Perässähiihtäjä

Pitäisikö euro-opposition yhdistää voimansa?

Tiistai 17. tammikuuta ja 22. postaus.

Hyvää huomenta. Tänään se sitten tapahtui. HS-Gallup jysähti kuin pommi tajuntaamme. Viime keskiviikosta 11. tammikuuta eiliseen maanantaihin 16. tammikuuta tehty mittaus kertoo tylyt prosenttiluvut meille kaikille: Sauli Niinistö 39, Pekka Haavisto 17, Paavo Väyrynen 17, Timo Soini 9, Paavo Arhinmäki 6, Paavo Lipponen 6, Sari Essayah 3, Eva Biaudet 2. Kannattaa kuitenkin huomata, että tämä ei ole aivan vertailukelpoinen aikaisempiin mittauksiin. Luvut on tällä kertaa laskettu vain kantansa ilmaisseista. Luvut kertovat kuitenkin paljon, mutta vielä jää jännitettävää, sillä epätietoisten ja kantansa kertomatta jättävien osuus on poikkeuksellisen suuri: 14 prosenttia ei osannut sanoa kantaansa ja 17 prosenttia ei halunnut sanoa sitä. Muhiiko siellä vielä jokin uusi pommi? (Lisäys kello 15.10 MTV3/RIF mielipidemittaus, prosenttiluvut: Sauli Niinistö 37, Paavo Väyrynen 12, Pekka Haavisto 11, Timo Soini 7, Paavo Arhinmäki 3, Paavo Lipponen 3, Eva Biaudet 2, Sari Essayah 2. Ei osaa sanoa 22 %)Viime keskiviikkona 11.1. kysyin tällä palstalla, pitäisikö punaisten ja vihreiden yhdistyä jo ensimmäisellä kierroksella. Tällä tarkoitin vasemmiston ja vihreiden kannattajia. Kuten arvoisat lukijat muistavat, kysymyksen esittäminen aiheutti melkoisen keskustelun täällä blogissa ja myös muulla mm. sosiaalisessa mediassa.

Jokainen saa aivan itse päätellä, oliko kysymys aiheeellinen.

Mutta jatketaan kysymyslinjalla härkäpäisesti eteenpäin, jotta olisimme ehdokasryhmiä kohtaan tasapuolisia.

Ehdokaskahdeksikon joukossa on kaksi oppositiopuolueiden ehdokasta, jotka ovat keskustan Väyrynen ja perussuomalaisten Soini. Olisiko opposition syytä yhdistää voimansa, jotta se saisi varmasti ehdokkaansa Niinistöä vastaan toiselle kierrokselle?

Voisivatko Väyrynen ja Soini vielä löytää toisensa niin, että tosiasiassa ensi sunnuntaina olisi vain yksi opposition ehdokas? Näkemyksiä on puolesta ja vastaan. Esitän yhden - tarkoituksella vain yhden - voimien yhdistämisen puolesta. Se on yhteinen aatepohja.

Väyrynen ja Soini ovat pohjimmiltaan saman aatteen lapsia, syvänvihreää ettei ikivihreää alkiolaista juurta. Se on näkynyt muun muassa heidän toimissaan viime vuosikymmenten suurissa ratkaisuissa.

Väyrynen (hieman hapuiltuaan vuosina 1991-92) vastusti Suomen liittymistä Euroopan unionin jäseneksi 1994. Niin teki myös Soini. Molemmat vastustivat Suomen liittymistä euroalueeseen 1998. Niin teki myös Soini. Molemmat ovat intohimoisia Nato-jäsenyyden vastustajia.

Euron kriisin aikana molemmat kilvoitelleet jalosti siitä, kumpi esittää kovempaa kritiikkiä unionia ja euroa kohtaan. Hieman vaihtelevin sanoin molemmat ovat kannattaneet Suomen irtautumista eurosta ja palaamista markka-aikaan.

Onko näillä miehillä tosiasiassa mitään eroa?

Eilen maanantaina vihreiden kansanedustaja Osmo Soininvaara kirjoitti blogissaan näin: "Gallupit antoivat nyt suoran äänestysohjeen: jos haluat vaikuttaa siihen, kuka tulee Niinistön haastajaksi toiselle kierrokselle, äänestä joko Haavistoa tai Väyrystä."

Soininvaaran mielestä molemmat mainitut ovat tehneet hienon nousun ja ovat jo kaukana edellä muista paitsi Niinistöstä.

"Näiden ehdokkaiden äänestäminen on vähän kuin äänestäisi tyhjää", Soininvaara latasi.

Ilkeästi sanottu Soininvaaralta.

Mutta mitä sanovat valppaat kommentaattorimme, Juha Akkasen tutkimuksen sanoin vapaat naiset ja miehet? Keskustelun pohjaksi esitän Päivän Hyvän Kysymyksen: Pitäisikö euro-opposition yhdistää voimansa?

Seuraavan kerran postaan huomenna keskiviikkona 18. tammikuuta, mutta vasta illalla MTV3:n vaalikeskustelun jälkeen - ellei sitten jotain aivan erikoista tapahdu. Mutta mielenkiintoisinta tässä blogissa on KOMMENTTIPALSTA. Siellä kannattaa poiketa monta, monta kertaa päivässä. Aina on uutta lukemista.

Päivän siteeraus:

Uutispäivä Demarin kolumnisti Matti Linnanahde pohtii jo ensimmäisen ja toisen kierroksen välisiä kuvioita.

"Mitä tapahtuu ennen toista kierrosta? Käypä ensi vaiheessa miten vain, putoajia on niin paljon, että valtaisa joukko äänestäjiä jää ilman "omaa ehdokasta". Tämän joukon täytyy asemoitua uudelleen, kun jäljellä on enää kaksi kilpailijaa. Näin on tapahtunut kaikissa kaksivaiheisissa kansanvaaleissa vuodesta 1994 eteenpäin.

Entä mitä tekevät ensimmäiseltä kierrokselta pudonneet ehdokkaat ja heidän näkyvimmät tukijansa? Lähtevätkö he julkisesti kannattamaan jompaa kumpaa jatkoon selviytynyttä, ja mikä merkitys sillä on, jos he niin tekevät? Vai ovatko kansalaiset jo tehneet hiljaa omissa mielissä valintansa?

Suuri ja viime hetkeen epätietoisten joukko ratkaisee ensimmäisen kierroksen kakkossijan tai sen, tarvitaanko toista kierrosta ollenkaan."

Päivän menovinkki:

Presidenttiehdokkaat tänään tiistaina kello 17-18.15 Sanomatalon Mediatorilla ja Nelosella HS:n ja Nelosen yhteisessä keskustelussa.  Tervetuloa Sanomataloon! Jos ei pääse paikalle katsomaan, tentti näkyy myös Nelosen kanavalla. Tenttiä voi seurata myös netissä tämän linkin takaa.

Arkistosta tentin voi katsoa tämän linkin kautta. Kiitos Lea Korhosen!

100 vastausta artikkeliin "Pitäisikö euro-opposition yhdistää voimansa?"

antti liikkanen 17.01.2012 7:13

Väyrysellä ja Soinilla on niin iso temperamenttiero, että en usko kannattajien tottelevan kehoitusta vaihtaa leiriä suuntaan tai toiseen.

Toinen on herrojen suosikkina kasunut peräpohjolainen maanviljelijä-runoilija, toinen raumalainen maisteris-jaarittelija.

Eivät sellaiset kohtaa kuin kukkotappelussa, mutta se onkin sitten ihan nautinto tyypilliselle kukkotappeluyleisölle:

"Verta kehiin". Tässä tosin kukot jäisivät henkiin

(vrt Timo J Tuikka: Kekkosen takapiru, Otava 2011: kukot kuolivat. Kaikki.)

Yksi yhteinen piirre heillä on: he ovat - Haaviston tavoin - medialle todellinen löytö.

Näin saadaan taas jokunen hehtaari sellupuuta muutettua printtimuodosta paperilehdeksi ja kansa kuluttaa.

Jos toisiaan muistuttavat halutaan saada yhteen, se akseli taitaisi olla Soini ja Lipponen.

Ainakin jos kannattajien profiilia ja "sukanvaihtokykyä" yrittää hahmottaa.

Tähän sopii hyvin tuore havainto ja leike.

Krugman kirjoitti juuri NYT:ssa (New York Times) että Suomi on maailman paras maa vaihtaa kantaa ja sosiaaliluokkaa.

USA tässä mielessä on taas maailman huonoin maa.

http://krugman.blogs.nytimes.com/2012/01/15/the-great-gatsby-curve/?smid=tw-NytimesKrugman&seid=auto

Lars-Erik Wilskman 17.01.2012 7:43

Oppositio tuskin presidentinvaaleissa yhdistyy. Oppositiojohtaja Soinina tosin pelkäisin sitä mahdollisuutta, että opposition kannattajat yhdistyisivät Väyrysen taakse. Kyllä minä sitä pelkäisin Kiviniemenäkin.

En oikein jaksa uskoa noihin alkiolaisiin juuriin. Ellei sitten alkiolaisuutena pidetä globalisaation ja yhteiskunnan rakennemuutoksen pelkoa, jos näin on niin silloin pitää vetää yhtäläisyysmerkit alkiolaisuuden ja taantumuksen välille.

Soinin puoluetta voi verrata räsymattoon, joka on kudottu erivärisistä kuteista. Syvänvihreä ei liene se hallitsevin väri. Minä löydän sieltä myös punertavaa ja sinimustaa.

Puhuminen euro-oppositiosta sopii tälle agorralle, mutta yhtä oikeutettua ja ehkä vielä oikeutetumpaa, olisi puhua jätevesiasetusoppositiosta. Uskon nimittäin jälkimmäisen asian vaikuttaneen enemmän keskustan laskuun ja perussuomalaisten nousuun eduskuntavaaleissa.

Sitten siihen toiseen kierrokseen, joka tulee jos tulee. Kokoomuksen kannalta Haavisto on varmasti hankalampi vastustaja Niinistöllä kuin Väyrynen. Eteläisessä Suomessa ja yliopistokaupungeissa vihreät ovat kokoomukselle muutenkin haaste, silti Haavistosta ei ole Niinistön uhkaajaksi. Haavistolle kakkossijan saavuttaminen olisi voitto, mutta Väyryselle hopea ei sekään olisi häpeä.

Antti Vesala 17.01.2012 8:09

Noista luvuista voi ehkä jo päätellä, että tosiasiassa euro-oppositio on jo yhdistänyt voimansa, ja trendi oletettavasti jatkuu kohti varsinaista vaalipäivää mentäessä nyt, kun Väyrysen ero Soiniin on venähtänyt jo tavoittamattoman oloiseksi. Veikkaan, että Soinilta Väyryselle siirtyy vielä ainakin prosenttiyksikkö tai pari, tuskin kuitenkaan enää ratkaisevasti enempää. Muuten aletaan lähestyä jo puolueuskollisimpien äänestäjien joukkoa. Soinin ja Väyrysen välillä pohtivia on myös kantaansa syystä tai toisesta ilmoittaneiden joukossa, ja veto kohti Väyrystä varmasti vahvistuu myös sillä suunnalla.

Ratkaisevia prosenttiyksiköitä tuskin kumpikaan kakkospaikasta kamppailevista voi toivoa saavansa muilta takana olevilta ehdokkailta, osittain edellä mainitusta syystä. Lipposen kannatus vaikuttaisi koostuvan enää kaikkein lojaaleimmista demareista, eikä siellä varmaankaan enää paljon muuta ole. Arhinmäen kanssa gallupeissa nyt käytännössä tasoissa oleva Lipponen on mielestäni ollut suurin alisuorittaja näissä vaaleissa, vaikka hänen ansioillaan ja osaamisellaan pitäisi objektiivisesti ottaen kilpailla tasaväkisesti aivan kärkipaikoista. Pöövo ei ole missään vaiheessa saanut nostetta, ja taustajoukoissa alkaa esiintyä epätoivoa.

Arhinmäen osalta tilanne on juuri päinvastainen. Hänellä on puolueensa kannalta vuosikymmenen tilaisuus merkittävään psykologiseen etulyöntiasemaan esimerkiksi kunnallisvaaleja ajatellen. Toinen kierros on tietenkin utopiaa, mutta hän on melko hyvin pitänyt ne äänestäjät, joiden identiteetti on vasemmistolainen ilman loiventavia etuliitteitä, ja lisäksi profiloitunut sellaiseksi punavihreäksi ehdokkaaksi, joka hän todellisuudessa ainoana nykyisistä vaihtoehdoista myös on.

Essayah ja Biaudet ovat Lipposen tavoin potentiaalisen kannatuksensa ylärajalla, niiltä luvuilta ei enää nousta.

Molemmissa ryhmissä eli sekä kantaansa vielä harkitsevissa että sitä tietoisesti panttaavissa on "katsomoon siirtyneitä", jotka tulevat viimeistään mahdollisella toisella kierroksella äänestämään Niinistöä, ja melkoinen osa tietenkin jo ensimmäisellä. Suora valinta ensimmäisellä kierroksella on täysin mahdollinen, mutta sehän nähdään vasta sunnuntaina.

"Jakamatta" on myös kaikkien muiden ehdokkaiden perintö, jota esimerkiksi Arhinmäen osalta Haaviston kannattajat ainakin sosiaalisessa mediassa vaativat jo ennakkoon ensimmäisellä kierroksella. En ole ihan varma tämän taktiikan toimivuudesta. Jokunen saattaa taipua, mutta suurin osa todennäköisemmin vain ärsyyntyy sellaisesta.

Niinistön tukijoukoissa vaalitunnelma on ennakoäänestyksen alettua sähköistynyt, ja kaikkialla maassa on koko ajan vahvistunut mieliala, että nyt tehdään seuraavaa presidenttiä. Sama tunnelma on itselläni.

Harri Nyman 17.01.2012 8:25

Unski kirjoitta että gallupluvut ovat tylyt. Niin ne ovatkin Soinille, Lipposelle,Arhinmäelle puhumattakaan naisehdokkaista ja miksei Niinistöllekin, mutta tuskin Väyryselle ja Haavistolle.Minun mieleipiteeni on että kansa on tylsistynyt katselemaan Niinistön korkeita gallupprosentteja,ja äänestävät protestiksi Niinistöä vastaan ensimmäisellä kierroksella. Niin teen minäkin, ehdokkaallani on selvä missio jonka takia on mukana, Niinistön missio on päästä presidentiksi puhumalla ympäripyöreitä vaalikeskustelussa.

Jarmo Savola 17.01.2012 8:34

Terve Unski!

Pieni tarkennus: Soininvaara ei toki kirjoittanut, että näiden (Niinistö, Haavisto ja Väyrynen) ehdokkaiden äänestäminen olisi kuin äänestäisi tyhjää, vaan että #muiden# ehdokkaiden äänestäminen olisi sitä.

Olihan se ilkeästi sanottu. Niidenkin kannalta, jotka aiemmissa presidentinvaaleissa ovat äänestäneet jotakuta muuta kuin Halosta, Ahtisaarta, Koivistoa tai Kekkosta.

Mutta tottahan on, että äänestäjä tuntee vaikuttavansa enemmän, jos äänellään saa ehdokkaan läpi, edes toiselle kierrokselle. Päivän kysymykseen vastaan, että Soini ei taatusti testamenttaa ääniään Väyryselle ainakaan ennen ensimmäistä kierrosta, mutta perussuomalaisten kannattajakunnassa taktista valumista siihen suuntaan on jo. Vennamolaisista vanhemmat kuitenkin muistavat Väyrysen sellaisena pelin poliitikkona, että kynnys on ylitsekäymätön, joten Hakkaraisenkin kanssa kaveeraava Haavisto saattaa tuntua hyväksyttävämmältä vaihtoehdolta.

Marjo Tossavainen 17.01.2012 8:58

Oppositioasetelma, olipa sen airueena Soini tai Väyrynen, kyllästyttää jo kansaa. Presidentinvaaleissa tulisi nähdä pidemmälle eikä jatkaa ek-vaaleista jäänteenä junnaavaa euro-keskustelua. Kun presidentin valtaa on kavennettu (ja kavennetaan lisää uudella perustuslailla 1.3.->) ja pääministerin/hallituksen valtaa kasvatettu, näiden kahden vallan vastuualueet eivät ole enää niin sidoksissa toisiinsa. Presidentillä tulisi olla pelisilmää katsoa kauemmaksi kuin euro-oppositio nyt tekee. Olen antanut ääneni jo Niinistölle, sillä vain hän on kyennyt mielestäni näkemään Suomen aseman uusin silmin maailmankartalla tulevina vuosikymmeninä. Kansa kaipaa jo vaihtoehtoja ja aitoa ulkopoliittista johtamista tälle iän ikuiselle euro-kiistelylle.

Lea Korhonen 17.01.2012 9:13

Unskin kysymykseen: pitäisi, ja erittäin puolueellisesti toivon, että he eivät siihen kykene. Ennen kaikkea jokaisen, joka vähääkään välittää siitä millaista henkistä ilmastoa seuraava presidenttimme seuraavat vuodet maahamme luo, kannattaa mennä äänestämään, sillä äänestämällä on ennenkin tehty yllätyksiä. Ja vielä Unskille kysymys: onko tentti mahdollista myöhemmin katsoa Nelosen tai HS:n netistä?

Vesa Kaitera 17.01.2012 9:39

Minusta tuntuu, että melko monelle eurokriitikolle olisi tärkeää, ettei presidentinvaalien toisella kierroksella olisi mukana vain euromyönteisiä poliitikkoja kuten Niinistö ja Haavisto. Nyt on jo jonkin aikaa ollut selvää, että Timo Soinille tulee näissä presidentinvaaleissa Jytkyn asemasta pelkkä Tuhnu, ja tämän asiantilan sisäistäminen on siirtänyt osan PS:n kannattajista Väyrysen leiriin. Niinistön tueksi tosin on siirtynyt ehkä hieman enemmän perussuomalaisia kuin Väyrysen taakse, mutta tähän ovat vaikuttaneet muut syyt kuin EU-politiikka. Uskon, että jo toteutunut kehitys tulee jatkumaan ja että Väyrynen imee vielä jonkin verran äänestäjiä Soinilta. Mutta Haavistolla on imua kummassakin vasemmistopuolueessa, joiden omat ehdokkaat on jo käytännössä lyöty ulos tästä presidenttipelistä.

Ilmeisesti Väyrysen ja Haaviston taistelu kakkospaikasta tulee jatkumaan varsin tasaisena loppuun asti. Seuraavilla TV-tenteillä on poikkeuksellisen paljon merkitystä nimenomaan vaalien kakkkospaikan suhteen. Toisen kierroksen voittajahan on ollut selvillä jo kuukausia sitten.

Eeva-Kaisa Rouhiainen 17.01.2012 9:45

Vasta-Jytky oli odotettavissa näissä vaaleissa, Soinin kannatuksen lasku oli välttämätön. Yllättävintä mielestäni on kuitenkin sdp:n ja vasemmiston jopa yhteenlasketun kannatuksen vähäisyys. En usko, että syy on pelkästään ehdokasasettelussa, vaan äänestäjien mielestä on aika vaihtaa maamme keulakuvaa oikeistolaisempaan suuntaan.

Blogissa pyritään rakentamaan mielenkiintoinen toisen kieroksen asetelma ja tökkimään äänestäjiä yhdistämään voimansa viher-vasemmistoksi tai yhtenäiseksi oppositioksi. Vihreiden ja vasemmiston aatepohja ei ole sama, ei myöskään keskusta-perussuomalaisten. Luontevaa yhteistyötä ei näillä pohjilla ole mahdollista tehdä. Jos vettä ja bensiiniä sekoittaa, ajoneuvo ei kulje pidemmälle - päinvastoin alkaa yskimään ja leviää tien poskeen.

Seppo Keränen 17.01.2012 9:51

Unto hyvä, sallinet hieman protestoida johdattelusi erästä yksityiskohtaa. Kirjoitat paluusta markka-aikaan. Eihän sinne voi palata. Vanha "mummon markka" on kuollut ja kuopattu.

Ymmärrän toki, mistä on kysymys, kun vapaiden naisten ja miesten poliittisessa keskustelussa joku halutaan leimata impivaaralaiseksi.

Älyllisempää ja rehellisempää kuin haikailla menneeseen tai ivailla toisinajattelijoita on pohtia, mitä Suomelle ja kansantaloudellemme tapahtuu, jos euroalue hajoaa tai euroalueen velkakuorma yhteisvastuineen käy Suomelle ylivoimaiseksi.

Rahaliitto on askel kohti liittovaltiota. Euro on Saksan johtaman liittovaltiokehityksen ydin. Suomen kohdalla kysymys kuuluu: kestävätkö värkit Saksan kyydissä? Euroalueen eteläisissä maissa eivät kestäneet, vaan reki kaatui. Liittovaltion kannattajat sanovat, ettei hätiä mitiä: etelän vaje on pohjoisen ylijäämää, yhteisessä reessä tässä ollaan.

Nyt siis kysytään, onko suomalaisten otettava Kreikan ja Portugalin velkojen lisäksi suurempi vastuu myös Espanjan ja Italian, kenties Ranskankin veloista. Joka ottaa taatakseen ottaa maksaakseen. Mistä leikataan, jos vastuut lankeavat maksuun? Työllisyydestä? Palkoista? Eläkkeistä? Sosiaaliturvasta? Koulutuksesta?

Rahaliitto on ainutlaatuinen kokeilu. Olemme laboratoriossa, jossa yritetään saada aikaan jotakin sellaista mitä ei koskaan ole taloushistoriassa tehty. Yritetään luoda yhtenäinen valuutta-alue maista, jotka ovat erilaisia kooltaan, luonnon olosuhteiltaan, historialtaan, kulttuuriltaan, talouden rakenteeltaan ja julkiselta taloudeltaan.

Euroalue on nyt valinkauhassa. Ruotsalaiset eivät laboratorioon lähteneet. Oma kelluva valuutta, kansallinen, itsenäinen rahapolitiikka ja järkevä finanssipolitiikka ovat ainakin toistaiseksi toimineet naapurissa ihan kelvollisesti.

Jussi Isotalo 17.01.2012 9:52

Poliittisen logiikan mukaista olisi, että vaali ratkaistaisiin vastakkaisia näkemyksiä edustavien kesken.

Eurovastaisten ehdokkaitten suurena ongelmana kuitenkin on, että "miinusäänet" ovat vaaleissa niin vahvasti läsnä.

Kuten tiedetään, miinusääniä ei pudoteta vaaliuurnaan, mutta iso osa äänestäjistä on ohjelmoinut ne mieleensä jo kauan ennen vaalilipun täyttämistä. Valinta on sympatioiden ja antipatioiden synteesi.

Kun ehdolla on pitkään valtiollisessa elämässä vaikuttaneita, heistä tiedetään poikkeuksellisen paljon. Ehdokkaista on helppo olla jyrkästi mieltä. Erityisesti heihin liitetyt kielteiset mielikuvat - oikeat ja väärät - hallitsevat vaaleja edeltävää julkisuutta. Tästä pitävät huolen sekä kilpailevien ehdokkaitten kannattajat että media, jonka sisällöntuottajat kopioivat ja monistavat toistensa lyömiä leimoja.

Ei siten ole yllätys, jos vaalit ratkaistaan negaation kautta. Mieliimme tarttuneiden miinusäänten ominaispaino on joskus suurempi kuin ehdokkaisiin liittämiemme myönteisten assosiaatioiden. Henkilöä, jolla on enemmän vastustajia kuin kannattajia, ei valita presidentiksi. Jos toinen äänestyskierros tulee, suuri määrä ihmisiä joutuu vastahakoisesti valitsemaan uuden ehdokkaan. Siedetympi valitaan.

Mitä kauemmin ehdokas on ollut erilaisissa valta-asemissa, sitä enemmän hänellä on ollut tilaisuuksia saada kuormaa kielteisten mielikuvien reppuunsa. Kekkosen aikalaiset Väyrynen ja Lipponen ovat politiikan veteraaneina ison ikeen alla. Asiaa ei tee helpommaksi heidän ylisuureksi kasvaneet egonsa. Koiviston kauden kasvatit Niinistö ja Haavisto näkyvät kantavan selvästi pienempää taakkaa. Ihan omassa luokassaan miinusäänten määrässä on Soini, mutta siinä painaa henkilöä enemmän puolue. Populistipuolueen johtajaa sekä kannatetaan että vastustetaan ehdottomuudella.

Vastustajien vähäisyys näyttää arvonsa viimeistään toisella vaalikierroksella.

Jouni Holopainen 17.01.2012 9:54

Tuli toista kierrosta, tai ei niin tilanne on kutkuttava.Pari huomionarvoista asiaa on noussut itselleni esiin, kun olen näitä vaaleja seurannut. Henkilökohtaisesti en ole tykästyny näihin "uusiin tapohin" ilmoittaa gallubtuloksia. Samanlaista metodiahan ei käytetä edes muissa vaaleissa.

Vihreiden ehdokkaan kannatuksen nousu taistelemaan toisesta paikasta on hyvin uusi tilanne meillä Suomessa. Todennäköisesti tähän on vaikuttanut enemmänkin Haaviston persoona ja esiintyminen kuin puoluetausta.

Toisena erityispiirteenä voisi sanoa vasemmiston (l. sdp mukaan) kannatuksen romahtaminen. Vaikkakin Arhinmäki on pystynyt nostamaan kannatustaan viimeisten viikkojen aikana niin Lipponen on joutunut romahduspiikkiinsä. Puolueelle jolla on ollut istuva presidentti yli 20 vuotta niin tämä on suuren kriisin paikka. Todennäköisesti tuleva puoluekokous tulee sisältämään suuriakin tapahtumia, jos ehdokkaan kannatus ei tästä nouse.

Niinistö on pystynyt pitämään kannatustaan aika vakaana ja selväksihän se on tullut, että suurin keskustelu ensimmäisellä kierroksella on ollut siitä, että kuka pääsee Niinistön kanssa toiselle. Hieno suoritus Niinistöltä nähden, että hän ei ole ehdolla edes istuvana presidenttinä. Voi sanoa, että Saulihuuma on iskenyt Suomeen.

Miika Kurtakko 17.01.2012 10:00

Kommentoidaanpa aluksi HS-gallupin lukuja. En ole mitenkään yllättynyt Haaviston ja Väyrysen ottamasta kiristä muihin kakkospaikkaa tavoitteleviin. Seuraavassa mielestäni tärkeimmät syyt.

Haaviston nousu johtuu kolmesta asiasta: 1. Haaviston miellyttävästä persoonasta, 2. viimevuotisen reippaan homokeskustelun jälkimainingista ja 3. HS:n voimakkaasta kampanjoinnista Haaviston puolesta. Olen keskustellut Haavistoa kannattavien ja häntä jo äänestäneiden kanssa, ja monille tärkein syy Haaviston kannattamiseen on ollut suvaitsevaisuuden puolustaminen. Haavisto kerää nyt sitä "haloslaista perintöä", joille suvaitsevaisuus oli tärkeä teema kaksissa edellisissä vaaleissa.

Helsingin Sanomien voimakkaan tuen Haavistolle voi ymmärtää kolmea kautta. Vihreästi ajattelevat on merkittävä väestöryhmä pääkaupunkiseudulla, HS:n pesäpaikassa. Toimittajakunnassa on myös kovasti vihreiytä sympatiseeraavia tahoja, kuten taannoinen toimittajien poliittista suuntaumista käsittelevä tutkimus paljasti. Kolmas syy on raadollisempi: HS:n yleinen linja on ollut nykyisen päätoimittajan kaudella voimakkaasti keskustan nykyistä johtoa eli Mari Kiviniemeä tukevaa. Antamalla tuen Haavistolle vastustetaan epäsuorasti myös Väyrystä, jonka tulos tulee väistämättä horjuttamaan Kiviniemen asemaa - riippumatta siitä pääseekö Väyrynen toiselle kierrokselle.

Väyrysen kannatus on luonteeltaan emergenttiä, itsestään nousevaa. Väyrystä voi luonnehtia todelliseksi protestiehdokkaaksi, mieshän on tällä hetkellä kaikkien eliittien ulkopuolella: ei kuulu puoluejohtoon, ei ole kansanedustaja, ei ole ministeri, ei ole vaalivoittaja. Väyrynen vastustaa kaikkea, mitä hallitus tekee. Väyrynen kerää nyt niitä samoja tyytymättömien ääniä, joilla Soini ratsasti omaan jytkyynsä viime keväänä. Unohdetun kansan ukkosenjohdattimen tehtävä on vaihtunut.

Soinin ja Väyrysen ei siis tarvitse liittoutua, koska kumpikaan ei pystyisi ohjailemaan kannattajiaan. Sen sijaan kansa tekee sen itse. Liikkuvat äänestäjät liikkuvat. Väyrysen kannatuksen takana ei ole suuri poliittinen analyysi vaan psykologia: Väyrynen on myös kaikkea sitä, mitä Niinistö ei ole. Väyrystä kirittää kakkoskierrokselle myös vastakkainasettelu.

Unski kysyi, onko Soinilla ja Väyrysellä mitään eroa. Tottakai on. Väyrynen on yhdessä Lipposen kanssa pätevin presidentin tehtäviin, kun taas Soini kuuluu pätevyydeltään höyhensarjaan. Soini on viime kevään vaalivoittaja, Väyrynen taas suuri häviäjä.

Muiden ehdokkaiden kohdalla lukemat näyttävät puolueuskollisten määrän todellisen suuruuden. Oman teoriani mukaan kunkin puolueen kannatus jakaantuu kolmeen ryhmään: puolueen jäseniin (1/6), puolueen pitkäaikaisiin kannattajiin, jotka vaihtavat puoluetta kerran kahteenkymmeneen vuoteen (2/6) ja liikkuviin (3/6). Puolet kunkin puolueen kannatuksesta tulee liikkuvilta. Esimerkiksi Lipponen ei saa liikkuvia äänestäjiä nyt taakseen, ja lukema on ruma. Väitän että Lipposen kampanja on hänen taustajoukkojensa näköinen, mutta ei juurikaan Lipposen näköinen.

Niinistön käyrä on muuten voimakkaassa laskussa, mikä ei ole yllätys. Tämä kuuluu suoran kansanvaalin luonteeseen: toinen kierros halutaan, ja se saadaan vaihtamalla ennakkosuosikki sopivaan haastajaan. Lisäksi Niinistön ympäripyöreys alkaa jo vieraannuttaa ihmisiä, kuten Harri Nyman edellä kommentoi. Niinistön lopullinen kannatus on lähempänä kolmeakymmentä kuin neljääkymmentä prosenttia lopullisissa tuloksissa ja saattaa painua jopa kolmenkympin alle.

Pekka Remes 17.01.2012 10:09

Jysähtikö pommi? Onhan Väyrysen ja Haaviston nousu ollut huomattavissa niissä kuuluisissa työpaikkojen kahvipöytäpuheissa jo jonkin aikaa, ja itse asiassa myös näissä perässähiihtäjien kommenteissa.

Euro-oppositio yhdistää voimansa ilman isä aurinkoisten mahtikäskyjäkin. Suomi on iso maa ja täällä on selviä kulttuurieroja etelästä pohjoiseen ja idästä länteen. Ne näkyvät myös äänestyskäyttäytymisessä.

Entäpä Niinistö? Eräässä Ylen Radio 1:n keskusteluohjelmassa todettiin, että Niinistö menettää aina ääniä, kun hän avaa suunsa. Tällä tarkoitettiin Niinistön vahvaa gallupkannatusta, josta oli vain yksi suunta eli alaspäin, kun ihmiset alkavat tosissaan miettiä sitä, ketä äänestäisivät. Todennäköisesti sama ilmiö jatkuu tämän viikon vaalitenteissä.

Vaalien toista kierrostakin on ennusteltu gallupissa, mutta tuolloin kyseessä on uusi vaali ja täysin uudet asetelmat, olivat siellä sitten ketkä tahansa vastakkain.

Jani Huovinen 17.01.2012 10:12

Tietysti olisi hyvä saada toiselle kierrokselle aito valintatilanne, eli kaksi erilaista ehdokasta; tarkoitan tietysti, että Niinistöä vastaan kamppailisi tahtopoliitikko Väyrynen! Haavisto on liian samankaltainen mielipiteiltään kuin Niinistö, ja muutoinkin tämä olisi turhan helppo vastus; toisesta kierroksesta tulisi tylsä jo pelkästään seurata, saati että olisi mahdollisuutta aidosti voittaa Niinistö. Vain Väyrynen tähän pystyy!

Toivottavasti myös mahdollisimman moni eduskuntavaaleissa perussuomalaisia äänestänyt on tämän huomannut. Mitä sitten Väyryseen ja Soiniin tulee, niin jotkut näyttävät niputtavan heidät kuin yhdestä puusta veistetyiksi, mikä on täysin väärä kuva.

Molemmat ovat kyllä eurokriitikkoja ja liittovaltiokehityksen vastustajia, mutta muutoin eroja on runsaasti. Kun Väyrynen on nuoresta pitäen pitänyt esillä maapallonlaajuisia ympäristönäkökohtia ja kestävän kehityksen tärkeyttä kaiken politiikanteon pohjana, niin Soini ei edes usko ilmastonmuutoksen olevan totta! Muutoinkin Väyrysen aatteellisuus on vankempaa ja näin vasemmistolaisittainkin helposti allekirjoitettavaa toisin kuin Soinin kohdalla. Lyhyesti voisi tiivistää, että Väyrynen on asiapohjainen aatepoliitikko kun Soini taas puhdaspiirteinen populisti.

Mutta toivottavasti tosiaankin saamme toiselle kierrokselle ehdokkaan, joka voi haastaa Niinistön myös europolitiikassa ja EU: liittovaltiokehityksestä, jota kohtaan muuten esiintyy hallituksen sisälläkin kritiikkiä esim. ulkoministeri Erkki Tuomioja taholta, mikä on erinomainen seikka!

M. Blomqvist 17.01.2012 10:13

Edelleen olen sitä mieltä, että Väyrynen ei pyri presidentiksi vaan on ristiretkellä pelastamassa Kepua. Puolueen linjaa on reivattava useita piiruja kohti änkyrää ja johto vaihdettava. Suunnitelma toimii. Kepu saa kuningasparinsa. Soinin rattailla on nyt vuorostaan perälauta appoisen auki ja ääripersut jo maistelevat katkeran kalkin maljasta.

Näistä lähtökohdista ei Suurta Herravihakoalitiota synny.

Antti Kökkö 17.01.2012 10:24

Mikäli toisella kierroksella on Haavisto tai Väyrynen on tilanne siitä erikoinen että kolmanneksi jäänyt tuskin antaa toiselle tukeaan.

Niin Haavisto kuin Niinistö ovat euromyönteisiä ja ero tulee lähinnä siinä halutaanko rauhanneuvottelija vaiko talousneuvoja presidentiksi. Nämä eivät edes ole toisiaan poissulkevia. Tällaisessa tilanteessa varmasti puolet citykeskustalaisista ja ja suurin osa maaseudun keskustalaisista äänestää Niinistöä. Pieni osa maaseudun keskustalaisista todennäköisesti äänestää "Niinistöä vastaan" eli Haavistoa.

Soinin kannattajat eivät perusta kansainvälisyydestä ja siitä että Suomi "olisi kokoaan suurempi", sekä periaatteellisen vihreiden vastustamisen takia jolloin siirtyvät äänestämään Niinistöä.

Haavisto ei tässä kisassa pärjää Arhinmäen ja Lipposen äänillä.

Jos Väyrynen puolestaan nousee toiselle kierrokselle, saa Niinistö todennäköisesti ainakin Haavistoa porvarillisimmat äänestäjät taakseen joita näyttää kerääntyneen varsin paljon, kuin myös Lipposen äänet suurimmalta osin. Väyryselle jää Soinin ja Arhinmäen äänet.

Niin tai näin Niinistö on hienosti tässä asetelmassa keskellä jota suuri osa kansasta pystyy vähintäänkin sietämään. Tätä ajatusta tukee myös gallupit joissa tarjotaan kahta ehdokasta. Hyvä asema kun ajatellaan presidentin roolia maan mielipidevaikuttajana.

Marko Kivelä 17.01.2012 10:29

Kannattaa muistaa, että nykyiset oppositiopuolueet tulevat olemaan toistensa pahimpia kilpailijoita tulevissa kuntavaaleissa. Joten tuon yhteistyön luominen olisi varsin hankalaa. Toinen muistettava seikka on, että on suuri joukko äänestäjiä jotka ovat jo äänestäneet. Luottaisitko sinä enää ehdokkaaseen joka sen jälkeen kun olet äänestänyt häntä, imoittaakin, ettei hän nyt oikeasti kaipaa niitä ääniä, äänestäkää hänen sijastaan jotakuta muuta?

En usko, että ensimäisellä kierroksella on enää mahdollista tehdä liittoja. Toinen kierros on sitten oma juttunsa.

Pasi Pekkinen 17.01.2012 10:38

HS gallupin perusteella vaikuttaa siltä, että kilpailussa on mukana enää kolme ehdokasta. Neljäntenä olevan Soinin mahdollisuudet yltää kahden parhaan joukkoon ovat enää teoreettiset, muilla neljällä ei edes sitä.

Soinin kannattajat ovat nyt kovan päätöksen edessä. Äänestääkö omaa ehdokasta vai Väyrystä - vai Niinistöä. Tämä jako ratkaisee paljon: kuinka suurelle osalle Soinin nykyisistä kannattajista Niinistö on kuitenkin mieluisampi kuin Väyrynen. Taktinen siirtyminen Väyrysen kannalle ei ole lainkaan ongelmaton, sillä jytky-tappiolla toiselle oppositiopuolueelle olisi ainakin väliaikaista valtapoliittiista merkitystä.

Haaviston kannattajilla ja häneen myötämielisesti suhtautuvilla on vain voitettavaa. Väyryselle kolmas sija tässä tilanteessa olisi yhtä karvas tappio kuin 94. Haavistolle kolmas sija olisi jo hieno tulos, mutta nykyisenkaltaisessa asetelmassa tuskin sentään täysin tyydyttävä. Haaviston kannalle saattaa siirtyä kannattajien lisäksi myös Väyrysen vastustajia. Varteenotettavien ehdokkaiden karsiutuessa toista ehdokasta vastaanäänestämisellä voi olla se ratkaiseva merkitys.

Vesa Kaitera 17.01.2012 10:50

Jani Huovinen kirjoitti :"Haavisto on liian samankaltainen mielipiteiltään kuin Niinistö, ja muutoinkin tämä olisi turhan helppo vastus; toisesta kierroksesta tulisi tylsä jo pelkästään seurata, saati että olisi mahdollisuutta aidosti voittaa Niinistö. Vain Väyrynen tähän pystyy!"

Olen siinä samaa mieltä kanssasi, että toisella kierroksella säilyisi sisäinen jännite paremmin, jos Väyrynen olisi Haaviston sijasta Niinistön vastaehdokkaana. Mutta Väyrysen mahdollisuudet voittaa Niinistö ovat yhtä suuret kuin lumipallolla Helvetissä. Viimeisin gallup antaa Väyryselle tuossa tilanteessa vain vajaat 30% kantansa ilmaisseista. Tosin Haaviston osalta luvut ovat vielä karvan verran synkemmät.

Täytyy ottaa huomioon, että toisen kierroksen ennakkoäänestys alkaa jo kolmantena päivänä ensimmäisen kierroksen varsinaisen vaalipäivän jälkeen. Kuka lieneekin toisella kierroksella Niinistöä vastassa, niin hänelle toinen kierros tulee pahasti syliin.

Täällä jotkut kommentoijat arvelivat, että Niinistön kannatus saattaisi ensimmäisellä kierroksella jäädä alle 30%:n. Tuo on minusta epärealistinen ennuste, joskin on selvää, että Haaviston ja Väyrysen tasainen kamppailu toisen kierroksen paikasta syö jokseenkin kaikkien muiden ehdokkaiden siis myös Niinistön äänisaalista.

Risto Seppänen 17.01.2012 10:56

"kaappi-väyrysläiset"

Todennäköisesti tilanne on Väyrysen kannalta parempi kuin miltä gallup tulokset näyttävät.

"Uutena ryhmänä gallupissa ovat ne, jotka eivät halua kertoa kantaansa. Heitä on 17 prosenttia."

SILLÄ:

Mitä häpeämistä olisi kertoa, että äänestän Niinistöä, koska hänhän on meidän seuraava presidentti.

Mitä häpeämistä olisi kertoa, että äänestän Haavistoa, sillä minähän olen moderni, suvaitseva ja ennakkoluuloton ihminen.

Enpä taida kertoa, että äänestän Väyrystä, minuahan luultaisiin.....

Ilmari Laakso 17.01.2012 11:04

Tämän aamuisen HS'n gallupin perusteella kokoomuksellahan tässä on taktikoinnin paikka !

On aivan sama meneekö Niinistö toiselle kierrokselle 33% vai 40% kannatuksella. Mutta onko vastassa Paavo Väyrynen vai Pekka Haavisto ei olekaan aivan sama. Ymmärtääkseni näissä vaaleissa ei ole aivan läpihuutojuttu, että Sauli Niinistö voittaisi Pekka Haaviston. Kuten Unto Hämäläinen asiantuntevasti joulukuun kuukausiliitteessä totesi: "Pekka Haavisto on hyvä ehdokas"

Kokoomukselle järkevää taktikointia (vanhaa valitsijamieskäytäntöä ja sen toista kierrosta muistellen) olisi kehoittaa vielä äänensä antamattomia puolueen jäseniä äänestämään Paavo Väyrystä ensimmäisellä kierroksella. Tämä muutama tuhat yllättävää lisä-ääntä Paavo Väyryselle voisi riittää tasaisessa taistossa Pekka Haaviston lyömiseksi ja näin Sauli Niinistö saisi toiselle kierrokselle kokoomukselle mieluisamman vastaehdokkaan.

Sami Loikala 17.01.2012 11:07

Olennaisin asia uusimmassa gallupissa on Niinistön kannatuksen lasku ja Haaviston ja Soinin nousu. Kannatus on valunut suoraan Niinistöltä Haavistolle ja Soinille ja muut ovat pysyneet kutakuinkin samoissa.

Toisinsanoen PS kannattajat eivät näytä olevan siirtyneen Soinista Väyryseen. Eikä vasemmiston kannatus ole siirtynyt Lipposesta tai Arhinmäestä Haavistolle.

Näin tullee jatkossa jossain määrin tapahtuvan, mutta kakkossijan ratkaisevat ne Niinistön kannattajat, jotka muuttivat ja/tai tulevat vielä muuttamaan kantaansa. Nämä lienevät suurin liikkuva osa tällä kertaa.

Jorma Saloniemi 17.01.2012 11:10

Aluksi on syytä muistuttaa, että gallupit ovat galluppeja. Jos virhemarginaali on +-3 prosenttiyksikköä, saattaa vaali päättyä ensimmäiseen kierrokseen.

Toinen huomautus koskee sitä, että puolueet voivat liittoutua, mutta kansa äänestä. Voidaan myös kysyä, eikö juuri Väyrynen saa aikaan eniten antipatiaa perussuomalaisten kannattajissa?

Eurovastaisuudella ratsastaminen on riskialtista myös Keskustan liberaalisiiven kannalta.

Tarmo Viitaluoma 17.01.2012 11:18

On minunkin aika hieman hämmentää presidenttikeittoa.

Mikä sitten tulee olemaan ratkaiseva tekijä toisella kierroksella, jonne näytetään mentävän Niinistön kannattajien tahdosta huolimatta?

Soinin siirtyminen Niinistön kannalle olisi aikamoinen sanojen syöminen, kun "vanhat puolueet" on yksi perussuomalaisten ikiaikaisista sloganeista.

Uskon myöskin vasemmistopuolueiden kääntävän katseensa kohti Haavistoa - nimikin on kuin Halonen.

Kokoomuksen lisäksi Niinistö saa ruotsalaisten ja kristillisten äänistä huomattavan osan. Pienempi paha tullee olemaan lopullisen valinnan kriteerinä?

Kimmo Hoikkala 17.01.2012 11:23

Äänestän hallitusta, Euroopan liittovaltiokehitystä ja Natoa vastaan.

Äänestän humaanimman politiikan puolesta! Siksi Väyrynen!

Tuomas Viskari 17.01.2012 11:35

Kiinnostavaa euro-oppositioasetelmassa on se, että näissä vaaleissa on ollut kaksi ehdokasta, jotka ovat olleet avoimesti Eurooppa- ja euromyönteisiä, nimittäin Lipponen ja Haavisto. Niinistö lienee sitä todellisuudessa, mutta lähti ajoissa kalastelemaan avarammille vesille hämärtäessään kantaansa tarkoituksellisesti. Euro-opposition ääniä siis saattavat mennä kärkikolmikosta myös Niinistölle, jolla on tarkan talousmiehen maine, mikä auttaa nykytilanteessa. Jos osa tästä porukasta pelaa Niinistöstä presidenttiä ensimmäisellä kierroksella ja osa Väyrystä toiselle kierrokselle, Haaviston mahdollisuudet paranevat. Tämä on oma, tosin vihreiden lasien läpi katsottu veikkaukseni. Lisäksi osa, kenties ratkaiseva osa, liberaaleista keskustalaisista äänestää Haavistoa jo ensimmäisellä kierroksella.

Olin uskonut, että Lipponen kerää vielä perusdemareita taakseen kannatuslukuja enemmän. Tämänpäiväisen jälkeen en ole ihan varma. Toisesta kierroksesta kamppailua tuskin enää käydään, mutta Arhinmäen ohi pitäisi mennä. Lukuihin verrattuna muille siirtyviä mahdollisia ääniä - ilman viimeisten päivien mahdollisia mokia - on vain Niinistöllä, Soinilla ja ehkä aavistuksen verran Arhinmäellä. Muut kerännevät lähelle gallupeja menevän kannatuksen. Niinistön kannatuksen lasku ja toinen kierros oli ennakoitavssa Ylen viimeisimmän kyselyn mukaan, jossa aiempaa enemmän äänestäjiä oli siirtynyt oman perusäänestyskäyttäytymisensä mukaisen puolueen ehdokkaan taakse demareita ja kd:ta lukuun ottamatta.

Jos sitten toisella kierroksella on Niinistöä vastassa Väyrynen, Eurooppa-politiikalla on suurempi rooli, joskin vähän 90-lukulaisella soundilla. Väyrynen taitavana poliitikkona voi myös avata uuden teeman esimerkiksi viimeisemmältä ministerikaudeltaan kauppa- ja kehityspolitiikasta. Haavisto puolestaan pyrkii keskittymään presidentin valtaoikeuksiin liittyviin tehtäviin ja haastamaan Niinistöä ulko- ja kriisinhallintapolitiikalla sekä ottamalla presidentin tehtävään toisenlaisen asenteen kuin Niinistö. ”Sparraava arvokeskustelija” vs. ”ohjaava arvojohtaja” –asetelma on se, mitä uskoisin tässä rakennettavan.

Kummankaan kanssa Niinistö eiole ehkä täysin kotonaan. Hän ei ole tottunut määrittelemään agendaa näissä vaalikeskusteluissa, koska on seilannut hyvässä myötätuulessa. Edellä mainituilla teema-alueilla Niinistö on myös asiallisesti heikommilla eväillä liikkeellä, joten hänen pitäisi avata aktiivisesti uusi teema, mieluusti sellainen, joka liittyy presidentin tehtävään. Korkea kannatus on toisaalta pakottanut Niinistön kampanjaan politiikasta etäännytetyn näennäisneutraalin asioiden hoitamisen sävyn. Toisaalta se ei ole pakottanut löytämään omia vahvuusalueita korkean kansansuosion lisäksi. Suunnan muuttamisessa kahdessa viikossa on tekemistä. Etumatkaa kuitenkin on paljon, joten temaattisesti huonompikin kampanja vetää.

Timo Laaninen 17.01.2012 11:37

Hesarin gallup räjäytti todellakin nämä vaalit käyntiin. Ensinnäkin se varmisti, että toinen kierros tulee. Sauli Niinistö arvuutteli vielä viikonvaihteessa vaalien ratkeamista jo ensimmäisellä kierroksella sen takia, että kaikissa tähänastisissa gallupeissa suunnilleen puolet kantansa ilmoittaneista tuki häntä. Nyt Niinistöä tuki enää 39 prosenttia kantansa ilmaisseista. Veikkaan, että lopullinen luku sunnuntaina on lähempänä 30 kuin 40 prosenttia.

Toiseksi HS:n gallup vahvisti, että toisen kierroksen paikka ratkaistaan Haaviston ja Väyrysen välillä. Molemmat ovat onnistuneet kampanjassaan hyvin. Seuraavat viisi päivää ratkaisevat, kumpi sinne finaaliin menee.

Soinin ja Väyrysen kesken ei kannata mitään julkisia tuensiirtoja yrittää ennen sunnuntaita. Äänestäjät osaavat valinnan heidän välillään kyllä tehdä, se näkyy tuosta Hesarin gallupistakin.

Itse uskon Väyrysen mahdollisuuksiin myös historiallisen kokemuksen perusteella. Vuodesta 1994 vaalien toisella kierroksella ovat olleet aina vastakkain nainen ja mies, vasemmistolainen ja keskustaoikeistolainen sekä hallituspuolueen ja oppositiopuolueen ehdokas. Nyt näyttää siltä, että kaksi ensimmäistä noista kolmesta vastakohdasta häviää näissä vaaleissa. Toiselle kierrokselle on menossa kaksi miestä, joista kumpikaan ei ole vasemmistosta.

Kolmas vastakohtaisuus eli hallitus-oppositio -asetelma on kuitenkin voimissaan myös näissä vaaleissa. EU-politiikka jakaa, ja viime perjantain Suomen Kuvalehden ilmestymisen jälkeen myös kuntapolitiikka entistä vahvemmin. Yksikään hallituspuolueen ehdokas ei voi uskottavasti vastustaa hallituksen keskittämissuunnitelmia, ja Väyrysellä on näin vapaat kädet kerätä tuekseen kaikki tähän hankkeeseen kohdistuva kritiikki niin maaseudulla kuin suurten kaupunkien kehyskunnissakin.

Voidaan tietysti väitellä, onko tällaisen asetelman rakentaminen reilua, kun presidentti vastaa kuitenkin ennen muuta ulkopolitiikasta. Reilua tai ei, niin on tehty kolme kertaa ennenkin. Ahtisaari hyödynsi siekailematta syvän laman synnyttämää tyytymättömyyttä vuonna 1994. Ahon kampanjassa oli vahva sisäpoliittinen lataus vuonna 2000 ja vuonna 2006 Niinistö löi pääministeri Vanhasen vaalien ensimmäisellä kierroksella myös puolueensa oppositioasemaa hyödyntämällä.

Pentti Peltoniemi 17.01.2012 12:27

Perässähiihtäjä huomauttaa, että ”luvut on tällä kertaa laskettu vain kantansa ilmaisseista”. On valitettava, että laskentatekniikkaa on kesken kaiken muutettu, koska nyt ei esimerkiksi Niinistön kannatuksen jyrkkenevä lasku näy yhtä dramaattisena kuin vertailukelpoisessa datassa näkyisi. On ilmeistä, että Niinistön kannatus laskee vielä vaalipäivään, kuten on ollut oletettavaa, ja asettunee piirun alle 30 prosentin.

Edelleen Perässähiihtäjää peesaten: ”luvut kertovat kuitenkin paljon, mutta vielä jää jännitettävää”.

On oletettavaa, että äänestysprosentin noustessa yli 65 prosentin Haaviston kannatus laskee melko nopeasti suhteessa Väyryseen, jonka nousu toiselle kierrokselle näyttää nyt kutakuinkin selvältä. Siten jännitettävä onkin vasta toisella kierroksella, kun Niinistön takaa jo livenneet ”muiden puolueiden kannattajat” joutuvat valitsemaan jo kertaalleen hylkäämänsä Niinistön ja vahvaan ulkopoliittiseen kokemukseensa ja punamultaan / kansanrintamaan tukeutuvan Väyrysen välillä.

Pitäisikö euro-opposition yhdistää voimansa? Viime kevään eduskuntavaalivaalitulosten (vain yksi voittaja, PS, ja yksi asemansa säilyttänyt, RKP) perusteella olisi ollut luonteva muodostaa kansanrintamapohjaan nojaava hallitus vahvistettuna PS:lla.

Sunnuntain ”yllätys” piilenneekin siinä, että jo nykyisillä kannatusluvuilla ”euro-oppositio” ja/tai itsenäiseen puolustukseen luottavat ehdokkaat saavat noin 60-65 prosentin kannatuksen.

Juho Rahkonen 17.01.2012 12:35

Gallupluvuilla saa toki taktikoida aivan vapaasti, mutta yhtä suuri vapaus jokaisella on äänestää juuri sitä ehdokasta kuin haluaa. En pidä ollenkaan siitä, jos joku tulee sanomaan, että minun ääneni menee "hukkaan", jos en äänestä taktikoimalla vaan oman mieltymykseni mukaan. Minä äänestän juuri niin kuin haluan, ja minun ääneni vaikuttaa lopputulokseen tasan yhtä paljon kuin kenen tahansa muunkin äänestäjän antama ääni.

Nyt käydään henkilövaaleja. Unskin huomio Väyrysen ja Soinin aatemaailmoista ja etenkin suhteesta EU:hun on aivan oikea, mutta kiinnittäisin huomiota kyseisten herrojen suuriin eroihin henkilöinä.

Väyrynen on vanhan linjan miehiä, kekkoslaisen ajan kasvatti. Silloin herrat olivat herroja, ja tietty etäisyys tavalliseen kansaan on henkisellä tasolla edelleen olemassa. Soini taas on sellainen kansanmies, jonka kanssa lähtisin milloin tahansa viettämään iltaa kaljatuopin ääressä - juttua riittäisi pikkutunneille asti. Soini osaa heti kättelyssä asettua samalle tasolle meidän tavallisten pulliaisten kanssa. Siihen hänen suuri suosionsa pitkälti perustuukin.

Ihminen valitsee ehdokkaansa pitkälti henkilökohtaisen samaistumisen pohjalta, ei pelkästään linjakysymysten perusteella. Vaalikoneiden vaikutus saattaakin jäädä marginaaliseksi. Se ehdokas, jota äänestin, tuli minulla lähes kaikissa vaalikoneissa viimeisten vaihtoehtojen joukkoon. Enemmän kuitenkin painoi se, että kun kerran olin työni puolesta päässyt tunniksi haastattelemaan kyseistä ehdokasta, hän oli tehnyt minuun hyvän vaikutuksen. Eräs toinen ehdokas, jota myös pääsin haastattelemaan, jätti puolestaan aika etäisen ja viileän vaikutelman.

Siis hyvät äänestäjät: unohtakaa ne iänikuiset, kyyniset galluptaktikoinnit ja äänestäkää sitä henkilöä, jonka oikeasti haluaisitte nähdä tasavallan presidenttinä.

Miika Kurtakko 17.01.2012 12:44

"Älä nuolaise ennen kuin tipahtaa", sanoi vanha kansa. En kuitenkaan usko mummojen höpinöitä vaan alan jo luetella voittajia ja häviäjiä. :-)

Riippumatta siitä miten toisen kierroksen paikan käy, niin vaalien suurimmat voittajat ovat jo nyt Haavisto ja Väyrynen. Uskon että tiukka kamppailu toisesta paikasta kirittää molemmat n. 20 %:n kannatukseen. Vihreille tämä on upea voitto, joka siivittänee puolueen myös hyvään tulokseen kunnallisvaaleissa. Haavisto noussee Ville Niinistön rinnalle kunnallisvaalimainonnan keskiöön, ja sympatiaääniä sataa.

Väyryselle kakkospaikka olisi lottovoitto, josta voisi laittaa Niinistön koville varsinkin ulkopolitiikassa. Haavistolla ja Niinistöllähän ei ole suuria eroja (ulko)poliittisissa mielipiteissä, ja molemmat ovat ulkopolitiikan keskisarjalaisia. Väyrynen olisi Niinistölle paljon Haavistoa kovempi luu purtavaksi.

Väyrysen tämänhetkinen tulos takaa silti jo sen, että puolueessa alkaa myllerrys viimeistään maaliskuussa. Kiviniemi saa haastajan ainakin Riikka Mannerista, todennäköisesti myös Tuomo Puumalasta. Keskusta ottaa aimo harppauksen cityliberaalista alhaisen verotuksen oikeistolinjasta takavasemmalle. Se tietää kovempia aikoja perussuomalaisille.

Vaalien suurin häviäjä ei ole Paavo Lipponen vaan SDP. Voisikin oikeastaan sanoa, että Lipposen ja lipposlaisuuden kausi päättyy vasta nyt. SDP:n pitää nyt luoda nahkansa pikaisesti uudelleen ja räpistellä itsensä irti Lipposen perinnöstä. Se tehtävä jäänee uuden puoluesihteerin harteille.

Jorma Piironen 17.01.2012 13:13

Yleisradion uutiset juuri sitten: Ykkösenä Niinistö 30+%, toisensa Soini 20 %, kolmantena Haavisto ja neljäntenä Arhinmäki.

Koko kannssata: Ne 17% jotka eivät Hesarin haastattelijalle kantaansa kerro yllättävät nomenklaturan hännystelijät sunnuntaina.

Pentti Kangasluoma 17.01.2012 13:20

En vielä usko että Lipposen kannatus olis noin alhaalla, perusdemarit eivät ole nettikansaa. Mutta toiselle kierrokselle pääseminen on ilmeisen vaikeaa.

Tunnin päästä annan ennakkoääneni, pitää miettiä, Kreikka uutiset ovat ikäviä. Jos Niinistöä vastaan ovat Soini tai Väyrynen niin kivuttomasti äänestäjät voivat loikata toisensa leiriin.

Jani Huovinen 17.01.2012 13:21

Vesa Kaitera kirjoitti, ettei Väyrysellä olisi mahdollisuutta voittaa Niinistöä. Kyllä on, monestakin syystä.

Kun 2. kierros tulee, se on aivan uusi vaali, ja ne joiden ehdokas on pudonnut, joutvat valitsemaan kahden erilaisen vaihtoehdon välillä: ulkopoliittinen kokemus / kokemattomuus; liittoutumattomuus / Nato; EU-myönteisyys / kriittisyys;, keskittäminen (kuntaliitokset), kestävä kehitys, hajautus; ympäristönäkökohdat / talous; oikeistolaisuus / keskustalaisuus...

Lisäksi täytyy muistaa, että vuoden 2006 vaaleissa Halosta äänestäneet muistavat hyvin Niinistön joukkojen ruman lokakampanja Halosta vastaan, eivätkä varmasti milelellään ääntään Niinistölle anna!

Eli kyllä 2. kierroksesta tulisi Väyrysen sinne noustessa ihan aito ja oikea vaali, mikä olisi demokratiankin kannalta parasta, suorastaan demokratian juhlaa! Äänestäkäämme sen puolesta!

Kaarina Karhapää 17.01.2012 13:28

Pitäisikö Soinin ja Väyrysen kannattajien liittoutua? Yleensä henkilövaaleissa tällainen vaatimus on absurdi. Ei ole mitään mahdollisuutta saada kansalaisia äänestämään jollakin tietyllä tavalla. Ihmisillä on todella ihmeellisiä perusteluja, kun he valitsevat äänestyskohdettaan.

Eräskin sanoi, että äänestin sitä ja sitä, koska hän on niin suloisen näköinen. Yksi toinen sanoi perusteluksi sen, koska ehdokkaani osaa käyttäytyä. Tällaisia perusteluja kuunnellessani ajattelin, että mistä äänestäjä tietää ehdokkaan kaikista ominaisuuksista. Eli äänestäjien korvien välissä tapahtuu arviointi sen suhteen, kenelle yhden äänen antaa.

Onkohan media johdattelemassa äänestäjiä sellaisiin valintakriteereihin, jotka eivät ollenkaan ole ensiarvoisen tärkeitä presidentin tehtävien hoidossa?

Olisi ollut todella hienoa, jos tämä suunnaton rumba vaalitentteineen ja tv- esiintymisineen presidenttiehdokkaan ruoanlaitoista nopeuustesteihin olisi aloitettu siitä, miten presidenttiehdokas suoriutuu presidentin tehtävistä.

Tuomo Kokko 17.01.2012 14:39

Kaarina Karhapää antoi hyvän vastauksen omituisesti asetettuun kysymykseen. Perässähiihtäjä taitaa pitää miljoonia äänestäjiä jonkinlaisena edustajakokouksena, joka koostuu johtajiensa luotsaamista valtuustoryhmistä? Sen ajatusmallin aika on ohi.

"Söpöä" ehdokasta äänestävä kansalainen saattaa kakkoskierroksella joutua äänestämään toiseksi söpöintä, eikä silloin välttämättä mietitä euroskeptisyyden asteita.

Ensimmäisen kierroksen jälkeen ratkaisee kaksi asiaa. Ehdokkaan herättämän antipatian on oltava mahdollisimman vähäinen, koska kahdesta mahdollisuudesta joudutaan käytännössä äänestämään sitä vähemmän huonoa.

Toinen tekijä on "band wagon" (voittajan vankkurit), joka lienee ainakin puoliksi tieteellinen psykologinen ilmiö. Kukapa tahtoisi viettää murheellisia vaalivalvojaisia, jos oikealla valinnalla voi päästä iloitsemaan iloitsevien joukossa?

Sami Virtanen 17.01.2012 14:41

On ollut mielenkiintoista seurata miten, ehdokkaat ja ennen kaikkea heidän edustamansa puolueet ovat reagoineet vuodetun kuntauudistuskartan uutisoinnin jälkeen.

Kaikkein voimallisimmin ja nopeimmin on asiaan reagoinut Keskusta ja Väyrynen. Salaliittoteorioihin uskova voisi kuvitella vuodon taustalta löytyvän keskustalaisen silmin ao. ministeriön lattioita mittaileva, kenties jopa Kiviniemen kuntaministeriuran aikana nimitetty virkamies. Itse en salaliittoteorioihin usko, joten tyydyn vain vihjailemaan.

Joka tapauksessa välittömästi paljastuksen jälkeen Väyrysen kampanja sai aivan uuden suunnan, aivan kuten Jäätteenmäen, hänen vetäessä eduskuntavaalikampanjaa IRAK-paljastuksien aikaan. Väyrynen saattoi oikea-aikaisella reagoinnilla erottua Soinista, eikä jäädä pelkästään eurokriisin varaan vaalikentillä ratsastaessaan, kuten Soinin on käynyt.

Kentällä ja nimenomaan keskustavaltaisilla tanhuvilla käy nyt melkoinen kuhina. Kuhinan pääaiheena on vain ja ainoastaan se, että vain Väyrysen menestymisen avulla pystytään estämään hallituksen aikeet kuntaremontissa. Laanisen kommentti tällä palstalla tukee tätä.

Soinin ongelmana on se, että hän ei tässä asiassa kyennyt reagoimaan ensimmäisenä ja hän näyttäytyykin asiassa vain Paavo keskimmäisen peesaajana.

Mikäli keskusta onnistuu tämän taktiikan lanseeraamaan riittävän hyvin, siirtyy luonnostaan Soinin kannattajia vielä nykyistä enemmän Väyrysen taakse. Silloin ei puhuta Unskin maalailemasta euro-oppositiosta, vaan kuntauudistus-oppositiosta.

Ennustan, että mikäli Väyrynen on Niinistöä vastaan toisella kierroksella, pyrkii hän pitää mahdollisimman pitkään keskustelun kuntauudistuksessa. Mikäli jytky toistuu ja toisella kierroksella Niinistöllä on vastassa Soini, niin keskustelun ytimessä on eurokriisi ja EU. Mikäli vastakkain ovat Niinistö ja Haavisto keskustelu keskittyy presidentin valtaoikeuksien kannalta oikeisiin asioihin eli Suomen rooliin maailmassa ja maailmalla.

Seppo Isotalo 17.01.2012 15:02

Laskeminen on helpottunut. Eurokannattajien äänet on jaettu. Kukaan pikkupuolueiden ehdokkaista ei voi antaa yhtään ääntä lahjaksi Haavistolle, kaikkein vähiten demarit. Arhinmäen äänet olisivat ehkä euron vastaisia, mutta Vasemmisto tarvitsee ne kaikki.

Yle ei saanut kasattua ääniä Niinistölle vaan euroihmisten äänet HS työnsi Haavistolle. Nyt ollaan jo niin pitkällä, että kannattajien on jo pakko äänestää Niinistöä itseään.

31% on vielä laskennan ulkopuolella, mikä itse asiassa vastannee sohvaa vaalipäivänä. Mutta 17 ei halua sanoa ketä äänesti ja siellä piilee EU-vastustajien lisä-äänet. Ei Haaviston suosimista kukaan haastattelijalta salaa. Väyrysen 17% päälle voidaan siis panna puolet Soinin äänistä ja puolet äänensä salaajista, siis Väyrynen saa ensimmäisellä kierroksella 17+4+8= 29%. Hän on siis tasoissa Niinistön kanssa, jos eivät Haaviston kannattajat ala siirtyä kuitenkin Niinistön taakse jo ensimmäisellä kierroksella.

Olennaista on, että nyt ovat presidentin vaalit politisoituneet tavalla, joka keikauttaa Suomen politiikan EU-vastaiseksi. Tuomioja on ennakoinut tätä mainiosti. Hänessä on pääministeriainesta. Lopultakin ryhtiä demarien toimintaan.

Suomen demarien ryhdistäytyminen antaa esimerkkiä tovereille Ruotsissa. Juholt palasi politiikkaan ja teki heti juholtin. Nyt on demarien vedettävä matto Reinfeldtin alta kun hän kompuroi juuri EU-asiassa. Vielä vaatimus sairasvakuutuksen palauttamisesta entiselleen. Juholt voi jatkaa hölmöilyään. Demarit nousevat Suomessa ja Ruotsissa.

Vesa Kaitera 17.01.2012 15:05

Jorma Piironen kirjoitti :"Yleisradion uutiset juuri sitten: Ykkösenä Niinistö 30+%, toisensa Soini 20 %, kolmantena Haavisto ja neljäntenä Arhinmäki."

Kysessä olivat nuorisovaalien tulokset. Niinistön kannatus oli tuossa vaalissa noin 36% ja Soinin hieman yli 20%.

MTV3:n tuoreessa kyselyssä Niinistö sai 37%, Väyrynen 12%, Haavisto 11% ja Soini 7%. Mutta joka viides ei kertonut omaa kantaansa ja jos tuo otetaan huomioon, niin Niinistön kannatus pompahtaakin 46%:iin. Tämä on selvästi enemmän kuin HS:n tutkimuksessa, Väyrysen ja Haaviston saadessa nyt selvästi HS:n gallupia huonommat luvut. Veikkaan, että Niinistö saa ensimmäisellä kierroksella 41 - 43% äänistä ja että Väyrynen päihittää niukasti Haaviston. Muut ehdokkaat ovat lähinnä statisteja vaalien lopputulosta ennakoitaessa.

Risto Seppänen 17.01.2012 15:30

HS gallup (11.-15.) on tuoreempi kuin MTV:n (9.-13.).

Olisipa mielenkiintoista tietää onko HS gallupissa ollut nähtävissä mitään muutosta ennen perjantaita ja sen

jälkeen. Siitä voi päätellä mikä vaikutus on ollut perjantaina julkisuuteen vuotaneella kuntauudistussuunnitelmalla?

Mikä muu voisi selittää galluppien tulosten erot?

Anssi Pirttijarvi 17.01.2012 15:52

Politiikassa mita tahansa voi tapahtua, itse aanestin patevinta ja visionaarisinta ehdokasta, Paavo Lipposta. En voi mitenkaan vaittaa, etta nayttaisi varmalta, etta hanet valitaan, mutta politiikassa paiva on pitka aika ja viikko todella pitka.

Niiniston kannatus jatkaa sulamistaan. Han on alkanut paljastaa omia ajatuksiaan ja rahoituksestakin nakee, etta kyseessa on tyonantajien ja bisneksen, ei tyovaen, presidentti. Ulkopoliittiset ansiotkin ovat mita ovat.

Niinisto oli saamalla ny toisella kierroksella n. 60 prosenttia aanista, viela pari viikkoa sitten luku oli jotain 80% luokkaa. Jos Haavisto tai Lipponen on hanta vastassa, tulee taistosta oikeasti todella tasainen. Niin kuin se on ollut aina, vaikka muutama viikko vaaleja on ajateltu, etta olisi joku ylivoimainen ehdokas.

Jos Paavo Lipponen on Niinistoa vastassa, hanen tulisi vakuuttaa vihertavat seka maaseudun keskustalaiset, etta ylipaataan kannattaa aanestaa, etta ehdokkaiden valilla on eroja, niin kuin niita on. Jos vastassa ovat Niinisto ja Haavisto, juuri duunarit ovat se joukko, joka voi olla eniten ymmalllaan. Kukaan ei taida tietaa, miten Haavisto suhtautuu tyontekijoiden oikeuksiin ja ammattiyhdistysliikkeeseen, kaipa se kohta selviaa.

Unto Hämäläinen 17.01.2012 15:52

Tervehdys

Kiitos runsaasta kommenttitarjonnasta. Tunti pari sitten kysyttiin, voiko HS:n ja Nelosen järjestämää vaalikeskustelua seurata netistä. Kyllä voi, lähetys alkaa tänään jo 16.45 ja osoite on: http://live.hs.fi/Event/HSn_ja_Nelosen_vaalitentti

Tuomo Kokko ounasteli, että "Perässähiihtäjä taitaa pitää miljoonia äänestäjiä jonkinlaisena edustajakokouksena, joka koostuu johtajiensa luotsaamista valtuustoryhmistä? Sen ajatusmallin aika on ohi."

Tuomo Hyvä. Älä kirjoita vääriä sanoja suuhuni, en ole blogissa enkä missään muuallakaan tuollaista väittänyt. En pidä miljoonia äänestäjiä "jonkinlaisena edustajakokouksena", vaan tiedän erittäin hyvin, että suomalaiset ovat itsenäisiä äänestäjiä, jota kukaan ei voi ohjailla. Sitä ei voi tehdä edes media, vaikka joku tietämätön saattaa sellaistakin väittää.

Tämän blogin idea on keskustelu. Minun tehtäväni on tässä hommassa hyvin vaatimaton: syötän aiheen keskusteluun ja sen jälkeen kommentaattorit kirjoittavat puheenvuoroja, jotka luen ja huolehdin kaikkien luettaviksi. Jokaisen lukijan omaan harkintaan jää se, ketä uskoo ja ketä ei usko.

Kestetään nyt vielä viikko toisiamme, kun on kestetty yli kuusi viikkoa - ja pistetään sitten blogi kiinni.

Unski

Jarmo Salmela 17.01.2012 16:08

HS:n tai ihan kenen tahansa velvollisuus olisi järjestää kunnollinen vaaliväittely, jossa Niinistö, Väyrynen ja Haavisto olisivat vain kolmestaan.

Tällöihn ehkä jotain oleellista saataisiin irti kaikista ehdokkaista. Kaikki ovat olleet varsin varovaisia, koska heillä on siihen mahdollisuus.

Seppo Keränen 17.01.2012 16:27

Kerronpa minäkin yhden mielenkiintoisen taktiikkakuvion, jonka äsken kuulin. Nyt kuulemma kaikkien kokoomuksen kannattajien pitää ehdottomasti valita puolensa ja äänestää ensimmäisellä kierroksella Väyrystä tai Haavistoa.

Matti Saarinen 17.01.2012 16:29

Hei!

Eikö kenenkään muun silmään pistänyt, että jos kuitenkin lasketaan HS:n gallupista kannatus epätietoiset mukaan laskien, Sauli Niinistön kannatukseksi tulee (1-0.14-0.17)*0.39 = 0.27 = 27%. Siis aivan surkea lukema! Vain joka neljäs on gallupissa kertonut äänestävänsä Niinistöä.

Jos tämä gallup kertoo oikeita tuloksia, ei Sauli Niinistö olekaan tuleva presidentti. Lasku on niin vauhdikasta. Hän onkin asioita kiertelevä (suorastaan epärehellinen) ilmaisussaan ja ei esitä selkeitä ehdotuksia tai mielipiteitä.

Onneksi vaaleissa on mukana yksi rehellinen ja älykäs visionääri - Paavo Väyrynen.

Tuomo Kokko 17.01.2012 16:47

Kiitän Perässähiihtäjää henkilökohtaisesta palautteesta, jonka otan vakavasti. Saattoipa olla, että nimenomaan minulla kesti muutaman vuoden, ennen kuin käsitin suoran kaksivaiheisen vaalin olemuksen. Kansalaisella on todellakin oikeus ajatella - ja ajatuksistaan kertoa - aivan mitä tahansa, kunnes tietyllä intiimillä äänestyskopissa vietetyllä hetkellä harkinnan esiinnumeroitu tulos ikuistuu aikakirjoihin.

Ja nyt, taas kerran, vaalitentin ääreen!

Jan Rossi 17.01.2012 19:03

HS tentti päättyi ja mielestäni kukaan ei oikein onnistunut. HS:än välispiikiksi nostama Litja oli onneton. Muka joku kevennys vai? Tilanne on nyt se, että Niinistön kannattaisi lopettaa peesaaminen ja varman voiton odottelu. Viestinä Niinistön kampanjaan sanoisin nyt, että kääri Sauli Niinistö hihasi, ala todelliseen kampanjaan, sillä Väyrynen on todella vauhdissa. Ei voitto tule odottelemalla. Voi käydä kylmät.

Pian Lipponen on MTV3:n tentissä, huomenna kolmosen suuri vaalitentti, ennen sitä Niinistö studiossa. Torstaina YLE:n suuri vaalitentti ja se on sitten siinä. 22.1. toivottavasti juhlitaan Niinistön voittoa, mutta sitä ei tule jos tämä peesailu ja löntystely jatkuu.

Jan Rossi

Jussi Lähde 17.01.2012 19:07

Parahin Unski

Terveiset Lontoosta.

Päivän kysymys on hyvä. Esitän päivän vastakysymyksen, pitäisikö EU-myönteisten ehdokkaitten keskittää voimansa?

Unto Hämäläinen 17.01.2012 19:17

Jussi, Hyvä kysymys. Olen just palannut Mediatorilta toipumaan äskeisestä keskustelusta, joten en osaa vastata kovin paljon kysymykseesi. Mutta en pitäisi mahdottomana sitä vaihtoehtoa, että viikon päästä tähän aikaan Suomenmaassa on palattu syksyyn 1994, jolloin suomalaisilta kysyttiin kansanäänestyksessä kyllä vai ei EU-jäsenyydelle. Historiallinen tilanne ei koskaan toistu yksi yhteen, mutta aivan kuin tietokoneohjelmissa samalle alustalle voidaan tehdä uusia versioita. Jos näin kävisi, todennäköisesti myös ehdokkaiden takana olevat liittoutumat muodostuisivat samoille pohjille kuin 1994. Unski

Kalevi Hirvonen 17.01.2012 19:18

On aikoihin eletty, kun toimittajalta palaa käämit. "Höpö höpö"-kommentti ei kuulu asialliseen keskusteluun varsinkin kun Väyrysellä oli ihan asiallinen kommentti eikä hän provosoinut millään muotoa.

Mutta itse asiaan. Vaikuttaa siltä, että tulee Niinistö-Väyrynen kamppailu 2. kierroksella.

Esa Sakkinen 17.01.2012 19:39

Väyrysen "Perus-Paavo" heitto oli harjoiteltu. Niin vain on jossain välissä ehtinyt lukea tätä blogia - terve vain!

Eli kyllä kampanjat ovat taktikointia miettineet ja pyrkivät viestimään niin, ettei valveutunut äänioikeutettu suinkaan nukahtaisi.

Jussi Lähteen vastakysymykseen: saattaa olla joillain eu-myönteisillä äänestäjillä vaalitaktinen käyttäytyminen mielessä vaan saattaapa olla olemattakin. Kannatan sitä vahvaa epäilystä, että kansa haluaa saada hienon toisen kierroksen ja valinnan varaa eli riittävän erottuvat ehdokkaat - siksipä jytkyläiset ehkä toimittavat Perus-Paavon kakkoskierrokselle...

Muistakaa silti kaikki suomalaisen työn menestystä toivovat äänestää! Presidenttiä.

Jan Rossi 17.01.2012 19:52

Paavo Lipposen tuska näkyy selvästi kun katsoo miehen esiintymistä maikkarin tentissä. Lipponen tietää tilanteensa toivottomaksi. Tuskan täytyy olla melkoinen, mutta minkäs teet? Lipponen oli SDP:lle täysin väärä ehdokas tähän hetkeen kun EU:n vastaisuus on huipussaan Suomessa. Lipponen tulee kärsimään katastrofaalisen vaalitappion ja tällä tulee olemaan valtaisan negatiivinen vaikutus kuntavaaleihin. Jokainen tietää miten persujen nousu alkoi 2006 presidentinvaaleista, jossa Soini löi itsensä läpi. Kyllä täytyy vaan ihmetellä Urpilaisen johtajuutta tässä hetkessä. En kertakaikkiaan käsitä miten Urpilainen oikein johtaa SDP:tä.

Jan Rossi

Petri Lahesmaa 17.01.2012 19:59

Jos ihan suoraan kysymykseen vastaa, niin ei pitäisi. Ei minun mielestäni.

Presidentti johtaa Suomen ulkopolitiikkaa yhteistyössä valtioneuvoston kanssa. Jos ja kun näistä vaaleista ollaan tekemässä kansanäänestystä euron tulevaisuudesta, ollaan ihan harhateillä. Yhteisvaluutan tulevaisuuteen liittyvät asiat ovat hallituksen päätösvallan piirissä.

Euron vastustajat näyttävät jo liittoutuneen menemällä Väyrysen taakse. Soinin kannatus on jäämässä puoleen perussuomalaisten kannatuksesta. Väyrynen porskuttaa, koska monet, myös euroa vastustavat äänestäjät pitävät häntä huomattavasti Soinia uskottavampana. Väyrynen on alkanut esiintyä humoristina, mutta ei sentään pellenä.

Väyrysen kannatuksen nousu on keskustalle, kuin se kuuluisa housuun pissaaminen pakkasella. Pitkän sisäisen taistelun jälkeen liberaalisiipi sai lopultakin voiton: Kiviniemestä tuli puheenjohtaja, Kelmi saatiin ulos Apollonkadulta ja maltillinen Laaninen puoluetoimiston päälliköksi. Nyt kaikki on hajoamassa alkioiksi. Kiviniemen pahin painajainen on toteutumassa. Väyrynen jo nyt piruilee puolueensa johdolle ja keskusta on saamassa ylleen eurovastaisen puolueen viitan vastoin tahtoaan. Pahinta mitä kakkosoppositiopuolueeksi joutuneelle keskustalle voisi tapahtua, olisi liittoutuminen kansalaisten silmissä perussuomalaisten kanssa. Se olisi lopullinen jäähyväinen keskustaliberalismille.

Tuukka Sariola 17.01.2012 20:00

Nostan Nelosella hattua, että he näin taloudellisesti haastavina aikoina uskalsivat lähettää yhden suomenkielisen asiaohjelman kanavallaan. Ideaa on varmasti alkuun pidetty markkinointi ja talousosastolla pähkähulluna, mutta lopulta kompromissi on löytynyt sillä ehdolla, että 1)ohjelmaa ei lähetetä prime-time aikaan, se 2)leikataan normaalista kahdesta tunnista puoleen ja siitä yhdestä tunnista 3)puolet lähetetään mainoksia, viihdettä ja tunnareita.

Olen aikaisemmin epäillyt, että taloustietämys on yksi Haaviston selkeimmistä heikkouksista ja hänen tämän päiväinen riemuitseminen Italian lainakorkojen laskusta vahvisti sitä epäilyä. Mikäli kyseessä olisi ollut keskusteluohjelma, Soini olisi varmasti muistuttanut värikkäin sanankääntein ja käsiliikkeiden sellaisesta kirjainyhdistelmästä kuin EKP.

Mitä erääseen Nelosen ohjelman aiheeseen tulee niin vahvistamattomien tietojen mukaan Iranin vallankumouskaarti tulitti niinkin äskettäin kuin kesällä 2010 Japanilaista öljytankkeria jollakin kevyellä aseella, ehkä singolla. Yksi miehistön jäsen haavoittui.

Niin olikohan se Haavisto joka puhui jostakin öljykuljetusten turvaamisesti saattueilla tai jotain. Vastaus on ei-looginen koska jo pelkkien sotalaivojen saaminen salmen läpi järjellisellä riskillä vaatii useiden päivien, ehkä yli viikon pommituskampanjan. Ja yksikään tankkeri ei aja alueen läpi ellei se oli täysin turvallinen ja tarkistettu miinojen varalta jne... Lisäksi Iran voi ampua tankkereita meriohjuksilla koko Persianlahden alueella ja se on pitkä ranta se.

Biaudetin "nainen, äänestä minua koska olen nainen" touhu on jo oikeastaan muuttunut rasittavasta viihteelliseksi, odotan innolla jokaista puheenvuoroa.

Reino Kössö 17.01.2012 20:01

Timo Soinin kannattajien kannattaisi siirtyä Paavo Väyrysen taakse seuraavista syistä:

1. Paavo Väyrynen on ulkopolitiikan osalta pätevämpi ja kokeneempi.

2. Hän olisi toisella kierroksella asiallisesti ottaen ainoa todellinen ja haastavin vastus Sauli Niinistölle

3. Väyrynen ja Soini kannattajineen ovat monessa tärkeässä kysymyksessä suhteellisen lähellä toisiaan.

Paavo Väyrysen ulkopolittisen linjan ja osin sisäpoliittistenkin näkemysten perusteella myös moni vasemmistoliiton kannattajista voisi luontevasti äänestää häntä.

Pirkko Luhtanen 17.01.2012 20:04

Tuleepas jännittävä vaali! Toiselle kierrokselle uskon vahvasti menevän Pekka Haaviston. Tämä on täysin mutu-tuntumaa, peräisin keskustelusta tuttavien ja lähipiirin kanssa. Tämä toiselle kierrokselle meno olisi vastaus niin nuorilta kuin tasa-arvoisemman yhteiskunnan kannattajilta.

Unskin kysymykseen, voisivatko EU-kriittisten ehdokkaiden, siis Soinin ja Väyrysen joukot jollakin tavalla "yhdistyä", vastaan että en näe presidentinvaalissa mitenkään mahdollisena minkäänlaisten poliittisten käskytysten mahdollisuutta. Presidentinvaali on pitkälle henkilövaali, jossa pätee se, että myös ihmiset äänestävät yksilöinä. Jotenkin tällä tavalla on myös selitettävissä Lipposen ja Soinin alhaiset galluplukemat.

Sekä Soini että Lipponen muuten molemmat ovat olleet aika mörkkeinä keskusteluissa. Katsokaa Haavistoa, mies menee hymy huulilla paikasta toiseen! Eihän tällaiset asiat voi olla vaikuttamatta ihmisiin. Sama kyllä pätee vanhaan kettuun eli Väyryseen, jolle on onnistuttu luomaan käsittämättömän hyvä kampanja.

Pentti Kangasluoma 17.01.2012 20:16

MTV3, juuri äsken, oli virkistävää kuulla Lipposen terävä EU analyysi, miksi olemme siellä, olemme vaikuttaneet, mutta vaikuttamisella on rajansa. Kaiken hössötyksen jälkeen tuuli leppeä lounaasta.

Sanomatalon tentissä Lipponen oli myöskin vahva, ei ole mitenkään mahdollista että Lipposen kannatusluvut ovat noin

alhaiset todellisuudessa

Niinistö ei loista, mutta asema on vahva. Väyrynen on Väyrynen. Soini vetäisi eri linjaa kuin hallitus

Timo Kaunisto 17.01.2012 20:45

Hyvä kysymys. Silti Laanisen tavoin en usko suosituksiin vaalien ensimmäisellä kierroksella. Miten esimerkiksi Soinia ja hänen puoluettaan palvelisi kehotus äänestää jotain muuta? Vaikka ei presidenttihaluja ole juuri ollutkaan, niin puolueen etu menee kaiken edelle. Pressavaali onkin kuin jääkiekko-ottelu, jossa jokainen vaihto on erilainen mutta silti se on pakko pelata tosissaan. Vasta lopuksi on aika laskea tehdyt ja päästetyt maalit.

Tuo Unton rinnastus Soinin ja Väyrysen yhteisiin alkiolaisiin juuriin on kyllä Eurooppa-kysymyksessä (miksei muutenkin) hyvin ontuva. Santeri Alkio oli hyvin kiinnostunut kansainvälisestä yhteistoiminnasta ja perehtynyt mm. pan-eurooppalaisiin ajatuksiin. Tätähän Paavo Väyrynenkin on monissa yhteyksissä sivunnut. Alkio myös pohti aikanaan niinkin radikaalia ajatusta kuin yhteistä eurooppalaista valuuttaa. Poliittisen uransahan Santeri aloitti nuorsuomalaisena - niin, mitähän se tänä päivänä mahtaisi lähinnä olla?

Pekka Remes 17.01.2012 20:58

Jos nyt kumminkin kysytään, että kuka voitti Nelosen ja HS:n yhteisen vaalikeskustelun, niin sanoisin, että mainoskatkot, jotka keskeyttivät vastauskierroksetkin. Seuraavina tulivat Antti Litja ja Tuomas Kyrö sekä muut mielensäpahoittajat.

Keskustelun ideana on kaiketi keskustella. Nythän ehdokkaat eivät juurikaan kommentoineet toistensa vastauksia, ja kesken vastauskierrostenkin kysymys vaihtui tai aihe kaventui.

Mutta kukapa noista ehdokkaista olisi voittanut ja näkyikö aavistuksia liittoutumisista? Eipä näkynyt. Mutta galluptulokset näkyivät ja sen myötä asenne keskusteluun. Tilanne on vähän kuin kilpapyöräilyssä, jossa irtioton ottanut ajetaan vuorovedolla kiinni. Sen jälkeen on kolmen kärki karkuteillä ja pääjoukko seuraa perässä. Vaan kuka ottaa loppukirin, siinäpä kysymys.

Matti Mäkinen 17.01.2012 22:20

Mielenkiintoinen on HS gallup suhteessa muihin tehtyihin mittauksiin. Erityisen mielenkiintoiseen rooliin nousee nyt YLEn mittaus, joka loppuviikosta julkaistaan. Näillä näkymin siinä on ainakin mahdollista jo hyvinkin se, että Haavisto on toisena yksin.

Mutta mikä siinä mittauksessa on Niinistön lukema, vasta kertoo, onko sittenkin mahdollista jopa vaalien ratkeaminen ensimmäisellä kierroksella. Se on muistettava vielä, että HS:n tuorein gallup on ainoa, joka sen vaihtoehdon ns. tyrmää. Tuore MTV:n tutkimus esimerkiksi ei.

Kannattaako siis eurokriitikoiden yhdistää voimansa oli kuitenkin kysymys. En oikein usko kaikkien perussuomalaisten kannattajien haluavan Väyrystä äänestää. Ja moni keskustalainen taas äänestää ennemmin Niinistöä kuin Soinia. Arvot, asenteet ja poliittiset päämäärät sisältävät kaikilla muitakin päämääriä, kuin vain euron ja EU:n kritiikkiä. On muistettava, että iso osa keskustan kannattajista on EU-myönteisiä ja liberaaleja arvomaailmaltaan. Kuten nyt vaikkapa Olli Rehn - vaikea nähdä häntä ja kannattajiaan eurokriittisinä. Euro- oppositio ei pidä sisällään koko keskustaa.

Niinpä lähellä on tilanne, että toisella kierroksella on kaksi hallituspuolueiden ehdokasta ja kaksi euromyönteistä. Sinällään yllättävää, mutta itselleni mieluista kyllä.

Mielenkiintoisinta näiden vaalien gallupeissa on, oppositiopuolueiden pieni yhteenlaskettu kannatus ja vasemmiston pieni yhteen laskettu kannatus. Kumpikin aika yllättäväkin asia. Ja loppujen lopuksi voikin sanoa, että perinteiset demariäänestäjät, jotka nyt eivät vielä ilmaise kantaansa mittauksissa, ratkaisevat, nouseeko Haavisto toiselle kierrokselle ohi Väyrysen ja senkin ratkeaako homma jo ensimmäisellä.

Mielenkiintoinen vaalisunnuntai tulossa ja äänestysaktiivisuus ja sen jakautuminen koko maan tasolla ratkaisee myös paljon. Euro-oppositio ei niinkään.

Lea Korhonen 17.01.2012 23:13

En nyt malta olla lisäämättä ystäväpiiristäni tekemiäni havaintoja. Kukaan ystävistäni ei ole mukana politiikassa, vaan edustavat nk. liikkuvia äänestäjiä.

Ensinnäkään en tunne ketään, joka voisi ajatella äänestävänsä Väyrystä, jopa Niinistöä inhoavat ovat todenneet äänestävänsä mieluummin Niinistöä kuin Väyrystä - jos on pakko. Haaviston (kuvitellun) oikeistolaisuuden merkitystä on täällä liioiteltu. Vihreitä inhoava, aina äärivasemmistoa äänestävä ystäväni kertoi jo ajat sitten äänestävänsä Haavistoa juuri hänen humanisminsa ja keskustelevuutensa vuoksi. Ja on myös niitä vasemmiston kannattajia, joita vain ärsyttää se, että Arhinmäki lähti mukaan, vaikka ei edes halua presidentiksi. Aika moni on väsynyt pönöttäviin ja jyrähteleviin äijiin. Nähtäväksi jää, onko riittävän moni. Haluan vain tuoda esiin sen, että Haavisto ei ole vasemmistolaisille äänestäjille mikään mahdottomuus (pressanvaaleissa).

Toki varmasti Perussuomalaiset saattavat kokea Väyrysen omakseen. Ja Väyrysen rennosta imagosta: heti tämänkertaisten vaalitenttien aluksi Yle Puheen Politiikkaradion tentissä hän edelleen liki 20 vuoden päästä tilitti katkerana hävinneensä v. 1994 vaalit mediapelin takia. Kyllä siitä oli huumori kaukana. Mutta Kepun uskollisen äänestäjäkunnan ja perussuomalaisten ja Perussuomalaisista kotiin (Kepuun) palaavien äänestäjien avulla Paavo on vahvoilla toiselle kierrokselle. Mutta Vihreiden liikkuvat äänestäjät (etelässä) antavat usein äänensä vasta vaalipäivänä, kun ennakkoäänestys suosii Kepua. Joten jännää tulee, kumpi tahansa, Pekka tai Paavo, voi olla toisella kierroksella.

Toisella kierroksella Haavistolla olisi paremmat mahdollisuudet Niinistöä vastaan, sillä Väyrystä vastaan Niinistö saisi paljon pitkin hampain annettuja ääniä niiltä, jotka eivät missään nimessä halua Väyrystä presidentiksi. Niinistöä vastaan Haavisto edustaisi uutta sukupolvea, uutta tapaa johtaa. Lisäksi Haavistolle on kertynyt monipuolisempi kansainvälinen kokemus, ja hänellä olisi muitakin arvoja kuin menokurin puolustaminen.

Kyösti Salovaara 17.01.2012 23:27

Soista ja surkeaa, niin kuin I-haa taisi sanoa ja sitähän tuo Nelosen "keskustelu" oli. Siis epäkeskustelua, mikä oli yhtäältä ohjelman suunnittelijoiden vika ja toisaalta, kenties, mielipidekyselyiden, jotka pelottavat ehdokkaat ihan hiljaiseksi.

Kun ollaan yhtä mieltä, ei kukaan ole toista mieltä!

Ei edes "Gubbenheimista"!

Tv-tenttejä piisaa mutta kunpa edes yhdessä käytettäisiin aikaa edes yhden asian syvällisempään pohdiskeluun.

Jussi Lähteen kysymykseen suora ja selkeä vastaus, että toki EU-myönteisten pitäisi ryhmittyä puolustamaan Eurooppaa ja sitä mukaa Suomea koska Suomi on ikkunat sinne avannut eikä Impivaaraan, mutta miten ryhmittyä. Jan Rossin Lipposkommentit eivät ainakaan houkuttele Niinistön taakse, eikä Niinistön EU-myönteisyydestä muutenkaan ole takeita, siis näiden keskustelujen perusteella.

Ja pitäisikö kansan sitten ryhtyä söpöä Haavistoa kannattamaan, kun vanhemmat valtiomiehet eivät jaksa hymyillä koko ajan yhdentekeviä kysymyksiä kuunnellesaan?

Kun tupakit pistettiin piiloon kaupoista, niin kenties mielipidekyselytkin pitäis laittaa kortin taakse, niin kuin Sami Borg tänään vähän ehdotteli.

Borg puhui muutenkin asiaan. Ja Lähteen ja bloginpitäjän kysymys pistää kysymään että kestääkö Suomi sitä, että EU-sta äänestettäiisin uudestaan? Nyt pressanvaalin varjolla. Mitä juoksuhautoja tässä kohta kaivetaan?

Mutta kuten aikaisemmin (ehkä) sanoin: draaman eteen kaikki tietysti on sallittua. Kivaa!

Taina Hämäläinen 18.01.2012 0:01

Ihmisillä on hyvin erilaisia rationaalisia ja ei-rationaalisia perusteita äänestyskäyttäymiselleen. Koiviston eka valintaa seuraavana päivänä kuulin, kuinka kaksi naista keskusteli kaupassa:"Oli niin mukava äänestää, kun tiesi, ettei ääni mene hukkaan".

Tältä pohjalta ajatellen on oma ääneni presidentin vaaleissa mennyt hukkaan jo 30 vuoden ajan. Nyt uskon vahvasti, että tällä kerralla minunkaan ääneni "ei mene hukkaan".

Tätä blogia ja joitakin vaalikeskusteluja seurattuani olen yhä vakuuttuneempi siitä, että presidentin vaaleissa ei suora kansanvaali ole oikea menetelmä. Vaikka presidentin valtaoikeudet ovatkin olemattomat, on hän kuitenkin halutessaan melkoinen vaikuttaja, kansan johtaja. Nyky maailmassa monen pienenkin firman johtajaa valitessa hakijoita testataan ja kuulustellaan ammattilaisten voimin. Presidentin valinta kuitenkin voidaan muka hoitaa huutoäänestyksellä, joista huutajista suurin osa ei näytä tietävän tai ymmärtävän ollenkaan, mistä on kyse.

Olen pitkään pohtinut myös sitä, miten kouluopetusta pitäisi uudistaa, että varttuville nuorille muodostuisi edes jonkinlainen todenmukainen käsitys siitä, miten yhteiskunta toimii, sen lainalaisuuksista ja miten siihen voisi tai kannattaisi yrittää vaikuttaa. Järvenpään koululaisille ei järjestetystä vaalikeskustelusta varmasti jäänyt paljon muuta oppia, kuin miten piikitellä joillekin ehdokkaille.

Tämän päiväinen Hesarin/nelosen vaalikeskustelun miestoimittaja jatkoi samaa miestoimittajille näköjään tyypillistä ala- arvoista linjaa.

Kysymykseen palatakseni: monet perussuomalaiset ovat jo äänestäneet Väyrystä, koska heidän mielestään Soinin paikka on eduskunnassa ja puolueenjohtajana. Ei siinä tarvita mitään sen kummempaa liittoutumista. Perussuomalaiset ajattelevat samoin kuin monet keskustalaisetkin, että elämää on kehä kolmosen ulkopuolellakin. He myös valistuneina ihmisinä arvostavat Väyrysen pitkää kokemusta ja taitoa selvitä hankalissakin tilanteissa. Väyrynen on ulkopolitiikan alalla kokenein ja taitavin, hänhän se hoiti ne taannoiset puutullikuviotkin Venäjän kanssa. Tässä kohden täytyykin sanoa, kuin vanha Vennamo, että "kyllä kansa tietää".

Kyllä näillä näkymin Väyrynen on se kakkonen, ellei peräti ykkönen jo eka kierroksella. Ja kuten jo aiemminkin olen sanonut, jos hänen mustamaalajansa ja vastustajansa Helsingissä ja sen lievealueilla menisivät johonkin hänen vielä jäljellä olevaan vaalijuhlaan kuuntelemaan, voisivat ainakin fiksuimmat huomata, että vioistaankin huolimatta hän on kuitenkin paras näistä ehdokkaista.

Väyrynen on jo 70-luvulta alkaen puhunut kestävästä kehityksestä ja ympäristön suojelusta eli hänhän on vihreämpi, kuin vihreiden varsinainen ehdokas. Samoin kuin olen aiemmin ihmetellyt Niinistön suosiota, ihmettelen myös Haaviston oletettua suosiota eli mihin se oikein perustuu? Ehkä se on juuri sitä liberaaleiksi itseään tituleeraavien ajatuskuplaa, että jos jossakin ei ole mitään perinteistä suomalaista, niin juuri se edustaa sitä ihannoitua liberalismia.

Tuukka Sariola 18.01.2012 0:57

Uskoisin, että moni taktikoiva Perus-äänestäjä äänestää Väyrystä siksi, että Vihreiden ehdokas tippuisi 2. kierrokselta pois. ei siksi, että Väyrysestä halutaan maan isää. Vaan kaikki eivät taktikoi äänillään näin pitkälle, itseasiassa luulen että aika harvat. Voittajien ja häviäjien vankkuri-ilmiö on paljon merkittävämpi asia keskiverto äänestäjälle. Tämä johtaa todennäköisesti uusien gallup-firmojen perustamiseen, gallupeista on tullut merkittävä poliittinen työkalu koska liikkuvien äänestäjien määrä kasvaa koko ajan.

On tulossa hyvin mielenkiintoinen tulosilta kahdesta syystä. Ennakkoäänet ja vaalipäivän tulokset voivat poiketa hyvinkin paljon toisistaan, suuria kaupunkeja saadaan odottaa loppuun asti. Ja sitten se isoin jännitys, galluppien luotettavuus. Viimeksi Perussuomalaisten kannatus aliarvioitiin 4%-yksikköä alakanttiin, jos sama ilmiö toistuu niin kynsiä syödään kolmissa valvojaisissa sinä iltana.

Sirkka Salminen 18.01.2012 0:59

Kannattaisiko eu-kriittisten yhdistää voimansa. No, ei tietenkään. Se olisi molemmille lievä itsemurha.

Näissä karkeloissa ei ole kyse: Kenestä presidentti ? , vaan Miten valmistellaan petauksia kunnallisvaaleihin ja mahdollisiin uusiin eduskuntavaaleihin !

Väyrysellä on mukana myös Kiviniemen kampittaminen.

Kokoomus on ainoa, joka on ottanut jutun vakavasti. Koska uskoo varmaan voittoon.

Kun laskelmoidaan ja rakennellaan teorioita, kannattaa muistaa, että kaikki pelissä olevat kortit eivät ole pöydässä - eivätkä edes pakassa.

Tietysti se on kansa, joka äänestää. Mutta sielläkin osataan ja halutaan taktikoida.

Lipponen olisi ollut hyvä. Haavisto on hyvä . Naisilla on valitettavasti vain pienet puolueet takanaan. Biaudet kuitenkin hohtaa. Arhinmäki tekee tosi hyvää irtiottoa änkyränaamoista.

Aika velikultia...

Sami Loikala 18.01.2012 1:10

Sen verran vielä lisäisin keskusteluun, että kansainvälisen vedonlyöntitoimisto kertoimet sille, että kumpi saa enemmän ääniä 1. kierroksella ovat:

Haavisto 1,70

Väyrynen 2,00

Pekka siis pienoinen suosikki heidänkin mielestään. (Jätetään vedonvälittäjän nimi kertomatta ettei mene mainostuksen puolelle, case Veikkaus)

Jari Natunen 18.01.2012 2:08

Iltasanomissa 17.1.2012 16.09 "Halosen äänet nejän kesken" Markku J. Jääskeläinen ex. Halosen kampanja päällikön kirjoitus, jota tulkitsen niin, että Tarja Halonen on vasemmiston ehdokkaan kanssa perässähiihtäjän ladulla.

Tuota voi tulkita rivien välistä niin, että Halonen epäsuorasti testamenttaa ratkaisevat äänensä Haavistolle ex kampanjapäälikkönsä Markku J. Jääskeläisen suulla. Lisäksi perillisten listalla Haavisto on ennen Lipposta ja Arhinmäkeä, äänestäjät voivat ryhtyä taktikoimaan ja Niinistöä pitää haastaa...

Hyvin samanlainen vasemmiston yhteisehdokas ajatus, kuin HS-perässähiihtäjällä.

Tähän tulee kuitenkin päälle maaseudun ja perussuomalaisten ääniä, koska Haavisto on tasapuolinen koko kansanjohtaja.

Yllättävää on että Haavistolla on lisäksi vahva maaseutukannatus m.m. YLE lapin ja Savon Sanomien kyselyissä tasapainoisista kannanotoistaan ja esim kuntien pakkoliitosten vastustuksestaan johtuen ja positiivisia kommentteja perussuomalaisilta Soini, Hakkarainen, Halla-aho, Packalen

Eli seuraava blogiotsikko Testamenttasiko Halonen äänensä Haavistolle?

Jonne Vistari 18.01.2012 2:15

Väyrynen? Se sama Väyrynen joka sopi salaa kokoomuksen ja rkp:n kanssa hyvissä ajoin ennen eduskuntavaaleja maahan muodostettavasta porvarihallituksesta, kunhan hän saa olla pääministeri? Sopimus taidettiin panna vamuuden vuoksi oikein kassakaappiin.

Se sama Väyrynen, joka nosti kansanedustajana kaikkien aikojen kilometrikorvaukset ja muut verovapaat lisät pitämällä tyhjää jalasmökkiä pohjoispohjanmaalla?

Se sama Väyrynen, jonka kannatus juuri pidetyissä vaaleissa ei riittänyt maan suurimassa vaalipiirissä paikkaan eduskunnassa?

Senkö Väyrysen taakse pitäisi niiden tolkkujen ihmisten mennä, jotka eivät hyväksy EU:n meininkiä tai suostu Niinistöä suosiolla äänestämään? Tällainen näkemys taitaa vallita ainakin Suomen Kuvalehdessä.

Onneksi kansa kyllä muistaa.

Tapani Syri 18.01.2012 2:25

MTV:n eilisestä presidenttigallpista voi nähdä yhden syyn Lipposen menestykseen. Hän on tunnettu siitä, että hän on pakkoruotsin kannattaja ja muistaa sen tuoda esille. Myös näissä tenteissä. Siis RKP:lla on oikeasti kaksi ehdokasta näissä vaaleissa, joiden yhteinen kannatus näyttää olevan yhtä suuri kuin RKP:n kannatus Suomessa. MOT. Tämä peittää alleen hänen ansionsa. Tajutaanhan Suomessa jo laajasti, että pakkoruotsi on aikansa elänyt. Tätä asiaa ei edes tohdita laajemmin tutkia. Vielä ihmetellään Lipposen huonoa kannatusta.

Vesa Kaitera 18.01.2012 6:45

Lea Korhonen kirjoitti :"Ja Väyrysen rennosta imagosta: heti tämänkertaisten vaalitenttien aluksi Yle Puheen Politiikkaradion tentissä hän edelleen liki 20 vuoden päästä tilitti katkerana hävinneensä v. 1994 vaalit mediapelin takia. Kyllä siitä oli huumori kaukana."

Muistan hyvin nuo vuoden 1994 presidentinvaalit. Paavo Väyrynen esiintyi silloinkin vaalikampanjan aikana hymyilevänä ja rentona, mikä oli ihmisille melkoinen yllätys. Mutta heti kun Väyrynen havaitsi pudonneensa toiselta kierrokselta hänen huumorimiehen naamionsa putosi. Näinköhän käy nytkin ? On kyllä myönnerttävä, että mitä itse asiaan eli mediapeliin tule, niin kyllähän Väyrynen tuossa syytöksessään oli aivan oikeassa. Mutta silti hänen olisi kannattanut suhtautua siihen toisin kuin mitä teki.

Lea Korhonen :"Toisella kierroksella Haavistolla olisi paremmat mahdollisuudet Niinistöä vastaan, sillä Väyrystä vastaan Niinistö saisi paljon pitkin hampain annettuja ääniä niiltä, jotka eivät missään nimessä halua Väyrystä presidentiksi. Niinistöä vastaan Haavisto edustaisi uutta sukupolvea, uutta tapaa johtaa. Lisäksi Haavistolle on kertynyt monipuolisempi kansainvälinen kokemus, ja hänellä olisi muitakin arvoja kuin menokurin puolustaminen."

Vimeisimmän mielipidetutkimuksen mukaan Haavisto ja Väyrynen häviäisivät Niinistölle suunnilleen samoin numeroin. Myytti Haaviston suhteellisesta vahvuudesta toisella kierroksella on lähinnä urbaani legenda. Pekka Haavisto on älykäs, suvaitsevainen ja sovitteleva, ja hän on menestynyt TV-tenteissä hyvin. Mutta hän on myös opintonsa kesken jättänyt (älkää nyt ottako sitä titteliä "vieraileva professori" ihan vakavasti), kirkosta eronnut, vihreä, homoseksuaali siviilipalvelusmies.

Presidentin tehtäviin ei tarvita korkeakoulututkintoa, mutta se, että jättää opintonsa kesken, ei ole mikään varsinainen suositus työmarkkinoilla. Minulla on tästä asiasta omakohtaista kokemusta. Suuri osa kansasta pitää hyvänä, että presidentti kuuluisi kirkkoon kuten valtaosa suomalaisista. Vihreys on puoluetaustana etu monissa suurissa kaupungeissa, maaseudulla se on useissa tapauksissa kirosana. Homoseksuaalisuus ei ole enää Suomessa sellainen stigma kuten muutama vuosikymmen sitten, mutta kyllä siitä Haavistolle on selvää haittaa nimenomaan moraalikonservatiivisen väestön keskuudessa. Suomi on suuren Venäjän naapurina tilanteessa, missä aseellinen maanpuolustus on tärkeämmässsä asemassa kuin useimmissa Euroopan maissa. Olisi selvä etu, jos armeijan ylipäällikkönä toimiva presidentti olisi itse käynyt aseellisen varusmiespalvelun ja bonus, jos hän olisi käynyt RUK:n. Sekä Niinistö että Väyrynen ovat reservin kapteeneja.

Mitä tulee tuohon Haaviston tapaan johtaa, niin mitkä mahtavat olla Haaviston käytännön teot ? Näyttää siltä, että niin Väyryseen, Lipposeen kuin Niinistöönkin verrattuna Haavistosta ei ole käytännössä liikkeellä lainkaan ilkeitä juoruja. Johtuisko tuo kenties siitä, ettei Haavisto itse asiassa johda itsensä kokonaisvaltaisesti likoon panemalla, vaan tyytyy soljumaan ajan virrassa porukan mukana yrittäen koko ajan toimia niin, ettei kenellekään jäisi paha mieli ? Onko Pekka Haavisto Vihreiden Pertti Salolainen ?

Jos Haavisto ja Niinistö olisivat kilpailemassa YK:n pääsihteerin paikasta, niin tuossa tilanteessa Haavistolla olisi suhteessa enemmän kokemusta kansainvälisistä YK-tehtävistä. Mutta kun on kyse Suomen presidentin paikasta, niin tällöin Niinistön nelivuotinen EDU:n (Euroopan oikeistokeskustalaisten puolueiden yhteistyöjärjestö) puheenjohtajuus yhdessä Euroopan Investointipankin varapääjohtajuuden kanssa antaa hänelle paremmat yhteydet Euroopan nykyisiin päättäjiin kuin mitä Haavistolla on.

Taina Hämäläinen kirjoitti :"Kyllä näillä näkymin Väyrynen on se kakkonen, ellei peräti ykkönen jo eka kierroksella. Ja kuten jo aiemminkin olen sanonut, jos hänen mustamaalajansa ja vastustajansa Helsingissä ja sen lievealueilla menisivät johonkin hänen vielä jäljellä olevaan vaalijuhlaan kuuntelemaan, voisivat ainakin fiksuimmat huomata, että vioistaankin huolimatta hän on kuitenkin paras näistä ehdokkaista."

Olen itse käynyt kaikiaan kolmesti Paavo Väyrysen tilaisuuksissa. Viimeksi tämä tapahtui reilu kuukausi sitten. Väyrynen on kyllä hyvä puhuja, ja hän on vahvimmillaan silloin, kun saa puhua omille joukoilleen ilman häiritseviä soraääniä. Mutta Väyrynen on kumminkin uransa aikana useaan otteeseen osoittanut olevansa opportunistinen narsisti, ja tämä kyllä on usean äänestäjän tiedossa. Se on keskeisin syy häntä kohtaan tunnettuun vastustukseen. On kyllä myönnettävä, että toimittajat ovat ajoittain kohdelleet Väyrystä kaltoin.

Lea Korhonen 18.01.2012 6:50

Hei Unto,

Kiusaan nyt vielä sinua kysymykselläni, sillä etsin sekä Nelosen että HS:n sivuilta eilistä tenttiä, jota en iltavuoron takia voinut livenä seurata, ja löysin vain chat-keskustelut. Onko siis niin ikävästi, että sitä itse tenttiä ei voi enää näin jälkikäteen mistään katsoa? Ja jos voi, niin mistä?

Yst. terv. Lea

juhani salo 18.01.2012 7:01

Vaaliohjelmien puuduttamana kävin eilen äänestämässä, ääneni menee todennäköisesti "hukkaan" Toisella kierroksella annan vain "miinusäänen" Miinusääneni saa asetelmasta riippuen joko Väyrynen - pahin paha, tai Niinistö - pienempi paha. Nykyisenlainen suora kasivaiheinen kansanvaali on kehittynyt makaaberiksi peliksi, jonka spekulaatiot hyödyttävät vain median myyntilukuja. Presidentin tehtävien syvällinen pohdinta ja maamme tulevaisuuden peilaus on tyystin sivuutettu. Toisessa blogissa esiintuotu mielenkiintoinen vaalitapa: HYVÄKSYMISVAALI toisi kansan mielipiteen kerralla paremmin esiin. Äänestäjä saisi vaalilipun, jossa on kaikki ehdokkaat.

Lipusta ruksataan, ehdokkaat (0-8) jotka hän voi hyväksyä tasavallan presidentiksi. Eniten hyväksymisiä saanut on Suomen seuraava presidentti. Kuulostaa hyvältä??

Ilari Kiema 18.01.2012 7:58

Kyllä minä niin mieleni pahoitin eilen Sanomatalon Mediatorilla monestakin syystä. Ben Zyskowiczkin häiritsi yleisötilaisuutta kovaäänisellä keskustelullaan kovaäänisen vieressä, joka Mikael Pentikäisen mukaan on parasta mitä rahalla saa.

Mitä kysymykseen tulee, Timo Soinin ulkopoliittinen ajatteluhan on aivan erilaista kuin Paavo Väyrysen. Soini ei ole nähtävästi lainkaan sisäistänyt keskustalaista maailmankatsomuksellista puolueettomuusideologiaa. Soini puhui suoraan Iranin ihmisoikeustilanteesta ja siitä, miten kauheata olisi, jos tällainen valtio saisi ydinaseen. Se pitäisi ehkäistä. No niin pitäisi. Soini puhui siitä, kuinka esimerkiksi Hamas haluaa hävittää Israelin valtion ja tämä ei ole hyvä asia. Soinilta voisi kysyä sitä, miten intohimoista hänen Nato-vastaisuutensa oikeasti on ja miten järkevää se on, jos ulkopoliittisena tarkoituksena olisi tehdä yhteistyötä erityisesti Norjan kanssa.

Maahanmuuttokriittisen perussuomalaisuuden tarinassa ja rakentumisessa Muhammed-pilapiirroksista syntynyt jupakka on yksi oleellinen identiteettiä muodostanut tapahtuma, jonka vaiheita asianosaiset kertaavat. Suomessa siis ainoana länsimaana tiedotusvälineet eivät julkaisseet ko. karikatyyreja. Suomessa ainoana maana pääministeri kuitenkin pyysi anteeksi maailman muslimeilta sitä, että piirrokset oli julkaistu Suomen Sisun sivuilla. Sisäasiainminiteriö kehotti Keskusrikospoliisia tutkimaan asiaa. Syytteistä sittemmin luovuttiin. Julkaisun jälkeisten tapahtumien johdosta Frankfurter Allgemeine Zeitungin toimittaja kutsui 2.3.2006 Suomea maaksi, jossa: "...valitettavasti on pelkurimaisuuden ja itsesensuurin perinne." (Wikipedia.) Kyseinen perinne on korostetusti keskustalainen. Anteeksipyynnön esitti keskustalainen pääministeri. Keskusta on rakentanut maailmankuvansa sen varaan, ettei saa loukata Neuvostoliittoa/Venäjää (koska sillä on voimaa), joten on helppo ymmärtää, ettei saa loukata muslimeja (koska heillä on voimaa). Jos poliittisessa toiminnassa toinen osapuoli ryhtyy oikeusprosesseihin rikoslain nojalla, riittääkö pelkkä eurokriittisyys jälleenyhdistymiseen?

Eurokriittisyys ei rajoitu vain oppositiopuolueisiin. Ketähän esimerkiksi eurokriittinen Erkki oikeasti kannattaa ja aikoo äänestää? Ei tietenkään Soinia, mutta (entistä) virkaveljeään Väyrystä hän saattaisi euroasian vuoksi kannattaa. Jos perussuomalaisetkin menevät Väyrysen tueksi, silloin Väyrysen takana olisivat esimerkiksi sekä Erkki Tuomioja että Jussi Halla-aho. Viime kesänä näillä oli kaiketi jonkinmoista sanaharkkaa: ”Sanoisin, että ulkoministeri Tuomioja tanssii irvokkaasti Norjan tragedian uhrien haudoilla”, sanoi Halla-aho 1.8.2011. Tässä ilmenee eurokriitikoiden kesken ikään kuin pieni juopa tai jopa skisma, jota pelkkä eurokriittisyys ei välttämättä silloita.

Unto Hämäläinen 18.01.2012 8:33

Lea, muistaakseni - anteeksi mutta nyt on todella kiireisiä aikoja - vastasin ja panin sen nettilinkin ja lisäsin sen eilisen postauksen loppuunkin. Jos se on tallessa, sieltä voi katsoa. uh

Jan Rossi 18.01.2012 8:42

Sauli Niinistö esiintyi hetki sitten YLE:n aamutv:n tentissä ja ruudussa näkyi rennon oloinen Niinistö. Yllätys kuitenkin oli se, että Niinistö näkee nyt Suomen Naton ulkopuolella, vaikka sisimmässään kannattaa NATO-jäsenyyttä. Tilanne vaan on sellainen, että suomalaiset eivät lämpene ainakaan toistaiseksi sotilasliiton jäsenyydelle ja tämä asettaa NATO:n kannattajien puheet varovaisiksi. Ääniä ei haluta menettää. On siis löydettävä jonkinlainen keskitie asiassa.

Niinistö otti kantaa myös laittomiin lakkoihin ja onnistui tarkentamaan asiaansa sanomalla, että myös työnantajia tulee rangaista jos aiheuttavat toimillaan sellaisen tilanteen, että laittomaan lakkoon joudutaan.

Edelleen tsemppaan Niinistöä nostamaan hihansa ylös ja tekemään rajua vaalikampanjointia viimeiset päivät, sillä toisesta kierroksesta tulee lopulta jännittävän tiukka. Olisi hirvittävän katastrofaalinen tilanne jos Niinistö onnistuisi häviämään vaalit 2. kierroksella ja menettäisi sen tuen, joka hänellä on ollut. Nyt töihin Sauli Niinistö. Lisää positiivista energiaa kampanjaan!

Jan Rossi

Pentti Kangasluoma 18.01.2012 8:49

Tämän päivän uutisia on Narvan itäpuolella Suomenlahteen purkautuva fosforipäästö, Kiingisepp on vanholla inkeriläisalueella sijaitseva kaupunki jossa joki vie fosforiittipäätökset mereen. Asia tulee koskettamaan tulevan presidenttimme tehtäviä.

Fosforiitti on lannoitteiden raaka-aine. Viron puolella laulava vallankumous sai vauhtia kun Rakveren ymäristössä haluttiin kaivaa lisää fosforiittia. Kansa nousi kapinaan koska se olisi merkinnyt lisää maahanmuuttoa idästä.

Parhaillaan käydään Virossa keskustelua fosforiitin hyödyntämisestä, luontoväki vastustaa.

Viktor Kingisepp oli Saarenmaalta kotoisin olevan punapäällikkö jonka Viron tasavalta teloitti 1922.

Saarenmaan pääkaupungin nimi oli Kingisepp vuosina 1952-1988. Kuressaare on nykyinen historiallinen nimi.

Virolainen kansanperinne kertoo että muutostuulien aikaan

vallankumousjohtajan patsaan juurelle ilmestyivät kallossit ja

lappu jossa kehotettiin - lähde kävelemään. Sukunimi tarkoittaa kenkäseppää eli suutaria.

Tiedämme mitä EU maat laskevat Itämereen, mutta Venäjän suhteen tiedoissamme on suuri aukkoja.

Juha Malinen 18.01.2012 8:57

On totta että Väyrynen ja Soini ovat Eurooppakriittisimmät ehdokkaat ja että Vihreät ja SDP ovat Sosialistisimmanväen enimmin suosimia kohteita äänestää.

Eniten yllättävää ovat Lipposen kannatusluvut , kun SDP:en "junttalipoo" on piilossa jossain.

Kuka on Ammattiliittoväen eniten suosima Ehdokkaista ?

Tämä on mielestäni kiinnostavin kysymys juuri nyt.

Tilastomiehen asenne kuultaa läpi Soininvaaran kommentista

"tyhjän äänestämisestä".

Kyllä ehdokkaat ovat ihan Ihmisiä.

Henkilövaali on kyseessä joten Unton ajatus "punaisten ja vihreiden yhdistymisestä" toteutuisi helpommin jos kyseessä olisivat "palikat"

Heikki Rönkkö 18.01.2012 10:05

Halosen ja Putinin visioimana Karjalasta tulisi Elsass.

Hyvän idean kehittelystä luulisi löytyvän hyvää perustaa yhteiselle liitolle niin sekä naapuriystävyyteen luottavammin suhtautuvalle Paavo Väyryselle kuin hieman vastahakoisemmalle Timo Soinillekin. Eteenpäin kai he aikovat katsoa.

Jani Huovinen 18.01.2012 10:46

Tuo Markku J. Jääskeläisen lausunto Ilta-Sanomissa Halosen äänestäjistä, johon Jari Natunen täällä viittasi, on kyllä aika omituinen.

Minua Halosta sekä 2000 että 2006 äänestäneenä vasemmistolaisena suoraan sanottuna loukkaa ja raivostuttaa, että joku ottaa asiakseen puhua Halosen äänestäjistä ikäänkuin jonakin yhtenäisenä joukkona, jonka äänestyskäyttäytymisen hän sitten pystyy tarkasti ennakoimaan ja kertomaan medialle!

En usko, että Halosella itselään on mitään tekemistä Jääskeläisen ulostulon kanssa, eihän tämä ole enää presidentillä töissäkään, ollut vain kampanjoissa. Lienee ihan Jääskeläisen omaa vaikuttamishalua, tai sitten on vain vastannut kun on kysytty.

Ymmärtääksen Halosen ja Väyrysen yhteistyö suijui saumattomasti ja hyvin, kun Väyrynen toimi Ulkomaankauppa -ja kehitysministerinä 2007-2011. Heidän ulkopoliittinen linjansahan on aika samankaltainen, Väyrynen vain on eurokriittisempi, mutta löytyyhän tuolta ulkoministeriöstä näemmä yksi eurokriitukko nykyisessäkin hallituksessa. Viittaan tietysti aina arvostamaani Erkki Tuomiojaan (joka olisi sivumennen sanoen ollut Sdp:lle Lipposta parempi ja sopivampi ehdokas näihin vaaleihin)!

Uskon, että monikin Halosta viimeksi äänestänyt antaa näissä vaaleissa äänensä Väyryselle nimenomaan ulkopolitiikan vuoksi. Hän kun ei olisi viemässä Suomea Natoon toisin kuin Niinistö ja Haavisto. Lisäksi - tämä voi joistakin kuulustaa yllättävältä - Väyrynen on persoonana lähempänä "tavallista kansaa" Halosen tapaan kuin herraskaiset Niinistö ja Haavisto. Lisäksi Väyrynen tulee varmaan saamaan ainakin jonkin verran sympatiaääniä mediassa saamansa kohtelun vuoksi. Tällaista tunnelmaa olen ollut havaitsevinani!

Jussi Rantala 18.01.2012 11:21

Vesa Kaiteralle: 12 vuotta sitten valittiin presidentiksi vasemmistolainen, naimaton nainen, joka oli kirkosta eronnut, ja olipa tämä ollut vielä aiemmin SETA:n johdossa. Tämänkään ei pitänyt olla mahdollista. Olen kyllä kanssasi samaa mieltä siitä, että Haavistolla on suuri työ vakuuttaa tietty osa suomalaisista. Onneksi Suomi on mennyt tässä asiassa henkisesti valtavasti eteenpäin viime vuosikymmeninä, ja pelkästään Haaviston ehdokkuus ja varsin hyvä kannatus on jo hieno asia.

Taina Hämäläiselle: Jos presidentiksi valittaisiin aina kokenein ulkopoliitikko, olisi Väyrynen valittu jo vuonna 1988 ja vuonna 2000 kaiketi poikkeuslailla kolmannelle kaudelle. Presidentinvaaleissa on kyse siitä, kenen ihmiset haluavat nähdä toimivan tasavallan presidenttinä; ei tämä äänestäminen ole mitään CV:n tuijottelua. Väyrynen on kiistatta kokenut ja mielestäni hän on tehnyt suorastaan loistavan kampanjan. Hänellä on myös joka tentissä erittäin hyviä mielipiteitä, jotka hän myös esittää hyvin ja selkeästi. Mutta en minä silti häntä halua äänestää.

Muuten, moni meistä kehä kolmosen sisäpuolella asuvista on asunut myös muualla Suomessa. Meitä on täällä Suomessa erilaisia ihmisiä, maalaisia ja kaupunkilaisia, konservatiiveja ja liberaaleja, politiikasta kiinnostuneita ja vähemmän kiinnostuneita. Kyllä siitä porukasta aina se "oikea" vaalitulos muotoutuu.

Lea Korhonen 18.01.2012 11:31

Jos jotakuta muutakin kiinnostaa katsoa, niin eilinen 17.1. HS:n ja Nelosen yhteinen vaalitentti on katsottavissa oheisen linkin takaa http://www.nelonen.fi/uutiset/presidentinvaalit-2012/video/nelosen-uutiset-presidenttitentti-1712012. (Se aiempi eilinen linkki vei ainoastaan chat-keskusteluun.)

mikko päätäinen 18.01.2012 12:51

En usko että yhdistyvät nyt vielä näihin vaaleihin, mutta jos Väyrynen pystyy syrjäyttämään Kiviniemen Kepun puheenjohtajan paikalta niin uskoisin että Persut ja Keskusta löytävät toisensa eduskunnassa

Taina Hämäläinen 18.01.2012 13:07

En malta olla kertomatta Markku J. Jääskeläisestä eräältä demariystävältäni kuulemaani juttua. Jääskeläinenhän toimi Halosen kampanjapäällikkönä ja Ahon ollessa vastaehdokkaana hän laati Ahoa vastaan "maanalaisen tekstiviestikampanjan", joka ilmeisesti levisi melko tehokkaasti.

Nuorimmaiseni opiskeli siihen aikaan Taideteollisessa korkeakoulussa. Eräs proffa oli kesken luennon alkanut moittia Ahoa, "kun se on niin kauhea". Samoin kuopukseni oli kuullut ratikassa, kuinka kaksi mustiin pukeutunutta hakasin ja niitein koristautunutta nuorta tyttöä oli puhunut "kyllä se Aho on sitten kauhea". Tältä pohjalta en yhtään ihmettele näitä Väyryseenkin kohdistuneita vihapuheita. Timo Laaninen kyllä on yrittänyt oikoa ja taustoittaa näitä urbaaneja legendoja, mutta ei vain näytä kaikkia tavoittavan.

Onhan se hienoa, että Niinistö ja Haavisto esitetään vioistaan huolimatta täydellisinä ihmisinä ja puhtaina pulmusina. Sitä vain ihmettelen edelleenkin, että niin Niinistön, kuin Haavistonkin kohdalla heidän ulkopoliittisen kokemuksen heikkouskin nostetaan eduksi tai ainakin suurennellaan olematonta kokemusta aivan pilviin asti.

Mitenkähän tämä kokoomuksen takinkääntö kuntauudistuksessa sataa lisää ääniä Niinistölle? Kaikki kun eivät kuitenkaan ole niin sinisilmäisiä, että uskoisivat Niinistön todella kääntäneen yht'äkkiä ja pysyvästi kantansa niin Natoon liittymisessä, kuin kuntauudistuksen kannattamisessakaan.

Jari J. Marjanen 18.01.2012 13:48

Todettakoon heti alkuun, että Vihreänä olen (tietenkin) Haaviston kannattaja. Olen kuitenkin lapsuuden- ja nuoruudenkodissani tutustunut kokoomuslaiseen aatemaailmaan, enkä pidä Niinistön valintaa presidentiksi - pian voimaan tulevat valtaoikeudet ja tehtävätkin huomioon ottaen - onnettomuutena, vaan ainoastaan ikävänä. Sen sijaan Soini tai Väyrynen valakuntamme päämiehenä olisi onnettomuus; Lipponen taas on liian vanha, koska odotettavissa on vaikeita(kin) aikoja. "Gallupit eivät äänestä" -tokaisu pitää yhä paikkansa: vain hyväksytyt äänet ratkaisevat. Eipä sitä tiedä, vaikka jonkinlainen yllätys odottaisikin?

_ Millainen yllätys se voisi olla? Suuret kaupungit äänestävät Haavistoa arvioitua enemmän? Soini saa aktivoiduksi "nukkuvia" niin paljon, että hän pääseekin toiselle kierrokselle? Sunnuntaina tiedämme! Sen sijaan bloginpitäjän ajatus Vihreitten ja Vasemmistoliiton jonkinlaisesta yhteisestä aatepohjasta on harha, sillä kunnon vasemmistolaiselle Vihreä liitto on oikeistopuolue tai ainakin melkein - tai sitten tämä viittaus olikin tarkoitettu vain täyksi, johon pitkin tarttua keskustelun synnyttämiseksi.

Mikko Airto 18.01.2012 14:10

Ensi kertaa näissä vaaleissa äidyn kommentoimaan. Olen karvan verran alle nelikymppinen eli Väyrynen on ollut osa omaa poliittista kokemustani alusta asti. Väyrynen on ollut aina polaarinen henkilö, jopa hahmo. On ihmisiä, jotka kannattavat häntä valtavasti, kuten tämä kampanja on osoittanut. Mutta jo vuoden -88 vaaleista muistan, että hänen vastustaminen on myös valtavan voimakasta. Se vastustaminen nimenomaan on saanut vuosikymmenten aikana jopa myyttiset mittasuhteet.

Jos Väyrynen pääsisi toiselle kierrokselle, niin huolimatta hänen valtavasta draivista hän ei todennäköisesti saisi äänestäjien enemmistöä taakseen. Silloin äänestämään lähtisi paljon niitä, jotka haluavat nimenomaan antaa vastaäänen Väyryselle. Tietysti näin käy kaikkien ehdokkaiden kohdalla. Niinistöön henkilöityy toisella kierroksella "voittajan itsevarmuus" ja kylmän talousmiehen, kamreerin ja jopa palveluiden leikkaajan maine (huolimatta siitä, mitä mieltä hän oikeasti on). Niinpä moni tulee äänestämään häntä vastaan. Jos Haavisto pääsee kakkoskierrokselle - kuten itse toivon - moni tulee äänestämään a) vihreää ja b) homoa vastaan.

Oden kommentti oli minusta todella varomaton lapsus. Kaikissa aiemmissa presidentinvaaleissa ääni vihreiden ehdokkaalle on samalla logiikalla ollut "ääni tyhjyyteen". Jos näin brutaalisti ajattelee, miksi ehdokkaat eivät vain heitä pyyhettä kehään, jos gallupit eivät suosi? Olen itse aina ajatellut, että taktisesta äänestämisestä on vain haittaa. Että minulle äänestäjänä on selkeintä vain äänestää sitä ehdokasta, jolle kaikkein mieluiten annan oman ääneni tai jonka ajattelen puhuvan eniten minun äänelläni.

Kaikkein hienointa vaalikamppailussa on ollut se, että minusta nämä ovat olleet melko sivistyneet vaalit. Ehdokkaat eivät keskenään ole loanneet toisiaan ja muutenkin tunnelma on ollut jopa "lämmin". Toki on ollut kipakkaakin erimielisyyttä, mutta se ei ole ollut minun silmissäni asiatonta.

Vesa Kaitera 18.01.2012 14:20

Jussi Rantala kirjoitti :"12 vuotta sitten valittiin presidentiksi vasemmistolainen, naimaton nainen, joka oli kirkosta eronnut, ja olipa tämä ollut vielä aiemmin SETA:n johdossa. Tämänkään ei pitänyt olla mahdollista."

Olin vuoden 2000 presidentinvaaleissa loppuun saakka tukemassa Riitta Uosukaisen epäonnista vaalikampanjaa ja kun hän oli pudonnut, niin Esko Ahon tukeminen toisella kierroksella oli minulla aivan luonnollinen valinta. Laskin ilman muuta, että Aho selkeästi porvarillisena ehdokkaana voittaisi SDP:n vasemmistosiipeen kuuluneen Tarja Halosen melko selvin luvuin. Suureksi järkytyksekseni näin ei käynytkään.

Seuraavassa listaisin muutamia syitä sille, miksi Halonen voitti toisella kierroksella Ahon :

- Jos vuoden 1994 presidentinvaaleissa oli selvästi nähtävissä, että naiset halusivat presidentinvalinnan osalta murtaa lasikaton ja osoittaa, että nainen pystyy voittamaan presidentinvaalit ja toimimaan Suomen presdienttinä ilman järin suuria ongelmia. Vuoden 2000 vaaleissa tämä tendenssi oli toisella kierroksella HYVIN VOIMAKAS. Tämän jälkeen sen merkitys on selvästi vähentynyt, koska nainen voitti..

- Esko Ahon kampanjatiimi teki monta asiaa oikein ennen ensimmäistä kierrosta ja monta asiaa väärin ennen toista kierrosta. Ahon kampanja satsasi loppuvaiheessa liikaa meihin "umpiporvareihin", kun olisi pitänyt keskittyä epävarmoihin äänestäjiin, jotka eivät ideologisesti olleet sen paremmin porvareita kuin oikeastaan vasemmistolaisakaan. Myös erilaisten vähemmistöjen merkityksen vähättely koitui Ahon tiimille kohtalokkaaksi. Kokoomuksen äänestäjistä Ahoa tuki toisella kierroksella 2/3, mikä oli tarkalleen se määrä, jota Aho itse oli vaalikirjassaan ennakoinut. Hän luuli, että se muiden tukijoiden kera riittäisi, mutta vasemmiston ja erilaisten vähemmistöjen sisäinen äänestysprosentti oli yllättävän korkea ja se petasi Haloselle voiton.

- Vuoden 2000 presidentinvaalien aikaan Suomessa oli sinipunahallitus, jonka seurauksena kokoomuslaisilla saattoi olla viehätys äänestää mieluummin hallituskumppanin ehdokasta kuin pääoppositiopuolueen puheenjohtajaa. Vuonna 1994 tilanne oli ollut suhteessa yksinkertaisempi, koska sekä Keskusta että Kokoomus olivat RKP:n hallituskumppaneita. Tämä tasoitti Rehnin tietä kompromissiehdokkaaksi.

- Suomen presidentit olivat järjestään edustaneet muuta Suomea. Tarja Halonen oli paljasjalkainen helsinkiläinen. Tästä oli hänelle ainakin pääkaupunkiseudulla selvää etua.

- Tarja Halonen oli toiminut SETA:n puheenjohtajana, mikä oli hänelle sekä etu että haitta. Ahon tiimi yritti hyödyntää tilannetta, mutta teki sen kovin kömpelösti.

Jos Tarja Halonen olisi nyt ehdokkaana, niin enpä usko, että hän nykyisessä mielipideilmastossa olisi tullut valituksi. Olemme eläneet kaksi kautta Halosen presidenttiyttä, ja nyt on ei-Halosen vuoro. En kiistä, etteikö Halonen olisi joissain asioissa ollut vain nainen paikallaan, mutta aikansa kutakin. Mitä tulee suvaitsevaisuuteen muita kohtaan, niin tässä olen selvästi enemmän Halosen kuin PS:n linjoilla.

On hyvinkin mahdollista, että homoseksuaali tulee nousemaan Suomen presidentiksi jossain vaiheessa, mutta tämä ei tule tapahtumaan vielä näissä vaaleissa. Se lienee selvää. Haavistolla on toki useita vahvuuksia ja hän liene yksi Vihreiden vahvimmista korteista noin tulevaisuutta ajatellen.

Jos vertaamme Haavistoa Väyryseen, niin Väyrynen toki on huomattavasti koulutetumpi ja kokeneempi poliitikko, mutta Haavisto vaikuttaa olevan oikeinkin hyvin tasapainossa itsensä kanssa ja tekee kiistatta positiivisen vaikutuksen lähes kaikkiin.

Jos minun olisi valittava toisella kierroksella Haaviston ja Väyrysen välitä, niin valitsisin Haaviston. Osaksi tästä syystä toivon Väyrysen voittavan Haaviston taistelussa toisen kierroksen paikasta. Väyrynen on Haavistoa paljon paremmin tunnettu myös virheineen ja siksi Väyrystä vastaan kampanja olisi suhteessa helpompi tehdä. Haavistosta taas ei oikein saa otetta.

Jan Rossi 18.01.2012 14:34

Kyllä homoseksuaali tulee vielä nousemaan presidentiksi, pääministeriksi tai mihin virkaan tahansa, sillä tämä on globaalinen trendi. Islanti on jo saanut homoseksuaalisen pääministerin, Saksalla on homoseksuaali ulkoministerinä, joten Haaviston suuntautuminen ei ole mikään ongelma. Eikä sen pidäkään olla ongelma, sillä ihmisen seksuaalinen suuntautuminen on tämän oma asia. Tämän vuoksi onkin hyvä, että Haaviston suuntautuminen ei ole noussut kovin suureen rooliin. Ihmistä ei pidä tuomita tämän suuntatumisen perusteella, vaan poliittisen toiminnan perusteella jos on mukana politiikassa.

Paavo Väyrysen toiminnassa on paljon mustia aukkoja, joita Väyrynen ei ole suostunut kertomaan. Kukaan ei vieläkään tiedä millainen suhde Väyrysellä oli suomettumisen aikana KGB:hen.

Mielestäni nämä vaalit ovat olleet tähän astisista presidentinvaaleista rehellisimmät. Ketään ehdokasta vastaan ei ole hyökätty likaisten temppujen osastoilta. Väyrynenkin on saanut asiallisen kohtelun mediassa, joten mediapeliä mies ei voi syyttää jos putoaa 2. kierrokselta.

Jan Rossi

Jarmo Salmela 18.01.2012 14:59

HS-Nelonen vaalitentissä piristystä toivat mainokset, joissa ainakin yksi ehdokas esiintyi rahoittajiensa avulla. Ehkä tässä mainosmyynti teki ylilyönnin.

Jostain näille vaalikeskusteluille on jatkossa tehtävä.

CNN on hoitanut USA:ssa republikaanien esivaaliväittelyiden toteutuksen - tunnelma on ollut reippaampi, osa on mokaillut itsekseen ja keskenäänkin ovat kinanneet.

Tässä vaiheessa Biaudet, Essayah, Lipponen ja Arhinmäki saisivat heittää pyyhkeen kehään ja kiittää suosiolla tuesta. HS-Nelonen jätti heidät ystävällisesti aika vähälle puhumiselle.

Ammatitaitoiset ehdokkaat ainakin vaikuttavat paremmin valmennetuilta kuin ammattitoimittajat... Onko mitään tehtävissä?

Vesa Kaitera 18.01.2012 15:08

Jan Rossi kirjoitti :"Haaviston suuntautuminen ei ole mikään ongelma. Eikä sen pidäkään olla ongelma, sillä ihmisen seksuaalinen suuntautuminen on tämän oma asia. Tämän vuoksi onkin hyvä, että Haaviston suuntautuminen ei ole noussut kovin suureen rooliin. Ihmistä ei pidä tuomita tämän suuntatumisen perusteella, vaan poliittisen toiminnan perusteella jos on mukana politiikassa."

Minusta kyllä maan keulakuvan seksuaalinen suuntautuminen on hieman muutakin kuin yksityisasia. Sehän tulisi heti näkyviin presidentin valtiovierailuilla sellaisissa maissa, joissa homoseksuaalisuus on laissa rikokseksi määritelty. Tosin luulen, että homoseksuaalisen presidentin puoliso jäisi vapaaehtoisesti kotiin noilta matkoilta.

Suotavaa tietenkin olisi, että kritiikki Haaviston toimintaa ja persoonaa kohtaan kumpuaisi pääsääntöisesti muista tekijöistä kuin hänen seksuaalisesta suuntautumisestaan, jonka osalta hän tuntuu olevan sisäisessä tasapainossa. Pidän kuitenkin selvänä, että jos Pekka Haavisto pääsisi toiselle kierrokselle, niin häntä kohtaan syntyisi todellinen herjaavien kirjoitusten ryöppy, joissa "heitä homo voltti" olisi siitä asiallisimmasta päästä. Täytyy muistaa, että vaikka homovihaajat eivät olekaan tässä maassa enemmistönä, niin he ovat varsin äänekkäitä ja aggressiivisia. Me Niinistön tukijoihin kuuluvat emme pysty hilitsemään heitä, vaikka mitä tekisimme.

Jan Rossi :"Väyrynenkin on saanut asiallisen kohtelun mediassa, joten mediapeliä mies ei voi syyttää jos putoaa 2. kierrokselta."

Eiköhän kuitenkin odoteta vaalipäivään asti, ennen kuin julistetaan, ettei mediapeliä ole juurikaan ollut. Tyypillistä on, että mehevimmät juorut ja uutisankat näkevät päivänvalon aivan vaalien alla, jolloin uhri ei ehdi julkisesti reagoida asiaan.

Timo Laaninen 18.01.2012 15:41

Jankkaan vielä kerran Jan Rossille: hyvin tiedetään, millainen suhde Väyrysellä oli suomettumisen aikana KGB:hen. Häntä arvosteltiin huonoista suhteista. Kekkosen päiväkirjoihinkin on tallentunut venäläisten valitus siitä, että Väyrynen ei pitänyt heihin yhteyksiä.

Risto Seppänen 18.01.2012 16:04

Jan Rossi,

sinun "satuilusi" ja vihjailusi Väyrysestä on pikemminkin likaista mediapeliä kuin asiallista keskustelua.

Pysyttäisiin nyt asialinjalla.

Jani Huovinen 18.01.2012 16:07

Kun täällä jotkut näemmä jo pohtivat, kumpaa - Väyrystä vai Haavistoa - vastaan Niinistön tiimin olisi helpompaa käydä lokakampanjaa, niin muistaen vielä hyvin viime presidentinvaalit ja Niinistön joukkojen herja -ja lokakampanjan Halosta vastaan ei voi kuin todeta, että onhan se tavallaan säälittävää että kokoomuslaiset joutuvat kampanjoimaan heittämällä lokaa ja levittämällä legendoja jotka itsekin tietävät vain liioitteluksi ja urbaaneiksi legendoiksi, kun heidän ehdokkansa on niin huono että ei ole mahdollisuutta kampanjoida tämän kykyjen ja kokemuksen p u o l e s t a.

No, eiköhän siinä käy kuten viimeksikin, että loanheitto kostautuu sitä harjoittaville. Varsinkin täällä syrjäisemmässä Suomessa kun kokoomuslaisia muutoinkin yleisesti pidetään hieman ylimielisinä (ja usein syystäkin), niin eiköhän ärsytyskynnys taas ylity, ja enemmistö näe tuon loanheiton läpi ja mene sen ehdokkaan taakse, joka käy kampanjaa oman osaamisensa ja pätevyytensä p u o l e s t a.

Mitä jonkun täällä mainitsemaan sortuneen NL:n tiedustelupalveluun ja sen edustajiin tulee, niin suosittelisin vain itse kutakin tutustumaan lähihistoriaan; se avaa kummasti perspektiiviä ja poistaa ennakkoluuloja! Mm. Mauno Koivisto ylläpiti läheisiä välejä mainittuun tahoon jo ennen presidentiksi valintaansa, ja jatkoi myös presidenttinä aktiivista yhteydenpitoa; tuolloin kun se vain sattui olemaan paras kanava välittää omia näkökohtia ja saada puolestaan tietoja vastapuolen motiiveista ja suunnitelmista.

Pentti Kangasluoma 18.01.2012 16:20

Seksuaalisuus on jokaisen ihmisen oma asia. Selkeä lause, joka vapauttaa pohtimasta työkaverin, naapurin, julkisuuden henkilön, tai poliitikon mieltymyksiä.

Harmaapartaisena miehenä tämä asia on pitänyt oppia aikuisiällä. Sitä ei opetettu aikoinaan koulussa, ei muun opetuksen yhteydessä, ei seurakunnassa, ei armeijassa. Rauhanturvakoulutuksen aikana, humalassa, yksi hoiva-alan ammattilainen halusi hellyyttä.

Pikku rähinä syntyi, mutta hän pääsi mukaan operaatioalueelle. Myöhemmin kuulin hänen palvelleen hyvin mutta komppanianpäällikkö esti uuden sopimuskauden.

Tunnustan, ajattelin silloin että homot pitäisi voida karsia koulutusvaiheessa. Nyt homous on sallittu USAn armeijassa, tässäkin asiassa olen ollut väärässä.

Jan Rossi 18.01.2012 16:59

Arvoisa Timo Laaninen kirjoittaa "Jankkaan vielä kerran Jan Rossille: hyvin tiedetään, millainen suhde Väyrysellä oli suomettumisen aikana KGB:hen. Häntä arvosteltiin huonoista suhteista. Kekkosen päiväkirjoihinkin on tallentunut venäläisten valitus siitä, että Väyrynen ei pitänyt heihin yhteyksiä."

Nyt kyllä on hieman historian kertausta Laaniselle, sillä tiedät varsin hyvin miten Väyrynen hoiteli itsensä ulkoministeriksi ensimmäisen kerran 1977. Keijo Korhonen syrjäytettiin nimenomaan väitteellä, että tämä olisi ollut epäluotettava NL:n suhteen. Kekkoselle juoruiltiin väärää tietoa Korhosesta ja tämä sai mennä. Kuka tuli tilalle? Paavo Väyrynen. Ja jos Väyrysellä oli muka niin huonot suhteet NL:oon, kysyn vaan, että miten ihmeessä Väyrysen onnistui toimimaan vuosikausia ulkoministerinä ajassa, jossa lähes kaikki ulkopoliittiset päätökset kierrätettiin Moskovan kautta? Toivoisin Laaniselta hieman objektiivista otetta näihin asioihin.

Ja mitä tulee Väyryseen, tämä olisi saattanut päästä presidentiksi jo 1994 vaaleissa jos ehdokkaina eivät olisi olleet Eeva Kuuskoski ja Keijo Korhonen. Kuuskoski ja Korhonen veivät ne ratkaisevat äänet, joilla Väyrynen olisi päässyt toiselle kierrokselle. Miksi Korhonen ja Kuuskoski olivat ehdolla? Jokainen voisi miettiä tätäkin asiaa.

Jan Rossi

Risto Seppänen 18.01.2012 18:11

Väyrystä tarkasteltavan "objektivistisen historiankirjoituksen" (a la...jätetään nyt sanomatta) asemasta olisi oleellisempaa tarkastella hänen ajatteluaan.

Otetaan siitä nyt yksi esimerkki, jolla lienee vaikutusta vaalien jatkoasetelmiin, jos Väyrynen pääsee toiselle kierrokselle.

Jarmo Virmavirta esitteli sympaattisen kriittisesti Väyrysen UM 90-vuotisjuhlilla vuonna 2008 pitämää puhetta

seuraavalla tavalla:

"Väyrysen puheessa olennaisinta oli hänen hallituspolitiikkaansa kritiikki: 1) Globaali ajattelu on heikosti juurtunut poliittisen eliitin käperrettyä liialliseen Eurooppa-keskeisyyteen. Pääsyyllisiä ovat 1990-luvun hallitukset, mutta linja jatkuu, eivätkä kehitysyhteistyön määrärahat nouse. 2) Presidentillä on säilytettävä valtaoikeuksia ulkopolitiikassa, että hän pystyisi vakuuttavasti neuvottelemaan valtionpäämiesten kanssa Euroopan ulkopuolella. 3) Nato-optio palvelee Suomea vain, jos tehdään selväksi, ettei sitä käytetä. Ainakin kahdessa viimeisessä keskustan kenttä on lähellä Väyrysen ajattelua."

"Paavo Väyrynen käytti UM:n seminaarissa tarjotun tilaisuuden hyväkseen täysimääräisesti. Niin tekee taitava ja rohkea poliitikko. Sellaista oikeastaan puheen teemakin edellytti: kokemuksia neljältä vuosikymmeneltä. Suomalaisen politiikan paradoksaalisuutta kuvaa se, että juhlayleisön joukossa oli ainakin yksi, joka oli Väyrysen kaikista teeseistä samaa mieltä. Hän ei kuitenkaan ollut ulkoministeri Alexander Stubb, jonka oma esiintyminen oli Väyrysen vastakohta, eikä kukaan muukaan nykyisen hallituksen jäsen. Mutta kuitenkin ulkopolitiikan johtoon kuuluva."

Ketähän Virmavirta tarkoittaa?

Tekstit voi lukea tästä

http://formin.finland.fi/Public/Print.aspx?contentid=130856&nodeid=15149&culture=fi-FI&contentlan=1

http://jarmovirmavirta.puheenvuoro.uusisuomi.fi/42338-paavo-vayrynen

Jan Rossi 18.01.2012 18:59

Niin arvoisa Risto Seppänen, miten ne tapahtumat etenivätkään 1977? Tilannehan oli se, että Keijo Korhonen syrjäytettiin ulkoministerin paikalta 1977 ja tämän paikan otti Väyrynen. Korhosen poliittinen ura katkaistiin kun edessä häämötti loistava poliittinen ura ulkoministerinä. Korhonen olisi voinut nousta jopa Kekkosen seuraajakandidaattien kärkeen ulkoministerinä jos olisi saanut osoittaa vahvuuttaan. Tätä ei Korhoselle sallittu, sitä vastoin Korhoselle tarkoitettua latua lähtikin kulkemaan Paavo Väyrynen, joka nousi lopulta 1980 kepun puheenjohtajaksi kaatamalla Turun puoluekokouksessa Johannes Virolaisen. Paikalla olisi voinut olla Keijo Korhonen, joten ei olekaan ihme, että Korhonen katkeroitui. Tämän vuoksi kysyinkin, että miksi Korhonen oli presidenttiehdokkaana 1994? Ja mitä tapahtui 1990 kepun puoluekokouksessa? Miksi suosikkina puheenjohtajavaaliin lähtenut Eeva Kuuskoski ajettiin sivuraiteelle? Miksi Ahosta tehtiin puheenjohtaja 1990? Väyrysen luopuminen merkitsi hyvästijättöjä pääministerin paikalle 1991 vaalien jälkeen. Puheenjohtajuudesta luopumisen Väyrynen onkin tunnustanut suureksi virheekseen. Virhehän se oli. Koivisto olisi joutunut 1991 nimittämään Väyrysen porvarihallituksen, eikä Ahon jos Väyrynen olisi jatkanut kepun johdossa. Tässä Väyrynen olisi saanut poliittisen voiton Koivistosta ja sosiaalidemokraateista. Ja missä oli Keijo Korhonen? Odotti vuoroaan 1994 presidentinvaaliin.

Jan Rossi

Aija Forsström 18.01.2012 19:44

Vesa Kaitera kirjoitti "Minusta kyllä maan keulakuvan seksuaalinen suuntautuminen on hieman muutakin kuin yksityisasia. Sehän tulisi heti näkyviin presidentin valtiovierailuilla sellaisissa maissa, joissa homoseksuaalisuus on laissa rikokseksi määritelty. Tosin luulen, että homoseksuaalisen presidentin puoliso jäisi vapaaehtoisesti kotiin noilta matkoilta."

Tälle aiheelle voidaan nyt panna piste .. ja lopullisesti.

Alla linkki kuviin, joissa Saksan ulkoministeri Guido Westerwelle Omanin sulttaanin kanssa (käsi kädessä), Saudi-Arabian kuninkaan kanssa, Saudi-Arabian ulkoministerin kanssa ja Iranin presidentin kanssa sekä Kiinan vierailulla miespuolisonsa kanssa.

http://kaikki-elamasta.blogspot.com/2012/01/tama-aihe-pitaisi-olla-jo-kasitelty.html

Suomessakin kävi ulkomaalainen valtionpäämies valtiovierailulla ja useilla epävirallisilla vierailuilla aikana, jona homoseksuaalisuus oli täällä rangaistavaa.

Vesa Kaitera 18.01.2012 22:22

Ote aiemmasta kirjoituksestani :"”Minusta kyllä maan keulakuvan seksuaalinen suuntautuminen on hieman muutakin kuin yksityisasia. Sehän tulisi heti näkyviin presidentin valtiovierailuilla sellaisissa maissa, joissa homoseksuaalisuus on laissa rikokseksi määritelty. Tosin luulen, että homoseksuaalisen presidentin puoliso jäisi vapaaehtoisesti kotiin noilta matkoilta.”

Aija Forsström kommnetoi tätä :"Tälle aiheelle voidaan nyt panna piste .. ja lopullisesti."

Väitän, että tuon aiheen käsittely riippuu ratkaisevasti siitä, pääseekö Pekka Haavisto toiselle kierrokselle. Jollei, niin keskustelu siirtyy muihin aiheisiin. Mutta jos Haavisto nähdään toisella kierroksella, niin on syytä pitää mielessä, että Suomessa on varsin äänekäs ja aggressiivinen homofobinen vähemmistö. Pidän jokseenkin varmana, että eri keskustelupalstoille alkaa tällöin virrata homoseksuaaleista hyvinkin epäasiallisia törkykirjoituksia, joista jotkut saattavat päästä moderoinnin läpikin.

Jos tarkastellaan meitä, jotka olemme toimineet Sauli Niinistön puolesta meneillään olevassa vaalitaistelussa, niin väitän, että meidän keskuudessamme vallitsevin tunne Pekka Haavistoa kohtaan on arvostus. Uskon, että meistä erittäin harva olisi valmis kirjoittamaan herjaavaa kirjoitusta tuosta sovittelevasta ja kypsästi esiintyvästä miehestä. Sitäpaitsi me kokoomuslaiset tiedämme, että meidän vahvuutemme ei ole mutapainissa. Sauli Niinistölle riittää selvään voittoon niin Väyrystä kuin Haavistoakin vastaan se, että Saulin oma paketti pysyy kasassa.

Pekka Laine 18.01.2012 22:33

Väyrysen yhteistyösuhde ja turvautuminen KGB:hen pyrkiessään vaikuttamaan Suomen sisäisiin asioihin (mm. presidentin vaalit) )on siinä(kin) mielessä ainutlaatuinen tapahtumasarja, että asia on hyvin dokumentoitu ja siitä on ihan mustaa valkoisella.

Muistin virkistämiseksi Suomen Kuvalehdessä 6.10.1989 (nro 40) julkaistun Väyrysen Ahti Karjalaiselle 19.9.1981 lähettämän kirjeen osuus, missä Väyrynen kertoo yhteistyöstään KGB-upseerin ja entisen KGB:n sabotaasin ja salamurhaosaston päällikön Viktor Vladimirovin kanssa pyrkimyksenä saada pahasti alkoholisoitunut Ahti Karjalainen Suomen presidentiksi. Kuten tunnettua, sellaista kuin entinen KGB-agentti ei ole ja ilmaista juustoa on vain hiirenloukussa eli kiitollisuudenvelka KGB:lle ei vanhene.

****Vladimirov-kirjeen Karjalaisen valintaa kosk. osuus***

"Kotona 19.9.1981

Tohtori Ahti Karjalainen

Munkkiniemi

H.V.

Tapasin eilen illalla ministerineuvos Vladimirovin. Seuraavassa selostan lyhyesti keskustelumme.

Vladimirovin linja on muuttumaton. Hän tulee tekemään lujasti työtä Sinun valitsemisesi puolesta. Tällä kertaa Neuvostoliitto toimii kuitenkin selvästi varovaisemmin kuin vuonna 1956, jolloin Kekkosen vastaehdokkaana oli ”Neuvostoliittoon vihamielisesti suhtautuvan puolueen ehdokas”. Hän korosti sitä, että sosialidemokraatit nykyään kannattavat hyviä suhteita Neuvostoliiton kanssa ja puolue puheenjohtaja Sorsaa myöten tukee Koivistoa.

Henkilönä he asettavat Sinut selvästi Koiviston yläpuolelle ja katsovat, että keskustalainen presidentti on parempi vaihtoehto kuin sosialidemokraattinen presidentti. Vladimirov ja hänen ystävänsä tulevat vaikuttamaan erityisesti kommunisteihin, mutta myös muihin puolueisiin Sinun valintasi hyväksi.

Victor kysyi minulta, mitä Neuvostoliito voisi muutoin tehdä Karjalaisen valinnan hyväksi. Hän itse ajatteli, että Suomen ja Neuvostoliiton suhteissa tulisi nyt olla hiljaisempi vaihe, jolloin Koivisto ei saisi sellaista julkisuutta, joka voitaisiin tulkita tueksi hänelle. Sen lisäksi hän ajatteli, että taloudellisessa yhteistyössä saattaisi olla jokin tilanne, jossa Sinun vaikutusvaltasi voisi korostua.

Minä esitin hänelle sen ajatuksen, että ensi vuoden tavaranvaihtopöytäkirjassa syntyvät vientiongelmat voisivat olla sopiva kohde, löytäisimme jonkin keinon, esim. öljyntuonnin lisäämisen, tämän ongelman hoitamiseen. Lupasin harkita tätä asiaa..."

Leena Lauren 18.01.2012 22:35

Hoho sanon minä. Eiköhän odotella vaan sunnuntai iltaa ja oteta vastaan mitä tuleman pitää?

Kaikki gallupit on mielestäni hanurista. Siinä eri tahot leikkivät presidentintekijää ja yrittävät vaikuttaa epävarmoihin äänestäjiin. Gallupit saadaan näyttämään juuri sellaisilta kun ne halutaankin. Kyselyihinkin voidaan vastata mitä sattuu, ihan vaan piruuttaan.

Kyllä on tyhmää porukkaa, jos äänestää jotakin sen takia että joku on söpö.

Kaikki vaalitentit järjestään ovat olleet yhtä ja samaa löpinää.

Siinä on huudettu enempi ja vähempi puoleen ja toiseen ja presidentin tehtäviä koskevat asiat ovat jääneet puhumatta.

Mutta on se hyvä, kun joillakin ehdokkailla on sellainen käsitys, että Suomi voi pelastaa koko maailman sekä rahallisesti, että ilmastollisestikin.

Luetuimmat
 1. 1

  Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

 2. 2

  Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

  Tilaajille
 3. 3

  Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

 4. 4

  Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

 5. 5

  Asianajajaliitto pitää ”paimenkirjeiden” lähettelyä pelkän baarikeskustelunkin pohjalta hyväksyttävänä – ”Asianajajan velvollisuus numero yksi on lojaalius asiakasta kohtaan”

 6. 6

  Poliisi kiinnostui Sunny Car Centerin kadonneista miljoonista – Konkurssipesä: rahaa meni ”hupifirmalle” ja mausteyhtiölle

 7. 7

  Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

 8. 8

  Kaarina Hazard nauraa asianajajan välityksellä uhkailevalle miehelle #MeToo-keskustelussa – ”Kasvoton valta yrittää sabotoida naisten järjestäytymis­yritykset”

 9. 9

  Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

 10. 10

  Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

 11. Näytä lisää
 1. 1

  #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

 2. 2

  Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

 3. 3

  Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

  Tilaajille
 4. 4

  Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

 5. 5

  Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

 6. 6

  Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

 7. 7

  Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

 8. 8

  Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

 9. 9

  Ahdistelijoista puhuneet naiset ovat saaneet vaientamiskirjeitä – Rikosoikeuden professori: ”Tuollaiset kirjeethän ovat puolittain uhkauksiakin”

 10. 10

  Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

 2. 2

  Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

 3. 3

  Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

  Tilaajille
 4. 4

  Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

  Tilaajille
 5. 5

  Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

  Tilaajille
 6. 6

  Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

 7. 7

  Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

 8. 8

  HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

 9. 9

  Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

 10. 10

  Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

  Tilaajille
 11. Näytä lisää