biaudet ei osannut sanoa esimerkkejä huonosta asioiden hoidosta Halla-ahon puheenjohtajakaudella. Onko niitä esimerkkejä? Soinin kysymys jäi ilmaan.

Biaudet toimi lämmittelijänä Paavo Lipposen esiintymiselle. Lipponen latasi täysillä päin Soinin näköä. Lipponen syytti Halla-ahoa ja Jussi Niinistöä äärioikeistolaisiksi. Totesi Soinin kansanedustajiinsa suuntaamat kuritoimet "mitättömiksi" ja moitti, ettei joidenkin kansanedustjaien äärimielipiteistä ole sanouduttu irti.

Se oli kova puheenvuoro. Mieleeni palasi joulun alla pidetty paneeli, jossa Lipponen ajoi Soinia seinää vasten aborttikysymyksellä.

Soini puolusti voimakkaasti Niinistöä, siis Jussi Niinistöä, ja paheksui kovasti Lipposta.

Lipponen tokaisi, että vaikka "kannatuksenne olisi 50 prosenttia", minä vastustan sitä - siis perussuomalaisten linjaa.

Siinäpä se keskustelun huipentuma sitten oli. Kahden tunnin keskustelun katkaisi mukavasti kolme kertaa 300 nuoren raadin äänestys siitä, kuka pärjäsi parhaiten.

Kolmesta äänestyksestä kahdessa oli kärjessä Paavo Arhinmäki ja yhdessä Pekka Haavisto. Paavo Lipponen oli kerran toinen. Pekka Haavisto kerran toinen ja kerran kolmas. Sauli Niinistö oli kaksi kertaa kolmas ja kerran toinen.

Olivatko Arhinmäki ja Haavisto sitten keskustelun parhaita?

Kyllä he molemmat hyviä olivat. Arhinmäki oli päättänyt olla se sama Paavo, jona hänet eduskuntavaaleissa opimme tuntemaan. Ehkäpä hän oli vähän säikähtänyt kannattajiensa karkaamisesta punaiselta sektorilta vihreälle. Tässä kaksikossa Arhinmäki oli parempi.

Tosin Arhinmäki oli hätää kärsimässä, kun Soini ahdisti häntä 24 vuotta vanhasta "eläinsuojelurikoksesta", johon eräs Arhinmäen tukija oli syyllistynyt. Se oli sellainen vanha kissatappovideo, jonka eräs nykyinen professori oli nuorukaisena tehnyt. Soini vaikutti - sanoisinko tekopyhältä - kuulustellessaan Arhinmäkeä, onko samainen kissantappaja katunut. Huh-huh.

Soinin vastapuoleksi nousi Lipponen. Heidän ottelunsa jää tästä keskustelusta mieleen. Soini joutui tässä yllätetyksi, eikä selvinnyt altavastaajan roolistaan. En ole ollenkaan varma auttoiko tämä debatti Lipposen omaa asemaa, mutta siinä hän onnistui, että näytti, miten suurissa vaikeukissa Soini nyt on.

Sauli Niinistö ja Paavo Väyrynen olivat illan asiallisimmat - ja tylsimmät. Niinistö oli ottanut keskusteluun mukaan henkisen lakikirjansa ja pelasi varman päälle. Niin teki myös Väyrynen, vaikka onkin haastajan asemassa.

Biaudet oli keskustelussa aloitteellinen, Sari Essayahin sai syttymään varsinkin Israelin asia.

Lopuksi jäin miettimään yhtä kysymystä: onko tämä vaali nyt tässä? Tuleeko vielä uutta? Ensi viikolla on vielä kolme isoa tenttiä ja ilmestyy ainakin kolme gallupia, mutta muuttavatko ne enää perusasetelmaa.

Arvoisat kommentaattorit, hyvät lukijat. Nyt on teidän vuoronne kertoa, miltä tämä teistä näytti. Siksi perjantain Hyvä Kysymys kuuluu: Kuka voitti, kuka hävisi?

Jos ei nyt aivan kummia tapahdu, postaan seuraavan kerran maanantaina 16. tammikuuta. Se päivä aloittaa vaaliviikon.

Päivän siteeraus 1.

Ote Paavo Väyrysen tentistä HS:n chat-keskustelussa torstaina 12.1.2012

 • Kuka olisi mieluisin vastaus toisella kierroksella, jos sinne asti pääset?

  "Kysymyksessä on vaali, jossa valitaan Suomen ulkopolitiikan johtajaa. Tästä syystä olisi luonnollista, että toisella kierroksella olisivat ne ehdokkaat, joilla on eniten käytännön kokemusta Suomen ulkopolitiikan johtamisesta. Eli kaksi Paavoa."
 • Päivän siteeraus 2. Pakinoitsijanimimerkki Niemeläinen tämän viikon Vihreässä Langassa.

  "Vasemmiston ja keskustan ainoa mahdollisuus voittaa vaalit on Pekka Haavisto. Haavistolla on äänestäjien keskuudessa huomattavan vähän vastustajia, mikä tarkoittaa sitä, että toisella kierroksella hänen taakseen voivat mobilisoitua kaikki ne, jotka eivät syystä tai toisesta halua äänestää Niinistöä. Kukaan toinen ehdokas ei tässä onnistuisi: vastustusta olisi liikaa, ja Niinistö korjaisi kirkkaasti potin. Tämä tarkoittaa yksinkertaisesti sitä, että ensimmäisellä kierroksella ääni Lipposelle, Väyryselle, Soinille, Arhinmäelle, Biaudet'lle tai Essayahille on ääni Niinistölle. Ääni Haavistolle on ääni Haavistolle, jolla on hyvät mahdollisuudet nousta presidentiksi. Asetelma on niin selvä, että sen näkee jos sanonta vielä kerran sallitaan sokea Reettakin. "

  Päivän siteeraus 3. Kirjailija Lasse Lehtinen HBL:n haastattelussa 12.1. 2012

  "Väyrynens nymornade självironi har överraskat mig. Jag har känt mannen i mer än fyrtio år och det är första gången ja sett honom vara självironisk. Jag tror ju inte att den är äkta så man får se om det håller ända till slut. Vi har suttit samtidigt i EU-parlamentet och då tog han sig själv mycket på allvar."

  Päivän siteeraus 4.

  Kotimaa-lehti torstaina 12.1. 2012/STT:n uutinen

  "Kirkon jäseniä ovat SDP:n Paavo Lipponen, kokoomuksen Sauli Niinistö ja keskustan Paavo Väyrynen. Kristillisdemokraattien Sari Essayah kuuluu helluntailiikkeeseen ja Timo Soini katoliseen kirkkoon. Vasemmistoliiton Paavo Arhinmäki ei kuulu mihinkään uskontokuntaan. RKP:n Eva Biaudet on eronnut kirkosta protestiksi naispappeuden vastustukselle. Vihreiden Pekka Haavisto erosi, koska ei sulattanut tapaa, jolla lukion uskonnonopetuksessa käsiteltiin muita uskontoja. Lipponen on eronnut kirkosta 1960-luvun radikalismivuosina, mutta liittyi takaisin mennessään uudelleen naimisiin. Haavisto kertoo lehdessä harkinneensa liittymistä takaisin kirkkoon tv:n Ajankohtaisen kakkosen kohutun Homoillan jälkeen. Haavisto sanoi kokeneensa massaerot kohtuuttomana kostoreaktiona muutamiin kärjekkäisiin kommentteihin. "

  Päivän menovinkki:

  Kannattaa panna jo kalenteriin. Ehdokkaat esiintyvät ensi tiistaina 17.tammikuuta kello 17 Sanomatalon Mediatorilla. Se on viimeinen tilaisuus nähdä nämä kaikki ehdokkaat yhdessä ja livenä. Tämäkään tilaisuus ei toistu.

  104 vastausta artikkeliin "Kuka voitti, kuka hävisi?"

  Susanna Iivonen-Pekesen 13.01.2012 0:20

  Lipponen haastoi hyvin: toi arvonsa esiin ja oli johdonmukainen. Väyrynen ja Soini epäonnistuivat.

  Tuukka Sariola 13.01.2012 0:20

  Se on Soinille tässä tilanteessa kultatarjotin, kun puolueen jäseniä vastaan hyökätään ja hän pääsee heitä puolustamaan. Näin herätetään kannattajia ja asetelma kääntyy henkilövaaleista puoluevaaleiksi. Seikka joka on kertakaikkiaan aivan elintärkeä Soinin kakkospaikan kannalta.

  Esim. Halla-aho, varsin suosittu poliitikko Helsingissä ja valtakunnallisesti ja kyllä tälläinen herättelee hänen kannattajia. Kun hänestä kiisteltiin sekä tässä, että FST5:n tentissä. Tässä äänestäjä-porukassa on varmasti paljon sellaisia, jotka nyt harkitsevat Niinistön, Väyrysen, Soinin ja nukkumisen välillä. Henkilövaali vai puoluevaali.

  Minulta meni yli puoli minuuttia keksiä miksi Lipponen hyökkäsi sotahistorian dosentti Jussi Niinistöä vastaan. Aluksi arvelin sen liittyvän Suomalaisuuden liittoon tai johonkin 90-luvun alun juttuun, mutta sitten lamppu syttyi. Dragsvikin varuskunta on J.Niinistön lakkautuslistan kärjessä, koska se sijaitsee niin lähellä Upinniemen varuskuntaa. Ja koska kyse on ruotsinkielisestä varuskunnasta, se osuu Freudenthal-mitalilla palkitun Lipposen hermoon

  Painike-äänestäminen oli vähän turhaa, tottakai valtaosa äänesti suosikkia. Vaikka tämä kyllä antoi vahvistusta sille mitä olen alkanut aavistella viime aikoina. Se ei olekkaan Vasemmistoliitto joka 20 vuoden sisällä uppoaa, vaan SDP. Nuoret haluavat selkeitä linjavaihtoehtoja ja poliittisesti keskellä istuminen ei tee enää autuaaksi.

  Väyrynen ilmaisi, ettei hän nyt mikään kylähullu ole, vaan yliampuva itsevarmuus oli laskelmoitua taktiikkaa, jolla valettiin uskoa kenttään. Niinpä, hyvä kuulla, mutta se vie samalla uskottavuutta uus-leppoisuudelta. Hän myös jatkoi tutulla sketsi-linjalla kirjoja jakamalla, nuoria äänestäjiä houkutellen.

  Kristian Sundqvist 13.01.2012 0:31

  Mitä Arhinmäkeen, Soiniin ja kissantappoon tulee ei kysymys tietenkään ole teosta sinänsä.

  Kyse on siitä, että Arhinmäki otti vaalijulistetaiteilijakseen henkilön, jonka on tunnettu siitä, että surmasi kirveellä löytökissan, masturboi elukan raadon päälle ja videoi samalla teon. Suorassa kansanvaalissa - jossa tarkoitus siis on saada enemmistö suomalaisten äänistä - tällaisen henkilöön vapaaehtoisesti linkittyminen on munaus riipumatta siitä, onko henkilö nykyään professori tai onko mainittu teos kanonisoitu Kiasmaan.

  Kissat kuulemma ovat pörröisiä, mukavia ja rakastettavia. Älä siis anna mahdollisuutta, että sinut mielikuvatasolla voidaan yhdistää moiseen tekoon. Aina kun löytyy esimerkiksi Iltalehti (joka Arhinmäki-Mäki -yhteydellä ensimmäisenä revitteli) tai poliittinen vihollinen, tässä tapauksessa Soini, joka ottaa asiasta kaiken irti.

  Pekka Remes 13.01.2012 0:49

  Kuka voitti, kuka hävisi? Jos vilkaisi lähetyksen jälkeen sosiaalista mediaa, niin ilmeisesti jokaisen kommentoijan oma ehdokas voitti, ja yllyttiinpä sitä omaa kehumaan täydellisen ylivertaiseksi muihin verrattuna kuin eräässä kaukoidän valtiossa konsanaan.

  Lipposen tokaisu "vaikka teidän kannatuksenne olisi 50 prosenttia, minä vastustan sitä" kuulosti aivan poliittiselta testamentilta ja Lipposen poliittisen ajattelun kiteytykseltä. Oliko se tuon uran päätepiste, jää nähtäväksi.

  Voisiko tentistä yleisesti sanoa, että kaikki pärjäsivät varmaan omasta ja kannattajiensa mielestä hyvin, minkä ilmeisesti tämäkin viestiketju kohta todistaa.

  Nuorison näkökulmasta politiikka on todennäköisesti edelleenkin kovin tylsää ja jaarittelevaa. Suoriin kysymyksiin ei saa suoria vastauksia tai vastataan siihen, mitä ei kysytty. Tweettajillakaan ei tuntunut olevan kovin oivaltavia kommentteja, ei vaikka tulijoukot on tännekin rintamalle valjastettu.

  Ja kovin henkilökohtaisena mielipiteenäni sanoisin, että kyllä, oma ehdokkaani, jolle jo olen ääneni antanut, voitti.

  Taru Torikka 13.01.2012 1:05

  Pidin myös tässä tentissä parhaiten onnistuneina Arhinmäkeä - sekä Lipposta. Heikoiten esiintyi mielestäni Soini, joka jatkoi samalla kärttyisällä ja pikkumaisella linjallaan kuin FST:n tentissä (mikä muuten oli näistä tenteistä paras, ei vähiten 1994 ehdokkaani Claes Anderssonin läsnäolon ja pianonsoiton ansiosta). Lipposen ja Arhinmäen terhakoituminenkin alkoi jo FST:llä. Jännittävää, näkyykö se tulevissa gallupeissa ja ennenkaikkea vaalituloksessa. Itse tulkitsen laiskaa ennakkoäänestysintoa siten, että muutkin yleensä vasemmistopuolueita äänestävät (kuin minä) odottelevat, mitä loppusuoralla tapahtuu.

  Päivän lainauksesta: Melko erikoiseksi alkaa mennä tämä vasemmistoäänestäjien ajaminen Haaviston taakse - kaipa sitä ihminen edelleen saa äänestää ihan vanhanaikaisesti puolueideologiansa mukaan. Ei kai presidentinvaalien idea ole maksimoida omia voittomahdollisuuksiaan, vaan kertoa äänellään, millaista Suomea kannattaa? (Tämä silläkin ehdolla, että itse luultavimmin äänestän miellyttävää ja maltillista Haavistoa. Hän tuleekin olemaan ensimmäinen porvarimies, jota olen virkaan äänestänyt...)

  Sanna Hannuksela 13.01.2012 1:16

  Hei Unski!

  Laiton keskustelun päälle Yle Areenassa iltapuurojen lomassa, ja juuri silloin oli päällä tämä Lipposen tykitys. Oli mennä puuro väärään kurkkuun! Järkevin lausunto suomalaisessa politiikassa sitten Jytkyn! Ja Soini osasi vastata vain, että lausunto oli "käsittämätön." Ei ollut. Se oli todellakin helposti käsitettävissä oleva, puhdas totuus, joka ei tullut hetkeäkään liian aikaisin. Uskomatonta, minusta on tullut Lipposen sympatisööri!

  Koko loppudebatti olikin sitten omiaan tuudittamaan unten maille. Haaviston avatessa suunsa tuli uni miltein heti. Hän on niin poliittisesti korrekti, että oikein sattuu. Onneksi Israelin ystävä Essayah nostatti karvat pystyyn lausunnoillaan (sekä uudella ultrakonservatiivisella kampauksellaan). Väyrynen ei taaskaan sanonut yhtään mitään, Niinistöä tylsistytti, Biaudet vaati taas kerran puheenvuoroja (eikö kukaan hänen kampajatoimistossaan ole sanonut hänelle, että hänen pitää lopettaa se?) ja saadessaan sen ei keksinyt mitään sanottavaa. Arhinmäki sanoi jotain napakkaa niistä miehistä, jotka haluavat eniten kantaa asetta. Tässä Lipposen tykityksen jälkeisen keskustelun anti mielestäni.

  Eli jos tämän otannan perusteella pitää äänestää niin annan anteeksi pitkän kaunani Lipposta kohtaan ja äänestän häntä. Toivottavasti hänkin voi antaa anteeksi minulle ja hyväksyä ääneni, vaikka se tuleekin maalaisliitto/keskustalaisesta sydämestä.

  Kenneth Wrede 13.01.2012 1:22

  Hyvä Unski.

  Ensinnäkin pahoittelen jos eilinen kirjoitukseni satutti, se ei ollut tarkoitus. Mutta itse asiaan, eli Järvenpään keskusteluun.

  Olen täysin samaa mieltä kanssasi että juontajia jännitti, YLE:n sellaisia ehkä vielä enemmän kuin amatöörejä. Liekö aikasemmista tullut palaute mennyt perille? Ainakin Andersson yritti kaikkensa ettei keskeyttäisi niin räikeästi kuin on aikaisemmin tehnyt. Koska katsoin MTV3:n Arhinmäen haastattelun juuri ennen YLE:n lähetystä laskin Anderssonin keskeytykset, joita oli "ainoastaan" 16, joista peräti kuusi kohdistiui Väyryseen ja neljä Biaudet'hen. Soinia ei juontajat keskeyttäneet kertaakaan, muut panelistit sitäkin enemmän.

  Tätä verrattakoon MTV3:n Matti Maunun yli kolmeenkymmeneen Arhinämäen keskeyttämiseen puhumattakaan sormella osoittelemiseen, mutta se on "maikkaria" se.

  En ollenkaan ihmettele yleisön haukottelemista, se oli lähellä yhdellä jos toisellakin. Onneksi Biaudet sai yleisön heräämään provosoimalla Soinia aiheesta. Asiaanhan kuulu myös se ettei Biaudet saanut vastausmadollisuutta yleisön aiheeseen liittyneeseen aikaisempaan kaikille esitettyyn kysymykseen. Lipponen oli mielestäni parempi kuin kertaakaan tämän kampanjan yleisissä "tenteissä", rento ja oma itsensä. Niinistön suhteen voitaneen todeta että hän vaikutti olevan hieman enemmän hereillä kuin aikaisemmin.

  Siteeraamasi Lasse Lehtisen mielipide Väyrysen aitoudesta on hänen omansa, itse uskon että Väyrynen on oivaltanut että itselleen nauraminen on parasta nauramista. Tämä ei mielestäni kuitenkaan estä häntä edelleen ottamasta itseään vakavasti.

  Arhinmäki oli hyvä ja oma itsensä, asia jota yleisö selvästi arvosti. Nuorimmasta Paavosta ei taatusti tule Tasavallan Presidenttiä näissä vaaleissa, mutta jos hän jaksaa jatkaa samalla linjalla on hänellä, ja näin myös ehkä hänen puolueellan, tulevaisuus. Aloittihan Soini vielä enemmän "pohjalta" aikanaan ja nykynuoriso ei ole tyhmä, päinvastoin.

  Sari Essayah on hänkin parantanut ja oli itsevarmempi ja uskottavampi. Hyvä näin.

  Pekka Haavistolla on nostetta ja hän ottaa siitä kaiken irti, jopa aikaisempi mitäänsanomaton kravatti on vaihtunut "katsokaan minua punaiseksi". Saa nähdä miten pitkälle riittää?

  Lopuksi on tunnustettava että ensimmäinen "päivän siteerauksesi" varmasti pitää paikkansa, sääli sinänsä ettei toteudu, sillä sen toisen kierroksen kampanja olisi varsinainen mediatapahtuma ja taatusti kaikkea muuta kuin tylsä.

  Summa summarum Paavo Arhinmäki voitti, Haavisto ja Biaudet saivat varmasti myös paljon pisteitä etenkin paikalla olleelta yleisöltä ja "illan paras vitsi" kisan voitti Lipponen; BÖÖ.

  ps. Mielestäni Niinistön paras kommentti oli "jurnalisteille" suunnattu heitto kun hän vaati kansanedustajilta hyvää käytöstä myös Eduskunnan Suuren Salin ulkopuolella.

  Seppo Hildén 13.01.2012 1:49

  Aika mitäänsanomaton vaalitilaisuus. Oli ehkä väärin viedä tilaisuus lukioyleisön eteen, josta korkeintaan 5 % on sen ikäisiä, että pääsee edes äänestämään.

  Voittajia oli YLE:n tekniikan väki, jotka, tilaisuuden myöhäisyyden ja pituuden takia, sekä että tilaisuus oli viety Järvenpäähän, saivat varmaan 100 % korotetun tuntipalkan sekä puolipäivärahan.

  Selvä häviäjä oli PISA-tutkimus ja sen antamat tulokset suomalaisten koululaisten kärkiäasemasta. Yhdessäkään oppilaiden tekemästä äänestyksestä ei oppilasjuontaja osannut ilmoittaa vähiten suosittujen järjestystä oikein, vaikka vertailtavana oli vain kahdeksan lukua.

  Veli-Pekka Silvan 13.01.2012 1:57

  Soini voitti raisistikeskustelun, oli oivallinen heitto ottaa esiin tuo kauan vaiettu RKP:n musta taustahahmo ja heidän ideologinen isänsä Freudenthal joka oli rasisti ja rodunjalostaja.

  On kumma kun tätä asiaa ei koskaan oteta esille mm. mediassa.

  Pentti Kangasluoma 13.01.2012 5:18

  Lipponen haastoi Soinin ja sai sanottavansa läpi. Myös Arhinmäki haastoi Soinin, sanoi tuntevansa lähiöt. Turvallisuuspolitiikassa vasemmistoiliitolla ei näytä olevan muuta kuin vanha virsi ettei armeijallemme pidä antaa rahaa.

  Lipponen niputti tohtorit Halla-ahon ja Jussi Niinistön. Lipposta on ilmeisesti ärsyttänyt puolustusvaliokunnan puheenjohtajan Niinistön kanta maaaminakysymyksessä. Halla-aho ja Niinistö ovat kuitenkin eri sortin miehiä.

  Niinistö jaaritteli, naiset Sari ja Eva olivat teräviä. Väyrynen ehkä muisti että häi ei saanut Järvenpäässä eduskuntavaaleissa paljon ääniä. Haavisto pärjää aina.

  Lipponen, Arhinmäki, Haavisto pärjäsivät parhaiten, Soini jäi altavastaajaksi. Paavo Väyrynen ei saanut tanssiinkutsua.

  Jorma Saloniemi 13.01.2012 5:55

  Vaaliväittelyt ovat jokseenkin yhdentekeviä.Jos väittelyssä voiton katsotaan tulleen sanailun eika substanssin perusteella, ei sellaisesta kansalaiselle jää mitään muistiin.

  Oudoksun ehdokkaiden vetäytymisiä omista näkemyksistään. Soini puolsi pitkään perikatolilaista näkemystä abortinvastaisuudesta. Hän joutui kumminkin myöntämään ehkäisyn tarpeellisuuden.

  Haavisto on vakain tuumin eronnut kirkosta. Nyt hän saattaisi harkita takaisin liittymistä.

  Onhan se hienoa, että mies myöntää tehneensä erehdyksen. Mutta miksi juuri sopivasti silloin, kun sattuu olemaan ehdokas presidentiksi!

  Reijo Liinamaa 13.01.2012 7:26

  Tentti oli kokonaisuutena ottaen piristävästi erilainen juuri lukiolaisten ansiosta. Järvenpään yhteiskuntaopista innostuneet oppilaat ja opettajat tekivät hienoa työtä!

  Mielestäni Paavo Lipponen nosti ensimmäistä kertaa profiiliaan voimakkaassa rasismin vastaisessa, vähemmistöjä puoltavassa ja myös tuloerojen kasvua arvostelleessa kannanotossaan. Juuri tuon puheenvuoronsa jälkeen Lipponen äänestettiin toiseksi. Tuntui, että hän ensimmäistä kertaa tässä kampanjassa päästi pintaan myös sitä nuoruuden aikaista idealismiaan, mikä hänet politiikkaan houkutteli. Mahdollisesti tentin ympäristö vaikutti osaltaan tähän suuntaan.

  Niinistö pelasi jälleen viisaasti varman päälle ja Soini jäi ensimmäistä kertaa selvästi altavastaajaksi Lipposen, Biaudet'n ja Arhinmäen vyörytyksessä. Vaikutti myös siltä, että Väyrysen sinänsä rehelliset paljastukset vaalistrategioidensa suhteen vaikuttivat opiskelijoiden keskuudessa päinvastoin: Tässä oli ilmielävänä "poliittinen eläin", jolle politiikka on vain kannatuksen (=vallan) hankkimista kaikin käytettävissä olevin keinoin. Haavisto parantaa edelleen.

  Itse asiassa tässä debatissa pärjäsivät (tv -yleisön näkökulmasta katsottuna) parhaiten ne ehdokkaat (Niinistö, Lipponen, Haavisto, Arhinmäki), joiden agenda tässä kampanjassa myötäilee ehdokkaan aiempaa poliittista toimintaa, eikä ole edellyttänyt suurempaa profiilituunausta. Esim. Soini vastasi toimittaja Anderssonin kysymykseen siitä, miksi sutkauttelevaa Soinia ei tässä kampanjassa olekaan nähty: "Eri vaalit, eri kampanja" oli vastaus.

  Gallupeissa mielipidettään panttaava melko suuri joukko saattaa vielä aiheuttaa ennustajaeukoille vaalipäivänä melkoisen yllätyksen.

  Kalevi Hirvonen 13.01.2012 7:35

  Vaalikeskustelun toimittajilla ei ajankäyttö ollut hallinnassa. Presidentin tärkein tehtäväosio, ulko- ja turvallisuuspolitiikka, jäi käytännössä käsittelemättä. Opiskelijoiden väliäänestyksiä olisi voinut karsia. Sari Essayah, joka onnistui itse vaalikeskustelussa parhaiten, jäi näissä 'äänestyksissä' hännille.

  Jan Rossi 13.01.2012 7:53

  Eilisen keskustelun katsottuani ehdottomasti kärkeen nousi Soini, joka onnistui aika hyvin torjumaan Arhinmäen hyökkäykset. Arhinmäki suorastaan jähmettyi kun Soini esitti miksi eläimen tappajataiteilija pyytänyt tekoaan anteeksi. Eilinen tentti oli muutenkin erilainen kuin ilman yleisöä tapahtuvat tentit. Tästä kiitos Järvenpään lukion hienoille oppilaille.

  Lipponen pääsi eilen myös esille poterostaan, mutta tämä esilletulo tuskin enää riittää. Vaalikatastrofin ainekset ovat tulossa. Sauli Niinistö selvästi peesasi muita ikäänkuin odottaen vaalitulosta. Omasta eläkkeestään Niinistö pääsi hyvin kuittaamaan. Eilisen tentin selvin häviäjä oli Eva Biaudet. Ei kyennyt vastaamaan Soinin Freudenthal heittoon. Kuten arvoisa Silvan kirjoitti jo, tästä RKP:n ideologian isästä ei ole kirjoitettu. Kokonaisuutena eilinen tentti oli upea tilaisuus.

  Jan Rossi

  Jaakko Aspara 13.01.2012 7:53

  Kuten Unski toteaa, Lipposella oli kyllä hyvät hetkensä -- jotka jäivät myös mieleen, mikä on hyvä suoritus näissä harmaissa ja tasapaksuissa debateissa. Hänen lukuunsa meni myös debatin hauskin ja vapautunein hetki, kun hän pääsi lausahtamaan Pöö:nsä. (Tosin istui Lipponenkin pitkiä aikoja hiljaa kuin tatti, ja yksittäisistä asioista hänen esimerkkinsä ruotsinkielisten kohtaamasta syrjinnästä raitiovaunuissa on kuultu niin monta kertaa, että rupean saamaan ihottumaa siitä -- vaikka ruotsinkielen kannattaja olenkin. Esimerkki ei myöskään todennäköisesti puhuttele juuri lainkaan suurta yleisöä, päin vastoin, joten jonkin toisen syrjintäesimerkin keksiminen voisi olla paikallaan Lipposen vaalikoneistolle).

  Soinin kiertely ja kaartelu -- ja vastuusta irtisanoutuminen -- näiden oman puolueensa pelurien kaitsemisen suhteen alkaa käydä hermoille. Luulisi, että jopa perussuomalaisten kannattajat itsekin haluaisivat ihan suorin sanoin kuulla, tukeeko se Soini aseenkantajiaan vaiko ei.

  Essayah on alkanut esiintyä melko vakuuttavasti ja selkeästi, ja esittää mielipiteensä hyvin ymmärrettävästi verrattuna moniin muihin. Tosin hän saa ehkä suhteessa eniten aikaa ja rauhaa esittää mielipiteensä, silloin kun pääsee ääneen, ilman että kukaan muu puhuu päälle. Ehkä taustajoukot ovat korostaneet miespuolisille ehdokkaille, että Essayahin jyrääminen kristillisenä naisena aiheuttaisi mielikuvaa ilkeästä ukosta. Tai "itkettäjästä" -- tästähän aiheesta muuten puhuttiin myös.

  Juho Rahkonen 13.01.2012 8:07

  Arhinmäki voitti. Hän esiintyi pirteästi, vakuuttavasti ja vilpittömän oloisesti. Haavisto oli toiseksi paras. Hän ei kuitenkaan yltänyt aivan yhtä terävään suoritukseen kuin Arhinmäki.

  Ei ole yllätys, että arvioni ovat samansuuntaisia kuin lukiolaisten: kuulun samaan sukupolveen kuin Arhinmäki (olen syntynyt 1978). Jo sukupolviteorioiden mukaan on odotettavissa, että ihmiset tuntevat tiettyä yhteenkuuluvuutta samanikäisten kanssa, vaikka mielipiteet olisivatkin erilaisia.

  Esa Sakkinen 13.01.2012 8:45

  Mitä jäi mieleen?

  Haavisto: Eipä jäänyt mitään mieleen. Tämä saattaa riittää porukalle, joka on tottunut kannattamaan hajuttomuutta ja mauttomuutta.

  Soini: Onnistui poliittisesti, ei presidentillisesti

  Väyrynen: Erityisesti jäi mieleen laaja-alainen näkemys toimeliaisuuden ja toimeentulon jakautumisen tarkastelemisesta globaalissa mittakaavassa. Tämä oli minulle henkilökohtaisesti merkittävä ahaa-elämys ehdokkaan ajattelun ulottuvuuksista. Onhan nimittäin niin, että edelleenkin maailmankaupassa on paljon protektionismia ja siirtomaakäytäntöjä. Täysin vapaa ja tasavertainen globaali markkina on vielä etäisyydessä. Näyttäisi, että Väyrysellä on varsin selkeä ymmärrys tästä asiasta, johon liittyy myös luonnollisena osana se, että riistäjien elintason tulee laskea ja riistettyjen nousta - se ei onnistu suunnatuilla usein poliittisilla tarkoitusperillä ladatuilla tuilla ja vallanpitäjiin vaikuttamalla - aino terve tie on kansalaisyhteiskuntien tasavertainen kanssakäyminen (jota ehdokkaani Niinistökin korostaa). Jos Niinistö ei jostain syystä pääse toiselle kierrokselle, ehdokkaani on ehdottomasti Väyrynen.

  Lipponen: Mieleen jäivät realistiset ja suhteellisuudentajuiset poliittiset puheenvuorot, mutta myös käsittämätön möläytys perussuomalaisia vastaan - tämäkö olisi presidentillisyyttä? Tuo oli varsin kaunaista tiuskimista lokarätin marginaalista, käsittämätöntä esiintymistä. Sitä saa mitä tilaa - jos tämä on edelleen ainoa toimiva tapa herätellä duunareita, masennusta pukkaa...

  Niinistö: Presidentillinen olemus tuli esiin. Erityisesti jäi mieleen tolkullisen käyttäytymisen vaatimus.

  Essayah: Loogiset perustelut mm. maahanmuuttopolitiikasta, demokratiasta ja rauhanpolitiikasta - jäi muuten paitsioon.

  Biaudet: Inttäjä, ei presidentillisyyttä.

  Arhinmäki: Esitti aitoa huolta oikeista asioista, mutta presidentiksi liian yksisilmäisesti - käy selvästi muita kuin presidentinvaaleja.

  Pekka Kantanen 13.01.2012 8:52

  Koko keskustelun kohokohta ja kuvajainen oli nuoren tytön makea haukottelu. Taisivat tytön kaveritkin huomata, että se meni lähetykseen. Sen verran kikatusta yleisössä sen jälkeen ilmeni.

  Ja toinen kohokohta oli Lipposen komea PÖÖ. Taisi olla ainoa asia, joka kirvoitti edes jonkinlaiset aplodit yleisöstä.

  Haukottelu liittyi munkkilatinaan, vaikka juontajat siitä ehdokkaita varoittelivatkin. Haukotusta edelsi hyödytön ja tylsä vanhojen kaivelu – kuka oli vastuussa mistäkin 1990-luvun laman aikana. Eihän yleisö ollut tuolloin vielä edes syntynytkään. Kukaan ehdokkaista ei myöskään avannut tuon ajan ongelmia, vaan asioista keskusteltiin, kuin kaikki olisivat omakohtaisesti kokeneet nuo ajat. Ei ihme, että haukotutti.

  Ehdokkaista Arhinmäki onnistui, koska oli edes sinne päin samaa ikää yleisön kanssa. Paavo tunsi yleisönsä ja osasi puhua nuorten kielellä. Ei siis ihme.

  Haavisto puolestaan ottaa hommat tosissaan. Hän on selvästi aistinut, että ovi linnaan on raollaan. Haavistossa on maailmaa nähneen vihreän valtiomiehen ainesta.

  Sitä ei kylläkään voi sanoa Soinista. Lipponen & co syystäkin grillasivat miestä rasismista. Presidenttiydessä on kyse johtajuudesta. Soini on nyt johtajuutensa, tai sen puutteen näyttänyt kyvyttömyydellään saada ryhmäänsä kuriin.

  Illan surkein heitto oli kissan tappamiseen 24 vuotta sitten liittynyt epäonnistunut vastahyökkäys. Tuskin kukaan moittisi persujen ryhmää, jos siellä olisi henkilöitä, jotka 24 vuotta sitten ovat käyttäytyneet kerran huonosti.

  Villakoiran ydin on nykyisyydessä ja kansanedustajan roolin ymmärtämättömyydessä. Soinin esiin nostama esimerkki ja hänen oman ryhmänsä toiminta eivät ole missään suhteessa toisiinsa. Kyllä nuoretkin sen huomasivat. Presidentiltä kaivataan myös harkintaa. Jopa Soinilta.

  Lipponen esiintyi ajoittain kuin jo istuva presidentti. Otti voimakkaasti kantaa ja puolusti tärkeitä asioita. Siinä syntyi myös helposti sellainen on/off –vaikutelma. Moni oli puolesta mutta ehkä myös vastaan. Muut ehdokkaat sen sijaan varoivat jyrkkyyksiä. Pitäisi vähän olla kaikkien kaveri.

  Niinistöstä jäi valtiomiehen kuva. Ei helppoja heittoja eikä jyrkkyyttä. Niinistö osasi jotenkin asettua vähän muiden yläpuolelle ja olla ärsyttämättä ja ärsyyntymättä. Presidentille hyviä ominaisuuksia.

  Nuorten sarjassa voittivat siis Haavisto ja Arhinmäki. Seniorisarjan parhaat olivat Niinistö ja Lipponen.

  Juha Kauppinen 13.01.2012 8:54

  Mutta Juho, tässä valitaan nyt presidenttiä. Eikö sinulla tule lainkaan ajatusta, että ok, tämä kaveri tässä on minun sukupolveani – mutta että minun sukupolveni edustajako jo presidenttinä? T. Juha-75 ;)

  Vesa Kaitera 13.01.2012 9:01

  Minusta eilisen tentin selvä voittaja oli Arhinmäki. Hän puhui rehellisesti ja konstailemattomasti. Olen tietenkin itse monista asioista täysin eri mieltä kuin Arhinmäki, mutta oleellistahan tässä on se, kuinka eri ehdokaat pystyivät vetoamaan omaan potentiaaliseen äänestäjäkuntaansa. Tässä suhteessa Arhinmäki onnistui nyt selkeästi paremmin kuin kertaakan tämän vaalitaistelun aikana.

  Sangen hyvin pärjäsi mylös Haavisto, joka on tasaisen vahva tentistä toiseen. Suurin ero Arhinmäen ja Haaviston välillä on se, että Arhinmäki tietää putoavansa pois toiselta kierrokselta ja voi siksi puhua asioista kiertelemättä. Haavisto taas arvioi mahdollisuutensa toiselle kierrokselle hyviksi, kunhan hän ei vain ärsytä liian monia vaalitaistelun loppuvaiheessa. Se tuo pientä varmistelun makua Haaviston otteisiin.

  Kolmanneksi sijoitan Lipposen, koska hän nyt teki parhaan tenttinsä ja oli selkästi parempi kuin ennalta arvioin. Hän asettui jykevästi Soinia vastaan ja pärjäsi tuossa väännössä hyvin.

  Väyrynen teki kohtalaisen suorituksen : ei voittanut muttei myöskään hävinnyt.

  Niinistö oli tavanmukaisen varmisteleva ja ajoittain tylsähkö. Hänen pakettinsa oli kyllä kasassa, eikä hän varsinaisesti epäonnistunut, mutta tämän tentin pohjalta on vaikea uskoa,

  että hän pystyisi saamaan enemmistön jo ensimmäisellä kierroksella. Niinistöhän on jättänyt eläkkeensä nostamatta, koska hän on omien sanojensa mukaan vielä työkykyinen. En usko, että kyseessä olisi kansan kosiskelu, vaan protesti kaikkein härskeintä rahan ja etujen saalistusta vastaan.

  Siis sama teema kuin mitä Ben Zyskowiczilla oli puhemiehenä pitämässään puheessa viime keväänä.

  Essayah ei ollut aivan yhtä pirtsakka kuin parissa aiemmassa tentissä ja jäi hieman varjoon. Kuitenkin kohtuullinen suoritus.

  Biaudet ei olut nyt aivan yhtä suurissa vaikeuksisa suomen kielen kanssa kuin aiemmin. Melko vaisu suoritus, mutta Soinia vastaan Biaudet pärjäsi melko mukavasti.

  Soini oli tentin selvä häviäjä, erityisesti kun ajatellaan, että hän olisi toiselle kierrokselle päästääkseen tarvinnut suoranaisen mahtisuorituksen. Sitä ei nyt tullut ja ajoittain Soini oli suorastaan helisemässä.

  Pentti Kangasluoma 13.01.2012 9:09

  Sodanjälkeinen äärioikeisto oli isänmaallista, monet heistä pitivät salaisia yhteyksiä Viroon, Baltiaan. Laulavan vallankumouksen aikaa heitä tapasi Virossa, eivät he tuntuneet pelottavilta. Ryssittelivät kyllä, mutta syynä oli punainen hallintokoneisto.

  Uusi äärioikeisto tuntuu pelottavalta. He voivat vainota Suomen

  kansalaisia, sotilasvalan Suomelle vannoneita joiden ulkonäkö

  viittaa maahanmuuttoon.

  Kahdeksan ehdokasta, Suomi on siistysvaltio, koko porukkaa tarkastellen ei heitä tarvitse hävetä. YLE selvisi hyvin, ja Järvenpään lukiolaisista kasvaa varmaan hyviä kansalaisia.

  Täytyy lähteä keskustaan, kuuntelemaan kuppilaparlamenttia,

  ja ostamaan SK-lehti. Kuntakartan takia

  Teemu Lassila 13.01.2012 9:33

  Tähänastisista tenteistä tylsin, vaikka sitä juuri kaikkein eniten tähän asti odottelin. Ajatus joka tässäkin tentissä vahvistui; onko ehdokkaita liikaa? Jokaisen ehdokkaan pitäisi jo ennakkoon edustaa suurempaa aateryhmää.

  Lopuksi Untolle pieni toive: Muistahan olla vähän kriittisempi kommentoidessasi kollegoitasi(blogisteja, toimittajia) kohtaan.

  Tapani Virkkunen 13.01.2012 9:45

  Ainakin Tuukka Sariolalla näytti olevan vaikea ymmärtää, miksi Lipponen hyökkäsi Jussi Niinistöä vastaan.

  Lipponen syytti Jusseja Niinistöä ja Halla-ahoa äärioikeistolaisesta demokratian halventamisesta:

  “Perussuomalaiset ei ole mikään äärioikestolainen puolue, mutta siellä on selkeästi äärioikeistolaisia, kuten Halla-aho ja Niinistö, jotka julkisesti halveksivat demokratiaa ja piileskelevät Timo Soinin leveän selän takana”,Lipponen sanoi.

  Niinistön tapauksessa tämä oli epäilemättä reaktio hänen lausahdukseen eduskunnassa alkusyksynä: “nykyään, kun kuulenkin sanan parlamentarismi, niin sanotusti poistan varmistimen. Epäilykset heräävät”.

  Halla-aho taasen vaati sotilasjuntan paluuta Kreikkaan. Tämän takia, kuten hyvin muistetaan, hänet erotettiin kahdeksi viikoksi eduskuntaryhmästään, vaikka Soini vaati kuukautta.

  Miika Kurtakko 13.01.2012 10:07

  Otetaanpa alkuun taas mediakritiikkiä. Ylen toimittajat Skön ja Andersson (sekä tietenkin heidän taustatiiminsä ja tuottajansa) näyttivät jälleen kerran unohtaneen, mitä vaaleja tässä käydään. Kysymykset ja teemat olivat nimittäin kuin suoraan viime kevään eduskuntavaalitenteistä. Johtuiko se kenties siitä, että mukana oli samoja kasvoja (Soini, Arhinmäki) kuin keväällä vai tuttuja kasvoja arkistokuvista (Lipponen, Niinistö, Väyrynen)? Joka tapauksessa Yleltä taas heikko suoritus.

  Ymmärrän toki halua tentata ehdokkaita kaikesta mahdollisesta "arvojohtajuuden" varjolla, mutta se tarkoittaa samalla sitä, että presidentin toimenkuvan tärkein puoli eli ulkopolitiikan ymmärtäminen ja johtaminen jää mopen osaan. Onko tässä sattunut lapsus vai onko se sitten tietoinen valinta, mutta Ylen valitsema linja suosii ulkopoliittisesti kokemattomia ehdokkaita ja syrjii niitä, joilla ulkopoliittista johtokokemusta on.

  Tentin voittajat ovat tätä "eduskuntavaalit 2.0:aa" ajatellen selvät. Arhinmäki piti samat palopuheet kuin keväällä, ja niin teki Soinikin. Hyvin pidetty mutta väärä vaali. Lipponen ja Väyrynen jäivät paitsioon, varsinkin kun toimittajakaksikko suosi selkeästi puheenvuoropyynnöissä Haavistoa ja Niinistöä.

  Olen miettinytkin, että tuollainen tentti on aika vanhanaikainen tapa pitää TV-keskustelua yllä. Järkevämpää olisi antaa ehdokkaiden keskustella haluamistaan asioista keskenään, ja paikalla olisi korkeintaan joku keskustelun puheenjohtaja, joka katsoisi puheenvuorojen tasaisen jakaantumisen perään.

  Esimerkiksi Ylen tentissä lukiolaisille annetut äänestyslaitteet olisi voinut antaa ehdokkaiden käsiin, joilla he olisivat voineet pyytää puheenvuoroja vanhanaikaisen viittauksen ja huutelun sijaan. Jos puheenvuoropyyntöjen ja saatujen puheenvuorojen määrää olisi laskettu ja näytetty TV:ssä, katsojat olisivat voineet seurata Ylen "tasapuolista" kohtelua. Nythän tasapuolisuus oli lähinnä viitteellistä.

  Anna Mikkola 13.01.2012 10:16

  Minusta on jollain tasolla huvittavaa, että Soini jähmettyi niin kokonaisvaltaisesti siihen rasismikysymykseen. On jo suoraan sanoen melko epäitoivoista tynnyrin pohjan kaapimista vetäistä siihen vastaukseksi jotain sellaista, että toisen ehdokkaan kampanjassa on yksi juliste jonka on tehnyt neljännesvuosisata sitten eläinsuojelurikkomuksesta sakot saanut jannu. Myös sellaiset kaameat tahot kuin ylioppilasteatteri, Voima-lehti, Aalto-yliopisto ja kaikista kauheimpana Amnesty International -niminen organisaatio ovat viime vuosina tilanneet samaisen taiteilijan teoksia. No mutta, varsinaisesti presidentinvaaleihin ja tenttiin liittyviin asioihin.

  Minusta Lipponen oli tässä aivan selkeästi vetreytynyt. Voisi ennakoida, että demarit tekevät hienoista nousua kohti vaaleja, mikä oli toki oletettavissa muutenkin. Samoin Biaudet oli mielestäni aiempia tenttejä selkeämpi. Väyrysen vitsailu alkaa omalla kohdallani käydä kovin vanhaksi.

  Haavisto oli nähdäkseni samanlainen tasapaksu ja persoonaton kuin aiemminkin; siinä on vähän sitä että se omaksuttu välittäjäimago ikään kuin tuottaa väistämättä sellaisen tietyn henkilökohdattomuuden kaikkeen. Mitä tulee tuohon Niemeläisen pakinointiin Vihreässä Langassa, kyseessä lienee omien kannattajien uskon lujittaminen Pekka-mytologiaan.

  Mitä tulee itse tentin konseptiin, kyllä se nähdäkseni toimi. Ja oli aika selkeästi paremmin tehty kuin naapurikanavan vastaavat.

  Oiva Pennanen 13.01.2012 10:26

  Mielestäni tapahtumassa ei ollut sen enempää voittajia kuin häviäjiäkään. Samaa vanhaa velliä lämmitettiin eri kattilalla. Jaanattiin vanhoissa asijoissa ja typerissä muisteluksissa.

  Varsinkin se suosituimmuusäänestys oli peräti tollo ja kehno juttu. Ehkä jo ennakkoon oli sovittu, että kuka pistetään suosituksi? Mistä nämä voisi tietää kuka on paras? Vaikeaahan se on asiantuntiollakin. Tuolla iällä se tietämys politiikastakin on aika ohutta. Ei tiedä menneistä ja tulevaisuus onkin kaikilta piilossa.

  Muutama kohta oli jotka kuitenkin katsojan piti valveilla. Huomioarvoisin oli Niinistön arvio elääkkeestään. Onhan aivan tavatonta näinä ahneuden ja optioiden aikana, että joku jättää noinkin suuren 7000E/kk nostamatta sen vuoksi kun on vielä työkykyinen. Täydet pisteet Saulille,

  Mukava kevennys oli Lipposen PÖÖ. Kuvastaa hyvin demarien paniikkia.

  Väyrynen oli sama itseään esilletuoja, johon on totuttu. Se kirjajuttu toisintona ei enää ketään edes huvittanut! Tänä aamuna 1. tentissä Paavo olikin jo oma itsensä. Minä, oli suosituin sana ja ärsytyskynnys matala. Koko kansan Paavo oli tipotiessään toimittajien tiukassa tentissä.

  Viihteenpuolellehan nää melkeimpä kaikki eri kyselyt ja paneelit ovat lipsahtaneet. Vaikka nyt etsitään maalle 6v kaikista kovinta luuta niin puhutaan vaan aivan pehmoisia. Pitäisi muka riidellä ja sanoa toiselle pahasti, siitä median riemu nousee. Lööpit revittelee päiväkausia kuinka Ehdokas A oli nolannut ehdokas B. Asiallinen käytös on muka tylsää ja jopa rasittavaa. Jopa jalkojen asennot ja kädenliikkeet ovat pantu merkille ja niistä haisteltu ehdokkaan kykenevyyttä presidentiksi. Haloo! Onkohan kaikki oikein oorlingissaan?

  Pasi Pekkinen 13.01.2012 10:46

  Ehdoton voittaja: Suomi. Vihdoin otettiin sanasta mittaakin.

  Voittaja: Arhinmäki. Nuorin Paavoista lienee parhaiten pärjännyt omien peruskannattajiensa joukossa - mutta vain heidän.

  Pieni voitto: Paavo Lipponen ja Pekka Haavisto. Lipponen pesi Soinilla lattiaa lopuksi mennen tullen. Mutta onko jo liian myöhäistä? Haavisto osoitti jälleen osaamisensa ja keskustelutaitonsa, mutta jäi hieman jalkoihin.

  Juuri ja juuri plussan puolella: Paavo Väyrynen ja Sauli Niinistö. Ei erityistä mainittavaa. Väyrynen vahvisti kuitenkin selvästi etuasemaansa Soiniin nähden. Niinistö tuskin lisäsi kannatustaan merkittävästi.

  Nollatulos: Eva Biaudet, Sari Essayah. Kyllä mutta ei.

  Ehdoton häviäjä: Soini, Soini ja Soini. Ensin takelteli ja sitten vieläpä pahasti.

  Mikko Myller 13.01.2012 10:57

  Vaikka vaalien voittajaa on vielä liian ennen aikaista arvata, niin yhden häviäjän voi jo arvata Se on mielikuvamme Timo Soinista. Tunnemme tyypin hyvin edellisien vaalien peruilta: mukavan letkeä jätkä, jolla on sana hallussa. Mies, jonka kanssa moni olisi mieluusti lähtenyt kaljalle. Nyt en ole enää niin varma tästä.

  Presidentinvaalien aikana tätä Soinia ei ole näkynyt. Naamion takaa on paljastunut kritiikkiä selvästi kestämätön mies, josta näyttää välttelevän vastuuta Soini kiertää kritiikin Perussuomalaisten eduskuntaryhmään pesiytyneestä rasismista tavalla, joka näyttää kovin kyyniseltä: hän puhuu itsestään, kun häneltä tentataan muiden käytöksestä.

  Ajat ovat muuttuneet Soinille. Aikaisemmin hänellä oli vaaleissa vain voitettavaa. Nyt pitäisi myös puolustaa. Ihan helposti tuo ei näytä häneltä luontuvan.

  Eilen illalla hyökkäystä johti Paavo Lipponen. Luulen, että se nosti monen demarin tuntoja: tämän takia hän on kisassa mukana. Siksi julistaisin hänet voittajaksi. Tämän lisäksi Arhinmäki taisi tehdä kampanjansa parhaan esiintymisen. Viimeiselle ja ratkaisevalle viikolle ennen vaaleja nämä ovat heidän kannaltaan hyviä merkkejä. Noin kolmasosa äänestäjistä ei vieläkään tiedä, ketä äänestää.

  Mielikuvan murentuminen voi olla tuhoisampaa Soinille kuin monelle muulle puolueelle. Tähän asti perussuomalaiset ovat menestyneet vaaleissa mielikuvan voimalla, perinteinen vaalikone on ollut nyrkkipajan tasoa. Eduskuntavaalit toivat Jytkyn. Menestyneiden kunnallisvaalien jälkeen puoluekone voitaisiin pultata maahan aika tiukasti. Nyt on näkyvissä ensimmäinen selkeä murtuma maaperässä. Jos saan arvata, muut puolueet vääntävät tästä vivusta, kun haastavat Soinia ja perussuomalaisia tulevina kuukausina.

  PS. Soini on lähtenyt puolustamaan Jussi Niinistöä ihan ”plokilla”. Kiintoisaa, että hän vaikenee täysin Lipposen kritiikin toisesta kohteesta eli Jussi Halla-ahosta. Joskus hiljaisuus kertoo enemmän kuin metelöinti.

  Timo Laaninen 13.01.2012 11:19

  Minun mielestäni luonnollisesti Väyrynen onnistui, mutta huonoja ei kyllä muutkaan olleet. Nuoreen yleisöön taisivat parhaiten upota Arhinmäki ja Haavisto. Lipponen otti otsikot, kuten aamun jälkikommenteista näkyy.

  Yksi asia eilen kyllä häiritsi. Nyt mentiin kauemmas presidentin toimivallasta ja pidemmäksi aikaa kuin vielä kertaakaan aiemmin. Se tapahtui arvokeskustelun nimissä. Mutta niinköhän koululaisille ja katsojille jäi käsitys, että presidentti päättää opintotuesta ja eläkkeistä?

  Petri Isoniemi 13.01.2012 11:24

  Mikko Myller kirjoitti edellä "Perussuomalaisten eduskuntaryhmään pesiytyneestä rasismista" ja viittasi Jussi Halla-ahoon, joka on siis on saanut tuomion uskon rauhan rikkomisesta, koska kirjoitti muslimien profeetta Muhammedista erittäin kriittiseen sävyyn. Kysynkin Mylleriltä: täytyykö sellaisten henkilöiden, jotka eivät ole muslimeita, pitää kyseistä keskiajalla elänyttä arabialaista uskonnon perustajaa pyhänä henkilönä? Edesmennyt uskontojen kriitikko Christopher Hitchens muuten muistaakseni painotti, että islamkritiikki ei ole välttämättä rasismia.

  Jan Rossi 13.01.2012 11:30

  Mielestäni näiden presidenttiehdokkaiden tulisi ottaa kantaa myös esillä olevaan kuntauudistukseen, sillä Suomen Kuvalehti julkaisi miten tämä hallitus aikoo toteuttaa järjettömän kuntauudistuksen Suomessa. Helsinkiin aiotaan väkisin yhdistää Espoo, Vantaa ja Kauniainen. Suomeen jäisi vain 260 kuntaa. On uskomatonta kuinka vähälle huomiolle tämä asia on jäänyt mediassa. Ihmettelen, että asia ei noussut esille eilisessä tentissä, joka muuten oli hyvä.

  Jan Rossi

  Marko Kivelä 13.01.2012 11:33

  Vaalikeskustelun keskeisin anti ei ollut oikeastaan kenenkään nousu yli muiden vaan Soinin paha kompurointi Halla-Aho-kysymyksessä hän kiemurteli kuin mato koukussa ja sortui liki valehtelemaan tv-yleisön edessä, sillä valiokuntien valinnat ovat ryhmien sisäisiä valintoja jotka vain siunataan muodollisella äänestyksellä. Muutenkin hän vaikutti vaisulta ja väsyneeltä.

  Myös Väyrysen veto näyttäisi olevan pikkaisen vähissä. Hänen rennon itseironisen miehen olemuksensa tuntui tällä kertaa vähän päälleliimatulta.

  Lipponen teki parhaan esityksensä tähän mennessä, mutta ei sekään ollut riittävän hyvä nostamaan häntä keskikastin yläpuolelle.

  Niinistö oli asiallinen ja pärjäsi suhteellisen hyvin.

  Parhaiten onnistuivat Haavisto ja Arhinmäki, mutta jälkimmäinen hämmentyi Teemu Mäkeä koskevassa keskustelussa, joka hivenen laski hänen vakuuttavuuttaan.

  Haaviston suhteen ehkä kiinnostavinta oli, että kilpailevat ehdokkaat kehuivat häntä hyvistä vastauksista joita he sitten vähän peesailivat. Hän e ehkä ole väriläikkä, mutta tarvitsemmeko räiskyvän ja kärkevän presidentin vaiko sellaisen joka kykenee yhteistyöhön eri tahojen kanssa? Presidentin jota myös hänen kilpailijansa arvostavat?

  Pekka Remes 13.01.2012 12:18

  Tentissä kysyttiin jälleen Aamulehden lanseeraamaan tietoa, että Niinistö ei nosta kansanedustajan eläkettään. Syyksi Niinistö sanoi, ettei kehtaa, kun ei ole vielä eläkeiässä. Se pitää paikkansa, sillä kansanedustajan eläkkeen voi saada vanhuuseläkkeenä 65 vuoden iässä. Joten mistä eläkkeestä nyt on oikein puhuttu, onko tarkoitettu kansanedustajan sopeutumisrahaa vai varhennettua vanhuuseläkettä, joka pysyvästi pienentää eläkkeen määrää?

  Kuten Marko Kiveläkin, kiinnitin myös huomiota siihen, että muut ehdokkaat viittasivat muutaman kerran myönteisesti Haaviston kommentteihin ja Haaviston keskusteluun tuomiin uusiin näkökulmiin. Mistä se sitten kertookaan.

  Taina Hämäläinen 13.01.2012 12:20

  Hyvä Jan Rossi, kokoomuksen kuntauudistus suunnitelman mukaan Suomeen jäisi vain 70 kuntaa!

  Eilisen vaalikeskustelun jälkeen tuntui hyvältä ajatella, että onneksi paikalla olleista koululaisista vain osalla on äänioikeus.

  Eräs lastenneurologi totesi kerran, että 18 vuotta on liian alhainen raja täysi-ikäisyydelle. Hänen mielestään joku harva tyttö voi siinä iässä olla "täysi-ikäinen", mutta ei yksikään poika.

  Joka tapauksessa fiksuja nuoria koulu täynnä, mutta eivät tainneet etukäteen tietää juuri mitään presidentin tehtävistä, eikä valtaoikeuksista, eikä tämä tilaisuus varmasti tuonut paljon lisää siihen tietämykseen.

  Huomasin kysymyksistä ja äänestyksistä, että ainakin jotkut nykynuoret kuuntelevat vanhempiensa mielipidettä, sillä niin selvästi niissäkin tuli esille tämä väyryskauna.

  Arhinmäki pärjäsi hyvin. Soinin hyökkäys kyllä nosti punan poskille eli Arhinmäki selvästi kiihtyi, mutta pystyi kuitenkin lopulta hallitsemaan kiukustumisensa.

  Perässähiihtäjä nosti esille myös ehdokkaiden uskonnollisen vakaumuksen tai sen puutteen.

  Lipponen todellakin liittyi kirkkoon saadakseen kirkkohäät Päivinsä kanssa ja saipa kylkiäisenä vielä piispan vihkimään heidät. Kotimaa lehden haastatteluissa ihmettelin ehdokkaiden selittelyjä kirkosta eroamisen syistä. Jos kerran tv haastatteluissa myöntää olevansa ateisti, miksi toisaalla pitää selitellä, että erosin, kun vastustettiin naispappeutta tai että koulussa puhuttiin väärin muista uskonnoista jne. Ihmettelin myös Haaviston kantaa, että hän voisi liittyä kirkkoon, jos kirkko suostuu vihkimään hänet miespuolisonsa kanssa. Olen luullut, että nimenomaan hengellinen vakaumus on syy liittyä luterilaiseen kirkkoon, eikä joku avioliitto vihkimys.

  Tuukka Sariola 13.01.2012 12:26

  Myös eduskuntavaalien alla odotettiin kuin kuuta nousevaa tai pidettiin varmana, kuukaudesta ja gallupista toiseen, että rasismi-kortti upottaa Soinin, ei upottanut, se toimi päinvastaiseen suuntaan ja lopulta "kansa äänesti väärin". Jos kansallismielisten äänestäjien ärsytyskynnys ylittyy niin Soini menee heittämällä 2. kierrokselle.

  Internetin ihmeellisenä aikakautena, jokainen äänestäjä voi itse tarkistaa mihin asiayhteyteen Jussi Niinistän "liipaisin" kuului tai vaatiko Halla-aho oikeasti diktatuuria Kreikkaan.

  Toki muutkin ehdokkaat saavat aktivoitua omia kannattajiaan vaaliuurnille ideologisen vastakkainasettelun kärjistyessä. Mutta kuten jo aiemmin käsiteltyä, punavihreillä on lukuisia ehdokkaita, joka on merkittävä ongelma äänten hajautumisen kannalta.

  Kimmo Miikkulainen 13.01.2012 12:29

  Toimittajat hävisivät taas. Ainoa kunnon keskustelua herättänyt kysymys tuli yleisön joukosta eikä toimittajilta. Sehän koski Soinin suhtautumista rasismiin ja suvaitsemattomuuteen. Toimittajat ovat yleensäkin olleet omituisen vaisuja koko kampanjan ajan. Varsinkin Soinia on käsitelty suorastaan ylihuolehtivan lempeästi, kun ottaa huomioon miten synkeitä uhkakuvia hänen puolueensa menestys väkisinkin tuo mieleen. Nytkään Soini ei oikein mitenkään irrottautunut halla-aholaisen porukan selkeästä muukalaisvihamielisyydestä ja syntipukkien hakemisesta "vääränlaisten" ihmisten joukosta.

  Kaarina Karhapää 13.01.2012 12:29

  Vaikea sanoa, kuka voitti. Tosi hyvän pointin otti esiin Eva Biadeut, kun hän ihmetteli sitä, että perussuomalaiset ryhmänä yksimielisesti esitti Halla-Ahoa hallintovaliokunnan puheenjohtajaksi.

  Niinistön lausuman, ettei hän kehtaa nostaa työeläkettä, voi kokea kehuskeluna. Koska olen niin rikas, niin eihän minun tarvitsekaan. Toimittaja kyllä hyvin pisti siihen väliin sanomalla, että teillä on niitä pääomatuloja.

  Erilaisissa vaalipaneeleissa Haaviston esiintymistä hiukan ihmettelen siinä mielessä, että häneltä tulee puhuttua tekstiä tosi paljon. En osaa arvioida, hallitseeko hän kuitenkaan kaikkea sanomaansa.Tietenkin paine on kova, jotta pääsisi toiselle kierrokselle. Haavisto ei malta lopettaa ja antaa toisille puheaikaa. Vai kertooko se hänen todellisesta esiintymistavastaan? Pitää osata myös kuunnella!

  Lukion oppilaat esittivät sopivia kysymyksiä, joista parhaasta päästä oli Niinistölle esitetty kysymys hänen johtamistaidoistaan ja suhtautumisesta alaisiinsa.

  Puhuttiin myös armeijasta. Hiukan nauratti, kun vanhat ehdokasherrat perustelivat armeijan hyödyllisyyttä myös sillä, että siellä nuoret pojat voivat oppia sosiaalisten taitojen harjoittamista. Tottahan se on, mutta kai niitä taitoja on muualtakin elämästä saatavilla.

  Toivottavasti YLE:n seuraavassa vaalitentissä keskitytään siihen, kuinka aivan käytännössä ehdokkaat hoitaisivat presidentin tehtäviä. Voisipa mukaan ottaa senkin, missä määrin aviopuolisot olisivat presidentin rinnalla mukana. Ja jos aviopuoliso haluaisi jatkaa ammattinsa harjoittamista, niin olisiko se mahdollista? Ja miten?

  Ilari Kiema 13.01.2012 13:00

  Sauli Niinistö nytkähti taas yhden pykälän eteenpäin kohti lyhytvalinnan rajaa, kuten Akhilleus lähestyy kilpikonnaa.

  Timo Soini kysyy sosiaalinen media ja vihapuhe –osiossa Arhinmäeltä: ”Teillä on kampanjassanne kissantappaja, onko tämä sitten vähemmän tuomittavaa?” Tämän argumentaation tarkoitus on siis puolustaa oman puolueen kansanedustajia.

  Kärsivä tuomioistuinjuristi vastaa vähän myöhemmin kärsivällisesti, että valtiosäännön mukaan kansanedustajan tulee käyttäytyä arvokkaasti. Valtiosääntö ei siis vaadi, että taiteilijan tulee käyttäytyä arvokkaasti, ja jos edellytettäisiin, että taiteilijoiden on aina, koko elinikänsä ajn, täytynyt käyttäytyä arvokkaasti, tänne jäisi kovin vähän taiteilijoita.

  Tässä osiossa Pekka Haavisto sai eniten opiskelijoiden ääniä (24,6), mutta toiseksi lukiolaisten äänestyksessä tuli ”vanhempi” Paavo el Lipponen (70, 17,8 prosenttia). Paavo Väyrynen (65) jäi 4,4 prosenttiin. Jos tämä kuvaa sitä, minkälainen on Suomi vuonna 2030, sehän on ihan hyvä.

  Tosin mielestäni Lipposen kritiikki on pintapuolista ja jossakin määrin ristiriidassa aikaisemmin sanotun kanssa. Alkuosiossa käytiin erittäin mielenkiintoista keskustelua siitä, kuinka Yhdysvallat on nyt nostanut seksuaalisten vähemmistöjen oikeuden elämään (ei siis välttämättä tiettyyn avioliittoseremoniaan) oleelliseksi kansainvälisen politiikan kysymykseksi sekä kehitysavun ehdoksi. Tämähän on Clintonin pariskunnan perinteinen linja jo 20 vuoden takaa, joka jatkuu taas, kun Hilary Clinton on ulkoministeri. Lipponen puhuu hyvin asiallisesti eettisen ulkopolitiikan ongelmista eikä valita siitä, että Hilary Clinton ei ymmärrä vieraita kulttuureja, ei kannata monikulttuurisuutta taikka lietsoo islamofobiaa. Jos kuitenkin Suomessa jossakin Hommafoorumilla lainataan Ayaan Hirsi Alin näkemyksiä naisten ja/tai seksuaalisten vähemmistöjen asemasta muslimimaissa, se on sitten heti rasismia ja vihapuhetta.

  Vaalikeskustelussa Arhinmäki sai aiheesta nuorten äänet ja Biaudet paransi aiempaan nähden eniten, mutta voittaja oli kuitenkin Paavo Lipponen

  Risto Virrankoski 13.01.2012 13:11

  On valitettavaa, jos tällaisella tentillä on suurtakin vaikutusta vaalitulokseen.

  Tentti oli amatöörimäisesti rakennettu ja huonosti toteutettu. Jos ei tiennyt, että kyse oli pressan vaalista, olisi luullut, etä nyt käydään ihan muita vaaleja.

  Suuri osa ajasta pelattiin homo- ja rasismikorteilla. Kumpikaan asia ei ole kansakunnan suurten ongelmien ytimessä.

  Arhinmäki otti kiinni tähän tilaisuuteen ja edisti ilman pidäkkeitä omia vasemmistolaisia arvojaan.

  Toivottavasti tulee vielä tentti, jossa ilman show-elementtejä puhutaan asiaa eli presidentin tehtävista eli ulko- ja turvallisuuspolitiikasta. Silloin kyllä tarvitaan ammatttaitoiset juontajat tai juontaja. Pelkkä 'journalistinen osaaminen' ei riitä.

  Varsinaisen asian kannalta tässä ei kukaan voittanut. Tässä suhteessa parhaiten pärjäsi, jos osasi vaieta oikeassa paikassa. Kovin harva siihen pystyi, jos kukaan, koska populismi vie mukanaan.

  Niinistö oli kohtalaisen hyvä. Myös Väyrynen olisi ollut, jos ei olisi poikennut tyylistään ottamalla takaisin itsevarmuusstrategiastaan ja käyttämällä jo vanhaa kikkaa eli jakamalla kirjojaan. Aika ja paikka olivat väärät. Ei näitä koululaisia kirjat kiinnosta.

  Essayah on aliarvosteuin ehdokas. Hänellä on yllättävän paljon asiaosaamista laajalta alueelta ja osaa sen hyvin esitttää.

  Haavisto on yliarvostetuin. Hänellä ei ole laajaa osaamisaluetta, mikä käy ilmi kun häntä tentataan kahdenvälisesti.

  Aina silloin tällöin opintojen kesken jättäminen

  näkyy niin Haaviston, Arhinmäen kuin myös Biaudetin oalta.

  Vaikka Soini ei näennäisesti pärjännytkään, saattoi hän saada lisää kannattajiaan liikkeelle Soinin 'huonosta kohtelusta' johtuen.

  Timo Laanisen sarkastinen lausuma Väyrysen pärjäämisestä kuvaa sitä hapanta ilmettä, jolla puolue tukee 'väärää profeettaa'.

  Jarmo Salmela 13.01.2012 14:06

  Väyrynen, tuo teppujen mestari, sai "kirjasalkullaan" heti huomion itseensä. Loistavaa - ja toimittajat aivan hampaattomia - ja sekunteja kului!

  Suomen Kuvalehden "vuodon" ajoitus - täydellinen tempaus Väyryselle ja Kepulle! Aivan parasta toimintaa.

  Toimituksissa on kuuden vuoden kuluttua mietittävä uutta lähestymistapaa. Syksyn "neljän suuren" vaalitentit olivat täysin kuolleita. Nämä suuret vaalitentit puolestaan latistuvat aivan turhien ehdokkaiden - eurovaaleja mainostavan Essayahin ja Biauden ja kunnalisvaaliveturi Arhinmäen - juttuihin.

  Tässä vaiheessa kaikkien olisi pystyttävä haastamaan Niinistö oikein kunnolla. Kunnollisesta vaaliväittelystä aina näyte on ollut Lipposen raskaat sanat Soinille! Lisää samanlaista olisi tarvittu ja paljon.

  Edelleen Väyrynen on ainoa, joka oikeasti haluaa itse presidentiksi. Valitettavasti minä ja jokunen muu äänestäjä ei hänestä niin piittaa.

  Kaarina Jaakola 13.01.2012 14:08

  Arhinmäki paasasi suu vaahdossa kuin maallikkosaarnaaja, mutta tämäntapainen yksinkertaisuus uppoaa näköjään nuoreen väkeen.

  Väyrysestä pilkisti virkistävästi vanha, tuttu kärttyilijä: alkaako miestä jo pellen rooli väsyttää? Eiköhän vaalien jälkeen taas media kuule kunniansa...

  Haavisto ymmärsi niin laveasti kaikkea ja kaikkia, että se ei enää vaikuttanut aidolta. Ja miehestä ylipursuava ylimiellyttävyys alkoi haukotuttaa.

  Biaudet jaksoi aina vaan kimittää joka väliin, vaikkei mitään sanottavaa ollutkaan.

  Essayah pärjäsi parhaiten sekä esiintymisessään että asiatasolla.

  Lipposen hyökkäykset Soinia vastaan olivat heppoista kalastelua. Soini on nyt näköjään yksin vastuussa koko maan "rasismista".

  Soini: kissantappoasian esilleottaminen oli turhaa. Muuten ei uutta.

  Niinistö? Oliko sekin siellä?

  Nuorten mukaan otto tenttaajiksi ei tuonut mitään uutta kisaan, vaikka nuoret toki esiintyivät sympaattisesti.

  Nämä ovat korrektit ja harmaat vaalit: häveliäästi ätetään monet herkulliset henkilökohtaiset asiat kokonaan käsittelemättä: esimerkiksi ylioppilas Pekka Haaviston suhde (hyvin) nuoreen (ja kauniiseen) parturikampaajapoikaan ja Niinistön ja Lipposen viehtymys pariutua lastensa ikäisten (ja kauniiden) nuorten naisten kanssa. Arvoistahan nämäkin asiat jotakin kertovat. Amerikanmaalla näistä ilmiöistä olisi revitty kaikki irti. Soinin uskonnollinen vakaumus on kyllä nostettu tikun nokkaan moneen kertaan.

  Mikko Myller 13.01.2012 14:15

  Petri Isoniemelle lyhyesti, kun asia menee blogin aiheen ulkopuolelle:

  On päivän selvää, että mitä tahansa uskontoa voi kritisoida ilman rasismisyytöstä. Vielä tarkemmin: yhteiskunnan pitää puolustaa kritiikin oikeutusta. Hyvä esimerkki tästä on Muhammed-pilapiirrokset.

  Halla-ahon tuomio tuli kahdesta väitteestä. Hän määritteli Islamin uskon pedofiiliuskonnoksi Muhamedin henkilöhistorian perusteella. En nyt ota tähän kantaa, kun en asiaa tunne. Minun puolestani näin voi sanoa. Kyllä minkä tahansa uskonnon pitää kestää tyhmäkin kritiikki. Toisekseen hän arvioi ohikulkijoiden ryöstelyn ja verovaroilla loisimisen somalien kansalliseksi tai geneettiseksi erityispiirteeksi. Vaikka väite oli ironinen heitto Kalevassa julkaistuun juttuun suomalaisten juomatavoista, hän ei ole koskaan kieltänyt väitteensä todenperäisyyttä. Minusta se on yksiselitteisesti rasistinen väite, eikä edes puhu uskonnosta.

  Hitchensini tarkaan lukeneena muistuttaisin, että hän ateistina vastusti ja kritisoi kaikkia uskontoja, ei pelkästään islamia. Kovimman käsittelyn sai kyllä kristillisyys.

  Pentti Kangasluoma 13.01.2012 14:28

  Kauppareissun kuppilaparlamentti oli katsonyt ainakin osia eilisestä vaalikeskustelusta, ja jotkut kommentit olivat osuvia. Soini ei loistanut, Lipponen oli aktiivinen, ja Niinistön voitto on selvä.

  Yhtä paljon keskusteltiin lehtiartkkelista jossa on uusien kuntien rajat. Ostin lehden, maakunnan pääkaupunki imaisee

  kotikaupungini. Ei mikään yllätys.

  Keskustan haukku on väärillä korteilla pelaamista, kuntaministerinä Mari Kiviniemi ajoi kotikaupunkini liittämistä

  voimalla naapurikaupunkiin. Nyt sitten itketään tulevaa ehdotusta.

  Pentti Kangasluoma 13.01.2012 15:02

  Venemaa kuulutas Eesti luureteenistuste endise koordinaatori Eerik-Niiles Krossi ametlikult rahvusvaheliselt tagaotsitavaks, teatab Venemaa uudisteportaal.

  Venäjä on antanut kansainvälisen etsintäkuulutuksen virolaisesta Eerik-Niiles Krossista. Artic Sea alus lähti 2009

  Pietarsaaresta, kaapattiin Itämerellä, katosi, ja Venäjä sai laivan haltuunsa Portugalin lähellä.

  Mistä oli kysymys, siitä ei ole annettu tyhjentävää selitystä

  Kaappareita on tuomittu Venäjällä.

  Etsintäkuulutetun isoisä kuoli vankileirillä Neuvostoliiton miehitettyä Viron 1940. Isä, kirjailija Jaan Kross oli vankilassa,

  karkotettuna Siperiassa 1946-1954.

  Suomen tuleva presidentti voi joutua tämän asian kanssa tekemisiin.

  Ulla Vuolanne 13.01.2012 15:19

  Hienoa Paavo Lipponen. Jykevin puhe 20 vuoteen. Kansalaisuuksia leimaavilla puheilla ei leikitä.

  Paavo Lipponen ottaa vastuun!!

  antti liikkanen 13.01.2012 15:24

  Kannattaisikohan seuraavissa TP-vaaleissa järjestää vaalitentti Koukkuniemeen?

  Tai johonkin muuhun sellaiseen paikkaan, jossa asuu se väki, joka etsii ehdokastaan ja varmuudella äänestää.

  Nyt kaikki vannovat nuorten ja lasten nimiin (joka on varmuudella oikein), mutta kenen kustannuksella?

  Priorisointi on täällä jo!

  Heikki Hakala 13.01.2012 15:47

  Moni kommentaattoreista on moittinut sitä, että torstai-illan tentissä käytettiin runsaasti aikaa asioihin, jotka eivät presidentin toimivallan piiriin kuulu. Kiinnitin lähetystä seuratessani huomiota samaan asiaan, mutta en lopulta pidä tehtyä linjausta huonona. Keskustelussa nimittäin onnistuttiin nostamaan esille todellisia eroja ehdokkaiden arvoissa, asenteissa ja myös kyvyssä esittää ja argumentoida niitä, kuten kai tarkoitus oli.

  Vaikutelmiani ehdokkaiden suoriutumisesta:

  Ymmärrän hyvin, että Arhinmäki vetosi nuorisoon. Hänhän on sujuvasanainen karsimaattinen ja avoimesti nuorekas eikä kaihda räväkkääkään vastakkainasettelua silloin, kun arvioi sen draaman kaaren kannalta itselleen edulliseksi.

  Biaudet'n esiintyminen jäi jälleen hieman epätasaiseksi. Parhaimmillaan hän oli haastaessaan Soinia, mutta suuren osan ajasta hän vaikutti turhan totiselta ja jopa happamalta. Ote oli kuitenkin aloitteellisempi kuin aiemmissa keskusteluissa, mikä on hyvä asia.

  Essayah esiintyi jälleen asiallisesti, asiantuntevasti ja rauhallisesti. Hän säilyttää ihailtavasti malttinsa myös sellaisissa teemoissa, joissa moni hänen puoluetovereistaan sortuu julistamaan omaa totuuttaan. Essayahin vakuuttavuus tuntuu vain vahvistuvan tentti tentiltä, mutta kannatus jäänee silti vaatimattomaksi.

  Haavisto hallitsi tuttuun tapaan asiansa, puhui hillitysti, mutta reagoi muutamissa tilanteissa kiitettävän ketterästi, mikä toi tervetullutta rytmiä muuten välillä kovin verkkaisesti edenneeseen vuoropuheluun.

  Lipposta seurasin aika ristiriitaisin miettein. Hän esiintyi asiatasolla vakuuttavammin kuin aiemmissa tenteissä ja laittoi rasismi- ja äärioikeistolaisuuskysymyksissä itsensä hienosti likoon. Niin väsyneeltä hän kuitenkin vaikutti, että aloin jo kantaa huolta siitä, miten hän jaksaa edessä olevan loppurutistuksen.

  Niinistö kävi keskustelua harkiten ja huolella argumentoiden eikä provosoitunut silloinkaan, kun aihetta olisi kenties ollut. Hänen olemuksessaan tuntuu olevan sitä enemmän valtiomiesmäisyyttä mitä lähemmäs h-hetkeä tullaan.

  Kuten kai suurin osa kommentaattoreista edellä, minäkin ihmettelin kovasti, kuinka hukassa Soini vaikutti olevan. Paitsi ettei hän selvinnyt eduskuntaryhmäänsä kohdistuneesta kritiikistä oikein mitenkään, hänen tavanomainen energisyytensä oli tipotiessään ja retoriikkakin pakotetun tuntuista. Viimeistään nyt näyttää selvältä, että hän ponnistelee pikemminkin välttääkseen toisen kierroksen kuin päästäkseen sinne.

  Toinen hukassa olija oli Väyrynen. Odotin häneltä aggressiivista ja vahvasti perusteltua haastajan otetta, mutta näinkin vanhan tutun vanhemman valtiomiehen, joka pyrki lähinnä pönkittämään omaa erinomaisuuttaan. Kaikesta näkyy, että mielipidemittaukset eivät ole olleet aivan hänen odotustensa mukaisia, ja usko omiin mahdollisuuksiin alkaa vaarallisesti horjua.

  Keskustelun onnistujia olivat mielestäni Niinistö, Haavisto, Arhinmäki, tässä järjestyksessä.

  - - -

  Lopuksi pari reaktiota yllä oleviin kommentteihin:

  - Tenttien katsominen ilman ääntä on vanha ja paljon käytetty konsti havainnoida kehon kieltä. Eleet, ilmeet, asennot ja liikkeet ilmaisevatkin ihmisestä asioita, jotka sanallisessa viestinnässä ei välity. Ei niiden merkitystä silti pidä ylikorostaa, saati lähteä esittämään psykiatriaan viittaavia vihjauksia niiden pohjalta.

  - Kaarina Jaakola kirjoittaa: "Esimerkiksi ylioppilas Pekka Haaviston suhde (hyvin) nuoreen (ja kauniiseen) parturikampaajapoikaan ja Niinistön ja Lipposen viehtymys pariutua lastensa ikäisten (ja kauniiden) nuorten naisten kanssa. Arvoistahan nämäkin asiat jotakin kertovat." Olen pahoillani, mutta minusta tämä kommentti kertoo ennemminkin Jaakolan omista arvoista.

  Mika Lako 13.01.2012 15:58

  Harrastiko Yle mediapeliä?

  Katsoin perunakellaristani muutaman minuutin Ylen Areenasta tenttiä. Pätkässä yleisö äänesti suosikkiaan. Täällä on varmasti muutama, joka katsoi tentin kokonaan. Voisiko joku koko tentin katsonut kertoa, näyttikö Yle oppilaiden kalibroinnin katsojille. Siis pyydettiinkö oppilailta paljastamaan suosikkinsa heti tentin alussa? Jos tämä pieni, mutta tärkeä temppu tehtiin, niin tietäisimme kuka onnistui tentissä. Tentin onnistujat olisivat olleet tietenkin niitä, jotka pystyivät lisäämään kannatustaan oppilasauditoriossa. Nyt katsojille saatettiin näyttää harhaisen tilasto-otoksen tulokset.

  Ylellä näkyy olevan näitä omituisia vaalitenttikokeiluja, pisteet nyt kuitenkin siitä, ettei tenttiä järjestetty lumisateessa ja viimassa.

  Eräs eläkeläinen, joka katsoi tentin kommentoi osallistujia seuraavasti. Paavo ja Pekka onnistuivat, heillä taisi olla järjestetty kotikenttäetu. Paavo ja Bimbo epäonnistuivat.

  Tuukka Sariola 13.01.2012 16:36

  Tentin sijainnilla ja toteutustavalla varmaan haluttiin herätellä nuoria äänestämään, eikä pelkästään Järvenpäässä.

  Tietysti jos haluaa maksimaalisen tehokkaasti käyttää aikaa hyväksi niin ehdokkaiden pitää olla MTV3:n tapaan vieri vieressä saman pöydän ympärillä. Niin ja aloituspuheenvuorot uudesta aiheesta pitäisi rajata sekuntikellolla, jonka ehdokas näkee. Erilaista tekniikka tasavertaisuuden ja tehokkuuden lisäämiseksi on olemassa, sitä vaan ei haluta/osata hyödyntää. Olisi äärimmäisen helppoa vaikka vaimentaa mikrofoni nappia painamalla. Minusta se on mennyttä aikaa anella "lyhyitä puheenvuoroja".

  Paineet on tietysti varmaan kovat YLE:ssä kun pitäisi olla tasavertainen kaikkia kohtaan. MTV3:lla on varaa olla enemmän kovakourainen ehdokkaiden käsittelyssä.

  Tuomo Kokko 13.01.2012 17:10

  Ilta tarjosi kaksi huippuhetkeä. Ehdokkailta kysyttiin, miten he Venäjän presidentin kanssa käsittelisivät vaikkapa itänaapurissa ilmitullutta vaalivilppiä. Rohkenisiko siis pienen Suomen edustaja kritisoida suurvallan sisäisiä asioita? Kukapa ei siistissä suomalaiskoulussa kilttien lukiolaisten keskellä olisi ollut rohkea ja oikeamielinen demokraatti! Paavo Lipponen sanoikin ääneen, että voidaanhan täällä omien keskuudessa uhota vaikka kuinka, mutta mitä sitten? Juuri niin!

  Toinen tilanne, jossa tunsin tyydytystä, oli Eva Biaudet'n nikottelu varusmiespalveluksen ja sukupuolten tasa-arvon yhdistäneen kysymyksen ääressä. Biaudet otti aikalisän hermostuneella naurahduksella sekä "tiukka kysymys" -tunnustuksella, mutta siihen se käytännössä jäikin. Rouva Vähemmistövaltuutettu romahti yksinkertaiseen tehtävään, jossa olisi ollut helppoa ja luontevaa todeta armeijan vaikutus sukupuolten eriarvoistajana.

  PS. Viime maanantaina aloitti palveluksensa 13 400 alokasta. Heistä naisia on 180. (Lähde: Puolustusvoimien internet-sivut)

  Jani Huovinen 13.01.2012 17:11

  Kuka voitti?

  Väyrynen olisi voittanut ylivoimaisesti, jos olisi päästy keskustelemaan ulkopolitiikasta ja maailman tulevaisuudesta, mutta tässä tentissä sen osuus kesti alle 10 minuuttia aivan loppupouolella, jolloin juontajat jo hoputtelivat lyhyisiin puheenvuoroihin!

  Yleensäkin näissä tenteissä on se ongelma, että ei oikein päästä pureutumaan asioihin kunnolla, jolloin tulisivat esiin ehdokkaiden tietämys / taito eri asia-alueilta.

  Ehkä tentit pitäisi tulevaisuudessa jaksottaa vaikka siten, että yhdessä tentissä olisi kaksi tai kolme asiakokonaisuutta, joihin keskityttäisiin. Nykymallisissa tenteissä on se ongelma, että kun alkaa kunnon keskustelu jostakin asiasta, on jo kiire siirtyä seuraavaan!

  Sitten on pakko vielä sanoa sananen median "pelaamisesta"; sitä on selkeästi taas entistä enemmän nähtävissä. Esim. tänään Radio Puheen "Leikola-Lähde" -ohjelman lopussa todettiin, että jos 2. kierroksella ovat vastakkain Väyrynen-Niinistö, se on ongelma vasemmistolaisille, ja Lähde (vuoden 2006 vaalien Niinistön vaalityöntekijä) totesi, että täytyy äänestää 1. kierroksella viisaasti. Mitäpä muutakaan se voisi tarkoittaa kuin Haaviston äänestämistä!

  Itse vasemmistolaisena kuitenkin uskon vankasti, että ainoa keino estää kovan oikeistolaisen ja ulkopoliittisesti epäpätevän Niinistön pääsy presidentiksi - joka on mielestäni nyt vasemmistolle tärkeintä - on äänestää 1. kierroksella Paavo Väyrystä! Miksi muutoin Niinistöä kannattava media olisi niin kauhuissaan siitä mahdollisuudeta, että Väyrynen pääsisi 2. kierrokselle?!

  Martti Pelho 13.01.2012 18:29

  Toimin vuonna 1994 presidentin vaalissa Kuopion Kelloniemessä äänestysalueen vaalilautakunnan puheenjohtajana.

  Kelloniemessä oli tuolloin 2100 äänioikeutettua 18 vuotta täyttänyttä kansalaista ja se oli Kuopion suurin äänestysalue. Kelloniemen väeston ammatillinen, koulutuksellinen ja ikärakenne vastasi hyvin koko Suomea.

  Laskimme vaalin toisella kierroksella sukupuolittain kolmessa ikäryhmässä äänestysprosentit: 18-20 vuotiaat, 21-30-vuotiaat ja 30-97 vuotiaat.

  Aktiivisin porukka oli 18-19 nuoret naiset, toiseksi aktiivisin 18-19-vuotiaat nuoret miehet ja kolmantena 21-30-vuotiaat naiset.

  Nuorten naisten äänestysaktiivisuus oli huikeat 94%, nuorten miestenkin 82%. Yli 30-miehet olivat laiskimpia ja heidän äänestysprosentti oli 61%.

  Eli Ahtisaari-Rehn-vaalissa oli jotain, joka aktivoi nuoria. Mitä se oli, on tänään edelleen tutkimatonta. Kelloniemessä Ahtisaari sai 53% äänistä.

  Asiaa voi tulkita niinkin, että puolueemme ovat olleet haluttomia tutkimaan ja tutkituttamaan sitä, miksi puolueet karkoittavat ja loitontavat nuoret pois itse puolueiden toiminnasta ja usein myös kaikesta muustakin yhteiskunnallisesta toiminnasta kunnissa?

  Martti Pelho

  suuhygienisti

  Fuengirola

  Andalusia

  Miika Kurtakko 13.01.2012 18:34

  Oiva Pennanen kirjoitti edellä: "Huomioarvoisin oli Niinistön arvio elääkkeestään. Onhan aivan tavatonta näinä ahneuden ja optioiden aikana, että joku jättää noinkin suuren 7000E/kk nostamatta sen vuoksi kun on vielä työkykyinen. Täydet pisteet Saulille."

  Asia vaikuttaa perin jalolta ja epäitsekkäältä, mutta Niinistö ja muu media ei suotta ole kertonut koko totuutta. Se on nimittäin seuraava:

  Niinistöllä on oikeus hakea eduskuntaeläkettään kolmen vuoden ajan eli vuoteen 2014 asti. Jos Niinistö hakee eläkettä, saa hän eläkkeensä takautuvasti korkojen kera! Eläke juoksisi luonnollisesti myös presidentin virkaa hoidettaessa.

  Eduskuntaeläkkeen päälle tulisi jo ensimmäisen täyden kauden jälkeen (olettaen ettei Niinistö pääsisi/haluaisi toiselle kaudella) täysi presidentin eläke, yli 75000€ vuodessa. Yhdessä nykyisen, Euroopan investointipankista saamansa eläkkeen kanssa Niinistön eläketulot olisivat muhkeat n. 200000€ vuodessa. Että se ahneuden vastustamisesta.

  En ole kuullut Niinistöltä sellaista puheenvuoroa, jossa hän kieltäytyisi kategorisesti hakemasta eduskuntaeläkettään jatkossakaan. Nykyisellä 2600€:n eläkkeellä kikkailu onkin vain populistinen temppu kansan höynäyttämiseksi. Temppu, johon media ei ole vaivautunut tarttumaan.

  Toiseksi, kuten Oiva Pennanen kirjoitti, "työkykyinen" 63-vuotias mies on eläkkeellä mutta vaatii iloisesti muita tekemään töitä pidempään. Tiedetään, Niinistö on hakemassa presidentin hommiin (siitä hänelle pisteet), mutta uskottavuus onnahtelee silti.

  Kenneth Wrede 13.01.2012 18:34

  Tuukka Sariola iski aisan ytimeen, YLE on hukassa koko "tentti" hommassaan. Yhtiön maineen voisi, siis voisi, pelastaa kaikkien aikojen tenttaajan Lefa Salménin pestaaminen viimeiseen "Suureen Vaalikeskusteluun" ja myös toisne kierroksen tentteihin. Ajatus mikrofonin tappamisesta on hyvä, mutta sen tulee tapahtua kaikille samoin säännöin.

  Mittasikohan kukaan eilisen sirkuksen puheenvuorojen määrän ja puheajat?

  Jos Tuukka MTV3:n kovakouraisuuteen viittauksellaan tarkoittaa Matti Maunun Paavo Arhinmäen haastattelussa harrastamaa, niin ei kiitos, joku tolkkku sentään pitää olla, onhan kuitenkin kyseessä presidenttiehdokas, eikä katumellakoitsija.

  Seppo Isotalo 13.01.2012 18:48

  Pohjanoteeraus, päättelee Iltasanomat oman keskustelupalstansa mielipiteet. Minusta tämä keskustelu, on Perässähiihtäjän huonoin. Johdattelussa sanotaan ”Siinäpä se keskustelun huipentuma sitten oli.” Muuttaisin tähän sanan ”huipentuma” sanaan ”pohjanoteeraus”. Siis on kysymys siitä kuka valitaan Suomen seuraavaksi presidentiksi. Miten siihen liittyy kahden valtavan kansansuosioin turvin valitun kansanedustajan ja tohtorismiehen mollaaminen?

  Halla-aho kirjoitti, että Kreikassa ei valtion menoja ja tuloja saada tasapainoon parlamentaarista tietä. Vieläkö on joku joka ei ole samaa mieltä? Jussi Niinistö on käyttänyt vertailevaa sanontaa asiasta, josta hän ei pidä, poistanut varmistimen. Näistä riehaantui demarien ehdokas ilmoittamaan, että hänelle ei kelpaa 50% äänimäärällä valittu kansanedustaja.

  Perässähiihtäjän varsinainen virhe on siinä, että ei lainkaan puututa siihen, että ohjelma meni jutteluksi. Niinistö antoi vakavan huomautuksen juuri siitä, mihin muut keskustelijat syyllistyivät, tavallisten ihmisten parjaamiseen. Väyrynen teki tuloksettoman yrityksen nostaa keskustelun tasoa globaalisiin kysymyksiin.

  YLE on valintansa tehnyt. Niinistö on valittava ensimmäisellä kierroksella. Se saa minut pyörtämään pyhät päätökseni ja lähtemään huomenna äänestämään Väyrystä toiselle kierrokselle. Varsinaiseen presidentin valintaan toisella kierroksella en osallistu. Minulle on saman tekevää mikä porvari valitaan Suomen presidentiksi. Näin huonossa asemassa ei vasemmisto ole ollut kertaakaan sodan jälkeen.

  Antti Saloniemi 13.01.2012 18:52

  Olisihan tuota koko tilaisuuden käsikirjoitusta voinut miettiä vähän enemmän. Nyt nuorisoa opetettiin siihen mitä politiikka on: ne toiset puhuvat, me toiset tässä kuunnellaan ja korkeintaan vähän kysellään. Olisi ollut kiinnostavaa vähän tarkemmin kuulla, miten tuo porukka tilanteita lukee.

  Arhinmäen suosio kai karusti kertoo siitä, että iällä on merkitystä. Nuorimman Paavon puhe ja ilmaisu kai ihan pakottomasti puhuttelee tuota nuorta porukkaa.

  Soini saa vakuuttaa, että porukassa on arvostelua herättänyt dosentti, joka on pulmunen ”eikä ole mistään rikkeestä koskaan ollut syytteessä mistään”. Joo. Onhan se hyvä, että tuollaisenkin kriteerin ihminen täyttää.

  Kiinnostava oli Soinin aksiooma, että mikään mielipide ei ole oikea tai väärä. Joo. Jos mielipiteeni on, että maapallo on pannukakku ja työttömät laiskuuttaan vailla töitä, niin oikeaa asiaa kai se sitten on. Eli siis: tämä lause on totta, koska minä olen tätä mieltä. Ei siis hajuakaan siitä, että mielipiteiden kohdallisuutta voisi rationaalisesti punnita. Mitä turhia. Maailma siitä vain monimutkaistuisi.

  Mutta kuten tässä jo sanottu, kovin syrjään mentiin näistä presidentin asioista. Olisi nyt vielä otettu käsittelyyn tulevan presidentin kanta kuntauudistukseen. Väyrynenhän sitä on luvannut jo jarruttaa.

  Esko Rönkkö 13.01.2012 19:26

  Rasismi-kiihkossa on leimakirveen käyttäjät unohtaneet, että:

  "Jokainen meistä on rasisti. Toisista se näkyy ulospäin enemmän ja toiset pitävät sen sisällään. Tätä mieltä on Tampereen maahanmuuttoneuvoston puheenjohtaja Abdulkadir Hashin.

  – Kukaan ei voi väittää ihan rehellisesti, että hän ei ole rasisti toista kohtaan, Hashin sanoo."

  Taannoisen väitteen mukaan ps olisi kaksinverrroin rasistisempi, mutta Hashinin lausunnon mukaan perussuomalaiset ovatkin kaksinverroin rehellisempiä kuin hurskastelijat ja epärehelliset!

  Tätä mieltä on Perässähihittelijä.

  Jarkko Juselius 13.01.2012 20:46

  Eilisillan kunkkuja taisivat tuon yleisön edessä olla Haavisto ja Arhinmäki. Timo Laanista tekisi mieli kommentoida: Jos mainiota (ihan oikeasti) puoluesihteeriä häiritsi keskustelun eksyminen presidentin ydintehtävistä, niin mahtaa olla vaikeaa seurata tenttejä ensi viikolla, kun niissä väistämättä keskustellaan myös kuntarajojen piirtelystä.

  Leena Lauren 13.01.2012 21:44

  Noh nyt se on sitten sekin sirkus nähty ja kuultu.

  Ei olisi uskonut minkälaista mallia meidän presidenttiehdokkaamme, Väyrystä ja Essayahia lukuunottamatta, näyttivät teineille.

  Ilmassa lenteli jos jonkinlaisia herjapuheita joilla ei pitäisi olla mitään tekemistä presidentin viran kanssa. Rasismikorttia vaan heiteltiin kuin nuolia konsanaan kohti Soinia. Pahimmanlaatuista "koulukiusaamista" mitä nähdä saattaa.

  Mikä se on Lipponenkaan heittelemään ala arvoista kommenttia yhdestä äänestäjäkunnasta, taikka ruotsalaisten blondi nälvimään .

  Muistaisi vaan Lipponenkin sitä aikaa kun Alhoa itketti ja uhrasi hänet Sundqvistin rahasotkujen takia. Ei ollut kaunista katseltavaa silloin.

  Ruotsalaisen puolueen olisi jo syytä lopettaa se kyseenalainen Freudenthal mitalien jako. Vaikka taisipa Lipponenkin pokata itselleen sen joskus 2000. Meniköhän oikeaan osoitteeseen?

  Kukaan ei ajattele , tai edes halua ajatella mistä arvoista se prenikka on lähtöisin.

  Olemmeko kuulleet koskaan, että muut puoluejohtajatkaan olisivat moittineet jäseniään, jotka ovat olleet vaikka millaisissa sotkuissa mukana? Viimeksi olivat ne kansanedustajien saamat tukiaiset , jotka tulivat hieman epäilyttäviltä tahoilta ja joita poliisikin tutki. Kohta varmasti Katainen sitten moittii Kanervaa huonosta käytöksestäkö?

  Kyllä se nyt vain siltä näyttää, että kaiken voi panna persujen syyksi, vaikkapa sen, että on vähäluminen talvi :=))

  Sitäpaitsi, piilorasisteja löytyy joka puolueesta aivan varmasti.

  Kuinka esim monet perheet jopa muuttavat asuinaluettaan ettei tarvitsisi laittaa lapsia sellaiseen kouluun, jossa on maahanmuuttajia.

  Muuten olen sitä mieltä, että presidentinvaalikampanja oli kaukana tuosta sirkuksesta.

  Oiva Pennanen 13.01.2012 21:52

  Mistä arvoisa, Miika Kurtakko, voisi tietää miten Niinistö eläkkeittensä kanssa tekee. Hänhän sanoi, että ei "KEHTAA" hakea eläkettä. Varmaan johtuu kun on niin läpirehellinen mies?Niinistöllähän on aika paljon ollut sormensa hyväntekeväisyyden tiimoilla, olen kuullut!

  Eihän silloin olla eläkkeellä jos ei eläkettä nosteta. Sauli porskuttaa presidenttinä vielä sen 12v. Eiköhän sitten jo liene eläkkeensä ansainnut. Oma lienee asiansa nostaako rahat vai ei.Täysi oikeus siihen hänelläkin lienee?

  Toki sen arvaa että muiden ehdokkaiten taustajoukot ovat vähintään paniikissa. Väyryselläkin pudonnut se hauskuttajan naamari (tänään 1:llä ja Makkarilla) Olipas paineet niin huipussaan, ei ollut kaukana ettei toimittajat saaneet tsunamia päällensä.

  Mutta kaiken kaikkiaan. Hyvin tässä käy. Kierros vaan ja se on siinä!!!!!!

  Tuukka Sariola 13.01.2012 21:55

  Niin kovakouraisuudella tarkoitan lähinnä kykyä jakaa puheaikaa. Nythän YLE-tenteissä mennään enemmän kaaosteorian periaatteella.

  Biaudet joutui loose-loose tilanteeseen kun häneltä kysyttiin naisten asepalveluksesta. Joko hänen olisi pitänyt vaatia pakollista asevelvollisuutta myös naisille, millä taitaa olla todella heikko kannatus naisäänestäjien keskuudessa tai sitten myöntää, että nainen on fyysisesti ja henkisesti erilainen, eikä sovellu niin hyvin sodankäyntiin.

  Kun presidentin käytännön asioiden valtaa viedään niin on ymmärrettävää, että heistä tulee enemmän yleisluonteisia mielipide-automaatteja ja arvojohtajia. Ja tästä johtuen kysellään sitten kaikkea taivaan ja maan väliltä. Kai vähän kuin valittaisiin lehden linjaan parhaiten sopivaa pääkolumnistia?

  Tenttien asiasisällössä on tietysti se paradoksi, että jos mentäisiin hyvin teknisiin ja asiapitoisiin asioihin, jotka liittyvät vaikka kansainväliseen geopolitiikkaan niin eihän tälläinen keskusteluformaatti ole mitenkään ideaali sellaiseen prosessiin. Ja kiinnostaako katsojaa vaikka Etelä-Kiinan meren aluekiistat? Katsojamääristä taistellaan kaikilla tv-kanavilla, myös YLE:ssä.

  Anna Mikkola 13.01.2012 23:23

  Muutama kommentti illan ratoksi. Ensinnä on todettava, että minusta YLE:n valinta olla juuri tässä tentissä keskittymättä ulko- ja turvallisuuspolitiikkaan - valinta, jonka tekemisestä on tänään YLE:n vaaliblogeissa kerrotukin - oli aivan ok. Ulko- ja turvallisuuspolitiikasta on jo puhuttu paljon, ehdokkaiden kannat niissä ovat kohtuu hyvin tiedossa, ja toisaalta niihin palataan lähemmin vielä YLE:n viimeisessä tentissä. Ei mielestäni ollut ollenkaan pahitteeksi puhua muista asioista; jos keskityttäisiin pelkästään tiukasti presidentin valtaoikeuksien piiriin kuuluviin asioihin, niin saattaisivat muuttua tentit melko puuduttaviksi.

  Tuosta armeija-asiasta sen verran on sanottava, että minä tulkitsin vaikkapa Biaudet'n reaktion ja vastauksen sitä kautta, että hän on selkeästi sen sukupolven feministejä jotka näkevät armeijan tasa-arvo-ongelman nimenomaan sitä kautta, että se on ollut perinteisesti naisilta suljettu instituutio. Keskustelu miespuolisten pakosta ja tämän pakon epätasa-arvoisuudesta on pitkälti 2000-luvun ilmiö, enkä oikeastaan tiedä kuinka moni ehdokkaista osaa sen oikeaan kontekstiinsa sijoittaa kun lukiolainen esittää kysymyksen vuona 2012.

  Mitä tulee rasismiin ja erityisesti Halla-ahoon, se vaikuttaisi todella olevan Soinin Akilleen kantapää. Hän on hermostunut silminnähden harkitsemattomasti kerta toisensa jälkeen kun asiasta kysytään, eikä osaa antaa mitään vastuullista vastausta. Parhaimmillaankin se on tuota "ei mielipide voi olla väärä" -tason populismia, joka ei kai vetoa muihin kuin niihin jotka tietävät etteivät heidän mielipiteensä kestä lähempää tarkastelua.

  Paul Tiensuu 14.01.2012 0:13

  Perunakellarissa on näemmä jo syntynyt salaliittoteorioita. Korjatkaa, jos olen väärässä, mutta eikö tämä vaalitentti järjestetty järvenpääläisellä koululla? Ja yleisönä olivat koulun oppilaat? Näissä olosuhteissa olisi ollut aika outoa, jos Yle olisi alkanut kysellä koululaisilta heidän poliittista kantaansa ennen kuin päästää heidät yleisöön. Kenellekään ei varmasti ole epäselvää, että suurin osa yleisöstä sanoo tentissä parhaiten esiintyneen sen, jota kannatti jo etukäteen.

  Vaalien mediaseurannan pohjanoteerauksen teki Ilta-Sanomat. Jättimäinen lööppi lehden omasta nettikeskustelusta! Eihän kukaan Ilta-Sanomia ole laatulehdeksi väittänytkään, mutta milloin oman lehden lukijakeskustelusta tuli (ainakin netti-)etusivunjuttu ja muutaman anonyymin nettikeskustelijan vouhotuksesta "kansan raivostuminen"? Ilta-Sanomat löysi journalistisen tason absoluuttisen nollapisteen lainaamalla "kansana", ei kyselytutkimuksia eikä edes onnettomia nettigallupeja, vaan muutamaa nimimerkkiä kuten "Pettynyt' ja 'OMG ihquu! tentti!' Kuvittelen seuraavan Iltalehden otsikon: "Kansa raivo leimahti Ilta-Sanomien vaali-uutisoinnista!" Ja raskauttavana todistusaineistona lainataan nimimerkkiä 'Sanomalehdet kelpaavat vain kalankääreiksi'.

  Jussi Isotalo 14.01.2012 8:27

  Kuten monesta edeltävästä kommentistakin ilmenee, monilla on taipumus nähdä vaalipaneelien voittajana ehdokas jota muutenkin kannatamme. Eikä siinä mitään: Puhe jonka sisältö vastaa mielipiteitäsi kuulostaa hyvältä.

  En ole koskaan nähnyt TVn suurta vaalikeskustelua, jota yksi ehdokas täydellisesti hallitsisi. Kaikkien ehdokkaitten

  yhteinen TV-esiintyminen myös tavallaan häivyttää ehdokkaitten kannatuseroja. Mielipidetutkimuksissa parin prosentin lukemissa keikkunut voi loistaa ruudussa siinä missä ylivoimainen ennakkosuosikkikin.

  Ratkaisevstko TV-väittelyt vaalien voittajan? Tasaväkisessä tilanteessa näin saattaa tapahtua.

  Itse kuulun niihin, jotka eivät ole missään vaaleissa valinneet ehdokastaan lavaesiintymisen perusteella. Äänestän tehtävään päteviksi katsomieni joukosta sitä, jonka arvomaailmaa pidän läheisimpänä. Toisaalta minulla ei ole oikeutta eikä tarvettakaan moittia ketään, jonka kriteerit ovat toiset.

  Miika Kurtakko 14.01.2012 8:31

  Arvoisalle Oiva Pennaselle toteaisin, etten tiedäkään miten ja milloin Niinistö aikoo minkäkin eläkkeensä nostaa. (Unohdin muuten edellisessä viestissä mainita, että tokihan Niinistö tulee saamaan normaalin työeläkekertymän myös ennen poliitikon uraa tehdyistä töistä.) Ja luonnollisesti työmies on eläkkeensä ansainnut.

  Se ei ole kuitenkaan asian ydin. Kun sanotaan "ettei kehtaa", se voi tarkoittaa eläkkeen nostamista myöhemmin tai eläkkeen nostamatta jättämistä. "Ei kehtaa" voi viitata siihenkin, ettei kehtaa nostaa ennen vaaleja mutta vaalien jälkeen kyllä. Hienosti muotoiltu lausunto, jossa koko totuus ei paljastu.

  Niinistö saa jo nyt eläkettä Euroopan Investointipankista, joten eikö se tee hänestä eläkeläisen?

  Palataanpa kuitenkin asian ytimeen eli populismiin. Suuret eläke-edut ennen vaaleja aiheuttaisivat pahennusta pieni- ja keskituloisissa ja erityisesti pieni- ja keskituloisissa eläkeläisissä - 2600€:n eläkkeellä on paljon helpompaa kosiskella suurta yleisöä kuin 10000€:n eläkkeellä.

  Vesa Kaitera 14.01.2012 9:41

  Miika Kurtakko kirjoitti :"Kun sanotaan ”ettei kehtaa”, se voi tarkoittaa eläkkeen nostamista myöhemmin tai eläkkeen nostamatta jättämistä. ”Ei kehtaa” voi viitata siihenkin, ettei kehtaa nostaa ennen vaaleja mutta vaalien jälkeen kyllä. Hienosti muotoiltu lausunto, jossa koko totuus ei paljastu."

  Huomaa selvästi, että ne kirjoittajat, jotka suhtautuvat Sauli Niinistöön kielteisesti, pitävät Niinistön toimia eläkkeensä suhteen populistisena pelinä (hän ei nosta eläkettä nyt, mutta kyllä sitten aikanaan vaalien jälkeen) ja me, jotka kannatamme Niinistöä presidentiksi, kiellämme moisen. Ensinmainittu selitys voi tietenkin pitää paikkansa, mutta itse pitäisin todennäköisempänä sitä, että Niinistön teko on hänen oma protestinsa Suomessakin esiintynyttä kohtuutonta etujen saalistamista vastaan. Sauli Niinistö yrittää puhumisen lisäksi myös käytännössä osoittaa, ettei ihan kaikkea, mihin olisi periaatteessa oikeus, pidä ahnehtia. En oikein usko, että hän yrittäisi myöhemmin takautuvasti vaatia itselleen hänelle kuuluvia etuuksia. Se ei kuulu hänen tyyliinsä. Sitäpaitsi hän on nyt varsin vakavarainen mies, joka ei joudu jatkossakaan elämään puutteessa.

  Jan Rossi 14.01.2012 9:48

  Lipposen uusimmat kannatuslukemat eivät enää huvita Urpilaista. Lipponen on jäämässä Arhinmäenkin taakse, jonka täytyy olla SDP:lle lähes totaalinen painajainen. Mielestäni tästä tilanteesta kantaa vastuun yksin Urpilainen, joka ajoi Lipposen ehdokkaaksi. Urpilainen kantaa vastuun myös Jungnerin nimityksestä puoluesihteeriksi. Loppu on tulossa Jungnerille puoluesihteerinä. Mielenkiinnolla seuraan kuinka Urpilainen selvittää presidentinvaalien tuloksen itselleen. SDP:lle on tulossa lähes totaalinen selkäsauna näissä vaaleissa.

  Jan Rossi

  Torsten Brander 14.01.2012 10:13

  Kyllähän Niinistöä vastustajat ovat aina kosiskelusta syyttäneet. Jopa tsunamin tolpassa riippuminen ja täpärä pelastuminen Suomen kansan onneksi vietiin rivoissa kirjoituksissa vain presidentinvaalitaistelun piikkiin! Oli sentään kyse elämästä. Harva poliitikko elää niinkuin "opettaa", mutta Niinistöllä on toiminnassaan sellaisia ominaisuuksia. Kylmää vettä "Lipponen tulee kuin juna" ilmaukselle (Heinäluoma) saadaan lisäksi Kaakkois-Suomen sanomalehtien ovensuukyselyistä, jotka kertovat, että Niinistö saa lähes 53% äänistä. Minkä firman juna on kyseessä? Tämä voi mennä jopa ensimmäisellä kierroksella valmiiksi ja silloin vältyttäisiin kustannuksilta ja kansan kiusaamisilta parin tulevan viikon ajalle näillä vaalikeskusteluilla, jotka eivät enää anna mitään uutta infoa. Tässä alkaa jo mitta olla täynnä näitä vaaleja.

  Kyllä Urpilainen ja Jungner osaavat aina torjuntavoitoksi tulokset selittää, katsotaanpa vain tässäkin tapauksessa.

  Heikki Rönkkö 14.01.2012 10:29

  Jan Rossi on voittanut huomioni. Että Urpilainen ei päästänyt povelleen, mutta Niinistö päästi!

  Suonenjokelaisen facebook-tuttuni Tarja Pöyhösen mielestä "maailma on tullut ihan hulluksi (enkä tarkoita nyt vaaleja, pressanvaalit ovat vielä ihan terveestä päästä tähän verrattuna)! Isät ja äidit murhaavat perheitään ja se on jotenkin ymmärrettävää! Samaan aikaan sähköstä on tullut rajallinen hyödyke, jota saa vaan hyvällä tuurilla pistorasiasta. Mikä meni väärin?"

  Ehkä voisimme porukalla kirjoittaa Rossin Janin -sukunimi viittaa kirjallisiin piireihin?- kanssa avainromaanin rakkaudesta; siitä kuinka raha kompensoi intohimon puutteen jos toisen kieli tuntuu historiallisista syistä olevan rahan peukalon alla?

  Sellaistahan on tässä rumien hallitsemassa vähemmistöjen paratiisissa kauan kaivattu.

  Matti Mäkinen 14.01.2012 10:51

  Lipposen kannatuslukemat ovat kyllä suurin yllätys tähän saakka vaalien ennakkotunnelmissa. Järvenpään paneelissa Lipponen oli hyvä ja terävä. Siksikin kannatus nyt on jopa epäreilua.

  Vaikken itse Paavoa ole äänestämässä, niin aivan en ymmärrä perusdemarikannattajien vastauksia gallupkyselyihin - mielenkiintoista toteutuvatko gallupit vaalipäivänä. Jos toteutuvat Lipposen kannatuksen osalta, niin silloin vaalien ratkeaminen ensimmäisellä kierroksella on lähellä ja silloin Haavisto taitaisi nousta kakkoseksi ohi Väyrysen - demarimyönteiset kun tuskin Väyrysen leiriin liittyvät. Mutta ihan en vielä usko Paavo Lipposen 3 - 6% kannatuksen toteutumiseen.

  Vaikka vähän myöhään itse paneelikeskustelua kommentoin, niin mielestäni Järvenpään paneeli oli niin onnistunut, kuin noin suuren ehdokasjoukon yhteistentti voi olla. Aika tasapuolisesti kaikki saivat puheenvuoroja ja osa kysymyksistä jopa yllätti. Etenkin heti aluksi Väyryselle esitetty, johon hän vastasi hienosti omalle tyylillesi uskollisesti.

  Haavisto, Niinistö ja Arhinmäki olivat rentoja ja pärjäsivät kokonaisuudessaan hyvin. Soinissa kiinnittää päivä päivältä enemmän huomiota täydellinen huumorinpuute julkisissa esiintymisissä, kun piirre on aiemmin ollut hänen tavaramerkkinsä ja onnistuneesti sitä. Nyt ei kansanmiestä näy tv-ruudussa...

  IS:n gallup ja ensi viikolla varmasti tulevat HS:n ja YLEn mittaukset johtanevat joihinkin viime hetken ratkaisuihin ainakin Lipposen ja Soinin kampanjoilta. Väyrynen, Niinistö ja Haavisto tuskin suuresti kampanjointiaan muuttavat - kaikki tuntuu menevän hyvin näinkin ja riskejä ehkä vältetään. Mutta Soinin ja Lipposen on ensi viikolla erotuttava. Niinpä ensi viikon tv- tenteissäkin nähdään erilailla haastamista ja varmasti ihan erilainen Timo Soini - tai sitten Soini on lyönyt hanskat tiskiin, mitä en usko.

  Järvenpään paneeli oli kohtuullisen hyvä, mutta loi vain askelmerkkejä näiden vaalien mahdollisesti ratkaseville tv-tenteille. Mutta jos kukaan ei edes ensi viikolla tenteissä yritä mitään, niin ei niillä sitten ole vaalitulokselle merkitystä. Yksittäinen asia voi kaiken kuitenkin muuttaa. Muistetaan Jäätteenmäki ja Lipponen muutaman vuoden takaa eduskuntavaaleissa.

  Reijo Kallinen 14.01.2012 12:16

  Soini näyttää olevan vaikeuksissa ja hermo ei enää pidä. Persuja näyttää vaivaavan yleinen prinsessaherkkyys. Arvostella saa, mutta vain myötäsukien. Pienikin kommentti persujen nokkamiesten ja - naisten puuhista saa Soinin raivon partaalle ja vähän ylikin. Jos Halla-ahoa arvostelee niin se on ilmeisesti majesteettirikos. Persut kuitenkin unohtavat, että puolueen omistaja Timo Soini ehdotti tälle Jussille kuukauden jäähyä. Esitys ei mennyt eduskuntaryhmässä läpi, vaan se puolitettiin ja näin Soini kärsi vakavan tappion.

  Toinen Jussi, siis tämä varmistimen poistaja ei nyt oikein vakuuta demokraattiselta luonteelta. Kun tutustuu hänen Kansallisen Kulttuuririntaman nimissä julkaistujen läpysköiden teksteihin niin hyvin tuon ajan ajatukset ovat saaneet sijansa nykypersujen ohjelmiin. Googlettamalla Kansallinen Kulttuuririntama löytyy Niinistön hengentuotteita.

  Soini yrittää pysyä kaiken arvostelun yläpuolelle. Ikään kuin häntä ei mitenkään koskisi mitä hänen aktiivinsa puuhastelevat ja mitä he lausuvat julkisuuteen. Ei mikään ihme, että tämän ajan tunnetuin mielensä pahoittaja Pirkko Ruohonen-Lerner on kuin äiti joka on saanut viekastelusta kiinni jäänet puuha-petet taasen kerran ripitettäväkseen.

  On tietysti Soinin (tai Jusulan) häpeäksi sanottava, että mikäli RKP:stä ei löydä mitään muuta kritisoitavaa kuin sata vuotta sitten kuolleen Freuendahlin hengentuotteet, niin aika köyhäksi se on jäänyt.

  Katolinen Soini ei voi tietenkään olla vastuussa kirkkokuntansa kaikista tekemisistä. Vaikea kuvitella, että mitä tekoa presidentin vaaleissa olisi vaikka paavi Pius XII toiminnan käsittely toisen maailmansodan aikana? Miten Soini voisi kantaa vastuuta useiden katolisten pappien moraalittomiin tekoihin syyllistymiseen?

  Aivan sama pätee yksittäisen taiteilijan nuoruuden hölmöilyyn. Arhinmäki ei ole mitenkään vastuussa Teemu Mäen 24- vuotta sitten tehdystä teosta.

  Ei Soini voi sillekään asialle mitään, että Tampereelta kotoisin oleva rikoksista tuomittu mies tukee Soinin valintaa presidentiksi.

  Soini on voinut ilmeisesti antaa anteeksi raiskauksesta tuomitun työmiehensä, mutta rangaistuksensa kärsinyttä kuvataiteilijaa Soinin armo ei kohtaa!

  Reino Kössö 14.01.2012 12:26

  Uusimaa on esimerkiksi Niinistön, Lipposen, Arhinmäen ja Haaviston kannatuksen ydinaluetta. Keskustelu tapahtui järvenpääläisessä lukioissa ja on selvää, että vanhempien mielipiteet ja asenteet heijastuivat lukiolaisten kysymyksissä ja äänestyksissä. Jossain itä- tai pohjoissuomalaisessa lukiossa vastaava keskustelu olisi voinut olla hyvinkin toisenlaista.

  Sauli Niinistö oli keskustelussa närkästynyt rasismin ilmentymistä ja ihmisoikeuksissa esiintyvistä puutteista. Kuitenkin hän on todennut, että hän ei Kiinan vastustuksen takia kutsuisi Dalai Lamaa Suomeen, vaikka Kiina loukkaa ihmisoikeuksia Tiibetissä.

  Tässä asiassa Niinistö ei ainakaan elä niinkuin opettaa. Sama koskee minusta hänen myöhään herännyttä syrjäytymisenvastaisuuttaan. Ministeriaikanaan hänellä olisi ollut siihen mahdollisuus vaikuttaa ainakin enemmän, kuin mahdollisena tasavallan presidenttinä.

  Vaikka Lipposen-Niinistön hallituksen aikana työllisyys parani, se koski lähinnä niitä, joilla oli ammatilliset ja muut valmiudet nopeasti työllistyä avoimille työmarkkinoille. Vaikeimmassa työmarkkina-asemassa olevat eli ilman ammattia olevat jäivät kyllä enemmän tai vähemmän oman onnensa nojaan.

  Kaikkien keskustelujen tyyli- ja mahdollisten trendipisteiden huumassa on syytä pitää mielessä se, että tasavallan presidentin keskeinen tehtävä ja valinnan peruste on ulkopoliittinen kokemus varsinkin tällaisina haasteellisina aikoina. Siinä mielessä Paavo Väyrynen on paras valinta.

  Ulla Tunturi 14.01.2012 16:26

  Sauli Niinistö vastasi HS:n lukijakysymykseen tuloistaan nostavansa eläkettä Euroooopan investointipankista 2 600 euroa kuukaudessa.

  Siis miten "ei kehtaa"?

  Riku Keskinen 14.01.2012 16:49

  Monet tosiaan näkevät oman suosikkinsa voittajana, kuten Jussi Isotalo kirjoitti.

  Oma suosikkini Väyrysen Pate oli mielestäni huonoimmillaan tässä tentissä kuten myös MTV3:n eilisissä kuulusteluissa.

  Mitä hyötyä on ruveta vääntämään juttua siitä, miten yliampuva itsevarmuus on tietoista taktiikkaa? Väyrysessä on aina riittänyt yliampuvaa itsevarmuutta ja se on ollut merkittävä torjumisreaktion aiheuttaja.

  Nyt kun hänen kampanjaan on tullut hieman keveyttä, niin kiitos siitä Väyryselle ja hänen kampanjalleen. Se auttaa ihmisiä kuuntelemaan itse asiaa, joten lisää sitä, pliis.

  Toivottavasti seuraavassa vaalitentissä Väyrynen päättää taas puhua asioista eikä itsestään. Jopa ohjaa keskustelua, jos se on mahdollista. Ainahan voi itsekin puheenvuoroissaan kohdistaa kysymyksiä joillekin ehdokkaille, kuten Sari Essayah teki joulukuisessa YLE:n vaalitentissä.

  Itse olen päässyt aiemman väyryskammoni kanssa sinuiksi. Asia on tärkeämpi kuin ehdokkaan viat. Mutta toivoisin totisesti, että kampanja tiedostaisi tämän faktorin ja muistuttaisi häntä siitä joka päivä. Väyrynen käsittelee loogisesti ja ymmärrettävästi itsensä ulkopuolisia asioita, joten toivoisin hänen keskittyvän niihin.

  Muiden menestymisestä vaalitentissä: Niinistö on nyt ollut pari kertaa peräkkäin tv:ssä tosi hyvä. Soini on pysynyt varsin vaisuna. Haavisto on menestynyt tasaisen hyvin.

  Lipponen on minulle punainen vaate, en usko pystyväni puolueettomaan arviointiin. Varsinkaan tässä tentissä. Muutamassa yhden ehdokkaan tv-keskustelussa ennen tätä hän oli kyllä relannut ja terävöitynyt verrattuna viime vuoden lopun esiintymisiin.

  Mutta Lipposen missio suvaitsevaisuuden puolesta on minulle käsittämätön. Asia on tärkeä mutta Lipponen ratsastaa sillä häikäilemättömästi. Mieleen tulee Päivi Lipposen kannanotto Tampereen pizzeriapalon jälkeen.

  Onko tosiaan perussuomalaisten syytä, että ihmiset äänestivät heidät vaalivoittoon kevään eduskuntavaaleissa? Eikö siihen ole syytä missään muualla kuin populisteissa itsessään? Onko jotenkin ihmeellistä, että Soinilla on hitusen hankalampi joukko hallita kuin Urpilaisella?

  Ja eikö Suomessa ole esitetty aika äärimmäisiä mielipiteitä vaikkapa kommunistien tai sosialistien toimesta? Moni stallaritaustainen poliitikko on kokenut uskottavan muutoksen. Osa heistä jopa myöntää että nuoruudessa tuli tehtyä ylilyöntejä tai virhearviointeja.

  Toki Soinikin syyllistyy samaan. Teemu Mäki teki kissantappovideonsa kauan sitten. Sen jälkeen hän on osoittanut olevansa vaikkapa erinomainen maalari.

  Lipposesta edelleen: Vaikka Jussi Halla-aholla on epäilyttäviä ajatuksia, hänellä on myös hyviä ajatuksia ja hän on erinomainen kirjoittaja. Halla-aholla olisi kykyä terävään ajatustenvaihtoon jonkun erilaidan poliitikon kanssa vaikkapa kirjeenvaihtokirjan muodossa. En usko, että Eva Biaudet pärjäisi Halla-aholle tässä substanssia suosivassa formaatissa. Lipponen voisi hyvinkin pärjätä.

  Lipposen asenne toisinajattelevia kohtaan vain on sellainen, että minun on vaikea nähdä Lipposta emerituksenakaan tällaisessa keskustelussa. Vaikka piispatkin (varsinkin eläkkeelläolevat) ovat suostuneet vastaaviin tempauksiin tunnettujen ateistien tai agnostikkojen kanssa.

  Olli Saarinen 14.01.2012 17:26

  Tätäkään vaalia ei ratkaista vaalikeskustelussa. Ahtisaari voitti Rehnin TV:n viihdeohjelman makkara- ja salaattidialogilla, Halonen voitii vaalinsa SAK:n toimistolla ja nyt Haavisto hävisi Korkojen kera -ohjelmassa urhealla tavalla tuomalla puolisonsa mukaan. Suomen kansa saattaa olla valmis hänen liittoonsa mutta ei vielä siihen että onni tuodaan noin konkreettisesti sohvalle. Vahinko, sillä Väyrysen mukit voittavat tämän erän.

  Kutyymillä on valtavan suuri merkitys. Miten on muuten selitettävissä, että fiksuin ja filmaattisin ministerikokenut Biaudet on hännillä samalla kun arvoiltaan kaltaisensa Halonen on ollut presidenttinä kansansuosikki. Eva ei vaan osaa olla tarpeeksi juntti viehättääkseen tuulipukukansaa, vaikka onkin suora ja selkeä mutta kuitenkin selvästi stadilainen.

  Kalevi Hirvonen 14.01.2012 17:53

  Kokonaisarvosana, koonti useista tietolähteistä:

  Väyrynen 9 (puheaikaa vähiten)

  Essayah 9

  Arhunmäki 8

  Soini 8

  Niinistö 8 (puheaikaa eniten)

  Lipponen 6

  Biaudet 6

  Haavisto 6

  Seppo Isotalo 14.01.2012 19:01

  Paavo Lipponen iski asian ytimeen kun hän ennusti, että rasismikeskustelu saa huomiota ulkomailla. Ruotsissahan on 100.000 äänestäjää, joita media pyrkii ohjaamaan Sauli Niinistön taakse. Lipposen puheenvuoro on myös tervetullut selitys Ruotsin medialle siitä, miksi Suomesta on tullut poliittinen ongelma Euroopassa. Rasismi riehuu nyt presidentin vaaleissa!

  EU:n liittovaltio, johon Katainen on jo luvannut viedä Suomen, on hyvin ongelmallista Ruotsissa. Pääministeri sanoo, että mukaan mennään jos vaan saadaan itse päättää budjetista, mikä on tietenkin mahdotonta. Liittovaltion keskeisenä tehtävänä on lopullisen budjettivallan siirtäminen Brysseliin. Siis kuten Suomessa halutaan pitää euro, mutta ei haluta maksaa kriisirahastoon, eikä haluta liittovaltiota. Tässä tilanteessa ei Ruotsin media kerro, että EU on juuri se kysymys, joka jakaa ehdokkaat kahteen tasavahvaan leiriin. Media on molemmissa maissa ehdottomasti EU:n vahvistumisen kannalla.

  Oiva Pennanen 14.01.2012 19:10

  Ulla Tunturi: Tokihan ulkomaiset saamiset pitää hyödyntää. Niitä kehtaa periä korkojen kera.

  Nyt olikin kysymys Suomen valtion varoista. Niitä Niinistö ei kehtaa nostaa, kun muutenkin meillä on rahasta tiukkaa. Sanovat lisänä rikka rokassa. Näin yksinkertaista se on!

  Nyt kun Niinistö on julistanut sodan kaikkea ahneutta vastaan meidän pitää antaa miehelle mahdollisuus ja katsoa miten hän sen tekee!

  Tuukka Sariola 14.01.2012 19:17

  Kun asia tuntuu edelleen elävän, niin tässä suora linkki Jussi Niinistön "liipaisin" puheenvuoroon:

  http://www.eduskunta.fi/faktatmp/utatmp/akxtmp/puh_32_2011_vp_3_2_35_p.shtml

  Helena Koivu 14.01.2012 23:04

  Haavisto on jumalattoman puoleensa vetävä. Aivan kuin itse god olisi laskeutunut maan päälle ja kertoo, kuinka kaikki pienet ja suuren ongelmat ratkaistaan. Ei tässä vaiheessa kukaan ajattele, että "oho, ei se olekaan hetero" - vaan "onpas Haavisto hyvätapainen, kohtelias ja sanavalmis". Hänen puheissaan korva lepää. Uinuu ihanasti. Lisää kiitos tätä?

  Hänen läsnäolonsa aiheuttaa sen, että kuulijat tuntee, että Maassa on vihdoinkin rauha eikä jatkuvasti sotatantereella, jotka mm. persut aiheuttavat "möläyksillänsä" vaikka ne tietenkin on tarkoitettu tahallisesti möläytettäväksi.

  Kaiken lisäksi en edes pidä vihreistä.

  Olen harras Arhimäen kannattaja enkä anna Haaviston olemuksen hämmäntää minua (maailmankuvat ei vain osu yhteen). Arhimäen jälkeen Haavisto on toiseksi paras pressaehdokas.

  Pentti Kangasluoma 15.01.2012 9:33

  Hesari kertoo että Paavo Lipponen ja Jussi Niinistö ovat blogeissaan jatkaneet keskustelua äärioikeistolaisuudesta.

  Tänään Hesari kertoo, että Aleksandr Solzenitsyn, Vankileirien saaristo ilmestyy uutena painoksena suomenkielellä. Virossa

  1965-1967 kirjoitetun teoksen ensmmäinen osa suomeksi painettiin Ruotsissa ja julkaisi pieni Kustannuspiste kustantamo.

  Kustannuspiste julkaisi kirjoja Baltian tilanteesta, nyt niitä lukiessa voi todeta tietojen pitäneen paikkansa. Myös Tauno Tiusasen talousanalyyseja ei voida osoittaa vääriksi.

  Vankileirien saaristoa pitää lukea nyt Venäjän kouluissa.

  Sodanjälkeinen äärioikeisto heki tärkeää työtä läpäistessään toisinaan rautaesiripun. Suomalaiset Viron vapaaehtoiset 1919, vapaussodassa, vaikenimme, Jussi Niinistö on kirjoittanut heistä pari kirjaa. Oli paljastamassa muistotauluja

  Latviassa 1999.

  Toisaalta Paavo Lipponen lähetti kannustavan viestin, muistutti historian tuntemisen tärkeyttä. Olimme kertoneet puhemiehelle muistotaulusta Kaarle XII ja 1919 vapaaehtoisille, toukokuu 2003, Narvan Hermannin linnan sisäpihan muuri.

  Varmistimen poistaminen, sehän liittyy kulttuuri-sanaan, en muista mistä fraasi tulee.

  Muukalaiskammoinen uusi äärioikeisto, jolla on epämääräisiä ulkomaisia yhteyksiä, ei sympatiaani herätä.

  Kyösti Salovaara 15.01.2012 11:25

  Sunnuntaiaamua Malmilta - Graham Greene sanoi ranskalaiselle haastattelijalleen (kirjassa The Other Man, 1983) ettei hän halua kuulua älypäiden eliittiin, koska hänen mielestään intellektuellit ovat usein teeskentelijöitä. "Göringin tavoin", Greene sanoi, "kuullessani sanan kulttuuri, tavoittelen revolveriani."

  Muistaakseni Simo Penttilä sijoitti tämän kaskun, ehkä siinä varmistinmuodossa erään sankarinsa suuhun.

  Mitä gallupeihin nyt tänään tulee, niin jos sattuisi käymään niin, että demareiden peruskannattajat hylkäävät presidenttiehdokkaansa, minäkin hapuilisin Browningiani (pyssyä, ei runoilijaa) vastaisuudessa "sosialidemokraattista teeskentelyä" kuullessani, mutta koska minulla ei ole pyssyä pitää turvautua runoilijaan ja runouteen.

  Hesarissa oli tänään fiksu yliö Soinin pelon harhasta, joka muuttuu faktaksi. Claes Andersson, joka kuuluu Haaviston tukijoihin, sanoi suoraan viime viikonlopun Kansan Uutisissa kunnioittavansa Lipposta, kaikesta huolimatta. Niin monet sanovat, vaikka eivät Lipposta äänestäisikään.

  Ruben Stiller mm. on ihmetellyt miksei Lipposen suorapuheinen miehekkyys enää kelpaakaan suomalaisille, jotka ennen suorista sanoista niin kovasti pitivät. Vai pitivätkö sittenkään? Olemmeko me, suomalaiset sielultamme junttiteeskentelijöitä, sittenkin?

  Kyösti Salovaara 15.01.2012 11:40

  Jotta tämä revolverijuttu ei nyt jäisi elämään vääristyneenä, niin tässä Wikipedian selitys fraasille (Unto päättää kannattaako täsmenystä julkistaa):

  "Misattributed:

  When I hear the word culture, I reach for my Browning!

  Variant: "When I hear the word culture, I reach for my revolver."

  Often attributed to Göring, who might have used such lines, these statements are derived from those in the play Schlageter by Hanns Johst: "Wenn ich Kultur höre ... entsichere ich meinen Browning!" [Whenever I hear of culture... I release the safety-catch of my Browning!] (Act 1, Scene 1) The play was first performed in April 1933 for Hitler's birthday. Reported as a misattribution in Paul F. Boller, Jr., and John George, They Never Said It: A Book of Fake Quotes, Misquotes, & Misleading Attributions (1989), p. 36."

  Timo Laaninen 15.01.2012 13:05

  Uusia postauksia odotellessa vielä muutama ajatus Järvenpään tentistä ja tilanteesta yleensä.

  Minunkin korvaani jäi soimaan Timo Soinin usein toistama ajatus, että mielipiteesi ei voi olla oikea tai väärä, koska se on sinun mielipiteesi. Toivottavasti siteerasin oikein.

  Kuulostaa hyvältä ja kansalaista arvostavalta, mutta tarkemmin ajatellen tämä on aika pelottava ajatus. Sanooko Soini näin esimerkiksi henkilölle, jonka mielestä maailman kaikki ongelmat johtuvat juutalaisten / islaminuskoisten / vapaamuurarien jne salaliitosta? Tai henkilölle, jonka mielestä pedofilia pitäisi hyväksyä? Nämäkin voivat olla jonkun henkilön vakaita mielipiteitä.

  Ilta-Sanomien gallup kertoi lauantaina, että Paavo Väyrynen ja Pekka Haavisto ovat tekemässä pesäeroa muihin taistelussa vaalien kakkoskierroksen paikasta. Illan televisiouutiset vahvisti, että Soini on putoamassa. Hänen vaalijuhlassaan näytti olevan paljon tyhjiä penkkejä. Ehkä kyse oli siitä, että oli varattu liian iso tila. Niin tai näin, Väyrysen salit ovat täynnä ja mukia myydään kuin siimaa. Itsekin sain niitä kaupaksi muutaman päivystäessäni lauantaina kolme varttia tuulessa ja tuiskussa Lasipalatsin kulmalla.

  Torsten Brander 15.01.2012 13:47

  Laaniselle: mitä mieltä olet Uuden Suomen keskustelussa julkaistusta (Suomen Kuvalehti 1989) Väyrysen kirjeestä Ahti Karjalaiselle (19.9.1981), jossa tämä ehdokkaanne pyytelee tukea kgb-kenraali Vladimirovilta silloista presidentinvaalia varten? Miten tälläisestä miehestä pitäisi tulla 30 v. myöhemmin maan presidentti?

  Heikki Rönkkö 15.01.2012 14:27

  Kauan vielä sen jälkeen kun uusi isäntä on Mäntyniemeen asettunut, pohditaan miten presidenttiehdokkaiksi juuri nämä valikoitiin.

  Muutkin kuin tunnetut kansalliset demokraatit Ilkka-Christian Björklund ja Claes Andersson ovat hyvinkin saattaneet pitää kielikysymystä keskeisenä, kun ovat olleet pitkässä juoksussa Pekka Haavistoa valmentamassa suurta tulevaisuutta varten. Tähtäin lienee sittenkin kuuden vuoden päässä, eikä olisi ihme jos hänet sitä ennen vielä kruunattaisiin rauhannobelistiksi Ahtisaaren manttelin perijänä. Siihenhän tarvitaan lähinnä legendaarista pohjoismaista yhteistyötä.

  Joka tapauksessa avoimuus ja demokratia näistä asetelmista ja perässähiihtämisestä hyötyvät.

  Taina Hämäläinen 15.01.2012 14:31

  Arvoisa Torsten Brander1 Tähän asti on hoettu, ettei menneisyydessä pidä elää ja kuitenkin Väyrysen menneisyydestä yritetään oikein tikulla kaivaa, että löytyisi lisää nuoruuden virheitä. Näitä kun valitettavasti löytyy varmasti jokaiselta ehdokkaalta eli miten olikaan nämä Lipposen ja Halosen STASI yhteydet jne.

  Muistuttaisin näille, jotka ihailevat Niinistöä, kun tämä "ei kehtaa ottaa" koko tämän hetkistä eläkettään, Että kyllä pankijohtaja osaa laskea, mitä kannattaa milloinkin tehdä. Tällä hetkellä hän saa 2600 euron eläkkeensä lisäksi myös osinkotuloja. Jos sattuisi pääsemään presidentiksi olisivat hänen tulevat tulonsa verottomia. 65 täytettyään hän sitten voi nostaa takautuvasti ja vieläpä korkoineen nyt lepäämään jättämänsä eläkkeen. Eli se siitä Niinistön halusta näyttää muille mallia, ettei pitäisi ahnehtia ja saalistaa kohtuuttomia.

  Kyllä noilla tuloilla voisi jo muutakin hyväntekeväisyyttä harrastaa, kuin jakaa Harkimon kanssa luistimia köyhille.

  Joku ko. vaalikeskustelua seurannut taas oletti, että nuoret samaistuvat helposti ikäisiinsä. Nuorempihan Soini on kuin Haavisto ja silti Haavisto taisi olla suositumpi. Ja edelleenkin olen sillä kannalla, että keskustelun miespuolisen toimittajan käytös Paavo Väyrystä kohtaan oli törkeää, eikä Essauyhtakaan kohdeltu tasapuolisesti

  Timo Laaninen 15.01.2012 15:34

  Torsten Branderille: Tämä aihe tuli aika hyvin käsitellyksi mm. MTV3:n tentissä perjantai-iltana. Minulla ei ole lisättävää siihen, miten Väyrynen vastasi Vesa Kallionpäälle. Väyrysen mukaan asetelma oli se, että Neuvostoliitto (=Vladimirov ja kumppanit) yritti painostaa Väyrystä ottamaan kantaa Karjalaisen puolesta.Vladimirov-kirjeen voi lukea myös dokumenttina, jolla Väyrynen yritti todistaa, että hän oikeasti kannattaa Karjalaista.

  Nuo ajat itse eläneenä ja asioita keskustapuolueen puoluehallituksen kokouksiin osallistuneena tarkkailijana toistan vain sen, mitä jo tällä palstalla erään aiemman keskustelun yhteydessä totesin: Väyrysen puuteeksi laskettiin tuolloin huonot Neuvostoliiton suhteet ja aika monet yrittivät Kekkosesta vasemmalta ohi 1970-luvulla.

  Väyrysen oikeutta pyrkiä presidentiksi voi verrata sitten vaikkapa Sauli Niinistöön ja Paavo Lipposeen, jotka junailivat Suomen EU:n rahaliittoon ilman kansanäänestystä ja hyväksyivät mm. Kreikan euroon mukaan. En aseta kummankaan ehdokkuutta ja isänmaallisuutta kyseenalaiseksi.

  Taina Hämäläinen 15.01.2012 16:05

  Kuuntelen juuri netistä suorana Paavo Väyrysen puhetta Tampereen yliopiston juhlasalista. On harmi. että Väyrysen arvostelijat eivät tiedä todellisesta Väyrysestä mitään. Suosittelen heille, kuten muillekin, että kannattaisi kuunnella hänen puheensa ja muodostaa vasta sitten käsitys siitä, kuka on voittaja ja kuka on häviäjä.

  Loppujen lopuksihan on vain kyse siitä, kenellä on parhaat edellytykset hoitaa Suomen tasavallan presidentin tehtäviä. Ei nyt ole kyse mistään pellekisasta, ei Idolskisasta, eikä edes Big Brother tai vastaavista kisoista.

  Jan Rossi 15.01.2012 16:48

  Terveisiä Niinistön kahvikatokselta Helsingin Rautatientorilta. Väkeä on ollut runsaasti liikkeellä Cafe Niinistön katoksen alla. Hyvää tästä tulee. Niinistön kampanja etenee hyvää vauhtia kohti maaliaan. Hotelli Presidentissä juhlitaan kenties jo 22.1. uutta tasavallan presidenttiä. On mahdollisuus, että Niinistö voittaa jo 1. kierroksella. Cafe Niinistö on kerännyt runsaasti ihmisiä. Ratatientorilla SDP:n Paavon mökki on kiinni. Kenties ovat jo sammuttaneet valot. Upea tunnelma tänään.

  Jan Rossi

  Matti Mäkinen 15.01.2012 16:54

  Taina Hämäläiselle on sen verran kommentoitava, että kaikilla ehdokkailla on varmasti edellytykset presidentin tehtävä hoitaa. Äänestäjien kanta ei sen sijaan kerrokaan sitten sitä, kuka olisi esimerkiksi ulkopolitiikkaa eniten opiskellut tai sen parissa töitä tehnyt, vaan siitä keneen luotetaan eniten, kuka vakuuttaa parhaiten - ja paitsi kykyjensä niin myös persoonansa kautta meidät suomalaiset.

  Suora henkilövaali on jossain määrin siis aina Idols äänestykseenkin verrannollinen. Se täytyy todeta, kun sitä ikään kuin vastakohtana presidentinvaaleille Taina käytit. Eli presidentin vaaleissakin osa äänestäjistä äänestää oman kotiseutunsa/puolueensa ehdokasta muita edes miettimättä tai kuuntelematta. Siis kuten Idolsissa äänestetään kotikylän tyttöä/poikaa, oli hän sitten paras esiintyjä/laulaja tai ei. Niin taitaa useampi puolueaktiivi puolueesta riippumatta tehdä, eikö niin...

  Osa pähkäilee valintansa pätevyysseikoilla, mutta vain osa. Eli onko paras laulaja (idols) vai onko paras ulkopolitiikan tuntija tms. (presidentinvaalit).

  Ja isolle osalle niistä, joilla ei ole valmiiksi edellä mainituilla seikoilla suosikkia, henkilön persoona ja esiintyminen ylipäätään vaikuttaa suuresti - niin idolsissa kuin presidentinvaaleissa.

  Eli suora henkilövaali on hyvin samankaltainen, on kyse sitten tositv tai presidentinvaali. Paitsi, että presidentinvaalissa jokainen saa äänestää vain kerran ja iso osa suomalaisista äänestää. Ja kaikki äänet tulevat varmasti perille, eikä äänestäminen maksa.

  Ja äänestää sitten puolueen, osaamisen tai persoonan perusteella tai kaikki ne huomioon ottaen - ääni on yhtä arvokas. Ja tämän vuoksihan ehdokkaiden lemmikit, puolisot, koulukuvat jne. ovat iltapäivälehdissä esillä. Tämän vuoksi se Väyrynenkin vaatimukinsa teki ja vaalimainoksiensa tyylin on valinnut.

  Jani Huovinen 15.01.2012 16:57

  Taina Hämäläinen: Totta joka sana. Katsoin tuon Tampereen vaalijuhlan suorana nettilähetyksenä Väyrysen sivuilta; moni jyrkkäkin Väyrys-vastustaja olisi saattanut yllättyä ja jopa vaihtaa kantaansa, jos olisi puheen kuunnellut!

  Kenenkään muun ehdokkaan - edes vihreiden Haaviston - en ole kuullut näissä vaaleissa puhuvan esim. ympäristönsuojelusta ja kestävästä kehityksestä, joista Väyrynen on puhunut ja kirjoittanut jo 1970-luvun alusta alkaen! Hän on myös toiminut ulkoministerinä ja viimeksi ulkomaankauppa -ja kehitysministerinä ko. asioiden eteen!

  Kuten sanoin, moni saattaisi yllättyä, jos tutustuisi siihen Väyryseen, jonka me kannattajat tunnemme. Kannattaa tutustua!

  Torsten Brander 15.01.2012 17:35

  On inhimillistä, että tehdään virheitä. Paavo Väyrynen on myöntänyt tehneensä yhden ainoan virheen elämässään, kun antoi puolueensa Esko Ahon käsiin. Hän on siis lähes yhtä virheetön kuin Jeesus, vain yhden virheen enemmän tehnyt! On sitä tullut elettyä ja seurattua Väyrysen toimintaa, kun iäkkäämpi olen ko. herraa. Siinä asiassa mies takuulla valehtelee, jos väittää, ettei väsytä tämä vaaliruljanssi. Ainakin minua väsyttää jo luonnollisista syistä. Viikon päästä se tulos nähdään.

  Tage Lindberg 15.01.2012 17:50

  Lipponen onnistui oikein hyvin ja illan epäonnistuja oli ilman muuta Soini. Hänen saivartelunsa Biaudetille siitä että Halla-aho oli yksimielisesti koko eduskunnan valitsema valiokuntapuheenjohtaja oli piinallísta katsottavaa, eikä Soini muutenkaan ollut parhaimmillaan. Ehkä nuorten antamat huonot äänestysluvut masensivat, niin voi käydä kun on tottunut olemaan kaikkialla juhlittu sankari.

  Väyrynen oli ihmeen vaisu, onko koomikon virta loppumassa loppusuoralla.

  Arhinmäki oli tavallaan omiensa joukossa ja suoritti parhaimman tenttinsä, eikä Haavistoakaan voi liiemmin moittia. Mutta joku tolkku pitäisi olla suosimisessakin, muilta kysytään oppilaiden puolelta inhottavuuksia, mutta Haaviston annetaan kertoa miten Suomen pitää olla esimerkkimaa läpä läpä.

  Kaiken kaikkiaan ehkä tähän mennessä paras tentti, mutta kyllä minulla on Leif Salmenia ikävä. Ylen kaksikko oli (taas) keskikertaisen ja heikon välimaastossa.

  Risto Seppänen 15.01.2012 18:24

  Tämän tyyppinen kritiikki Väyrystä kohtaa taitaa olla yleisintä:

  "Hän on siis lähes yhtä virheetön kuin Jeesus, vain yhden virheen enemmän tehnyt!"

  Väyrynen on kuitenkin jopa kirjoissaan esittänyt ítsekritiikkiä.

  Vuonna 1993 ilmestyneessä kirjassaan "On totuuden aika Osa 1" Väyrynen myöntää useita virheitään:

  "Kun nyt jälkikäteen tarkastelen toimintaani 1970-luvulla, huomaan syyllistyneeni moniin ylilyönteihin."

  "Myös ulkoministeriksi tultuani arvioin asemani väärin. Pääasiassa oli kysymys siitä, että menetin saavuttamani menestyksen vuoksi arvostelukykyni."

  Ketkä muut nykyajan politiikot ovat yhtä kriittisesti arvioineet omaa toimintaansa?

  Presidenttivaalikeskustelu olisi mielenkiintoisempaa jos Väyrysen kohdalla keskityttäisiin enemmän hänen ajatteluunsa kuin erilaisiin juttuihin hänen henkilöstään.

  On todellakin surullista, että monet jättävät tutustumatta Väyrysen ajatteluun näiden musta-valkoisten lokaamisjuttujen takia. Sehän taitaa olla tietenkin tarkoituskin.

  Näistä presidenttivaaleista on tulossa tylsä läpihuutojuttu.

  Ainostaan Väyrysen pääseminen toiselle kierrokselle toisi siihen mielenkiintoa. Haavistolla, kuten ei myöskään Väyrysellä, ole todellisia mahdollisuuksia voittaa Niinistöä ja hän on ajattelultaan liian samanlainen Niinistön kanssa. Pidän poliittisen keskustelun seuraamisesta ja paras keskustelu on sellainen jossa on kaksi riittävän eritavalla ajattelevaa ihmistä. Siksi äänestän Niinistö-Väyrysen keskustelun puolesta!

  Kaksi hyvin erilaista briljanttia politiikkoja kaksintaistelussa - eikös olisi jännää?

  Reino Kössö 15.01.2012 18:41

  Huima ero oli Arhinmäen esiintymisellä lukiolaisille ja hänen yksilötentillään edellisen hyväksi. Järvenpään keskusteluhan oli teemoitettu pääosin asioihin, jotka ovat tasavallan presdentin tehtäväkentän ulkopuolella. Arhinmäki pääsi loistamaan kyseenalaistuksillaan, vaikka onkin mukana kokoomusvetoisessa hallituksessa.

  Paavo Väyrynen on vahvimmillaan ulkopolitiikan asioissa, joissa taas Arhinmäki ja pääosa muista ehdokkaista on aika ohuella kokemuksella liikkeellä. Ulkopolitiikan osaajaahan tässä ollaan valitsemassa. Se on hyvä pitää kirkkaana mielessä.

  Jari J. Marjanen 15.01.2012 19:40

  Jan Rossi kertoo viestissä 90 olleensa tänään Rautatientorilla Niinistön pisteessä - minä taas olin eilen Elielinaukiolla Vihreitten ja Haaviston pisteessä runsaat puolitoista tuntia. Otos oli toki lyhyt, mutta ainakin silloin Haaviston piste näytti vetävän enemmän ohikulkijoita, ja aukion kaksi mökkiä olivat vuorostaan varsin hiljaisen tuntuisia. Kieltämättä SDP:llä ja Kokoomuksella on enemmän varoja kampanjoida ja tarjota kahvia, joten siihen nähden Haaviston menestys ilahdutti vielä enemmän.

  Vain kahdesta seikasta uskaltaisin lyödä vetoa rahasta: 1) toinen vaalikierros tulee, 2) tuleva presidentti on mies. Melko tasan viikon päästä tiedämme, nyt vain uskomme ja päättelemme. Vaalituloksia alkaa tihkua ensin pikkupaikkakunnilta, joilta ääniä tulee Soinille ja Väyryselle, mutta suure(hko)t kaupungit ratkaisevat, ja niissä uskon suurimman kilpailun olevan Niinistön ja Haaviston välillä.

  Teemu Tallberg 15.01.2012 20:12

  Vaalitentin heikoin hetki sukeutui lukiolaisen nasevasta kysymyksestä, joka koski miesten asevelvollisuutta ja sukupuolten välistä tasa-arvoa. Elisabeth Rehn oli lähettämässä Eva Biaudet'ta presintentinvaalikamppailuun ja Stefan Wallin on nyt tasa-arvoministerikautensa jälkeen puolustusministeri. Silti RKP:n Biaudet jäätyi täysin hänelle suunnatusta kysymyksestä. Hän ei onnistunut esittämään minkäänlaista pohdintaa aiheesta.

  Tätäkin nolommaksi tilanne muuttui kun Niinistö, Lipponen ja Soini pääsivät kertoilemaan armeijamuistojaan ja kehumaan miten armeija yhdistää suomalaiset Hangosta Petsamoon. Suomi tarkoittaa yhä miehiä, eikä Hyvä Veli verkostoja tarvitse kainostella edes presidentinvaalitentissä - vaikka kysymys koskisikin tasa-arvoa.

  Jälleen kerran lähinnä Haavistolla oli analyyttistä ja oivaltavaa sanottavaa. Onko kukaan muu ehdokas edes yrittänyt avartaa turvallisuus- ja puolustuspoliittista keskustelua ”asevelvollisuus vai palkka-armeija” ja ”juu vai ei NATOlle” käninöiden tuolle puolen?

  Pentti Kangasluoma 15.01.2012 21:00

  Jos Jorma Ollilasta olisi tullut keskustan presidenttiehdokas,olisivat linjaukset olleet toisenlaisia suhteessa unioniin. Mitä miettivät keskustaan kuuluvat teollisuusjohtajat, kauppamiehet,

  pankkien palveluksessa olevat. Väyrynen leviittää vaalikentillä sanomaa-irti markasta. Poliitista peliä, todella.

  Mika Lako 15.01.2012 21:21

  Tapa, jolla Yle järjesti äänestyksen, saattoi tönäistä katsojan Arhinmäen syliin. Lukiolaisten äänestyspalkit toimivat katsojien satunnaisina ankkureina, ja hups, katsojalle syntyy mielikuva Arhinmäestä voittaja.

  Lainataan kappaletta muistonobelisti Kahnemanin tuoreesta kirjasta:

  The power of random anchors has been demonstrated in some

  unsettling ways. German judges with an average of more than fifteen years of experience on the bench first read a description of a woman who had been caught shoplifting, then rolled a pair of dice that were loaded so every roll resulted in either a 3 or a 9. As soon as the dice came to a stop, the judges were asked whether they would sentence the woman to a term in prison greater or lesser, in months, than the number showing on the

  dice. Finally, the judges were instructed to specify the exact prison sentence they would give to the shoplifter. On average, those who had rolled a 9 said they would sentence her to 8 months; those who rolled a 3 said, they would sentence her to 5 months; the anchoring effect was 50%.

  Jos Yle olisi pyytänyt oppilaita nimeämään suosikkinsa ennen tenttiä, niin silloin tietäisimme, kuka oikeasti pärjäsi tentissä.

  Pisteet kuitenkin apulaistuottaja Virtaselle, joka tunnisti ongelman jälkikäteen.

  "Tavoitteena oli, että nuoret olisivat äänestäneet nimenomaan sitä ehdokasta, joka pärjäsi heidän mielestään kullakin keskustelukierroksella parhaiten. Tämä onnistui vain puoliksi; jotenkin saattoi aavistaa, että Arhinmäki, Haavisto, Niinistö ja Lipponen miellyttävät eniten sinipunaisen ja liberaalin Järvenpään kaupungin nuoria."

  http://yle.fi/uutiset/teemat/presidentinvaalit/2012/01/nuoriso_on_puhunut_3173727.html

  ***Juho Rahkonen kirjoittaa:

  13. tammikuuta 2012 kello 8.07

  Arhinmäki voitti. Hän esiintyi pirteästi, vakuuttavasti ja vilpittömän oloisesti. Haavisto oli toiseksi paras. Hän ei kuitenkaan yltänyt aivan yhtä terävään suoritukseen kuin Arhinmäki.

  Ei ole yllätys, että arvioni ovat samansuuntaisia kuin lukiolaisten: kuulun samaan sukupolveen kuin Arhinmäki (olen syntynyt 1978). Jo sukupolviteorioiden mukaan on odotettavissa, että ihmiset tuntevat tiettyä yhteenkuuluvuutta samanikäisten kanssa, vaikka mielipiteet olisivatkin erilaisia. ***

  Minulle ei ollut yllätys, että suomalaisen tutkimuslaitoksen tutkimuspäällikkö pitää Järvenpäässä tehtyä otosta edustavana.

  Antaisivatko Jalasjärveläisten lukiolaisten napinpainallukset samat voittajat?

  Molempien paikkakuntien nimet kun alkavat kirjaimella J.

  Pilvi Torsti 15.01.2012 23:36

  Tenttiä seuranneen keskustelun perusteella suurin häviäjä oli Soini. Jää nähtäväksi, onko kyseessä merkittävämpikin taitekohta PS-historiassa. Joka tapauksessa tenttiä seurannut kirjoittelu on jatkanut Soinin haastamista sellaisilla peruskysymyksillä kuten puoluejohtajan vastuu. Hyvä niin. Kuten aiemmin olen täällä kirjoittanut, näen kysymyksen demokratiasta ja sen puolustamisesta juuri nyt keskeisenä. Edustuksellinen demokratia rakentuu puolueiden varaan ja sitä myöten ratkotaan, ketkä eduskunnassa käyttävät korkeinta valtaa.

  Jatkokirjoittelu tentin jälkeen on sikäli tärkeää, että tentin ensimmäinen tunti oli ilmeisesti niin tylsä, että vain hard core -harrastajat olivat katsomossa, kun lopussa käytiin ärhäkämpää keskustelua, josta suurimman ansion antaisin Lipposelle, Arhinmäelle ja jossain määrin Biaudet'ille. Haavisto antoi taustatukea ja oli tasainen. Sauli Niinistö vastasi kaikkein terävimmin Soinin käsittämättömään ja vastuuttomaan ilmastonmuutos-näkemykseen. Median olisi syystä jatkaa tämän kysymyksen kanssa Soinin ajattelun avaamista.

  Maija Kajava 16.01.2012 9:11

  Tentistä on kulunut jo monta päivää. Päällimmäisenä on mielessä, että toivottavasti tämä poliittinen taisto päättyy mahdollisimman pian. Epäsuhtaisuus ja epärealistisuus on raskasta seurattavaa.

  Ukko-Paasikiven sanoin tosiasiain tunnustaminen on kaiken viisauden alku. Keskustelut tuntuvat järjestään kuitenkin koskettavan kaikkea muuta ja lähes kaikki kandidaatit ovat mukana vain esiintymisen ja omien taivaita ja mantuja hivelevien näkökantojensa esiin saamisen ilosta (vaikka puoliväkisin).

  Niinistö ja jossain määrin Lipponenkin erottuvat ehdokkaina edukseen muusta joukossa, heillä on näyttöä, kokemusta ja myös selkärankaa, toisella heistä malttiakin … Edukseen toimii myös nuori Arhinmäki, joka ei ole mukana itsensä vaan aatteidensa takia ja samaan aikaan hoitaa vastuullista tehtävää hallituksessa. Haavisto taas johtaa taitavasti satusetien ja hyväntahtoisten pollyannojen joukkiota.

  Valikoima on mielenkiintoinen ja samalla myös huolestuttava. Media on liikkeellä pääosin varsin löperöllä tasolla. Ehdokkaita ei ole merkittävästi haastettu tieto- ja taitopuolella eikä heidän taustojaan haravoitu kriittisesti. Kriittinen ja analyyttinen tarkastelu ei tarkoita takertumista lillukanvarsiin ja menneisyyteen vaan paasikiveläistä tosiasioiden punnintaa ja asiallisten perusteiden esittämistä äänestäjien valinnoille.

  Heikki Rönkkö 16.01.2012 9:55

  HS:n pääkirjoittajan Belgia-vertausta lainaten sopinee kysyä onko Suomi maa, jossa toimitaan kuin ajo-opetuksessa: vieressä istuu kokeneempi jolla on jalkatilassa apupolkimet?

  Ulkoministeri Erkki Tuomioja näet vierailee tänään Tukholmassa keskustelemassa virallisesti kollega Carl Bidt'n kanssa maiden välisistä pitkäntähtäimen suhteista.

  Moni kun luulee että Tuomioja ei ole edes ehdolla presidentin virkaan.

  http://carlbildt.wordpress.com/2012/01/15/besok-fran-finland-och-besok-till-ungern-och-kroatien/

  Jan Rossi 16.01.2012 10:19

  Moni on kysynyt miksi en kannata Soinia näissä vaaleissa. Vastaus on tässä, Soini ei kannata Suomen NATO-jäsenyyttä, joka on suuri miinus Soinin toiminnassa. Toiseksi kannatan Palestiinan tunnustamisesta ja palestiinalaisvaltion luomista, jota Soini vastustaa. Soinilta menee Israelin tekemät sotarikokset läpi sormien ja ei suostu avoimeen keskusteluun Israelin toimista palestiinalaisalueilla. Mielestäni oli hienoa, että Suomi kannatti Palestiinan tunnustamista Unescossa. Suomen tulisi seurata Palestiinan tunnustamisessa Norjan ja Islannin esimerkkiä ja tunnustaa itsenäinen Palestiina mahdollisimman nopeasti. Israel on estänyt kaikki toimet palestiinalaisten asioiden selvittämisessä. Mielestäni NATO ja Israel olisi pitänyt nostaa enemmän esille näissä vaaleissa. Niinistö kannattaa NATO-jäsenyyttä suotuisissa olosuhteissa ja ei ole sokea Israelin toimille palestiinalaisia vastaan.

  Jan Rossi

  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Natalia Salmela seisoi teininä leipä­jonossa mutta omistaa nyt 31-vuotiaana hulppean loft-asunnon Helsingistä

   Tilaajille
  2. 2

   Pikku­kaupungin pormestari on tekemässä yllätystä USA:n presidentti­kilvassa: nousi tärkeän osavaltion kannatuskärkeen

  3. 3

   Japanilaiset ovat pakkautuneet miljoona­kaupunkeihin, mutta niiden ulkopuolella avautuvat valtavat metsät – HS:n erikoisartikkeli vie japanilaiseen metsäterapiaan

   Tilaajille
  4. 4

   Saako Vantaa tienata rahaa lunastamalla satoja vuosia suvun omistuksessa olleen tilan? KHO:n ratkaisussa on ongelmia, sanoo asiantuntija

  5. 5

   Luulen olevani jo kaksikymppisen lapsen isä, voinko nostaa isyyskanteen?

  6. 6

   Suvi Uski sai Ruotsin kuninkaallisilta kutsun, koska hänellä on erilainen ratkaisu lapsia uhkaaviin netti­vaaroihin

  7. 7

   Marraskuun viidestoista oli erikoinen päivä, jota odotin yli puoli vuosi­sataa – nyt emme enää kulje kohti vääjäämätöntä tappiota

  8. 8

   80 vuotta sitten vireä Helsinki eli elämänsä kevättä, mutta kaupunkilaisten toivo katkesi sotaan ja pommeihin

  9. 9

   Yhdysvallat on jakautunut niin pahasti kahtia, että Tanssii tähtien kanssa -ohjelmastakin tuli poliittinen taistelutanner

   Tilaajille
  10. 10

   ”Se on ruma ja epäkäytännöllinen”, sanoo pimeydessä vaeltava kansa heijastimista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Natalia Salmela seisoi teininä leipä­jonossa mutta omistaa nyt 31-vuotiaana hulppean loft-asunnon Helsingistä

   Tilaajille
  2. 2

   ”Anteeksi, äitini on ulkomaalainen”: HS:n kirjeenvaihtajan lapsi muutti Pekingiin ja on jo joutunut rauhoittelemaan paikallisia kiinaksi

  3. 3

   Japanilaiset ovat pakkautuneet miljoona­kaupunkeihin, mutta niiden ulkopuolella avautuvat valtavat metsät – HS:n erikoisartikkeli vie japanilaiseen metsäterapiaan

   Tilaajille
  4. 4

   Ammattiliitot: Työnantajat vaativat uusiin työehto­sopimuksiin ”törkeitä” muutoksia, jotka murentavat työntekijöiden asemaa

  5. 5

   Trumpin twiittailu kesken virka­rikos­kuulemisen hämmensi niin republikaaneja kuin todistajaakin: ”Tuo on todella uhkaavaa”

  6. 6

   Kristillisiltä vaikuttajilta kannanotto Räsäsen puolesta: ”Kaikki muut paitsi kristityn mielipiteet sallittuja”

  7. 7

   Katsojien ryntääminen kentälle tuo Suomelle rangaistuksen, mutta mikään sanktio ei pudota Huuhkajia EM-kisoista

  8. 8

   Kotiväkivalta lisääntyi Venäjällä, kun sitä säätävä laki lieveni – HS:n erikoisartikkelissa tavataan naisia, joilta tatuoijat ovat piilottaneet arvet

   Tilaajille
  9. 9

   Huuhkajilla on vielä iso panos Kreikka-ottelussa, voitolla voisi tulla todellinen lottopotti EM-kisalohkojen arvonnassa

  10. 10

   Lontoolaisessa luksus­hotellissa kaupiteltiin tällä viikolla ”kultaisia passeja” EU:n varoituksista huolimatta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaupunginvaltuutettu Abdirahim ”Husu” Hussein myöntää valehdelleensa taksiyön tapahtumista: ”Olin vihainen”

  2. 2

   Kaikkien aikojen kovin suomalaisbiisi täyttää 20 vuotta ja siksi radiokanava soittaa vuorokauden pelkästään sitä

  3. 3

   Emma Watson kuvaili elämäntilannettaan ja keksi käsitteen, jota koko internet on kaivannut mutta jota ei ole suomennettu – sinkkuuden käsite on yhä kapea

  4. 4

   Kenelle kehittyy hallitsematon himo? Riippuvuus­tutkija Joonas Majuri tietää, millainen tausta altistaa tuhoisille addiktioille

   Tilaajille
  5. 5

   HS:n reportaasi Kanadasta: Näin kävi, kun maa laillisti kannabiksen – pimeä markkina voi hyvin, ja moni kaipaa menneeseen

   Tilaajille
  6. 6

   Puolet suomalaisista saa liian vähän tiamiinia – Jos puutos jatkuu pitkään, se voi aiheuttaa joukon sekalaisia oireita

  7. 7

   Amsterdamilainen Laurent Simons, 9, valmistuu maailman nuorimpana ihmisenä yliopistosta

  8. 8

   Aivot, mielenterveys, sydän, keuhkot – Kolme asiantuntijaa kertoo, mitä kannabiksen vaikutuksista terveyteen todella tiedetään

   Tilaajille
  9. 9

   KHO: Vantaa saa lunastaa 300 vuotta saman suvun omistuksessa olleen tilan asuntojen rakentamista varten

  10. 10

   Heini Maksimaisen laskut jäivät maksamatta ja pyykit pesemättä, vaikka töissä kaikki sujui hyvin – Tällaista on arjenhallintauupumus, josta moni millenniaali kärsii

   Tilaajille
  11. Näytä lisää